Keresés

Részletes keresés

Tucsok27 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 49307

Kedves Szakbarbár! Volt egy korábbi hozzászólásom ˙(49197), melyre te nem reagáltál csak Zsanna! Ha lehetne akkor kérlek reagálj, mert Zsanna válasza nem volt kielégítő!

Válaszodat előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.27 0 0 49306

Ügyfélkapus regisztrációval a magyarorszag.hu oldalon.

Előzmény: babilla (49304)
tigriss78 Creative Commons License 2011.02.27 0 0 49305

Köszönöm szépen a válaszokat! Ezek szerint jöbban járok, ha gyes-en maradok, amíg meg nem születik a második baba, ugye? Akkor ugyanazt az gyást, gyedet kapom majd, mint az elsőnél?

Tigriss

Előzmény: Szakbarbár (49280)
babilla Creative Commons License 2011.02.27 0 0 49304

Sziasztok!

Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy hol tudok annak utánajárni gyorsan, hogy be vagyok e biztosan jelentve, és ha igen, akkor mikortól (és ennek mi a menete).

Előre is köszönöm!

adria11 Creative Commons License 2011.02.27 0 0 49303

Kedves Szakértők!

Régebben már kértem tanácsot Önöktől, nagyon nagy segítség volt! Most ismét véleményt, segítséget szeretnék kérni.

13 éve dolgozom a cégnél, 2007.04.24-én született a kisfiam.Tavaly 3. életéve után kivettem a felgyűlt szabikat, majd július közepe táján elkezdtem gyakorlatban is dolgozni.Tartós betegség miatt gyest+emelt családit kapunk utána 1 évig,aztán vizsgálat után döntenek jár-e tovább, a gyest átadtam nagyszülőnek.Én csak 3 éves koráig voltam gyesen vele.Most április 1-től több műszakban kellene járnom, amit több okból sem tudok megoldani.Munkáltatóm nem veszi figyelembe beteg gyerekem.Szakbarbár kiszámolta nekem, ha idén februártól leszek terhes, akkor már jár 2 éves korig a gyed.Arra gondoltunk, hogy mivel május végéig tuti jár a gyes, április 1-től visszakérném a nevemre és elmennék fizetetlen szabira, úgy tudom köteles elengedni ebben az esetben is a munkaadó.Ha pedig terhes lennék a gyes lejártáig, akkor visszamennék táppénzre (veszélyeztetett terhesség és olyan munkakör, ami kismamának enyhén szólva nem való).

Ez kivitelezhető?Munkaviszony és biztosítási idő a fizetetlen szabi is ugye?Hátulütője lehet ennek a variációnak?Főleg az anyagiakra gondolok, hogy járna-e tgyás, gyed.Ha ne adj Isten maradna a gyes  kisfiam után, gyesről is mehetek szülni?Bár erre majd térjünk vissza, ha aktuális a dolog.

Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

Üdvözlettel:

A.

leili Creative Commons License 2011.02.27 0 0 49302

Kedves Szakbarbár!

Gyors válaszát köszönöm, de közben még egy kérdés felmerült bennem. Az, hogy az új szabályok szerint a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 biztosítotti nap szükséges ahhoz, hogy tgyást kapjak. A biztosítotti időbe a gyed beleszámít egyáltalán? És a szülést megelőző 2 évet hogyan számolják, tehát, ha 2011. október 31-re vagyok kiírva, akkor 2009. október 31-ig visszamenőleg nézik, vagy 2009. január 1-ig. Ha 2009. október 31-ig veszik figyelembe, és az esetemben ezen az időszakon belül 2009. október 31-től 2010. szeptember 30-ig tartott a gyed, továbbá a szülés előtt még kiveszek kb. 70-80 nap szabadságot + a 15 nap betegszabit, akkor meglesz a 365 nap biztosítotti jogviszony.

Ha esetleg a gyed nem számít biztosítotti időnek, és nem lesz meg a 365 nap, akkor milyen ellátást kapok tgyás helyett? És a gyednél hogy alakul ez?

