Keresés

Részletes keresés

bantam Creative Commons License 2006.03.27 0 0 291
ha puntlandra gondolsz, ott elkepzelheto, h egy darabig beke volt.
Előzmény: Of (289)
bantam Creative Commons License 2006.03.27 0 0 290
ne tolem kerdezd, en is csak a hireket olvasom... sztem mickey cortez afrika-ugyben az illetekes.
Előzmény: Of (289)
Of Creative Commons License 2006.03.27 0 0 289
Szomälifölddel most mi a helyzet? Nehäny eve volt Szomälia nyugati reszen egy gyakorlatilag fuggetlen "ällam" a hatärokon belul. Itt viszonylagos beke uralkodott, az ottani hadurak a parlamentben ultek. Ez megvan meg?
Előzmény: bantam (287)
bantam Creative Commons License 2006.03.27 0 0 288
ps.: yusuf kormanyaban is vannak hadurak
Előzmény: Konvergencia (286)
bantam Creative Commons License 2006.03.27 0 0 287
nekem az a gyanum, h eleve azert szerzodtek, h normalizaljak a helyzetet(legalabbis a kalozok helyzetet:D)
Előzmény: Konvergencia (286)
Konvergencia Creative Commons License 2006.03.27 0 0 286

"...Yusuf szomáliai elnök..."

 

Érdekes, a magyar sajtóban ( sőt a Hír TV-ben is ) éppen most jelentek meg tudósítások arról, hogy Mogadishu-ban kiújultak a harcok a hatalmat ténylegesen birtokló hadurak, és muzulmán szélsőségesek ( islam extremists ) között. Állítólag az emberek menekülnek a városból, a harcok eddigi áldozatainak számát több százra teszik. Kormánya állitólag egyáltalán nincs is Szomáliának, elnöke ezek szerint igen. Kérdés, hogy van-e valamilyen hatalma? Továbbá, hogy ebben a helyzetben mit tesznek az általad is bemutatott külföldi Security Forces parancsnokai? Tehát beavatkoznak a harcokba valamelyik fél oldalán, vagy szigorúan csak a szerződésük szerinti feladatokat látják el, amíg megtehetik, ( pl. Coast Guard ) aztán evakuálják őket a helyzet normalizálódásáig, vagy az újabb külföldi katonai beavatkozásig?

Előzmény: mickey cortez (285)
mickey cortez Creative Commons License 2006.03.26 0 0 285

Manapság igy mennek a dolgok..

Peter Casini a Topcat Marine Security tulajdonosa és Yusuf szomáliai elnök,miután egy nairobi szállodában aláirtak egy 55 millio dolláros szerzödést,ami arrol szol,hogy két évig a Topcat látja el Somalia parti örségének kiképzését,felszerelését speed boatokkal,Cobrakkal,segitik a somaliai kalozkodás felszámolását..

A Topcat jelenleg somaliai vizeken dolgozik nagy hatékonysággal tavaly ösz ota..

mabelle Creative Commons License 2006.03.26 0 0 284

ouuouups. nicht schlecht, ganz und gar nicht;-)))

 

udv

Előzmény: mickey cortez (282)
mickey cortez Creative Commons License 2006.03.26 0 0 283

Délafrika,1910 körül,bur zsoldosok egy uj harci fegyverrel,a pitbullal....

Colonel Trinquier,1961 Kongo ,a modern zsoldos atyja

Előzmény: mickey cortez (282)
mickey cortez Creative Commons License 2006.03.26 0 0 282

Ezekröl már érintölegesen irtunk itt.

a cikk szerintem sem ad tul sok ujat,valoban aki csak akar,naprakész tud lenni,legalábbis informális szinten ami a sajtobol kiderül.

Többször elhangzott már,hogy a zsoldos tevékenység,szervezeti forma az idök során nagyon megváltozott,modosult,nem az ami volt.és ez igaz is.Hogy ez mit jelent?

Belekezdhetünk,mert érdekes ontopic,csak sajna szanaszét vagyunk,kevés az idö,de végül is miért ne..

