Keresés

Részletes keresés

Dracy Creative Commons License 2006.12.13 0 0 124
Teljes mértékben egyetértek veled. Bárki bármit mond, minden elismerésem, amiért Eta képes volt létrehozni egy ilyen mértékben átgondolt és összetett világot, mint amilyen a Csodaidők.
Előzmény: feketekavics (123)
feketekavics Creative Commons License 2006.12.13 0 0 123

>>Ha nem sci-fi, és nem is fantasy, akkor minek rakatjátok át a könyvesboltokban a sci-fi részlegbe?

Szerintem ez Sci-Fi, és az egyik legjobb.

30 sőt 50 év alatt fejlődött annyit a műfaj, hogy ilyet teremjen, mint ez.

Azért ne tekintsük annak, mert messze értékesebb???

Remélem ezentúl a többi Sci-Fi_író számára ez lesz a mérce...

_FK

Előzmény: Kymry (102)
NevemTeve Creative Commons License 2006.12.13 0 0 122
Egy kis segítség: az "opera" ebben a kontextusban olyan drámai műfaj, ahol a szemben álló karakterek jelleme teljesen "letisztult" – kb mint Jókainál: vannak a jók és vannak a gonoszok (legalábbis a főszereplők esetében, a mellékfigurákban lehet némi mélység).

Az "űropera" arra első tagja a helyszínre utal, pl Star Wars; a "szappanopera" előtagja viszont (ma már) nem utal semmire... eredetileg az jelentette, hogy az epizódok előtt/közben/után főleg mosószereket reklámoztak.
Enahma Creative Commons License 2006.12.12 0 0 121
Kedves Kymry, a Te hozzászólásodtól is megszólítottnak érzem magam. Ezért hadd válaszoljak Neked is részletesen:

Semmi sértő nem volt Mr Fusion hozzászólásában.

De, az rögtön, hogy a "nőnemű fórumozók"-kal kategorizálni akart. S mások is: ezt az előző hozzászólásomban már kifejtettem.

bár én nem olvastam a könyvet még

Értem, hogy abszolút elfogulatlanul tudj nyilatkozni. :-)

"űropera" - mert ez a meghatározás illik rá azért és később: Az űropera kifejezésben semmi sértő nincsen.

Ez a "szappanoperára" hajazó, éppen ezért bántó kifejezés. Az "űropera" ugyanis valami ilyesmit takar: az űrben játszódó szappanopera-szerűségekre használták (pl. Orion).

Ami meg az álnéven írást illeti - egyetértek. Az ilyen "átlátszó" álnevek általában nem takarnak jó regényt. Hangsúlyozom, hogy általában, mielőtt az én torkomat is elharapjátok.

Az olyan hozzászólások, amelyeknek úgy születnek, hogy nem ismerik a topic tárgyát, általában hamisak, és sokszor bántók. Hangsúlyozom, hogy általában, mielőtt az én torkomat is elharapnád.

Én is olvastam Enahma (vagy Eta, ahogy neked tetszik) Harry Potteres írásait, és nekem nem tetszettek

Végre valami, amiben egyetértünk! Nekem sem tetszenek, különösen a trilógia nem. Hozzátenném azonban a magam védelmében: egy idegen nyelven írtam őket, amelyen nem tudtam úgy kifejezni magam, mint az anyanyelvemen. Utána a fordítás szükségszerűen tovább fokozta azt a távolságot, amely az írói szándék és a megírás sikerültsége között eleve fennállt. Ez persze nem menti a színvonalukat, csak árnyalja a képet.

Ha nem tetszett az első fejezet, ne olvasd el a könyvet. Én sem szoktam.

Eta
Enahma Creative Commons License 2006.12.12 0 0 120
Kedves Mr Fusion. Ne gondold, hogy nem akarok részletesen válaszolni. Íme:

Előrebocsátom, nem olvastam a regényt, és nem is tervezem. Ez persze némileg limitálja a hozzászólás hitelességét, tekintve, hogy csak közvetett információkra tudok támaszkodni.

Így van.

Viszont eléggé meglepve láttam az utóbbi időben itt kialakult, bár eléggé zártkörű hype-ot.

Itt vagy, tehát nem zártkörű.

Olyan Harry Potter jellegű, btw, illetve az annak rajongói topicjaiból elszármazott, jellemzően nőnemű fórumozók által indított/látogatott egyéb topicok stílusára hajaz.

Nem olyan, hanem az - akik itt vannak, engem a HP világából ismernek. A "jellemzően nőneműek" között azért akad fiú is, de mivel HP fanfictiont viszonylag kevés fiú olvas, így limitált a létszámuk. Ennek ellenére megállapításod elnagyolt. Sőt: még ha "jellemzően nőnemű" is a topic, ez miért említendő külön? Ha ugyanis mindegy lenne számodra, nem említetted volna meg. Így azonban - ráadásul egy férfi tollából - kifejezetten bántó.

A regényre valószínűleg leginkább az "űropera" (olyan, sci-fi-nek látszó tárgy, ami elsősorban fiction, feldíszítve pár, valódi SF-ből szintetizált klisével illetve díszlettel) kategória lenne illeszthető , így aztán a Star Wars-hoz történő hasonlítás tulajdonképpen valamelyest helytállónak tűnik.

