Sajnos ez létezik. Jó pár éve - úgy 1987-90 környékén nagyon divatkutya volt a spániel. Ha egy akkori kutyaújságot fellapozol, szinte 2 oldalon keresztül csak spánielkölyköket árultak. Ekkor eléggé felhigult az állomány és ekkor jelentek meg a nagyon vad, idegbeteg példányok is. Mára már hála istennek nem annyira divatkutya, a "rajongók" áttértek más kutyára (pl westie, angol és francia bulldogok), de sajnos még mindig fel-felbukkannak ezeknek az ideggyenge kutyáknak az utódai.
Azért tudom ennyire, mert az első spánielem is ilyen volt (1987-ben vettük). Ő volt az első kutyám, amit anyuék egyáltalán megengedtek, így sajnos válogatni nagyon nem tudtam. Ámor okos volt, képezhető, sok mindenre meg is tudtam tanitani, de sajnos minden idegent ellenségnek tekintett. 3 hónapos korában hoztuk el, és utána hiába vittem emberek, kutyák közé, hiába jöttek hozzám barátaim, vittem kutyás közösségbe, Ámor az élete végéig támadta a számára nem szimpatikus embereket és ezen semmivel sem lehetett segíteni... Úgyhogy sajnos a saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy milyen egy ideggyenge kutya:(((
Az nem én voltam, én az ideggyengeséget arra írtam, hogy sajnos a túltenyésztés egyik mellékterméke lett.
Két-három ismerősöm is van, akik spánielt tartanak, a kuytának valóban mindene megvan, valóban nem csak 2 percre ugranak le vele és még a munkájukat is úgy igazították (munkatársaim voltak), hogy a kutyájuk bioritmusa (ezt mondták mindig) miatt haza kell érniük levinni, etetni. A kuytusuknak kis baldachinos ágyacskája volt (komoly!), és mindent megkapott, a legjobb ételeket (nem tápot, külön főztek neki), és a gazdái miatta nem akartak gyereket, hogy ott a kutyus. Ám ez a spániel nagyon vad volt, már amikor ők megvették akkor is, és a házaspáron kívül bárkit (az ő szüleiket is), ha ott vannak náluk, akkor megharapja, be kell zárni, vagy az utcán minden kutyára támad, harap, pedig a spániel egy szelíd jámbor kutya, nem egy harcias pitbull. Egy kirándulásra is magukkal vitték, ahová a többi dolgozó is elment és ott is megharapta a kollégákat (megjegyzem senki nem molesztálta a kutyát, vagy támadt rá) csak úgy..
A másik: alattunk lakik a másodikon egy öreg hölgy és a gyerekei vették neki a spánielt, aki nagyon vad. Egész nap a lakásban grasszál és ront-bont (a harmadikról hallani) és ha valaki elmegy az ajtaja előtt a gangon, már csahol, ajtót kapar. Amikor megyek az iskolába és leviszi a néni, akit amúgy szabályosan leránt két emeletről maga után, akkor szegény hölgynek úgy kell visszatartania, mert a kutyus habzó szájjal, hörögve a lábszárcsontomra pályázik, az én spánielemről már nem is beszélve, őt is meg akarná gyilkolni..
Ja, a kutyakozmetikus meg azt csinálja, hogy amikor jön Lady-t (a néni kutyusa) nyírni, akkor egy nyugtatóinjekcióval leszedálják a spánielt, különben torokra menne..
Anzika, ez neked ment amúgy, csak azért előzményeztem másra, mert azt hittem, hogy rám gondolot, amikor az ideggyenge kifejezést írtam, pedig nem. Én csak nagy általánosságban beszéltem erről, hogy ez a dolog sajnos létezik.
Szia! Köszi a válaszod !Az alapján amiket leírtál nem lesz gond. Golyók a helyén vannak :-)), ha ott vagyok vele bármit, bárkit eltűr.Juniusban lesz ez a kiállítás a XIII.,-ben, szerintem belevágunk.Lefoglalom a kozmetikust már előre,bár 2 perc alatt nem látszik rajta, hogy megvolt fésülve. Ha lesz addig tenyésszemle,akkor elviszem, és ott kiderül, hogy magas vagy nem. Idáig csak nagy spánieleim voltak,az egyik éppen a határt surolta, a másik meg se kapta a papírt, mert túl magas volt.
Most az a legnagyobb gondom vele, hogy az orrán nőttek valami bibircsokok. Nem tudom összefügg -e,de előtte a macskám kidekorálta egy kicsit a noziját, lehet hogy összeszedett tőle valamit :-(.
Ami eleve kizáró ok a versenyből az az (nem tudom, hogy fiú vagy lányspancid van-e), ha a kankutyának nincsenek lenn a heréi, vagy csak az egyik van lenn.
