-Szia Gréti! off:{Isten bizony gondoltam rá, de van egy Gréti nevű ismerősöm aki Margit. hihihi Azért én is tartazom egy vallomássa:-Volt egy ismerősöm aki Lászlónak hívott. Csak kézfogásnál mindíg egy pillanatnyival tovább tartotta a kezem minthogy azt én megszoktam hehehe}on
-Azért mégis javasolnám a hőmérőt. Én már jártam úgy, hogy hideg vízben pancsolás után melegebbnek gondoltam a már visszahűtött lombikot, vagy nyáron az 55°C-os, melegen töltött bort hűvösnek éreztem. Az erjedés vége felé a 28-30°C nem sok. Pont jó az almasavbontó baciknak. A kénhidrogé-szag általában két esetben áll elő: -ha nár megindult az élesztős tevékenység és ként adtunk a cefrének, mustnak, -tápanyag hiányban szenvednek az élesztők és lebontanak kén tartalmú aminosavakat. -Tehát nem szabad a kénezéssel elkésni és tápsót kell adni.(erjedés közben is lehet) A szín kioldását (már ha elegendő van a szőlőben) nagyban segíti a kén adagolása. Egészséges kék szőlő cefréjéhez én így számolom a ként: 400kg cefre x 150mg/liter porkén = 60000mg = 60gramm porkén (jól elkeverve) -Az enyhe kénhidrogén-szag egyébként az első nyílt fejtés után eltűnik. De ha nem erre is van megoldás.
Egy 4 hl-es kádba 4 kiskanál ként tettem. Nem hiszem, hogy az sok lenne.
A pincébe daráltunk és ott nem tudom megoldani a locsolást.
Mi napi 6-7 alkalommal lenyomkodjuk.
A merlothoz fajélesztőt nem is tettem. Tavaly még a garázsba kezdtük, de pont akkor elég hűvös volt, 5-6 napig nem indult be, le kellett hordani a pincébe. Sajna nem igazi borospince, hanem majdnem szuterén. A must az szép sötét.
A zweigelthez adtam kis fajélesztőt, de gondolom ott sem lett volna muszáj.
Az osztrák borász ismerőseim nevetnek azon, hogy hány napig kell rajta hagyni. Ők azt mondják és úgy is csinálják, hogy 10 fokosan préselni kell, még ha éjjel van akkor is, mert utána visszavilágosodik.
Én a kékfrankost 13 napig hagytam a héjján ,már rögtön a bogyozás után enyhén lekéneztem ,fajélesztőt adtam hozzá,naponta 3-4 szer lenyomkodtam a törkölykalapot ,árnyékos helyen tartottam/nem akartam lecipelni a préséselés előtt a pincébe/és mivel az éjszakák már elég hidegek voltak napközben sem tudott túlmelegedni.
Jó sötét lett a színe.Hagytam rozénak is azt rögtön zúzás-bogyozás után leszűrtem .A színek közt zongorázni lehet a különbséget:-)))
Ha sűrűn felkevarod nem tud sztem túlmelegedni,vagy locsold az erjesztőkádat hideg vízzel,vagy szedd szét a cuccot kisebb tételekre,persze gondolom ezt Te is tudod:-)))
Ez gyári gép úgynevezett 3-as szárnyashengere van műanyagból,kellő távolságra beállítva ,szépen felpattintja a szemeket de nem töri a magot.Halad ,mint a karikacsapás.4 mázsa szőlőt 20-25 perc alatt zúz-bogyóz,csak legyen aki pakolja..
Nekem sajnos még mindig kézzel tekerős, zúzó-bogyózó darálóm van . Mindenki igéri már pár éve, hogy motorizálják, aztán mikor már itt a szőlő, akkor jut eszükbe és újból kézzel tekerik. Én csak haveroknak adom kölcsön és azt ingyen.
Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni, de az érthető, hogy nem csinálhatod ingyen.
Úgy gondolom, hogy nekem megérne mázsánként 500.-Ft-ot, így talán másnak is.
Én is préseltem már, mert ismét el kezdett melegedni a cefre és mivel a hűtést nem tudom hogyan oldjam meg, így lepréseltem. Megint nem lesz sötét, testes.
Szia .Itt vagyok én is de már régen írtam ide.A kékfrankosomat tegnap préseltem két hétig volt héjjon erjesztve,természetesen bogyózva.A furmintért nemsokára megyek.
Vettem egy használt gyári elektromos zúzó-bogyozógépet .Elég régóta hajtottam már rá és végre sikerült.Megváltás a kézi bogyozás után.Híre ment és már több embernek is lezbogyóztam a szőlőjét./Kölcsönadni nem akarom,mert akkor tuti elb..ák./Eddig szívességből segítettem,dehát a villany,víz,idő nekem sem ingyen van.Szóval arra gondoltam,hogy ezután is megcsinálom de pénzért,vagy cserébe valamiért.Felétek mennyiért megy ez?
A Bortársaság nyitott egy új üzletet, és tegnap a megnyitón Gere mutatta be az új Kopárt,volt alkalmam megkóstolni a 2004-est. Igazából tetszett nagyon,és bár fiatal kora ellenére,abszolút nem bántóak a tanninok,szép kerek,a gyümölcsösség mellett érezni kis dohányt,és ugyanennyi puncsosságot is,de az én véleményem az,hogy sokáig nem tárolható,mint elöbbi kiadásai.
De, tudom Te szereted a rosekat is,hát a tegnapi kóstolón a bemelegítő a Gere 2006-os Rose Cuvée-je volt. Szinte gyümölcsbomba,a szine...lilás hagymahéj. Abszolút jó volt,A 2003-as cab.sauv. ,és a Kopár elött.
Ikont én is ittam vasárnap. Ugyan nem ugyanazokat a jegyeket véltem felfedezni benne, mint a Művelt Alkoholista rovatban tették, igaz, Kopárt eleddig egyszer kóstoltam csak. Nekem az illatban a dohány is megjelent kissé, és az én ízlésemnek kicsit sok volt a tanninja, de egyébként teljesen rendben van.
Hát nem tom ........ a készít az én esetemben annyit jelent , hogy apám szőlőjében segítek .... alakítható az öreg , amióta rendszeresen oltványokat kap tőlem névnapjára , hajlandó elfogadni a véleményemet és pl. nem szüretel már 16 cukorfokkal , csak mert a szomszédai már leszedték ...... a fajtaösszetételt is kezdi megváltoztatni , az olaszrizlinget szép lassan felváltja a hárslevelű .....
Más:
- pár órája kóstoltam egy Thummerer Bikavér '99 - et , nagy csalódás volt... illata szép , fűszeres - gyümölcsös , de íze-teste messze elmarad ettől ..... a Konyári Ikon is izmosabb ital nála .....
Elnézést a közbeszólásért, de van egy weboldal ahol több tucat neves magyarországi borászatról és borászról látható riport-videó. Talán valakit érdekel. Köszönöm. www.torzsasztal.com/boraszatok