Ennek kéne utánajárni hogy létezik-e? Én sem tudom.
2009-ben írták:
" Aki a Kéktúra igazolófüzetében az Írottkő – Ötvös közötti szakaszt túráink során bélyegzővel látja el, most elkészült Vas megyei Kéktúra jelvényt vehet át."
Nem maradtál le semmiről, mert a kis NMTSz-es igazolófüzetet nem kell telebélyegezni az OKT ide tartozó bélyegzőivel, kéktúra ide vágó szakaszának (NHH-Ágasvár) teljesítését elfogadják a kéktúrás igazolófüzet alapján is! Nem jól mondta rádiós Józsi.
Csak a 35km-es Bányász-körutat kell már bejárnod, és kész+ bemutatni a kéktúrás füzetedet.
Én megkerestem őket két éve, és gyakorlatilag válaszra sem méltattak. Más forrásokból azt hallottam, hogy az OKT 50 vándorlás - mint rendezvény - azon résztvevőinek adtak kitűzőt aki akkor végigjárta a megyei szakaszt. Tehát az egy alkalmi díjazás volt és máskor nem jár.
Köszönöm szépen neked is! Én akkor most egyenlőre erről lemaradtam, mert már végigjártam ezt a részt. Na, majd a második bejáráson erre is sort kerítek! Más: mintha olyasmi is derengene nekem, hogy a Vas megyeieknél is lehetne kérni valamit az OKT megyei szakaszának teljesítéséért. Nem tudom jól emlékszem-e?
Tegnap utána mentem a dolognak: a 100 ezret nem feltétlenül lépi át az utolsó ajánlat - Balázsnak 150-et mondtak -, de megkérdezek egy ismerőst is aki érmeverő, ő utoljára egyedi sport érmek kliséire mondott 50-et. Ha lesz biztos ajánlat, akkor vállalom az ügyintézést. Addig a felajánlásokat tartsuk evidenciában! Á
Nem nagyon értem mit is akarsz mondani, de egy biztos:
Felsővadászon nagyon jól járható az a kék útvonal amit eredetileg kijelöltek a '80-as években*. Az pedig a mai piros jelzés, amely a faluban aszfaltos utcán vezet fel a domboldalra, később szekérútra változik miután eléri a művelt területet. Itt az erdő (cserjés) és a szántó határán megy tovább.
Mindez jól követhető a te térképeden is.
Ez a legkézenfekvőbb, mi 3 éve ezen érkeztünk be a faluba Nyésta felől, és a villanyoszlopokon még akkor is ott virítottak a régebbi kék jelek.
*A '80-as évek előtt Abaújlak-Gadna útvonalon ment a kék.
Még azért ide sorolandó a Nógrádiak jelvénye is, igaz itt a Nagy-Hideg-hegy - Ágasvár szakasz teljesítéséhez kell külön füzetet venni, azaz oda is kell pecsételni, és még teljesíteni kell a 35 km-es sárga jelzésű Bányász körutat, vagy a Karancs-Medves 35 vagy 50-es teljesítménytúrát. Mi ez utóbbira pályázunk jövő áprilisban, addigra végigérnénk az OKT-n Mátraházáig, és a teljesítménytúra rajtjában meg is adják a kitűzőt.
Sziasztok! Körülbelül másfél évvel ezelőtt elkezdtétek összegyűjteni itt a fórumon mindazoknak a "pluszba" begyűjthető jelvényeknek a nevét és beszerzésének módját, amelyek az Országos Kéktúra útvonalához kapcsolódnak. Próbáltam keresni, de sajnos nem találtam meg :( Tudna nekem valaki segíteni? Előre is köszönöm szépen!
Az andezit kőömlés lábánál, az erdei útról letérve indul fák között az erdei gyalogút a hajlott andezit oszlopok felé. Az út tengelyére merőleges hossztengelyű, fekvő U alakú látszóbeton építmény ad helyet a 12 db, a Geopark területéről származó kőzet bemutatásának. Az út az építményen került átvezetésre, így a látogató a kőbemutatón át jut a hajlott andezit oszlopokhoz, valamint a kőömléshez, megismerve a hely kialakulásának geológiai és földtörténetét, a kő szerkezeti jellemzőit. A kőömlés felső részén egy kilátópont is található a Cserhát gyönyörű panorámáját biztosítva. A béri Nagy-hegy helyi védelem alatt álló terület, ami 2010 óta az UNESCO védnökségével működő Európai- és a Globális Geopark Hálózat tagjává vált Novohrad-Nógrád Geopark egyik kiemelkedő földtani értéke. A béri Nagy-hegy mesterséges és természetes feltárásai 15 millió év történéseit foglalják össze kis területre koncentráltan, komplex módon. A hely időutazás a kőzetrétegek mélyén, hiszen a Geoparkok fő célja, hogy bemutassák az élettelen környezetet, ráirányítsák a figyelmet a földtani értékeinkre.
A HTM hírlevelében olvastam fentieket.