Azért is kizárhat a bíró, ha nagyon aggresszív a kutya, megtámadja, megharapja a bírót (mivel a spánielnek barátságosnak kell lennie).
Standard magasság van, de ha nem túl kirivó a kutya (túl nagy, vagy túl kicsi), akkor a bíró nem fogja megmérni - ezt csak a tenyészszemlén csinálják.
Meg fogja nézni a bíró a spanit mozgás közben - általában egy háromszöget (vagy kört - bírótól függ) és egy egyenes vonalban oda-vissza mozgást fog kérni. Itt a kutyának nem szabad szertelenül futkosnia, ugrálnia.
Mivel a spániel "kiskutya", így asztalon bírálják. Jó, ha erre tanítod, hogy ne féljen az asztaltól, a magasságtól. Általában vigyázunk arra, hogy az asztal ne mozogjon, de előfordulhat.
Meg fogja nézni a fogait és ha fiú, akkor a heréit is, hogy megvannak-e. (jó ha ezt is gyakoroljátok előtte). Illetve végig fogja simitani a kutyát - megnézi az izomzatát, a hátát, a lábait. És ezt a kutyusnak tűrnie kell.
A spánieleknél a vágott farok nem kizáró ok, legalábbis Magyarországon nem.
Ha bármi érdekel még írj és segítek:)
Szia
Kriszti
Hát itt valaki a multkor leideggyegézte a kutyámat,mert félt a fésütől :-(,és ha öröm érte picit bepisilt. Amúgy erről már leszokott, így megnyudtam! Nem ideggyenge!
Szia!Lehet hogy elég naivak a kérdések, de ebben nem vagyok járatos. Van vmi olyan ,ami már eleve kizár egy versenyről? Pl. hallottam ,hogyha vágva van a farka,nem lehet vinni versenyre, de ez azt hiszem, hogy csak nemzetközi versenyre vonatkozik.Meg úgy egyáltalán hgy megy egy ilyen verseny,mit kell csinálni?:-).Az előző kutyusommal voltunk 89-ben egy kiállításon,de abból az maradt meg,hogy amikor a bíró megakarta nézni a fogait, megkapta a kezét, így csak nagyon jót kapott. Van valamilyen standard pl. magasság, vagy ez csak a tenyésszemlén van? Azért kérdezem, mert a spanim elég lónak tűnik a többihez képest :-(. Na első nekifutásra csak ennyi :-))). Üdv. Zsuzsi
Tényleg! Azt kihagytam,pedig fontos,hogy egy időben vidd le,lassan beáll neki így a belső órája.Az tény hogy sok foglalkozást igényel, most hogy jön a tavasz az én kis fülesem imád trappolni, szimatolni,menni ide oda,próbálj Te is kimozdulni vele egy kicsit,hátha nem lesz energiája rombolni :-).
Volt már itt valaki kiállításon a spanciával? Érdekelne hogy,hogy megy ez az egész, juniusban lesz egy kiállítás, lehet hogy benevezünk!
Figyelem a javaslatokat,mit kell tenni Lilikével, milyen enyhe fenyítést kell alakalmazni, ill. később beiskolázni Lilike "utca tiszta." Ez elég szép "eredmény" a gazdától. A kölyökkutya 3 hetesen kimászik az alomból üríteni. Magától lesz szbatiszta a kutya, nem a gazda érdeme. De amelyik kutyának nem biztosítják, hogy kimászhasson az alomból (a szobából, tehát nincs sétáltatva), az maga alá ürít(az alomba ill. a szobába.)
Nem a kutyát kell először okítani, hanem a gazdáját. Azt kell kiképezni elsődlegesen. A kutyatartás munka, nem játék.
Aki kutyát tart lakásban, annak az életét órarend szerint kell élnie.
A kutyát minden nap, mindig ugyanabban az órában kell vinni sétáltatni, etetni stb. Ezt a gazdának kell megtanulni. A kutya megszokja és lesz mihez igazodnia. Úgy kell felosztani a napot, hogy ne 12 - 13 óra teljen el két séta között. Gondold el, hogy ennyi ideig nem mehetneWC-re. A kutyától elvárod.
Amíg a kölyök, addig gyakran előfordul, hogy megrág mindent. Legyen csontja, játéka (nem biztos, hogy a drága játékot szereti, hanem pld. a rossz zoknikból készített labda.) Sokat kell mozgatni, sétáltatni, hogy a szükségletei ki legyenek elégítve. (játék, séta, étel.) Nem lesz infantilis, frusztrált. Így higgadt, nyugodt kutyánk lesz.
