Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Van egy tag a jt- ben,átkozza a Solót. Majd este idemásolom a linkjét. Ezt az utólsó mondatodra irtam.
Én pont ugyanigy képzelem ezt a folyamatos stabil nagy fordulatot. Erre tervezték ezeket a motorokat,és ravasz rögzités nélkül többet is eszik,meg szószerint nem lehet tartani az öblitésesek fordulatát.....
Van itt három szomszéd,ezek pisztolyoznak,rángatják a gázt,meg a fordulatot......
Amikor ezt meghallom,ikáb elmegyek itthonról cangázni,nem birom hallgatni sem a szenvedésüket......
Kb három hete rendeltem a készletet,még mindig bem jött meg. Rájuk irtam,csak egy tőmondattal elintézték,ha lesz raktáron küldik.
Az L csavar,az a kisfordulati,azt mondod,hogy hajtsam beljeb picit.....?
Én meg a H ,vagyis a magasfordulatira tippeltem......
Szerintem várok még , had kapjon picivel többet,végülis kárt nem okoz.
Használok rácsot,de még covidos maszkot is duplán.
Néztem a légszűrőt igy 4tank után. A fehér szin,szép zöld lett,pedig ugye kb 1.5m- re van a damiltól.......
Ha ez szép világos zöld,gondoltam én is szipóztam a porból,meg a növényzet részecskéiből,meg pólenből.
Maszkkal jobban érzem magam......
A piacos terelő nagyob.
Feljeb húztam,kb 80mm- ert,igy az elvágott rend könnyebben elsodródik alatta. Igaz,igy a damil vágás megszűnt,de én egyébként sem verem a földhöz a gépet. Leakasztom,benyomom,húzok ki,és a végét,ha túlhúztam,a szöghajtáshoz visszaforditom,ennek közepénél vágom méretre. Amit le csipek,pár centi,szerintem forgás közben is ugyanez megy végbe.
Kicsit kilóg a stihles stilusból a 235-kicsit levettek felűlről a fordulatból-odatették inkább kicsit alábbra-egyenletesebb nyomatékgörbe,nem kell annyira pörgetni,és ügyelni a fordulatszámra-olyan kicsit kinais stilus-de azért tizezer fölé elpörög ez is-és,ha esik a fordulat,van benne több tartalék,mint a pörgősebb stilusuakban.Kicsit bumfordibb,darabosabb kinézet,öblögetősebb kipufogó,meghajtás ugyanaz,mint a 240 hajtása..
Jó gép,nem sok baj van velük,én személy szerint,ha egy gépem lehetne,ilyent vennék..a motor szerintem bőven kidolgozna egy nagyobb meghajtást is-már dolgozom a dolgon ez ügyben..
Nekem kimondottan jól használható gépnek tűnik-nem egy idegbeteg,kapkodós gép,de bőségesen tudja,amire tervezték..
Tervezem magamnak majd egy ilyen beszerzését-azért ez talán jelent valamit..nem kategoriájának a parádés mutogatós lova,inkább egy dolgos mindennapi igavonó..
Amennyiben mérete elég valakinek,csak ajánlani tudom..mostani árán meg mindenképpen..
Fs-120-ami ujban kapható-az a régi FS-120 légöblitésesre átépitett verziója-kicsit lassabban ugrik,kicsit gyengébb,nem pörög annyira,mint elődje,uj fajta hajtómű és védő van hozzá-de a régivel is szerelhető-szóval mai viszonyokhoz igazitott gép-am,it harminc köbcentitől elvárhatsz,azt tudja..mehet méretének való fémkéssel,damilban 2,7 elég neki..alapjában jó gép,bevált-de akinek volt a régi verzió is,az érzi az eltérést..
Fs-250-legalább is amit én láttam-az a régi 120 váza,rárakva a 350 40 mm-es hengere..erősebb,pörgősebb,agresszivebb,mint a 120-hiszen ugyanaz,de erősebb hengerrel-és az a méret elég is annak a váznak..
Aztán,hogy létezik esetleg 250 uj fajta légöblitéses hengerrel?Lehet,de még olyant én nem láttam..