Leírom újra az adatokat:

2006. december 7-én született meg az első kislányom, majd 2008. szeptember 30-án a második. Az első kislányom születése után tgyás-on gyeden, majd másfél éves korától, 2008. júniusától táppénzen voltam. Aztán megszületett a 2. kislányom, tgyás után gyed, ami 2010. szeptember 30-ig tartott. Majd jelen pillanatban 2010. októberétől gyesen vagyok. Viszont úgy néz ki, hogy jön a 3. baba, 2011. október végére várjuk. Az előző válasza megerősített abban, hogy érdemes-e kivennem a szabadságaimat, ami az öt év alatt felgyülemlett (70-80 napnak számolom)és azt követően táppénzre megyek. A bruttó bérem 210.000 Ft volt.

Válaszát előre is köszönöm, és nagyon várom.

leili Creative Commons License 2011.02.27 0 0 49301

Kedves Szakbarbár!

Gyors válaszát köszönöm, de közben még egy kérdés felmerült bennem. Az, hogy az új szabályok szerint a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 biztosítotti nap szükséges ahhoz, hogy tgyást kapjak. A biztosítotti időbe a gyed beleszámít egyáltalán? És a szülést megelőző 2 évet hogyan számolják, tehát, ha 2011. október 31-re vagyok kiírva, akkor 2009. október 31-ig visszamenőleg nézik, vagy 2009. január 1-ig. Ha 2009. október 31-ig veszik figyelembe, és az esetemben ezen az időszakon belül 2009. október 31-től 2010. szeptember 30-ig tartott a gyed, továbbá a szülés előtt még kiveszek kb. 70-80 nap szabadságot + a 15 nap betegszabit, akkor meglesz a 365 nap biztosítotti jogviszony.

Ha esetleg a gyed nem számít biztosítotti időnek, és nem lesz meg a 365 nap, akkor milyen ellátást kapok tgyás helyett? És a gyednél hogy alakul ez?

Leírom újra az adatokat:

2006. december 7-én született meg az első kislányom, majd 2008. szeptember 30-án a második. Az első kislányom születése után tgyás-on gyeden, majd másfél éves korától, 2008. júniusától táppénzen voltam. Aztán megszületett a 2. kislányom, tgyás után gyed, ami 2010. szeptember 30-ig tartott. Majd jelen pillanatban 2010. októberétől gyesen vagyok. Viszont úgy néz ki, hogy jön a 3. baba, 2011. október végére várjuk. Az előző válasza megerősített abban, hogy érdemes-e kivennem a szabadságaimat, ami az öt év alatt felgyülemlett (70-80 napnak számolom)és azt követően táppénzre megyek. A bruttó bérem 210.000 Ft volt.

Válaszát előre is köszönöm, és nagyon várom.

kilapici Creative Commons License 2011.02.26 0 0 49300

Sziasztok!

Ne haragudjatok, de felrakom újra a kérdésemet, hátha most tud rá valaki válaszolni. Mert sajnos még most sem látok tisztán.

Jelenleg 10 hetes terhes vagyok, 2011. szeptember 20-ára vagyok kiírva.

2003. szeptembertől dolgoztam egy Kft-nél. 2006. november 29-én született a kisfiam, mikor betöltötte a 3. évét, a cég nem tudott alkalmazni tovább, így kiadták a szabadságomat 2009. november 30- tól 2010. január 31-ig.

2010. február 15-én regisztráltak a Munkaügyi központban és álláskeresési járadékot kaptam. 2010. június 2-án elkezdtem egy tanfolyamot a Munkaügy Központ szervezésében, mely 2011. január 25-ig tartott. Ennak ideje alatt keresetpótló juttatást kaptam.

2011.január 26-tól újból álláskeresési járadékot kapok 2011. július 7-ig. Azután még 3 hónap álláskeresési segélyre vagyok jogosult. Tehát elméletileg ennek az ideje alatt szülnék. Ebben az esetben számíthatok-e valamilyen ellátásra a gyesen kívül?

