Keresés

Részletes keresés

kissreni111 Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49298

Munkahelyemen 2006. májusa óta vagyok alkalmazásban. 2007. december 8-án
gyermekem született, és a 2 éves kor betöltését követően visszamentem
dolgozni. GYES mellett egy "bújtatott" munkakörben alkalmazott a
munkáltatóm, mivel a szülés előtti munkaköröm idő közben megszűnt.
Gyermekem 2010. december 8-án betöltötte a 3 évet. A 30 napos védelmi
idő alatt (2010. december 8-án) a szerződésemet a munkáltató felmondta,
a felmondás kezdetének időpontja 2011. január 8-a volt. A felmondás
időtartama alatt a munkavégzés alól felmentett, a munkaviszonyom 2011.
február 11-én megszűnt, az elszámolások megtörténtek, a nekem járó pénzt
megkaptam.
A probléma most jön. A gyermekem tartós beteg, az ehhez szükséges
igazolás 2011. február 23-án került kiállításra. Erre való hivatkozással
2 hónapra visszamenőleg, azaz 2010. december 23-tól újra igényelhettem a
GYES folyósítását. A kérdésem az lenne, hogy mivel december 8-án a
GYES-re való jogosultságom megszűnt, és a 30 napos felmondási védelem
időtartama alatt, december 23-tól ismét jogosult lettem rá, milyen
szabályozás vonatkozik arra, hogy a munkáltató köteles-e újra állományba
venni. Feléled-e ebben az esetben a GYES alatti felmondási védelem? Mit
tudok tenni ebben az esetben?

leili Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49297

Kedves Szakbarbár! Köszi a gyors választ.

Előzmény: Szakbarbár (49281)
zsanna Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49296

Támadni nem támadhat, de nekem úgy rémlik, hogy felmondási védelem csak akkor illet meg, ha otthon vagy a gyerekkel.

(Ezer százalékig nem vagyok biztos benne, és most - a lentebb említettek miatt - nem is érek rá leellenőrizni. Mert legalább két helyről kell összenézni az MT-ben :-((( )

Előzmény: zewasoftis (49291)
zsanna Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49295

Abszolut nem gond, én speciel abszolut le vagyok amortizálva agyilag a sok ma esedékes bevallás miatt....

Előzmény: Matiba (49292)
zewasoftis Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49294

Köszi a választ, de a kérdésem második fele még mindig érdekelne :)

Matiba Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49293

Szakbarbár!

Elírtam a nickneved, elnézést kérek!

Matiba Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49292

Bár nem engem kérdeztél, és nem is vagyok szakértő, de szívesen segítek.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 21. §-a rendelkezik az alábbiakról:

21. § (1) A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve a nagyszülőt, az örökbefogadó szülőt a 20/B. § szerinti esetben, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját - kereső tevékenységet
a) a gyermek egyéves koráig nem folytathat,
b) a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik,
c) a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat,
d) ikergyermekek esetében a gyermekek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat azzal a megkötéssel, hogy a gyermekgondozási segélyben részesülő személy ikrek esetében egy gyermek után jogosult a gyermekgondozási segélyre.

Zsanna, Szakarbár remélem nem gond, hogy válaszoltam.

Szakbarbár! Remélem már teljesen meggyógyultál! Vigyázz magadra!  

zewasoftis Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49291

Kedves Szakbarbár és Zsanna!

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a teendő akkor, ha dolgozom, de gyesen vagyok 3,5 éves szívbeteg kisfiammal, aki "tartósan beteg" státuszú. Ebben az esetben is le kell mondanom a gyest és mondjuk átiratni a nagyszülőre, vagy sem?

Munkáltatóm, ha gyesen maradok, támadhat-e emiatt?

Köszönettel,

zewasoftis

kinder3 Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49290

Kedves Szakbarbár!

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!

Szép napot!

Előzmény: Szakbarbár (49278)
moes Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49289

sziasztok,

én is abba a kategóriába esem, akinek a 8 órás állása miatt most le kell mondani a gyes-ről. a MÁK honlapján viszont semmi infót nem találtam arról, hogy lemondani hogyan kell, formanyomtatványnak nyoma sem. sima levélben lehet szerintetek, vagy mi ennek a módja?

köszi

moes

MissEarnshaw Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49288

Nagyon köszönöm a gyors választ. :)))

Ez jó hír! :)

Előzmény: Szakbarbár (49279)
Gejza21 Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49287

Köszi Neked is.

