Keresés

Részletes keresés

emp Creative Commons License 2006.07.15 0 0 3902
most már értem. szted összead, de ha mégsem, annál rosszabb neki :)
Előzmény: magnum56 (3874)
emp Creative Commons License 2006.07.15 0 0 3901
az elütések nem számítanak, de van ott csúnyább is :(
Előzmény: emp (3861)
emp Creative Commons License 2006.07.15 0 0 3900

komolyan véve a kérdést. ez engem is érdekelne. pontosabban az, hogy föl szabad-e tenni egyáltalán, vagy elvi okokból nem.

ki tud eleget a világról, hogy erre válaszoljon? a mai fizikusoknak van kialakult álláspontjuk?

Előzmény: NevemTeve (3849)
emp Creative Commons License 2006.07.15 0 0 3899
innen nem maradt ki valami? a perdület ...
Előzmény: Con Storm (3844)
emp Creative Commons License 2006.07.15 0 0 3898

itt van a kezemben a könyv. a '73-as kiadás.

a sebességek összetevéséről(hogy ez mit jelent, az más tészta) van szó, kerüli az összeadás szót.

meggyőződésem, hogy szándékosan csúsztatsz - ezt rosszhiszeműségnek is hívják.

Előzmény: magnum56 (3833)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.15 0 0 3897
Sajnos, még mindig nem látom, hogy tényleg értenéd.

Először azt kell belátnod, hogy a W az két egyirányú sebesség összege. Belátod-e?

Nem. W a v sebességgel haladó vonaton, a vonathoz képest w sebességgel gyalogoló utas sebessége a vasúti töltéshez viszonyítva.

Ez a sebesség csak Galilei szerint összege v-nel és w-nek . Einstein szerint nem.

...két egyirányú sebességet ha összegzünk, akkor szerintem (és Galilei szerint) az összezés eredményét úgy kapjuk meg, ha a két sebességet összeadjuk.   W= v + w

Ha két sebességet összegzünk, akkor összeadjuk őket, mindenki szerint. A kérdés az, hogy ez az összeg egyenlő lesz-e az utasnak a töltéshez viszonyított sebességével, vagy sem. Galilei szerint igen, Einstein szerint nem.

Einstein viszont egy másik képletet használ az egyirányú sebességek összegzésére. Azt mondja, hogy ha v és w sebességeket összegezzük, akkor a számtami összegüktől kisebb értéket kapunk. Vagyis W < v + w.

Ha megengeded, ezt javítom.

Einstein viszont egy másik képletet használ az egyirányú sebességek összegzésére a sebesség átszámítására egyik vonatkoztatási rendszerből (a vonatéból) a másik vonatkoztatási rendszerre (a töltésére). Azt mondja, hogy ha v és w sebességeket összegezzük ha a w sebességet átszámoljuk a vonatkoztatási rendszerünkből (a vonatéból) a hozzá képest -v sebességgel mozgó másik rendszerre (a töltésére) , akkor a számtami összegüktől kisebb értéket kapunk. Vagyis W < v + w

Amennyiben v és w értékei helyére fénysebességet helyettesítünk, akkor:

W < c + c adódik. Pontosabban Einstein képletéből: W = c  adódik.

Vagyis  c  és  c  egyirányú fénysebességek összegzéseként szintén c  sebességet kap Einstein.

Ezt is javítom.

Vagyis  c  és  c  egyirányú fénysebességek összegzéseként  a c sebességű testnek az eredeti vonatkoztatási rendszerhez képest -c sebességgel mozgó vonatkoztatási rendszerbeli sebességére szintén c  sebességet kap Einstein.

Vagyis: ha egy űrhajó a Földhöz képest  c  sebességgel halad, és az első űrhajóhoz képest egy másik űrhajó szintén  c  sebességgel halad ugyanabban az irányban, akkor a Földhöz képest a második űrhajó:

Galilei szerint 2c sebességű,

Einstein szerint pedig  1c  sebességű

Ezek szerint a űrhajó sebessége minden rendszerben ugyanannyi? Az első űrhajóhoz képest is  c  és a Földhöz képest is   c  ?

Einsteinnél az űrhajó sebessége ezek szerint nem relatív, hanem állandó, mindig   c  ?

Megdőlt a sebesség realivitása?

