Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62836

Dehogy veszem semmibe az élethelyzeteket.

Mi 2014-ben csúcsminőségű szőlőt szüreteltünk. Fantasztikus borok születtek abban az évben. Csak éppen a szokásos mennyiség harmada/negyede.

Amit én mondok az az, hogy tudni kell árazni. Mármint nem egyszerűen magasra tolni az árakat.


Ez úgy megy, hogy szőlészetileg úgy 15 éves ciklusokról beszélhetünk. Minden 15 évben nagyjából ugyanannyi a kemény és a jó év. A költségek évről évre nagyjából ugyanannyinak számolhatóak. 15 éves ciklusban a termés 15 éves mennyisége is tudható. Innentől pedig ki lehet gazdálkodni a 2014-es típusú éveket.


Érted... ha 2015-ben 7000 palack borod van 2016-ban pedig 1000 palack borod van, akkor úgy kell a bort beárazni, hogy évente 4000 palack borból meg tudj élni. Ilyenkor a jó év többlet bevételéből kell tudni a nehezebb évek veszteségét finanszírozni.


Előzmény: Jocó0423 (62834)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62835

Te szerencsés ember vagy :(

De több ezer ember, kisgazdaság van, nem egyet ismerek, akiknek nincs tartalékuk csak bankkölcsönük.

És valahogy a pályázatokat se ők nyerik, nem is értem.

Előzmény: BZoltan (62833)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62834

Zoli semmibe veszed az élethelyzeteket!

Természetesen nem a nagyüzemi pancsolókat védem, azok nyaljanak sót!

 

Azonban egy kis, vagy közepes termelő nagyon megtudja szívni, akár csődbe tudja vinni egy egy rossz év termése.

Nézzük a 2014-et. Itt Velencén nem egy gazdát tudok aki abból él, hogy elad évi 4-6 ezer üveg bort, ebből tartja fent a családját.

A fent nevezett évben egyik ültetvénye sem érte el a 15-fokot ( rajnai rizling, cserszegi illetve kékfrankos )

Akkor a te olvasatodban haljon éhen, menjen csődbe és kérjen segélyeket?

Lókakit. Csinált rozét meg meg gyöngyöző bort, ami meg végképp vállalhatatlan volt azt lefőzette és ment hordóba.

Nem lett csúcséve de túlélte. Most akkor ezért elítéled?

Előzmény: BZoltan (62832)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 1 62833

"akik ebből élnek azoknak létfontosságú kibekkelni ezeket a rossz időszakokat."

Az agráriumban a gazdasági terveket nem az ideális évre kell elkészíteni. A jobb években kell tudni kigazdálkodni a nehezebb éveket.

Előzmény: Jocó0423 (62828)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62832

" elfogadott az alkoholfok növelésére 1,5%-ig!"

Óriási hiba, hogy elfogadott. Semmilyen tuning nem elfogadható. Semmilyen és soha. Ebben a kérdésben nincsen helye a kompromisszumnak. 

Előzmény: Jocó0423 (62826)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62831

"Ez a hasonlat meg vegkepp nem jo igy,"

A hasonlat tökéletes. A pálinka azonnal elveszi a pálinka jellegét amint hozzáadsz _BÁRMIT_ 
Akkor a boir miért marad bor ha pancsolják?

Előzmény: naivkezdo (62824)
barkócza Creative Commons License 2017.10.12 0 2 62830

El kell dönteni, hogy mi a bor. Egyszerű ipari termék, amiből minden évben időjárástól függetlenül ugyanannyit kell előállítani ugyanolyan minőségben, ugyanazzal a jövedelmezőséggel, vagy ennél azért valami sokkal több.

Előzmény: Jocó0423 (62828)
barkócza Creative Commons License 2017.10.12 0 1 62829

És, gondolom, ugyanannyiért adták, mint a 2013-as borokat. Na ne. Hallottam olyan borászról is, aki 2014-ben azt mondta, hogy sz.r szőlőből nincs bor. 

 

 

Előzmény: Jocó0423 (62828)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62828

Ez mind olyan szép és jó nekünk hobbistáknak de gondold végig:

Pl 2014-ben igencsak kevés bor került volna az asztalokra ha nem erősítettek volna a gazdák a rengeteg 15-16 fokos muston. De tavaly is érdekes volt a kékfrankosom, éppen elérte a 17 fokot és a lémennyiség az idei 70%-a volt.