Nem okoskodok, csak próbálom teljesen megérteni a szabályokat. Mint látod, pont az a baj, hogy 2009-ben nem vágtam teljesen, így nem vettük ki azt a pár nap szabit pluszban. Ezért most pár évig szívni fogunk.

Így eldöntöttük, hogy most nem variálunk. Ha jól számolom, a 2. gyerek után (amikor szeretnénk a 3.-at), a szabi-betegszabi kombó kihasználásával max 1-2 hét munka fog kelleni a 180 naphoz, de lehet, hogy annyi sem.

Szóval köszi még egyszer, nincs több kérdésem.

Boldog babákat mindenkinek!

Előzmény: Szakbarbár (49274)
Gejza21 Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49286

Köszönöm szépen.

Hát szomorú vagyok, mert benn maradt kb. 20 nap szabi 2009-ben, simán kivehette volna azt a kb. 5 (max 10) szabit, ami hiányzik a 180 naphoz.

Előzmény: zsanna (49270)
Esterina Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49285

Kedves Szakbarbár!

Köszönöm a választ, valóban ezek érdekeltek!

Annyiban gondoltam, hogy befolyásoló tényező lehet a tartós betegség, hogy úgy olvastam, hogy akkor gyes mellett is korlátozás nélkül dolgozhat a szülő, vagyis akkor kaphatnám a 8 órás állás mellett is a gyest. Vagy ez három éves kora után igaz csak?

Köszönöm!

Esterina

Előzmény: Szakbarbár (49276)
biológus Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49284

Kedves Zsana/Szakbarbár!

Láttam lentebb írtatok arról, hogy ha visszamegy vki dolgozni és módosítják a szerződését 8 órásról 6 órásra (részmunkaidősre) akkor úgy is kiveheti a szabadságát, mintha 6 órás lenne és a gyes-t is meg tudja igényelni mellette, kérdés hogy ilyenkor mondjuk ha van 50 nap szabija akkor az mondjuk 60 napnyi lesz? Szóval megnő vmennyivel, mert csak 6 órásként veszi ki?

Nem tudom, hogy változott -e az a szabály, hogy 2 év gyed-hez előzetes 2 év munkaviszony kell? Pl. ha én visszamegyek dolgozni májusban, de részmunakidőben és mellé gyes-t is igényelek, akkor mikor mehetek el szülni leghmarabb úgy, hogy a következő gyerkőccel is kapjam 2 éves koráig a gyed-et? Ill. gond- e az, ha a terhesség alatt táppénzen vagyok (akkor tudom gyest nem igényelhetek.)

Köszönöm szépen.

kakaduuu Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49283

Állásidő kérdés

Nem tűnik túl életszerűnek az állásidő állapot egyik félnek sem, főleg a munkáltató részéről. Mi a gyakorlat, olyan esteben, ha a munkáltató úgymond elismeri, hogy "állásidő" jár a dolgozónak? Ez esetben felajánl egy nagyobb végkielégítési összeget (a hivatalos járandóságon túl?) közös megegyezés fejében? Hány hónapról lehet itt szó?

Zoya77 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49282

Köszönöm.:)

Nem kell előre elemezni két év múlva tervezett dolgokat, azt szerettem volna tudni, kötelezhet-e az ovim arra, hogy szeptember előtt kivegyem a szabijaimat, felmondva ezzel a gyedet (megüresedett egy hely, nyár végéig nem vesznek fel újat, a szerződéses szeptembertől van, egyévenként hosszabbítással). A szabim március közepén jár le, onnantól kötelezően visszavehet, ha ott ül egy szerződéses? Ez most nagyon szőke kérdés volt?:)

Egyre inkább afelé hajlok, hogy ha nem muszáj, nem megyek vissza, a 2013-ra tervezett száokat azért kérdeztem, hgy a jelenleginél rosszabb lenne-e a helyzet, ha nem mennék vissza. Mert ha nem, akkor jó ez nekem így, jöhet a baba. De ha a jelenleginél jóval kevesebbet kapnék és ez csak úgy orvosolható, ha visszamegyek, akkor úgy kell terveznem.