 

szoval ne menjünk vissza a kezdetekig,induljunk pl Indokina,Algéria utánrol.Azért ezt emeltem ki,mert a franciák nagyon nagy részében vettek részt ennek a szakmának,nem mellesleg ök adták a legtöbb embert a gyarmati háborukhoz.

Szoval a klasszikus gyarmati rendszer megbomlásához nagyban hozzájárult a frencsik vietnami kudarca,és az algériai függetlenségi háboru sikere.a 60-as évek elején,a megbomlo gyarmati rend helyébe azonnal gazdasági társaságok formájában megjelent a világtöke,és folytatta a kontinens kizsákmányolását,hasznot huzva a rendezetlen viszonyok adta pillanatbol.igy történhetett meg,hogy pl a volt belga gyarmat Kongo egyszercsak tartományi szinteken egy-egy bányvállalat martaléka lett.az más kérdés,hogy ebben mennyi volt az állami(mármint belga)befolyás és mennyi a globalista kapitalista cég ereje,de tény,hogy Csombe miután kiszakitotta Katangát egy belga para zászloalj segitségével,a Haut Miniere segitségével felfegyverezte az embereit,kurva jol élt a belga bányacég pénzéböl és nemzetközi politikai tényezö lett.A zsoldostoborzás eredményeként rengeteg egykori indokinai,algériai veterán érkezett az országba.

Innen indul az alap.1961-ben két ember intézte Csombe toborzását,Trinquier ezredes és Faulques kapitány.

Mindkettö tapasztalt gyarmati tiszt volt,és Csombe megfizette azt amilyük a legnagyobb volt,a kapcsolati,ismereti tökéjüket.Ezek a tisztek személyesen ismertek több száz harcedzett légiost,katonát,hisz többjüknek parancsnokai voltak.A gyarmati harcok után és az OAS puccs után rengeteg munkanélküli fegyverforgato ember került a taccsvonalra.Volt légiosok,parák,algiri ultrák,stb.Trinquier papiron szabadságolta magát amig szervezett és Faulques hivo szavára érkeztek az emberek Katangába.

Az akkori szervezési stratégia gyakorlatilag megegyezett a francia hadsereg ill a légio szervezeti formájának.Rendesen toboroztak 2.irodát(a hirszerzést) és harci alakulatokat.A felépitésük ilyen volt:századosi ranggal és fizetéssel felvettek olyat aki képes volt elirányitani század,adott esetben zászloalj méretü egységeket,volt ilyen tapasztalata és afrikai helyismerete.Erre remekül megfeleltek a volt légios tisztek,altisztek(!),sokan a beret rouge-bol,sok volt csendörtiszt stb.Alajuk toboroztak hadnagyi ranggal és fizetéssel volt légios altiszteket,légiosokat,belga kalandorokat,volt gyarmati tisztségviselöket.Ök általában a századosok ismeretségi köréböl kerültek oda a volt parancsnokaik alá vagy a helyi(belga-kongoi)adminisztrácio militarista egyénei voltak.Ebbe a kastba gyorsan feljuthattál ha volt katonai tapasztalatod és jol mozogtál az operáciokban,igy sok angol,belga,német lett mezei zsoldosbol 30-40 fönek dirigálo hadnagy.Hadnagybol kapitány akkor lett valaki ha olyan operácioban vett részt ami gyorsaságában,fontosságában,brutalitásában kitünt.Alattuk az altiszti réteg administrative hiányzott,a volt örmesterek 15-50 fö között irányitották a katangai csendörök napi tevékenységét rang nélkül,egyéni megszolitás alapján,fix bérért plussz amit összeszedtek maguknak.ez egy kicsit tagoltabb réteg volt tele bünözökkel,egyszerü katonákkal,kalandorokkal,dilettánsokkal,alkoholistákkal.

A második kongoi krizisre kialakitották az ugynevezett kommandokat(ezekröl majd késöbb)ahol már kezdett kialakulni egy fix mag,a maga belsö hierarchiájával,általában azonos nemzetiségü vagy nyelvü katonákbol,illetve vegyes felállásu de speciálisabban válogatott egységekböl.ezek hatékonysága akkora volt,hogy egészen a nyolcvanas évekig Afrikában ez alapján toboroztak,ezek voltak a minták és ezek az emberek harcolták végig Afrikát Kongotol Csádig,Beninig.Söt,az 5.kommando(a topic névado Wildgeese)maradéka még 83-ban betámadta Seychellet.

