Keresés

Részletes keresés

sz332 Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161247

Drón méretétől függ. Ha repülőgép méretű, akkor kellhet neki reptér, de szerintem egy autópályáról vagy autóútról is fel tud szállni (lásd még Gripen, ami ugyanezt meg tudja tenni). Ha kicsi, akkor akár összecsomagolva is cipelhető egy katona által. Nyilván teljesen más képességei és fegyverzete van egy repülőgép méretű drónnak,és más egy kisebbnek. Más a hatótávolsága is. Nem mindegy, hogy mondjuk néhány, néhány tiz, néhány száz, néhány ezer km távolságot kell oda-vissza megtennie, a távolságtól függ, hogy milyen kommunikációra van szükség, illetve azt hogyan és honnan lehet esetenként zavarni, illetve hogyan lehet ellene védekezni. És akkor most gondoljuk végig, hogy a környező országok közül, vagy akár csak nyugat Európát tekintve melyik ország rendelkezik drónok elleni valódi védelmi képességgel. Nem olyannal, hogy egy darab reklámdrónt ki tudnak lőni. Olyannal, ami egy normális háború során bármikor bevethető, amely képes arra, hogy rendszerben védje a tüzérséget, csapatszállítókat, stb. stb.

Előzmény: ka_TARZI_s (161240)
sz332 Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161246

Az autonóm drónok ellen nem véd. A másik kontinensről távirányított drónok ellen igen. Viszont nem lehet mindent is folyamatosan zavarni, egyszerűen fizikailag nincs rá

elegendő teljesítmény illetve eszköz, a másik oldalról meg azzal, hogy te elkezdesz adni, bizony meg is mondod, hogy hol vagy. Innentől az okos drón (vagy drónfelhő) majd átkapcsol

autonóm működésbe, és szépen célra vezeti magát a zavaróeszközre. Ami ellen majd a zavaróeszköz fejlesztők találnak ki valamit, ami ellen majd a drónfejlesztők találnak ki valamit.

Ilyen ez a hadiipar.

Előzmény: megint itt vagyok (161243)
megint itt vagyok Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161245

"

Noha az orosz hadsereg nem hozta nyilvánosságra az alkalmazott EW-rendszer típusát, ismert, hogy Szíriában bevetette a Kraszukha-4-et; Ajánlott: támadás, felderítés és pilóta nélküli repülőgépek radarjainak leküzdésére. A teherautóra szerelt rádió-sugárzó képes radarjelek zavarására, de vezérli a drónok csatornáit is, így a repülőgépek és az UAV-k „vakok és siketek”. Hatótávolsága legfeljebb 300 km.

Az Egyesült Államokat aggasztja az orosz EW rendszerek harctéri sikere. Az US Geospatial Intelligence Foundation 2018. évi GEOINT szimpóziumán Raymond Thomas tábornok, az amerikai különleges műveleti parancsnokság akkori parancsnoka elmondta, hogy Szíria a bolygó „legagresszívabb EW környezetévé vált. Mindennap tesztelnek minket, leütik a kommunikációnkat, letiltják az EC-130-at, stb. ”- mondta Oroszország közvetlen említése nélkül.

Az amerikai médiában arról számoltak be, hogy Oroszország blokkolja az Egyesült Államok kis megfigyelő drónjainak GPS műholdas jelek vételét. "

Előzmény: megint itt vagyok (161244)
megint itt vagyok Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161244
Előzmény: megint itt vagyok (161243)
megint itt vagyok Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161243

Az orosz mérnökök azon élveznek el, hogy ilyen cuccokat fejlesztenek. Elektronikai hadviselésben ők a legjobbak. Ha rajban, ha egyediként támadnak a drónok, bemérik és összezavarják a kommunikációjukat meg az agyacskáikat.

Előzmény: Őszinte Ököl (161242)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161242

A másik megoldás a drónvadász drónok fejlesztése. Biztos, hogy lesz ilyesmi is.

Hiryu27 Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161241

Bayractar nagyság  üzemel tábori reptérről, ++ ott a konténeres indítású Harop, etc, (vagy pld a német felderítődrón, ejtőernyős leszállásal.  Cumbájspiel: https://www.monch.com/mpg/news/unmanned/1815-luna-ng.html

Előzmény: ka_TARZI_s (161240)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161240

Valószínűleg igen, de az a helyzet, hogy a legjobb módszer, ha lebombázzák/lerakétázzák az ellen bázisait.

A nagyobb drónoknak azért jellemzően kell egy reptér.

Előzmény: Hiryu27 (161239)
Hiryu27 Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161239

most gondolom naggyon nekiállnak a drónellnii bizgentyűknek, és aki tud, rendszeresíti azokat.

Előzmény: ka_TARZI_s (161238)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161238

Mondjuk szétbombázza a repteret/bázist ahonnan ezeket eregetik.

Előzmény: sz332 (161213)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161237
Előzmény: Hiryu27 (161236)
Hiryu27 Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161236

van rá példa, de az max "objektumvédelem" szint. Plus nem fog röpülni a sas éjjel.

