A "hivatalos" reklámújságukban láttam, szerintem nekik nincs többféle, meg regionális, meg mittudomén.... :-) De ez ilyen egynapos akció. Aztán persze kérdés, hogy mekkora készletük van... Ahová én be szoktam ugrani útközben (Albertfalva) elég lakótelepi környék, nem hinném, hogy a nyugdíjas öreg nénik pont Barillára vannak kihegyezve. :-)))
Sziasztok! Egy kicsit békésebb vizekre eveznék, ugye nem baj? :-)
Látom, a hiperek is kezdenek egy kicsit lejjebb adni az árrésükből... Az Auchanban levitték 175 ft-ra a Barilla tészták árát (korábban 210-260 ft volt). 12-én, egyetlen napig pedig a Profi üzletekben 139 ft lesz néhány fajta szintén Barilla tészta.
Nem a szenvedéseimet vezetem le a gasztronómiai fórumon, viszont ez az étterem sztori már csak pont volt az i-re.
1) A pincérek, akiket én ismerek nem keresték meg ezt az összeget.
2) Magyarországon a pincérek 3 éves szakmunkásképzőt végeznek általában a kötelező általános iskola után. Ugyanez vonatkozik az eladókra. Olaszországban elég a nyolc általános.
3) Kár, hogy nem érted miről beszélek.
4) No comment
5) Félreértettél. Nem azt mondtam, hogy a déliek alulképzettebbek, hanem azt, hogy jobban lenéznek bennünket, mint az északiak valószínűleg azért, mert bennünk a szegény kelet-európait látják és kevésbé ismernek bennünket. Saját tapasztalat. Most voltam két hetet délen, persze ez a tapasztalat nem csak ezen a két héten alapul.
Elnézést kérek, ha nem jól fejeztem ki magam és félreértettél. Képzést tekintve épp az ellenkező igaz. Gyakran délen többet és tovább tanulnak, hiszen nehezebb munkát találni, tehát fontos a képzettség.
Főiskolát végeztem.
6)No comment
7) No comment
8) Nem tudom mi a sűrített Arany facan. Én biztos nem azon nőttem fel. Én Magyarországon soha nem ettem olasz ételt. Egyetlen olasz élelmiszer a Segafredo kávé volt presszóban. Elég jó.
Nem veled akartam igazságtalan lenni, illetve nem hiszem hogy igazságtalan lettem volna, viszont hidd el nekem, hogy könnyebb egy olasznak lenni Magyarországon, mint egy magyarnak lenni Olaszországban.
Valamint elnézést kérek, ha eltértem a topic témájától.
Ha mar az en nevem is szerepel a hozzaszolasomban akkor inkabb valaszolok :-)
En is nagyon erzekeny vagyok az igazsagtalansagra, a szocialis temakra, a minosegi es kulturalis kerdesekre. Ne felejts el, hogy en kezdtem ketsegbe vonni ennek az adott etteremnek az autenticitasat, illetve a sikere titkait. Jo?
Ugyanolyan erzekeny tudok lenni amikor egy olasz vagy egy magyar vagy akarki tudatlan es tudatlan modon beszel vagy viselkedik.
En, mint olasz es sziciliai (tehat a legdeliebbi olasz) imadom a forro temperamentumot, a noket, a jo kajat, a jo eletet, a szep divatot, a tengert, stb.
DE utalom amikor otthon az autoablakrol elbobjak a cigit vagy az utcara dobjak a papirt, stb. A rossz peldakbol, ahogy a jokbol is, orakon keresztul tudnek irni.
Biztos nehez kulfoldon elni, messze a te foldodtol, a barataiktol stb.
En tudom, mivel tobb mint 10 eve vagyok itt es ugyanilyen nehez nekem, tehat ertelek.
De ezert az ossze szenvedeseimet nem fogom itt egy gasztronomia Forumon rajtatok keresztul leszenvedni, viszont te most ugy nez ki igen.
Bar amit most mondok lehet, hogy subjektiv (velemeny) de akkor inkabb induljuk a tenyektol, tehat az objektiv dolgoktol.
