Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Igen, én apránként töltöm - igazából nem ugrálni/pancsolni akarok benne, csak a nagy melegek idején néha belemenni hűsölni és egy matracon "kifeküdni" a napra , ezért nem is kellene nagyon feltöltenem - , most nagyjából 4 köb víz van benne , ahogy belekerült rögtön látszott a sárgásbarna szín. Nem tettem bele semmit, ugye a forgató magasságát nem éri el így azt se kapcsoltam be, letakartam és két napig felé se néztem igazából , majd akkor láttam, hogy a víz teljesen tiszta, az aljára lerakódott a - gondolom - vas, azt simán kiporszívóztam belőle és ment bele rézgálic meg hypo - egy barátnőm tippje, neki nagy 15 x 4 méteres medencéje van , első években vette a sok tízezres szereket , aztán egy telepítő mondta ezt, most nála sem megy a forgató, ő sem töltötte fel addig a medencét és kristálytiszta a víz - , teljesen tiszta jelenleg, igaz még nem használtam, most nincs rá szükség. :)
A víz felső szintjénél valóban barna lett a medence fala, azt simán letöröltem egy ruhával, annyi ideig belementem,legalább éreztem kicsit, hogy milyen a 21 fokos víz.. Hülye dolog, de siófokiként a 21 fokos Balaton nekem hideg - vagy csak túl kényes vagyok .. :)))
Mindenesetre köszönöm a reagálásokat, megnézem mit tud az a mágikus szatyorka.
A vízben oldott, és ki nem szűrhető barnulás megszüntetése egy hosszú folyamat, és én sokáig kínlódtam így kútvízzel. S bár maga a víz ezáltal sokkal olcsóbb volt, de a macera, meg a csúnyaság nem érte meg, ezért áttértem a drága csapvízre.
A módszer fő eleme nem a klór, hanem a sósav, és fürödni is kötelező benne, majd a keménységtől az oldalára tapadó barna réteg letisztítása is problémás. És persze az oldatlanná váló vasas pelyhek kiszűrése is terheli a szűrőt. Ha azonban porszívózható, akkor neked ezzel szerencséd van, és én is a csodazsák kipróbálását ajánlanám.
Közben átgondoltam újra a szituációt, bár nem sok konkrét adatot adták meg. A csalánt csapkodni meg könnyű, ha más pénzéről van szó. :)
Elméletileg a barnulást inkább a vízben már feloldódott vas okozza, amit nem igazán lehet szűrni. Csodazsákra úgyis szükség lehet, miért ne próbáld ki? Nem vesztesz semmit.
Minden kút, minden medence más. Csodazsákra amúgy is szükség lehet, próbáld ki. (Az Innofilt 5 mikronos szűrőanyag sokunknál bevált.)
Nem ( egyelőre, de itt ugye minden és annak az ellenkezője is elképzelhető :)) ) , csak bejelentési kötelezettséggel jár, természetesen ha nem ipari méretben használod és nem 100 méterekről kell kinyerned ( ezek nyilván más kategóriába esnek ) , ha kertlocsolásra van az szerintem valahol az államnak is jobb, mert nem a tisztított, hálózati vizet használod ilyenre és amúgy is visszamegy a földbe..
Üdv!
Zsolt
p.s. amúgy van róla törvény ( vagy jogszabály ? ) is, teljesen legális dolog, sőt, a régi kutakat is lehet legalizálni egy egyszerű bejelentéssel
Köszönöm, akkor nem is keresgetek fizikai megoldást :)) , igazából nem gond, viszonylag hamar leszáll az aljára és onnan ki lehet porszívózni, de jobb lenne ha nem kellene vele foglalkozni.
Ez a klórozás hogyan működik ? Esetleg valami ami neked bevált szer ( mondjuk 10 köbméterre érdekelne, abból már tudom a többit számolni, klór is meg a többi is érdekel, neten rengeteg féle van, inkább olyat vennék, ami tapasztalat alapján jó is, köszönöm ) :) ..
Sziasztok, elnézést, lehet volt már, de képtelenség mindent visszaolvasni, a kereső meg nem ad rá itt találatot,így kérdezem:
van valami fizikai szűrő , amit a fúrt kútból jövő slag végére rá lehet csatolni és kiszűri - vagy legalább nagy részét - a víz vastartalmát, hogy ne legyen sárgásbarna színű ? Két -három nap alatt ugyan lesüllyed az aljára és egy porszívózás segít, de jobb lenne ha kevesebb kerülne bele alapból...
Másik megoldás: mivel homokszűrő után van bekötve, a vízforgató időzíthető. Elindítasz mindent, nekem sóbontót is, és ha a keringtető szivattyú leáll, minden leáll.
A sósav a ph érték beállítására van, nem a tisztán tartáshoz.... ha magas a ph akkor lugos a víz és savasítani kell sósav megy a vízbe, ha alacsony akkor savas a víz és lugosítani kell a hypoval.... Nagy uszodákban is ez van...
Én annyit tudok (vagy inkább vélek), hogy a legszennyezőbb az ember, na meg a bogarak.
A rendkívüli mértékűre felhígított sósav meg nem belsőleg, hanem külsőleg kerül használatra. A mindennapi élet - külsőleg - sokkal szennyezőbb.
(egyéni vélemény/meglátás: a napjainkra durván túlcivilizálódott emberek százmilliói, már mindenütt - leginkább gondolatban - túlérzékennyé vált, mely lassan lehetetlenné teszi a normális életet. Van erre gyógyír: önkéntesen vállalni a természet adta veszélyekkel járó életmódot, elhagyván a civilizáció adta babusgatás erőszakát. Sajnos mások ezt világméretben lehetetlennek tartják, és önkéntesség helyett önkényességgel helyettesítenék. Hamis ürügyeket keresnek az emberiség ezirányú hatékony - ám durva, cinikus - kezelésére.)
A sima háztartási sósav amúgy elegendően tiszta a medencés használathoz? Arra gondolok, hogy háztartási használatban belefér némi szennyezés, úgyis kesztyű, szemüveg, szóval vigyáz az ember, de vajon ez belefér medencében is? Persze, több m3-be kerül, szóval híg, de mégis. Tudsz erről valamit?
Szia, Hát van egy rossz hírem, időzítve nem fog menni.
Teszt gombos (feerelés) a dugalj. A bekapcsolás a készüléken van tehát ha időzíted akkor csak standby-ba kapcsolod. Sajnos komolyabban kell bele nyúlni a vezérlésébe. A tv-t se tudod időzítő kapcsolós konnektorról bekapcsolni.
"Hivatalosan" lehet úgy adagolni a 20-30%-os sósavat, hogy vödörben (10L) elkeverni 1-1 deciliterenként, és úgy beleöntögetni. Ez biztonságosabb, és én sem javaslom senkinek másképp. Inkább az a fontosabb, hogy kb. 1 napig legyen forgatva, hogy elkeveredjen, tehát addig tilos benne fürödni, mert a töményebb részek csíphetik a szemet. A sósav "emberbarát" hígabb formában, pl. a gyomorsav is az. Ha hányunk, akkor sem az a veszély, hogy klórgáz képződik, hanem az, hogy koszos lesz a víz. (tehát tökrészegen emiatt se menjünk a vízbe).
Köszi mindenkinek. Reggel hétkor megyek el, és akkor még nem akarnám elindítani forgatni, ami a fűtéshez kell, mert úgy tapasztaltam, hogy a forgatás eleve hűt rajta, ha jobban keveredik a víz az akkor még hűvösebb levegővel, és szinte semmit nem melegít rajta a mostani, hiába van letakarva. Papíron 3 KW-os a mostani, tehát ha jól számolom akkor kb. öt óra alatt kellene egy fokot emelni a 12 m3-en, de a forgatással együtt reggel hétkor mondjuk 17 fokban indítva szinte semmit nem melegít jó darabig a mondjuk 23 fokos vízen.
Az ilyen napokon, mint most, egyáltalán nem is kell fűteni a délutáni 26 fokhoz, ha megy a keringető a meleg órákban, de amikor hétkor van mondjuk 18 fok, akkor hűl annyit, hogy jó lenne. Amikor már melegebb a levegő, mint a víz, akkor sokkal jobb a helyzet, de ugye akkor meg már nem vagyok otthon. Tehát mondjuk mehetne 11-18 között, akár végig, akár két részletben, és akkor ha hatra otthon vagyunk, akkor kikapcsolni. Csak pont így nem tudom időzíteni, mert nem kapcsol be csak a gombra. Na majd még próbálkozom, aztán beszámolok.
Annyit megtehetsz, hogy a távirányítós/időzítős dugaljat elindítod, és utána indítod fűtőtestet, majd mész a dolgodra. Kikapcsol, vagy kikapcsolod, amikor úgy gondolod, és nem fog fűteni egész nap.
1m3 víz 1C-kal melegítéséhez hőveszteségek nélkül kb 1,2kWh energia kell. Tehát egy 1,2kW-os fűtő 1 óra alatt melegít 1C-ot 1m3 vízen, egy 5kW-os meg kb 15 perc alatt. 12m3-re mindez gyorsan számolható. Ha veszel egy 5kW-os hőszivattyút (ami igazából a 7kW-os, mert trükkösen hidegebb levegő esetén kisebb a hatékonysága), akkor 3 óra alatt tudsz 1C-ot melegíteni. Vagyis hőveszteségek miatt ha hűvös van, akkor inkább 3,5 óra mondjuk. Ez az elmélet, de valahol itt lehet a valóság is.
Én is így távolabbi ismeretekkel gondoltam át. Valóban meglehetősen híg az oldat, lehetséges hogy a keletkező klór valóban oldódik. De jöhetne egy vegyész :). De ez kezelhető, ha beleöntéskor van egy kis szél is, vagy csak elhúzza az ember a csíkot. Akkor bármi légnemű lesz, nem okoz bajt. Én is láttam, hogy amcsi oldalak erősen tolják a sósavas kezelést és valóban nem szoktak tömegével elpusztulni.
Pontosan a keménység csökkentés miatt néztem a sósavat, mert nekem betonkemény a vizem, nem csak a tesztcsík, de a tapasztalat szerint is.
Van valaki, aki mini hőszivattyúval fűti a medencéjét? Kb. 12-13 m3-es fém vázas medencém van, és most egy sima Intex elektromos medence fűtővel fűtöm, de ez manuális indítású, azaz nem tudom időzítős vagy távirányítós konnektorral kapcsolni, mert van a dugalján egy biztonsági gomb, amit meg kell nyomni, hogy fűtsön. Egész nap, ha nem vagyok otthon, akkor meg nem akarom, hogy menjen, viszont ha az időzítős konnektor bekapcsolja a vízforgatót, akkor meg nem kezd el fűteni.
Ha jól értem, akkor ezeket a hőszivattyúk nem dugaljosak, hanem be kell kötni direktben, és ha áramlást érzékel a forgató felől, akkor elindul magától. Ha ez így van, akkor ez így már nekem jó lenne, de arra lennék kiváncsi, hogy kb. mennyi idő alatt mennyit tud fűteni egy ilyen?
Bár régebbről vannak ugyan kémiai ismereteim, de sohasem gondoltam végig a vegyi folyamatokat, és a sósav ill. kénsav használatát én is más forrásokból merítettem, mint olcsó, (bár a gyakorlatban nagyobb óvatosságot igénylő) megoldást.
Azt azonban is merem, hogy klórgáz a sósavból hipóval (hipoklórossav) vegyítve keletkezik (szokásos durva, és veszélyes háztartási módszer!), de pl. erős oxidálószerrel keverve (pl. hipermangán) is ez történik. Ugyanakkor nagyobb mennyiségben, gáz formájában csak tömény anyagok esetén jelenik meg. Olyan híg állapotban, mint a medence, az feloldódik a vízben. Azaz klórozza a vizet. Akár csak a klórtabletta. Vagyis éppen hogy nő a víz klórtartalma, nem csökken.
A sósav "hátránya" csupán az, hogy a keménységet is csökkenti (nagy keménységű vízforrás esetén ez előnyös), ám ha túl alacsony, akkor - nagyokosok szerint - a pH érték bizonytalanná válik. Tehát ezért kell helyette a kénsav (azaz akkumulátorsav). A gyári pH csökkentők ugyanúgy szulfátot (NaHSO4) használnak, mintha az (gyengébb) kénsav lenne, de veszélytelen, kristályos formájú. Az pl. a keménységre nincs hatással. (A sósav további előnye a vasas víznél van, de az más történet).
Kémiailag egyébként a szokványos medencei körülmények között már nem savként van a vízben, hanem ionokra bomolván (H+ és Cl-) a túl sok - és így a magas pH-t okozó - OH- ionok számát csökkenti (a H+ és OH- vízzé alakul). A megmaradó klór ion meg NEM klórgáz, tehát nem klóroz.
Creativus, a sósavas pH csökkentésnél nem keletkezik klórgáz? Nekem sóbontós klórozó van, és annál hipoklórossav keletkezik elvileg és szerintem a tablettásnál is ilyen formában van jelen a klór, nem? Ez viszont a sósavval együtt klórgázt fejleszt és egyben csökkenti a klór tartalmat. Vagy hogy van ez?
Meg tudnátok mondani a kép alapján, hogy ez most milyen klórszint?
Amiatt kérdem, mert nemrég kifogyott a kb. 3 éves csepegtetős teszteremből a matéria, ezért előszedtem a tavaly tartaléknak vett másik készletet, és ezen sokkal határozottabb színek vannak:
A régi teszter fakult ki, vagy esetleg másfajta reagens folyadék van az újban?
Azt hiszem rosszul írtam,vettem egy homokszűrős vízforgatot,a medencét szeretném kiporszívozni.
Azt tudom hogy bemenő ágra kell rákötni porszívot,azt nem tudom homokszűrőn kell e tömlát át tenni,és utána kell e valami funkciót elinditani szűrőn vagy egyből mehet szűrés.
Áramszünet esetén elveszt(het)i a fonalat. Több hibalehetőség. Egy 800 forintos konnektorba dugható mechanikus kapcsolóóra könnyebben alakítható a szokásainkhoz.
Ha holnap délután ki tudok menni a szabadba, megpróbálok fotót csinálni a nálam alkalmazott megoldásról, amit a régmúltban alkalmazott az, aki süllyesztette a medencét. (Örököltem.)
- A teljesítménye az elsőnek is elég (nekem olyan van 3,6-os medencéhez) ahhoz bőven, hogy napi 3-szor megforgassa a vízmennyiséget, de mondjuk porszívózáskor minden plusz szívóerő gyorsítja a munkát. :))
- Az előszűrője könnyebben tisztítható, az INTEX-nél csak egy ilyen szűrőcsonk van a csatlakozásnál, az hamar eltömődik (akár 4-5 db levéllel), mire kitekergetem, minden víz kifolyik, aztán légteleníteni kell. Persze: megoldás az előtétszűrő/harisnya
- Az elsőnek a gyári időzítője egy rakás kaki.. csak arra jó, hogy felidegesítse az embert. Korábban posztoltam, én gari lejárata után egyből kikötöttem. (másik/elveszett nickem alatt: bbnet01) http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155103709&t=9097176
Ugyan most jó idő van, de gondoljatok a jövőre is. :)
Nincs vele gond, nagyon jól működik, nálam átlag 5 fokot melegített változékony időben is a 3,6-os medencén. (szeptemberben volt 6 fokos is a különbség a szomszéd medencéjéhez képest. :) )
Igaz, hogy eleve a vízfelület félig árnyékos helyen volt, ezért vettem ezt tavalyelőtt.