Nem. Az amit mondasz, kizárólag a kitöntetett c sebességre igaz. Annak valóban minden vonatkoztatási rendszerben ugyanannyi az értéke. De ezen nincs mit csodálkozni, hiszen épp ez a spec. rel. kiindulópontja.

Előzmény: magnum56 (3896)
magnum56 Creative Commons License 2006.07.14 0 0 3896

Nem titkolom el, én már értem. De szeretném, ha te is megértenéd.

Először azt kell belátnod, hogy a W az két egyirányú sebesség összege. Belátod-e?

Másodszor, azt kell belátnod, hogy két egyirányú sebességet ha összegzünk, akkor szerintem (és Galilei szerint) az összezés eredményét úgy kapjuk meg, ha a két sebességet összeadjuk.   W= v + w

Amennyiben a két sebesség értékét fénysebességnek vesszük, akkor Galilei képlete szerint:  W = c + c = 2c   számtani összeg adódik.

Einstein viszont egy másik képletet használ az egyirányú sebességek összegzésére. Azt mondja, hogy ha v és w sebességeket összegezzük, akkor a számtami összegüktől kisebb értéket kapunk. Vagyis W < v + w.

Vagyis  c  és  c  egyirányú fénysebességek összegzéseként szintén c  sebességet kap Einstein.

Vagyis: ha egy űrhajó a Földhöz képest  c  sebességgel halad, és az első űrhajóhoz képest egy másik űrhajó szintén  c  sebességgel halad ugyanabban az irányban, akkor a Földhöz képest a második űrhajó:

Galilei szerint 2c sebességű,

Einstein szerint pedig  1c  sebességű

Ezek szerint a űrhajó sebessége minden rendszerben ugyanannyi? Az első űrhajóhoz képest is  c  és a Földhöz képest is   c  ?

Einsteinnél az űrhajó sebessége ezek szerint nem relatív, hanem állandó, mindig   c  ?

Megdőlt a sebesség realivitása?

Előzmény: Simply Red (3892)
Gergo73 Creative Commons License 2006.07.11 0 0 3895
A linkelt oldalon esszét találtam, nem tudományos cikket. Esszét én is tudok írni elírás nélkül, elég hozzá egy helyesírásellenőrző-program. Egy tudományos cikk így néz ki, remélem, látod a különbséget.
Előzmény: Con Storm (3894)
Con Storm Creative Commons License 2006.07.10 0 0 3894
Gergő... sajan igazad van... csinálj már egy elíráslistát a http://pszichohistory.fw.hu-ról... abban van bőven... sérült... a beszédközpontom...
Előzmény: Gergo73 (3893)
Gergo73 Creative Commons License 2006.07.10 0 0 3893
Akik valóban foglalkoznak a tudománnyal, elnézőbbek a sajtóhibákkal szemben, ugyanis azok tudják, hogy gyakorlatilag nincs tudományos cikk és köny sajtóhibák vagy könnyen javítható számolási hibák nélkül (hasonlóan, ahogy a legtöbb programban vannak bug-ok). Oldalanként 1-2 elírás teljesen átlagos. Én mielőtt beküldöm egy cikkemet, legalább 50-szer átolvasom előtte, mégis maradnak benne elírások. Egy-egy tankönyvhöz annak idején 5-10 oldalnyi elírás-listát készítettem, ma már ezt gyakran a szerző teszi meg a honlapján. Érdemes pl. megnézni Donald E. Knuth módszerét a sajtóhibák eliminálására.
Előzmény: Simply Red (3886)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.10 0 0 3892

Simply legalább rájött, elismerésem neki.

Igazán köszönöm, de egyrészt volt túl nagy teljesítmény (bárki észrevette volna, ha az a kérdés, hogy helyes-e a képlet), másrészt, a képlet helyességének nincs is köze a vitánkhoz. Azt próbálom ugyanis megértetni veled, hogy ez két különböző állítás, ráadásul az első igaz, a második hamis:

(1) Galilei szerint W=2c, Einstein szerint pedig W=c   (IGAZ)

(2) Einstein szerint c = 2c  (HAMIS)

Tudod, a fizikában és matematikában nem mindegy, hogy Moszkva, vagy New York, meg, hogy osztogatnak-e, vagy fosztogatnak.