1) "hogy kihasználják szegény pincérekethogy kihasználják szegény pincéreket" Senki nem kenyszeriti oket: az elotti es utana levo 2 etterem allandoan ures. A szegeny pincer mehet oda dolgozni 55.000 Ftert/ho mindennap 12 orat 21 nap/ho.
Vagy dolgozhat egy boltban ott a Balatonon egesz evben brutto 55.000 Ft/ho berert. Vagy mehet fel Pestre 75.000-ert. Ott viszont a borravalo miatt a SZEGENY PINCER minden hetvegen netto 100.000 Ft-ot vissz hazam + amit keres a het ossze tobbi napjan. Tehat osszesen akar 1.000.000 Ft-ot / ho (4.000 euro). En ei megalazonak talalom a futatast, de ennyiert en is futnek, jo?
2) "Olaszországban feketén foglalkoztatott pincéreknek, alagsori pincékben a földön kell aludniuk? Művészi üvegfúvók dolgoznak embertelen körülmények között, és kétlem hogy ez megérné nekik. Egyszerűen nem értem miért csinálják." Persze lehet hogy van olyan, hogy a foldon kell aludni, de ez nem tukrozik az orszag helyzetet. Az, hogy feketen dolgoznak itt is MO-on minden teruleten (kiveve allami munkahelyeken) ugyanez van. Miert csinaljak? mert egy pincernek nincs iskolai vegzettsege, nincs mas kepzettsege (nem a jogaszok pincerkednek) es ha boltban dolgoznak mint eladok akkor max 800 eurot keresnek/ho, etteremben tengerparton szezonban akar 3.000 eurot (azaz 750.000 Ft-ot). SZEGENYEK!
3) "Szóval az olaszok mélységesen lenéznek bennünket"
Altalanositani stereotipia alapjan nagy butasag, nem szabad.
Ki nez le benneteket? Kicsoda? Mirol beszelsz?
4) "(főleg az alulképzettek, mely alatt a nyolc általánost végzett népességet értem - van belőlük bőven)"
Itthon is van belole boven Pesten es videken, ahol sok bunko van itt es sok bunko van ott, MI BAJAD VAN?
5)"talán a déliek még jobban mint az észaiak..."
Megint egy altalanositas a deli, az ejszaki, a negerek, a zsidok.
Nagyon serto amit irsz, kerj bocsanotot!!!
Delolaszorszagban es Sziciliaba nagyon sok uriember van, kulturalt, diplomas emberek, intellektualisak, muveszek, nagy tortenelem, nagy tradiciok, es sokan sokan rendelkeznek felsofoku oktatassal (en is, jogi egyetem!). TE mit vegeztel???
6) "Meg arra is, hogy a két legismertebb magyar Cicciolina és Henger Éva. Ja, hogy az utóbbit senki sem ismeri otthon és hogy ezen az olaszoknak is el kéne gondolkozniuk?" Nezd Cicciolina hires pornosztar volt es magyar, mindenki ismeri itthon is.
Henger Evat azert nem ismerik itthon mert mindig csak Olaszorszagban dolgozott a porno szakman, olasz ferje (hires porno film rendezo) es 2 gyerek olaszorszagban.
Miert ne keljen ismerni a az olasz piac (mindenhol ahol arulnak kazettakat es magazint) tele van az o filkjekkel? Tenyleg hires.
7) "Magyarországot a pornó fővárosának tartják"
findusz, SVEGLIATI!!! Magyarorszag minden nemzetkozi porno szakdolgozo szerint (producerek, rendezok, casting irodak, disztributorok, stb.) a porno fovarosa.
Nem azert mert a buta es tudatlan olasz azt hiszik, hanem mert a vilagon a legtobb pornofilmet itt forgattak/forgatjak, mert a legtobb porno szines(no) magyar, mert a legolcsobban lehet itt forgatni es rengeteg munkaero van. Jo? ezzel nem tudom mi a bajad? Ez van, de kit erdekel, engem nem, teged miert?
