Keresés

Részletes keresés

keopsz Creative Commons License 2005.01.31 0 0 2006
Amit irsz az gyakorlatilag egyenlo a nyugdijrendszer megszunesevel.

Ugyanis ha valakinek tobb gyereke van annak valoszinuleg kevesebb penzt kell felretennie, hiszen oreg korara szamithat a gyerekeire. Akinek nincs gyereke annak tobb penzt kell oreg korara felretennie. Igy nincs szukseg egy allami nyugdijrendszerre amit szavazatok vasarlasara lehet hasznalni es raadasul csaladrombolo.

Persze igy az embereknek elore kell tervezniuk, hiszen aki ezt nem teszi az oreg korara porul jarhat es segelyekre szorulna vagy ehenhal. A mai emberek tulnyomo tobbsege azert nem gondol a jovore, mert az allam gondoskodik roluk. Igy nincs ok a gondolkodasra, majd az allam megoldja a dolgokat.

Ha fokozatosan megszuntetnenk a nyugdijrendszert, akkor az embereknek ujra el kellene kezdeni gondolkodni, a tarsadalomban egyre tobb felelosseggel gondolkodo ember jelenne meg es ez jo lenne mindekinek.

Persze ez nem fog megtortenni. Csak ha jon a Peak Oil es a jelenlegi tarsadalom szetesik, akkor talan az utanna letrejovo uj tarsadalom nem koveti el azokat a hibakat amit mi. Nagy valtozasok a tarsadalomban csak sokk hatasara tortennek. A Peal Oil nagy valoszinuseggel ilyen sokk lesz.
Előzmény: Mezőbándi (1995)
1x1 Creative Commons License 2005.01.31 0 0 2005

 

Gyermektelenségi adó lenne családi adózás esetén minden olyan pénz, amit gyerekesként nem kéne befizetned. Ergo szvsz nem külön gyermektelenségi kéne, hanem szimplán családi.

Előzmény: erbe (2004)
erbe Creative Commons License 2005.01.31 0 0 2004
Még a cuculista időszakban az NDK-ban volt gyermektelenségi adó. Nem tudom, mi maradt belőle az egyesülés után?
Előzmény: Fulika (2003)
Fulika Creative Commons License 2005.01.31 0 0 2003
Az a baj, hogy aki ilyennel jönne, az szerintem rögtön elvesztené a szinglik szavazatait, amelyek szerintem a jobban politizáló magasabban képzett rétegből kerülnek ki. Ezzel lehet, hogy a választást is elveszítené.
Előzmény: Mezőbándi (1995)
micu Creative Commons License 2005.01.31 0 0 2002
Az ipari robotokról meg annyit hogy nézd meg a mai autókat: pontosan egyforma szar mind!
A mai autók sok nagyságrenddel megbízhatóbbak mint a kézzel gyártott cuculista jószágok. Sõt, állítólag a mezei szériaautók is sokkal megbízhatóbbak mint a méregdrága kézzel gyártott Rolls Royce. Más kérdés hogy ha valamit rosszul terveznek meg, de az nem az ipari robot hibája hanem a mérnököké. A másik lehetõség hogy a munkafolyamatban van valahol egy olyan rész is ahol emberek dolgoznak és azok hibáznak. A gép nem nagyon szokott hibázni - pont az benne a jó hogy ha valamit kb. ugyanúgy kell megcsinálni pár százezer alkalommal akkor a gép ezt pontosan pár százezerszer fogja jól csinálni - míg a nem egészen az ilyen jellegû feladatokra kitalált ember figyelme idõnként lankad.
Előzmény: krezidiesel (1996)
1x1 Creative Commons License 2005.01.31 0 0 2001

 

A kocsik szvsz nem a robotok miatt szarok. A robotok azon munkafázisokat, amelyekre beállítják őket, gyorsabban, pontosabban és jobb minőségben végzik el, mint az emberek, nemigen fogható rájuk a kocsik minősége úgy anblokk.

 

A nadrágvarró robot is jobban működne/fog működni, mint a kínai varroda - ha valakinek érdekében lesz elkészíteni.

