Keresés

Részletes keresés

Yogi Creative Commons License 2005.04.13 0 0 45
Ugyan már, csótány itthon is van minden étteremben.
Előzmény: hobe (44)
hobe Creative Commons License 2005.04.13 0 0 44

Hmm, ez nem tul biztato:

We're kinda' ok with cockroaches as even the very best restaurants in Beijing are likely to have a few.  Eating at these restaurants may give some people slight stomach trouble

hobe Creative Commons License 2005.04.13 0 0 43
Kozben talaltam egy hasznos oldalt, elobb ezt elolvasom es kerdezek, ha valami nem vilagos.
Előzmény: hobe (42)
hobe Creative Commons License 2005.04.13 0 0 42

Par napra Pekingbe utazom es hat egy kicsit be vagyok tojva.. Azt tanacsoltak, hogy irassak le minden fontosat kinaiul es majd mutogassam pl. a taxisofornek, hogy hova akarok menni.

Ha metrozni akarok, akkor tudok jegyet venni? Van angol felirat az automatakon vagy beszel valaki angolul?

Lehet gyalog maszkalni es nezelodni (fenykepezni) a varosban vagy csak a turistaknak kijelolt helyeken?

Meg nem keresgeletem a neten, de van valahol fent metro terkep?

Előzmény: kilenctizenegy (41)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.04.13 0 0 41

Pekingben hatsávos utakat építenek, de nem ritka a tizenkét sávos sem. Ami útban van, azt lebontják, legyen az sztálinbarokk lakótelep vagy buddhista kolostor.

 

Amellett, hogy a meglévő két metróvonal egyikét hosszabbítják, 5 vagy 6 újat építenek (nem terveznek, építenek)!

 

 

Sanghajban annyi a felhőkarcoló, hogy akárhol is húzzuk meg a "magas ház" alsó határát, mennyiségben többszörösen veri a világ bármely városát. És nem igaz, hogy csak a mennyiségre mennek, a design lenyűgöző. Mindez nem csak a városközpontban, de itt-ott még a legkülső körgyűrű mentén is.

 

Pudong, Sanghaj hipermodern negyede tizenöt éve még földszntes dokkok uralta ipari városrész volt, néhány lézengő lakossal. Ma a világ egyik legdinamikusabban növekvő városa (már Sanghajhoz csatolták). A folyó alatt alagutak, fölötte moden hidak vezetnek át. Itt áll a világ negyedik legmagasabb épülete, a Jin Mao Torony. Az itteni metró végállomásáról indul a mágnespárnás vasút a reptérre, amit előrelátóan jó 40 km-re építettek fel a mai városhatártól. Pudong ma akkora, mint Budapest, de tíz év múlva állítólag nagyobb lesz, mint a mai Sanghaj, a tengerpartig ki fog érni.

 

 

Sencsenben húsz éve néhány száz halász tengette életét, ma egy kétmillió feletti metropolisz, ahol egyetlen célszerűtlenül tervezett vagy rosszul kivitelezett négyzetméter sincs. A város teljes sci-fi. A metrójegy pl. egy műanyag korong, mint a játékrulett zsetonja, amibe bele van építve egy kívülről láthatatlan mikrochip. Amikor beállítod a jegyautomatán, hová akarsz menni, az beprogramozza neked a chipet, a rendszer pedig utána érintésmentesen leolvassa, amerre jársz, és ha eltévedtél, vagy olyan szakaszon vagy, amit nem fizettél ki, nem engednek át a kapuk. Ehhez képest a párizsi metrók mágneskártyája olyan elavult, mint egy villamosjegy.

 

Ha bárkinek konkrét utazási tippekre van szüksége, segítek, ahogy tudok...

Előzmény: bögyölő (40)
bögyölő Creative Commons License 2005.04.12 0 0 40

 

   Szia Kilenctizenegy!

 

Én is csak azt kérem, hogy MESÉLJ, MESÉLJ még nagyon sokat KÍNÁRÓL! Mi is készülünk ki a párommal Pekingbe, ugyhogy minden infó nagyon érdekel!előre is köszönet.

Yogi Creative Commons License 2005.04.11 0 0 39
Mesélj!
Előzmény: kilenctizenegy (38)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.04.11 0 0 38

Nemrég jöttem haza Kínából és le vagyok nyűgözve.

 

Egyénileg utaztunk, tehát azt néztem meg, amit akartam és nem azt, amit valaki meg akart mutatni. Azzzal indultam el, hogy az igazság valahol a promóciós filmek által bemuatott és a hagyományos elmaradott országkép között van, de meg kell, hogy mondjam, az innováció, a szervezettség és a jövő-orientáltság sokkal kézzelfogatóbb és nyilvánvalóbb, mint azt akár az országimázs-filmek sugallnák!

