Én már egy másik fórumon felajánlottam egy orosznyelvű doksit. Nem is reagáltál rá. Abban benne van a hitelesítés leírása is. Egyébként, mint minden katonai rádiót, saját generátorral is lehet hitelesíteni.
"abnormális feszültségek és tendenciák jelentkeznek: ha a beállított frekinél kisebbet kap, akkor növekszik, ha nagyobbat, akkor csökken a feszültség."
Így volna rendben pedig. Kisebb frekit, nagyobb hangolófesszel lehet fentebb vinni, és fordítva.
Ha van bárkinek valami kis doksija / fogalma arról, hogy miképpen lehet vagy kell hitelesíteni egy R-123M freki pontosságát, akkor ne tartsa magában a tudást és legyen olyan kedves megosztani velem :)
Sajnos a kapcsolási rajzot nem tudom most átküldeni, mert a vinyó, amin tároltam megfeküdt és nem is tudom, hogy valaha talpra tudom-e még állítani. Viszont a jeltisztasággal nem hiszem, hogy baj lenne, mert jelgenerátorról is megkínáltam, de azzal sem volt jó. Annyi jelenség társul még mindehhez, hogy a szintézeren van egy kimenet, ami bekapcsol egy LED-et, ha frekin van az oszcillátor, de az szinte folyamatosan világít, függetlenül a valós és a beállított freki eltérésének mértékétől. Viszont az előző hsz-omban rosszul írtam: az MC12022 az előosztó típusa, míg a szintézer az MC145152.
Igen. A János bácsival való közös munkánk eredményeként jött létre egy cikk a Rádiótechnikában a 29.600 MHz-es csatornákról. 5AM redeti kéziratát a mai napig őrzöm az ereklyék között...
Sztem a jeltisztasággal vannak bajok. Mármint ami a szintézer bemenetére érkezik, nem vezérli az eszközt. Látatlanban persze nehéz véleményt alkotni. Tudnál esetleg egy kapcsi rajzot is mellékelni?
( "Ha szeretnél segíteni az itt összerakott információhalmaz pontosításában, bővítésében, akkor ... az egyik szerkesztőt megkérve tudsz regisztrált szerkesztővé válni." )
Egy kis elektronikai segítséget szeretnék kérni tőletek. Építgetek egy 2m-es adóvevőt, amit párhuzamosan programozható szintézer IC-vel szeretnék fix frekin tartani, de a szintézer nem igazán tudja pontos frekire húzni az oszcillátort. A pontos tipus az MC12022. A frekit egy 64/65-ös arányú előosztó IC csökkenti le mérhető frekvenciatartományúra, amelynek a kimenetén gyönyörűen meg is van az adatlapnak megfelelő alakú és nagyságú négyszögszerű jel, de a szintézer mégsem tud vele mit kezdeni. Kiküszöbölendő minden hibalehetőséget jelgenerátorral is megpróbáltam a szintézernek megadott 144MHz 64-ed részét megadni, de azzal sem igazán működött. Az oszcillátort vezérlő műverősítő kimenetén teljesen abnormális feszültségek és tendenciák jelentkeznek: ha a beállított frekinél kisebbet kap, akkor növekszik, ha nagyobbat, akkor csökken a feszültség.
A leírtak alapján van valakinek ötlete, hogy milyen irányban indulhatnék el a hibakereséssel?
NYÁK készítéssel kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni. Szeretnék legyártatni kb. 5-8 darab NYÁK-ot, az alábbi tulajdonságokkal:
- üvegszálas kivitel
- kétoldalas rajzolat
- kb. 1 x 7 cm-es fizikai méret
- kb. 1 mm-es "lemezre"
- kb. 60 furattal
- ha megoldható akkor furatgalvanizált kivitelben, de ez nem fontos
Már kapcsolatba léptem a neten az ismertebb NYÁK gyártó cégekkel, mint pl. az auter.hu, de ilyen kis darabszámú rendelésekkel nem foglalkoznak és sajnos az én pénztárcámhoz szabva igen magas áron dolgoznak (egyébként korrektek).
Ismerem a vasalásos, levilágítós, lakkfilces és egyéb NYÁK rajzolós technikákat, de ha lehetőségem nyílna ezek alkalmazására, akkor nem itt kérnék tőletek segítséget :)
Emailem publikus: cserebere qkac stornophone pont hu
Ha gondolod akkor szombaton este a kitelepülésem után megpróbálhatjuk a 29.600-at is. Ott még tuner nélkül is menne szépen az antennám, emlékeim szerint.
Kipróbálhatjuk ha gondolod. Félő, hogy más állomást nagyon nem hallanék a rossz pozíció és a nem túl jó antenna miatt, de sosem lehet tudni!
Sajnos,a 29.600 próbáját nem én akartam:HA5KZO,így azon nem voltam. Igen,mesélte 7UI,még akkor,majd kiesett a kezéből a beszélő hogy visszaszólt az USA-átjátszó! :-) Nekem is volt R10,csak nem volt tápom,meg időm se hozzá. Mostanában bepótoltam,Vác-Pomáz között rendszeresen csináltam vele QSO-kat.
De akkor már nem hagyjuk annyiban! :-) Írj egy frekit,időpontot,és ott leszek. 73'....Laci
Havasok ide vagy oda, terjedéskor hallanálak. Nem volt semmi tegnap, pedig egész du. itt recsegett a 29.600. Kérdezd csak meg a 7UI-t, mit össze nem rádióztunk a '80-as évek elején ezen a csatornán és a 29.610-en és 29.620-on lévő USA átjátszókon. R10-zel, 1 W-tal! Persze akkoriban terjedés is volt.