Denard is még a PG-t a hatodik volt tagjaival szervezte.

A hetvenes években Angola hozott változást,addigra már kialakult a szakma krémje,akik már nagyon magas szinten(politikai és katonai és gazdasági)tervezték szervezték és hajtották végre a feladatokat,legyen az puccs,katonai akcio vagy egyéb dolog.

a katonai rangok még éltek,a toborzások is poziciora,néha feladatra szoltak.Angola amcsi és portugál érdekek közt vergödött,mindegyik hozta a saját szisztémáját zsoldoskérdésben.Az amcsik sok vietnami veteránt,rengeteg exCIA embert vontak be.a britek szintén sok embert prezentáltak Angolába,föleg volt katonákat az ejeböl,stb.ök(abritek)lettek a végrehajto állomány a kiképzéstöl a felderitésig hadnagyi rangig bezárolag.Egyedül Callan lett ezredes.A tisztikart még azok adták akik a portugál zsoldban a"régi"klasszikus felállás szerint szerzödtek(Denard,Schramme,Hoare).Angolában rengeteg dilettáns toborzo volt akik néha válogatás nélkül vettek fel embereket,sokszor egy telefonhivásra,aztán leküldték öket Angolába és azok bemondták az unalmast.Nagy volt a fluktuácio.

Angola csunyán megbukott és a végén a luandai per is ennek a kapkodásnak,higulásnak lett az eredménye.

anyolcvanas években kezdtek a pmc-k kialakulni erösen szakszolgálati pénzekböl,befolyással,szervezettséggel.

A felbomlo RSA-i apartheid sok ilyen céget kreált,ezek nagy része még megvan,a katangai modell szerint állnak fel,a modern elvárásokhoz igazitva.

A rengeteg törvény illegalitásba küldte ezen cégek nagy részét.

A kilencvenes években már egyértelmüen kinötték magukat a nagyok,átnyulva néha saját kormányukon szerzödtek államokkal.Aztán persze többnyire kiderült,hogy volt benne délafrikai,brit,francia,belga,amcsi titkosszolgálati,kormányzati elem is..

Ekkor váltak az amcsi cégek multikká,a rengeteg pénzüknek,emberanyaguknak köszönhetöen.

Irakban-egy nagy ugrás az idöben-már annyi cég van jelen közel 50 000 contractorral,hogy esélye sincs a kiforrott csapatmunkának,felvesznek minden volt egyenruhást legyen az ex rendör,ex marine,stb.Erröl már irtam egy hsz-t,hogy lassan kezdenek önnön méretükbe bukni ezek a cégek.Persze itt már nem pár százezer frankrol van már szo mint Katangában,hanem dollár milliárdokrol..

a délafrikai cégeknél még megvannak megszolitás szintjén a rangok(örzik a tradiciokat)de már hivatalosan minösitések vannak,fizetési kategoriákkal.Nálunk ez azt jelenti,hogy a operation manager még mindig capitaine,a chief még mindig colonel,a team leader még mindig lt,stb.A napi administratioban már az amcsikhoz igazodva jelznek beosztást,pozoiciot az analystek...

Gyakorlatilag nálunk viszont még müködik,hogy a 2.bureau infokat gyüjt,rendszerez és tárol minden operationrol a kontinensen,egyénekröl,missiokrol,carrierröl,stb.

igy volt pl hogy egy kelet kongoi feladatra keresett az iroda egy század vezetését ellátni tudo,két nyelvet beszélö,legalább két évi afrikai tapasztalattal rendelkezö tisztet,akkor tudtuk pl hogy az operation Pelicanban ki vezette a REP 1.ciét,(ez egy nagyon jo minösités független a századparancsnoktol)tehát olyan valaki aki ismeri a terepet,századot vezet,az operation feladata ismeretében rá gondoltak.(aztán nem ö került oda)

Ezzel azt akartam érzékeltetni,hogy tudták hogy hol mennyi embert kell majd egy munkában irányitani,nagyjábol hasonlo feladattal mint a Pelicanban,adta magát hogy T.századost esélyessé tegye a melora.