Azóta viszont a fügebokor nagyobb lett (szolár helye árnyékos lett), a tuja viszont kisebb (medence naposabb).
Ezért idén már nem kötöttem be, mert a napelem elkészült, hőszivattyú lesz mellette.
Én is agyalok ezen a földbe sülyesztésen, és az egyik legnagyobb gond a hőszigetelés .EPS beton esetében szerintem arra gondol amikor a betonhoz polisztirol gyöngy, vagy expandált polisztirol hab őrlemény van keverve.
Módosítsd a tervet. A kisebb medence nagyobb gond. Ha elfér, inkább a nagyobb legyen a cél. A nagyobb víztömeg stabilabb, ha már egyszer sikerült beállítani. A palást, és a föld között XPS, és valami beton elem, de nem kell tömör betonréteg.
A biofilm hiánya miféle pozitívum? Ha összeállna a homok, akkor 100 watt energia felhasználásával összerázod, és kész. Miért kellene lecserélni a homokot 3-4 évente? Ötven kilométert ballagni 80 kg üvegtörmelékkel a hátamon az én koromban már extrém sportnak számít.
A biofilm és a pelyhesítő közötti összefüggés áttörés a medencetechnikában. Az elektrosztatikus töltöttség is érdekes egy elektromosan vezető közegben. Ha egy szűrőrendszer kisebb ellenállást képvisel, akkor megkérdőjelezhető a hatékonysága.
Az én medenceszűrőm homokját tizenkét év alatt nem kellett lecserélni, és köszönöm, jól vagyunk.
Javaslom, a marketingdumákat kezeld fenntartással.
Nem képződik rajta biofilm, nem áll össze mint a homok, nem kell cserélni mint a homokot 3-4 évente... nem tömörödik le stb... jha és ha nem kell elballagsz egy üveggyűjtő konténerhez és beleöntöd... tádá meg is van oldva az újrahasznosítása...
Az üvegnek van egy olyan hasznos tulajdonsága, hogy elektrosztatikus töltöttséggel rendelkezik, ami miatt kevésbé tapadnak meg rajta a szennyeződések vagy az esetleges fertőzések, továbbá megszűnik a biofilm képződés a szűrőközegen. Ezért a pelyhesítőt nem kell használnunk. Ezzel is a fenntartási költségeket tudjuk csökkenteni, hiszen a szűrés hatékonysága miatt kevesebb vegyszer használata szükséges.
A szűrőüveg élettartama elméletileg korlátlan, de a gyártó javasolja a 10 évenkénti cserélését. A szűrőhomoknál ezzel szemben csak 5 évet szoktak ajánlani.
Továbbá az üvegből csak a homok mennyiségének a 75-80% szükséges. Például ha 100 kg szűrőhomok javasolt a vízforgató használatához akkor üvegből élég csak 75-80 kg. Ami tovább kíméli a vízforgatót ezzel az élettartamát is meg tudjuk növelni.
A szűrőüveg osztályozása sokkal kiegyensúlyozottabb így ennek köszönhetően nem fog úgy tömörödni mint a homok, ebből kifolyólag nem terheli a vízforgatót úgy mint a szűrőhomok.
Mivel a szerkezete lazább, ezért nincs szükség hosszú visszamosásra, mint a homoknál, így kevesebb lesz a vízveszteségünk.
Én pl. nem szűrtem le a hozzászólásodból azt, hogy bajod lenne az üveggel, inkább a finom iróniát élveztem benne.
Az pedig, hogy az "üvegtöltetre telik" kifejezés arra céloz, hogy valóban drágább, mint a sima homok, inkább egy elismerésnek hangozhat, hogy az illetőnek ennyi pénze van.
Ugyanakkor megjegyezném:
de ez már OFF:
A jelen időnkben robbant ki az a világbotrány, hogy az évtizedek óta tartó célozgatások arról, hogy a földünket apró figyelmetlenségek sokaságával tönkretesszük - élő valósággá váltak. Bár megjegyezendő, hogy az igényeinket ezekre ténylegesen gátlástalan és cinikus körök elégítették ki, búsás haszonnal.
Emiatt én is kezdek odafigyelni arra, hogy mi az, ami a civilizációnkban - bár könnyebbséget, és nagyobb hatékonyságot hoz el - hosszú távon szinte végletesen súlyos károkat tud okozni.
Ekképpen még én is, ha meg is tudnám fizetni pl. a szűrőüveget, ám a járulékos elemek miatt (amelyek a gyártásával kapcsolatban károkat okoznak, pl.plusz energiaigény), elgondolkodnék, hogy érdemes-e a "jobbnak kikiáltottat" választanom, amely rövid távon tényleg jobb lehet, de hosszú távon az okozott kár jelentősebb lehet, mint az elért haszon, amiért ráadásul még többet is fizetek, azaz a károk miattam keletkeztek.
Az emberiségnek egy komoly szemléletváltásra kell átállnia, vagy pedig marad a külsőleg erőltetett mód, mint pl. napjainkban az energiaárak egekbe szöktetése, rafinált ürügyek felhasználásával.
A kvarchomok természetes anyag. Ha kidobom a szűrőt negyven-ötven év után, a homokot elszórom a kertben, és mivel agyagos a talaj, a növények még örülnek is neki. Te kiszórnád a szűrőüveget a virágágyásba?
A palást, és az XPS között levegőnek kell lenni, különben a talaj felé távozik a hő.
Ha üvegtöltetre telik, akkor még pár millát még el lehet szórni egy méretes fedésre, bár a környezeti hőmérséklet elveheti az emberek kedvét a pancsolástól.
A medencevilágításra is gondolj, színszabályzást is tudjon.
Többeknél láttam, hogy az állandó talajnedvesség gyorsan korrodálja a fémfalat, ezért nem süllyesztettem le az enyémet. A polisztirol beton nem tudom, hogy viselkedik ilyen szempontból. Én XPS-t akartam alá rakni, de aztán amilyen szerencsétlenkedés, szopóroller lett az összerakásból, jobb is, hogy nem tettem, állandóan szétcsúszott volna az illesztéseknél. Ha nem GRE medencét vettem volna, talán összejött volna az XPS.
A papírszűrők szerintem egy batyufaxt érnek, jó is, hogy lecserélted.
Komoly dilemma, hogy egy amúgyis hulladékba kerülő holmi felhasználásával megspóroljunk-e pár köbméter vizet, ami visszamosáskor pocsékba menne, vagy a szivattyú teljesítményéből veszítsünk pár ezreléket/százalékot. Én az utóbbit választanám a mostani vízhiányos időkben. Ezzel a módszerrel szezononként egyszer kell visszamosatnom a homokszűrőt: amikor téliesítem a medencét.
A szkimmernek csak a víz tetejéről szabad szívni, minden egyéb esetben a porszívózás a hatékony megoldás. Várd meg, hogy a szivattyú leállása után középen összeálljon a szmötyi, és egy perc alatt kipucolható a medence a porszívóval.
A homokszűrőt akkor kell visszamosatni, ha jelentősen megemelkedett a nyomás. A gyakori visszamosatás gyengíti a hatását.
A tablettában levő pelyhesítő és algaölő nem ilyen trópusi időjárásra tervezett mennyiség. Nappal fényzáró takarás, és szükség esetén klórsokk, algaölő, pelyhesítő.
A csodazsák a lehető legnagyobb szűrőfelületű legyen.
A befúvót úgy kell elhelyezni, hogy a víz forgása a medence nagy részét megkerülje. Akár egy golyós irányítóval, vagy könyökcsővel megoldható. Így a bejuttatott vegyszereket sokkal jobban elkeveri, és a szűrő szivattyújának leállása után középre gyűlik minden szmötyi, tehát könnyeben porszívózható.
Az alsó lyuk inkább egy belógatós szkimmerhez tervezett nyílásnak tűnik.
A forró víz csodákra képes. Szó szerint forró, aza bugyborékoló vízbe mártva a műanyagcsövet, megoldható a probléma.
Inch(coll) - metrikus méretek A táblázat szerint 38mm 6/4 " cső(és menet) méretet jelent. Ilyesmi létezik, nem mindig, és nem mindenhol.
Bipy-ker, Tűzfiai, Délgazda, Komiksz - ezekben a boltokban szoktam ilyesmit vásárolni, de szerintem az összes kertészeti boltban lehet ilyesmit találni.
Nyomás alatti tömlőknél az elterjedt AWA és hasonló csőbilincsek helyett érdemes a szélesebb pl NORMA GBS bilincseket használni, jobban meg lehet húzni. A link egy kiragadott példa, sok helyen taláni hasonlót, az első találatot linkeltem.
38-as műanyag csőre mivel szoktatok rákötni úgy, hogy menetes vagy KPE legyen a vége? Sajnos elég a rövid a hossz, műanyag KPE idom nem megy rá, rézből meg nehéz beszerezni a 40-est. Ez jó lenne, csak képtelenség megvenni:
Van még egy csodás GRE fémfalú medencém az alábbi szkimmer és lyuk kombóval. Itt nem túl gáz, hogy 1 oldalon van a kimenő és visszatérő nyílás? 6m-es a medence, nem igazán értem, ez hogy tudná átforgatni a vizet, ráadásul a szivattyúnak a nyomáskülömbségnek is ellen kell dolgoznia. Gondoltam, hogy a medence másik végén vezetem inkább vissza a tisztább vizet, ideiglenesen belógatva egy csővel. Ennek van azon kívül hátránya, hogy a cső kieshet, leürül a medence a szkimmer alá és a szivattyú elmegy fosni? Van erre kultúrált megoldás? (Vízesés?)
Sziasztok! Zöldül a vizem, és a homokszűrő nem szedi ki. Tavaly is csinálta, akkor a csodazsák segített, de azt nem győzöm mosogatni. Klór (kombi tablettából) van benne folyamatosan (>1mg/L), pH is rendben. Mondjuk meleg a víz, 30+°C. Mit csináljak? Algaölő? Extra pelyhesítő? Több klór a hőmérséklet miatt? Van tippetek? Köszi előre is!
Segítséget szeretnék kérni. Tudom amatőr a kérdés, de úgy jártam, hogy szétszedtem a homokszűrőm 6 állású váltószelepét, és lehet, hogy 1/6 fordulattal elfordítottam, mielőtt összeraktam. Ezt abból gondolom, mert amikor megy a FILTRATION állásban, akkor egy kis víz csorog ki a visszaöblítés helyén. Amikor pedig vissza akartam mosatni, akkor nem történt semmi. Én ronthattam el valamit? Vagy ez nem ettől van? 2 éve nem volt összerakva, de az utolsó használatnál nem volt még vele semmi gond.
Nálunk egy családi fürdőzésnél a vízszint 3-5cm-t simán csökken (főleg amikor tele van töltve). Illetve a szkimmer csak a tetejéről szívja a vizet, alul meg gyűlik a kosz. Na meg volt olyan is amikor kilyukadt a medence test és szépen fogyott a víz. Ezért van szkimmer is meg alatta/mellette meghagyva a gyári "kifolyó" is, egy-egy elzáró csappal.
Én egy dolog miatt fogom bekötni a rendszerbe azt is, a homokszűrő visszamosásnál, hamar leesik a medence vízszintje a szkimmer alá (11m3 szivattyú), és olyankor oda fogok váltani, de egyszerre nem fog menni :)
Vettem egy Bestway 4x2x1m 6,6m3 medencét 3 hete egy 2,2m3 homokszűrővel ami hozzá volt. Picinek találtam, mert nem ment a porszívózás rendesen, vettem egy Bestway 8,3m3 homokszűrőt amibe 36kg homok megy (28kg üveggel töltöttem fel)! A befúvókat is kicseréltem, sokkal faszább nem húzza lefelé mint a sima csöcsöt a cső... és beleraktam egy normális szkimmert is, mert a belógatóst szadizta a fiam..., most már elég faszán tisztít porszívóz meg minden :D Ennél a skimmernél 2db gumitömítés van, nem kell szétvágni, ez a jó benne, mert ez fóliás medencéhez van direkt.
Sziasztok! Az normális ha a PH folyamatosan növekedik mikor a minuszt belerakom két nap múlva újra ott van ahol volt ilyen sűrűn kell másnak is rakni bele, meleg időjárás az növeli a PH?
Segítséget szeretnék kérni egy fémpalástos, 610 x 375 x 120-es, Aqualing / GRE medence felállításával kapcsolatban. Ez pont az a méret, ahol 1 oldalra 5 db PU talpat csomagoltak, amiket a PI sinekre kellene rárakni. A PI sineket PIPC összekötőkkel kellene összekapcsolni. 6 db PI sín van, ezek így a medence hosszanti tengelyénél ("középen") találkoznak, azaz 1 db PIPC összekötőt pont a hosszanti tengely mentén kellene elhelyezni. Igenám, de az 5 db PU talp osztása is pont úgy jön ki, hogy egy PU talp a hosszanti tengelyre esik, a félkör közepére, pont oda, ahol a PIPC összekötő van. A kettő együtt rohadtul nem fér el, a PU talpat kb. képtelenség ráhúzni a PIPC összekötőre, hisz már a PI sínre is úgy kell ráerőltetni. Ilyenkor mi a teendő? Ha mellé teszem, fent nem fog kijönni a burkolóelemek osztása. Ne tegyek a hosszanti tengelyhez PIPC-t, csak PU-t?
Kékkel bejelöltem a PU-k helyét. A piros hely a problémás, oda kellene PIPC-t és PU-t is raknom, de a kettő egyben nem megy. Mit csináljak?
A PI sineket amúgy elég nehéz belőni úgy, hogy 1 cm rés legyen, ez nektek hogy sikerült? Néztem telepítésről videót, ott simán összetolják a 2 sínt.
A zöld csatlakozókkal vigyázz, azok általában mezőgazdasági célra készültek, nincs ivóvizes tanusítványuk, mert "a csőhálózatban lévő folyadék érintkezik az idomtesttel (PP) és a tömítőgyűrűvel (NBR) is". Ilyen helyre nem tenném, ahol a gyerekek ihatnak is a vízből.
Én ásott kútból töltöm a medencét. Elég vasas a víz, de a megadott mennyiségben adok hozzá Dinax Metal Magic F-et. Rögtön a feltöltés után. Aztán egy napig járatom a homokszűrőt és csak utána adom hozzá a klórt. Harmadik szezon és egyszer sem csapódott ki a vas eddig. Én szétszedem minden télen a medencét.
Szia, a behangolást csak egyszer kell elvégezni és utánna úgy hagyni. Azzal állítod a hőszivattyúra menő víz mennyiséget. Erre nem lehet adatot megadni mert függ a szűrőd szivattyú teljesítményétől és még attól is hogy milyen egyéb eszköz csökkenti az átfolyást. Ezt neked kell kikísérletezni. Nekem kb 2 nap volt.
Nézem az árakat, tényleg vicc a rezsiharc. Azt mondja a szomszéd, nálunk 500 Ft csatornadíjjal a víz. 15 m3 7500 Ft. Elküldtem a lányom sósavért, 840 Ft literje (tavaly kb. fele volt), sokkal-sokkal drágább a kútvizes feltöltés, mint a csapvizes. Nesze neked spóroljunk az ivóvízzel...