Előzmény: krezidiesel (1996)
1x1 Creative Commons License 2005.01.31 0 0 2000

 

Azért, mert egy rohadt demagóg rendszerben élünk. Az előző kormánynak volt egy ilyesmi felvetése, rögtön elkezdett hörögni a média, szakmai érvek nélkül.

 

De a folyamat előbb-utóbb a végére ér, és kikerülhetetlen lesz az átállás.

Előzmény: Mezőbándi (1995)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2005.01.31 0 0 1999
A helyzet nem ilyen vészes, már ha az ember nem olyan marha, hogy Mercedest vagy olasz kocsit vegyen.

Ebőváry
Előzmény: krezidiesel (1998)
krezidiesel Creative Commons License 2005.01.30 0 0 1998

Az a sok kiváló ami meg nem megy el 10000-et se az a hiba%. Kivánom hogy robotok varrják a gatyádat is!

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1997)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2005.01.30 0 0 1997
"Az ipari robotokról meg annyit hogy nézd meg a mai autókat: pontosan egyforma szar mind! "

Ez nem a robotok miatt szar, hanem a számítógépes szimulációk annyira pontosan tudják meghatározni az anyagok erősségét, hogy tervezni tudják, hogy mennyi legyen az élettartama, azaz csak a garancia (100-120.000km) után hulljon szét.

Ugyanennyi erővel szinte végtelen élettartamú (30+év) kocsit is tudnának gyártani, csak akkor ki venne alkatrészt és szervízt.

Ebőváry
Előzmény: krezidiesel (1996)
krezidiesel Creative Commons License 2005.01.30 0 0 1996

A jelenlegi adorendszer arra se képes hogy összevont családi adó legyen...2 gyereket eltartó család apa dolgozik anya a kölkökkel otthon és a szja ugyanannyi mintha facér lenne az ember. Persze hogy marha aki gyereket vállal,mert egyenlő a fokozott anyagi teherrel.

Az ipari robotokról meg annyit hogy nézd meg a mai autókat: pontosan egyforma szar mind!  

Előzmény: Mezőbándi (1995)
Mezőbándi Creative Commons License 2005.01.30 0 0 1995
Én csak azt nem értem, hogy mi akadálya van a probléma nyugdíjrendszeren keresztül történő korrekciójának?

Pl. Minél több gyereked van, annál kevesebb nyugdíjjárulékot kelljen fizetned (fizetni utánad). Gyermektelen vagy? Magasabb nyugdíjjárulék. Nyilván valamiféle korhatárhoz kötve, pl. 28 évnél kezdődően. Ezt a befizetési oldalon.
Kifizetési oldalon hasonlóképpen: sok gyereket neveltél? Beépül a nyugdíjadba.

Ez nem csak a demográfiai problémát kezelné valamelyest, hanem a munkaerőpiacon is kiegyenlítené a gyereket vállalni akarók (illetve a már gyerekkel rendelkezők) hátrányát, hiszen utánuk kevesebbet kellene fizetnie a munkáltatónak.