Mindegyik magas fordulat tartományban üzemelő gép-tehát vagy visit,vagy hörög...aki tudja kezelni,minden feladatot meg tud vele oldani-aki meg nem tudja a terhelést,a gázt,a fordulatszámot arányban tartani,az csak kinlódik velük..
Megjött a spec csavarhúzó készleted? Szerintem ne kínozd a gépet, az L csavaron tekergetve éred el, hogy harapósabb legyen, a H csavar a végfordulathoz kell. Az L csavarral ha megjavul, kicsit az alapjárat is emelkedik azt is vissza kell állítani. Úgy emlékszem van fordulatszám mérőd azzal egyszerűbb. Olyan érdekesre sikeredett az a burkolat pótlás, de, ha működik miért ne :-) A piacos terelő sem fog többet önmagába, szerintem és könnyen el is tud fordulni. Arcvédőt használsz e mert kellemetlen mikor a kutyasz@r csattan az ember arcán :-) vagy egy kavics. Egy estleges kipufogó hiba sem neked sem nekem nem okoz fejtörést, mert vagy fogyóssal vagy avival szépen vissza lehet dolgozni.
Az összekenésről jutott eszembe. A nadrágomon,de én használok hegesztők lábszárvédőjét is,és találtam negyed mesztelencsigát,meg hátsó békacombot is a felverődött fűszecska közt. Igy a piacon vettem nagyob terelőt,és ez fölé fogattam fél vödörtetőt. Igy is jön rám a portéka,de szerintem háromnegyed részét megfogja.
Úgy emlékszem,hogy ez a limitált széria kb hatvanassal olcsób,mert leakcióztàk.
Hogy a jubileumuk ára 260ezres,és ez csak a kati miatt ennyi,nem tudni. Azért több mint egy százassal többet kértek a 400- astól.Nekem ez a a furcsa.
Még eddig én sem állitgattam egyiket sem,de a Solót megpróbálom,de még egy pár tankot elzümmögök. Az oli szépen alakul,pörög ahogy kell,megszünt a fuldoklása,ami az első inditásoknál megvolt.
Külömben a Vili filmjeit nézegettem annó,és a 3 éves gépek kipujába elszabadult valami. Érdekes,mert három egy korú gépet teszteltek.
Én raktam rá bicikli ülés rugót,ez pluszban rezgésgátló,meg raktam rá bowden állitó csavart.Egyszerűb a tempómattot,meg a gaz magasságát hangolni......
A piacos fűterelő látható,hogy mennyivel nagyob,pedig a kopó csikot is levettem róla....
Csuklik a solo:-) a villager bc 2700 xce gépet azért vetetted el mert egy videóban indítás után állítani kellett a karbin. Elég sok videó van a gépről, de a többiek nem állítgatták. Van teszt a kis fűtől a dzsungelig, de mindenhol teszi a dolgát. A enyémen sem kellett állítani, megtankoltam és azóta is teszi a dolgát. Egy gondom van velük, összekenik magukat és takarítani kell őket. Ezen a gépen egytorkú "normál" karbi van, a henger oldalán kicsavarozható átömlő betétekkel, ha ez mond valamit. A tubusos rezgéscsillapítás teszi a dolgát nincs kéz zsibbadás mint egy piacosnál, sok éve volt olyanom is. Mint ahogy írtam már azért vettem ezt a gépet mert erősen hajaz a nagyobb Fs gépekre ami nekem nagyon drága erre a kis területre.
Az Fs 235 nettó 6,8 Kg, de ez már a középosztály belépője. Szépen jár kiegyensúlyozottan. Nekem mint térdfájós nyuggernek nem gond egy óra Kb addig tart egy tank.
Mindenképp. Egyelőre még kattogok mi legyen. Amikor a Spartat vettem 8 éve, akkor is ment nagyon a matek, de azt nem bántam meg, csak most sajnál a kicsi gépet, hogy megadta magát. Ott is bőven megérte a kínaihoz képest a felárat a végösszeg. :) (Husqvarna damil fut rajta és oleo szöghajtás zsír valamint oleo olajat kapott csak)
66 nem vagyok, de volt amikor a benzinest letettem, mert a kézihajtott fanyelű gép egyértelműen jobb megoldás volt a pandalra :) Igaz a melegítés (kapa, fenőkő) előtte nem tette túl örömtelivé a melegítést, de legalább utána nem szorította az ember fülét a fülvédő.
