Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.11.12 0 0 891
késő van, tehát még1x www.modellvasutak.hu
Előzmény: Törölt nick (890)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.12 0 0 890
Fent van a (szerintem) teljes anyag, képekkel és a hiányolt link is benne van (természetesen eleve bele terveztem). Ez nem egy "biblia" akar lenni, csak egy kiindulási alap, már itt is felvetődött, hogyan lehet analóg modellbe dekódert tenni, szóval némi igény csak van rá :)
A képek borzalmas minőségűek, viszont kicsik, tömörítettek.
www.modellvasutak.hu
Előzmény: simico (887)
simico Creative Commons License 2002.11.11 0 0 889
Szia!

Köszönöm a linket, de nem magamra gondoltam, hanem más olvasókra :) Kb 2 hónapja én már nézelődtem az NMRA oldalán, ahol sok érdekes dolgot láttam.

Előzmény: Uplink (888)
Uplink Creative Commons License 2002.11.11 0 0 888
Szia simico,

Kiindulaskeppen:
http://www.nmra.org/standards/consist.html#standards-DCC

Előzmény: simico (887)
simico Creative Commons License 2002.11.11 0 0 887
Nekem egy megjegyzésem/kérdésem lenne: a szöveg több helyen hivatkozik a "DCC szabvány oldalára". Ez ugye majd be lesz linkelve (úgy értem a konkrét oldal az irányokról, hogy ne kelljen a jóembernek keresgélni)? Esetleg magában a szövegben is benne lehetne ez és akkor nem kell hivatkozni más oldalra, a végén pedig ott lehetnének a linkek a DCC/gyártók oldalaira.
Esetleg meg lehet említeni, hogy mindez a dekóderek/digi rendszerek kézikönyvében is megtalálható bekötési ábrákkal, példákkal.
Előzmény: Törölt nick (885)
digitrain Creative Commons License 2002.11.11 0 0 886
SZia Martisz,

nem jól tudod, u.i. a reg. értéke 1-15 között az u.n. "impulsdauer", 32 "dauerimp.", 33- "blinkfreqenz".Tehát ha én 10-re állítom, 8 mp.-nek kellene lennie, 15 -nél pedig 15 mp (Lenz Bedienunganleitung-ban van leírva ill. most Kölnben a Lenz standon is rákérdeztem, de a faszinak fingja sem volt róla, mi lehet a baj.De legalább szép volt a standjuk.)

MÁS.Korábban már érdeklődtem, de nem kaptam választ arra, hogy egyvágányú pályán a jelző képével ellenirányból érkező vonat hogyan megy át progi nélkül egy fékezőgenerátoros szakaszon zökenőmentesen úgy, hogy a jelző természetesen tilosat jelez.Ötletem van kettő is, de még várnék, hátha jobbak , mint az enyémek.

Üdv !

TL

Törölt nick Creative Commons License 2002.11.10 0 0 885
http://www.modellvasutak.hu/digital1/digitalis.htm
Írtam egy ilyet, hogyan megy bele egy mozdonyba a dekóder. Még nem végleges, átnézné valaki, hogy jó-e így? Megvannak már a fotók is hozzá, meg egy-két dolog még hiányzik belőle, de alapjában véve már nem akarok rajta változtatni.

etwg Creative Commons License 2002.11.08 0 0 884
Digitális szempontbol nem!
Nem fejlesztenek, hanem vesznek....
Ennek ellenére vannak egész jo cuccaik.

Én nem tenném tüzbe a kezem sem a Marklin sem a Roco digitális rendszereiért.

Ha megnézed, akkor pl. a Lenz, az Uhlenbrock, a Digitrax, ESU stb. többnyire abbol élnek amit gyártanak, és ha rossz a dolog, akkor becsukják a kaput (ez is elöfordult).
A ROCO, a Marklin meg a többiek, ha rájönnek hogy szar amijük van, akkor kijönnek egy ujrafestett modellel, vagy kilyuggatnak néhány 100 m hulladéklemezt (fémépitö készlet pl.) és azonnal be van toldva a folt az évi gazdasági kimutatásokban. Nem szabad elfelejteni hogy valamennyi cég nagyon folyékony gazdasági alapokon áll. A bankok pénzeivel dolgoznak, és azokat csak a haszon érdekli, nem pedig az, hogy te boldog digitális tulajdonos vagy, vagy csak egy áruházi balek, aki az utolso elkeseredettségében ilyenre költötte a karácsonyi apropénzt.
A világ sajnos igy müködik, mégha talán tul cinikusak is a szavaim.