 

A felhőkarcolók és a mágnesvasút nem kirakat, hanem tendencia, egy átgondolt fejlesztés lépcsőfokai. Lehet, hogy én csak milliós városokban jártam és a falvakban nyomor van és nincsenek szolgáltatások, de Magyarországot se a szabolcsi faluvégek etnogettói alapján kell átfogóan megitélni.

 

 

Előzmény: pragmat (37)
pragmat Creative Commons License 2005.04.05 0 0 37

OFF

Elég vicces egyébként, hogy sikerült a nagyszüleim érdeklődését felkeltenem. Elkezdtem tanulni kínaiul, mire kérdőre vontak, hogy mi értelme van ennek, akkor elmagyaráztam, hogy ma már egy dinamikusan fejlődő ország, felhőkarcolók épülnek, a jövőben fontos szerepe lesz a világban, mindenképpen előny lehet tehát a nyelvet ismerni. Nem akarták elhinni, mivel bennük még az a kép élt, hogy Kína egy elmaradott ország, ahol mindenki egyforma ruhát hord, nagy az alultápláltság, ipar szinte 0 stb. Most már el is döntötték, hogy megnézik személyesen.:))

ON

 

Ezt azért meséltem el, mert úgy vettem észre, hogy elég általános a jelenség - sok ember fejében él ilyen és ehhez hasonló kép Kínáról Magyarországon, vagyis, hogy egy évszázadosan elmaradott gazdaságú kemény diktatúra. Már csak azért is tartom furcsának, mivel egyre erősebbek a kapcsolatai Kínának a külvilággal, szóval elvileg egyre többet lehetne tudni, és sokan turistaként vagy üzleti ügyben is utaznak Kínába. Az mondjuk igaz, hogy az a rendkívül kevés infó, amit a 3 fő tévécsatorna hírei alapján - eddigi tapasztalataim szerint - Kínáról meg lehet tudni, (1-2 olyan hírt, mint a mágnesvasút vagy űrprogram kivéve, amik egyébként sem voltak túl kihangsúlyozva,) tényleg egy ilyen Kína-képet sugall...

pragmat Creative Commons License 2005.04.05 0 0 36

Sziasztok!

 

A következő kérdésem lenne: melyik irodát tudjátok ajánlani (ha már bármelyikről van valakinek tapasztalata) arra az esetre, ha utazási irodával szeretne menni valaki Kínába egy olyan 12-14 napra magyar idegenvezetéssel, kb. Peking - Xian - Shanghai - Hongkong. (A nagyszüleim szeretnének kimenni Kínába, nekik megterhelő volna az egyéni utazás.)

 

Köszi!

pimac Creative Commons License 2005.03.30 0 0 35
megnéztem a fotóidat, nagyon jók!
Előzmény: kb. (33)
pimac Creative Commons License 2005.03.17 0 0 34

Ámen.

Remélem így is lesz :-)

Előzmény: kb. (33)
kb. Creative Commons License 2005.03.17 0 0 33
Nagyon régi probléma ez és ezzel az új törvénnyel - akár milyen furcsán is hangzik ez elsőre - semmi érdemi változás nem történt. Sem kissebb, sem nagyobb nem lett az esélye egy fegyveres konfliktusnak.
Előzmény: pimac (32)
pimac Creative Commons License 2005.03.16 0 0 32

Láttátok ezt a cikket? Most komolyan, Kína képes lenne megtámadni Taiwan-t?

318i Creative Commons License 2005.03.16 0 0 31

Kb.:

 

Igen, latin betűvel van írva.

Ha nem valami marhaság, akkor nem gond.

Mindenesetre köszi.

Előzmény: kb. (25)
pimac Creative Commons License 2005.03.15 0 0 30
Köszönööööm! Tudod milyen régóta keresek ilyen magyar levelőlistát ?
Előzmény: kb. (29)
kb. Creative Commons License 2005.03.14 0 0 29
Ha Shanghai mész dolgozni, javaslom, hogy iratkozz fel a Shanghai- magyarok levelezőlistájára. www.azsia.net, azon belül Levelezőlisták.
Előzmény: pimac (8)
pimac Creative Commons License 2005.03.13 0 0 28

Haho megint.

Most kezdem el szervezni az utamat, van valakinek friss infója arról, hogy a vízum beszerzése mennyi ideig tart és mennyire komplikálják meg? Biznisz vízum kell, nem turista, tehát gondolom a folyamat különbözik kissé.

Köszönöm.

