Ikont én is ittam vasárnap. Ugyan nem ugyanazokat a jegyeket véltem felfedezni benne, mint a Művelt Alkoholista rovatban tették, igaz, Kopárt eleddig egyszer kóstoltam csak. Nekem az illatban a dohány is megjelent kissé, és az én ízlésemnek kicsit sok volt a tanninja, de egyébként teljesen rendben van.
Hát nem tom ........ a készít az én esetemben annyit jelent , hogy apám szőlőjében segítek .... alakítható az öreg , amióta rendszeresen oltványokat kap tőlem névnapjára , hajlandó elfogadni a véleményemet és pl. nem szüretel már 16 cukorfokkal , csak mert a szomszédai már leszedték ...... a fajtaösszetételt is kezdi megváltoztatni , az olaszrizlinget szép lassan felváltja a hárslevelű .....
Más:
- pár órája kóstoltam egy Thummerer Bikavér '99 - et , nagy csalódás volt... illata szép , fűszeres - gyümölcsös , de íze-teste messze elmarad ettől ..... a Konyári Ikon is izmosabb ital nála .....
Elnézést a közbeszólásért, de van egy weboldal ahol több tucat neves magyarországi borászatról és borászról látható riport-videó. Talán valakit érdekel. Köszönöm. www.torzsasztal.com/boraszatok
a Tattoo vagy mifene ízlett , bár nem otthon ittam és szerintem a kis pohárban nem jött elő igazán a nagy test .
A Nimbus-t nem kóstoltam már legalább 2 hónapja , nem tudom milyen állapotban van -gondoltam jobban járok , ha mással kísérleteztetem :) -én már a 2003ra gerjedek !
Komolyan: a végén nem tudom mit érezhettél , nekem utoljára nem lógott ki semmi , nagyon szeretem ezt a "kávés-dohányos-fűszeres -gyümölcsös-szilvásgombócos" ízt!
Az Ébner gyöngyözőbora (pedig nem szeretem nagyon a fehéreket) határozottan szimpatikus volt , rostonsüllő elé ittuk , elfogyott !
Sopron-Szexárd: azonos árkategóriájú borok voltak. A Weninger-Vesztergombi 1700 körüli, a Taschner-Takler meg 1200 körüli volt. A lényeg, hogy azonos évjáratot és árkategóriát hasonlítottunk.
Én köszönöm amit kaptam Tőled villányit.Meg kell, hogy mondjam az illata többet ígért mint az íze. Elsőre komplett (sok) gyümi,kis fűszerességgel,de utóízben valami nem tetszett. :( Talán valami adalék anyag íz a végén... Attól függetlenűl a tipikus villányit lehetett érezni benne. A tanninok még várhatnak...
Még egy érdekesség, ha már Balaton. Én eddig a (nekem) legjobb Cabernet Sauvignont Boglárról ittam, a Katona Borháztól, jobban ízlett, mint pl. a Bock 1997- CS barrique kétszer annyiért. Nézd meg a 195-ös hsz-omat!
Mi a barátommal év elején összekóstoltunk két-két Kékfrankost Sopronból és Szekszárdról. Egy másik topcban már leírtam, de most ide is bemásolom:
"Barátom, aki inkább a szekszárdi vöröset szereti, mint a sopronit, kitalálta, hogy kóstoljunk össze 2-2 bort. Két részletben történt:
1. Weninger vs Vesztergombi 1-0
Mindkettő 2002-es volt, és eléggé egyértelmű volt a verseny.
2. Taschner vs Takler döntetlen, de nyert a Taschner (?).
Ez furcsának hangzik, de megpróbálom megmagyarázni. 2004-es borok voltak. A két feleségnek egyértelműen a soproni tetszet jobban már az elejétől kezdve. Én viszont elsőre a Teklerra szavaztam. Aztán ahogyan tovább levegőztek a borok (előtte azért 1 órával már nyitva voltak), a Taschner előbb csak feljött, aztán már jobban tetszett, a barátomnak is."
fehérborban Sopron sosem fog olyan szép eredményeket hozni , mint egy Balatoni bor.... ott a Kékfrankos , a Pinot Noir lehet szép .... (bár szerintem a szexárdi kékfrankosok már szebbek ..... (Sebestyén , Takler)
A múltkor vettem Misebort (nem röhög!). A Palota Borház, Benza Pincészet jegyzi, Cabernet Sauvignon, állítólag Boglárról való bor. Attól "misebor", hogy a Katolikus Egyház előírásai szerint, adalék hozzáadása nélkül készült. Kellemes, finom CS.
Aztán tegnap összekóstoltunk két 2005-ös Irsait. Feind Balatonaligai IO (11% alk.) és Taschner Soproni IO (12,5%). A Taschner a drágább, egyébként 1000 körül vannak. A végén kezdve a Feind a jobb. Már illatában is erősebb, jellegzetesebb. A Taschnernek kell egy kis idő, míg kinyílik, de akkor sem éri el a másikat. Az volt az érzésem, mintha többet akarna mutatni, "nagy bor akar lenni", csak éppen nem megy neki. Picit édeskésebbnek is tűnt. Önmagában nem rossz, de a másik jobb. És a Feindről még elmondhatom, hogy igencsak ízlett! Össze kéne már kóstolni a Nyakassal, mekkora különbség van köztük.
Neszmélynek a Hiltopp szerintem sokat ártott , a nagy csalódás az volt amikor a kibontott palackot a váratlanul megforduló szél miatt letettük és csak kb. 20 - 25 perc múlva vettük elő - ám akkor már nyomokban sem volt fellelhető benne a bontáskori illatkavalkád !
Visszakóstolva az ostorosi cuvéet ma már még kevésbé ízlik... Eléggé zavar az a nem oda való íz... A Királyleánykát különben nagyon szeretem, de elsősorban a Balaton mellől és Neszmélyről ittam jókat belőle. A Thummerer féle Berta is Leányka-Királyleányka, az ennél jobb, de az sem a szívem csücske. A Bertram már inkább ízlik... :)
Akkor kóstold meg a Don Olivért, abban több Irsai van, az Irsai-Chardonnay cuvée, a "sima" Budai Cuvée meg Chardonnay-Irsai (vagyis a Chardonnay a több benne).
a Nyakastól kifejezetten kedvelem nyáron a Budai Cuvée-t , abban dominál az Irsai ... lassan jönnek a hűvösebb napok , ilyenkor nagyon kellemesen tud ám melengetni egy bársonyos merlot , mondjuk az Obsessio ...