Mint jeleztem, évekig használtunk ilyen deformált formában medencét, de ezen a területen nem volt vele semmi baj (sok gyerekfürdés is volt, de felnőtteknek éjjeli buli medencével is volt közte, nagyobb létszámmal). És normális helyzetben is fáradhatna a hancúrozástól.
Ha nem gyönyörködni akarsz benne, akkor használható. Én téliesíteni szoktam, és egész télen, kb. 2/3-ára leeresztve ugyanígy - görbén - állt (nálam a 20m3-es van). Fáradás csak akkor van, ha az anyag gyakran hajlik, ám az itt minimális, még nagy szél esetén is.
Egyébként pedig itt van az inspiráló tényező, hogy a gyerek mihamarabb megtanuljon úszni. S akkor már feltölthető, s legfeljebb a létránál pihen, ha elfárad.
Megjegyzem még: Teljesen feltöltve akkor maradna ilyen, ha a lábak alátámasztása túl magara kerül a medence aljához képest. Ez történt velem évekkel ezelőtt, a régebbi - hasonló - medencével, és szinte lehetetlen (nem ajánlott!) feladat feltöltve korrigálni a magasságot a lábakra ható hatalmas terhelés miatt (megpróbáltam, és az egyik láb meg is sérült). Évekig állt úgy, majd egy tavasszal ürítettem, helyreraktam és feltöltöttem. Semmi utóhatást nem tapasztaltam, amikor kiegyenesedett.
Nos tegnap feltöltöttük az alacsonyabb "lyukig", ahol majd a szűrő szívja kifelé a vizet. Sajnos a dőlés durván megmaradt.
Gondolom akkor tovább kellene tölteni ahhoz, hogy végül "kirúgja" magát.
Csak az a gond, hogy a legkisebb csemeténknek nyakig ér a víz így, hogy az alsó nyílásig van töltve. Ha tovább tölteném, akkor már nem érne le a lába, azt meg nem szeretném. Nem mintha hagynánk, hogy egyedül fürödjön benne, csak az ördög sosem alszik, jobb az, ha van egy ilyen biztosíték.
Szóval most inkább azt kérdezném, hogy vajon használható így bedőlt fallal is a medence, vagy ez kifejezetten káros a fém váznak és szépen lassan el fog fáradni a nagy oldalirányú terhelés következtében?
Adott egy Intex papírszűrős szett és a gégecső(32mm-es) és a medence csatlakozásánál(a gégecsőben) van egy O gyűrű. Ennek tudja valaki a pontos méretét? Én 33X36X1,5mm-t mértem, de ez nem biztos. Esetleg valami forrást, ahol találnék? Köszönöm a válaszokat!
Szia. Nekem is ilyen hőszivattyúm van. Tulajdonképpen jó a vízhőfokom, de süt is a nap. A "bypass behangolást" hogyan kell csinálni? Nálam Intex homokszűrő, mögötte sóbontó és a hőszivattyú van bypass szelepre kötve. A 3 szelep állását tehát hogyan változtatod és mire kell figyelni? Ha jó a hőfokom, nyilván lezárom a hőszivattyúra menő/jövő ágakat, ha nem, akkor azokat nyitom, az egyenes ágat zárom. A bemenő és kijövő ág szelepeit kell zárni? Ha igen, mennyire? Köszi előre is!
Van valami iránymutatás/ökölszabály arra, hogy mekkora homokszűrő tartály való X m3-es medencéhez? A szivattyú teljesítmény oké, de van-e jelentősége, hogy maga a tartály mekkora?
Adott egy 10m3-es fémvázas medence, UV-C szűrővel, Dewan fertőtlenítővel kezelve (vegyszerszint mérve 1-2 naponta), ph 7,5 körül, 12 m3/h teljesítményű szivattyú megy napi 6-8 órát, és mégis opálos a víz sokszor. Oké, pelyhesitek, de ez sem hozza el a nirvánát, nem lesz kristály tiszta a víz.
Esetleg kicsi a tartály? Vagy kevés benne a töltet? A tartály kb. 30 cm átmérőjű es kb 50 magas. Amikor most beuzemeltem szezon elejen, akkor a tetejétől kb 8-10 cm-re volt a homok teteje...
nemrég vásároltunk egy medencét, aminek a töltése épp folyamatban van.
Viszont a fémvázas oldalfala nagyon durván bedől. Van valakinek hasonló medencéje?
Ez normális, vagy mitől dől ennyire befelé?
Elvileg szintezett térköveken áll. Azon gondolkodom, hogy a talaj közepe nincs-e besüllyedve(szemre nem látszik ilyesmi egyébként) és esetleg az okozza ezt a durva dőlést?
Van egy bestway homokszűrős vízforgató, amiről hiányzik az egyik adapter a tömlőhöz( a hollanderes átalakító a gégecsőhöz). Ha jól mértem kb 5,6 cm. Lehet ilyet kapni barkács boltokban, vagy inkább medencés üzletekben keressem? Jó hozzá az intex is mert a neten inkább azt találtam.
Még fel sem állítottam a medencét:))Most vettem egy homokszűrőt.
A "vas" ...nos igen az olyan 2-3 napra rá(amikor teleeresztem)szokott "kicsapódni".Na olyankor van egy fekete medencevizem:)))Aztán leüllepszik és tiszta lesz a medence.
Eddig papirszűrűrővel dolgoztam de az hamar megtelik,meg át is szalad rajta a finom por.
Nekem is ilyen van(még a lyukak is rajta vannak:)))
Meg lesz az hidd el!Szappanos víz és megtalálod.
Én pillanatragasztó és hasonló anyagú műanyag foltal javítottam.De a medence oldalát pld(ha a lyuk pici)egy UV lámpára keményedő ragasztóval oldottam meg.Több éve bírja.
Van egy ilyen puhafalú medencém, csak az a baj, hogy a peremén van(volt) néhány tűszúrás-szerű lyuk. 3-at megtaláltam, befoltoztam, de nagyon lassan még mindig ereszt valahol. Mivel már esélytelennek látom, hogy megtaláljam az utolsó(kat), arra gondoltam, hogy autós vagy kerékpáros defektjavító habot fújok bele. Próbálta ezt már valaki, van esély rá, hogy működne?
Bypass egyelőre nincs,de 3 féle szivattyúval is próbáltam, egy 1.2l/h, egy 2l/h és egy 3l/h-val, most a 2/h-s maradt rajta. Tegnap estére úgy,h egész nap ment, már csak 27 fokot hozott, medence letakarva. Ma visszaviszem, kiváncsi leszek..
Nekem a Steinbach mini van a medence méret szerintem egyezik. Péntek délután kapcsoltam be szombat reggelre 31 fokos volt a víz. Egésznap mese kapcsolt erre a nap is rásegített. Este kezdett ujra működni a hőstartás miatt de vasárnap reggel már nem ment és egész nap se kapcsolt be. Bypass van beépítve? amivel betudod hangolni?
Hőszivattyú tulajok,segítsetek.. 2 napja telefonálok, levelezek a Kerex-el, (Optima mini 3.5kW), ma ismét beszéltem a "szervíz" részlegükkel, állítólag beszéltek kollégákkal, ha bármennyire is fűt a hőszivattyú, az szerintük azt jelenti,h rendben működik.. akkor is,ha csak 29 fokra (de koppra pontosan eddig).. Lehet,hogy nagy a medence hővesztesége (!?) és ezért nem tudja feljebb melegíteni, majd csak ha melegebb lesz, kánikula. Ez vicc, ugye? Ez egy kicsi, 3m-es merev falú medence, 4.5m3 vízmennyiség, ezt röhögve fel kellene melegítenie 30 fok fölé, plusz a medence bő fél napot tűző napon van, a hőszivattyú is.
Kinek mik a tapasztalatok ezekkel a "mini" 3.5 - 4kW-os hőszivattyűkkal? irreális az elvárásom? Most hivtak vissza, csináljak képeket a bekötésről, medencéről, holnap visszaviszem a budafoki útra.
Ezt nagyon rosszul látod. :) A javító ember képzése sokkal több energiát igényel, és nagyságrend(ekk)el kevesebb db-bal végez naponta. Gyárba, szalag mellé elég a 8 általános, meg ne legyen tényleg sík hülye. Gyárban dolgoztam nemrég még, félelmetes, milyen emberek dolgoztak, szó szerint volt olyan, aki nem értette, hogy kell a matricát felragasztani.
De az elromló dolgokat sem fogom egyértelműen a gyárakra. Fejlődött a technika, most már pontosabban lehet méretezni az anyagokat, nincs annyi "tartalék". De erre ösztönzik a vevők is őket, mert olcsó árut akarnak. Ott van a Miele, biztos jó, sokáig tart, javítható, de 1000 (vagy 10 ezer) emberből talán 1 választja, mert drága. Úgyhogy kiszolgálják a tömegigényt.
Mit bénáztam el? Fémvázas medence, külső szkimmert akartam felrakni (YT alapján ez működik).
Akárhogy húzom meg a csavarokat, a bekarikazott részén szivárog, pedig még át sem vágtam a fóliát, csak a csavarok lyukasztottak ki. Tömítés benne van.
Nálam más a helyzet, és a környezet, tehát mások - de van amiben hasonlók - a teendők.
A 20m3-es medence szögletes, s a klórt én is kb. 5 naponta adagolom (100g-os), és külön 2 dl algagátló ugyanakkor.. Természetesen homokszűrő is van. Ám 2-3 naponta ferdenyelű kefével az oldalfal középmagasságától lefelé (amíg megy) algapor lesöprés, és ugyanez a végig a teljes alján. A fölkavarodott víz aljáról egy erre a célra szolgáló lapáttal fölkeverem a vizet (hosszában 4-5 pozíción, mindkét oldalról). Ez estefelé történik, és egész éjjel szűrés van, majd reggel szűrőöblítés utána. Csak így tudok megbirkózni a gazdagon képződő algával évek óta (pedig tavalytól már új a medencém), noha a klór a maximumon. Ez a helyi sajátosság, másnál másképp lehet, tehát ez sem szentírás, csak egy nálam bevált rendszer. Ha aznap nagyobb fürdőzés volt, ill. nagy a meleg, akkor egy kis (20g) tablettával a szkimmerbe este megtoldom.
Ha elhanyagolom a lekefélést, akkor bizony hamarosan bezöldül, és jöhet a sokk. Ilyenkor min. 1/2 kg (de van amikor csak 1 kg használ) granulátum kell az ajánlott 10-20 dkg helyett. Persze flokkoló is kell akkor, és sok szűrőöblítés, no meg vízpótlás.
Takaró fólia: nekem bubis kék színű van a 17 köbméteresre. Korábban egy éjszaka alatt lement 2-3 fok, most nem tettem fel, 7 fokkal lett hidegebb a víz... Hőszivattyú délre visszanyomta 30 fokra, de többet nem leszek lusta:)
Az egyetemeken is tanított technológia neve: beépített elavulás.
Ebbe a technológiába önmaga is bele van építve, ezért - éppen napjainkban - kezd elavulni, és felváltja a javíthatóság.
Az elkövetkezendőkben észszerűbb lesz kiesebb tudású szakemberekkel (vagy házilag) javítani, mint az újra meg újra legyártó sorokat képzettebb szakemberek garmadával működtetni. Nem beszélve a még nagyobb tudást igénylő új gyártmányok kifejlesztését.
A megállíthatatlanul növekvő szakemberhiánynak a fejlett nyugati régió területén ez az egyenes következménye. Megoldás lehetne helyette képzett szakemberek "termelése", amely azonban már az elegendő utód létrehozási fázisában elakad.
Igen, ez történt. Utálom az ilyen szétszerelhetetlen egységeket. Azért a mai tudomány állásánál simán lehet olyan vízbiztos szétszerelhető egységet gyártani, ami megfelelően sztigetelt...
Erre az én megoldásom 24m3-re 5 naponta 1db 200g-os kombi tabletta és heti-hétheti ("érzésre", melegben gyakrabban, hűvösebben ritkábban, vagy ha szemre nem tetszik a víz) klórsokk és kristálytiszta a víz átlátszó fólia mellett. Fontos hogy megelőzni sokkal könnyebb mint utólag kikezelni a vizet. Ja meg rendes homokszűrés feltétlen.
Ha két beszívót kötsz a rendszerbe, a szkimmert megkerülheti a víz felszínén úszó akármi, így adsz egy pofont a barna macinak. Nincs értelme, rontod a tisztítás hatásfokát.
használ valaki Optima Mini 3.5kW hőszivattyút a medencéjéhez? Gyakorlati tapasztalatokat szeretnék megvitatni vele.. :)
- másnak is max 29C-ra melegít, bármit is állítok be? ez felett sem áll le a kompresszor,de nem melegít többet a vizen
- ki milyen keringetővel használja? egy ~20w-os ~1200liter/órás kevés volt, elindult, leállt, a 90w-os békebeli Bestwayem 3.5m3/óra, túl sok, most egy kölcsön Flowclear 45w / 2000l/órás van, de talán ez is sok.
- ha vkit érdekel, több órás keresés után találtam meg hozzá a bluetoothos appot,ami egy kalap szamóca, eleve csak pár méterről működik.. elvileg van ebből a tipusból wifis is,de a hiperekben sajna a BT-s van raktáron.
Kapcsolódó kérdés: megvan a szkimmerem (a készletben van egy befuvó is), illetve van egy Intex befuvó/szívó szett is.
Az a tervem, hogy a mostani kisméretű elszívó helyett berakom oda az Intexes nagy beszivot és egy közös csövön megy majd a szivattyuba a szkimmer es az új beszivó. Van annak jelentősége, hogy a szkimmer es a sima beszivó egymástól milyen távolságra van? Persze nem ellentétes oldalra akarom őket rakni, de lehet mondjuk egymastol 30 cm-re (sima fóliás medencebe vagom bele), vagy a fólia stabilitása miatt inkább legyen 1 méterre?
Ahol ilyeneket én szoktam vásárolni (Aqualing), az úgy néz ki, hogy ezekkel az idomokkal nemrég felhagyott, de a "közelében" (légvonalban csak 100 m lenne) van a medence.netwebáruház átvevő pontja (eléggé benn az udvarban - térkép a kapcsolat menüben). Azért van ott aranyár is, meg némileg olcsóbb is.
A kérdéses dolgok a "MEDENCE ÉPÍTÉS/MEDENCECSÖVEZÉS" menüpontban.
A csapvíz gyakran elég kemény. Ha szerencséd van, akkor túl lúgos is (pH>7.8), és akkor csökkenteni sósavval kell, ami a keménységet is csökkenti. Ha már jó a keménység, de még nagy a pH, akkor sósav helyett már akkumulátor savat használunk (mindkettő kapható a festékboltokban).
Kérdezni szeretnék. Mostanában tölteném fel az új medencét. A házban van vízlágyító, ami 0-ra lágyítja vizet. Van előnye a lágyvíznek bármilyen szempontból, vagy töltsem fel a kerti csapról?
Végül maradtam a megrendelt 7kW-os verziónál. Az eladó is azt ajánlotta inkább a boltban, mert kevesebbet kell mennie. Arra leszek kíváncsi, hogy a felfűtés után a szinten tartáshoz elég lesz-e mennie azt a napi 5 órát, amíg a vízforgató kétszer átforgatja a 15m3 medencét.