Most úgy néz ki, hogy márciustól sikerül elhelyezkednem.

Az a kérdés(amire eddig nem kaptam egyértelmű választ), hogy az álláskeresési járadék és a keresetpótló juttatást beleszámít-e abba a 365 nap biztosítási időbe, aminek meg kell lennie.

Illetve, ha mégsem sikerülne elhelyezkednem, akkor tényleg az álláskeresési segély a tgyás alapja? Mert ezt olvastam. Akkor itt nem érvényes az, hogy ellátás nem képezi ellátás alapját?

Nagyon szépen köszönöm a választ!

kilapici

adrienn1313 Creative Commons License 2011.02.26 0 0 49299

Kedves Szakbarbár és Zsanna!

Segítségeteket szeretném kérni 6 órás munka mellett igényelt gyes és bölcsödei elhelyezéssel kapcsolatban. Én 8 órában dolgozom, így április 1-től apa igényelné a gyest 6 órás munka mellett. Kérdésem csak annyi lenne, hogy korlátozva van-e ez esetben, hogy a gyermek napi hány órát lehet a bölcsiben? A törvényben csak a nagyszülőre vonatkozóan találtam korlátozást, a szülőre nem. Sajnos a MÁK honlapján és máshol sincs frissítve erre vonatkozóan információ. Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv:
Adrienn

kissreni111 Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49298

Munkahelyemen 2006. májusa óta vagyok alkalmazásban. 2007. december 8-án
gyermekem született, és a 2 éves kor betöltését követően visszamentem
dolgozni. GYES mellett egy "bújtatott" munkakörben alkalmazott a
munkáltatóm, mivel a szülés előtti munkaköröm idő közben megszűnt.
Gyermekem 2010. december 8-án betöltötte a 3 évet. A 30 napos védelmi
idő alatt (2010. december 8-án) a szerződésemet a munkáltató felmondta,
a felmondás kezdetének időpontja 2011. január 8-a volt. A felmondás
időtartama alatt a munkavégzés alól felmentett, a munkaviszonyom 2011.
február 11-én megszűnt, az elszámolások megtörténtek, a nekem járó pénzt
megkaptam.
A probléma most jön. A gyermekem tartós beteg, az ehhez szükséges
igazolás 2011. február 23-án került kiállításra. Erre való hivatkozással
2 hónapra visszamenőleg, azaz 2010. december 23-tól újra igényelhettem a
GYES folyósítását. A kérdésem az lenne, hogy mivel december 8-án a
GYES-re való jogosultságom megszűnt, és a 30 napos felmondási védelem
időtartama alatt, december 23-tól ismét jogosult lettem rá, milyen
szabályozás vonatkozik arra, hogy a munkáltató köteles-e újra állományba
venni. Feléled-e ebben az esetben a GYES alatti felmondási védelem? Mit
tudok tenni ebben az esetben?

leili Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49297

Kedves Szakbarbár! Köszi a gyors választ.

Előzmény: Szakbarbár (49281)
zsanna Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49296

Támadni nem támadhat, de nekem úgy rémlik, hogy felmondási védelem csak akkor illet meg, ha otthon vagy a gyerekkel.

(Ezer százalékig nem vagyok biztos benne, és most - a lentebb említettek miatt - nem is érek rá leellenőrizni. Mert legalább két helyről kell összenézni az MT-ben :-((( )

Előzmény: zewasoftis (49291)
zsanna Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49295

Abszolut nem gond, én speciel abszolut le vagyok amortizálva agyilag a sok ma esedékes bevallás miatt....

Előzmény: Matiba (49292)
zewasoftis Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49294

Köszi a választ, de a kérdésem második fele még mindig érdekelne :)

Matiba Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49293

Szakbarbár!

Elírtam a nickneved, elnézést kérek!