Az ócsárolást azért a stihl gépeknél is meg lehet találni bőven, nyilván a neve miatt azt valahogy jobban szeretik, csak ugye az a fránya forint. Solo-ról természetesen kevesebbet találni, ahogy oleo-ról is.
(Azt a GC40 Hitachit 80.000-ért megcsíptem volna, már kaszáltam volna tegnap.)
Jól gondolkozol. A 400- as gondolom az picivel régebbi kiadás a sparta441t- től. Ára kedvezőb,talán az utóbbi a kati miatt drágáb... Egyébkén azonos a két gép,tán a 400- as 20dkg al nehezeb.........
Aki a katit kidobja,szerintem 2hp- től erőseb a 441.......
A 235 körülbelül a 250-el azonos, jelentősége van annak a 3-4 ccm különbségnek vajon?
Vibráció jól vissza van fogva ennel a típusnál is gumibakokkal?
Az tuti, hatékonyabb mint az FS 120.
A súly, ha a gép eleve 9 kg + a sallangok és az üzemanyag, azért az a 2-3 kg esetleges plusz persze nem sok, de ha nem 10-20 percig fogratja az ember azt a kaszát nem mondanám előnynek.
Egy kis sparta 25 után egy 9 kg-s gép azért 3 kg+ súlyt jelent. :)
Ez a gépsúj egy érdekes történet. Sokan világvégének érzik,hogy sújt kell emelniük,legyen ez bármekkora is....
Szerintem egy 10kg- os fűkasza nem nehéz.Ja,én a 66- ik évemet taposom.
A mai fiatalság nem tudja a régi világ kaszálását. Igaz,maga az eszköz,nem hinném,hogy 2kg- nál nehezebb volt. A pengét fenni,vagy kalapálni,na ez már ( igaz,nem nehéz folyamat)tudást,hozzáértést igényel. A mai kaszálógépnek mi kell,damil,meg benzin,aztán mehet a munka.......
Bárki,bármit mond,nekem tetszik a Solo. Nyugodt a járása,és dolgozik ahogy bármelyik neves gép. Épp láttam egy irást a sthillről. Ezek a gépek is megközelitik a 10kg- ot.....
Én sok filmet megnézek,de végig olvasom a jt videó kommentjeit is....
Sőt az Árukereső.hu oldalon is van népitélet,igaz ott is irnak ócsárkodást,de többnyire jót is,bármi is legyen az árucikk....
Még nem távolodtam el az Oleotól, és nem biztos, hogy sokat el akarok költeni. Nem azt mondtam, hogy baj lenne a meglátásoddal, sőt teljesen rendben van, és köszönöm, hogy megosztottad. Én kezdek kicsit már belebonyolódni.
Azt tudom, hogy a masszívabb gépeknek súlya van, viszont a ló túloldalát sem keresem.
Nem bérbe fogok kaszálni, de nyilván ha már veszek a sparta 25 típustól szeretnék erősebbet. (az is 6,2 kg és ha jól emlékszem 1,1- 1,2 LE a kategóriájában szerintem egyáltalán nem a kanyha közé sorolható. )
Lehetséges, hogy nem kellene túlgondolni dolgot és meg kellene vennem a "budget house" verziót, a 400-as oleot.
Az Fs 235 most akcióba 200 alatt van. Az enyém a nyáron lesz 6 éves, ház körül használom a zegzugos helyeken. A karbantartáson kívül üzemanyagot és damilt kért. Egy yt videóban azt magyarázta egy fiatalember, hogy ez már nem léghűtéses, mutatta, hogy a berántó körül nincs ventilátor, úgy hűl ahogy a kasza mozog jobbra ballra. Utána neki állt gazt csépelni. A burkolattól nem látta túloldalon a lendkereket, de videót készített a gépről. Szerintem kevesen készítenek hasznos videókat. A súlyról az a véleményem, hogy a piacos és áruházi gépeknek is van, de az anyagtakarékoság miatt valamivel könnyebbek. A gép súlyához minden esetben hozzájön az üzemanyag, damilfej, damil súlya. Egy erősebb gépben több anyag van mint egy hajlított szárúban.