Előzmény: larini (883)
larini Creative Commons License 2002.11.08 0 0 883
etwg!
Akkor a Roco nem a márkás kategóriába tartozik?
Előzmény: etwg (882)
etwg Creative Commons License 2002.11.08 0 0 882
Sem a ROCO, sem a Marklin, de a többi modell nagyágyu sem gyártja maga a digitális cuccait. Azt mindig másoktol veszik (többnyire az abban jol menö cégektöl Lenz, Uhlenbrok, stb.) és rendszerint elképesztöen kemény üzleti feltételek mellett, ahol már az is szerepet játszik, hogy egy darabka "drot" be e van forrasztva, vagy csak oda van téve.

Ebböl az következik hogy az ilyen készletek mindig tartalmaznak valamilyen problémát, söt esetleg nem nyitottak (azaz nem fejleszthetök), vagy éppenséggel csökkentett tudásuak, mert lehet, hogy a bevásárlonak a "bitmennyiség" okozta a legnagyobb fejfájást.
Ráadásul miután a megoldásak véve vannak, nincs kizárva, hogy ha megjelenik egy jobb vagy olcsobb, akkor az kerül majd a jol menö modellvasutcég dobozaiba.

Igy valoban csak a márkás termékekre lehet támaszkodni (ha egyáltalán valamire támaszkodni lehet) a többi meg sokszor sajna csak áruházi bogli.

Előzmény: larini (873)
atiapa Creative Commons License 2002.11.08 0 0 881
Sziasztok!

Akkor most lesz digi összejövetel holnap, vagy nem?

Mert én mennék, ha lenne.

MAREZ Creative Commons License 2002.11.07 0 0 880
Pl: a Route control, digitális váltóllítómű, néhány dekóder sajnos van rá példa. A Lenz-nél csak sw upgrade van a dobozokat kiküldöd és ők vissza az upgrade-elt terméket.

A Roco lokmaues nem kompatibilis a Lokmaues2-vel, mindenféle modul kell, hogy a két rendszer működjön.

A fejlesztési stratégiát nem nagyon érzékelem. mi a garancia arra, hogy a Lokmaus következő generációja kompatibilis lesz a régivel, ugyanakkor a termékekik funkcionalitása messze elmarad a mai piaci elvárásoktól.

Ez mégegyszer nem jelenti azt, hogy a termék szar, ez egy adottság. Az MK-ban szerintem erre gondoltak, mivel az ügyfélpanszok hozzájuk visszajutnak. Ha legközelebb bemész kérdezz rá, hogy a Lenz, Roco vagy az Uhlenbrock esetében milyen a vevői elégedettség. Boritékolom, hogy a Lenz esetében a legmagasabb. Mérvadó összehasonlításokhoz juthatsz a külföldi fórumokat olvasva is.

Előzmény: larini (879)
larini Creative Commons License 2002.11.07 0 0 879
És az mit jelent, hogy nem a legmegbízhatóbb?
Előzmény: MAREZ (877)
larini Creative Commons License 2002.11.07 0 0 878
Marez!
Ezek szerint, ha a Roco kijön valami új szoftverrel, hajigálhatom ki a cuccot?
Előzmény: MAREZ (877)
MAREZ Creative Commons License 2002.11.07 0 0 877
Az tény, hogy a Roco nem a legmegbízhatóbb, de ez még nem jelenti szükségszerűen, hogy szar.

A kérdés tényleg az, hogy mire szeretnéd használni aban az esetben ha nem akarsz teljes digitalt akkor ok, ha pedig igen akkor érdemes Lenz-ben gondolkodnod.

