Még azért ide sorolandó a Nógrádiak jelvénye is, igaz itt a Nagy-Hideg-hegy - Ágasvár szakasz teljesítéséhez kell külön füzetet venni, azaz oda is kell pecsételni, és még teljesíteni kell a 35 km-es sárga jelzésű Bányász körutat, vagy a Karancs-Medves 35 vagy 50-es teljesítménytúrát. Mi ez utóbbira pályázunk jövő áprilisban, addigra végigérnénk az OKT-n Mátraházáig, és a teljesítménytúra rajtjában meg is adják a kitűzőt.
Sziasztok! Körülbelül másfél évvel ezelőtt elkezdtétek összegyűjteni itt a fórumon mindazoknak a "pluszba" begyűjthető jelvényeknek a nevét és beszerzésének módját, amelyek az Országos Kéktúra útvonalához kapcsolódnak. Próbáltam keresni, de sajnos nem találtam meg :( Tudna nekem valaki segíteni? Előre is köszönöm szépen!
Az andezit kőömlés lábánál, az erdei útról letérve indul fák között az erdei gyalogút a hajlott andezit oszlopok felé. Az út tengelyére merőleges hossztengelyű, fekvő U alakú látszóbeton építmény ad helyet a 12 db, a Geopark területéről származó kőzet bemutatásának. Az út az építményen került átvezetésre, így a látogató a kőbemutatón át jut a hajlott andezit oszlopokhoz, valamint a kőömléshez, megismerve a hely kialakulásának geológiai és földtörténetét, a kő szerkezeti jellemzőit. A kőömlés felső részén egy kilátópont is található a Cserhát gyönyörű panorámáját biztosítva. A béri Nagy-hegy helyi védelem alatt álló terület, ami 2010 óta az UNESCO védnökségével működő Európai- és a Globális Geopark Hálózat tagjává vált Novohrad-Nógrád Geopark egyik kiemelkedő földtani értéke. A béri Nagy-hegy mesterséges és természetes feltárásai 15 millió év történéseit foglalják össze kis területre koncentráltan, komplex módon. A hely időutazás a kőzetrétegek mélyén, hiszen a Geoparkok fő célja, hogy bemutassák az élettelen környezetet, ráirányítsák a figyelmet a földtani értékeinkre.
A HTM hírlevelében olvastam fentieket.
Az OKT közvetlen kapcsolatot biztosít (Z-), erről már írtam pár nappal ezelőtt.
Ez a projekt lehetett a forrása a kőoszlopnak, feltételezem.
Sikerült tegnap alaposan felmérni a kritikus szakaszt.
Még az eső sem tudta megakadályozni:-)
Az eredmény egyértelmű, nem kell módosítani.
Az eredeti (12 évvel ezelőtti) állapot gyakorlatilag létező útvonal, egy füves, jól járható szekérút.
Van apró módosulás, de ez nem lényeges.
Ez a KÉK az atlaszban is, a CSEREHÁT atlaszban is, nem tudom, miért kellett Felsővadász "belterületén" áthelyezni anno, a szántóföldön ui. már nem lehet "átkelni", ez az út meg létezik, járható.
A vizes növények okoztak némi kárt, de a térkép-részleten jelzett útvonalon sikeresen "átkeltem".
A nyom a búzatábla és a napraforgó tábla határa, de mezsgye nincs, a még alacsony napraforgók között dagasztottam a sarat.
A túloldalon (003-as pont), ott, ahol pár éve még út volt, mér csak bokrok vannak, ezeken kell "átvágni", nem árt a metszőolló, bár már van nyoma annak, hogy többen sikeresen eljutottak a járható szekérútig (004-es pont).
Ezen irányba, majd a 005-ös pontnál nem kell az ösvényen maradni, hanem fel a sáros úton, hamarosan jelzések is lesznek,
A 006-os ponttól már járt földút van, jelzések is vannak.
Nem tudom, hogy az alábbi útvonal módosításnak mi az akadálya, de a jelenlegi út továbbra is be van szántva (hatalmas kukoricatábla van a "helyén").
"Baktakék ÉNY, országút-keresztezés – országút – Kalmi-tető É – gémeskút –Kalmi-tető ÉNY: K
Indoklás: beszántás miatt áthelyezés"
Tegnap felmértem a tervezett "elkerülő" utat, a track rendelkezésre áll.