Bestway papírszűrős vízforgatóm 4. évadát kezdte, de néhány perc üzemelés után kikapcsol, majd némi pihentetés után újra működik. Gyanítom, hogy a hőkioldója ment tönkre, viszont nem tudom, hogyan lenne javítható, hiszen a szivattyú rész egy megbonthatatlan egybeönt9ött egység... Ötlet (azon kívül, hogy vegyek újat)?
Egyetlen szempont miatt vacillálok a 7kW-os és az 5.8kW-os között, hogy csak 1 fázisom van. (32A).
Alapból ez nem lenne probléma, de a kertben lévő konnektor hálózata a konyhai hálózatról van leágaztatva és nem tudom nem fogja-e lecsapni folyton az automatát, amikor beindítjuk a mosogatógépet, vagy egyéb nagyfogyasztót. Mivel kezdetben még nekem is a homokszűrővel fog együtt menni (tervezek bekötni egy szimpla kis papírszűrőset, amit te is javasoltál), így a nagyobb hőszivattyú 1.02W teljesítménye és a szűrő 400W-os teljesítménye már tartok tőle, hogy együtt sok lesz a hálózatnak. A kisebb hőszivattyúval bentebb lennék 200W-al, de az meg lassabban fogja nekem felfűteni a medencét.
Vagy opció lehet még, hogy direktben húzok egy hálózatot a medencéhez, közvetlenül a lakáselosztóból. Kicsit macerás, mert ezt csak a napelemrendszer AC köréből tudom megtenni, de járható út.
Ma délelőtt el kell mennem a hőszivattyúért, szóval addig döntést kell hoznom.
Nálam tavaly már lehúzott egy évet a 6 kw-os változat. Tökéletes. Előző kommentemben leírtam hogy működik az én rendszerem. Szolár fóliával takarom(enélkül nem fog felmelegedni a párolgás miatt) , májustól szeptember végéig legalább 32 fokos a víz, mert annyira van állítva.
Mi sem szeretjük az ennél hidegebb vizet, tavaly nem volt nap, hogy ne fürödtünk volna.
A mi vizünk 12 m3, ha van módod inkább a 7kw verziót vedd meg, imádni fogjátok.
Az a helyzet, hogy szerintem alapból hibás elgondolás az, hogy a hőszivattyún a homokszűrő küldi át a vizet.
A homokszűrő 4-500 watt lehet, ami elég sok a hőszipka 1-1,5kw mellett.
Plusz a hőszivattyúnak egy hidegebb napon sok órát mennie kell, míg a szűrésnek csak néhànyat.
Kérdésedre a válasz az, hogy a visszajövő víz kb 3-4 fokkal melegebb mint az eredeti, nem fogsz egyből forró vizet kapni. 17 m3 felfűtése, ha takarva van is állandóan akkor is napok kérdése :) A hőszivattyúk általában 2-4m3/h keringetést igényelnek.
Én két szivattyúval oldottam meg:
Medence kijövőn ágon T idommal elválasztva megy a hőszivattyú illetve másik ágon a homokszűrő felé a víz. Hőszivattyú körén a vizet egy kis 3,8 m3/h papirszűros vízforgató hajtja benne a filterrel amit hetente mosok, hogy nehogy bármi eltömítse a hőcserélőt.
Ez az ág csatlakozik vissza a medence bemenő nyílásánál a 2. T idomba, ahova a homokszűrőtől is megérkezik a víz.
Ehhez kell még 2 visszacsapó szelep mindkét körre, hogy egyik a másikkal ne keveredjen.
Minden csövet belehúztam flexibilis csőszigetelésbe, így minimális a hőveszteség az "úton".
Egyetlen hátránya ennek, hogy egyszerre nem mehet mindkét szivattyú. Ezt digitálisan oldottam meg: 2 xiaomi okoskonnektorba van bedugva minden: egyikbe homoksz, mâsikba kis szivattyú+hősziv. Xiaomi home appban pedig ütemezve van minden, különböző működési módok is vannak pl. "Fűtés nélkül" "lájtos fűtés" " extra fűtés" ami változtatja az időzîtéseket.
Ja és így telóról vezérelhető minden. :)
Így ha a beállított hőfokot el is éri a víz, hőszivattyú leáll és csak a kis kv daráló berreg, aminek a fogyasztása igazából nem zavar senkit.
Befúvócsonkjaim a víz szintje magasságában vannak, tehát azok is víztelenítve lesznek. Amit írtam az arra vonatkozik, hogy minden külső részt (tehát a csöveket is) vízteleníteni kell.
De végül is nagyon egyszerű a logikája:
A víztelenítés elsősorban a fagyás miatt szükséges. A víznek ilyenkor két tulajdonságát kell ismerni:
- A jég (nagyon lassan) képlékeny. Nagy erőhatások esetén igazodik a környezetéhez.
- A víz, ha megfagy a térfogata kb. 10%-kal megnő!
A térfogat növekedést a medencében lévő víz jól bírja, mert a fagyás egy lassú folyamat ilyen nagy tömbben.
Csőben más a helyzet. A Jég hamar eldugíthatja a csövet, s így a jéggé fagyáskor nem tud elég gyorsan tágulni, tehát szétrepesztheti (a kerti csapokat is ezért kell vízteleníteni, mert fagyáskor - visszafelé - tágulna ugyan, de a jég már nem engedi olyan gyorsan).
Vagyis látható: a csonkok alá kell engedni a vizet, és semmilyen csőben, homokszűrőben, szivattyúban nem lehet víz.
A víznek ez e "csodálatos" (ám sokszor hasznos) tulajdonsága feszíti szét a betonok repedésein keresztül a nagy tömböket, de ez okozza azt az eróziót is amit a természetben tapasztalhatunk víz környezetében. Magára hagyott épületekben hatalmas károkat képes évtizedek alatt okozni.
Természetesen, ahogyan a téliesítés előírja. Pontosabban mind a szkimmernél, mind a befúvóknál van egy-egy csap, melynél utána leszedem a csöveket, s így a szűrőről is, és külön félreteszem. A szűrőt is leeresztem. A medencéből elég a szkimmer alá kb 20-30 cm-rel kiereszteni (ezt nem azzal csinálom, hanem egy slaggal).
A legfontosabb (ezt máshol is megjegyeztem): ilyenkor a csövek végénél a gumitömítésnél több nylonzacskóval bebugyolálom (befőttesgumi!), hogy a tömítések ne kallódjanak el a tél folyamán (vagy külön zacsiba gyűjteni, és FELÍRNI, hova raktuk a zacskót).
A lényeg: teljes víztelenítés, és csak a medencében van víz, semmi kilógó csőben nincs. A jég képlékeny (lásd gleccserek), és lassan a formához idomul. Se gyereket, se senki mást nem szabad engedni a víz tetején lévő jéggel játszani, mert tönkreteheti a palástot (különösen olvadáskor ráadásul még éles is a széle). Amíg nincs fagy, és vannak rovarok, leszedem hálóval, ill. az aljáról porszívózok.
Köszönöm szépen a választ. Akkor lehetséges, hogy megpróbálkozom vele. Azt esetleg nem tudod, hogy teljesítményben van-e nagy különbség? Tehát hogy szükséges-e a 3 m3 feletti teljesítményű egy 5m3-es medencéhez. Jelenlegi papírszűrős is szűri, csak valahogy erőtlennek érzem kicsit.
Hát az komoly méretű szűrő.... Mivel nekem egy kisebb medencéhez kellett, eszembe sem jutott magamnak csinálni, de ez így érthető. Most már én is kíváncsi vagyok, milyen szűrő textilt használnak/ajánlanak erre a célra...
Egy 1000 l ibc van félbe vágva, és abba van beterítve a szűrőzsák. A tartály egy kis háznak álcázva. Felül benyomja a szivattyú, alul a szűrőn keresztül visszafolyik a vízbe ez egy fürdő tó süllyesztve. Kb egy hónapig nem kell vele foglalkozni, mikor kezd kifolyni felül a víz akkor tudom hogy ki kell mosni. 8. éve működik a víz télen nyáron bent van.
Először is nem fogod érezni a víz hőfok különbséget mert nagy az átfolyási mennyiség.
A másik, hogy van bypass beépítve? mert avval belehet állítani hogy mennyi tudjon áthaladni a hőszivattyún. Énis egy kicsit játszottam vele mire eltaláltam az optimális beállítást.Reggel ment egy kicsit aztán egésznap be se kapcsolt. 19-kor 32 fokos volt a víz.
Pontosan mi a kérdés? Illetve mit jelent, hogy 4 nm a szűrő? Az igen nagy felület... Sajnos a télen elvesztettem a homokszűrőm leeresztő kupakját, az itt adott tippek sem vezettek sikerre, újat kell esztergáltatnom, ami időbe telik (de már készül). Addig is kellett a szűrés, és rendeltem egy csodazsákot innen:
Hali! Nekem korábban még a felfújhatós medencém (22 m3) idején adtak papírszűrőset. Nagyon rossz. Megéri beruházni a homoszűrőre. Most a sós vizes megoldásba fogtam, eddig álom. Évekig kínlódtam a hypózással, ahogy nézem, ennek vége. Sajnos ehhez a szetthez nem volt sóbontós homokszűrő, így külön kellett vennem - megérte, az már most lázszik. Szerintem.
én sok videót megnéztem, ahol sima fóliásra rakják fel, annyi, hogy a tömítő lapot ketté kell vágni, mert egybe van öntve a fémpalástos medence gyárilag kivágott lyukjához.
pl itt is Haywardot használ sima fóliás medencéhez:
Én is erősen gondolkozom a fóliás medencéhez külső szkimmeren (a belsőt folyton ki kell vennem, ha a gyerekek tombolnak a medencében), a kint imeg elvan magában és szépen szedi le a dzsuvát a tetejéről. Ha már itt tartunk, van értelme a szkimmeren kívül még egy szívócsonkot beiktatni a körbe egy T-vel, mint a fenti videón? Ez ugye a szívó oldal (ami csak önfelszívó szivattyúnál szív valójában), a szűk keresztmetszet vagy az UVC lámpa (bár annak 2"-os a max bemenete nálam) vagy a szivattyú bemenete (ami meg 1,5"-os). Arra gondoltam, hogy veszek a szkimmer mellé egy ilyen készletet (szívó+befuvó), és akkor lesz egy szkimmer, egy beszívó (ez egy T-ben közösítve) és egy befújó a rendszerben. Mi a meglátásotok?
Ha már szkimmer, biztos, hogy a sima fémvázas medence fóliája bírja a külső szkimmert? Alapvetően palástoshoz ajánlják őket.
Illetve van ezek közt különbség? Pl. a medenceoriasnál van sok (nem reklám, csak ott van többféle), mindegy, melyik? A porszívós betét tetszik, ami a haywardnál is van.
Ahogy a spirálos melegítésnél, itt sem a minél melegebb befolyó víz a lényeg. Minél hidegebb a víz, annál jobban tudja átvenni a meleget. Abszolút ex-has számokkal: ótánként 10 liter 60 fokos víz nem ér annyit, mint 2 m3 22 fokos (mindkét esetben 18 fokos medence vizet feltételezve). Szóval ne fojts rajta!
Hogy jól működik-e, azt úgy tudod megnézni, ha van a kezelésiben konkrét adat, adott bemenőnél hány fokos víznek kell kijönnie.
Azt azért tudd, hogy a hmv-t (háztartási melegvíz, ami a csapból jön) előállító kazán 24 kW-os, az tud percenként - ha jól emlékszem - 20 liter 50-60 fokos vizet. Ez 1,2 m3 víz. A Te szivattyúd ennek többszörösét tolja, a teljesítmény töredéke, nyilván csak langyos víz jön ki.
Szerintem by-pass megoldásra van szükség, a hőszivattyú ágat leszűkíteni, hogy azon kicsi legyen az áramlás, a főág meg kinyitva, hogy a homokszűrő működjön rendesen.
Megadtad a lökést ezzel a 24 órás 30 fokos vízzel, végül megrendeltem a 7kW-os hőszivattyút, a héten elhozom és szombaton jöhet a medenceállítás, mert a jövő hétvégén ballagás lesz, a gyerekeknek jól jönne.
Sziasztok, Szeretnék érdeklődni, hogy egy 5 m3-es Bestway merevfalú medencéhez van értelme egy 3,8m3-es papírszűrő helyett 3 m3-es homokszivattyút szerezni? Jelenleg egy nagyobb papírszűrős van hozzá ami elvileg 3,8 m3-es és szeretnék egy homokszűrőset, csak nem tudom hogy mekkora különbség van a két megoldás között, illetve, hogy teljesítményben van-e ha a számok közel azonosak. Gondolom a rendszerbe integrált valós teljesítmény az kevesebb mint a megadott 3 m3-es szivattyúzási teljesítmény. Olvasgattam az ajánlott méretezést, de van ahol úgy írják, hogy forgassa át a vízmennyiséget egy - másfél óra alatt, van ahol úgy írják, hogy négy óra alatt.
Tud esetleg valaki ezzel kapcsolatban valami információt adni?
Sziasztok! A csodazsákkal kapcsolatban érdeklődnék. 2014 ben erről a fórumról kaptam infót, a beszerzéséről. A Reiter Ferenc utcában volt valahol, a cég akiktől vásároltuk. Nekem 4 négyzetméter a szűrő ebből az anyagból, azóta csak mosni kell, de már nem szűr tökéletesen.
Új telepítés - 3 napos -, és nem boldogulok a hőszivattyúval. 17 köbös Intex a medence. Homokszűrő-sóbontó-bypass,hőszivattyú, márkára Steinbach a gépészeti rész. Minden müxik, semmi nem csöpög, villanyóra forog. De a hőszivattyú elég szivattyúnak tűnik,mert nem nyom csak langyosnál is langyosabb vizet.
Jaageres paraszti ésszel ha nyitott szelepek mellett engedem át a vizet, kiszalad a dobozból a víz mielőtt felmelegedni tudna. Ha elkezdem a szelepeket elzárni, kicsi nyomás (P6) hibaüzenettel leáll a hőszivattyú. Pedig talán itt lehet a megoldás kulcsa, ha csak valaki észt nem oszt, amiért pláne nem haragudnék... elkél.
Ehhez kapcsolódóan: ha lezárom a főágat, és beterelem a vizet a hőszivattyúba, akkor a homokszűrős szivattyú nem fog olyat érzékelni a hőszivattyú ágon való vízfolyás csökkentése miatt, hogy eltömődött a szűrő?
Egy szó, mint 100, hogyan kell beállítani, hogy meleg vizet termeljen és a szivattyú se károsodjon, akadékoskodjon?
Jó 5letért/tanácsért innék néhány sört élőben a titokgazdával, de ígérem az egészségre ivást távolról és előre is köszönöm a választ!
Az időzítés energiapocsékolás, mert a melegebb víz egyre kevesebb energiát fogad be. A szivattyúk se szeretik a gyakori indítgatást. Neked nem kevés forró víz kell, hanem a begyűjtött hőmennyiség továbbítása a medencébe. A csöveket ellenpárhuzamosan kell kötni. áganként 300 liter környékét kell megcélozni.
A padlástér magas hőmérséklete nem jelent semmit, a közvetlen napsugárzás által befogott hőt kell minél hamarabb a medencébe továbbítani.