Mivel utcatiszta a Lilike, ezért menj el vele szombat, vasárnap egésznapos túrára. Kénytelen lesz a szabadban elvégezni a dolgát. Amikor elvégzi a dolgát, csak utána dícsérd agyon. A fiatal kutya nem tudja sokáig visszatartani, (a gyerek sem) ezért gyakrabban kell elvinni sétálni. Ha fúj, ha esik, mindig ugyanakkor kell levinni. Amikor ivarérett lesz, akkor tovább bírja már, de akkor is legalább naponta 4-szer el kell vinni. Nem 1-2 percre. A séták legyenek 45-60 percesek. Ilyenkor a kutya sétál, nem a gazda. Engedni kell szaglászni, a spánieleknek ennél fontosabb dolguk nincsen. Még a másik kutya sem érdekli őket annyira. Az orruk vezeti őket, ilyenkor olyanok, mint az ökrök, se látnak-hallanak.
Ha erre a rendre képtelenek vagytok, keressetek neki gazdát, ahol Lilike boldog lehet. Biztosan lesz valaki, aki egy kiszolgáltatott, önállóan életképtelen (nem éri fel a kukát), szeretetet és gondoskodást igénylő, hálás kis kutyának jó gazdája lesz.
Sziasztok.
Hát a bosszúból nem nagyon fog kinőni, bár lehet hogy van valakinek itt használható ötlete. Az előző kutyusom felnőtt korában is letépte a függönyt, bepisilt ha otthonhagytuk,bár ritkán volt egyedül,lehet hogyha minden nap egyedül lett volna nem foglalkozott volna vele. Mi 3 x sétáltatjuk min 15 percig,de 5 hónaposan még ne keseredj ha nem szobatiszta. Szerintem az a lényeg ha valamit jól csináld dícsérd meg feltétlenül, az enyém még a mai napig lesi pisi után, hogy mit mondok neki :-). Próbálj meg a lehetőségeidhez képest sokat játszani,hátha kivesz egy kicsit abból a sok energiájából.
Köszönöm mindenki tanácsát,kipróbálom a leírtakat.Vettem ma egy könyvet ami a spánielekről szól,hátha találok benne vmi okosat.
Amugy ti egy nap hányszor sétáltatjátok és mennyi ideig kb.?Eladni nem fogom semmiképp,mert nagyon megszerettem,meg ez olyan kihívás szerű dolog :)
Ezt a rossz korszakot kinövi majd?
Én csak laikus "tanácsot" tudok adni, mert már régen volt kölyökkutyám.
Szerintem a reggeli sétánál próbáld meg jól kifárasztani (persze, ha van olyan hely, ahol szabadon tudod engedni - labdázás, más kutyákkal való játszás) és ha kellően kimerült - tudom, ez nehéz dolog egy kölyökkutyánál, akkor legalább a nap egy részét végigalussza:)
Nálunk az vált be, amikor még rossz kölyökspanci volt, hogy amig nem voltunk otthon, addig ki volt zárva az előszobába. Ott meg nem volt túl sok minden elölhagyva, csak a játékai, a kosara -így nem tudott túl sok kárt tenni - csak egy kicsit tapétázott:)) és csak akkor volt beengedve a szobába, ha mi is otthon voltunk és akkor felügyeltünk rá. De ha sokat mozgatod, akkor nagy valószínüséggel ki fog fáradni és így kevesebb ideje marad rosszalkodni is:)
Aztán később persze jöhet a kutyasuli:))
Szia
Kriszti
Szerintem se adjatok tul Lilikén, csak egy kis nevelés tényleg ráférne :-).majnem mindenki végigmegy ezen a torturán. Próbáld meg,ha lemész vele sétálni, és netalán "alkot vmit" akkor nagyon dicsérd meg úgy, mintha megnyerted volna főnyereményt.Ha otthon akciozik nagyon szidd meg érte.A verés nem vezet semmire, bár nekem is elcsattan néha a kezem, de sokkal többet ér ha nagyon lecseszed.A szájkosarat szerintem felejtsd el gyorsan ez kínzás,majnem mindenki végigmegy ezen a torturán,türelem.Ha van időd sulira tényleg nem ártana olyan 7 hónaposan elkezdeni vele,amióta én járok a spancimmal százszor fegyelmezettebb.
Nem tudom, talán egy kutyaiskola segít, még elég fiatalnak tűnik. A miénket pont az első szülinapján kaptuk és bizony rontott-bontott elinte..Nem is kicsit..Mondjuk sok spániel kicsit ideggyenge a túltenyésztéstől, de Jenny csak szimplán rakoncátlan volt, amúgy mindenben nagyon jámbor (még a villanyszámlást sem akarja megharapni..).Szóval lényeg a lényeg, párszor kikapott (nem ostorral és nem erőteljesen,inkább kisebb dádá egy újságpapírral,de tényleg nem erősen)és aztán leszokott a plüssállataim,apu papucsa és a családi édesség megrágcsálásáról.Ki is volt csukva az előszobába, ott a plédje a fogas alatt és eleinte a falat kaparta (talán depresszió), majd arról is leszokott idővel, mert rájött, hogy nincs értelme.