Bünteti ez a gyermekteleneket? Nem. Ez a társadalmi igazságosság helyreállítása. És itt még az sem számít, hogy milyen okból gyermektelen valaki - a többi gyermektelennel azonos lehetőségei vannak a munkában és a boldogulásaban.
Előzmény: Fulika (1990)
micu Creative Commons License 2005.01.30 0 0 1994
A gondolkodásmódot mindig a körülmények alakítják. Ha szigorúan (értsd kézlevágás, stb) bünteted a lopást akkor hosszú távon (pár generáció) erkölcsössé válik a társadalom. Ha lazítod a dolgokat akkor néhány generáció alatt az erkölcs is fellazul. Ezen persze sok minden változtathat, Pl. a vallás rá tudja venni az embereket némileg hosszabb távon is bármilyen irracionális cselekvésre. Ugyanez igaz a társadalom megújulására is. Anno szvsz senki nem gondolt bele direktben hogy azért vállal tíz gyereket mert ez kell a társadalom megújitására. Csak egyszerûen ez volt az emberekben az igény - mert a körülmények ezt követelték. Mára a helyzet megváltozott. Ez egyébként nem annyira off: szvsz az afrikaiak is csak akkor fognak kevésbé szaporodni a nyulaknál ha az egyéni érdekük hosszabb távon ezzel nyilvánvalóan ellentétbe kerül - plusz kapnak olyan érzelmi pótlékot mint Pl. a hobbiállat.
Előzmény: Fulika (1993)
Fulika Creative Commons License 2005.01.30 0 0 1993
Félek, ez sokkal bonyolultabb dolog. Egyszerűen a gondolkodásmód változott, amin tiltásokkal nem lehet segíteni. Nehéz egy politikusnak kiállni azzal a "nép" elé, hogy megvonom a szociális hálót, ezért csináljatok több gyereket, és engedjetek az életszinvonalatokból. Viszont szerintem az emberek 90%-át nem is érdekli a jövő (sajnos). Nem tudom ezzel a témával nem offoljuk szét a topicot? :)
Előzmény: micu (1992)
micu Creative Commons License 2005.01.30 0 0 1992
Ebben nagy igazság van, szerintem is a fõ ok a nyugdíjrendszer, és a hobbiállatok amik kielégítik az érzelmi szükségletet. Egyébként szvsz ez utóbbiak betiltásával is lehetne növelni a népességet...
Előzmény: Fulika (1990)
micu Creative Commons License 2005.01.30 0 0 1991
Lehet hogy nincs, de a mai technológiai szinten lazán meg lehet csinálni. Persze a kicsi kínai ma olcsóbb mint egy robot - picit olyan ez mint a rabszolgatartás idején, tulajdonképp a technológia megvolt a gõz felhasználásához (volt valami heron gömbje a görögöknél) csak épp a társadalmi viszonyok nem tették szükségessé a továbbfejlesztését, mivel a rabszolga olcsóbb volt.
Előzmény: krezidiesel (1989)
Fulika Creative Commons License 2005.01.30 0 0 1990
Elolvastam a cikket, és sajnos sok igazság van benne. Azt írja többek között, hogy európa "végzetének" egyik komponense a szociális és nyugdíj rendszer. Mivel ezen rendszerek előtt a gyerek befektetés volt a jövőbe az öregek számára, ezért gazdasági állapottól függetlenül nagy volt a gyerekszám. Ezt törte ketté a nyugdíj rendszer, amiben az ember saját maga próbál magáról gondoskodni egész élete során, és nem kinlódik gyerekek felnevelésével, mivel azt gondolja nincs rá szükség, majd ő eltartja magát. Megfigyelhető, hogy eközben nőtt az állatot tartó fiatalok aránya, mivel az állat kicsit olyan mint a gyerek, ezért alkalmas a gyerek iránti emócionális szükséglet levezetésére, viszont mégse jelent akkora felelősséget és kötöttséget mint a gyereknevelés. Persze a szociális háló épp a fiatal nemzedék alacsony száma miatt is borulni fog. A másik ok az adórendszer. Az adóztatás egyre nő az európai államokban, hogy fenntartsák a szociális rendszert. Ez valamit a lakások irreálisan magas ára gyakorlatilag sok helyen lehetetlenné teszi az életkezdést a fiataloknak, így ők inkább a szülőkkel maradnak, minthogy a párválasztást, és az önálló életet válasszák. Ez az összetevő is a fiatal nemzedék számát csökkenti. A harmadik összetevő az európai liberális gondolkodás, ami paradox módon az európai dedmokráciát is veszélyezteti. Mivel jöhetnek a bevándorlók (és kell is jönniük, hogy az életszinvonalunkat fenntartsák), akik a kultúrájukat is hozzák magukkal, a mai tendenciák alapján csak idő kérdése, hogy például az iszlám mikor kerül túlsúlyba európában. Ez a demokráciánk mai értelemben vett végét is jelentheti. Érdekes adalék, hogy ismerősöm egy szír családnál volt vendégségben mostanában. A családban csak a családfő dolgozik 2-3 órában a szír vasútnál. Van egy fiatal munkanélküli fiuk. A srác első kérdése az volt az ismerősöm felé (miután bemutatták), hogy mennyi magyarországon a munkanélküli segély...
Előzmény: krezidiesel (1987)
krezidiesel Creative Commons License 2005.01.29 0 0 1989