Én bent hagytam a régi beszívocsonkot is és a csonkot és a skimmert egy 3 álásu csappal váltom az irányt. Ha akarom a skikmer megy ha átváltom az alsó csonk megy onnan meg a porszivócsö, ezzel a megoldással kizárt a fals beszivás.
Nekem 4x50 mm 20-as LPE cső van felgurigázva és sorbakötve szintén Grundfos szivattyúvl és időzítóvel, de csak azért hogy 9-18 óra között menjen folyamatosan. Szerintem nem nyersz vele ha időszakosan kapcsolod. Én még hőmársáklet kapcsolót is vettem hozzá, de nem használom. 2 OSB lapon vannak egymás mellett alattuk fekete tófólia. Mondhatom elég jól szuperálnak, de kell szerintem a napsütés,
a padláson nem tudom mire mennél velük, de próba szerencse.
Nekem ha elég jó a nap akkor 40-50 fokos a visszatérő víz. Vicces de pont akkor teljesít a legjobban amikor annyira nem kéne, mert olyankor 30 fok a medence vize, pedig a 27-28 kellemesen hűsítene, de a család szereti a meleg vizet :)
Nekem 10x14m van a szőlő tetején felrakva, tűző napra és nagyon jó. 9m3 vizet kétszer fél nap alatt 21-ről 27 fokra melegített, de folyamatosan járt a keringető... Szerintem a tűző nappal jobban jársz :-)
Te konkrétan a Hayward gyártmányút raktad fel, vagy mindegyik gyártóé kb ugyanaz? Én most egy Hecht skimmert néztem ki, árban nagyon jó, de hiányolom a készletből a derékszögű könyököt, amire a porszívót tudnám csatlakoztatni. Illetve, akinek van ilyen, a skimmer alján a kilépő csonk az menetes (hány zollos?) vagy sima (hány mm-es)?
Van 3db 66m-es 20-as LPE-csövem, ill. egy Grundfos keringetőszivattyú + idomok + időzítő. Az a terv, hogy 15 perc pihenés után 15 percet megy a keringetőszivattyú.
Ill. adott egy 24m2-es kerti tároló, aminek van padlástere, ill. betoncserép van rajta. Nyáron napközben kb. 50 fok lehet odafent. Tehetem-e a padlástérbe a 3 csőkígyót, vagy jobban járok, ha a napra rakom?
Kedves Zsolt, nagyon izgalmas a hőszivattyús megoldásod, nagyon foglalkoztat a téma engem is. Megosztanál kérlek pár fotót a telepített szerkezetről? Hol van elhelyezve, hogy van csövezve, stb. Az ALDI-ban lehet kapni egy gépet, de az nem tudom mekkora, de ez a kis csöppség nagyon cuki. Köszi előre is Tibor
Üdv medencések! Szeretnék segítséget kérni a kezdő szint beállításához, de nem értem a leírást. El van írva esetleg vagy csak nem olvasok a sorok között? :) Köszönöm előre is!
Üdv! Ilyen tipusú szkimmer van nálam is. Egy 90 fokos pvc könyökkel csatlakoztatom a falátvezetőhöz, így nem tudja a gégecső sem eltolni a faltól. Aszem 32-es,tömités kiszedve.
Érdemes szétszedni, lepucolni a tömítést, lehet homok került alája. Meghúzáskor óvatosan gumikalapáccsal körbe kocogtatni, hogy tudjon a helyére csúszni, közben mindig húzni rajta.
Most ilyen szkimmerem van nekem is, nem nagyon működőképes. Ilyen ferdülést mondjuk nem csinál. Elég mélyre teszed? A kosárnak fent ki kell mozdulnia, lebegni kell a víz színén! Ebben elvileg alul is van egy lyuk, gumi lappal letakarva, hogy ha kell onnan is tudjon szívni vizet.
A homokszűrőnél a tömítésre kerülő homok okozhat (okoz is!) tömítetlenséget, vagy a tömítőgumi (esetleg a tömítővájat) sérülése. Ilyenkor a húzás nemigen segít, de ha minden OK-nak látszik akkor a GUMIÁM paszta használata segíthet.
A szkimmer beüzemelése - ha kiürült a szivattyú felé a cső - állandó probléma (pl. a szivattyúban lévő szűrőkosár pucolása után), amelytől a rendszer csak fuldoklik és hörög. Nálam az segít, hogy a szivattyún lévő zárókupakot (ahol a szűrőkosár van) meglazítom, hogy befolyjon a szkimmer felől a víz, és járatom, ameddig a levegő el nem távozik belőle, majd rászorítom. Tudni kell, hogy a szivattyú - a nevével ellentétben - nem szív, hanem nagy erővel nyom, tehát a víznek magától kell odakerülnie a súlyától, amit nem akadályozhat semmi (dugulás?).
- A sósav töménysége (20-33%-os változatokban kapható)
- A mért pH érték
Negyedikként pl. ott a keménység, ami belezavar, ugyanis ha a sósav egy része azt csökkenti, akkor a pH csökkentésbe az a rész nem szól bele. Itt minden a helyi viszonyoktól függ.
A lényeg, hogy a sósavval a pH csökkentésre kell koncentrálni, a keménység csökkentése másodlagos hatás.
A gyakorlatban kísérletezgetni kell. Meg kell mérni a pH-t, majd kb. egy 10m3-es medencéhez egy fél palacknyit (1/2 L) adagolni (az adagolás módját nem részletezem), aztán több órán át forgatni a vizet, hogy jól elkeveredjen. Újra pH mérés, majd a megváltozott érték alapján saccolni, hogy mennyi kellhet még. Ennek alapján - kicsit alulkalkulálva - folytatni a beállítást, majd megint mérni. Látható, hogy a folyamat napokig eltarthat. Ráadásul utólag a pH még tovább változhat magától is a keringetés közben (a lúgosság az NH3 a savasság a CO2 miatt), amely folyamatot a "szellőztetés" gyorsíthatja. Természetesen a helyzetet tovább alakítja egy-egy utántöltés, ill. eső is, tehát a pH-t általában hetente illik ellenőrizni. (írhatnék még sokmindent, ami a topikleírásban lévő linken azonban elolvasható). Pl. túl alacsony keménység sem jó, mert instabillá teszi a pH értékét.
(a fentiektől nem kell megijedni, én pl. a 20m3-es medencémhez most 2 L 33%-os sósavat és 1 L akkumulátorsavat használtam el egy hét alatt. Amit nem is csodálok a kemény és lúgos csapvizem okán, illetve a téliesített medencém tavasziasítása utáni bogár/levél/virágszirom rothadásból eredő ammóniatermelődés miatt)
Köszönöm a tanácsokat. Kicsit emeltem a vízszinten és nagyobb átmérőjű strandlabdát alkalmazva jól vizsgázott a tegnapi esőben: nem feküdt rá a fólia a medencevíz felszínére. Az ilyen mezőgazdasági fóliás medence letakarásnál ne használjam a szolártakarót, ugye?
Most sajnos a szkimmerrel és a homokszűrős vízforgatóval akadt gondom.
A Bestway 58404 típusú vízforgató "pisil" folyamatosan. Engedi a vizet a homokszűrős részen, mellékeltem egy képet, amin látszanak a nyomai.
Amennyire tudtam, meghúztam a szorítógyűrűt. Van esetleg ötleted, mi lehet a baj és hogyan orvosolhatnám? Talán a tömítőgyűrű?
A szkimmerrel is bénázok, nem tudom beüzemelni. Amint beindítom a vízforgatót, kiszívja a szkimmerből a vizet és levegőt kap a szivattyú. Nem tud belefolyni a ilyenkor a víz a szkimmerbe, mert elmozdul a medence falától (azaz a függőleges síktól) kb. 45 fokos szögbe. Az alábbi képen próbáltam jelezni, milyen a normális szkimmer tengelye és milyen az én szkimmeremnek a tengelye a vízforgató beindítása után.
Igazából amikor rögzítem a szkimmert a medence csővázára és kezdem rászorítani, már akkor elkezd kimozdulni a tengelye a függőlegestől a medence közepe felé. Nem tudom mit, de valamit nagyon elbénázok. Ötlet esetleg?
Most hagyom a hétvégén üzemelni. Jön uncsika és a papával pancsizni kell. Ezért nem nagy a medence, eddig 18m3-es volt de a lurkók miatt lejjebb adtam. A leírás alapján azt is tudná felfűteni.
Mini hőszivattyút használ valaki fémvázas medencéhez? Szögletes, 15m3-es medencém van, polikarbonát lappal takarva, de a nejem és a gyerekek a 30 fokos vizet szeretik, azt meg egy nyáron csak 4-5 nap sikerül elérni, tipikusan olyan 27 fok körüli a víz hőmérséklete. Idén viszont a szomszéd magasabbra hagyta a tiszafa sövényt 40 centivel és arról süt a nap, szóval elgondolkodtam egy hőszivattyún. Van napelemünk, szóval a fogyasztás nem okvetlenül probléma és igazából rásegíteni kellene csak a dolgokra. A Fairland hőszivattyúkkal szemezek, van belőle 3.5kW, 5.8kW és 7kW változatok. Kapacitás szempontból elég lenne az 5.8-as, de inkább legyen nagyobb teljesítményű, de ne zúgjon annyit egy nap, hanem. Ideális egy inverteres lenne, de annyit nem akarok érte kifizetni, illetve valamiért a földfelszíni medencékhez nem az inverteres készülékeket ajánlják, hanem a mini, ON-OFF változatokat.
Van esetleg valakinek tapasztalata ezekkel a mini készülékekkel?
Sziasztok! olyan kérdésem lenne hogy létezik medencébe valami olyan adalék vagy szer amivel tudom lágyítani a vizet mert nálunk nagyon kemény a víz és minden évben kín szenvedés a medence faláról le takarítani a vízkövet.
Egyenlőre nincs gond, majd meglátom, hogy tartósabb napsütésben mit produkál. Csodákat nem kell várni tőlle, +2-3°C-t lehet elvileg nyerni vele. Szüréshez nem kell semmit cserélgetni, mert a szőnyegeken van egy csap, azzal lehet állítani, a víz, folyás irányát, ha nem kell a melegítés, akkor lehet úgy állítani, hogy csak a szőnyeg szélén lévő "csőben" folyjon a víz, így nem lassítja a szűrőt.
Nekem is Intex szolárom van, hát amikor kicsomagoltam , azt hittem, hogy rosszul látok.Olyan mint egy matrac, és 2 db rendeltem, régen egy 6mx 60 cm szolárom volt, amibe rézcso kígyó volt, na az jó volt!! de ez ? Olvasáskor fel tünt hogy a papirszüros vizforgatohoz lehet bekötni .Erősebb szivattyú tönkre teszi .Abban bíznak, hogy ha lassabban keringető. akkor jobban felmelegszik. Hát nem !!
Van egy Bestway Flowclear 5,678l/h homokszűrőm, erre most rákötöttem 4db Intex Solar Mat szolárszőnyeget. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e abból valami probléma, hogy a nyomásmérő a normál 0,4 bar-ról, 0,6 bar közeli állapotra ugrott ? A szolár szönyegek nélkül az ajánlott 0,4 bar alatt volt a nyomás. A motor nem lett hangosabb és látszólag rendesen forgatja a vizet. Az Intex ilyen teljesítményű vízforgatókhoz 4-5db ilyen szolár szőnyeget javasol.
Igen, egy kevés víz (mivel csak kevés eső esett) megállt a fólia közepén, rányomva a fóliát a medence vizére. Gondolom, hűti is a medence vizét rendesen.
Eléggé megfeszítettem a fóliát, de a baj az volt szerintem, hogy közel sincs tele a medence. Még csak az alacsonyabban lévő kimenő ág szintjéig ér a víz. Sokkal magasabbra nem is szeretném emelni a vízszintet, mert még kicsi a kölök, nem kap levegőt, ha magas a vízszint.
Minden pH szinttől függ: ha a pH az alsó határ közelében van, akkor csak azal kell foglalkoznod, hogy ne legyen túl sok víz a medencében. Ilyenkor be lehet ereszteni a medibe.
Összegyűlt a víz, és megállt a fólián? Eléggé megfeszítetted, és elég magas volt a labda?
Végül kiderült, nem elektromos baja volt a szivattyúnak. A víz oldali tömszelence volt beszorulva, azt kellett cserélni. Bár kézzel tudtam forgatni (nem is nehezen), de úgy néz ki, hogy a motornak induláskor az már sok volt...
Én is az Egér Fogó által írt módszer szerint szoktam, illetve ami még a strandlabdánál is stabilabb (volt nekem) az a legnagyobb méretű úszógumi, ugyanúgy középre bejátszva. Persze ki kell tapasztalni, mit-hogyan. Volt idő amikor 4 gumipókkal volt középre berögzítve nekem az úszógumi, de azt már a szezon felére megette a víz/nap. Spanifer szintén zenész.
Ma kipróbáltam: a fóliát kifeszítettem, leterheltem téglákkal, de ahogy ráesett egy kevés eső a fóliára, a középen lévő strandlabdát kilökte oldalra. Most a medence közepén az esővízzel "telt" fólia ráfekszik a medence vizére. Valamit rosszul csináltam...
Tavaly én is így jártam, szintén 122-es medence, csak én nem találtam meg a lyukat. Az egész szezonban kb. 4-5m3 víz mehetett el, az idő haladtával tömődött is kicsit mert a nyár végén már alig fogyott. Most ha végre oda érek hogy felállítom megint, keresni fogom, hátha feltöltés előtt megtalálom...
Köszönöm a javaslatokat! Beadtam egy közeli szervízbe, hogy nézzenek rá - addig meg beüzemeltem egy papírszűrős forgatót... :(
Kicsit nehezen indul ez a szezon: feltöltés után vettem észre egy apró lyukat a medence legalján. Hát nem volt kellemes a 18 °C-os vízben beragasztani...(122 cm magas a medence :) ). Utána meg jött az, hogy nem működik a homokszűrő szivattyúja... ahh..
Szétszedtem a szivattyút, de nem láttam benne indítókondit! (Legalábbis olyat, mint ami neked a fotón van: a fekete panel bal alsó részén levő hengeres alkatrész, amiből a két fekete vezeték jön ki...)
Kondit lehet benne cserélni! Az lesz a baj, villamossági boltban kicsi pénzért beszerezhető. Így néz ki a belseje nagyjából ha leszeded a kulso burkolatot, szerelhető.
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem: az Intex homokszűrőm (370W, SF15220) bekapcsoláskor csak búg, nem indul el. A tengelyt körbe lehet forgatni, nem szorul, nem kotyog. Járt már valaki hasonlóan? Merre keressem a hibát?
A hátulja be - ki van öntve, semmit sem látni Most hogy szét szedtem, látom hogy milyen pici lapát van benne, na mondom magamnak ( szoktam magammal beszélgetni ! ) meg próbálom a papirszurös szivattyút elé bekötni ( szűrő nélkül ) ( 45 w) , ęs láss csodát, szépen működik. Köszi a segítséget !
Nálam most fogja megkezdeni a 3. szezonját az átlátszó fólia. Sérülve nincs nagyon erős, viszont már be van sárgulva kicsit. Ez ellen próbáltam tenni úgy, hogy tavaly szezon végén 2l ecettel leöblítettem, műanyag seprűvel átdörzsöltem, hozott is le a sárgaságból (vízkő az oka gondolom) de nem varázsolta újjá. Mindenesetre megy vissza idén is, annyira azért nem csúnya.