Vagy Mozambikban kiképzési feladatra meghivtak egy volt SAS osztagot(6 fövel),ugyn. Pagoda-alakulatot,mer tudták hogy az a hat ember hasonlo feladatot,hasonlo idö alatt jol végzett Sierrában.

Na nem mindig zajlik jelenleg ilyen profin de az amcsi cégeknél ez absolut nem igy van.Irakban meg föleg.És mivel ök a legnagyobb szeletet a tortábol harapok,az ö stilusukhoz alakul,igazodik néha kényszerböl a többi cég a világon.

Szerintem mostanra érett olyanná a helyzet hogy visszarendezödjenek a kis cégek a specifikiumokra.Mint pl hogy csak volt REPescsapatok,csak volt 32-esek,csak kiképzési feladatokra szerzödök,csak cargo,csak pilotabérléssel foglalkozo irodák éledjenek ujra.

Ez egy nagyon nagy vonalu gyors áttekintése volt a dolgoknak,gondolom majd elemenként merülnek fel kérdések,vagy majd én füzök hozzá még,de amikor arrol beszélünk,hogy már nem olyan mint rég,meghogy átalakult a zsoldosbiznisz akkor kb erre kell gondolni.Szervezési,logisztikai és humáneröforrás kérdésekre:))

 

Arrol meg,hogy ez mennyire lett manapság katonai vagy biztonsági kérdés majd szintén lésöbb..

Előzmény: Mephisto75 (278)
mickey cortez Creative Commons License 2006.03.26 0 0 281

üdv

A cikkben azt irták,hogy a parlamentben fogták meg.egyébként sokkal inkább a dilettáns sajtoközleményt rreagáltam le mint az örezred tevékenységét.

 

Előzmény: Mephisto75 (277)
mabelle Creative Commons License 2006.03.22 0 0 280

udv Mephisto

 

az az igazsag ,hogy a PMC nagyresze, legalabbis a valamirevalobbak (tudom az olasz gyerek 2 ev djiboutival, magahoz vette a pék haverját meg társait.. most nem ezekrol van szó) eleve SF bol alakultak... mindegyik a magajébol.. és sokáig homogének is maradtak, mint egy szekta ,galeri, akarmi..... miutan nehanyan kinottek magukat (DI, BW, ARMOrg) ez automatikusan higulassal jar.....

 

szerintem a cikk egy kicsit elkesett...

 

mert most egyre több helyrol hallom azt , hogy a cegeknek kezd eleguk lenni a 150-200K /ev kovetelo ex marinosokbol.. akik sokszor nem is alljak meg a helyuket (tisztelet a kivetelnek)... es a nem igazabol delikatabb feladatokra megprobalnak kevesebbel beero mas naciobelibol... (persze nem lecsuszva a toifor penzszintig)....

 

mindenkeppen , foleg az usa operaciosteruleten az igazolvanyjutas megkonnyitese erdekeben  Nato orszagbol verbuvalnak....

 

. persze azert meg sok az SAS, SF, vagy eppen Repes... de ok nem ma fedeztek fel a PMC-t.... 

 

udv 

Előzmény: Mephisto75 (277)
Mephisto75 Creative Commons License 2006.03.22 0 0 279
Ujabb hirek Csadbol. (Egy idore most befejezem. :-)
Mephisto75 Creative Commons License 2006.03.22 0 0 278

Lehet, hogy ez itt OFF. Ha az, akkor nem terhelem ilyenekkel tobbe a topikot. Tehat keretik szolni. :)

Udv!

M.