8) "Persze, hogyne a szegény magyar nem szereti a minőségi cuccot, mert a szarhoz van szokva."
Ez kicsit durva, de van benne valami. Legalabb is olyan ertelemben, hogy regebben nem ismertek az olasz konyhat eredeti formajaban. Tehat ne felejsd el, hogy a Milanoi amihez vagy hozzaszokva ez magyar talalmany. Az a suritett Arany facan, amit szoktak beletenni magyar termek es szerintem sz*r, igy nottel fel draga findusz. Ehhez voltal hozzaszokva. Azt hitted, hogy ilyen az igazi olasz paradicsom szosz, ilyen az igazi olasz spagetti. Nem is az olaszoktol kaptad ezt. De ez rendszer valtas elott volt. Engem nem erdekel a politika, de most mar mas a helyzet, a magyar fogyaszto egyre igenyesebb (ez a topic a bizonytek), extraszusz olivaolaj, parmigiano, parmai sonka, stb stb. egyre igenyeltebb termekek. Ido kellett de nem a magyar ember hibaja miatt, mas rendszer volt, most mar tobb penz van es konnyebben ki lehet mennni olaszorszagban, sok osztondji van, az Erasmus, az Internet, a gyors es konnyu telecomunicacio, istb stb. egyre tobben tudjak, hogy mi a Parmigiano, egyre tobben hajlandok rakolteni tobb penzt. De ne tud meg, hanyan meg nem tudjak, meg sokat kell fejlodni. Egy szabad gazdasagban a fogyasztonak van egy eros fegyvere: nem megy oda ahol atvertek es ha mindenki teszti azt, akkor vagy a tulaj idoben rajon vagy csodbe megy. de ha egy adott hely igy nagyon megy akkor en mit tudok csinalni?
9) "Tudom, hogy most antipatikussá váltam sok Olaszország rajongó számára" Te tudod
10) "persze rengeteg csodálatos embert ismertem meg"
En is itt MO-on csodalatos emberek kozott vagyok, meg itt is a Forumban!
EN IS ERZEKENY VAGYOK AZ IGAZSAGTALANSAGOKRA, en is...
Elég kitartó vagy ha még ennek ellenére odamész ebbe az étterembe. Engem senki nem tud arról meggyőzni, hogy egy harmadosztályú parmezán jellegű sajt nem olcsóbb, mint parmigiano reggianót venni. Ha igazi parmigianót használna a te kedvenc étterem tulajdonosod, nem tudná 800 forintért adni a tésztát. Biztos vagy abban, hogy igazi olasz tészát használ és nem a Lidl-ben vásároltat?
Ja, hogy kihasználják szegény pincéreket? Ahhoz mit szólsz, hogy az itt Olaszországban feketén foglalkoztatott pincéreknek, alagsori pincékben a földön kell aludniuk? Művészi üvegfúvók dolgoznak embertelen körülmények között, és kétlem hogy ez megérné nekik. Egyszerűen nem értem miért csinálják.
Ja és azon Adria tengerparti szállodákhoz mit szólsz, ahol külön büfé asztal van fenntartva a kelet-európai vendégek étkeztetéséhez és külön büfé asztal az olasz és nyugat-európai vendégek számára, noha a szegény kelet-európai is ugyanannyit fizetett a szállodáért mint az olasz vagy bárki más. Gondolom nem kétséges hol találhatók az alacsonyabb minőségű ételek.
Szóval az olaszok mélységesen lenéznek bennünket (főleg az alulképzettek, mely alatt a nyolc általánost végzett népességet értem - van belőlük bőven), talán a déliek még jobban mint az észaiak, bár a fenti példából is láthatóan ez nem törvényszerű. A nőket általában prostituáltnak a férfiakat pedig futtatóknak képzelik. Erre az utóbbi kétheti nyaralásom során többször is emlékeztettek. Meg arra is, hogy a két legismertebb magyar Cicciolina és Henger Éva. Ja, hogy az utóbbit senki sem ismeri otthon és hogy ezen az olaszoknak is el kéne gondolkozniuk? Magyarországot a pornó fővárosának tartják.