Matiba Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49292

Bár nem engem kérdeztél, és nem is vagyok szakértő, de szívesen segítek.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 21. §-a rendelkezik az alábbiakról:

21. § (1) A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve a nagyszülőt, az örökbefogadó szülőt a 20/B. § szerinti esetben, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját - kereső tevékenységet
a) a gyermek egyéves koráig nem folytathat,
b) a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik,
c) a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat,
d) ikergyermekek esetében a gyermekek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat azzal a megkötéssel, hogy a gyermekgondozási segélyben részesülő személy ikrek esetében egy gyermek után jogosult a gyermekgondozási segélyre.

Zsanna, Szakarbár remélem nem gond, hogy válaszoltam.

Szakbarbár! Remélem már teljesen meggyógyultál! Vigyázz magadra!  

zewasoftis Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49291

Kedves Szakbarbár és Zsanna!

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a teendő akkor, ha dolgozom, de gyesen vagyok 3,5 éves szívbeteg kisfiammal, aki "tartósan beteg" státuszú. Ebben az esetben is le kell mondanom a gyest és mondjuk átiratni a nagyszülőre, vagy sem?

Munkáltatóm, ha gyesen maradok, támadhat-e emiatt?

Köszönettel,

zewasoftis

kinder3 Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49290

Kedves Szakbarbár!

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!

Szép napot!

Előzmény: Szakbarbár (49278)
moes Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49289

sziasztok,

én is abba a kategóriába esem, akinek a 8 órás állása miatt most le kell mondani a gyes-ről. a MÁK honlapján viszont semmi infót nem találtam arról, hogy lemondani hogyan kell, formanyomtatványnak nyoma sem. sima levélben lehet szerintetek, vagy mi ennek a módja?

köszi

moes

MissEarnshaw Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49288

Nagyon köszönöm a gyors választ. :)))

Ez jó hír! :)

Előzmény: Szakbarbár (49279)
Gejza21 Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49287

Köszi Neked is.

Nem okoskodok, csak próbálom teljesen megérteni a szabályokat. Mint látod, pont az a baj, hogy 2009-ben nem vágtam teljesen, így nem vettük ki azt a pár nap szabit pluszban. Ezért most pár évig szívni fogunk.

Így eldöntöttük, hogy most nem variálunk. Ha jól számolom, a 2. gyerek után (amikor szeretnénk a 3.-at), a szabi-betegszabi kombó kihasználásával max 1-2 hét munka fog kelleni a 180 naphoz, de lehet, hogy annyi sem.

Szóval köszi még egyszer, nincs több kérdésem.

Boldog babákat mindenkinek!

Előzmény: Szakbarbár (49274)
Gejza21 Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49286

Köszönöm szépen.

Hát szomorú vagyok, mert benn maradt kb. 20 nap szabi 2009-ben, simán kivehette volna azt a kb. 5 (max 10) szabit, ami hiányzik a 180 naphoz.

Előzmény: zsanna (49270)
Esterina Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49285

Kedves Szakbarbár!

Köszönöm a választ, valóban ezek érdekeltek!

Annyiban gondoltam, hogy befolyásoló tényező lehet a tartós betegség, hogy úgy olvastam, hogy akkor gyes mellett is korlátozás nélkül dolgozhat a szülő, vagyis akkor kaphatnám a 8 órás állás mellett is a gyest. Vagy ez három éves kora után igaz csak?

Köszönöm!

Esterina

Előzmény: Szakbarbár (49276)
biológus Creative Commons License 2011.02.25 0 0 49284

Kedves Zsana/Szakbarbár!

Láttam lentebb írtatok arról, hogy ha visszamegy vki dolgozni és módosítják a szerződését 8 órásról 6 órásra (részmunkaidősre) akkor úgy is kiveheti a szabadságát, mintha 6 órás lenne és a gyes-t is meg tudja igényelni mellette, kérdés hogy ilyenkor mondjuk ha van 50 nap szabija akkor az mondjuk 60 napnyi lesz? Szóval megnő vmennyivel, mert csak 6 órásként veszi ki?