Előzmény: Őszinte Ököl (161228)
Hiryu27 Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161235
jklmn Creative Commons License 2020.10.12 -1 0 161234

Valódi problémákról valódi gondolkodás a KÉF-en. Ennek az ellentettje az, hogy nincs itt semmi probléma, felyezzék be a nézelődést, menjen mindenki a dógára! Németh Szilárd version. Elvtársak vannak sújos problemáink, de hál' Istennek tudom a megoldást: -Flow állapotba kell hozni a katonát.(Porkoláb ezds.) Én nyá.-ként is szoktam flow állapotba kerülni. Érett férfiak az urológián találkoznak. Fel kell készülni: Unicum, Dreher Bak Barna. Van ott flowmeter, magyarul vízóra a húgyod áramlásának mérésére a prosztata vizsgálat keretében. Ha sikeres volt a felkészülésed a személyzet csak ámul a vízóra számítógépe görbéjét vizsgálva. Az aktív komponens gondolom nem gyakori résztvevője a PSA vizsgálatoknak, marad a Porkoláb féle módszer a FLOW állapotba hozáshoz. Ha mégsem, én tudom az univerzális módszert a flow állapotba hozáshoz. Ébresztő Katymáron 4,20-kor. Tisztálkodás, reggeli, felszerelés, fegyver felvétel, eligazítás, felszállás 10 fővel a szellős Uralra -20-ban,  Irány a Lenin MGTSZ majorja, ahol további 15 kollégát veszünk fel. Vissza Katymárra további egy óra. 7-8 körül a sávban a 12 órás szolgálat átvétele, felmászás a szellős MAFI-be. Néha le lehet jönni a melegedő sátorba, ahol egy 40 éves olajkályha bűzölög, kihúzni másnap nyolcig. Ha ettől nem jön flow állapotba az 58 éves önkényes műveleti tartalékos, akkor marad a Porkoláb módszer.

Előzmény: jklmn (161233)
jklmn Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161233

Azért hoztam ide a tudósítást a minapi KÉF-ről, mert jelentős változások nyomát tapasztalom. Emlékszem még azokra a tudósításokra a régi szép KÉF-ekről, amely üléseket Vadai Ágnes és Mészáros Géza neve fémjelzette, amelyeken Gejza, ha nem is kérte meg Ágnes asszony kezét, de felkérte táncolni, oly nagy volt az egyetértés. Ma felkészült minisztériumi képviselők feszülnek szembe szintén felkészült, valódi érdekképviseleti tisztségviselőkkel, de a közös megoldás szándékával. Én sok sikert kívánok a munkájukhoz.

Előzmény: jklmn (161216)
doncike Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161232

Most, hogy csapataink ismét harcban állnak a vírus ellen, mi a helyzet a márciusban elkezdett járványügyi katonásdival?

Vannak még/megint az utcán járőröző katonai rendészek "bizalomerősítő jelenlétfokozás" címszóval?

Vagy az egyes cégekhez kirendelt katonai összekötők (nekik is volt valami jól hangzó, de félrevezető nevük, már elfelejtettem) működnek még/már?

Mit csinálnak?

jklmn Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161231

Az eredeti oldal is kötetlenül nyilvános, megosztható, idézhető szerintem.

Előzmény: jklmn (161230)
jklmn Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161230

Megkerestem az eredetit, de én nem ezt másoltam, valakinek a megosztását:https://www.beosz.hu/cikkek/nyitooldal/hef-ules-a-pandemia-arnyekaban.html

Előzmény: Törölt nick (161226)
jklmn Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161229

Nem tudom, ahogy megláttam egyből ctrl c, ctrl v, hogy ide hozhassam, nem néztem a fejlécet. Amikor Árpapa szólt, hogy renansz, akkor visszamentem a facéra, görgettem, görgettem, de már nem találtam.

Előzmény: Törölt nick (161226)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161228

:)

Hmm..... lehet, beidomított madarakat kellene alkalmazni drónok ellen. 

Előzmény: Biga Cubensis (161227)
Biga Cubensis Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161227
Előzmény: Őszinte Ököl (161223)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161226

Ennek a szövegnek hol van az eredeti megjelenési helye, hol lehet ezt elolvasni?

jklmn Creative Commons License 2020.10.12 -1 0 161225

Volt egy hasonló konfliktusom. Megjelent egy cikkem kedvenc lapunkban a tartalékos rendszer hiányosságairól. Ebben felsoroltam a tartalékosok rendfokozati és korösszetételét. Bali vezérőrnagy úr üzent, hogy ezeket az adatokat csak az ő HSZ-ben megjelent cikkéből vehettem, illett volna a forrást megjelölni. Visszaüzentem, hogy valóban korrektebb lett volna. Ugyanakkor kéretik figyelembe venni, hogy a HSZ cikket néhány száz ember olvassa, a nolnak meg akkortájt több 10 ezres volt az olvasói tábor, magyarul, én megsokszoroztam az ő olvasóit. Szigorú idézési szabályok vonatkoznak a tudományos munkákra, ettől eltérő a publicisztika viszonylag laza szabályrendszere.

