Ez ilyen! Adódik a konstrukcióból, és a gyártástechnológiából.
Egy megoldás van: szilikon habszalag.
30mm széles kell, mert annyi a vízvályu szélessége az üstön. Vastagságra 15-20mm.
Egyik szesztársnál láttam egy átalakított Destillatori 80-ast. Levágta az üstről a gagyi gyorszárat. 20x2mm-es laposvasból csinált egy abroncsot, ami 2 félkörívből állt, és csavarral fogatta össze az üst szélére, a perem alá. Nem az üstperemet fúrta fel, hanem a fél abroncsokat egymáshoz úgy, hogy a csavarok meghúzásakor rászorult az abroncs az üstperemre. Ezen az abroncson volt 4 fül 6,5mm-es furattal. Ugyanilyen abroncsot készített az üstfedélre is, ugyanilyen fülekkel. Az üst abroncson lévő fülek és a fedélabroncson lévő fülek furatai egy vonalba estek. 6-os csavarral és szárnyas anyával húzatta össze a fedelet az üsttel.
Tehát mégis igaz... Szeretném 1x személyesen is megnézni ,hogy mi csudát csinálok rosszul. Visszatérve a kupola billegésre hát kicsit szomorkás lettem amikor felraktam egy asztalra és alátettem egy lámpát. A 2 db gyors zárnál szépen felfexik az asztalon de a másik két oldal hát 1-1,5 mm-re nyit csak. Aszem holnap felhívom a kereskedőt.
Értem, a terv 3 tányér, amire 65-75 tf% os (alszesz, párlat) érkezik, 4 db 12mm belső átmérőjű szifon, 100- as tányéron a tányérok 210 mm távolságban vannak .
Igaz tovább tartana a főzés, de a előhűtőt (csőkötegest) kikapcsolnám. Amikor feláll a rendszer (elárasztás). Utána a fűtéssel tolnám, a hatásfok csökkentést.
Jó pálinkát mindkét főzővel lehet készíteni. Ennek a nagyobb űrméret az előnye, és ne feletsd el soha, hogy a jó pálinka alapja a jó cefre! Sok sikert!
Ujra koszi a segetseget. Remelem belejovok hamatosan. Nagy remenyt teszek bele ebbe a fozobe. Remenykedek hogy finomab lessz a palinka mind a elozo eco17 bol. Bar abol is finomak voltak a palinkak.
Mikor a páracső üst felőli oldala felmelegedett, a hőmérőn kb. 60°, akkor a fűtést már érdemes visszább venni. A párlat ezután, kb.75°-nál fog megindulni. Minimális eltérések lehetnek a hőmérőt illetően.
Amugy csak azert kerdem eszt a modszert mert ha emlekszel segetetek nekem oldani a futest. Csakhogy en foztem akkor a almat es az hogy gyenge volt a futes kiherelte nekem a cefret es a ilatok 8 oras fozesel eltuntek es maradt a sima alkohol de nincs semmi aromaja. Es gondolom igy a elvalasztas se lessz konyu ha nincsen aroma. De kifozni akatom mert lessz legalab agyas palinkara valo.
A 25 alkoholfokra visszahígított alszesznek kell a 2%-át elvenned. A 20liter 45 alkoholfokos visszahígítva körülbelül 36liter 25 alkoholfokos lesz. Ennek a 2%-a 7.2 deciliter. Ezt a mennyiséget kell előpárlatként elvenned. Másképp: 0.72liter. Létezik más, érzékszervi alapon működő elválasztási mód is. Kezdőként az nehezebb, de megtanulható.
Mikor az alszeszt odateszed finomítani, előpárlatot kell elválasztanod. Ezt teheted úgy, hogy a 25alkoholfok -ra beállított alszeszed 2%-át elveszed, vagy teheted úgy is, hogy nagyon lassan indítod meg, épphogy csurogjon, majd kis poharakkal sűrűn mintát véve vizsgálod a kifolyó párlatot, és amint megszűnik az acetonos, vagy szúrós, vagy kellemetlen szag és felváltja az erős alkoholos gyümölcsillat, onnantól gyűjtheted a középpárlatot, ami a fogyasztható pálinka lesz. A végén az utópárlatot, ami 60-50°-nál kezdődik majd, szintén el kell választanod, ugy hogy kóstolgatva eldöntöd, mikortól nincs már jó íze.
Ha kívánod bármikor prezentálom, a felfűtés utáni, 2.5 óra cefrefőzési időt a DES100-nál. És hogy milyen pálinkákat főzök? :)
Van aki lezavarja 2 óra alatt, és az ő pálinkája sem rosszabb, legalábbis a versenyeredményei (neki) is ezt igazolják. Bár ő komolyabban hűt, nem 28-as a páracsöve a DES-en, és nem ragaszkodik a 20 celsius körüli kifolyóhoz sem.
Egy ujonc kerdesem lenne. A alszesz finomitasnal olvastam hogy 2%kot kb elkel valasztani. De ez mart 25% ra higitva vizel vagy maga a alszeszbol ami lejon van kiszamitva?
Ha növeled a fűtést, több gőzt termelsz, elérsz egy állapotot, amikor a lefolyó szűk keresztmetszetben a felfelé törő gőz ellentart (részben) a flegmának és elkezdődik az elárasztás. Ez akkor következik be, ha az üst kapacitáshoz képest kevés a sapka, kicsi a lefolyó. Ha túl sok a sapka, akkor buborékolgatni fog, nem habzik fel.
Szóval én betennék egy túlfolyót, ami alul szifonban végződik, ez kiszélesítené az üzemállapotot. Tulajdonképpen ilyen a Kothe, nem lehet elárasztani annyira túl van méretezve a túlfolyó, a te túlfolyódban ellen tud tartani a gőz, a Kothéban nem. Én így jártam, nem volt elég a középső cső.