A Roco körübelül az Lenz Compact-jával lesz összemérhető ha a Roco mindazt megvalósítja amit a Lenz Compact-hoz már évek óta meg tudsz vásárolni. Nagy vonalakban ami a 2002-es Roco ujdonságok között szerepel.Ez egy komoly lemaradás, arról már nem is beszélve, hogy a megbízhatósága nem a legjobb és mindezek mellett a komaptibilitási problémák is komoly gátat szabnak, lsd Lokmaus 2. A Lenz-nél ilyen probléma gyakorlatilag nincs, nem kell új eszközt venned ha pl sw upgrade van.

Uplink Creative Commons License 2002.11.07 0 0 876
Amikor a Throst konyv megjelent en meg egy gatyaban jartam a faterral :), de a vasutmodellezes szeretetet azt tole orokoltem + rengeteg BTTB kocsit/mozdonyt.
Valamikor a 80-as evek vegen, 90-es evek elejen akadt a kezembe egy Maerklin digitalis katalogus, ami azota is megvan, akkor a nyalam csorgott mindazok utan, amire kepes volt. Nekem azota valt vesszoparipamma a digital, es vegre most megvan a hely es nemi penz is, hogy megepitsem amirol almodtam.

A kerdest azt csak azert tettem fel, mert en sok tapasztalatot gyujtottem azota, hogy a tesztpalyat osszeraktam.

Előzmény: bicsi (872)
Uplink Creative Commons License 2002.11.07 0 0 875
Azert nem feltetlenul kell alhinni mindent, amit kereskedotol hallasz...
A Roco egy alap digit keszletet ajanl jelenleg, mig a Lenz teljes megoldast.
A kereskedonek persze az az erdeke, hogy abbol adjon el, ami a komplexebb megoldast kinalja, ugyanis ekkor rasozhatja a tudatlan/lelkes vevore azt is, amire tulkeppen nincs is szuksege, csak jol hangzik..
Jobb, ha a topiklakoknak hiszel, foleg azoknak, akik mar probaltak vagy ezt vagy azt. :)
simico Creative Commons License 2002.11.07 0 0 874
Nem kell mindent elhinni...
Nekem az egér korábban említett kis gyengeségén kívűl semmi bajom nincs a Roco-val. A "csakis az xy jó, minden más szar" tipusú kijelentéseket meg szvsz soha nem szabad figyelembe venni (akárki is mondja).

Hogy kinek mi a jó, az meg függ az igényeitől, hogy mit szeretne megvalósítani és hogy mennyi pénze van. Ahogy ezt nemrég már én is, meg elöttem sokan írták.

larini Creative Commons License 2002.11.07 0 0 873
Jó reggelt!
Tegnap voltam az Erkel utcában. Ott is felmerült a digitális kérdés, ők nagyon lehúzták a Roco-t. Szerintük nagyon sz@r, már csak azt várják, hogy kifusson a még raktáron levő készletük, soha többet nem rendelnek. Csakis a Lenz! Tényleg ennyire gáz a Roco?
bicsi Creative Commons License 2002.11.06 0 0 872
>Van vkinek itt mukodo akar Roco akar Lenz rendszere vagy a mi kis vitank teljesen elvi sikon zajlik ???
Én analóg vagyok jelenleg, modellezőként meg olyan ~újrakezdőnek számítok, anno frankó analóg vezérléseket építettem a BTTB-s vonatjaimhoz, kb. akkor amikor a Gerhard Throst: Vasútmodellezés c. könyve megjelent nálunk.
Részemről azért vagyok itt, hogy a "Venni vagy nem venni" kérédsét próbáljam körbejárni, vegyítve a "ROCO-t vagy Lenz-et" kérdéssel.
Tehát: elvi síkon szóltam hozzá.
Előzmény: Uplink (867)
Uplink Creative Commons License 2002.11.06 0 0 871
Nem, nem tevedsz MAREZ.
Lenz-em van, igaz idom az keves,de ha minden jol megy, akkkor jovore mar tobb idom lesz.

-Angelo-
A lassitas megvalosithato PC nelkul is, csak eppen a peremfeltetelek beallitasa okoz gondot a kezivezerlon. En nem probalkoznek vele. ;)
Ja es nem a PC lesz a legdragabb a digit rendszerben a vegen. Arrol nem is beszelve, hogy masra is lehet a PC-t hasznalni, nemcsak a terepasztal vezerlesere.

valasz az 2. pontra:
Ez szepen megvalosithato lassitomodul nelkul is RR&Co-val. (Na ez itt megint a reklam helye volt)
Nem akarom favorizalni, de nagyon jo a proggy es majdnem minden benne van, ami kell.
Majdnem minden, igaz Crash_ ?!?