Mit nem jelentenél ki? Hogy nálam mi a helyzet? Mert én arról írok nálam mi vált be, hol írtam azt hogy mindenkinek így kell tennie? Nem kell vallásháborút belelátni abba, ami nem az.
Üdv mindenkinek. Több év kihagyás után ,vettem egy ùj medencét. Szépen fel is állítottam, fel is töltöttem , és elővettem a régi homoszurot. Ùj homok, majd beüzemelt,tegnap beindítottam de sajnos a motor nem indult.Kérdésem ,ha egy kerti szivattyúra rakőtöm (800v) ,azzal jó lenne , vagy az szét nyomná a tartályt ? Köszi
Egy egyszerű kérdés. A homokszürő helyes bekötéséről kérdeznék. Alulról vagy felülről szívjon, melyik lenne az optimálisabb ? Az Avenli medencén nincs jelölés, két csatlakozási lehetőség van egy lent és egy fent.
A víz melegítésére használandó MG fólia átlátszó vagy fekete legyen? A mezögazdasági boltban azt mondták, hog, szerintük a fekete fólia jobban melegíti a vizet és nem algásodik alatta a viz
Ne haragudj de hónapok óta nem voltam itt. Lehet már nem érdekes de azért megírom: Hobby Pool medence ez, 4,0 m átmérő és 1,2 m mély. Én a csónakjavítás nevű cégtől vettem, a régi balatoni úton van kis üzlete Budafok magasságában (Bp., Tanító u. 29.) van oldala neten is. Tavaly vettem és 315 ezer forint volt. 0,6 mm vtg acélpalást és a,6 mm vtg fólia.
Sima átlátszó, vastagságát mikronra nem tudom, volt vékonyabb és vastagabb, én a vastagabbat vettem. A helyi mezőgazdasági boltban szóval link nincs rá, de amit linkeltél az is jónak tűnik.
Én az 5,5*1,2 medencéhez talán 9m-t vettem ha jól emlékszem. Lényeg hogy miután leért a földre még nyúljon túl egy kicsit hogy lesúlyozható legyen. Én megmaradt térköveket raktam rá körben kb. méterenként. Nem a létező legesztétikusabb megoldás, de roppant hatékony.
Igazából már fel is kéne állítanom, mert ebben az időben a 30+ fokot már pár nap után hozná.
Szerintem az XPS mellett valami masszívabb távtartó nem árthat. Így a fal apránként rámosódhat a medence falához. Süllyeszteni a fémpalástos medencéket érdemes.
Az 50m cső azon kívül hogy semmit nem ér annyira kevés, még jól le is fojtja majd a szűrődet.
Én az évek során jópár dolgot kipróbáltam, többek között volt 4*50m LPE csövem is, gázfűtésem is, stb stb.
Végül annál maradtam ami a legjobban bevált az ötletek közül: átlátszó MG fólia, de az oldalakra is a földig lelógatva és ott lesúlyozva térkövekkel hogy ne mozogjon a medence körül a levegő. Tavaly többször is küzdöttem hogy ne menjen 40 fok fölé az így körben is letakart, fűtés nélküli 24m3-es medencém...
A topik fejlécében van egy link, ott sok okosságot lehet olvasni. A legfontosabb, amit külön kiemelek, a fi relé, külön áramkörön.
Ha az anyuka elbír a csemetével, akkor nem kell a plusz takaró, de állandóan rajta legyen a szeme.
Az 50 méter LPE nudli, jobb helye van a sufni sarkában. Óránként 300 liter 4 fokkal melegebb víz meg se kottyan a medencének.
Egy öreg mérnöknek nem jelenthet problémát az összeállítás. Bemenő cső, visszacsapó szelep, fűtéskeringető szivattyú, spirálok, visszavezető cső. A szivattyút egy második kapcsolóóra vezérli. Nem űrtudomány, és ha megakadsz, akkor segítünk, ahogy ezt évente megtesszük.
(Érdemes a válasz gombot használni, akkor egyértelmű, kinek a beírására reagálsz.)
Köszönöm a segítséget. A homokszűrős vízforgató Bestway 58404 típusú, fogalmam sincs mennyit forgat. A neten ezt találtam róla: Szivattyúteljesítmény: 5678 l/h, Maximális áramlási sebesség: 5300 l/h.
50 fm, átm 20mm LPE csőből, csiga alakban feltekerve lesz a fűtés.
Nem tudom függetleníteni egymástól a homokszűrőt és a fűtést (az nekem túl bonyolult lenne), így hát valószínűleg folyamatosan fog üzemelni mindkettő. Esetleg 1-1 órácskát fog pihenni a rendszer.
Kombitablettám van, jó sok (Aquacorrect Quattrotabs, 20g-os).
Úszni nem tudó kölök van a házban, bár napközben óvodában van június végéig (utána nincs óvoda 2 hónapig, úgyhogy anyával együtt otthon lesz napközben is). Ez alapján használjam a takaróponyvát is?
Az efféle szakaszos működtetés ellen szólnak az élettartammal kapcsolatos ismeretek. Általában a legtöbb eszköznél maga a ki/be-kapcsolás az, ami jelentős befolyással bír negatív irányba erre. Tehát az eszközök sokkal érzékenyebbek arra, hogy kapcsolgatjuk, mint arra, hogy működtetjük. Ez pl. egy izzólámpánál is így van, azaz érdemesebb azt inkább hosszasabban égve hagyni, mint állandóan kapcsolgatni valamiféle vélt takarékosságból. Tehát egy szivattyú motort is jobban igénybe vesz a kapcsolgatáskor történő tranziens jelenség, mint az, hogy csak forog. De maga az időkapcsoló is rövidebb élettartamú lesz a negyedóránkénti váltogatástól.
Szűrni mindig kell, naponta a medence térfogatának háromszorosát ajánlják átküldeni a szűrőn az okosok.
Fűteni csak akkor lehet, ha süti a nap az LPE spirált.
Ez a két kitétel azt sugallja, hogy egymástól független fűtő és szűrőszivattyú kell, mert a közösítéshez szükséges szerelvények ára összemérhető egy keringetőszivattyú árával.
A szakaszos LPE fűtés meglehetősen rossz hatásfokú, a folyamatos keringetés a nyerő. Mekkora, milyen topológiájú LPE spirálod van?
A szolárfólia fő haszna az, hogy csökkenti a párolgást, az éjszakai lehűlést, de nem melegedik tőle jobban a víz, ám csökkenti a zöld alga képződését. A legjobb minőségű sem tart tovább 5-7 évnél. Minél vastagabbat vegyél, azt könnyebb kezelni. A gyengébb hiába olcsóbb, hamarabb kezdenek leválni a buborékokat fedő apró fóliadarabok - tele lesz vele a kert, meg a szűrő.
A homokszűrőt akkor kell visszamosni, amikor megnő a nyomás, ha túl gyakran mosol vissza, kevésbé szűr.
Mindig legyen kombitabletta tartalékban, mert melegebb vízben gyorsabban oldódik. Klórsokk elengedhetetlen, bármikor történhet "baleset", vagy valami állat belefullad a vízbe. Olyankor muszáj használni.
Takarófólia akkor hasznos, ha úszni nem tudó emberpalánta, vagy valamilyen háziállat van a családban.
- A medence napi vízmennyiségét naponta minimum egyszer forgasd át. A szivattyú/szűrő teljesítményétől függ, mennyit forgat egy óra alatt, ki tudod számolni, mennyit menjen. Az LPE csöves melegítő visszafogja a teljesítményt, nálam tapasztaltabbak majd megmondják mennyire. Ezt is vedd figyelembe. De látni fogod a vízen, ha keveset menet. Ha aktív használatban van, jobb többet járatni.
- Szezonben én csak a szolárfóliát teszem fel, nem bajlódom a takarófóliával. A port/koszt felfogja, és a vizet is melegíti.
- Ha sok eső esik, és csak a szolárfólia van fent, akkor le kell engedni a vízből (ha a maximum szint fölém ment). A takarófóliáról macerás lemerni/leszívni a vizet.
Segítségeteket kérem üzemeltetéssel kapcsolatban, mert még sosem volt medencénk (átm. 3,66m, 1m magas, fémvázas):
minden napra így tervezem üzemeltetni: reggel 9 órától indítva a mechanikus időkapcsolóval ellátott homokszűrős vízforgató (és az arra rákötött LPE csöves vízmelegítő) 30 percenként beindul 15 percre a délutáni /esti fürdőzésig bezáróan.
- kérlek, a szolárfólia és a takarófólia helyes használatát osszátok meg velem, melyiket mikor használjam: napközbenre mindkét fóliát le kell venni? Vagy csak amikor várhatóan napsütéses meleg idő lesz? Mi van,ha napközben mégis esik az eső és nem tudok hazaugrani intézkedni, mert másik városban dolgozom?
- amikor végeztünk a fürdéssel, mindkét fóliát fel kell rakni éjszakára?
- egyéb, üzemeltetéssel kapcsolatos javaslatok, bevált praktikák?
Tippeket, ötleteket szeretnék kérni megbízható visszacsapó szelepre, amit a 32-es gégecsöves rendszerbe be tudnék kötni. Ami most van, abban nagyon gyenge a gumilap, sokszor megakad nyitott állásban.
A körben 2 szivattyú van, 1 homokszűrő (8m3/h) és egy kis kvdaráló a hőszivattyúnak. Ezeket szeretném egymásról leválasztani 2 visszacsapóval, csak a meglévő kalap kaki, és nem találok értelmes megoldást.
Ragasztóanyagnak itt minden esetben a Pattex cipőragasztót ajánlják. Víz alatt is működik.
Nagy lyuk esetén kell valami foltozó anyag (PVC), s remélem arra valaki más ad majd tanácsot, hogy honnan szerezzél olyat (pl. másik - lepusztult - medence falából?).
A téli álom után ma el szerettem volna indítani a Gre fémpalástos medencém, de szomorúan tapasztaltam, hogy elkeveredett a homokszűrő leeresztő kupakja. Próbáltam keresni a neten, de egyelőre nem jártam sikerrel. Hatszögletű kupak, belsőmenetes. Hol lehet ilyet kapni, vagy milyen más "céltárgy" tudja helyettesíteni?
Sziasztok, kilyukadt a medencém. Szeretném beragasztani, melyik a legjobb ragasztó, ami bevált nektek? (Egyáltalán van ilyen, hogy jó?) Víz alatti kéne, ha van olyan, ha nincs hát leengedem, de nem szívesen. Köszi a választ
Általában itt ragasztásra számtalan esetben a Pattex cipőragasztót javasolják, és én sem tudok jobbat. Mivel átlátszó, nem tűnik fel, és ilyen kis lyukak esetén talán nem is kell rá fóliadarab. Víz alatt is működik, s szerintem elég odacseppenteni egy kis adagot, és hagyni megszáradni.
Ha kiszámoljuk, akkor a kb. 1 mm2-nyi területre 1 g-nyi nyomás jut, ha felette a víz 1 m magas.
Bestway fémvázas medence alján van egy tűhegynyi lyuk (nem is folyt egyáltalán). Mivel lenne célszerű ragasztanom még feltöltés előtt, hogy kibírja a szezont? Javasoljatok konkrét ragasztóanyagot, foltot.
Tudja valaki esetleg, hogy mi a különbség a Bestway Steel Pro és a Bestway Steel Pro Max fémvázas medencék között? Néztem a leírásokat, de nem találtam releváns különbséget.
Köszi a tipeket ötleteket, medence sülyesztéssel kapcsoltba.
Valóba átgondolandó hogy ne legyen teljesen egy szintbe a talajjal, a szennyeződés miatt, A víz szint feletti szivattyúkra külföldi oldalakon, self-priming self-absorbing magyarul önfelszívó szivattyúkat javasolják képesek magukat ki légteleníteni. Víz aknát nem akarok ezért agyalok gondolkodok és olvasok még erről a rendszerről hátha van valakinek tapasztalata ... . Az ilyen szivattyúk ára nem sokkal van felette a hagyományos keringetős társaikhoz képest
A lényeg: az egész berendezésnek teljes mértékben az előállható legalacsonyabb vízszint alá kell kerülnie!
Ha bármilyen okból belevegősödne a keringető rész, akkor a szivattyú képtelen lesz levegősen teleszívni vízzel. Márpedig bármilyen apró malőr (pl. egy rövid ideig a szkimmerbe folyó víz elakadása) a kiszívott víz után levegőt enged be, és feltölthetetlen lesz a keringető.
Én épp a 64352-ben vázoltam egy ilyen esetet. Valójában nem is a szkimmer, hanem a befúvók voltak egy picit problematikusabbak, mivel vízzel feltöltve csináltam.. A megoldást a YouTube-on nézem ki.
A tervem hogy fémpalástos 3.6m kerek medencémet szeretném teljesen süllyeszteni. Kicsi a kert és a hely és ezért nem akarok külön víz aknát betonozni a gépészetnek. A víz forgatás szűrés megoldható valahogy ha a gépészet víz szint felett van ?
A bordázott gégecsövet csípőből selejtezni kell. Helyette gondolkodj spirálbetétes csőben. Például az Azur tömlő. Nálam a sufniba köpött pár köbméter vizet egy felrobbant, bordás gégecső.
Különböző méretű, típusú csövek között menetes átmenetet szoktak alkalmazni. A közeli kertészboltban kutakodj, ilyesmit keress: TÖMLŐVÉG 5/4"-1" - Locsolótömlőbolt (locsolotomlobolt.hu) Ebből sokféle létezik, van külső, vagy belső menetes. LPE20 csövekhez létezik menetes idom, ami praktikusan 3/4", vagy 1" menetes legyen, és illeszkedjen a tömlővéghez.
Ha túl passzentos, a tömlőt zubogó, forró vízbe kell dugni pár másodpercre, akkor megpuhul, tud alkalmazkodni.
A szokásos vékony AWAB bilincsek helyett a szélesebb, Norma bilincset keresd, a tömlő meghálálja.
A linkek nincsenek ár-érték szempontjából optimalizálva, mindössze a gugli első találatát mutatják.
Próbálom összeállítani - egyenlőre még csak fejben - a komplett medence ügyet (medence, homokszűrős vízforgató, tartozékok, stb). Sok dolgot nem értek, nem látok tisztán, ezekben kérem a segítségeteket.
A medencefűtéshez használatos 20-as LPE csövet miként lehetne csatlakoztatni a homokszűrőből kijövő 32-es bordázott gégecsővel (ez a gégecső, amit a papírszűrős vízforgatóhoz adtak a medencével egy csomagban). Nem találok hozzá idomot. Tudnátok benne segíteni?
A véleményem és a tapasztalatom szerint, ez a megjegyzés arra vonatkozik, hogy laikusként félreértjük a megerősítés szükségességének az okát. Úgy gondoljuk, hogy a probléma gyökere abban rejlik, hogy egy új nyílást vágunk ki, és emiatt ott megerősítés szükséges. Ahogyan a gyártók is ezt teszik a gyári nyílásoknál. Ám a gyakorlat azt mutatja, hogy ez kevésbé számít, különösen akkor, ha a vágott nyílást "szépen" készítjük el, azaz szemmel láthatóan nincs oka az anyagnak felhasadni.