Nem űropera. Ilyen kategória egyébként sincs, csak hozzászólásod általános lekicsinylő hangulatát növeli.
Ami a mondat második felé illeti, a könyv is valódi sci-fi - már amennyiben Zsoldos, Asimov, Bulicsov, Herbert vagy éppen Bradbury írásai sci-finek mondhatók. Igaz, a mai alapvető emberismeretet nélkülöző hi-tech írásaira nem hasonlít. De a fentebb felsoroltak sem. Főleg Zsoldos Távoli tüze nem, amelyet már Majmunka is említett, és amely életem egyik legmeghatározóbb olvasmányélménye volt.
S ha azok nem sci-fik, akkor - tudod mit? - ez se legyen az.
A "valódi", a "szintetizált" és a "klisék" szóhasználat is bántó.

SF-ként csak marginálisan kategorizálnám, hard SF-ként meg természetesen semmiképp.

Az, hogy nem olvastad, csak kategorizálnád, csak Rólad állít ki bizonyítványt.

Az SF továbbra is jobbára "fiús műfaj", a magyarázat az alulreprezentáltságra ott keresendő, hogy ez egyrészt nem SF, másrészt elég szűk körben ismert.

A "fiús műfaj" fölösleges hangsúlyozása ismét bántó.
Ne haragudj, de teljesen nevetséges Tőled, hogy egy 12 napja megjelent könyvről azt írod, hogy "szűk körben ismert". Úgy tudom, az első könyvekkel mindig ez a helyzet.
Vagy tévednék? *erősen gondolkozik*
A "nem SF" megállapításodat már fentebb érintettem.

Azért túl nagy példányszámot senki ne reméljen

Jó, nem remélünk, köszönjük a buzdító jellegű hozzászólást egy elsőkönyves topicjában.

Az a "formális nyelv" valszeg inkább mesterséges nyelv akart lenni, csak a riporter(?) nem találta a megfelelő kifejezést.

Köszönöm a felvilágosítást. Tanultam programozást.

én ez utóbbit javasolnám, szvsz. ebben a műfajban és környékén a legtöbben ódzkodunk az álneves, főleg az ilyen nyilvánvalóan álneves regényektől

Ezt a javaslatot is köszönöm, de - ne haragudj - nem fogadom meg. Tudod, nagyképűnek tűnik, és nem is kicsit, hogy Te a sci-fi olvasók hazai képviselőjeként (mert a T/1 nyilván ezt sugallja) felvilágosítasz minket, mit is akarunk olvasni.
Az már alább elhangzott, hogy nem álnévről van szó. Ha már a borítóra ránézel, kiderülhet, hogy a szerző személye a fikció része. Ha Neked ez nem tetszik, szíved joga.

Írni jó. Ha van, aki olvassa, még jobb. Ha meg még ki is adják, maga a beteljesült álom.

Én olvasni szeretek a legjobban. És részben azért is írtam meg a magam sci-fijét, mert nem olvastam évek óta olyat, ami a kedvemre való lenne.

Zárásként: még egyszer köszönöm tanácsaidat, de nem ígérem, hogy mivel az SF egy "fiús műfaj" nem fogok általánosító és ezért szükségszerűen hamis megállapításod ellenére sci-fit olvasni.
Igaz, csak olyat, amit én színvonalasnak látok.
Mert ez az én szívem joga.

Üdv:
Eta

(Ui.: Megköszönném a véleményedet, ha az - akár töredékes - olvasmányélményed alapján tetted volna. Így nem fogom, sőt, nőként sértettnek is érzem magam. Még akkor is, ha utánaírtad, hogy "nem sértés, csak megállapítás". Ez ugyanis nem teszi kevésbé lekezelővé, sőt, éppen ellenkezőleg.)
karbalán Creative Commons License 2006.12.12 0 0 119
Itt a fórumon már adott volt a merítés, ha egyszer -mondjuk- 50 lány és 3 fiú olvasta, akkor nem derülhetett ki, jobban tetszik-e majd a lányoknak, mint a fiúknak. Ennek a néhány fiúnak mindenesetre tetszett :) A 3 főszereplőből 2 férfi, olyan problémákkal, amelyekkel fiúk (is) tudnak azonosulni, remélem, eltalál majd hozzájuk is.

Szerintem a CsI 2:1 arányban inkább a női olvasókat fogja meghódítani, mint a férfiakat. Ezt abból gondolom, amit a HP kapcsán tapasztaltam, miután elkezdtem olvasni az itteni fórumokat. A fő téma ugyanis a szereplők viselkedéséhez, jelleméhez, egymáshoz való viszonyához kapcsolódott (lásd Piton rajongás stb.), a kevésbé jelenlévő fiúkat viszont inkább a cselekmény, a titkok, rejtélyek stb. Persze a szereplők is fontosak a fiúknak, és a cselekmény is a lányoknak, de csak másodsorban. (Egyébként ez inspirál arra, hogy a saját könyvemben fokozott figyelmet fordítsak a karakterekre is, ne csak az izgalmas történetre, és a jól kidolgozott háttérre.:) A CsI esetén kellően erős a cselekmény ahhoz, hogy fiú olvasóknak is tetszeni, de a fő hangsúly a szereplőkön van.
Előzmény: +Majmunka+ (108)
karbalán Creative Commons License 2006.12.12 0 0 118
Szintén az én ízlésem a hibás, nem pedig a mű.

