Előfordul más elektronikus cucc zavarása, de gond nem szokott lenni. Volt példa, hogy szinte békéltető szerepet játszott a hatósági ember a CB-s és a szomszéd között, akinek a hangtechnikájába szólt bele.
Sziasztok! Mindig is érdekelt a CB-rádiózás (annyira, hogy elgondolkodtam rajta, hogy a teherautóba is veszek egyet, csak hogy zúgjon) és most néztem a túrázós videót, ahol a srácnál van egy kézi adóvevő (remélem jól neveztem meg). Este be is jelentkezik és kicsit kommunikál is (erről gondolom a PMR-Rádió, kit hol mikor csoportban tudok kérdezni?) Milyen kézi készüléket javasoltok, van-e egyáltalán lényegi különbség a készülékekben mondjuk hatótáv szempontjából? Köszönöm szépen előre is!
De komolyan: gondolkodás és rajz nélkül cseréljétek ki a 47uF-os kondikat. 10-ből 8-nál bejön, hogy meggyógyul. Van vagy 10-12 db benne. A legolcsóbb, legegyszerűbb típus megteszi. 16V-os legyen.
Ebben a családban volt egy ún. "régi Grant". (Uniden Grant) Ami teljesen más volt, alapvető különbségként a hűtőborda hiánya a feltűnő. Nem volt benne FM üzem, és csak 4/12W-os volt. Annak nem 999-es a panelja.
A 999-es panel után csak az utolsó széria, az ún. Classic volt. De az ritka és közel sem olyan régi. Ez még 2000 után is készült. Annak a Clarifier alatt volt egy másik, nagyobb hangoló gombja ami az adást is elhangolta. 95%-ban egyezett a rendes Granttal.
Én nem értek hozzá, azt mondja hogy tudja hogy elterjedt a PC999 de ez elvileg van amiben különbözik mert PC999utan van egy AB jelzés is és ez a legelső Grant -oknál volt csak.
Először is köszönöm szépen Anti bácsinak a segítséget, másodszor nem a szerelő mondta hogy nézzek utána , ő is keres megoldást, én mondtam neki hogy ezt a fórumot szoktam olvasgatni és megkérdezem hátha valaki tud segíteni.
Indulásnak a "mester" cserélje ki az összes 47uF 10 v. 16V-os elkót. Ha nem javul meg, akkor kell valódi hibakeresést csinálni. Kiemelten a panel közepén lévő 2902 tip. IC környékén.
Egy president grant rádiót használok, ami sok év után került elő ismét. Sajnos olyan hibája van hogy adni ad rendesen de vétele nincsen. Mivel nem értek hozzá, szerelőhöz vittem és azt mondta ez egy 1980 ban gyártott példány és más a panel benne mint a fiatalabb grantokban, így nem tud honnan elindulni. Ha jól értettem PC999AB panel van benne. Szüksége lenne egy kapcsolási rajzra vagy valami támpontra hogy hol keresgéljen. Segítséget kérnék ebben tőletek. Köszönöm szépen
Egy aljas hiba volt szinte végzetes. A rossz antennától meghaló végfok tranyó bezárlatosodott. Az árama a kimenőtrafón folyik keresztül. Zárlatnál szétolvasztva azt. Egy időben még vékony prespánból csináltunk csévetestet az elszenesedett nylon helyett.
A vevője nagy jelekre kicsit fulladékony volt az egyszerű első keverő takarékos kivitele miatt.
De igen sok ember kedvelte meg a rádiózást ezekkel a kis szerkezetekkel.
Jó is az ha valaki gyüjti a Jaws Markot, bár valami csodálatos módon egyetlen szintézer se volt még megdögölve. Méltánytalanul bánik a világ ezekkel a saját kategóriájukban nagyszerű rádiókkal, a legtöbb amit áldoznom kellett rájuk 1000Ft, de van amit ajándékba küldtek mint legutóbb 9mdp (köszi)
(lassan összejön a panoráma vevőm a 40 db Jaws Markbol, csak kicsit többet kéne börzékre járnom .... de az idő nekem dolgozik)
Ilyesmit én is tudok adni barkácsoló kedvű rádiósnak. Van LC7120 -is. Evvel külön kvarccal lehet alsó, felső 40 csatornát is csinálni. Vannak régi, Midland, Jaws korabeli hangvégfok IC-k is. TA7222, talán még 7205 is.
Találtam itthon az egyik dobozomban, még néhai HG0KJ hagyatékából egy originál beforrasztatlan LC7131 szintézer IC-t. (Jaws Mark és társai AM40-es rádiókban fordult elő.) Kell valakinek? Mit adsz érte? Lehet, hogy egy AN103 is van, de ebben most nem vagyok biztos.
Ismert megoldás. Alapvetően egy alapból 4W-os végfoknak így 1 W a vivője ha sikerül ideálisan beállítani. A hatásossága függ az eredeti végfok beállításától. A stab IC disszipálja el a fele teljesítményt. Szokták egy szelep üzembe beállított tranzisztorral is megoldani.
Találtam egy érdekes kapcsolást.AM-modulátor LM7809 stabIC-vel.Felhasználását FM CB-k AM-esítése vs modulátor trafó kiváltásában látom.Valaki megépíthetné, és beszámolhatna róla milyen modulációt hoz létre, modulációs mélység, jelalak stb?
A tantál kondikat kedvelem én is. De most már újabb "csoda" kondik kerültek a fókuszba. A "hibrid" elkók. Méretre kicsit kisebbek a hagyományosnál. De minden paraméterben nagyon sokkal jobbak.
Egyébként napi szinten javítok 40-50 éves reprádiókat. Megdöbbentő, hogy milyen jó elkókat tudtak már belerakni. Ennyi idő után is hibátlanok úgy kapacitásra, mint belső ellenállásra. Tényleg csak azokat cserélem, amik kimérve már elfáradtak.
De van 1943-ban gyártott Siemens asztali rádióm is. Hibátlan eredeti elkókkal!