A lényegen nem változtat. A feszítőlakatnak nincs köze a minőség állapotához.
Régen is volt hibás Mtz. élő példa rá, itt a faluba egy 94-es 552E.
Az adagoló alatt repedt blokk. Az első szántáskor, szétrepedt a hátsóhídház.
A blokkot a tulaj nem akarta kicserélni, mert elenyésző volt az az olaj mennyiség ami kijött rajta, de a hátsóhídházat mindenképp cserélni kellett. Hátulról nézve a jobb alsó sarka teljesen szétrepedt, elvált és az egész alján előrefutott a repedés a váltóig.
Az új mtz-k kritikán aluli minősége, az pedig sok változásnak tudható be. A SZU szétesése, pénzhiány, verseny, talpon maradás, költségcsökkentés, morál, stb...
van benne valami amit irtál de a mostani külsőlakatos akkor sincs olyan mint a hagyományos legalábbis amit idehoznak.
énis mondok valamit amikor vettük a gépet akkor már a cégnél 2db pár üzemórás volt javitáson az egyiknek a motor volt bontva.más kereskedőnél nem láttam még ilyet.
a 6000 órás 952.2esbe gyári dugattyú jobb állapotban van mint a 892.2be a 1300órás mert szétvan repedezve a teteje.
akkor kell ennél nagyobb bizonyíték ja meg a blokk cserén kivűl?
Ha zörgő hangot hallasz a turbóból,akkor a következő lépés az lesz hogy eszi az olajat,a következő pedig hogy elpörög a motor.
Eddig csak arról volt itt szó hogy hogyan miként miböl mennyiből kellene turbósítani?!De arról nem - vagy csak én nem tapasztaltam- hogy hogyan bánjunk a turbós motorral és hogyan vegyük észre a problémákat!A te esetedben pld.a zörgő hang a tengely tulzott mértékű radiális hézag miatt a melegoldali turbinakerék vagy a hidegoldali sűrítőkerék vagy mindkettő beleér a csigaházba és ez adja a hangot.Sajnos ilyenkor a lapátok elkopnak és nem töltik ki azt a geometriát ahol nekik dolgozniuk kell azaz ha meg is csapágyazzuk akkor is csökken a hatásfoka.Ezt mielőbb kijavítani mert előbb-utóbb letörik egy v. több lapát és azt viszont a motor kénytelen lesz megcsócsálni és azt nem kellene megvárni.A másik hogy ha a kopás elér egy további mértéket,akkor az egyik esetbe a meghajtóturbina felől kilép az olaj a kipufogóba és színnel ,szaggal járó jelenség,nem lehet nem észre venni, viszont a hidegoldali sűrítőkerék felől jelentkezik az olaj,akkor a mennyiségtől függően beleszól a motor "üzemanyag ellátásába"mégpedig úgy de pontosan úgy porlassza a szívótorokba a motorolajat mint a háti motoros japán permetező.És ha a motorról levennéd az adagolót,akkor is menne forogna a motor ,leginkább a csillagos égig fog pörögni,ha nem sikerül lefojtani.
A másik része meg az, hogy ha a vevő a fülke tetejére kéri a lakatot, akkor oda teszik. De már a kisfülkés MTZ kezelési könyvében is benne van a külső lakat.
A németek előszeretettel viszik a külső feszítést, és még tőlünk nyugatabbra csak olyannal szereli a ruszki.
A 80-as évek végén, hozzánk a tsz-be jött egy 82-es, amit németországba szántak. Német feliratok, külső feszítős stb. Túl élt jópár tsz elnököt....
Aki ezt kitalálta, az se nézett utána a dolgoknak, csak elhintett valamit.....
A 0-ás szervíz és a külső feszítés csupán véletlen egybeesés és parasztvakítás....
Ugyanígy a román mtz-s dolog is. Szerelnek össze, romániában MTZ-t, de azt TAG IRUM-nak hívják. :-)
Amúgy meg saját vélemény, új Mtz nálunk 2 millióval drágább mint a németeknél...
Új ár feléért veszek egy használtat, helyrepofozom és még oda is verek az újnak. (persze ugyanabba a kategóriába. Egy 82-est ne állítsunk egy 1025.3-as mellé, de még 920.3-ashoz se, mert ugye turbó+töltőlevegőhűtő+bla-bla) Aztán még pénzem is maradna az új vételárából....
nem az a lényeg hogy romániáből származik vagy szerbiából vagy mittomén honnan hanem az hogy a külsőlakatosak eléggé gyenge minőséget produkálnak...
én még egyetlen külső lakatost nem láttam amin rajta lenne a "0" szerviz matrica(pedig nem 1-2t láttam), tehát azokat nem a belarus traktor kft hozta be.