A solo-t elengedem fejben, az egyik videoban említik hogy az a 8.5kg attól is több, emellett a légöblítéses megopdás. 🤔
Most egy új játékos kerül a szemem elé, a két említett oleo mellé: FS 120, vagy a régebbi FS250. Ezek vállalhatóak? Nekem a 250 szimpatikusabb a kettő közül. 260 tetszene igazán, de az használtan is 200, használtért pedig annyit nem költenék sehogy sem.
Köszönöm az irásod,a véleményed,sokmindenben igazad van.....
Abban is,hogy önkorik megveszik a drága gépeket,aztán az alkesz ad neki,aztán félredobják.....láttam,tapasztaltam élőben.....
Ebből kiindulva,a neves gépek sem örökösek,épp úgy pusztulnak,mint az átlag mezei gépek.
Ezért vettem én is középkategóriát....
Igazad van az öblitéses tekhnikákkal kapcsolatban is.
Csiga úr már beszélt erről,és megnyugtatott,az öblitő levegő a keveréket nem őbliti,csak a kipu gázt.....vagyis az energia nem távozik egy csepp sem az öblités közben. Humorosan elmondanám,szeretnék bent lenni a hengerben,és figyelném a hókuszpók találmányt,vagy ennek gyakorlati végkifejletét.....
Szerintem a gyártó is ledöbbenne.....
A Soló fuldoknik,egészen addig,még a második folytószelep megnem mozdul.... Ez kb félgáz. Szerinted ezt a félgáz fuldoklást lehet e egészségessé tenni?
Szándékosan nem állitottam eddig,mert bejáratós,vagyis,jobb ha dúsab a keverék,gondolom.
Egyébként ez a félgáz,és pici + leveő már határozott nyomatékod ad,ez kb 6,6.5 ezres fordulat lehet. Ezt dijazom,mert érezhető az erő tartalék,vagyis nem pörgi szétt magát.......
Már volt róla előrébb szó,de ujra leirom neked-a légöblitésű motor elsősorban nem a teljesitmény növelés miatt,hanem az eu-ban szigorodó füst normák miatt lett alkalmazva-nem a gyártók jókedvéből-ök és a felhasználók teljesen elégedettek voltak a normál 2T motor adottságaival-csak a brüsszeliták nem...
Bonyolultabb,drágább,hibára érzékenyek ezek a légöblitésű rendszerek-több torok,kiegészitők-csinálj meg egy ennyire sokcsatornás hengert ugy,hogy az hidegen-melegen méretes legyen,ne huzodjon,ne tekeredjen,csinálj hozzá több torku porlasztót,szoknyás dugót..ilyen "apróságok",amikben eltér a normál 2T motortól-és az eredmény-tudásban nem annyira érezhetően több,viszont a laborban,gyári,nem molos benzinnel,optimális üzemi viszonyok között mérve éppen csak átmegy a vizsgán..
Akkor a drótgubanc egy ösrégi stilusu motoron-az mi-az elég..a "nagyok"milliókat ölve bele ,kifejlesztik a nevezett rendszert-a "nem annyiranevesek"meg vesznek egy drótgubancot a kipufogóba-oszt jónapot..?Szerinted?Az a drótgubanc ott mindent megold?Füstgáz értékileg?Elhiszed..?
Neked kb mindegy is-nem a dolgod ezen gondolkodni-főleg ugy,hogy pár hete azt sem tudtad,miről van szó ebben a témában-de ez nem baj,nem is kell tudnod,felhasználónak minek is..menjen,dolgozzon,legyen jó-nem kell tudnod,miért-mitől megy-csak menjen..
Én sem tudnám,ha naponta nem ezekben vájkálnék könyékig..és látom,mi van belűl,mi a valós,és mi a duma..
Minőségi tartalom-két irányzat van ma jelen a piacon-egyik fordulatból vesz ki erőt-viszonylag kis motor,de pörög rendesen-ehhez kell jó anyag,jó gyártás,jó tervezés..