Nem tudom, hogy változott -e az a szabály, hogy 2 év gyed-hez előzetes 2 év munkaviszony kell? Pl. ha én visszamegyek dolgozni májusban, de részmunakidőben és mellé gyes-t is igényelek, akkor mikor mehetek el szülni leghmarabb úgy, hogy a következő gyerkőccel is kapjam 2 éves koráig a gyed-et? Ill. gond- e az, ha a terhesség alatt táppénzen vagyok (akkor tudom gyest nem igényelhetek.)

Köszönöm szépen.

kakaduuu Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49283

Állásidő kérdés

Nem tűnik túl életszerűnek az állásidő állapot egyik félnek sem, főleg a munkáltató részéről. Mi a gyakorlat, olyan esteben, ha a munkáltató úgymond elismeri, hogy "állásidő" jár a dolgozónak? Ez esetben felajánl egy nagyobb végkielégítési összeget (a hivatalos járandóságon túl?) közös megegyezés fejében? Hány hónapról lehet itt szó?

Zoya77 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49282

Köszönöm.:)

Nem kell előre elemezni két év múlva tervezett dolgokat, azt szerettem volna tudni, kötelezhet-e az ovim arra, hogy szeptember előtt kivegyem a szabijaimat, felmondva ezzel a gyedet (megüresedett egy hely, nyár végéig nem vesznek fel újat, a szerződéses szeptembertől van, egyévenként hosszabbítással). A szabim március közepén jár le, onnantól kötelezően visszavehet, ha ott ül egy szerződéses? Ez most nagyon szőke kérdés volt?:)

Egyre inkább afelé hajlok, hogy ha nem muszáj, nem megyek vissza, a 2013-ra tervezett száokat azért kérdeztem, hgy a jelenleginél rosszabb lenne-e a helyzet, ha nem mennék vissza. Mert ha nem, akkor jó ez nekem így, jöhet a baba. De ha a jelenleginél jóval kevesebbet kapnék és ez csak úgy orvosolható, ha visszamegyek, akkor úgy kell terveznem.

Bocsánat, nem értetlenkedem, csak ismeretek híján nem tudok tervezni.

Köszönöm.

Előzmény: Szakbarbár (49275)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49281

180-nál kevesebb bérezett nappal a tgyás és a gyed alapja a 180-nál kevesebb napi átlag, de legfeljebb a minimálbér kétszerese. 80 nap szabi + betegszabi együtt bőven minimálbér kétszerese fölötti átlagot ad, tehát nem veszélyezteted a maximális gyededet.

Ha nincs 180 bérezett napod, akkor a táppénz alapja annyi lesz, amennyi az utolsó ellátásé, esetedben a gyedé volt.

Előzmény: leili (49272)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49280

Ha a táppénz előtti 70%-os betegszabadság lesz az egyetlen átlagba számító jövedelem (mert táppénz, tgyás, gyed,k gyes nem ilyen), akkor a 70%-os bérednek a 70%-át kapod 2 évig. Úgyhogy ezt nem javaslom. Sok szabadság előtte, akkor a 100%-os szabi és a 70%-os betegszabi együtt átlagolódik és ha előbbi aránya nagyobb, akkor afelé tolódik el.

Előzmény: tigriss78 (49271)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49279

A gyes mellé jár az egészségügyi szolgáltatás, nem kellene fizetni. 11T1011-es nyomtatványon kell a NAV-nak (korábban APEH) bejelenteni, hogy mikor szűnt meg a fizetési kötelezettség. Erre törlik az ezutáni előírást, innentől kezdve pedig túlfizetésként fog jelentkezni amit feleslegesen fizettél be, és ha nincs más tartozásod, visszaigényelheted.

Előzmény: MissEarnshaw (49269)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.02.24 0 0 49278

180 bérezett nap elérése előtt a táppénz alapja a gyedhez beszámító, 2008-as átlag. Következő tgyás és gyed alapja a minimálbér kétszerese.

Ha lesz legalább 180 bérezett napod, akkor a táppénz és a tgyás is ebből számolódik. A gyed az meg akárhány nappal is ugyanúgy maximális.

Előzmény: kinder3 (49265)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!