Miért volna hibás az ízlésed? Nem hibás, csak más. Hiába mondják mások, hogy Sheron Stone milyen jó nő, nekem sosem jött be. Ez van, de ettől még nem tartom hibásnak.

Én is olvastam Enahma (vagy Eta, ahogy neked tetszik) Harry Potteres írásait, és nekem nem tetszettek

Az nem baj egy cseppet sem. Ha mindenki azt mondaná, hogy "fú, milyen jó", akkor biztos lennék benne, hogy vannak, akik nem őszinték. Attól, hogy nem tetszik, mi még szeretünk :).
Előzmény: Kymry (106)
karbalán Creative Commons License 2006.12.12 0 0 117
Kevés könyv fogy - így igaz.

Ezt honnan gondolod? Ugyanis jelenleg tudomásom szerin sehogyan sem lehet mérni, hogy mennyi fogyott, hiszen a boltok nem jelentik a napi elfogyott példányszámokat. Egy új, mindössze szűk körben ismert szerző esetén pedig két út lehet: lassú indulás után hosszú felfutás, vagy lassú indulás után gyors visszaesés. Most mindenképp a lassú indulás szakaszában vagyunk, hogy mi lesz belőle, majd elválik.

z ilyen "átlátszó" álnevek általában nem takarnak jó regényt.

Szerintem az álnéven író magyar szerzők esetén mindkettőre számos példa akad, nem mondanám, hogy általában, még azt sem, hogy gyakran, viszont a "sokszor"-t azt elfogadom. Viszont Magyarországon a nem szépirodalom, hanem inkább szórakoztató kategóriába tartozó regények többsége külföldi név alatt jelenik meg. Ez egy olyan szokás, mint az, hogy a számítástechnikai boltok a termékek nettó árát adják meg :). Eta esetében pedig különösen így van, mivel olyan történelmi nevet visel, ami elég furán nézne ki egy szórakoztató regény címlapján.
Előzmény: Kymry (103)
karbalán Creative Commons License 2006.12.12 0 0 116
Ha nem sci-fi, és nem is fantasy, akkor minek rakatjátok át a könyvesboltokban a sci-fi részlegbe?

Hát ahogy Majmunka leírta, nem igazán lehet létező műfajba besorolni. Tulajdonképpen az is jogos felvetés lenne, hogy akkor mit keres a Sci-fi & fantasy blokkban? Azért ide került, mert eszembe sem jutott máshová tenni, itt legalább ismerik Enahmát. Sokkal nagyobb gond, hogy a könyv címe, a "Csodaidők" nem alkalmas arra, hogy a potenciális olvasók tudják, hogy érdemes levenni a polcról, és elolvasni legalább a fülszöveget. Bár ugyanakkor nem is olyan cím, ami riasztólag hatna, és a jó borító kompenzálni tud valamennyit.
Előzmény: Kymry (102)
Dracy Creative Commons License 2006.12.12 0 0 115
Kymry, ne érts félre, nem rólad alkottam véleményt, és hogy őszinte legyek, Mr. Fusionról sem. De bár lehettek ettől jó fejek, de ezt senkiben - értsd szó szerint - nem tolerálom, ha olyanról alkot véleményt, amiről nem tájékozódott előtte. És lehet valakinek jó neve, jó könyvei, de legutóbb vettem meg egy számomra kedves író könyvét, és elment a kedvem a többi könyvétől, és valószínűleg nem is fogok megvenni többet egyet sem. Pedig az összes eddigi bejött, most mégis elrontotta az imázsát. Ez van, és én fenntartom a jogot, hogy Eta is elronthatja még, de az első regénye alapján én bizalommal adnám bárki kezébe - ezt bizonyítja, hogy egy olyan embernek is megvettem, aki szabadidejében Asimovot olvas. Legfeljebb majd azt mondja, hogy ez nem az ő stílusa, de kizártnak tartom, hogy azt mondaná, nem tetszett neki a maga módján. Mert ez egy ilyen könyv. És nekem is van olyan műfaj, amit eleve a kezembe sem veszek, pl. horrort és thrillert sohasem olvasok el, de nem állítom, hogy nincs azok között is nagyon jó. Csak nem az én műfajom, ennyi. És elnézésedet kérem, Kymry, egyáltalán nem akartalak megbántani, nem ez volt a szándékom. Tudom, hogy ez neten másképp jön át, de ezt minden gúnyos felhang nélkül, őszintén mondom. Egyszerűen ilyen rossz természetem van, hogy ösztönösen meg akarok védeni valamit, ami egyébként nem is szorul rá. Dracy
yatze Creative Commons License 2006.12.12 0 0 114
Nem akarom tovább mérgesíteni a vitát, viszont azt mindenképpen minimum udvariatlanságnak tartom, hogy egyesek úgy tesznek kijelentéseket egy könyvvel kapcsolatban, hogy még annyi fáradságot sem vesznek, hogy legalább belelapozzanak. Nem kell, hogy mindenki szeresse a Csodaidőket. Nekem általában tetszenek az olyan könyvek, mint ez is, ahol nem csak pörögnek az események, hanem kicsit meg is ismerhetjük a szereplőket, a gondolataikat, az érzéseiket. Most mondhatjátok, hogy ez lányos hülyeség, lehet, hogy igazatok van. De akár most is tudok ellenpéldát mondani. Nem tagadom, először engem is azért kezdett érdekelni a Csodaidők, mert az írta, aki. A könyv honlapján fenn levő részleteket is elolvastam. Akkor, az alapján nem mertem volna megvenni a könyvet. De voltak néhányan, akik meggyőztek az ellenkezőjéről, és ezért most már nagyon hálás vagyok nekik!
Kymry Creative Commons License 2006.12.12 0 0 113