Az OKT közvetlen kapcsolatot biztosít (Z-), erről már írtam pár nappal ezelőtt.
Ez a projekt lehetett a forrása a kőoszlopnak, feltételezem.
Sikerült tegnap alaposan felmérni a kritikus szakaszt.
Még az eső sem tudta megakadályozni:-)
Az eredmény egyértelmű, nem kell módosítani.
Az eredeti (12 évvel ezelőtti) állapot gyakorlatilag létező útvonal, egy füves, jól járható szekérút.
Van apró módosulás, de ez nem lényeges.
Ez a KÉK az atlaszban is, a CSEREHÁT atlaszban is, nem tudom, miért kellett Felsővadász "belterületén" áthelyezni anno, a szántóföldön ui. már nem lehet "átkelni", ez az út meg létezik, járható.
A vizes növények okoztak némi kárt, de a térkép-részleten jelzett útvonalon sikeresen "átkeltem".
A nyom a búzatábla és a napraforgó tábla határa, de mezsgye nincs, a még alacsony napraforgók között dagasztottam a sarat.
A túloldalon (003-as pont), ott, ahol pár éve még út volt, mér csak bokrok vannak, ezeken kell "átvágni", nem árt a metszőolló, bár már van nyoma annak, hogy többen sikeresen eljutottak a járható szekérútig (004-es pont).
Ezen irányba, majd a 005-ös pontnál nem kell az ösvényen maradni, hanem fel a sáros úton, hamarosan jelzések is lesznek,
A 006-os ponttól már járt földút van, jelzések is vannak.
Nem tudom, hogy az alábbi útvonal módosításnak mi az akadálya, de a jelenlegi út továbbra is be van szántva (hatalmas kukoricatábla van a "helyén").
"Baktakék ÉNY, országút-keresztezés – országút – Kalmi-tető É – gémeskút –Kalmi-tető ÉNY: K
Indoklás: beszántás miatt áthelyezés"
Tegnap felmértem a tervezett "elkerülő" utat, a track rendelkezésre áll.
Gémeskutat nem láttam út közben, de a széles, erősen keréknyomos út jól járható, kicsit gazos, a környezete nem a legszebb, de el lehet érni az országutat. A tegnapi esőben ennek volt előnye is, a jelenlegi úton, mely igencsak sáros volt, nem tudom, mekkora lett volna a cipőm.
Ja, az út látszik a Google térképén.
Az OSM "nem tud" az útról.
Feltöltöm a trekket, és holnap már a az OMP térképén is látható lesz.
Már 2013 szeptemberében rossz híreket közölt a Balázs a kitűzőkről:
"Két rossz hírem is van. Az egyik szelídebb: kell az eredeti füzet. A másik súlyosabb: már csak 8 jelvényünk van és legalább 25 igénylőnk. Az ezelőtt utoljára 20 évvel használt verőtövet pedig nem leljük.
Így félő, hogy eredeti formájában ezt a lehetőséget kénytelenek leszünk megszüntetni. Ideiglenes megoldásként gondolkodunk kitűző elkészítésében, mert új szerszám elkészítésére most sajnos nincs pénzünk.
Üdvözlettel: Kovács Balázs
2013. szeptember 24."
Próbáltam egy helyi(szegedi) vállalkozón keresztül segíteni, de sajnos elakadt a dolog, így maradt a kitűző, amit az idén adtak ide. Azért még nem adom fel és próbálom meggyőzni a vállalkozó túratársat az ügy fontosságában és jóságában.
Nem feltétlenül kell várnod tavaszig, a ttúrától függetlenül is bejárhatod a Bányász-körutat egyénileg is, csak igazolj a kis füzetkébe a kódokkal!
A füzet megvásárlása szükséges a túramozgalom teljesítéséhez, utána abba a kódok felírása, a teljesítménytúra csak opciós lehetőség a teljesítésre.
Magyarul ha jól haladtok a kéktúrán és rászántok egy (esetleg kettő) hétvégét a Bányász-körútra akkor akár már az idén meglehetne a Nógrád megyei jelvény.
Nem érdemes sokat vacakolni ezzel sem, mert a helyzet legjobb tudomásom szerint ugyanaz Salgótarjánban is mint Szegeden. Ezek a még az előző rendszerben készíttetett szép zománcos jelvények egyre csak fogynak és egyelőre nincsen hír arról hogy újra készítenék őket. A kitűző meg azért nem ugyanolyan, na.
megveszed ezt a füzetet, bejárod a Salgótarján környéki sárga sáv jelzést, beleírod a kódokat és ugyanott vagy mintha bejártad volna a Karancs-Medves 35 teljesítménytúrát
A kéktúra pecséteknek is vannak rubrikák benne Nógrádtól Ágasvárig, de a kéktúrás füzetet is elfogadják ezek esetében
Persze logisztikailag egyszerűbb mindezt a K-M túrán intézni jövő májusban, csak mondom hogy ez is egy lehetőség.