Mephisto75 Creative Commons License 2006.03.22 0 0 277

Mickey, kevered a helyszineket. :-) Nem mindtha fontos lenne, de a ficko a kulugyminiszteriumban szerezte a belepot es ott kerezett vissza. A kialakult helyzet blama, de ezert vannak a "cross-check" eljarasok. Igy szurtek ki. Nem vedeni akarom a munder becsuletet, de az orezrednel is vanak jol kepzett egyenek. ;-)

A gond az, hogy a kulugy eseteben az orezredet lecsereltek egy magan orzo-vedo szolgalatra. Es hat ezek minosege hagy nemi kivannivalot... A szovivo ugye arrol nyilatkozott, hogy milyen buntetest foganasitottak a kulugy munkatarsaival szemben, de arrol nem nyilatkozhatott, hogy az orzo-vedo ceg munkatarsaval mi lett... (nem is emlekszem, hogy lattam-e a kulugyben orezredest. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincsenek! ;-) Hogy ki volt es miert akart Putyin kozelebe kerulni, talan nehany evtized mulva megtudhatjuk. :-)

Abban ketsegtelenul igazad van, hogy egy jo kommunikacios keszseggel rendelkezo ember simen megtudja vezetni a nem megfeleloen kepzett szemelyt.

 

Ma kaptam egy masik cikket Csadrol es az SCG-nek is megjelent egy semmitmondo incident reportja.

 

A tegnap olvasttam ket cikket. Az egyik arrol panaszkodott, hogy az amerikai SF soraibol egyre tobben szerelnek le es kezdenek dolgozni valamelyik PMC-nek. A masikban meg az SAS egyik fotisztje panaszkodott, hogy egyre tobb emberuk hagyja ott a sereget. :-) Ugy tunik, hogy egyre erosebb az a tendencia, hogy az USA kiszervezi egyes iraki feladatok ellatasat PMCknek. A helyszinen lehet ezt erezni? Az USA-ban altalanos az a velekedes, hogy ugyan csokkeni fog az amerikai hadsereg letszama, de azzal aranyosan novekedni fog az amerikai PMC-k letszama. (Mabelle? :-)

 

Udv!

M.

Előzmény: mickey cortez (274)
mickey cortez Creative Commons License 2006.03.19 0 0 276

Vajon csupán érdekesség e,hogy szinte napra pontosan egy évvel a budapesti Putyin látogatás elött,2005 márciusában megölték Aslan Maskhadovot a saját testörei?Utána a csecsenek vérbosszut fogadtak Putyin ellen,amikröl viszont tudjuk,hogy a csecseneknél mit jelent és mekkora jelentösége van a napoknak,évforduloknak a vérbosszuban..

 

 

mickey cortez Creative Commons License 2006.03.19 0 0 275
ja még annyit..ezeket a hireket olvassák,szinte keresik a csecsenek,mozlim szeparatisták,arabok,mindenki akinek picit is érdeke tudni,hol támadhato Oroszország elsö embere.Vagy már az amcsi elnöki vizitre edzettek valakik??
mickey cortez Creative Commons License 2006.03.19 0 0 274

Igen,Djerou keleten foglalja el a poziciokat,hangzatos nevü platformja gyakorlatilag gyüjtöhelye a csádi hadsereg dezertörjeinek,banditáknak,fegyveres ellenzékieknek.Alkalmas arra,hogy ha csak a csádi védelmi eröket tekintjük,hogy galibát okozzon.Ellenben nem sok köze van a janjavid miliciákhoz,alkalmanként ahogy a "széljárás"megkivánja tesz ellenük vagy értük.A keleti pozicioi mögött inkább törzsi motivumok és egy igen egyszerü gyakorlati momentum van(ami a legtöbb afrikai szakadár mozgalomnál megfigyelhetö),hogy szinte közvetlenül a határ mellett helyezkednek el,igy gyorsan ki tud ugrani ha a helyzet ugy kivánja.

A szudáni -csádi határon most azert lényeges a nemzetközi eröknek a nyugalom,mert nincs döntés semmilyen fegyveres beavatkozásrol csupán humanitárius missziokrol,igy egy csádi lázado vezér miatt nem fognak konfliktusba keveredni semmilyen modon pl a UN erök.Lehet hogy erre játszik Djerou,mert igy ahogy irtam,kénytelen-kelletlen tárgyalni kell vele.Na persze ezt ne egy fehér asztalnál történö tárgyalásra gondoljunk.

