Aztán szerszámokat, alkatrészeket vettem és megcsináltam!
Mondom ne misztifikáljunk már túl dolgokat, ezt is összerakta egy ember vagy gép, akkor szét is lehet szedni és megjavítani, majd újra összerakni!
Akiben van egy magasabb precizitásra való hajlam, annak nem okoz gondot!
P206, 1.1L, 8v, igazi faék egyszerűségű, ősmotor, mint ez amit írsz Te is.
Hengerfejtömítés-, vezérműszíj csere, eközben: feszítő, vízpumpa, fagyálló, motortartó bakok, szelepfedél tömítés, hosszbordás szíj, gyertyák... meg a fene tudja még miket cseréltem egyszerre akkor.
Működik.
Elszórakoztam vele egy darabig, nem 3 órámba telt, mint annak aki minden nap ezt csinálja, de meglett.
Szerszám, célszerszám az kellett hozzá, de meg lehet csinálni!
Sőt, aki nem akar egy vezérműszíj cseréért kiadni 120-200e. forintot, annak kötelező megcsinálni.
3. henger égéskimaradás lehet. Ennek lehet oka a gyújtáskimaradás is.
"nyáron cseréltem (gyertyát) gyári RENAULT-ra"
Rendesen visszatetted a gyertyapipákat? Érezted, hallottad a kattanást a saru és a gyertya között?
Általános válasz: Ha nem lenne rendesen visszatéve akkor azóta csinálná.
Nem, mert nyáron száraz meleg van, télen pedig nedves hideg. Az a gyújtáshiba ami száraz időben nem jön elő, az hideg, nedves időben előjön. Ha a figyelmetlen szerelés miatt a gyertya szigetelője "megégett" akkor célszerű a gyertyával együtt a kábelt is cserélni.
Ha a kábelek lehúzhatók a trafóról akkor a csatlakozásokat ott is ellenőrizni kell. (ha egybe van építve akkor csak a trafóval együtt cserélhetők)
A Champion újabban a REA8MX-t ajánlja a REA8MCL helyett. Valószínűleg azt már nem gyártják.
Valaki a fórumról személyesen segítene egy vezérléscserében, bár Veszprémi vagyok 10-20 km nem okozna gondot. viszem az alkatrészeket, szerszámokat.
Hogy is írtad szervizben van 3-4 óra, nyilván akit keresel ráér erre tök ismeretlenül, ingyen, szerinted aki szerelget otthon az vállal ilyet? Ha nem a legtartósabb lesz a dolog akár alkatrész, akár a szerelés miatt, akkor ki akarja magát ennek kitenni.
Tisztában vagyok vele hogy ez egy fórum.Azt se tudja senki elvileg ki kicsoda.Abban se nagyon bíztam,hogy valaki segít.Mindenesetre Papalac meg vacak írtak valami biztatót.
Nem kétlem a segítő szándékod,de rossz oldalról közelíted meg.Azért köszi?
Kösz ,hogy biztatsz.Nagyjából képbe vagyok a dologgal.Régebbi autókon cseréltem már vezérlést. Azért kérdezek ennyit mert rengeteg mindent videókat,doksikat,programokat,töltöttem már le de azért vannak kisebb eltérések meghúzási nyomatékban,beállítási értékben,stb.
Például szelephézagnál az egyik szívóra 0.1 ír kipufogóra meg 0.2 tizedet. A másik meg 0.15 szívó és 0.25 kipufogó. Nem nagy eltérés de azért valami.Ezt hideg motornál írják mindkét esetben,szelepcsere nélkül.
Nem nagy eltérés ugyan, viszont azért ilyenkor felmerül bennem a kérdés melyik a jobb. Ezért inkább megpróbálok érdeklődni,hogy jobban képbe legyek.
Köszi a segítséget.Akkor az egy vezérmű kerekesnél nincs is szükség ilyen tüskés főtengely pozícióba állításra?
Hallottam erről a kúpos rögzítésről.Mesélték,hogy még renault szerelésben jártas szakik is utálják mert meghúzáskor el szokott fordulni a kerék.Aztán lehet vele újra vacakolni.Nem is értem miért kell spórolni egy nyamvadt ékpályán vagy valami tájolón.
Bocsi hogy ennyit kérdezek de szeretem túlbiztosítani magam:)
"Köszönöm a segítséget de autószervizt találok a környéken is."
!!!!!
"Az autóhoz ha jó minőségű alkatrészekből megrendelem a vezérlés szettet,görgő,vízpumpa,szíj,hosszbordás szíj+feszítő, ez kijön kb.30-35-ből.Egy szerviz ezt megcsinálja 3-4 óra alatt.Akkor mi kerül 120-150e forintba?"
Ezt sem értem 1.9 dci kettő is van egy sem került 120-150-be nekem, anyagot sem vittem, 100 alatt volt contitech cuccal az egyik skf-l a másik, komplett.
Szervizben, nem lettem koszos, nem aggódtam, hogy jól csináltam e, stb stb.
Ráadásul minden felelősség a szervizé, 1 év gari az alkatrészre/szerelésre
"Úgy néz ki mintha egy foggal el lenne rakva."