Bocsánat, nem értetlenkedem, csak ismeretek híján nem tudok tervezni.

Köszönöm.

Előzmény: Szakbarbár (49275)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49281

180-nál kevesebb bérezett nappal a tgyás és a gyed alapja a 180-nál kevesebb napi átlag, de legfeljebb a minimálbér kétszerese. 80 nap szabi + betegszabi együtt bőven minimálbér kétszerese fölötti átlagot ad, tehát nem veszélyezteted a maximális gyededet.

Ha nincs 180 bérezett napod, akkor a táppénz alapja annyi lesz, amennyi az utolsó ellátásé, esetedben a gyedé volt.

Előzmény: leili (49272)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49280

Ha a táppénz előtti 70%-os betegszabadság lesz az egyetlen átlagba számító jövedelem (mert táppénz, tgyás, gyed,k gyes nem ilyen), akkor a 70%-os bérednek a 70%-át kapod 2 évig. Úgyhogy ezt nem javaslom. Sok szabadság előtte, akkor a 100%-os szabi és a 70%-os betegszabi együtt átlagolódik és ha előbbi aránya nagyobb, akkor afelé tolódik el.

Előzmény: tigriss78 (49271)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49279

A gyes mellé jár az egészségügyi szolgáltatás, nem kellene fizetni. 11T1011-es nyomtatványon kell a NAV-nak (korábban APEH) bejelenteni, hogy mikor szűnt meg a fizetési kötelezettség. Erre törlik az ezutáni előírást, innentől kezdve pedig túlfizetésként fog jelentkezni amit feleslegesen fizettél be, és ha nincs más tartozásod, visszaigényelheted.

Előzmény: MissEarnshaw (49269)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49278

180 bérezett nap elérése előtt a táppénz alapja a gyedhez beszámító, 2008-as átlag. Következő tgyás és gyed alapja a minimálbér kétszerese.

Ha lesz legalább 180 bérezett napod, akkor a táppénz és a tgyás is ebből számolódik. A gyed az meg akárhány nappal is ugyanúgy maximális.

Előzmény: kinder3 (49265)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49277

Közszférában (amihez nem értek), van valami ilyen kötelezettsége a munkáltatónak, de a versenyszfárában nincs. Szerződést módosítani közös megegyezéssel lehet, ezt a munkáltató vagy akarja, vagy nem.

Felmondási tilalom 3 éves korig véd, ez független attól, hogy kapsz-e gyest vagy sem.

Előzmény: madame freedom (49263)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49276

Ha a szabadság időpontjában a szerződésed szerint 6 órás vagy, akkor 6 órányi bért kapsz rá és mehet mellé a gyes. Ha csak a tényleges munkába állástól módosítjátok a szerződést 6 órásra, akkor a szabadság alatt még teljes munkaidős vagy és 8 órányi bért kapsz, gyest emellé nem.

3 éves korig egészséges gyermek után is jár a gyes, úgyhogy egyelőre a gyes szempontjából mindegy, hogy marad-e a tartós beteg státusz.

A gyesre való jogosultságot érintő változásokat utólag, x napon belül kell bejelenteni. 5-8-15, ilyesmi, most hadd ne keressem meg, Téged úgyis az érdekelt, hogy előtte vagy utána. Ha nem dolgozzák fel elég gyorsan a bejelentést, akkor megkapod a teljes havi gyest, aztán majd küldenek határozatot meg csekket, hogy mennyit kell visszafizetni.

Előzmény: Esterina (49262)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49275

Hadd ne elemezzek 2013-ra tervezett helyzetet.

Neked ami most érdekes és biztos, az az, hogy a munkáltató privát problémája, hogy a gyeded úgy jár le, hogy nem a normál szabadságolási időszak előtt. Amikor véget ér a fizetés nélküli szabadság, neki ott kötelező elkezdeni kiadni a szabadságot, akár passzol ez a szabadságolási tervébe, akár nem.

Előzmény: Zoya77 (49261)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49274

Hol a hiba a készülékemben? Ott, hogy okoskodsz. Most látod életben először a jogszabályt, de Te rögtön jobban tudod. (Akkor miért kérdezel?)