Előzmény: arpapa (161224)
arpapa Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161224

Nem vitatkozom, az idézőjel akkor is illik, sokat publikálsz, te sem örülnél, ha valaki sajátjaként továbbítaná a szavaid, márpedig nem tetted időzőjelbe és a forrást sem jelölted meg.

Nem basztatás, baráti figyelem felhívás.
Katonáknak illik a szabályokat betartani.
Te is tanítottad nekem egykor!
:)
árpapa

Előzmény: jklmn (161221)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2020.10.12 0 0 161223

https://www.youtube.com/watch?v=yfyIAIdDPhM

Úgy fest, már van valamiféle megoldás drónok ellen is. Biztos fejlesztenek anti-drón fegyvereket. 

_Berci Creative Commons License 2020.10.12 -1 0 161222

Na de a normális légierő/légvédelem vajon mennyire alkalmas drón elleni harcra?

A pudding probaja az eves (lenne). Egy "atlaghadsereg" ma sincs teljesen felkeszülve a swarm-ok, loitering munition, intelligens raketak, intelligens bombak ...) elleni atfogo harcra.

Különben egy mai "komolyabb" csörte (ahol a ket fel összemeri erejet) elsö körben (az az elsö nehany napot jelenti) NEM az emlitett (katonailag nem tulzottan vedett) dronokrol szolna, hanem harci (stealth) gepekröl standoff tavolsagra inditott raketakrol, cruise missile-okrol, bombakrol (amelyek szinten emberek nelkül, esetleg kivülröl vezerelhetöek ...).

Azt IS biztosra lehet venni, hogy egy fejlett (technogiarol szolo) hightech hadseregekben a mai napon is biztosan van legalabb egy, stealth kepessegü, dronnak nevezhetö harci repülögeptipus, amely a közvelemeny szamara eddig ismeretlenek. Az elmult ~20 ev erre lehetöseget adott ilyenek kifejlesztesere (mint pl. ahogyan az Öböl 1-ben az F-117 hirtelen megjelent ... akoriban meg emberi pilotaval).

Ebböl a kategoriabol jelenleg talan a Boeing MQ-25 ismeretes valamennyire (amely "hivatalosan" arra szolgal, hogy az anyahajorol indulo F-18, vagy F-35 hatotavjat erösen megnövelje azaltal, hogy üzemanyagot tud szallitani es harci környezetben az F-18-at, F-35-t fel tudja tankolni).

MQ-25 Concept

https://www.youtube.com/watch?v=T1F8GoVnonU

jklmn Creative Commons License 2020.10.12 -1 1 161221

A HÉF ülés jellegénél fogva nyilvános. A HM képviselője, ha esetleg mondjuk a Z2026-tal kapcsolatban mond valami olyat ami nem nyilvános, erre felhívja a jelenlévők figyelmét és akkor az nem kerül ki. A MHTT tüzér szekciójának ülésén a tüzér referens részletes tájékoztatót tartott a Pzh 2000 projektről, egyben elmondta, nem nyilvános, azóta ehhez tartom magam. A HÉF-en résztvevőknek vannak nyomtatott és online közlési lehetőségeik, adott számú olvasóval. Azzal, hogy én idehozom a tudósítást, az olvasók számát jelentősen növelem,ráadásul olyan olvasókhoz juttatom el, akik maguk is érdekeltek a témában, ezért hála és köszönet jár. Az eredeti tudósítónak, vagy a KÉF bármelyik résztvevőjének nem okoztam kárt, sőt!

Előzmény: arpapa (161220)
arpapa Creative Commons License 2020.10.12 -1 1 161220

Nem véletlenül találták ki az idéző jelet jklmn!!
Arról már nem is beszélve, hogy ahonnét az idézet van az nem nyilvános, a láthatósága a szervezet ismerőseinek szól, ezért voltam kénytelen itt nem kiírni a közreadó nevét!

"  Az elmúlt hét közepén tartotta III. negyedévi ülését a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF). A szokásos szívélyes köszöntéseket, de az egész ülést kedvezőtlenül befolyásolta a járvány további terjedésének veszélye, ezért az ülés szigorú szabályok meghatározásával kezdődött. Még napokkal annak megkez  ......  A tartalmas és eredményes fórum a levezető elnök zárszavával, és az épületet elhagyva, szájmaszk nélküli friss levegővétellel zárult.
........ ny. ezredes
a BEOSZ elnökhelyettese"

jklmn Creative Commons License 2020.10.12 -1 0 161219

Sok kérdést már megoldottunk, Nem volt soha ilyen jó dolgunk

megint itt vagyok Creative Commons License 2020.10.12 0 1 161218

És ahhoz képest semmiféle megállapodás nem született.

Előzmény: schlumberger (161217)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!