Van aki valamilyen oknál fogva Magyarországra megy befektet, vállalkozik (mert az alternatíva az olaszországi alkalmazotti minőség lenne vagy délen talán még az sem) és amikor látja, hogy milyen kevés kell ahhoz, hogy ott meggazdagodjon, röhög a markában.
Ezért nem megyek soha olasz étterembe Olaszországon kívül. Ugyanez érvényes más kelet-európai országra is. Hányingerem van az ilyen alakoktól.
Persze, hogyne a szegény magyar nem szereti a minőségi cuccot, mert a szarhoz van szokva.
Én kilószámra viszem haza a parmigiano reggianót és még senkitől sem hallottam, hogy pedig mennyivel jobb az az alacsony minőségű itthoni sajt, hogyis hívják, parmitalia?
Tudom, hogy most antipatikussá váltam sok Olaszország rajongó számára, de ez kikívánkozott belőlem tizenhárom év után (ennyi ideje élek itt), mely alatt persze rengeteg csodálatos embert ismertem meg, aki az enyémhez hasonló módon gondokodik, de sajnos a nagy többség nem.
findusz
Antonio nyugodtan moderáltasd ki a hozzászólásomat.
A sorbettot én itt Olaszországban citromfagyi+pezsgő változatban ismerem. Vodka is mehet, de akkor a pezsgő inkább ne, mert szerintem túl erős lesz tőle.
Az adagot saját ízlés szerint lehet meghatározni, egyébként én két egyforma sorbettót még nem ittam.
Nekem kicsit "soknak" tűnik, hogy vodka is meg pezsgő is, de attól még nem feltétlenül lesz rossz. :-) Sorbetto néven megtaláltam olasz oldalakon is, de nem igazán alkoholos változatban. Szerintem vegyél vmi finom citromfagyit, és turmixgépben adj hozzá fokozatosan alkoholt. Annyit, amennyire el szeretnél bódulni. :-))))
Egy német alkoholos szorbet receptet itt találtam, talán ez hasonlít a legjobban az általad kívántra. :-)
A cukrot 150 ml vízzel főzzük fel szirupnak, hűtsük ki. A citromlevet szűrjük le, keverjük össze a borral, cukorsziruppal, citromhéjjal. A tojásfehérjét verjük fel félkeményre, és a habverővel keverjük az előbbi keverékhez. Fém tálban tegyük be a mélyhűtőbe 3 órára. Közben időnként a habverővel keverjük át, hogy ne képződjenek jégkristályok. Tálalás előtt botmixerrel dolgozzuk át, hűtött poharakba töltsük, és hideg pezsgővel öntsük fel.
---eddig a recept, szerintem itt a végén jöhet bele a vodka.
keves vajba megmelegited (nem piritod) a sonkat, majd hozzaadod a tejszint es parpercre melegited + szerecsendio + parmigiano
gombas tejszines:
serpenyobe tesszed a gombat vajjal, so + bors + fedve fozod a gombat esetleg a vegen kis aprora vagott friss petrezselyem + hozzaadod a tejszint par percig megmelegited + parmigiano
zoldborsos tejszines:
mint az elozo csak petrezselyem nelkul
lazacas tejszines:
kis darabokra/csikokra vagott fustolt lazacat par percig vajban megmelegited, majd hozzaadod a tejszint meg egy par percig + feherbors. Pamigiano nem illik.
Nem tudom, de Olaszországban ittam már többször is ilyet, állítólag citromfagyi+pezsgő+vodka??? Sajnos az arányokat nem ismerem, gondoltam, hátha itt valaki útbaigazít : )
mire várjak, drága Antonio? Kértem egy vendéglőben valamit, amiről tudom, hogy van, mégis azt mondták, hogy nincs. Egyébként pedig valaki megtiltja, hogy azonos étterembe járó vendégek kommunikáljanak egymással?:)))
A tejszínről.... Nem tudom, ismered-e Molnár B. Tamás és Bittera Dóra gasztronómiai írásait. Nekem nagyon tetszenek, időnként ugyan eléggé élesek kritizálnak, de alaposan utána is járnak minden témának, nem légből kapott "okosságokat" és szenzációt tálalnak (hogy stílusos legyek :-) ). Nemrég olvastam a gascogne-i finomságokról egy cikket, itt a linkje.