Köszönöm. Majd ha túljutok a szakdolgozat-záróvizsga stresszen, akkor élni fogok vele.

Előzmény: +Majmunka+ (112)
+Majmunka+ Creative Commons License 2006.12.12 0 0 112

A fikatopikosokat utálom.

Csak azt akartam mondani ezzel, hogy akár tetszik, akár nem, ez ellen sem lehetne semmit tenni, nincs értelme rajta háborognunk.

persze ha valaki kölcsönadja, elolvasom

Ha tényleg kéred, én szívesen kölcsönadom, de ha neked nem tetszettek Enahma korábbi írásai, akkor nem biztos, hogy van értelme vele szenvedni. Nincs abban semmi rossz, ha valakinek valami nem tetszik. Számtalan nagy író van, akit valamiért nem tudok szeretni, pedig széles körben elismertek. Gondolom, mindenki így van ezzel.

Előzmény: Kymry (110)
Awiwa Creative Commons License 2006.12.12 0 0 111
Na, pont erről a tetszik-nemtetszik-nemismeremdeleszólom témáról irtam filozófia referátumot, amit csütörtökön kell megvédenem. Úgy látom lassan a HP mellé tehetem példaként a CSI-t is. Sajnos.
Kymry Creative Commons License 2006.12.12 0 0 110

Lehet, hogy az ellenzők nyitnak majd egy "miért sz*r a CSI" topikot - szívük joga.

Ezt úgy hívják, hogy bunkóság - mármint aki ilyet csinál. A fikatopikosokat utálom.

Szerintem ha valakinek nem tetszik, és mindenképp meg akarja osztani, akkor azt a rajongói topicban, kultúráltan meg lehet tenni. De csak azért olvasni/nézni/hallgatni valamit, hogy leszólhassa az ember - no comment.

Az olvasásról. Fusion meg is mondta, hogy nem biztos, hogy hiteles amit ír, mert nem olvasta még (és az alapján, amit eddig tud róla, nem is fogja - nem kárhoztathatjuk érte, egyszerűen más dolgok jobban érdeklik). Én meg, bevallom, olvastam belőle, ami fenn van (volt) Enahma oldalán, mert érdekesnek tűnt. De nem igazán tetszett. Mikor láttam könyvesboltban, kinyitottam, belelapoztam, beleolvasgattam, de nem fogott meg annyira, hogy meg is vegyem (persze ha valaki kölcsönadja, elolvasom, és ha mégis megtetszik, akkor megveszem).

De nem gondolom úgy, hogy akár én, akár Fusion leszóltuk volna magát a művet, csak saját érzéseinket fejeztük ki ezzel kapcsolatban.

Sőt, ahogy Fusion is mondta, szuper dolog, hogy kiadták a könyvet. De ilyen az élet - nem mindenkinek tetszik ugyanaz.

Előzmény: +Majmunka+ (108)
rkat Creative Commons License 2006.12.12 0 0 109

Mielőtt még teljesen elmérgesedne a vita, had jegyezzem meg, hogy Mr Fusion hozzászólásában az volt a bosszantó, hogy a könyvet egyáltalán nem ismerve tett olyan kijelentéseket, amelyek már-már elemzésébe hajlottak (számomra).

Természetesen, teljesen megengedett, hogy elolvassa valaki a könyvet és ne szeresse (mint ahogy Eta fanficjeivel is ez a helyzet), és ez lehet(ne) egy érdekes vita tárgya, de sajnos az nem tud vita trágya lenni, ha valaki határozott kijelentéseket tesz egy műről, amit nem olvasott.

És mindegy, hogy most mi valami személyes rajongói tábor vagyunk-e, vagy sem. Mert amikor bejön valaki egy HP könyveket taglaló topicba, s azt mondja, hogy rossz (vagy gyerekkönyv, dedós, bármi) a Harry Potter, hasonló reakciókat kap (nyilván kornak és vérmérsékletnek megfelelően erőseket, vagy csak legyintéseket). Ugyanígy, aki a Gyűrűk Uráról, vagy bármely könyvről, nyilatkozik ismeretlenül, ellenérzést vált ki azokból, akik elolvasták és ezután megszerették.