Előzmény: MAREZ (868)
-Angelo- Creative Commons License 2002.11.06 0 0 870
Hi!

ROCO digi alapkeszletem van (ICE2) es ehez vettem meg hozza a kovetkezo kutyuket:
- 2x mozdony dekoder (Ket regi PIKO mozdonyomat alakitottam at)
- 2x agyazatos valto digitalis allitomuvel

Hat igen, elegge kicsi... :-((( De gyurok hogy szintet lepjek :-)))

Egyebkent keszitettem _sajat_ dekodert is ami az ICE kocsikba fog kerulni hogy az F2-vel lehessen a belso vilagitast az egesz szerelvenyen ki be kapcsolni. A probapanelen mar mukodik mar csak a nyak gyartas van hatra.

Angelo

-Angelo- Creative Commons License 2002.11.06 0 0 869
bicsi:

Yes, én is mondok egyet: szép dolog a fékgenerátor, meg a jelző szabad/tilos állása, de mintha néhány jelzőnek nemcsak 2 állása lenne. Namost analógban a "szabad csökkentett sebességgel" kivitelezése sem nagy ügy automatikus vezérlésnél, digitálishoz meg ugye kéne egy fékgenerátorhoz hasonló "menjen max ennyivel" doboz:)

Sajnos ez szerintem PC nelkul kivitelezhetetlen jelenleg mert:

1. A DCC szabvanyban a korlatozott sebessegu reszek meg nincsenek leirva teljesen, vannak ra parancsok de nem biztos hogy mindegyik dekoder elfogadja azokat. (Ez a nagyobbik gond)

2. Tovabba problemat okoz hogy a kovetkezo terkoznek tudnia kell hogy "full sebesseggel" jon a vonat vagy "csokkentett sebesseggel" es ennek megfelelo jelet kell a sinre kapcsolnia amikor a szerelveny a terkozbe megerkezik.
Es ha mar beerkezett a terkozbe akkor lehet valasztani hogy "csokkentett sebesseggel atmenjen" vagy "vissza max sebessegre" vagy "alljon meg"
(Ez a kisebbik gond, bar eleg sok relet vagy mar inkabb IC-s elektronikat igenyel.)

Udv:

Angelo

Előzmény: bicsi (863)
MAREZ Creative Commons License 2002.11.06 0 0 868
Hát, Lenz rendszerem nekem van, sok mindent kipróbáltam már, a hozzászólásaimat is arra alapoztam. Azt hiszem még Neked és a Martisznak van. Vagy tévedek ?
Uplink Creative Commons License 2002.11.06 0 0 867
Meglehetosen sok hozzaszolas volt az elmult napokban, ami jo, mert nem ul le a topik, viszont sokszor az analog vs digital harcra vannak kihegyezve a hozzaszolasok.

Lassitomodul :
Analogban - megoldhato egy xtra kapcsolas megepitesevel, rajzok nehany modellvasutas konyvben fellelhetoek.
Digital - LENZ eseten LV101+LG100, ahogy mar leirtak tobben elottem
VAGY RR&Co hasznalata.

Jelzokrol - Okosan megvalasztva a vezerlest, ugyanaz az eredmeny elerheto, mint analogban, sot.
RR&Co-t hasznalva vezerlo SW-nek igen sok mindent meg lehet tenni a palyan, pl lehet blokkjelzoket adni az egyes szakaszokhoz es a program AUTOMATIKUSAN fogja lassitani es/vagy megallitani az adott mozdonyt, lassitomodul nelkul.
Ennyit a fekgeneratorrol - Ennek a megoldasnak a Roco-n es a Lenz-en kivul mindenki orul.

A kell-e nekem digital rendszerre meg mindenki valaszolja meg a valaszt, ne probaljunk eltantoritani senkit attol,hogy a megszokott (direkt nem irtam regit) analog rendszert felvaltsa digitalra.

Van vkinek itt mukodo akar Roco akar Lenz rendszere vagy a mi kis vitank teljesen elvi sikon zajlik ???