Csak egy rövid részletet idéznék be, amit a tejszínről írnak:
" 2005. május, Budapest. A képernyőn a fiatal sztárséf elkészült a kacsamellhez szánt tejszínes mártással. Tulajdonképpen nincs ebben semmi meglepő, láttunk már a magyar televízióban sertéstarja alá is bőségesen tejszínt önteni. A mindent bemustározó pácolás, a zagyva „befűszerezés”, a mindent begöngyölés és kirántás korszakai után most a bornírt tejszínkorszakot éljük. Sokan vélik úgy, elég megsütni valamilyen húst, gombát vagy zöldséget, felönteni tejszínnel, megszórni herbáriával, esetleg mustárt keverni bele, s kész. Így lett a tejszínes mártás a szellemi restség és képzetlenség újabb szimbóluma. Valójában a tejszín nem helyettesíti a mártást, legfeljebb adalék. Nem főszereplő, hanem statiszta (a csekély számú kivétel egyike a tejszínes jérce, a poulet a la creme). Elsősorban pedig világos húsok, halak mellé adják. "
o azt mondta nekem, hogy regen kiprobalta es nem ment
azt is mondta, hogy nagyon nagy tetelben (min. 1500 kg / alkalom ahogy neki kell) sokkal olcsobb lenne olaszorszagban megvenni a Parmigianot (nem Grana Padanot), mint itthon venni ezt a masik reszelt sajtot az importertol.
Tehat o ezt nem sajnalna, hiszen mar kiprobalta.
Lehet, hogy neki sajat reszere van egy keves (pl. 100 kg, biztos jo dragan vette) es en panaszkodtam eloszor a reszelt sajton amikor kertem igazi Parmigiano Reggianot, igy oda hozta nekunk.
Egyebkent ez a sajt ugy nem tul publikus (csak en, meg most te is panaszkodtunk), szoval lehet, hogy legozelebb azt fogja gondolni, hogy en elarultam neked :-))
én szombaton 1 óra körül voltam ott, akár találkozhattunk volna...:) Ez az első negatív élményem ott ezek szerint: ha a magyar vendég kér Grana Padanot, akkor elhajtják, hogy nincs, ha az olasz, annak van. Ez szerintem meglehetősen gusztustalan eljárás, ha legközelebb arra jársz, megmondhatod Mauronak. Nemcsak a tejszínnel lehet megtartani a vendéget, hanem az ilyesmivel is. Kevésbé fontos lenne, hogy a pincérek kötényén rajta legyen a Mauro név - bár elhiszem, hogy szereti látni:) -, fontosabb lenne, hogy ne sajnálja senkitől a rendes sajtot.
Bocs de gondolom eszrevettetek, hogy mostanaban nem volt idom iit lenni es valaszolni.
Gyorsan csak ennyit, hogy szombaton voltam megint Zamardin es visszatertunk az olasz etteremben.
Megint jo volt, sokat beszeltem az olasz tulajval, nagyon jo fej es nagyon ugyes.
Automatikusan hoztak a friss paradicsomos bruschettat, meg ezt a masikat is ami a torzsvendeg baratoim szerint suritett paradicsomos, viszont nem, finom olasz paradicsom szosz volt rajta. Termeszetesen a friss paradicsom jobb, foleg a bruschettan :-)
Megint ment a jatek a Parmigianoval, csak szoltam nagyon diszkreten es mar is jott az igazi. Megint megerositette, hogy az volt a tapasztalata regebben, hogy a 2 kozott MO-on a masikat preferaltak, tehat az igazi nem igazan izlett a vendegeknek.