A másik oldala viszont az,hogy Deby eröi még mindig fajsulyosabbak mint a SCUD,igy el tudom képzelni,hogy a hadseregen belüli ellenzék áll a puccs kisérlet mögött,amit Djerou azonnal kihasznált a saját sulyának növelésére,legalábbis a verbalitás mezején mindenképp.

 

Kösz a cikket.érdekes.szerintem merö zagyvaság az egész.Egyszer orosz üzletemberröl hallani akiröl kiderül hogy magyar.aztán azt hogy Putyin közelébe került utána meg azt hogy a sajtoszobáig juthatott volna csak.volna..aztán arrol irnak hogy egyedül csellengett a parlamentben.merthogy visszakéredzkedett..a büfébe..amikor elmáletileg valami megbeszélésen volt.Ilyet csak az mond aki tudja azt a pszhihologiai trükköt,hogy könnyedébben eléred amit akarsz ha olyan dologra hivatkozol az illetékesnél ami nem különböztet meg töle.Fikcionálok de képzeljük el,egy örnek a parlamentnél ha azt mondod,engedjen vissza XY-hoz mert ott maradt az igazolványom,akkor az ör feltelefonál és lehozatja pl.ha azt mondod,bocs de mikor a büfében voltunk XY-nal,ott maradt a cuccom(és még kacsint is mintha üzenne az örnek:tudod hogy van ez,bedobtunk valamit a repi italokbol)akkor az ör mosolyog és kegyesen visszaenged.ezt klasszikusnak hivják az agentek közt:)

aztán büszkélkednek hogy de a mágnes kapun átjött és semmi nem volt nála,ugyhogy ártalmatlan volt..na persze..ki az a hülye akinek az a célja hogy a világ egyik legjobban védett embere közelébe kerüljön és már a belépésnél lebukik mert van nála egy pisztoly??és ha nem is volt semmi nála és csak a sajtoszobáig ment,szétszedték e vajon az összes kamerát hogy nem e egy preciz kis fegyver e?a kgb már a hetvenes években használt olyan fotogépeket amik egy mini mesterlövész cuccok voltak.exponáltak és azonnal meghalt a modell:))

na meg arrol ne is beszéljünk hogy mi van ha csupán infot gyüjtött hogy milyen mérvü a kontrol egy ekkora eseménynél és meddig lehet bejutni alap trükkökkel.a leirtakhoz ugyanis nem kellett más csak ez az illetö és remek kommunikácio.

Mi folyik otthon??ez a paprika jancsi Gyurcsányi meg a komcsi haverjai tönkrebaszták az országot.ki kell öket söpörni..

és érdekelne,ki volt ez az ember,miert akarta látni ilyen közelröl Putyint és kinél volt elötte és miröl tárgyalt..erröl nem szol a hiradás..

Előzmény: Mephisto75 (273)
Mephisto75 Creative Commons License 2006.03.19 0 0 273

Mickey, lattam a legios topikon, hogy erdekelt az eset. Ez a hivatalos verzio.

 

Csad. Szerinted Dillo (Djerou) kepes lesz keleten, a csad-szudani hataron poziciot kiepiteni? Elkepzelheto-e, hogy ezt a poziciot a dzsandzsawid miliciak elleni muveletekhez fogja hasznalni Darfurban?

Ha kepes hosszabb ideig felugyelet alatt tartani a keleti hatart, akkor a nemzetkozi szervezetek kenytelenek lesznek szobaallni vele, hiszen rengeteg menekulttabor van azon a reszen. 

(A Financial Times 16-i szamaban van meg egy iras a puccsrol.)

Udv!

M.

Előzmény: mickey cortez (272)
mickey cortez Creative Commons License 2006.03.19 0 0 272

 a második cikkben volt az érdekes info,arra kell figyelni mit mond Djerou.ök a legnagyobb "ellenzék".

ugy gondolom egyébként(én is két nap csuszással hallottam csak infot),hogy ez most nem volt egy nagy dolog,bár ha lekapták volna Débyt,akkor komolyodott volna a szudáni helyzet is,mert ott rengeteg segély forog vagy fog még a jövöben is érkezni,ez pedig ezeknek a fekete ördögöknek csak egyet jelent:pénzt pénzt és pénzt..

egy erös katonai csoport ha uralja a segélyosztást,Afrikában már nagyon elönyös pozicioban várhatja amig felkeresik az europai tárgyalopartnerek..akik nem mellesleg szemet hunynak sok mocsok dolog felett ha cserébe az érdekeiknek megfelelö modon mozgathatják jelen esetben mondjuk a SCUD-ot.