Ahogy írták előttem szar lenne a hangja, meg rázkódna, szóval alaposabban nézd meg igazit is mindenen.
Ez mindig sokkal többe kerül, több idő és ami a lényeg sok idegeskedés, én ezért cseréltetek időben nem magam csinálom, nem okozna gondot pedig, 5 renaultom van most is.
Egy évig jártam vissza a márkaszervizbe, hogy elrakták a vezérlést. Zajos volt, nem ment rendesen. Megállapították, hogy ezek a motorok ilyenek. Végül meghallották, hohy zörög a vezérlês és hajlandóak voltak megnézni, hohy túl van feszítve a szíj. 3 hónapig jó vol aztán megint zörög. Nyáron ok, télen zörög. Valamelyik csapágy beszart, állandóan érezni a remegést. 125 ezerért többet várnék. Direkt azért vittem márkaszervizbe, hogy rendesen megcsinálják, jó alkatrészekkel. A régi kivett szíj 9 évesen is olyan mint az új! Ha kibírja szegény autó akkor tavasszal nekiállok lecserélni.
Igen jól érted. Szerencsés helyzetben vagy mert a 16 szelepesen semmi jelölés nincs, a főtengelyen kúposan van rögzítve a fogaskerék. A főtengelyt tüskével kell pozicióba állítani és rögzíteni a vezérlés kerekeit meg célszerszámmal kell rögzíteni. A 8 szelepes ahhoz képest semmi perc alatt megvan 😁
Ha jobban megnézed, akkor látszik, hogy a főtengelyen és a szíjon egyben van a jel. Ami téged megzavar, az a burkolaton lévő jelölés. Ahhoz képest van elforogva a főtengely és a szíj.
Ha csak egy foggal is odébb rakják, azt észre veszed azonnal, vagy nagyon gyenge lesz az autó, vagy rángat, nehezen indul, stb. Ha ilyen szerelési tapasztalatod van, meg tudod azt te is csinálni, csak hiányzik a bátorság belőled. Én azt mondom, nem kell félni tőle, a legnagyobb baj az hogy nagyon nehéz hozzá férni, főleg klímásnál, a motortartó bak és a bölcső közt nincs egy centi néha, a hosszbordásszíj is van ahol kb 1 cm-re fut normál üzemben is. A szerelőkről nekem is meg van a véleményem, de azért azt is vedd figyelembe, hogy ők nem csak egy azon típusra vannak beállva, hanem ha szinte bármilyen autót oda visznek, akkor valamit konyítani kell hozzá.Elő fordulhat, hogy olyan autószerelőbe futsz bele, aki csak kívülről látott Thaliát . Spéci Renault Thalia szerelő kevés akad szerintem, és a típuson belül is vannak jócskán el térések.
Értem amit mondasz.Én is húzhatok jelölést a blokkra alul-felül a kerék jelekhez aztán leveszem a régi szíjat felrakom a másikat,visszaellenőrzöm ha minden fasza akkor felraktam úgy ahogy volt.Mi van akkor ha mondjuk előző cserénél elrakták egy fogat véletlen?jelölések hiányába hogyan tudod leellenőrizni tuti jó helyen van-e? Sajnos az előző cserét nem tudom jól csinálták-e és szeretném visszaellenőrizni.Én már csak ilyen bizalmatlan vagyok.
Köszönöm a segítséget de autószervizt találok a környéken is.Egyébként nem is tudtam,hogy ebbe a fórumba autószerelők is járnak:)
Sajnos sok rossz tapasztalatom van velük.Tisztelet a kivételnek.Ezért döntöttem úgy,hogy amit csak tudok magam szerelek az autón.Egyrészt olcsóbb,viszont ami a legfontosabb,amit csinálok azt megpróbálom maximálisan jól elvégezni.
A baj az,hogy az autóhoz nem egyszerű gyári adatokat vagy szerelési leírásokat szerezni.Olyan az egész mintha hétpecsétes titokkén őriznék ezeket.
Az autóhoz ha jó minőségű alkatrészekből megrendelem a vezérlés szettet,görgő,vízpumpa,szíj,hosszbordás szíj+feszítő, ez kijön kb.30-35-ből.Egy szerviz ezt megcsinálja 3-4 óra alatt.Akkor mi kerül 120-150e forintba?
Kipróbáltam már néhány autószerelőt.A sok duma amiről tudom,hogy baromság és megpróbálnak megvezetni nem tudják,hogy nem vagyok analfabéta az autóhoz.Volt olyan,hogy nyáron talpast,stabilizátort,kormánygömbfejet cseréltem utána elvittem futómű beállításra, ahol ahol közölték minden fasza.Rá félévre műszaki, elvittem átnézetni,csodák csodája azt mondták nem valami fasza a futómű és pár alkatrészt cserélni kéne.Mondom oké majd jövök.Magam vittem műszakira és simán átment.
Nem mondom azt,hogy nincs becsületes jó autószerelő,de én már befáradtam a keresésbe.
A tapasztalatom az ha fórumon valaki tényleg ért hozzá és segítőkész is az többet ér sok autószerelőnél.