Végül is ha leállítom a motort, akkor nem melegszik tovább, és előbb-utóbb lehűl magától is. De akkor a régi autómárkáknál miért megy tovább a gyújtás levétele után? Azóta rájöttek, hogy nincs értelme?
Szia! Sikerült leszednem azt a részt, ami a lábra fújja alevegőt, ténylegesen egy csavar tartotta, de baromi nehéz volt megtalálnom... Miután az lejött, leszedtem az állító motort. Ha kézzel állítottam a forgó részeket, amiket mozgatott a fehér tárcsa, akkor mindent gond nélkül állított, ergo szerencsére nem a lamellapálcákkal volt a gond, nem voltak töröttek. Arra jutottam, hogy volt már korábban leszedve és rossz pozícióban rakták vissza a tárcsára a pöcköket, amit állít. Az egyiket máshogy raktam vissza, azóta rendben fúj, minden állásban.
"Az elmúlt években több olyan modell is lejött a gyártósorról, amiben a hagyományos, szíjhajtású mellett egy elektromos keringető szivattyú is dolgozott, de most azokról a rendszerekről számolunk be, ahol a teljes hűtőkört egy elektromotorra bízzák. Már több beszállító is elkészítette a saját modelljét, ezek között csemegézünk.
A Toyota hibrid modelljeibe épített benzinmotorján már a kezdetektől található egy elektromos vízpumpa a 2-es hűtőkörben. Tömítési problémák miatt egy majd' 3 milliós visszahívást kellett eszközölni, ennek ellenére az új, 1,8 l lökettérfogatú motoron már csak elektromos szivattyú található"
Szóval nem kell a főtengelynek forognia, hogy működjön a szivattyú.
Én is gyakran szembesülök vele, hogy amit 40-45 éve Lányi György Autótípusok című könyveiből megtanultam az autókról, manapság már csak az alapelvekre elegendő, a megoldások a 70-es évek autóihoz képest az űrtechnika kategóriába esnek.
Szerintem a kérdés arra vonatkozott, hogy áramtalanítja-e a gyújtáskapcsoló a hűtőventilátort, vagy sem és semmi köze nem volt 85 fokhoz, meg gravitációhoz, elég lett volna egy egyszerű 'igen' vagy 'nem' válasz. Persze, mindenen lehet okoskodni, kötekedni... zárva az ovi.
A ventillátort a hőgomba (hűtőventilátor kapcsoló) kapcsolja be, illetve ki, amelyek különböző tartományban üzemelnek, s többnyire +/- 5 oC a működési tartományuk. A hűtőfolyadék hőmérsékletét 85 oC körül tartják. Ez lényegében azt jelenti, hogy kb. 85 oC-nál kapcsolnak be, és mintegy 80 °C-os a hűtőfolyadék hőmérséklet esetén kapcsolják ki a ventillátort.
Amennyiben a motor leállításakor megy a ventilátor, akkor addig működik, amíg a hűtővíz hőmérséklete el nem éri a kívánt hőfokot. Ez a felmelegedett motortér hőmérsékletét is kedvezően befolyásolja.
Akkor a sok hülye tervezőmérnök nyilván mehetne hozzád tanfolyamra :-) - akik úgy tervezték az autót, hogy az elektromos hűtőventillátor még működjön a gyújtás levétele után, ha a hűtőfolyadék hőmérséklete ezt kívánja. Szerintem gravitációsan is mozog a hűtőfolyadék. Persze tévedhetek is.
Sziasztok! Normális az, hogy ha leveszem a gyújtást, akkor azonnal leáll a hűtőventilátor? Persze ha menet közben már beindult. Más autón emlékeim szerint még ment egy darabig, tehát nem szakította meg a gyújtáskapcsoló. Nem árt ez a motornak, vagy mindegy?
Tett valaki régi Ceed-be Xiaomi Mijia vezeték nélküli telefon töltőt?
Van itthon vagy 6 különböző telefontartó, de a Ceed szellőzőrácsai pont nem úgy állnak, hogy használni lehessen. Vagy nem esik kézre, vagy nem fér be a rácson a tartó. Most 2 van az autóban, egy a CD-nyílásba bedugva, egy meg a fenti rácsba beszorítva, de így meg a kábellel kell makkolni. :(
Sziasztok!Új vagyok a fórumon.És egyböl egy kérdésem lenne felétek.Valaki mondja már meg a tutit.Most van hidrotőke a szelepek nél vagy nincs. G4FU 1.4. 2010.merthogy picit kopog.előre is köszönöm
"Az 1,4 es benzinesben van kettős tömegű lendkerék? "
Én úgy tudom, hogy nincsen.
"hogy mennyi km. után esedékes a kuplung tárcsa vagy szerkezet cseréje és ez árban kb. mit jelent?"
Hát, nekem 43 ezret eddig gond nélkül kibírt. Hozzátéve, hogy eddig kétszer volt szaga a kuplungnak (ami meglepett, más kocsimon még nem tudtam előidézni ilyet): Egyszer egy parkolóházas kihajtásnál araszolva, meg-megállva, egyszer pedig nem figyeltem (épp telefonáltam), és 6-osból nem 5-esbe, hanem valahogy 3-asba toltam vissza 90-nél a váltót.
Kiindulva abból, hogy pl. anno a hasonlóan erős, 1,4-es Corollák kuplungja néha csak 100 ezer km körülig húzta, ha ennyit kibír a Kiaé is, akkor én elégedett leszek. Mondjuk márkaszervízben, biztos nem lesz olcsó egy kuplungcsere, de szerintem úgyse márkaszervízbe viszem majd.
Benzin/Dízel vita volt már, csak lapozz vissza. Szerintem a kultúránk része lett az óratekerés. Ha 250-ről tekerték vissza az autót, amit 170-el veszel és az benzines, akkor még pont 50-et megy, mielőtt a motorja kuka lenne. Ugyanez dízelnél is probléma, de azok 5-600-ig mennek, ergo sokkal több a tartalék.