Minden fele eloetel volt, finom dios-sajtos teszta, sajnos a paradicsom mozzarella stb salatam vizben uszott (a Mozzarella es a Paradicsom enged levet es nem figyeltek oda).
A spenottos/turos Cannalloni finom volt, de mas mint a megszokott. Hiszen felben voltak vagva a tesztahengerek (talan, hogy hosszuban beferjenek a talban), es besamel helyet nagyon tejszines volt az egesz, tehat csak a tejszin izet lehetett erezni, sem a turot sem a spenotot.
A tejszin story megmindig az, amit o is megerositett: itthon a tejszint nagyon szeretik, ha nem tesz tejszint majdnem mindenbe akkor mar regen kellett volna zarni, mert csodbe ment volna. Errol emletett egy par peldat, hogy olaszok csinaltak ettermet es az igazi carbonaraval, az igazi pestoval akartak volna megbolonditani a magyar kozosseget de a vendegek nem tertek vissza, tehat bezartak...
Igy magyarazta, hogy a Carbonaraba o nem csak tejszint tesz bele, hanem hagymat is (es kozben vigyorogott), es ez a sikerenek a titka... A Pestoba csak tejszint.
Viszont ha olasz vendeg van akkor a pincer rairja a rendelesre, hogy "olasz" es mar is tejszin es hagyma nelkul megy a Carbonara, tehat eredeti recept alapjan.
Ezt nem tudom eletelni, nem en adhatok neki igazat, hanem a sikere azt mondja, hogy igaza van, o igy meggazdagolt, mas tejszin nelkul csodbe ment.
De jo volt, jol ereztuk magunkat, en megint olyan sokat ettem, hogy meg mindig nem sikerult kiprobalni az edessegeit :-))
Hozzak a jot, minden baratom megkostolja es megbolondul, hogy mennyire mas es milyen finom es csodalatos, es ok azt hittek hogy az volt az igazi stb stb. Tehat inkabb kellett volna mondanie, hogy a magyaroknak ez is nagyon finom, nem nagyon erdemes a dragabbat kinalni.
Nekem nem volt ilyen szerencsém a hétvégén, engem lepattintottak azzal, hogy ez igazi parmezán, nincs másmilyen:(((
Még nem próbáltam. Kevéssé tartom valószínűnek, hogy igazi balsamico, de ettől függetlenül lehet nagyon finom. A múltkor kérdeztem Antoniot a fehér balsamicoval kapcsolatban, nem volt valami lelkes véleménye róla :-))), de ettől függetlenül nekem pl. ízlik.
Mondjátok csak, Ti mit gondoltok a Chef balzsamecetről? Nekem nagyon ízlik, jobban, mint bármelyik olasz címkés, amit eddig próbáltam -- de lehet, h. csak a tájékozatlanságom miatt.
Szeretném veled felvenni a kapcsolatot amennyiben lehetséges, segítséget szeretnék kérni a szakdolgozatom megírásához, melynek témája az olasz konyha és megjelenése Magyraországon. Kérlek írj egy mailt nekem, hogy tudsz-e segíteni a többit pedig megbeszéljük.
nekem egy étteremben a buongiornozás kissé művi. Mindenki tudja, hogy a pincérek nem olaszok, nem beszélnek olaszul, akkor meg minek az olasz köszönés? A kajákhoz azért nem teszek hozzá semmit, mert én ott még csak jót ettem - na jó, a panna cotta ugye...:) -, ha nem így lenne, nem utaznék le rendszeresen Budapestről Zamárdiig:)
nekem meg egy eleten at fog kelleni buongiornot es arrivedercit hallani (csaladban es baratok kozott) :-))
a pincer figyelmesege szerintem akkor is jo dolog es nem tul szokasos budapesten akkor is ha ott van a fonok.
a pincerfuttatas nem tul normalis dolog, szerintem nagyon jo ha a pincerek sietnek es gyorsak ahogy altalaban olaszorszagban tapasztalhato de nem kell tulzasban vinni, az ellentet sem jo amikor egyaltalan nem gyors a kiszolgalas, ezt nem szoktam szeretni.