Ez most így visszaolvasva nagyon értelmes, te jó Isten :)Szóval próbálj meg erélyesebben rászólni és egy vékonyabb, összecsavart újsággal "finoman fenyíteni". Jenny asszem az első vagy a második szidás óta szelíd, mint egy ma született bárány.
De remélem most nem csak te, hanem a többiek sem hiszik azt, hogy egy brutál állatkínzó vagyok..
A következő miatt fordulok hozzátok.December óta "boldogít" minket egy fekete szuka spániel.Nagyon aranyos meg minden,de annyi baj van vele olyan rossz hogy az hihetetlen.Tanácsokat szeretnék kérni tőlletek neveléssel kapcsolatban.A legnagyobb gondunk hogy ha nem vagyunk otthon mindent szétszed.
Nem szobatiszta,hiába visszük le sétálni a világ minden pénzéért nem végzi el a dolgát,inkább megvárja míg hazaérünk.Mondatjuk úgy is hogy utcatiszta.A menyasszonyom már úgy van vele,hogy adjuk el,mert már unja hogy mire hazaér olyan a lakás mintha tornádó söpört volna végig rajta.Múlt hónapba is csinált vagy 30 ezer ft. kárt :(
Szóval ha bármilyen tanácsotok van szívesen meghalgatom,hátha meg tudom nevelni,eladni nem szeretném.Most mondták hogy amikor elmegyünk dolgozni és egyedűl marad a kutya tegyünk rá szájkosarat.Vettem egyet,de sajnálom rárakni,mert olyan bánatosan tud nézni szegény.
Bocs ha hosszú és néhol összefüggetlen voltam,,üdv:Tomi
elvittük ma Jenny-t megnyiratni, és hiába mondtuk, hogy a hátán van egy-két jóindulatú zsírmirigyszerű daganat,átmentek rajta nullásgéppel:(
ezek nevezik magukat állatbarát kutyakozmetikusoknak?
Nagyon sajnálom Krisztiánt. Nem lehet most könnyű neki... :-(
Valahol meg tudom érteni, hogy most így gondolkodik, de azért remélem hamarosan egy másik kiskutyával lesz majd boldog és ha el nem is felejti az előző kutyáját (amit azt hiszem, senkitől nem is lehetne kérni), de enyhít a fájdalmán egy másik kiskutya.
Szia
Fruzsi
Ugy látszik én leszek a jó hírek hozoja itt:))
Megnéztem a az általad említett weboldalt, rajta a barna spancit és meglett az eredeti gazdija:)))) 03.30-án:))
Kedves Bagifruzsi!
Köszönöm segítő szándékodat.....sajnos Krisztián sokkot kapott....magát okolja....édesanyját hívtam, hogy érdeklődjek és esetlegesen azért, hogy.... megkérdezzem, mi lenne, ha beállítanék egy kis vaukával.....anyukája "az nap" egész éjjel a gyerek mellett volt és Krisztián azt mondta, hogy soha többet nem szeretne kutyát....biztos változik majd ez az érzés......jobb, hogy megkérdeztem szerintem....így ért véget a történet...sajnos így csak a fájdalmában tudok osztozni, pedig örömében szívesebben tettem volna..de legalább megpróbáltam és nem voltam közönyös ahogy Te sem ..ez a nem mindegy..Köszönöm mégegyx Réka
Március 28-án, péntek este 18 óra körül a 3-as metró Árpád-hídi megállójánál egy kb. 5-6 éves, barna, fajtatiszta spániel kan kutyust találtak. Egyedül felszállt a metróra és Újpest-Központnál szállt le. Viselkedése nyugodt, csöndes, kimerült de "jó húsban" van. Egysoros krómozott nyakörv van rajta, kis fém biléta a lánc közé fűzve, felirat nélkül. Az oltási biléta 2002-es, piros színű, a feliratok rajta: Bp. IV-XIII. ker. száma: 2083. Kérjük, aki kutyájára ismer, vagy befogadná a kutyust, jelentkezzen sürgősen ideiglenes befogadójánál, Ritánál a 06-20/99-34-657-es telefonszámon. Fotók hamarosan a www.zoldmagazin.com-on!
Nem tudom, ő esetleg szóba jöhet-e, dee egy próbát megér. Gazdit keres!
"Törzskönyves spániel gazdit keres
Gazdit keres egy Dió névre hallgató, 16 hónapos, törzskönyves, fajtatiszta fekete cocker spániel kan kutyus. A kutya más kutyákkal nem jön ki jól, de a cicákat szereti. 10-12 éven aluli gyermek mellé nem ajánlják."
Telefonszám a www.zoldmagazin. com oldalon.
Bocs, hogy nem írom ide, de már volt, hogy kikaptam ilyenért... :-(