 

ha meg esetleg mégis be kell avatkozni az tuti hogy elöször a legio fog érkezni.mint a hatvanas évek ota mindig..akár publikus volt a missio akár nem..

Előzmény: Mephisto75 (271)
Mephisto75 Creative Commons License 2006.03.19 0 0 271

15-e ota en nem lattam masfajta sajtotudositast. Hat masfel evtized tenyleg sok egy ilyen orszagban. :-) Valamilyen okbol kifolyolag nem akartak megvarni, hogy egy masodik szabad valasztast is lerendezzen. :-)))

Az is lehet, hogy amennyiben vegre dontes szuletik arrol, hogy ki menjen Darfurba beket fenntartani, akkor azt egybekotik egy kis csadi kiruccanassal... (?)

Előzmény: mabelle (270)
mabelle Creative Commons License 2006.03.19 0 0 270
ahogy olvasom semmi kulonos nem tortent:-)))ugyis jo idot futott Deby.(sot meg egy demokratikus valasztast is csinalt):DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Előzmény: Mephisto75 (269)
Mephisto75 Creative Commons License 2006.03.18 0 0 269

Sziasztok!

15-en lattam ket cikket. Nagyjabol azonos tartalommal.

Udv!

M.

Előzmény: mickey cortez (265)
hardenpont Creative Commons License 2006.03.18 0 0 268
...ez az afrikai balhé ilyen friss ??? Délután talán nem is fogtam fel , amikor írtad .... de hát egy puccsnak gyorsan kell zajlania ....ha van valami infod , kéretik :-)
Üdv HARD K.
Előzmény: mickey cortez (265)
mabelle Creative Commons License 2006.03.18 0 0 267

udv mickey

 

bevallom oszinten volt egy tippem, de vele osszefutottam Baghdadban....szoval nem vagom ki lehet.. (ettol meg ismerhetem...:-)).pontosabban annyian lehetnek, hogy csak na:)).. ezt meg, hogy akarjam -e vagni vagy ne ..  még hirtelen nem is tudom eldönteni...

 

ez a csad ez nekem is uj.. bar mostanaban kevesebb idom volt bizonyos emberekre:)))

 

 

Előzmény: mickey cortez (265)
mickey cortez Creative Commons License 2006.03.18 0 0 266

Chad

 

 

a feka Idriss Déby,a jelenlegi elnök

mickey cortez Creative Commons License 2006.03.18 0 0 265

Azert lett e topic is..:))

 

más.

Puccs Csádban.részleteket nem tudok még nagyon,eddig a szokásos forgatokönyv megy..

ha van infotok netröl,jöhet,majd pontositunk..

Mabelle pár hsz-el elöbb utaltam rá,hogy van N'Djamenában valaki akit a törzs is ismer..vagy nem vágtad vagy nem is akartad:))

nem akartam vele semmit,de szerintem ismered)erre jön ez a puccs,van ott egy magyar,és nem ir pont ide..sehova se:)nem ismerem személyesen,de tudok rola.

Előzmény: Mephisto75 (264)
Mephisto75 Creative Commons License 2006.03.13 0 0 264

Kosz a kiegeszitest, Mickey. (Ezt a jo szokasodat tartsd meg!) En sem szakirodalomnak szantam... :) De a kep apro infokbol all ossze.

Udv!

M.

 

Előzmény: mickey cortez (258)
Mephisto75 Creative Commons License 2006.03.13 0 0 263

Ez a cikk talan reszben valaszol a kerdeseidre. Top 10... :-)

Udv!

M.

Előzmény: Of (262)
Of Creative Commons License 2006.03.13 0 0 262

Udv!

 

Valaki le tudnä irni a nagyobb biztonsägi cegeket (+ muködesi terulet, letszäm, nemzetiseg stb.) vagy ajänlani egy honlapot ahol utänanezhetnek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!