Az igazán számító tényező az, hogy miközben a lyukhoz vezető cső valahol rögzítve van, és nehezen mozdul, mi a medencében jócskán mozgunk, ha bent vagyunk, és a víz hullámzástól a medence fala - mivel az puha - mozog. Ugyanez a helyzet, a vízszint változásakor (párolgás, lejjebb eresztés, utántöltés), amikor is változik a fal helyzete, feszessége. De a szivattyú ki/be kapcsolásai is megrántják a befúvót, a víz áramlásától. Ezekre az időszaki mozgásokra kell figyelni.
Tehát a lényeg: a medence fala kismértékű mozgásait a bevezető idomnak követnie kell tudni, minden irányban. Csövekből is kapható vastag falú, de hajlékony (bár hossz irányban mégis merev), és ha az a bevezetőtől a rögzítéséig nem egyenesen halad (elkanyarodik), akkor a rugalmasság biztosítva van.
Saját tapasztalatom egy használtan vett (2 éves) fémvázas, puha falú medencével volt, amelyet még az eredeti tulaj látott el szkimmerrel, és kettős befúvóval. A gyári tömítések mellé nem alkalmazott semmiféle egyéb megerősítést, a nyílásokat mind maga vágta ki, és nálam 9 éves működése alatt ezzel semmi probléma nem akadt. Más okok miatt (a PVC elöregedése a kereten) kellett lecserélnem hasonló újra. Kissé rettegve láttam hozzá a régi - használtnak látszó, de jó állapotban lévő - szkimmer felszereléséhez nyáron, amikor már üzembe volt helyezve. Befúvókat újat kellett vennem (sajnos a cső csatlakozást a régiről fűrészelnem kellett), de a gyári tömítéseket alkalmaztam csak. A szkimmer elöregedett tömítéseit maszektól vásárolt szilikongumi lemezzel pótoltam, általam méretre vágva. A vizet nem kellett a szkimmer alá leeresztenem, mert egy YouTube-os video szerint a medence falát csak a szoros felszerelését követően vágtam ki szikével, a szkimmeren belül
A befúvók nyílásait filccel jelöltem be és - a vizet itt alá eresztve - vágtam ki nagyon éles szikével, és némi (1 mm-es) korrekcióval, mert a fal húzó hatása miatt a lyuk függőlegesen picit ovális lesz. Problémám - ideiglenesen - csak egy volt: nem a tömítéseken, hanem a menetek között szivárgott a víz, amit végül némi Gumiám ragasztóval orvosoltam.
Most - téliesítve - a félig leengedett medencém tetején szép vastag jég képződött, és nem látok semmi problémát.
Szerintem ragasztással hatékonyan nem lehet erősíteni. Inkább hegesztés. Ha a bevezető csövet kellőképpen tudod rögzíteni akkor megoldás lehet a második befúvó. Fontos, hogy a rögzítés, és a medence fala között rugalmas csövet használj. Arra is ügyelj, hogy a két befúvó ne dolgozzon egymás ellen, legyen meg a víz körforgása.
Szeretnék egy második befúvó helyet kialakítani, milyen módszerrel ajánljátok, illetve mivel ragasszam rá az erősítést, hogy tartós legyen(van a régi medencéből anyagom)?
Sziasztok! A saját beírásomra válaszolok: Ma sikerült vásárolnom a kérdéses eszközhöz hasonló alkatrészt, akit érdekel a forrás, e-mail-ben keressen: mesterhazyarpad@indamail.hu
Keresek Intex 4,5 m átmérőjű csővázas medencéhez "T" acél csőidomot, melyhez a láb csatlakozik (legalább 5 db-ra lenne szükségem) Sajnos ma a szél szétszerelés közben tönkretette. Ha tudja valaki, hogy hol lehet beszerezni, az is segítség lenne.
Nem dehogy benne van az xps, körbe palást mellett homok és az aljában is 2 cm homok arra a fólia.
Csak magától nem állt függőbe a fala az furcsa mert azért az a 1,5 cm szerintem nem lenne vészes. Nálad minden patent volt mikor felállítottad?
Meg a kör alakot magát kihozni sem könnyű az alsó műanyag sín miatt ami elég gagyi.
Most mindenképpen leszívom a vizet mert odébb kéne toljam az akna felé a medencét mert így nem központos a gödörben és bontanom kéne rá még földet, hogy férjen kívülre xps és beton, a másik oldalon meg van 30 cm hely a fala mellett.
Csak akkor azt hiszem a homokot meg az xps-t is ki kell vegyem belőle, hogy tudjam mozgatni a medencét.
Talán amikor süt a nap majd egy órát egyben akkor szedem ki a fóliát, csaknem törik el egy vadonatúj fólia...
Mit gondolsz arról ha húznék bele Mapei PLANEX-ből az aljába, legalább egy fél centit emeljen ott ahol alacsonyabb?
Egyelőre csak a problémák sokasodnak, a pontatlan munka meghozta eredményét.
A beton alap nem teljesen vízszintes, van benne 1,5 cm szintkülönbség (és persze pont a szkimmerrel ellentétes oldalra lejt), azt gondoltam ezt felveszi majd a medence de úgy néz ki nem. Most töltöttem bele 30 cm vizet kb de nem húzza ki a falat függőlegesre, lemértem felül az átmérőt, volt egy hely ahol 398 cm és volt egy hely ahol 405 cm volt. Pedig alul nagyon igyekeztem kör alakba rakni.
Mit gondoltok szedjem szét és próbáljam valami önterülő anyaggal kihozni vízszintesre az alapot?
Nem valószínű, de az ördög sosem alszik, és nem tudom milyen macera egy ilyen medencét szétszedni/összerakni. Ha felülről beleesik az eső, hó, falevelek, satöbbi, akkor már többesélyes a dolog. Szinte ugyanott vagy, mint ha maradt volna benne víz. Ráadásul egy takarítással lehet kezdeni, ami nagyobb munka lehet, mint a porszívózás.
Nagyon jó kis szett. Nekem 4x2x1 medence van kb. 6,6 m3 víz lehet benne. Ehhez van egy 6 m3/h homokszűrő kézi és időkapcsolós vezérléssel. Valamint a már említett 3 db Intex szőnyeg egy wilo fűtésszivattyúval, kapcsolóórával.
A termosztát vezérlés nem a vízhőfokot figyelné, hanem a lefóliázott szőnyeget körülvevő levegő hőmérsékletét. Ha meleg van a fólia alatt, mert süt a nap, akkor kering a víz benne, ha nem meleg a levegő, mert nem süt a nap akkor pedig nem kering a víz. És ha nem kering a szolár ágban a víz, akkor pedig kapcsolna a majdani hőszivattyú(ha végre sikerül megvenni). Mindezt 6:30-18:30 között. (Termosztátom van, mert végül kevesebb légkollektor lett építve, mint anno terveztem, amúgy most is 2-3eFt-os tétel(nagyon minimál két gombos, két helyi értékes kijelzővel, 16A relével)).
A víz folyamatosan frissül, mert a fiúk kiugráltak vagy 50 litert naponta a nyáron, meg párolgott is rendesen takarás nélkül. Ha leengedem a 400m2 kert szívesen fogadja a plusz vizet. A leengedésen azért vacilláltam, mert a medence el van rejtve egy fa borításba, ha felteszem a negyedik oldalt is akkor szinte teljesen szélvédett is. Emiatt nem kellene szétszedni sem. Egyedül a hőmérséklet amivel gond van, főleg a tartós fagyok idején. Mozogna annyit üresen a fólia hogy eltörjön?
Szeretném a tanácsotokat kérni. Most jutottam el oda, hogy áll az alapon a félig süllyesztett 4 méter átmérőjű fémvázas medencém. A gépészeti akna lassan elkészül... de igazából idén nem szeretném beállítani a szivattyút. Viszont ha belerakom alulra az 5 cm-es xps-t rá 1-2 cm homokot és beletenném a fóliát fel tudnám tölteni vízzel addig, hogy körül tudjam betonozni azt a 60 cm-t ami a földben van, persze kívülre is raknék xps-t és rá a dörken lemezt és utána a betonozás köré.
Két kérdésem lenne:
1. A 60 cm széles xps szigetelés elég merev az, hogy fog a falhoz simulni? Lehet félbe kéne végni, hogy csak 30 cm széles legyen akkor jobban ráfeküdne?
2. Ha töltök bele vizet de nem keringtetem és mondjuk 1 nap után teszek bele téliesítő folyadékot és azt a töltő vízzel slaggal elkeverem benne akkor az megóvja a télre a rossz folyamatoktól?
Az egész azért fontos, hogy jövőre ne maradjon betonozás ha lehet mert van sóderem cementem is és télen esetleg a föld is jobban beomlik köré..
A termosztátos vezérlést felejtsd el. Nem éri meg a tized/század fokos hőmérsékletért ennyi pénzt kiadni.
A lágy fűtőfelület kiürül, ha nem kap utánpótlást a fűtőszivattyútól. Kecsegtető, hogy csak kiteríted, és használod, de szivattyúteljesítmény kell hozzá. Az pedig pénzbe kerül, az áramszolgáltató kíméletlenül számlázza a villanyt. Ilyesmit csak a medence vízszintjének közelében (inkább alatta) érdemes használni.
18m3 a medence, körülbelül háromnegyede süllyesztve. 5cm vastag XPS burkolat alul és oldalt. Egy Hayward 10m3/ó homokszűrőt használok. 280m LPE20 fűtés, három párhuzamos ággal, egy IBO fűtéskeringető szivattyúval. (Ennyi cső fért a sufni tetejére.) A fűtőszivattyú azelőtt kapcsol be, mielőtt napsütés éri a csőkígyót, és utána negyed órát még megy - így nem levegősödik.
Egyéni mérlegelés kérdése, hogy a medencédet szezononként friss vízzel használod - ebben nehéz tanácsot adni. Ha a vizet fel tudod használni, akkor nyugodtan tedd azt, de tartsd szem előtt, hogy a hideg, 10-15 fok körüli fólia nagyon merev, már kisebb mozgatásra is törhet - én összehajtanám. Gyakorlat kérdése, mennyi idő alatt tudod felállítani, lebontani.
Szerinted, ha a csővázas medence, körbe van véve borítással, felülről merev fedése lesz, és leengedem belőle a vizet télre, de összerakva marad, lesz valami baja? Eső, hó és szélvédett, csak a fagytól nincs védve.
Felesleges energia és vegyszer pazarlásnak érzem az alig 7 m3 víz folyamatos tisztán tartását, használaton kívüli időszakban, kb. 4 hónap amíg 10-20 fok között mozog a hőmérséklet, tartós 10 fok alatt meg téliesítő folyadék ajánlott forgatás nélkül.
Ha marad a víz kb. 13-14eFt a + téliesítő folyadék, ha leengedem, májusban kb. 5eFt lesz az újra feltöltés költsége. Csak nem tudom, hogy üresen lesz-e valami baja a medencének a nagy hidegben(a csővázat kifújtam üregvédővel)!?
Az Intex szolár szőnyeg Nekem nagyon bevált. 3 db van a terasz tetején, fűtés keringtetővel forgatom benne a vizet, időkapcsoló vezérli. De ha magasra teszed, valamiért nem tudom légteleníteni, erősebb szivattyúval, "lüktetve" kering benne a víz, mert puha anyagból van.
Egész nyáron nem takartam a vizet(6,8 m3), 28-34 °C között mozgott a víz hőmérséklete. De már egy hete, takarással sem megy feljebb a hőfok 28-nál, ez Nekünk már kevés.
25-s LPE csőből Nekünk, kb. 180m kellene, 3 szakaszolható körrel, merev csövezéssel, a légtelenítés, így sem megoldható, mivel a medence felé nyitott a rendszer(a kimenő oldalon nincs nyomás, illetve néha negatív nyomást generál a tetőről leszálló, visszavezető ág - tapasztalat). Csapokkal, idomokkal, stb., nem jött volna ki ennyiből mint a szolárszőnyeg.
El kell gondolkodnod az igényeken, mennyi ideig akarod használni a medencét(május-október v. június-augusztus), hány fokos víz kell, hány m3 vized van, hova tudod rakni a szolár felületet(földre, állványra, tetőre, mennyi lesz a teljes csőhossz[szivattyú teljesítmény])? De bubi fóliás takarás mindenféleképpen kell!
Nekem 30-32°C a hő igényem, május végétől szeptember végéig, ezért a szolárszőnyeg be lesz takarva gazdasági fóliával(folyamatban) és kap egy termosztátos vezérlést. Valamint jövőre veszek egy mini hőszivattyút a napsütés nélküli időszakokra(remélem összejön rá a pénzem).
Mekkora az a raklap? - még nincs meg, de gondolom a ma használatos EU-raklapot fogom tudni megvenni. Annak a mérete elvileg 1200x800 mm.
20D a minimális hajlítási sugár? LPE 20-as csőnél azt jelenti, hogy a középponttól 40cm-re van a legbelső cső-kör. És a raklapszélesség fele már el is ment. A maradék 40 cm-es raklapszélességre még lehet tekerni 10 cső-kört, viszonylag kis átmérőkkel...Hát akkor nem túl sok fm-t lehet feltekerni egy EU raklapra (kb. 18 fm).
Az előzőből lemaradt, bocsánat: nézegettem szolár paneleket, pl. Bestway 58423 és Intex 28685.
Bár a Bestway mérete nagyobb (1,46 m2 vs. 1,00 m2), mégis úgy tűnik, mintha az Intex panelen hosszabb lenne a cső (Bestway: 36 fm; Intex: 48 fm). Jól látom, vagy valamit nagyon elnézek?
Amúgy most a Bestway nagyon akciós (13.600 ft körül van, 28e helyett).
Az előző hozzászólásomban ezért kérdeztem, hogy egy raklapra hány folyóméter LPE csövet tudnék felcsévélni. Ha sokkal többet, mint a fenti két megoldásnál, akkor érdemes lehet magam megcsinálni az egészet.
Köszönöm előre is a segítséget, a tapasztalatok megosztását.
Ezt használtan tudnám megvenni 30-ért. Megérné? Mire kell figyelnem, amikor megnézem/megveszem? (esetleg van-e valami speciális dolog, ami alapján egyből ki lehet szúrni, hogy nem működik jól a szerkentyű? ). Mert még ma megvenném, ha jó lenne.
Homokszűrőt keresgélve találtam a képen látható Bestway márkájút. Ez egy komplett homokszűrő, szivattyúval? Vagy ehhez még vennem kell szivattyút, egyebeket?
Ezek szerint - mivel feltölteni nem szabad - homokot, vagy homokos-kavicsot sem szabad a medence alá rakni.
Jó lesz-e így: leszedem a fűvel együtt a talaj felső rétegét annyira, hogy vízszintes legyen a felület. Geotextíliát rakjak a termőtalajra (közvetlenül a medence alá)?? Ha igen, melyik fajtát, milyen vastagot? olyan sokféle van, elvesztem közöttük...
LPE fűtésről tudnál bővebben írni, kérlek? Remélem nagyon egyszerűen elkészíthető, mert finoman szólva sem vagyok barkácsmester.
Minél később válaszolsz, annál később kapsz választ. :)
Első feladat a talaj kiegyenlítése, tökéletesen vízszintes felület. Kialakításakor arra kell ügyelni, hogy a feltöltés idővel tömörödik. Csak elvenni szabad, feltölteni nem.