MAREZ Creative Commons License 2002.11.06 0 0 866
Bocs, csak én néztem el. Levél ment.
Előzmény: MAREZ (865)
MAREZ Creative Commons License 2002.11.06 0 0 865
Nem kaptam levelet.
Előzmény: V46 021 (862)
etwg Creative Commons License 2002.11.06 0 0 864
Kedves V46 021

Nem egészen értek veled egyet. Az ember álmában lehet akár ürhajos is, söt....

A dolog itt bonyolodik, amikor azt mondod, hogy

"Kisvasutunknál lehetek én a forgalmista és a vonatok mennnek aut. uzemben. Ez lehet anlóg vagy digi. "

Az igaz, söt, csak a kérdés ott van, hogy milyen áron teheted ezt meg, és ahogy irod, 2 vonalon futnak automatikusan a vonatok a 3. meg Te mászkálsz egy vonattal - hol van itt a digitális igény. Ez egy pillanat alatt, néhány kapcsoloval analogban is megoldhato. Nem érdemes a részletekbe belemenni, mert biztosan tudom, ugyanis kb 30 éve volt már egy ilyen pályám.

Ha ugy tetted volna fel a kérdést, hogy egyszerre a fiaddal, lányoddal, barátaiddal szeretnétek "vonatozni", akkor teljesen egyetértenék veled, habár ezt a feladatot is már korábban analogosan igen jol megoldották (CTC vezérlés Ch. Brucetöl).
A digitális pillantnyi elönye csakis ott mutatkozik, ahol egyszerre több vonatot akar valaki individuálisan menetni (azaz vezérelni). Ezt már a dolog természetéböl sem teheti meg egy személy. Azaz ahol nincs társaság ott nincs igény digitálra.

Az sem igaz amit irsz:

"A nagyvasút jelentös részén is hat. Lésd vonatbefolyásolás. "

Ilyen rendszerek elöfordulnak a vezetö mentes metrokon stb. de a nagyvasuton nincs. A legjobb esetben a nagyvasuton az fordul elö hogy ha a mozdonyvezetö megsértette a szabályt (azaz nem követte a jelzök parancsait - amik lehetnek külsö oszlopos jelzök, vagy belsök a modern ICE vonatokban -, akkor üzembe lép egy automatika, aminek rendszerint komolyabb következményei is vannak.

Előzmény: V46 021 (862)
bicsi Creative Commons License 2002.11.06 0 0 863
>Én személy szerint ezeket a dolgokat hiányolom a digitális rendszerből...
Yes, én is mondok egyet: szép dolog a fékgenerátor, meg a jelző szabad/tilos állása, de mintha néhány jelzőnek nemcsak 2 állása lenne. Namost analógban a "szabad csökkentett sebességgel" kivitelezése sem nagy ügy automatikus vezérlésnél, digitálishoz meg ugye kéne egy fékgenerátorhoz hasonló "menjen max ennyivel" doboz:)
Előzmény: Törölt nick (840)
V46 021 Creative Commons License 2002.11.06 0 0 862
OFF
MAREZ re emilt megkaptad?
ON
ETWG
Egyetértek azzal, hogy először el kell dönteni, hogy mit is akarunk a modell üzemben. De amit írtál az szerintem a két véglet. Kisvasutunknál lehetek én a forgalmista és a vonatok mennnek aut. uzemben. Ez lehet anlóg vagy digi.
Aztán lehetek mozdonyvezető... És lehetek mindkettő amíg a kezeim száma nem lesz véges.
Én saját magamnak olyan rendszert szeretnék megvalósítani, ahol pillanatnyi hangulatom szerint lehetek ez is az is. Pl. Mozdonyvezető vagyok, de közben azért másik vonat(-ok) közlekednek a maguk menetrendecskéje szerint. Ez az aut. és manuális üzem keveréke.

"mert a jelzö nem hat a mozdony mozgására"
Szerintem meg hasson. A nagyvasút jelentös részén is hat. Lésd vonatbefolyásolás.
Modellben is elkel, mert rámszól az Asszzzony : Vacsora, agy egyéb és jön agond.
Az utolsó mondatod viszont szín arany.
BT.

Előzmény: etwg (834)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!