Lehet, hogy nem érdekes neki a téma, lehet, hogy ennek a topicnak a stílusa tántorította el, lehet, hogy az álnév. Mindezek közlése számunkra talán tanulságos. De arra minden olyan csoport, akik egy könyvet elolvastak és aztán próbálnának róla beszélgetni, ugrik, ha valaki úgy tesz határozott kijelentéseket az adott műről, hogy nem ismeri. Egyáltalán.

+Majmunka+ Creative Commons License 2006.12.12 0 0 108

Szerintem nem érdemes veszekedni. Aki ír, próbáljon meg vigyázni a hangnemre, ne legyen bántó. Aki olvas, próbálja meg feltételezni, hogy az író nem bántó szándékkal szólt, még ha esetleg nem is esik jól. Az sem árt, ha valaki elolvassa a korábbi dolgokat, mielőtt kifejti a véleményét, néhány kérdésre esetleg választ kap.

Műfaj: Ott kezdődtek a bajok, hogy néhány (sok) könyvesboltban csak azt nézték, hogy az Animus adta ki, ezért betették az ifjúsági irodalomba. Ez pedig - bármi is legyen - biztosan nem gyerekkönyv. Ezért többen kérték, hogy tegyék át máshova, az Animus is írt egy körímélt :) a boltoknak. Ha azt tekintjük sci-finek, ahol a jövő, a technológia, a környezet kulcsszerepet játszik, akkor a Csodaidők nem sci-fi. Ugyanakkor többször is említettük már, hogy Magyarországon Zsoldos Péter Távoli tűz c. könyve (+ az előzménye és az "utózmánya") hagyományosan a sci-fi témakörbe sorolódik, pedig semmivel nem való oda jobban, mint a Csodaidők. Én mindkettőre azt mondanám, hogy a jövőben játszódó történelmi regény, bár ilyen kategória nincs :) A családregény is jó, de a könyvesboltokban ilyen polc sincs.

Álnév: ez is már többször elhangzott. Az író személye a történetből következik, nem a klasszikus álnév-használatról van szó, mint pl. Evelyn Marsh, Vavyan Fable, és a könyv sem az a kategória. Aki elolvassa, megérti, de persze ha nem akarja elolvasni, nem muszáj.

A közösség: ez a közösség a HP fanfiction rajongókból szerveződött. Mi tudtunk róla, hogy megjelenik, olvastunk részleteket, vagy az egészet. Mivel új könyv, még nem alakulhatott ki, hogy kik olvassák. Itt a fórumon már adott volt a merítés, ha egyszer -mondjuk- 50 lány és 3 fiú olvasta, akkor nem derülhetett ki, jobban tetszik-e majd a lányoknak, mint a fiúknak. Ennek a néhány fiúnak mindenesetre tetszett :) A 3 főszereplőből 2 férfi, olyan problémákkal, amelyekkel fiúk (is) tudnak azonosulni, remélem, eltalál majd hozzájuk is.

Természetesen mindenkinek lehet véleménye, és el is mondhatja, akkor is, ha nem egyezik az "enyémmel". Ebben a topikban is el lehet mondani, legfeljebb mások majd mást mondanak. Lehet, hogy az ellenzők nyitnak majd egy "miért sz*r a CSI" topikot - szívük joga. Nincs olyan könyv, ami mindenkinek tetszik, és ebben semmi rosszat nem látok. Az nem árt persze, ha valaki legalább megpróbálja elolvasni, mielőtt szidja, de a HP-vel kapcsolatban is láthattuk, hogy ezt nem lehet garantálni, jobb, ha beletörődünk :)

Majmunka

Törölt nick Creative Commons License 2006.12.12 0 0 107

Nyugi Dracy. Szerintem, aki rendszeresen jár erre a fórumra, senki sem akar megkövezni. Az, hogy valaki úgy mond véleményt egy könyvről, hogy gyakorlatilag fogalma sincs róla, az az illető magánügye, és egyfajta bizonyítvány. SZERINTEM!

Bár a könyv műfaja szerintem sem a klasszikus értelemben vett sci-fi, de talán nem is űropera.

Mindenesetre én olvasás után mondom:

Eta az én ízlésvilágomnak megfelelő valóságos gyöngyszemet alkotott, és személy szerint örülök, hogy olvashattam, sőt köszönet az írónak, hogy megírta.

Mindenki más meg döntse el, megveszi-e és elolvassa, vagy sem.

És szerintem ez nem is korosztály, vagy nem függő, csak ízlés kérdése. 

Előzmény: Dracy (104)
Kymry Creative Commons License 2006.12.12 0 0 106

Na jó, látom ti mindenen meg akartok sértődni.

Az űropera kifejezésben semmi sértő nincsen. Ez egy besorolás, nem egy becsmérlés. Kategorizáld akkor, légy szíves, hogy szerinted micsoda. Nem fantasy, nem sci-fi, nem klasszikus értelemben vett  családregény, és nem is űropera (és változatlanul nem értem, ezzel mi a probléma). Azt is mondd meg légyszíves, hogy ha a Raana Raas nem álnév, akkor micsoda? Művésznév? Tőlem hívd, ahogy akarod, mert a dolog lényege ugyanaz. Annak ellenére, hogy bele van írva a könyvbe a neve, akkor sem az van a borítón. Amúgy sem ez volt a legnagyobb kifogása, ha jól emlékszem.