Szóval, én inkább arra lennék büszke, ha ezt képes lennék megértetni veled. Légy szíves, ne titkold el, ha már  érted!

Előzmény: magnum56 (3889)
astronom Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3891
Mielőtt beírtam a képletet, gondolkodtam, hogy a helyes képletet írjam-e be, vagy a hibásat Einstein könyvéből. De kíváncsi voltam, hogy hányan fogják kiszúrni a hibát.

Azért ekkorát hazudni... tényleg vastag bőr kell, hogy legyen a pofádon.
Előzmény: magnum56 (3883)
muallim Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3890

Minden amit mondasz a téged minősít !

Az, hogy hibás képletet másoltál be, az azt mutatja, hogy a sebességösszeadási képletet nem is értetted a könyvben, mert soha nem vezetted le. Azon túl meg zagyvaságot állítottál. Na , én arra reagáltam csak. Szerencsére vagyunk elegen itt, hogy a többi hibáidra is reagáljanak.

A stílusod az meg tényleg pancser.

Előzmény: magnum56 (3889)
magnum56 Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3889

Vajon te miért nem jöttél rá, hogy a képlet hibás?

Vagy azért, mert sohasem olvastad a könyvet, vagy azért, mert olvastad, csak nem értetted. Pancser vagy, mint a legtöbb relativista...

Simply legalább rájött, elismerésem neki.

Előzmény: muallim (3884)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3888

A hiba tényleg hiba, nem akarom mosdatni.

Előzmény: Dubois (3887)
Dubois Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3887

Ne mosdasd a szerecsent.

Szégyen, hogy egy ötödik kiadásban (1978) is benne van ez a hiba.

Ismeretterjesztő- és tankönyv esetében amúgy is különösen durva dolog minden hiba.

Ráadásul fordítás, ahol az eredetiben jól van a képlet.

Nem az első eset a Gondolattal.

Némely könyvük igen gondatlanul lett kiadva.

Például Rényi Alfréd információelméleti ismeretterjesztő könyvében számos hibát kellett kijavítanom a képletekben.

A szerző itt sem tehetett róla.

Előzmény: Simply Red (3885)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3886

Egy képletet én is elírtam most.

a 40. oldalán szereplő t'=(t-v/c2)/gyök(1-v2/c2) képletét

helyesen:

a 40. oldalán szereplő t'=(t-vx/c2)/gyök(1-v2/c2) képletét .

Remélem több elírás nincs. De ha véletlenül mégis van, az nem azt jelenti, hogy pancser vagyok, hanem azt, hogy ember.

Előzmény: Simply Red (3885)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3885

Szar lehet, ha az ember nem tud maga ellenőrizni egy egyszerű képletet.

Az én 1978-as kiadású könyvem 46. oldalának tetején (B) jelöléssel szerepel ez a képlet, ugyanolyan rosszul, mint a te könyvedben.

Hogy rossz, az egyszerűen látható.

A Lorentz-transzformáció 39 oldalán található x'=(x-vt)/gyök(1-v2/c2), ill. a 40. oldalán szereplő t'=(t-v/c2)/gyök(1-v2/c2) képletét a 45. oldalon szereplő x'=wt' képletbe helyettesítve:

x - vt =w(t - vx/c2)

Ebből átrendezéssel:

t(w + v) = x(1+vw/c2).

Ebből mindkét oldalt (1+vw/c2)-vel osztva, és az egyenlet két oldalát felcserélve:

x = ((w+v) / (1+vw/c2)) t.

Vagyis, W = x/t = (w+v) / (1+vw/c2).

Tehát tényleg sikerült egy sajtóhibát kiszúrnod. Gratulálok!

(mellesleg a következő oldal alján már úgy számol tovább, mintha (B)-ben a jó képlet szerepelne, nézd csak meg!)

-------

Egyébként a vitánk szempontjából valóban lényegtelen a pontos formula alakja. Lényeg az, hogy Einstein soha sem állítja azt, hogy ez a képlet (v+w) -vel lenne egyenlő, tehát nem mond olyat, hogy c = 2c. Ezt csak te képzeled.

muallim Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3884

Kedves magnum56!

"De a képlet nem ezért marhaság. Hanem azért mert tartalmilag valóban sebességösszeadást fejez ki, csak éppen a képlet által szolgáltatott eredmény értelmetlen"

A mondatod első része magadtól értetődő.