Tudom ez nem mentség de akik ebből élnek azoknak létfontosságú kibekkelni ezeket a rossz időszakokat.

Ha a bortörvény megengedi akkor sztem nincs benne kivetnivaló!

Az így készült borok nem is a 30 eurós ársávban mozognak, ha pedig ott is eltudják adni akkor az a fogyasztó meg is érdemli!

Előzmény: barkócza (62827)
barkócza Creative Commons License 2017.10.12 0 1 62827

Tényleg nem olvastam el elég figyelmesen, de azért a véleményem ugyanaz. Én pl. a pálinkacefréimhez sem adok cukrot, de még mondjuk a birscefrét sem szaporítom almával. Abból dolgozom, ami a gyümölcsben van, és szerintem a bort is így kell csinálni. 

 

Az más kérdés, hogy a mesterséges boroknak is megvan a létjogosultsága, és lehetnek nagyon jók (pl. portói, cherry). Csak tudnunk kell, hogy mit iszunk.

Előzmény: naivkezdo (62818)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62826

Zoli ennyire ne durvulj :)

Tudtommal még a répacukor is elfogadott az alkoholfok növelésére 1,5%-ig!

Akkor miért bíráljuk a mustsűrítményt?  Az legalább a szőlő leve na :D

Előzmény: BZoltan (62814)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62825

Ezt nem tudtam, hogy kierzodik, erdekes.

Előzmény: dezso (62819)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62824

Ez a hasonlat meg vegkepp nem jo igy, mert nincs termeszetesen maradekcukros palinka, mas mufaj a leparlas es utolag aszalas pl.

Előzmény: BZoltan (62820)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62823

Eroltetettnek erzem a hasonlatot, mert ahogy levezetted is latszodik, hogy nem ezek az esetek dontik romba a vilagot. Mas az az eset, mikor 15MM az alapanyag.

De meg javulhat a hozzaallasom, nem kobe vesett eletem vegeig:)

Előzmény: BZoltan (62821)
joskabacsi Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62822

Jól mondod, fenolosan érett szőlőnek is lehet alacsony cukorfoka.

A kérdés mindig az, hogy kinek mi az érett és mi az alacsony ....

 

 

Előzmény: Jocó0423 (62811)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62821

10g maradékcukor akkor lesz egy borban, ha mondjuk 20.5 mustfokkal szüretelsz le egy bort és az kierjed 12.6vv%-ig, majd ott megáll magától az erjedés.

Ehhez képest egy 12.6vv% erős borhoz elég 19.7 mustfok amit ha utólag musttal édesítesz fel 10g cukortartalomig akkor értelem szerűen az ehhez szükséges alapanyagot könnyebb, olcsóbbb és kevesebb kockázattal járó munka megtermelni mint a 20.4 mustfokú alapanyagot.


A sportban, hogyan is hívják azt amikor valaki ugyanazt a végeredményt nem ugyanazzal a módszerrel, hanem egy kis mellékes rásegítéssel éri el? Na látod, pontosan ez a helyzet itt is.

Előzmény: naivkezdo (62818)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.12 0 0 62820

Nem szigorú álláspont ez. A pálinka is csak addig pálinka ameddig nem adsz hozzá semmit. Ha megédesítesz egy pálinkát akkor onnantól az párlat vagy szeszesital.

Előzmény: naivkezdo (62817)
dezso Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62819

Azzal az a gond, hogy erzodik rajta a nyers (adott esetben hokezelt, ha nem mondok hulyeseget) must ize.  En peldaul nagyon nem birom az olyat.

Előzmény: naivkezdo (62818)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62818

Tényleg nem érted.

Én arról az esetről beszélek, amikor érett volt a szőlő, de tökéletesen kierjedt, maradék cukor nélkül.

Mindegy, nem fontos.

Tokaj: holdvölgy, szent tamás

Előzmény: barkócza (62804)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62817

De ha nem tesz utólag sűrítményt édesítés céljából, akkor marad bor.

Szigorú álláspont.

 

Előzmény: BZoltan (62814)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62816

A bor esetében fájdalmas a szigorú termékleírás hiánya.

