A Fekete Ökör Baráti Kör hagyományos március 15-i koszorúzása ezúttal március 15-én este 6 órakor lesz a Kisoldali téri Rákóczi-emléktáblánál. Minden prágai magyart és minden magyart Prágában szeretettel várunk, hasonlóképpen az eseményt követő baráti beszélgetésre is, melynek helyszíne ezúttal is az U Glaubiců.
"Megértem bizalmatlanságod, de aggodalomra nincs ok"
Egyáltalán nem aggódom, és még bizalmatlan sem vagyok. :-)
A különböző italok fogyasztásánál elég liberális, a Prágai sörözések idején viszont elég konzervatív vagyok. Azaz a nevezett italoknál nem én vagyok a célcsoport, de ez egyáltalán nem baj. Ha viszont sörgyártulaj lennék (amire még várni kell), akkor én is úgy gondolkoznék, hogy ezeket a réspiacokat is meg kel nézni, aztán eldönteni, hogy érdemes-e vele foglalkozni.
Még az jutott eszembe...csak hogy érezd az arányokat:
Prágában 13 200 utcai parkolóhely van, ebből 11 300 a kék zónában (csak helyi lakosság és vállalkozás) 1 700 hely pedig a túristáknak. Meg még 200 valahol.
Ahol lenne értelme lerakni a kocsit, az mind a kék zóna területére esik. A kék zónára nem tudsz jegyet váltani, az csak helyi erőknek lehetséges. Ha kintebb akarod letenni, akkor mindenképpen tömegközlekedned kell, erre meg legjobbak a P+R parkolók. Van belőlük sok, de ha Magyarországról érkezel, akkor a chodovi ajánlatos. Ha valamiért nem fogadnád meg a P+R-es tanácsot, akkor zöld, vagy narancs zónát keress. Azokban automatába kell dobálni két óránként és nem keveset.
Eszerint a helyi és regionális sörfőzdék a piacnak majd 5%-át lefedik. Ez ráadásul mennyiség, gondolom az árbevételük még ennél is magasabb. Ehhez képest a cseh ö,5% nudli. Tehát van tere a fejlődésnek...
Mondjuk kérdés, mit értünk kisebb főzde alatt, pl. a bernard, cerna hora, svijany stb. benne van-e az általad közölt számban. (Én úgy értettem, igen, de a zinterneten nem találtam forrást...)
Szeretem a versenyt és a széles kínálatot, örülnék a helyi márkák térnyerésének (vagy legalább a megmaradásának), de a "narancs illetve koriander ízzel kevert főzet" nem biztos, hogy nekem készül.
Én az általad használt "áttörés" kifejezést egyelőre nem alkalmaznám, korainak tartom. Kétségtelen, hogy elindult egy igen kedvező folyamat mind a kis sörgyárak szaporodása, mind a főzött sörök választéka, mind a kocsmai sörkínálat gazdagodása terén, összességében azonban eddig ez minimális mértékben befolyásolta a piacot. (Ez a minimális befolyás is csak a nagyok reakcióiból érzékelhető, mint pl. a tankos sörök térnyerése, a gyári kocsmák (P.U.B., Potrefená Husa, stb.) szaporodása és a kínálat - jellemzően prémium termékekkel való - bővítése.)
Most hétvégén 40 óra leforgása alatt megittam 40 sört Prágában, ezek között két Bernard, egy Permon Sokolov és egy Podkován' szerepelt, a többi az ismert nagy márka volt. Igaz, nem törekedtünk a különleges helyekre, átlagos rohanós túrát tartottunk. OK, ez a 4/40 így is 10%, de én némileg tudatosabb sörfogyasztónak minősülök. A legtöbb hazai (mármint cseh) és külföldi látogató továbbra sincs abban a helyzetben, hogy külön erőfeszítés nélkül hozzáférjen a kis márkákhoz. Bizakodó vagyok, hogy a folyamat felgyorsul, és remélem, hogy itthon is egyre több híve lesz a "három nagy"-on túli világnak.
Csak aztán a végén nehogy órákig kelljen keresgélni, mire megihatunk egy Pilsner Urquell-t...