Gémeskutat nem láttam út közben, de a széles, erősen keréknyomos út jól járható, kicsit gazos, a környezete nem a legszebb, de el lehet érni az országutat. A tegnapi esőben ennek volt előnye is, a jelenlegi úton, mely igencsak sáros volt, nem tudom, mekkora lett volna a cipőm.
Ja, az út látszik a Google térképén.
Az OSM "nem tud" az útról.
Feltöltöm a trekket, és holnap már a az OMP térképén is látható lesz.
Már 2013 szeptemberében rossz híreket közölt a Balázs a kitűzőkről:
"Két rossz hírem is van. Az egyik szelídebb: kell az eredeti füzet. A másik súlyosabb: már csak 8 jelvényünk van és legalább 25 igénylőnk. Az ezelőtt utoljára 20 évvel használt verőtövet pedig nem leljük.
Így félő, hogy eredeti formájában ezt a lehetőséget kénytelenek leszünk megszüntetni. Ideiglenes megoldásként gondolkodunk kitűző elkészítésében, mert új szerszám elkészítésére most sajnos nincs pénzünk.
Üdvözlettel: Kovács Balázs
2013. szeptember 24."
Próbáltam egy helyi(szegedi) vállalkozón keresztül segíteni, de sajnos elakadt a dolog, így maradt a kitűző, amit az idén adtak ide. Azért még nem adom fel és próbálom meggyőzni a vállalkozó túratársat az ügy fontosságában és jóságában.
Nem feltétlenül kell várnod tavaszig, a ttúrától függetlenül is bejárhatod a Bányász-körutat egyénileg is, csak igazolj a kis füzetkébe a kódokkal!
A füzet megvásárlása szükséges a túramozgalom teljesítéséhez, utána abba a kódok felírása, a teljesítménytúra csak opciós lehetőség a teljesítésre.
Magyarul ha jól haladtok a kéktúrán és rászántok egy (esetleg kettő) hétvégét a Bányász-körútra akkor akár már az idén meglehetne a Nógrád megyei jelvény.
Nem érdemes sokat vacakolni ezzel sem, mert a helyzet legjobb tudomásom szerint ugyanaz Salgótarjánban is mint Szegeden. Ezek a még az előző rendszerben készíttetett szép zománcos jelvények egyre csak fogynak és egyelőre nincsen hír arról hogy újra készítenék őket. A kitűző meg azért nem ugyanolyan, na.
megveszed ezt a füzetet, bejárod a Salgótarján környéki sárga sáv jelzést, beleírod a kódokat és ugyanott vagy mintha bejártad volna a Karancs-Medves 35 teljesítménytúrát
A kéktúra pecséteknek is vannak rubrikák benne Nógrádtól Ágasvárig, de a kéktúrás füzetet is elfogadják ezek esetében
Persze logisztikailag egyszerűbb mindezt a K-M túrán intézni jövő májusban, csak mondom hogy ez is egy lehetőség.
Pont én is személyesen szerettem volna lemenni Szegedre, mivel már Dorogtól eljutottunk Magyarkútig, és ekkor jött a levélváltásnál ez a szomorú hír, pedig az, hogy egyesületi tagok legyünk ez volt az egyik fő motiváció, mert itt tagnak is kellett lenni. Most jön tavaszig a következő etap Mátraházáig, hogy a Nógrád megyei jelvényt megkaphassuk, persze még lenyomjuk áprilisban a Karancs-Medves 35 teljesítménytúrát is hozzá.
Ez valóban szomorú hír, nekem is az első részjelvényem volt és nagyon örültem neki.
Remélhetőleg ezt a kiírást is módosítják majd, én töltöttem fel de mióta rendszerváltás volt az MTSZ-ben minden külső ember hozzáférését megszüntették. Így aztán több mozgalom vagy akár a turistautas rész sem frissül már.
Egy kicsit hamarabb is eszükbe juthatott volna gondolni erre, mert már 2010-ben is csak egy kis zacskónyi volt belőle mikor én igényeltem.
Akkoriban vezették be hogy csak és kizárólag eredeti füzetet fogadnak el, fénymásolatot nem, éppen azért mert már akkor fogytán volt a jelvény. Csoda hogy eddig kitartott a készlet.
Személyesen utaztam le Szegedre érte és vártam rá 2 órát, de megérte, az volt az első jelvényem a kéktúrán, ráadásul nagyon szép!
Kár érte hogy nincsen már meg a verőtőkéje, de minta alapján szerintem el lehetne készíteni, ha szándék (és persze pénz) lenne rá.