Más: mondta valaki, hogy rossz a regény? Fusion azt mondta, hogy őt nem érdekli a téma miatt (ami nem minősíti a regényt, én se olvasok regényeket az első világháborúról, akármennyire jól is vannak megírva, mert nem érdekel a téma, például). Én meg azt mondtam, hogy engem a téma érdekel, nekem más bajom van vele. Szintén az én ízlésem a hibás, nem pedig a mű.

Örülök, hogy nem érdekel mit gondolunk, mert legalább nyíltan kimondod, amit mások itt csak takargatnak, hogy aki nem úgy gondolkozik, mint ők az hülye (én is besértődtem). Amúgy épp hasznos dolgot tettem, megvédtem valakit, akit leugattak. Ez emberbaráti cselekedet, és hasznos.

És hogy én se köntörfalazzak. Én is olvastam Enahma (vagy Eta, ahogy neked tetszik) Harry Potteres írásait, és nekem nem tetszettek (egyéni szubjektív vélemény, amivel kisebbségben vagyok, de ilyen is van), és ezért kezelem egyelőre fenntartásokkal a könyvet, de nem zárkózom el az elolvasásától.

Egyébként HP topicokból én úgy gondoltam, hogy te ennél értelmesebb ember vagy. Ja, és attól, hogy az első oldal nem jó, a könyv többi része még lehet fantasztikus. Én meg vagyok annyira finnyás, hogy nem hagyom, hogy mások rágják a számba, hogy mi a jó, hanem majd én eldöntöm magamnak.

Amúgy senki nem mondta, hogy nyálas vagy, te asszociáltál azonnal a szappanoperára, holott a kettőnek köze sincs egymásnak (vagy kábé annyi mint a szimfóniának meg a hasonló nevű dohányterméknek).

Aki nem akarja, nem kell elolvasni, de legyen szíves, ne bosszantson a véleményével, mert az mindenkinek van, nekem is, mégsem traktálok senkit azzal, hogy mit gondolok róla. És bár most haragudhattok rám amennyire csak akartok, de azt az energiát, amit a hozzászólás írására pazaroltatok, inkább arra használtátok volna, hogy valami hasznosat tegyetek, mert bár bosszantó, süket fülekre találnak.

Ezzel viszont mindent elmondtál magadról. Az égvilágon mindent.

Előzmény: Dracy (104)
Dracy Creative Commons License 2006.12.12 0 0 105
Azt azért szeretném hozzátenni, hogy ez az én véleményem és nem Etáé. Senki ne kárhoztassa őt azért, mert én így gondolom. De azt hiszem, bárki nevében mondhatom, hogy ez egy nyílt fórum, lehet véleményt mondani - miután olvasta - vagy kérdezni, ha esetleg tervezi a könyv megvételét, de még bizonytalan.
Dracy Creative Commons License 2006.12.12 0 0 104
A Mr. Fusion hozzászólásában nem volt semmi sértő, ámde tájékozatlansága a regény részéről mindent elmondott. Bár már többször is emlegették, de úgy tűnik, nem és nem érti meg senki, hogy a Raana Raas nem álnév, és egyébként is, bárki kíváncsi rá, hogy hogy hívják az írónőt, kinyitja a könyvet és két lap után (hasamra ütöttem, fogalmam sincs, hanyadik oldalnak számít), ott a neve a legfelső sorban. Egyébként is, csak az nem olvassa el, aki nem akaja, de nem értem, hogy akkor miért kell más munkáját becsmérelni. Elhiszem, hogy űroperának gondoljátok, vagy nyálas akárminek. Lehet, hogy mindent elmond rólam, hogy sajnálom, ha egy-egy szereplő meghal, de én ilyen vagyok. Aki nem akarja, nem kell elolvasni, de legyen szíves, ne bosszantson a véleményével, mert az mindenkinek van, nekem is, mégsem traktálok senkit azzal, hogy mit gondolok róla. És bár most haragudhattok rám amennyire csak akartok, de azt az energiát, amit a hozzászólás írására pazaroltatok, inkább arra használtátok volna, hogy valami hasznosat tegyetek, mert bár bosszantó, süket fülekre találnak. Az utolsó gondolatom ehhez kapcsolódóan csupán annyi, hogy Eta Harry Potteres írásai csak megelőlegezték a bizalmat, de biztosíthatok bárkit, hogy vagyok annyira finnyás, hogy az első oldal után leteszem a könyvet, ha az nem érdekel. Ezzel szemben egy nap alatt kiolvastam. Ez szerintem mindent elmond. Dracy
Kymry Creative Commons License 2006.12.12 0 0 103

Ne haragudj, de szerintem te ezt most túlreagáltad. Semmi sértő nem volt Mr Fusion hozzászólásában.