Olyan robot nincs ami egy gatyát meg tud varrni, és amig a filléres munkaerő varrja addig nem is gondolkozik rajta senki.( Vietnamban 7000 ft a minimálbér a felnőtteknek. Ja a kölkök negyedéért dolgoznak, sokkal gyorsabban...) A világ aljas módon farkassá vált, ha bárányként gondolkozol kiröhögnek azt felfalnak.( vagy forditott sorrendben...) A multik egyenlőre csak halogatnak, és azt hiszik a pénzük burokként megvédi őket. Ilyet láttunk már a történelemben mikor több millio zsidót marhavagonba raktak azt elgázositottak. Azthitték ez velük nem történhet meg.

 

Előzmény: micu (1988)
micu Creative Commons License 2005.01.29 0 0 1988
Kétlem hogy ha visszaköltözne a könnyûipar akkor kézzel kezdenének dolgozni. Nagyobb a valószínûsége hogy a melót ipari robotok végeznék.
Szvsz a Peak Oil nemigen fenyegeti a globalizációt. Az már inkább hogy az EU és az amcsik nem tudnak mivel fizetni a kicsi kínaiak melójáért és ezért szûnik meg (pontosabban csökken volumenében) a globalizáció.
Előzmény: krezidiesel (1987)
krezidiesel Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1987

Ez meghaladja az angol tudásom...

De miért baj ha fogy a népesség az eu-ban? Fele ennyien lennénk is sok lenne!

Olyan illúzióm meg nincs hogy majd nyugdijas leszek és nem lesz aki eltartson, mert szerintem addig kell majd dolgoznom ugyis mig fel nem borulok, és én fogom eltartani a mostani fiatalokat ahogy most is.

Senki nem akar már melózni, egyre több az improduktiv melós... mindent lassan a távolkeleten gyártanak. Ahogy megdrágul majd a szállitás majd lenne ujból igény pl a könnyűipari termékekre (cipő, ruhaipar ami az utolsókat rugja) csak nem lesz senki aki be tud majd fűzni egy komolyabb varrógépet, a műszerészekről nem is beszélve.

Már ruhaipari képzés sincs az országban, 30 év mulva meg amikor talán ujból szükség lenne rájuk akkor majd ki? Majd mi... ujbol 70 évesen...

Sokkal boldogabb lennék ha 5 millio magyar lenne csak hazánkban, és 2 milliárd ember a Földön!

Előzmény: keopsz (1985)
keopsz Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1986
Na ez nem jott ossze. :)

Where Have All the Children Gone?
Előzmény: keopsz (1985)
keopsz Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1985
Erdekes cikk a nepessegfogyas igazi okairol:

micu Creative Commons License 2005.01.27 0 0 1984
Úgy néz ki hogy a Suziki is csinál hibrid autót, <a href="http://www.reggel.hu/index.php?apps=cikk&cikk=6823">twin néven</a>.
Csak azt nem tudom hogy európában miért nem lehet kapni, másrészt pedig azt hogy állam bácsi miért nem az ilyen járgányok terjedését forszírozza a városi terepjárók helyett.
micu Creative Commons License 2005.01.27 0 0 1983
De ezek általában itt végzett emberkék, és nem a kecskék mellõl jönnek be 40 éves korukban.
Előzmény: erbe (1982)
erbe Creative Commons License 2005.01.27 0 0 1982
Csak nézd meg, hány arab származású szívsebész, nőgyógyász, fogorvos és egyéb van nálunk. De sötétebb bőrű is akad néhány.
Előzmény: micu (1979)
micu Creative Commons License 2005.01.27 0 0 1981
Az hogy valaki napközben netezik nem jelenti azt hogy közben nem hajtja csapágyasra magát. De a szellemi munkát nem lehet úgy csinálni hogy leülsz és 12 órán át ugyanarra koncentrálsz, idõnként abba kell hagyni ahhoz hogy hatékonyan mûködhess. Sõt, elárulom, én Pl. általában óránként tartok úgy 10 perc szünetet, ekkor vagy netezek vagy csak sétálgatok. Pedig egyszemélyes cégként én vagyok a fõnököm. Viszont azt is tudom hogy túl intenzív meló = sok bug a programban = elégedetlen ügyfél + még több meló amíg megtalálom és kijavítom a bugokat, rosszabb esetben pedig tervezési hiba ami miatt utána több napi melót kell újraírni. Szóval ebben a szakmában szvsz a sztahanovizmus nem feltétlenül kifizetõdõ (és szerintem ez nem csak a programfejlesztésre igaz, de bármilyen olyan szellemi munkára ahol egy rossz lépés komoly károkat tud okozni).
Előzmény: krezidiesel (1980)
krezidiesel Creative Commons License 2005.01.26 0 0 1980

Ez a munkaidőben való netezésre a reakciók kb olyan mikor utánakiabál nak a sompolygó cigány után :- hová mész Gazsi?!

                                       - én tyúkot???

Nem személyeskedtem mikor erről irtam ,csak arra céloztam hogy sok alibi melóhely van még most is.

A tul sok eltertani való nyugdijas problémáját meg nagyon ügyesen megoldja az állam, az egészségügy jelenlegi "fejlesztésével". Hugom idén végzett orvos , meg se fordult a fejében hogy elhelyezkedjen Mo-gon, rögtön külföldön keresett ( és talált) melót. Évfolyamtársai havi két hétvégi ügyelettel nem visznek haza 100-at, ami nemjön ki 500ft/  órára. Ennyit fizetek a bébicsősznek... Több mint nevetséges!

De milyen mérhetetlen optimizmus abban hinni hogy megérjük a nyugdijat...?

Előzmény: keopsz (1976)
micu Creative Commons License 2005.01.26 0 0 1979
Az emberek elvarjak, hogy az allam gondokodjon roluk. Igy egyre felelotlenebb donteseket hoznak (pl. olyan sok gyereket csinalnak, amit mar nem tudnak eltartani; de pl. a lakashitel felvetelt is ide sorolnam. szvsz 10-15 ev mulva rengeteg csalad fog "csodot" jelenteni es az allamnak kell oket kihuznia a bajbol a mas emberek penzen).
Az olyan sok gyereket akiket nem tudnak eltartani általában nem a demokratikus rendszerekben csinálják. Kivétel persze van, lásd legnagyobb hazai kisebbség, de nem ez az általános.
Az hogy a társadalom reprodukálja magát az hosszú távon mindenkinek érdeke. És mivel úgy néz ki hogy a spontán önreprodukció egyre nehézkesebb így ezt állam bácsinak segítenie kell ahogy tudja. És még így is csökken a népesség a világ civilizált részein. Persze a libsik megpróbálják ezt úgy megoldani hogy jöjjenek a bevándorlók, csak azt felejtik el, hogy az afgán tevepásztor nem igazán tud elhelyezkedni mint fogorvos, pedagógus, vagy mérnök.
Előzmény: keopsz (1976)
micu Creative Commons License 2005.01.26 0 0 1978
Elég kevés olyan munka van amit napi 8-10 órán át lehet úgy folytatni hogy közben nem tartasz szünetet. Talán csak a taposómalom hajtása ilyen, de mivel ma még van olcsó olaj, így a mûködõ taposómalmok száma aránylag csekély.
Előzmény: krezidiesel (1974)
nyrgy hz Creative Commons License 2005.01.26 0 0 1977

Lehet, hogy OFF (akkor bocs), de valaki meg tudná nekem írni, melyek a magyar szakkifejezések az olaj- és gázkitermelés következő fázisaira: exploration, appraisal, development?

 

Ezer kösz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!