Ilyen apró ember idővel nagyobb lesz, nagyobb mozgásigénnyel, tehát nagyobb medence kell - készülj fel rá, elvégre nyerhetsz is a lottón.
Csodák nincsenek, egy LPE fűtés ugyanannyi hőt vesz fel a napsugárzásból, ráadásul olcsóbban, mint a csodaszőnyegek. A vízhőmérséklet ötven éves kor felett kezd számítani. A gyermekeket akkor kell kiparancsolni a vízből, ha kékül a szájuk. Gondolj arra, hogy felügyelet nélkül nem mehetnek a medence közelébe.
A homokszűrő megkerülhetetlen, hacsak nem vagy időmilliomos. Nem mindegy, hogy hetente többször, vagy szezononként 2-3 alkalommal foglalkozol a szűrő tisztításával. Ökölszabály, hogy naponta a medence térfogatásának legalább háromszorosát kell átküldeni a s szűrőrendszeren. Nagyobb teljesítményű szűrő rövidebb idő alatt végez a feladattal - ez a villanyszámlát csökkenti. Ne a bekerülési árat nézd, hanem hosszú távon gondolkodj.
Milyen a talaj? - füves, de inkább gazos, alatta termőtalaj van (nem kavicsos, nem agyagos), viszont van lejtése. Kb. 5x4 m-es helyet gondoltam hagyni a medencének és a hozzávaló dolgoknak.
Milyen hőigényetek van? -mivel 4 éves kisgyerek van, ezért van némi hőigényünk, de hogy mekkora, azt nem tudom pontosan (jelenleg egy pici, 2,0x1,2x0,5m-es gumimedencénk van, ami viszonylag hamar felmelegszik). Mindenképpen szeretnék venni egy szolár medencetakarót, egy fedőtakarót, ami megvédi a beleeső mocsoktól és egy szolárfűtést ("Intex 1m2-es SolarMat szolárszőnyeg", vagy "Szoláris fűtés Slim Flexi" a merkurymarket.hu-n).
Árnyékolja valami a területet? - nem, csak este 7 órától lesz nagyjából árnyékban.
A gépészet hol lesz elhelyezve? - közvetlenül a medence mellett
Ami még foglalkoztat, hogy talán kellene venni hozzá homokszűrős vízforgatót a papírszűrős helyett, amit a medence mellé adtak (2 m3/h, 29w, Bestway58383), csak kicsit húzós az ára. Talán használtan tudok majd szerezni, máskülönben le kell mondanunk róla, sajnos.
Sziasztok. Szeretnék segítséget kérni. Most állítottam össze a Steinbach 75 homokszűrőt a medencéhez. Sajnos nem tudok rájönni hogy a kimenő csatlakozó a homoktartályból ami a medencébe visszamegy miert ereszt! Már cseréltem bilincset. De még így is ereszt. Csatlakozása 38mm -es kék gegecső. Máshol mar nem ereszt csak itt. Segítsen valaki mi kehet a gond! Köszi.
Meg tudná valaki mondani milyen csatlakozó kell egy bestway medence leengedéséhez? Nem találtam egyértelmű találatot sehol. Az intex-hez bezzeg sok találat van.
Bestway FFA 690 Elba superior fémvázas medencét (átm.3,66 m; 100 cm magas) vettem. Jövőre szeretném csak telepíteni, de a helyét már most megcsinálom.
Kérdésem: milyen alapot készítsek? Mi lenne az ideális megoldás; és mivel nem vagyok túl gazdag, ezért megkérdezem: mi a szükséges minimum alapozás ahhoz, hogy biztonságosan használható legyen?
(elolvastam a mobil medencék (e-autos.hu) oldalon található írásokat is, de nem találtam benne válaszokat a kérdésemre)
Sziasztok! Olyan segítség kellene hogy adott egy 63 menet, onnan egyből elkellene fordulnom 90 fokkal és le kellene szűkülnöm 3/4 külsőre. Annyira nem ismerem a PVC idomokat főleg ezt a medencés dolgokat milyen idomokkal tudnám megoldáni. Köszönöm!
Ne add el a homokszűrőd. Külön is lehet kapni sóbontót. Ha valamelyik bedöglik, nem kell az egész rendszert kukázni. Sóbontó a szűrő után megy, úgy ahogy minden más is alapban.
Nekem 30m3 medencébe 100 kilo só van, elvileg nem kell utántölteni, de..... ha vizet pótolsz, mert pl. a kölkök kifürdik, akkor kell (nálunk heti 2-3 m3 megy ki a hancúrban).
Ha sóbontózol plusz még hőszivattyúzol, akkor nagyon figyelni a ph-t...30 C-nál nagyon tudja emelni, ilyenkor sóbontón boost bekapcsol és mehet még ph mínusz is, ha nagy a gond és nem kristálytiszta a víz. Legszebb vizem 27-28 foknál volt, kb. ivóvíz minőség, tényleg kristálytiszta. 30-31- nél már nagyon kell figyelni. Azt hozzáteszem gyorsan, nagy a vízterhelés nálunk kb. 6-10 gyerek/alkalom, meg mi felnőttek.
Hőszivattyúm 9 Kw. Elég. 20 fokról kb. 30 óra alatt érte el a 29-30 fokot, azóta tartja. Kezdeti külső hőmérséklet 23-25 fok volt akkor napközben.
Segítséget kérek: Intex 547 x 275 x 132 medence homokszűrővel a kiindulási alap.
Volt korábban medencém, nagyobb, azt hipóval kezeltem eredményesen. Aztán pár év pause, mindent eladtam. Most unokák miatt újra vettem a fenti méretet, és olvasom, hogy sóbontó készüléket is lehet kapni és tulajdonképpen sóval tölteni a medencét, ami kisebb "macera". (néhány pólóm, nadrágom bánta a hipó beöntését és egy órám "fényezése", a műanyagra fújt ezüst színű réteg vált le) Unokák bőre elég érzékeny, emiatt felmerült a sós víz lehetősége.
A sóbontós megoldás hatékony és jobb megoldás, mint az egyéb vegyszerezés?
Érdemes-e az origin homokszűrőt passzolni és egy sóbontós homokszűrőre váltani, vagy csak beiktatok egy sóbontót a homokszűrő mögé? Szeretnék egy hőszivattyút is beiktatni, mekkorát érdemes. Ebben az esetben a sóbontó után kell bekötni a hőszivattyút? Bypass szelep kell-e és akkor a szelepeket hová kell iktatni?
Ragasztással próbálkoztam már többféle módon is, de a legjobb eredmény a javító készlettel és/vagy a cipő ragasztóval érhető el, időlegesen. Ezért van most fémvázas medencénk. DE régóta foglalkoztat a dolog, hogy PUR habbal kifújni a gyűrűt, de onnantól az elcsomagolás lehetősége ugrott, ha egyáltalán kitöltené a gyűrűt?!
ui.: vasalás és hőlégfúvós hegesztést is próbáltam, nem működik. UH hegesztővel készítik a medencéket, valószínű nem véletlenül.
Szerintem ezek a ragasztók a víz benntartására valók, a nyomás még jobban odaszorítja a foltot. A felfújható peremben levő levegő inkább le akarja dobni a foltot.
A felfújható perem anyagát oldó anyag segíthet, ha a foltot is oldja. Hegesztéssel is lehetne próbálkozni, de az már kétesélyes.
Valószínűleg ez lesz a sorsa. Egyszerűen nem értem, miért nem tudom megragasztani... lehet, hogy a hivatalos ragasztó (amit mindenhol árultak, folyékony ragasztó + foltanyag) ennyire sz.r? Próbáltam már egy nagy foltot is ráragasztani, ami minden addigit letakart -másnapi ellenőrzésnél az egyik oldalon jön ki a levegő. Nincs valami más, jobb ragasztóanyag; foltanyagnak valami más?
A kidobás csak azért várat magára, mert a víztartó része jó, sehol sem enged. A nyomorult levegőgyűrűt kéne megragasztani..
Van egy kb 6 éves felfújható szélű medencém. már ki akartam dobni, de jött egy új unoka, aki belenőtt -üzembe kellett helyeznem. (305x76 cm-es Intex)
Van rajta egy lyuk a felfújható peremen, kb 1,5 ragasztókészletet már rákentem. Megragasztom, egy napig összepréselve tartom, utána felfújva, szép lassan bugyborékol, jön ki a levegő. Nosza, a kifújás helyére új ragasztó, száradás, másnap ellenőrzés, újra fúj valahol. Kb egy nap alatt enged le... mit tudok tenni, mit javasoltok? Únom a naponta fújogatást, a ragasztási felület kb egy tenyérnyi már...
Újdonsült medencémhez felszerelném a régi (kivénhedt) példány szkimmerét, és új befúvókat is. Van-e ebben valakinek tapasztalata, tanácsai?
A medence puhafalú, fémvázas, szögletes, 20 m2-es, és már installálva van a hozzá adott gyengécske szűrő/forgatóval. Ezt szeretném lecserélni a régihez használt 6m3/h-ás homokszűrősre a régiből kibányászott szkimmerrel együtt (a régit - hasonlót - használtan vettük a belegyomlált szkimmerrel, befúvókkal).
Láttam YouTube-on, feltöltött medencébe szkimmer beszerelést, és én sem szeretném a vizet lecserélni miatta. Aki már csinált ilyesmit, annak mi a tapasztalata?
Most porszívózás közben feltűnt, hogy a bejövő ágon visszajön a dzsuva, magyarán a szűrőm nem igazán szűr (Intex 6m3/h homokszűrő), ez lehet a probléma. Csak nem tudom, ez mitől lehet? Most cseréltem benne homokot, a módváltó is szépen működik, nincs eltörve.
Sziasztok! Van itthon egy 4,5 méteres köralakú fémvázas medencém (kb. 14 m3 vízmennyiség), amit egy homokszűrővel tartok tisztán immáron 3. éve nagy megelégedéssel. Most azonban elakadtam, egyszerűen nem tudom kitisztítani, mintha egyre zavarosabb lenne, pedig szinte egész nap megy a szűrő. Ph-ra figyelek, klórszint is rendben volt, volt egy kis zöldülés, azt az algaölő szépen leszedte, felporszívóztam, azonban maradt egy enyhén zöldes zavaros szín, amit pelyhesítés után sem tudok megszüntetni (korábban ilyenkor ment egész éjjel a szűrő, és reggelre kristálytiszta lett). Már az az érzésem, hogy szűrő nem működik megfelelően, ezért homokot is cseréltem benne, de olyan, mintha csak forgatná a vizet. Van tippetek, hogy mi bánat lehet vele?
Köszönöm a tanácsot! Kipróbáltam a slagos megoldást, működik. Kicsit pepecs és a vákum sem olyan nagy, hogy feltépje a medence alját, de 0 Ft ráfordítással nem rossz.
Kezdem a végén. A Lidl porszívóját felejtsd el, medencébe nem való. A porszívózás csak egy egyszerűsítés, mindössze annyit jelent, hogy a lehető legszennyezettebb vizet küldjük a szűrőbe.
Takarításra azt tudom javasolni, hogy a legegyszerűbb megoldást válaszd. Egy darab slag, és a közlekedőedények elvének segítségével el lehet távolítani a kosz legnagyobb részét.
Este néhány gyors kör futás a medencében, a szűrés leállítása reggelig - ezután minden összegyűlik a medence közepén.
Bocsánat előre is, ha olyat kérdezek, ami már volt téma (kicsit nagyra nőtt már a topic, képtelenség mindent végig olvasni):
Egy 3,66m-es puhafalú bestway medencénk van, a hozzá tartozó papírszűrős szűrővel. Ahogy néztem az egyszerűbb medence porszívókat simán ennek a körnek a szívó oldalára kell kötni, viszont ez a gyári keringtető szivattyú olyan harmat gyenge, hogy ilyet biztosan nem bírna. Milyen megfizethető alternatívákat tudnátok ajánlani a medence aljára lesüllyedt koszok takarítására? Lidliben most lesz pl. akciós a száraz-nedves porszívó, az működhet vagy nincs elég hossú gégecsöve?
Tudom, hogy a homokszűrő lesz a következő lépcső, ha abban tudtok ajánlani jó ár-érték arányú típust, amit még be is lehet szerezni (egy takaró fólia beszerzése sem volt már triviális, annyira elfogyott minden minden üzletből), azt megköszönöm.
Ismer valaki olyan üzletet,szervízt ahol lehet vásárolni SHOTT medenceszűrőhöz alkatrészt ? A forgó rész ment tönkre. A gépkönyv szerint lehet külön is kapni forgórészt,de az eladó üzlet komplett motort akar rámsózni horrór áron.
Olyan kefét próbálj ki, aminek van középen is sörtéje! Amikor húzod a medence alján, a sörte fellazítja, megmozdítja a lerakódást, amit a szívóerő már be tud szívni.
Igen, ilyen vén kefe már kukaérett. Mielőtt megkérdezed, nem tudok pótkefekészletről. :( (A legolcsóbbat kell venni.)
Szerintem a szűrő bemenő ágára kell rakni a csövet.
Víz alatt máshogy működik a porszívózás, mint szabad levegőn... A sűrű közeg eltolja a felszednivalót, ha túl gyorsan mozgatod. Lassított felvételként mozgasd.
Sziasztok! Porszívózás kérdés. Jelenleg úgy porszívózok, hogy sima szűrő állásban hagyom a homokszűrőt, és a kimenő ágra rárakom a gégecsövet, a végén egy ilyen kefével. Két bajom van vele:
- lehet azért mert a kefe már 3-4 éves, de hullik belőle a szál. Porszívózás után a víz felszínen lebegnek ezek a vékony kék szálak (nem sok, talán 10-15 db lehet egy 10m3-as mediben), de engem zavar.
- hiába 11m3/h-s a szivattyú, és egyébként kefe nélkül a gégecső végén van erőteljes szívó hatás, ha rárakom a kefét, akkor elég nehezen szedi össze a szmötyit a medi aljáról. Van erre valami jobb megoldás? Esetleg más formájú kefe?
Szóval a kérdések:
- 3-4 évesen csere érett a kefe? Ha igen, akkor melyik típust javasoljátok helyette?
- milyen megoldással tudok nagyobb szívóerőt elérni a kefe végén? Jelenleg, ha nagyon lassan áttolom a trutyi felett, akkor beszívja, de ha nromáls porszívózós tempóval mennék, akkor csak felkavarja.
Nehéz ügy, de ha barkácsolás szóba jöhet, a helyedben én megpróbálkoznék egy 1"/1" menetes tömlővég hekkelésével. Ha nem kevertem össze a linkeket, akkor itt lehet a párja.
3.6x0.9-es medencénk szépen elketyegett a legnagyobb hőségben a polietilén szűrőlabdás szűrővel, vízforgatóval, napi ph beállítással és gyorsklórozással. A sok eső után viszont bezöldült és nem sikerül visszahoznom. Volt itthon még egy adag szűrőlabda, két napja azokat kicseréltem, ph rendben, klór az egekben. A víz viszont zöldes. Mit kell tenni? Segítsetek, tanácstalan vagyok...
P6134 a Bestway cikkszáma, de sajnos nem lehet kapni. Nekem egy skimmer készletben sikerült szerezni, de én is vettem volna még egyet, ha kapható lenne.