Másik sor-nagy hengerürtartalom,nagy alkatrészek,de kevés fordulat,mert ennyit bir az anyag-ezek max 8000 pörögnek,de a nagy forgó tömeg meg a bő öblités miatt már ott is van hasznáható erejük-ezek a kinais stilusu gépek-nem a gyártás helye szerint,hanem az épitési elv szerint..ránézel a hengerre,a blokkra,kuplungházra,porlasztóra-látod rajta a kinais iskolát-mindegy,mi van a burkolatra irva..
Ezek a gépek a primitivségük okán relative olcsók-sok mindent nem ujitanak rajta,csak a ruhát cserélgetik,meg a neveket..
Oleodon megsül a henger-kimész a kinais árusokhoz,oszt ötezerért veszel hozzá hengert,de a Solodhoz is..meg sok máshoz is-ilyen alapon az a gép is tulárazott,mert kinaisban olcsóbban megvan..
Ne erőlködjél légöblitésűt átrakni normál dugósra-nem érdemes..nem lesz jó-esetleg hengert kpl ,ha a normál garniturát rá lehet fizikailag rakni..
Fs-36 kasza-igen,méltatlan volt a stihles névhez-pedig nem is az,csak a neve-akkoriban sok gépet a japánok gyártottak be stihles matricával-voltak egész jók is,meg voltak nem annyira sikerültek is köztük..de érdekes,ha azt mondom,stihles,akkor hű de szar-de ha ugyanaz pl Takamaka,made by Japan,az meg csatagép...de igazad van nem vot sosem a kedvencem a nevezett gép-most is kinlódok egy ilyennel...sosem kopnak már ki..
Felénk önkori Stihles volt-FS-350,400,450,maj az ujabb sorok,ezekkel már több baj volt..leálltak,félretették,mert volt valami pályázat-pont Solokat,meg Oleokat vettek..na,már ezek is kezdenek erősen pusztulni..kidölni a sorból-erre elkezdték elővenni a régi lerakott Stihleket,azt ujitsam meg nekik-egy ilyen akció nem igen áll meg 200000 alatt,mert van bajuk-de mégis ráköltik,nem a gazdaságos áru ujabb beszerzésekre-gondolkozz,egy ilyen javitás árán tudnának venni uj Olajosmacskákat is-de nem,a tulárazott,nevetfizetszmegcsak stihlekre költik inkább-fene azt a válogatós közmunkás dolgukat-csak a Stihl,az kell nekik,nem adják alább..
Én is saját területet vágok. Azért van kiseb,meg nagyob gépem,mert egyiket pihentetem. A kiseb magasságot kiseb gépoel,a nagyob magasságot nagyob géppel vágom.Egyébként a nagyob gép akár 30cm- es fogást is kis gáz álláson vigan viszi,vagyis a termelékenység külömbség benzint illetően elenyésző.
A 441- esből mintha én is láttam volna iker testvért,de ez lehet,hogy korábbi széria. A limitáltra 50- es szám van irva,és metál barna szinű. A rezgés csillapitása nem olyan mint a Solóé,de nem zsibbadt a kezem tőle. Egyébként rugót van mód a heveder közé iktatni. A kormánya is gumibetétes,merevnek tűnik,de gumibak beépithető a szár,és kormány közé. Ez előnyös lehet,mert a kormány magassága kevéske. Ha emelek a hevedernél,a damil orron jár,ha leeresztem,hogy a damil forgási sikja kb a talajhoz igazodjon,a kormány végét kell hogy fogjam.....
A Soló kb 40essel keveseb áru,hogy a 1.5kg plussz miatt adják e olcsóbban,nem tudni.....
Én a katis gépeket többre becsülöm. A folytás kidobása egyértelmű eredményt jelent.
Az öblitő levegős rendszer bonyolultnak tűnik. Leirják a 20%- os fogyasztás csökkentést,ezzel aláirják,hogy ennyivel gyengéb a gép. Szerintem,ha a dugattyút kicserélném hagyományos dugóra,a gép erőseb lenne. Mondjuk erre nem kerül sor,mert igy is túlméretezett. A plussz torok még mindig ott van,vagyis az öblitős rendszert nem lehet megszüntetni,szerintem.
Tehát, vagy nézzek 400T-t, vagy 441-et. Maszekba nem járok, így már csak az a kérdőjel, hogy van e annak a felárköltésnek bármi értelme, netán tartósabb e egy 441.