A második része teljes analfabétizmust mutat az aritmetikai műveletekhez, ( gondolkozz el az összeadási műveletről )

A harmadik részhez csak annyit, hogy rengeteg kisérleti eredmény támasztja alá. ( google! , nem saját kútfő )

magnum56 Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3883

Ez a képlet Einstein könyvében, a 45. oldalon szerepel, mégpedig hibásan, pontosan úgy, ahogy én is leírtam. (A speciális és általános relativitás elmélete, Gondolat 1973)

Mielőtt beírtam a  képletet, gondolkodtam, hogy a helyes képletet írjam-e be, vagy a hibásat Einstein könyvéből. De kíváncsi voltam, hogy hányan fogják kiszúrni a hibát. Ha későn is, de te legalább rájöttél, hiszen v-re és w-re felcserélhetőnek kell lennie a képletnek.

A többi relativista még erre sem jött rá. Pedig saját bevallásuk szerint sokkal alaposabban ismerik a specrelt, mint én. Fogadjátok őszinte elismerésemet.

De nem vette észre a könyv fordítója (Vámos Ferenc), A lektor (Károlyházi Frigyes), és aki a könyvet jegyzetekkel ellátta, Dr. Novobátzky Károly sem. Egy rakás pancser, aki még a saját szakmájához sem ért.

Egyébként amikor  v=c   és  w=c    akkor ennek éppen nincs jelentősége.

De a képlet nem ezért marhaság. Hanem azért mert tartalmilag valóban sebességösszeadást fejez ki, csak éppen a képlet által szolgáltatott eredmény értelmetlen. 

Előzmény: Simply Red (3881)
habár Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3882
Tudom, hogy csak kicsúszott nálad, és hogy én túlreagálom.
Nincs semmi baj.
(Négyből három fiát veszítette a 2-dikban, kevés szavú volt.)
Előzmény: habár (3878)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3881

Most látom, hogy nem is jó képletet írtál (én tőled másoltam ki, sajnos ellenőrzés nélkül.)

A valódi képlet:

W = (w + v)/(1+vw/c2)

Előzmény: Simply Red (3880)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3880
Szerinte mit csinál Einstein, ha nem összead?

Összeadás (W = v + w) helyett az alábbi formulával számol.

W = (w + v)/(1+v2/c2)
Előzmény: magnum56 (3874)
magnum56 Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3879
Örülök, hogy örülsz, de még mindig nem értem.
Előzmény: habár (3878)
habár Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3878
Örülök hogy nem érted.
Akkor nincs hiba.
Felejtsük el.
Előzmény: magnum56 (3877)
magnum56 Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3877

"A tudomány lehet tudatosan hülye az ember, de aljas csak véletlenül..."

Őszintén bevallom, hogy ezt a mondatot egyszerűen nem értem...

Lehet, hogy bennem vana a hiba?

Előzmény: habár (3876)
habár Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3876
Magnum56, Te ezt így komolyan gondolod?
A tudomány lehet tudatosan hülye az ember, de aljas csak véletlenül...
Előzmény: habár (3875)
habár Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3875
Sajnos magatoknak van röhejes elképzelésetek a fényről, mint hullámjelenségről, vagy korpuszkuláról.
A Ti elképzelésetek valójában egy hullám alakúra vágott, dörzsöléssel felizgatott, fénysebességgel repülő, gyantás kartonpapír.
Mi köze ennek bárki felmenőihez?
Előzmény: magnum56 (3873)
magnum56 Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3874

"Aki összead, az nem Einstein, hanem Galilei."

Szretném tudni, hogy Einstein mit csinál, ha nem összead. Összegez, összetesz de szerinted itt véletlenül sem öszeadásról van szó. 

Szerinte mit csinál Einstein, ha nem összead?

Előzmény: Simply Red (3870)
magnum56 Creative Commons License 2006.07.09 0 0 3873

"A fény méri, sőt, talán létre is hozza az időt, a változással, ami benne periódusonként bekövetkezik.
Talán a teret is méri, és létrehozza."

Meg a nagyanyád térdekalácsát is a fény hozza létre, mert ugye sötétben az sem látszik.

:)))))

Előzmény: habár (3871)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!