A napokban írtam h kiesett egy csavar a turbóból amit visszaraktam. Azelőtt is meg azót is van egy furcsa zörgése a turbónak meg lötyög a tengelye is kicsit amikor néztem de olajosnak nem olajos enni se eszi még az olajat. Egy bizonyos fordulaton zörög a turbó gázadásnál és amikor vissza veszem a fordulatot akkor is. De alapjáraton és magasabb fodulaton a rendes sipoló hangja van mint máskor volt. Ahogy néztem a multkor az a csavar egy csapágy féle anyagba tekeredett bele ami gondolom tengely kimozulását akadályozza meg oldalirányba.
Találkozott már valaki ilyen problémával? Félek h előbb utóbb beleér majd a lapát a turbó oldalfalába vagy valami baja lesz. Nemtudom miért lehet ez pedig az olajcserére figyeltem meg vigyáztam rá amennyire lehet, forró motorral nem állítottam le hidegen meg nem pörgettem soha oalellátás rendben volt mindíg szóval nem tuom mi baja.
A habinál létezik egy felújító készlet. Házilag elvégezhető a javítása?
A történet az, hogy adott egy 3000-res KCR. Elég olcsón.
Az elgondolásom pedig az, hogy a 3 pont függesztékre szerelhetőre megcsinálni.
A vázán a "menetiránynak" hátrafelé van egy 3 szögű kiképzése. Ez a tehergépkocsi alvázára támaszkodik és jelentősen növeli a stabilitását függő teher alatt. Meg ide lehet csinálni pótkocsi húzót is. Én erre a dologra csinálnék egy plusz talpalást. Így, hasonlóan a luca székhez 3 lábon áll és pont a 3. láb az ami levenné a terhet a traktorról. A felemelt teher nem akarná hanyatt vágni, durván kivetítve.
Sok hasznát tudnám venni, pl. műtrágyás zsák emelésnél, trágyát pakolni, némi alakítással tuskózni stb.
Kardánról hajtatnék egy szivattyút és az látná el. A lényeg a traktortól független hidraulika rendszer.
Mindegy hogy már hol pakolják őket össze. Úgy selejtek a mostaniak, ahogy vannak, tisztelet a kivételnek. Az alkatrészekről ne is beszéljünk 7 szer cseréltem féltengely az elejébe mire egy negált. Az orosz féltengelyt 6 hatot tördelt, fogott egyet és már csavarta is el. Az a röhej hogy egy ukrán után gyártott ált, meg ami nem tört el. Szóval nincs mit rájuk adni, mikor hogy sikerül kifogni.
Az nem 100%biztos,hogy románbol származik amit leirtál ezt a tényt még senkisem támasztotta alá!Ugyanugy a minszkin is van,volt olyan,hogy a külső lakatos.
ha eredeti minszkit veszel akkor nem nagyon vannak ilyen főtengely meg blokk hibák.
azok 90%ba bevállnak motorikusan.
sajnos nekünk utólag derűlt ki hogy román összeszerelés és olyan alkatrészekből ami oroszban nem megy át a minőségi vizsgán.
másik 892.2esünk is onnan való és az se jó mert melegszik pedig hüvelysort cseréltünk benne de semmi azzal is blokk probléma van...de mig megy hagyjuk mert rakodót elbirja.
ugy tudod megkülönböztetni hogy a románnak a féltengely felé húz a hátsóhidraulika kar feszitő lakatja.
van 820.2es 952.2es 1025.3as ami minszki azoknak nincs motor problémájuk igaz a 820nak most a porlasztónál szivárog a gázolaj de attól megy.
Tehát leszögezhetjük ,hogy nem kel cécózni meg kell venni használni ha be*zarik akkor megjavítani és csók.
Igazi emberközpontú gép ez az MTZ, ha jól működik dicsekszik vele az ember a barátoknak ha bedöglik hívod a haverokat segítsenek (ha mást nem legalább a sört igyák meg) ha alkatrész rendelsz új barátokat szerzel Így egy darab MTZ egy csomó embert összehoz és eltart hát lehet nem szeretni :)
Hideg ? Itt észak Dunántúl délelőtt 8-kor már a zacsim vízipólózott, nem nagyon kapkodtam a fűtés gomb után :)
Helló.Múlt hétvégi munkámról hoztam egy pár képet..2ha on 5 nagybála lett hatalmas termés.Igaz nem mtz de húzatáskori segédemről is hoztam képet.6610 es.Mostani céges gépem bálahordásra ez lessz mostmár decemberig ez szalma csutka trágyarakás stb.jobb mint a jd.
Sziasztok! Nem ide tartozik, de talán valakinek van ötlete...Kaptam művelésre egy rég nem használt kaszálót. Egy darabot le is csaptam, de van rajta elég sűrűn (3-5 méterenként) egy kis termetű cserje. Mint ma megnéztem közönséges kutyabenge. Szóval mérgező. Valahogy ki lehet ezt irtani a rétből? A lekaszált szénát szerintetek 1 év elmúltával fel tudnám használni? Tapasztalt szarvasmarhások tippjeit várom. A válaszokat előre is köszönöm.