Dévényi Imre Creative Commons License 2005.03.11 0 0 27
Pekingi McDonaldsban nagyon csípős a csirke, majd vigyázz :).
kb. Creative Commons License 2005.03.11 0 0 26
A legtöbb esetben kapsz jegyet az utolsó pillanatokban is, de akkor legtöbbször teljes árat kell fizetned, míg ha előre megveszed a jegyet, kapsz kedvezményt. Ez időnként igen komoly lehet, hogy konkrét számot írjak, megnéztem (www.ctrip.com) a Peking-Shenzhen utat - ennek az útvonalnak 1750 RMB a teljes ára (plusz 50 RMB illeték) - március 31-re az aznapi 17 járat a következő szórást mutatja: legolcsóbb jegy 530 (januárban vettem 400-ért is), a legdrágább 1490. Nem géptípus függő, a legolcsóbb és a legdrágább járatok gépei között egyaránt van pl. 738-as. Főként az indulási időtől és a légitársaságtól függ a kedvezménymény mértéke. Egy tegnapi példa a viszonylag késői jegyvásárlásra: 16 óra után vettem meg egy jegyet úgy, hogy utána még visszamentem a szállodába egy megbeszélésre, majd 5-kor indultam a másik városban (150 km-re) lévő reptérre, ahonnan 19:50-kor indult a gépem. Még volt időm vacsorázni is. Viszont ekkor már csak teljesáron adták a jegyet.
Előzmény: kilenctizenegy (23)
kb. Creative Commons License 2005.03.11 0 0 25
Az xjlong ezek szerint latin betűkkel van a pulóvereden? Akkor a kutya nem fogja olvasgatni Kínában. Továbbá, mint ahogy már mások is mondták, ilyen szó nincs a kínaiban. Ez egy rövidítés, a legtöbb találat a google-ban egyszerűen felhasználói név, pl. a Xue Jinlong név rövidítése lehet. Illetve most már ez a topik az első találat a google-ban. :-)))
Előzmény: 318i (17)
Yogi Creative Commons License 2005.03.08 0 0 24
Bár mi egy nappal előtte vettük a repülőjegyet, azért érdemes előre foglalni. Tudod, a repülőgépen nincs állóhely... Egyébként ez volt az egyik nagy meglepetés: 15 éve egy belső járaton Boeing üzemelt. Azt hittem, valami öreg Iljusin lesz. Különben a vonatot ne hagyd ki, ha belefér az idődbe.
Előzmény: kilenctizenegy (23)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.03.08 0 0 23

Ja, és kösz az eddigi válaszokat!

 

Akkor már még egy kérdés: A belföldi repülőjáratokra lehet foglalás nélkül is jegyet kapni, mondjuk úgy, mkint itthon a vonatra (úgy értem, odamész és veszel, le biztos nem maradsz)?

 

Vagy létezik valamilyen egységes helyfoglalási rendszer? Mondjuk a Pekingi reptéren vehetek a Sanghai-Guilin járat egy meghatározott gépére jegyet? vagy nincs rá szükség?

kilenctizenegy Creative Commons License 2005.03.08 0 0 22
Péntektől, két héten át.
Előzmény: pimac (21)
pimac Creative Commons License 2005.03.07 0 0 21

Ja.. nem válaszoltam az eredeti kérdésre... hogy hol lehet venni. Szerintem menj be egy átlag boltba, mert a nagy nevű üzletházak ott is drágák.

Te mikor leszel ott?

 

Előzmény: kilenctizenegy (18)
pimac Creative Commons License 2005.03.07 0 0 20

A barátaim is ugyanígy mentek ki túristaként, ott vásároltak be ruhából hogy ne kelljen sokat vinni, azt mondták, hogy tényleg jó ötlet volt. De a kínai büfés csajszi is ugyanezt mondta amikor megkérdeztem a múltkor, hogy olcsón lehet ruhát venni, és nem is az itthoni kínai piac minőséget, hanem jóval jobbakat.

Előzmény: kilenctizenegy (18)
pimac Creative Commons License 2005.03.07 0 0 19
Majd lsz áruld el hogy mit jelent :-) most már nagyon kíváncsi vagyok.
Előzmény: 318i (17)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.03.06 0 0 18

Hol lehet kínában olcsó pólókat, gatyákat kapni? A "kínai piacon" vagy a boltokban is olcsóbb, mint itthon? (Nem importálni szeretnék, csak nem akarok több heti fehérnemüvel repülni.)

318i Creative Commons License 2005.03.06 0 0 17

Pimac:

 

Na most nevetni fogsz: hétfőn ez lesz az első dolgom. Vagy kínai büfé, vagy kínai ruházati bolt lesz a célpont.

Amúgy egy pulóver hátán van ez felírva, és nem akarom, hogy rajtam röhögjön a fél kínai közösség, mert olyasvalami van rám festve, ami akár ciki dolgot jelenthet.

Előzmény: pimac (16)
pimac Creative Commons License 2005.03.05 0 0 16

Lehet, hogy az lenne a legegyszerűbb, ha átszaladnál a sarki kínai büfébe, ott biztosan segítenek :-) De most tényleg. :-)

Előzmény: 318i (14)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!