Amit most találtál, az nem a táppénz ALAPJÁRÓL, hanem az ÖSSZEGÉRŐL szól. A kettő között az az összefüggés, hogy alapja szorozva mértékével egyenlő összegével. Namármost ha az alapja a minimálbér kétszerese, akkor ennek a 60%-a nem lesz a minimálbér négyszerese, tehát ez nem ezt az esetet szabályozza, mert az ilyet nem kell, ez eleve alacsony. Azt szabályozza, amikor legalább 180 napból van megállapítva a táppénze és marha magas az alapja. Ha 2008-ban lett volna 180 bérezett nap és egy horribilis átlag, akkor most érdekes lenne ez a szabály. Így, hogy nem volt ennyi nap, nem az.

Előzmény: Gejza21 (49268)
zsanna Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49273

Hát, kb úgy 30 %-kal, lefelé....

Előzmény: tigriss78 (49271)
leili Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49272

Tisztelt Szakértők!

2006. december 7-én született meg az első kislányom, majd 2010. szeptember 30-án a második. Az első kislányom születése után tgyás-on gyeden, majd másfél éves korától, 2008. júniusától táppénzen voltam. Aztán megszületett a 2. kislányom, tgyás után gyed, majd jelen pillanatban 2010. októberétől gyesen vagyok. Viszont úgy néz ki, hogy jön a 3. baba. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e kivennem a szabadságaimat, ami az öt év alatt felgyülemlett, és én olyan 80 napnak számolom (utánanéztem, hogy mi számít bele és mi nem a fenti ellátásokból). Tervezem, hogy a szabadság után táppénzre megyek. A bruttó bérem 210.000 Ft volt. Nem tudom, hogy ez a kb. 4 hónapnyi szabadság és a 15 nap betegszabadság mennyiben változtatná meg a táppénzem alapját? Mármint abban az esetben, ha táppénz napját megelőző 180 napi jövedelem átlagával kell számolni az esetemben. Ha nem veszem ki a szabadságaimat, akkor a táppénzem alapja milyen összeg lesz? Előző évben gyeden és gyesen voltam, és nem tudom, hogy az biztosítotti viszonynak számít-e. Illetve az is kérdésem lenne - mert valahol olvastam - hogy a minimálbér kétszeresét veszik alapul az ellátás számításánál. Ez milyen esetekben van?

Válaszát előre is köszönöm, és nagyon várom.

tigriss78 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49271

Kedves Szakértők!

2010. január 29.-én szültem. Előző év (2009) jan. 23.-ától van folyamatos munkaviszonyom. A bejelentett bérem 143000 Ft. A következő babát tervezzük. A kérdésem az lenne, hogy ha a gyed után táppénzre megyek úgy 1-2 hónapig, mennyiben fog változni pl a tgyás összege? Ha esetleg több adat is kell ehez és tudom mi az, megírom!!

Válaszukat előre is köszönöm!

Tigriss

zsanna Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49270

A hiba szerintem itt van:

A GYED-et a 2009-es alapján számolták volna, de ott nem volt 180 nap (bár elég szűken, valószínű pár nap hiányzott hozzá), ezért feléledt az előző ellátás alapja, a 2008-as.

Ez csak akkor lett volna igaz, ha 2009-ben egyáltalán nincs bérezett napod, de legalább 180 napig táppénzt, tgyást vagy gyedet kaptál. Neked volt bérezett napod, csak kevesebb, mint 180. Ilyenkor a bérezett napokat nézik, de a 180 nap hiánya miatt bejön a minimálbér kétszerese miatti felső korlát.

Tehát a gyed-alap nem a 2008-as magas bér volt, hanem a minimálbér kétszerese.

Előzmény: Gejza21 (49268)
MissEarnshaw Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49269

Kedves Szakértők 

Gyors kérdésem lenne:

2008 decembere óta magam után fizetem az egészségügyi hozzájárulást (4500- majd 5100 ft / hó). 2010 májusa óta gyesen vagyok. Azóta is fizetem, de nem tudom, nem feleslegesen-e.

Röviden a kérdésem:

GYES mellett is kell fizetnem az egésuségügyi hozzájárulást??

Köszönöm a reakciót. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!