Kezdjük ott, hogy egy sci-if és fantasy iránt érdeklődő ember azonnal beugrik egy olyan topicba, ahol (talán) az ízlésének megfelelő könyvet találhat. Egyértelmű, hogy idetalált. Megállapította, a ti elmondásotok alapján, hogy ez nem fantasy, nem sci-fi, hanem egy futurisztikus környezetben játszódó családregény (amit én is aláírok, mert bár én nem olvastam a könyvet még, csak néhány fejezetbe belenézegettem). Ha ő "keményvonalas" sci-fis, akkor ez az "űropera" - mert ez a meghatározás illik rá azért - egyértelmű, hogy nem érdekli.

A vitatkozásról: azt mondta, hogy a fiúkra jellemző. Nem azt, hogy ti rosszabbak vagytok, hanem hogy a fiúk inkább logikailag elemzik, míg a lányok szeretik a szereplők lelki mélységeit kutatni. Szintén semmi sértőt nem láttam benne.

Az a megállapítás is helyes, hogy itt főleg HP-sek vannak. Nem így van? Akkor ezen miért kell megsértődni.

Kevés könyv fogy - így igaz. Azt pedig hagy döntse el ő, hogy szeretne-e megvenni egy könyvet vagy nem. Gondolom hozzájárul azon könyvek eladási példányszámaihoz, amik felkeltik az érdeklődését. Ha ez nem, hát ez van.

És nem volt rosszindulatú. Ami meg az álnéven írást illeti - egyetértek. Az ilyen "átlátszó" álnevek általában nem takarnak jó regényt. Hangsúlyozom, hogy általában, mielőtt az én torkomat is elharapjátok.

Nagyon jó dolog, hogy így kiálltok Enahmáért, ennyire rajongtok érte meg támogatjátok. És egyrészt megértem, hogy elfogultak vagytok és foggal-körömmel harcoltok az ellen, aki nem hajlandó csodálni, másrészt viszont szerintem kezdjétek el megszokni, hogy nem mindenkinek fog tetszeni a könyv, és előbb-utóbb jönnek olyanok, akik "elolvasták és megbánták". Mert az emberek ízlése különböző.

Egyébként tervezem, hogy majd egyszer elolvasom ezt a könyvet, mert a téma érdekel. Azt el sem merem mondani, hogy engem mi tart vissza az olvasástól, mert nagyon súlyosan "kikapnék" érte.

Csak azért "szóltam bele" és védtem meg Mr. Fusion-t, mert tényleg nem mondott sértőt, és ehhez képest letámadtad. Nem is kicsit. Ha viszont zárkörű rajongótopic, akkor írjátok ki, és nem jön be senki, aki nem "belső körös". Ennyi.

Előzmény: ccowboy (101)
Kymry Creative Commons License 2006.12.12 0 0 102
Ha nem sci-fi, és nem is fantasy, akkor minek rakatjátok át a könyvesboltokban a sci-fi részlegbe?
Előzmény: karbalán (100)
ccowboy Creative Commons License 2006.12.12 0 0 101

Az tök oké, hogy mindenképpen úgy érzed, ide kell írnod, de mi lenne, ha előbb legalább elolvasnád, amiről beszélsz, hogy csak úgy nagyjából legyen fogalmad legalább a hozzászólásod témájáról? Arról nem is beszélve, hogy vicces, ahogy azon sopánkodsz, milyen kevés fogy itthon az "ilyen" könyvekből, de azért te sem vennél meg belőle egy példányt sem, még ha a topicja látszólag ennyire felcsigáz, akkor sem.

Ezen kívül kérlek, ne azt oszd meg cvelünk, hogy hogy "szokás" fórumozni az ilyen topicokon (technikai-tudományos, esetleg szociológiai vetületeken, előzményeken, következményeken, logikai hibákon, stb.), hanem ha tényleg azt gondolod, hogy ennyivel jobb vagy az itteni fórumozóknál, akkor vess fel egy szociológiai vetületet vagy logikai hibát, amiről beszélni szeretnél, mi meg majd veled tartunk.

Ja, vagy ez nem megy, mert fogalmad sincs, milyen könyvről van itt szó?

Előzmény: Mr_Fusion (99)
karbalán Creative Commons License 2006.12.12 0 0 100
Tipikus. Megjelenik valaki, akinek halvány fogalma sincs arról, amiről beszél, de azért ír egy oldalt. A CsI pl. annyira hasonlít a SW-hoz, mint az Egri csillagok. Nem sci-fi, a jövőben játszódás jelentősége csak marginális.
Előzmény: Mr_Fusion (99)
Mr_Fusion Creative Commons License 2006.12.12 0 0 99

Előrebocsátom, nem olvastam a regényt, és nem is tervezem. Ez persze némileg limitálja a hozzászólás hitelességét, tekintve, hogy csak közvetett információkra tudok támaszkodni.

Viszont eléggé meglepve láttam az utóbbi időben itt kialakult, bár eléggé zártkörű hype-ot. Olyan Harry Potter jellegű, btw, illetve az annak rajongói topicjaiból elszármazott, jellemzően nőnemű fórumozók által indított/látogatott egyéb topicok stílusára hajaz. Nem sértés, csak megállapítás.