 

A legutóbbi HNT közgyűlésen pár küldött szörnyűlködve, mintegy a magyar borágazat elleni támadásként említette, hogy az EU-ban is vannak már olyan hangok amelyek szerint a borra is rá kellene írni, hogy miből készül. Ne tudd meg, mekkora hogydeúgyvanozás volt a reakció, a sok pancsgyáros úgy bólogatott, hogy majdnem lefejelték a cipőjüket. Én  meg kerestem a hányózacskót... mert okádhatnékom van ezektől az élőskődő takonyporcoktól.

 

A Varga is abból él, hogy kizsigereli a szőlőtermelőket és átveri a fogyasztókat. Mindenre indok az, hogy a csóró tömegeknek is joguk van az olcsó borhoz.

Előzmény: loading (62815)
loading Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62815

Minden szabályozás kérdése. Az Európai Unióban 0,5%, 1,5% és 3,6%-os zsírtartalmú tejet lehet tejként kereskedelmi forgalomba hozni. Magyarország x évig felmentést kapott, hogy a 2,8%-os zsírtartalommal is lehessen (lassan lejár a felmentés). Néhány éve ezért nincs pl. 2,8% szlovák tej, mert az nem készülhet(ett volna) az előírások szerint EU-n belüli forgalomba. Büntettek is érte.

Svájc nem tagja az EU-nak.

 

De ilyen most az új Élelmiszerkönyv miatt a kenyér vs. buci. A tepertőspogácsa vs. tepertős leveles, vagy a bejgli vs. tekercs. Hiába definiálod, akkor is lesz egy nagyon hasonló nevű. Ugyanakkor fontos a termék minősége, mert hiába nem bejgli a Daubner tekercse, de mégis inkább azt veszem, mint más cukrászdák bejglieit.

Ahogy egy régi reklám mondta: tartalomhoz a forma, avagy névhez a minőség. Különben megette a fene.

Előzmény: barkócza (62807)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62814

"Egyebkent azzal van gond, ha szarazra erjedt bort vki suritmennyel picit edesit?"

 

Semmi gond nincsen ezzel ha a fogyasztónak joga van a címkéről megtudni, hogy ez egy szőlőből készült édesített szeszesital és nem _BOR_.

 

Előzmény: naivkezdo (62799)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62813

"Van bizony amikor az időjárás miatt alacsony a cukorfok "

 

Ha a borszőlő természetes cukortartalma nem elegendő ahhoz, hogy az erjedés során a stabilitáshoz és törvényességez szükséges minimális alkoholtartalom termelődjön akkor azt a szőlőt definíció szerint éretlennek nevezzük.

Előzmény: Jocó0423 (62811)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.11 -2 1 62812

Van bizony amikor az időjárás miatt alacsony a cukorfok

 

Tehát, tkp éretlen a szőlő :)

Előzmény: Jocó0423 (62811)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.11 0 1 62811

Öööö nem akarok beleugatni de egyáltalán nem biztos, hogy éretlen a szőlő!

Van bizony amikor az időjárás miatt alacsony a cukorfok és akkor nem tudsz mit tenni, ha jó bort akarsz akkor használsz mustsűrítményt!

Előzmény: barkócza (62804)
dezso Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62810

Raadasul az is szlovak, ha nem csalodom.

Előzmény: ronin s8 (62809)
ronin s8 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62809

Ez különösen annak fényében érdekes, hogy nálunk legtöbbet a gyakorlatilag élelmiszeripari hulladék 0%-os UHT tejből adnak el. Más ország, más nép, más igények...

Előzmény: barkócza (62807)
barkócza Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62808

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Én ugyan most éppen Prágábn vagyok, de otthon a laborunkba érkezik egy Tokaj rajongó kanadai professzor. Ha minden igaz, hét végén elviszik a kollégák Hegyalljára - azt nem tudom, hogy ott alszanak-e. Tudnátok segíteni, hogy kit látogathatna meg?

barkócza Creative Commons License 2017.10.11 0 0 62807

Svájcban pl. már a 2,5%-os tejet sem lehet tejnek hívni, a dobozon a "Drink" felirat díszeleg.

Előzmény: bandika (62806)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!