A regényre valószínűleg leginkább az "űropera" (olyan, sci-fi-nek látszó tárgy, ami elsősorban fiction, feldíszítve pár, valódi SF-ből szintetizált klisével illetve díszlettel) kategória lenne illeszthető , így aztán a Star Wars-hoz történő hasonlítás tulajdonképpen valamelyest helytállónak tűnik. SF-ként csak marginálisan kategorizálnám, hard SF-ként meg természetesen semmiképp.

Az SF továbbra is jobbára "fiús műfaj", a magyarázat az alulreprezentáltságra ott keresendő, hogy ez egyrészt nem SF, másrészt elég szűk körben ismert. Adott esetben a sztorin mi is szoktunk agyalni, csak jellemzően nem azon a vonalon, hogy "Mi lenne, ha x szereplő összejönne y szereplővel, sőt, írhatnék erről fanfic-et is!". ;) Sokkal inkább technikai-tudományos, esetleg szociológiai vetületeken, előzményeken, következményeken, logikai hibákon, stb.

Azért túl nagy példányszámot senki ne reméljen, ismert és elismert külföldi SF írók regényei (csak hogy ragaszkodjunk az SF-hez a fentiek ellenére is) is max pár ezres példányszámban szokat elfogyni itthon, gyakorlatilag kivétel nélkül veszteségesek. Csak olyan kiadó engedheti meg őket magának hosszabb távon, amelyik egyéb kiadványaival kompenzálni tudja ezt a veszteséget.

A fantasy (na nem a hard fantasy, az itthon, a Gyűrűk Urán kívül effektíve ismeretlen fogalom) valamifel jobban megy, valamint a két műfaj különböző mértékben keresztezett torzszülöttjei is (pl. Shadowrun és környéke).

Az SF itthon annyira szubkultúra, hogy effektíve nincs is. Sajnálatos, de igaz.

Az a "formális nyelv" valszeg inkább mesterséges nyelv akart lenni, csak a riporter(?) nem találta a megfelelő kifejezést. :)

A formális nyelvnek valóban van egy informatikai (még konkrétabban programozás-technikai) jelentése, olyan nyelv, amin konkrét fejlesztői környezettől független programkódot (szokták pszeudo-kódnak is hívni) írnak valamilyen algoritmus elvi kidolgozására (lásd még: papírprocesszor :). De ez itt off...

Mindezektől függetlenül, sok siket kívánok a szerzőnek, akár álnéven, akár a valódi nevén (én ez utóbbit javasolnám, szvsz. ebben a műfajban és környékén a legtöbben ódzkodunk az álneves, főleg az ilyen nyilvánvalóan álneves regényektől, jobbára nem ok nélkül, bár néha érik kellemes meglepetések az embert).

Írni jó. Ha van, aki olvassa, még jobb. Ha meg még ki is adják, maga a beteljesült álom. :)

Dracy Creative Commons License 2006.12.11 0 0 98
Jah, eszembe jutott. Rkat valami interjúról beszél, ha jól értem. Hol lehet ezt megnézni? Vagy elolvasni? Vagy bármilyen más formában hozzájutni?
Dracy Creative Commons License 2006.12.11 0 0 97
A formális nyelvek egy matematikai kifejezés, és bár látszólag sok nyelvtani elemet tartalmaz, senkit se csapjon be a látszat. Az Eta által megteremtett nyelv nem formális, semmilyen szempontból sem :D Az ogfák vörösét én is elolvastam már tegnap éjszaka. A végére már a könnyem is folyt, sajnáltam belőle néhány szereplőt. Volt már szó a kedvenc karakterről is, és én is azt tudom mondani, hogy Malinhoz húz a szívem leginkább. Igazi akaratos anya :) Sokat gondolkoztam, hogy a könyv miért kapta ezt a címet. Van egy tippem, de szeretném megkérdezni, ha lehetséges. Miért pont ogfák vöröse? Valamit még akartam, de már sajnos elfelejtettem :( Biztosan nem volt fontos XD
Előzmény: Enahma (94)
rkat Creative Commons License 2006.12.11 0 0 96

Oké, ebben igazad van, anyukám röhögött is rendesen, hogy hallgattam és sorra vágtam a pofákat.

(Mellesleg az elején, az egész műsor felvezetőjében az hangzott el, hogy "a szerző talán a Csillagok háborúja alkotóinak babérjaira kíván törni" - ezt is megmosolyogtam azért, mert kicsit más a Star Wars. Kicsit.)

De amiben jó volt: lelkesítő, figyelemfelkeltő, úgy vélem, el akarhatják olvasni ennek hatására az emberk, és nem lennének csalódottak végül. Nagyon nem ;-)

karbalán Creative Commons License 2006.12.11 0 0 95
Milyen az a "formális nyelv"?

Nálunk az binformatikusok tanulnak formális nyelveket. :)

A fantazy az nem fantasy? Mert szerintem de.

A többin olyan nagyon dühöngeni nem érdemes (a spoilerezést leszámítva), úgyis elfelejti, aki hallotta, csak az interjú hangulata marad.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!