Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.16 0 0 44599

Szia!

Rekonstruáltam az Általad bemutatott, Bódvaszilas és Bódvarákó közötti régi Országos Kéktúra útvonalat.

A terület állami topográfiai alaptérképen (EOTR, M = 1 : 10 000, © FÖMI):

Nagyban itt van

A terület 2014-es műholdfelvételen (© Google / © Digital Globe / © CNES T Astrium):

Nagyban itt van

A régi nyomvonalon hol van út, hol nincs, ráadásul az átkelésnél egy Bódva-híd is hiányzik - ezeket kékkel jelöltem.

Az egykori gazdasági vasút nyomvonala jól látszik a műholdfelvételen, néhány helyen még a sínpálya is megvan - ezt az egykori vasutat zölddel jelöltem.

1985-ben én még szerencsére a régi nyomvonalon (Bódvaszilas - Szabó-pallag - Derenk - Ménes-völgy - Lófej-forrás - Jósvafő - ... - Zádorfalva - Kelemér - Putnok - ... ) járhattam be a Kéktúra ezen szakaszát.

A Ménes- és a Lófej-völgyek valóban csodálatosak, igazi kárpáti környezet jellemzi a környéküket!

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

térképész-térinformatikus

Előzmény: Törölt nick (44597)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.16 0 0 44598

Egy dologban szeretném Rakk Gyula segítségét kérni. Van nekem egy 1958-as Bakony térképem, amelyen a Kéktúra a Kab-hegy után teljesen más felé megy mint manapság, Öcs és Taljándörögd érintésével halad a Balaton felé.

Hogyan mehetett tovább akkor az út a Balaton-felvidéken? Átmenet volt ez a Balaton parthoz közeli legelső kék és a mai közt?

Ilyen térképem sajnos már nincsen. 

A Kab-hegy után a Balaton felé minden más, Nagyvázsonnyal együtt kimarad az egész környék ami ma benne van az útvonalban.

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.16 0 0 44597

" ...Ahol a fák égig nőnek
Állnak még a határkövek..."

OKT a '70-es években Aggtelek környékén

Az Aggteleki-karszton és környékén majdnem olyan sokszor változott már a kéktúra mint a Cserhátban, ennek máig jól látható bizonyítékai azok a régi kék jelzések amelyek jó állapotban maradtak meg a Jósvafőt északról elkerülő egykori kék, ma részben zöld turistaúton, vagy éppen a Lófej- és a Ménes-völgyben sok-sok kilométer hosszan.
Ezeket élőben már pár éve jórészt felfedeztem, bejártam, aki pedig 2001 előtt kéktúrázott errefelé annak ez volt a bejárandó kéktúra. Azóta ez a legészakibb határvidékünk magterület lett, csak engedéllyel látogatható.
De nem csak itt változott az útvonal, hanem Kelemér és Zádorfalva közt is és a Bódvaszilas-Bódvarákó szakasz sem volt mindig aszfaltos. Kis túlzással elmondhatjuk hogy a Putnoktól az Esztramosig futó mai kék és mondjuk az 1970-es évek végén érvényben lévő kék éppen hogy csak köszönőviszonyban vannak egymással, mert itt-ott összetalálkoznak aztán ismét elválnak ösvényeik.
(a '60-as évek Varbóc-Perkupa-Égerszög etapjára most nem is térnék ki)

Na, de mindez képekben, részletesen az egyik legújabb szerzeményem alapján, az 1975-ös Aggteleki-karsztvidék térképen:
Kelemértől Zádorfalváig végig a kis forgalmú, keskeny aszfalton kellett caplatni anno. Minden időben jól járható volt, de kevéssé izgalmas, olyan kalandos eltévedések produkálására pedig teljességgel alkalmatlan mint amilyeneket a mai útvonalon képesek elkövetni a lelkes kéktúrázók. És hát persze kimaradt a gyöngyszem, Gömörszőlős.

1 a címlap

2. kékkel nagyjából berajzoltam a mai kéktúra nyomvonalat is 

Aggtelektől Jósvafőig a Tengerszem Szállóig ugyanaz az út, ezután Jósvafőt északról kerülve tovább vagy 8-10 km-en teljesen más, a Lófej-völgyben és a Ménes-völgyben haladt a kék Derenk felé. Ez a hosszú hegyvidéki szakasz ezzel a kerülővel még hosszabb volt ugyan, de sokkal szebb. Szigorú természetvédelmi előírások vonatkoznak már rá, ezért kellett innen elterelni minden turistautat, valahol ez érthető is.

1. Jósvafőt északról kerülte a kék

2. Ezután pedig a Lófej-völgyben fel a határig...itt is berajzoltam nagyjából a mai kéket

3.-4. kék jelek a Jósvafőt elkerülő ösvényen, részben ez ma a zöld jelzés útvonala, a Kecső-patakig

Mikor én errefelé jártam akkor híre volt hogy farkasok is élnek a közelben, így volt bennem némi félsz. Miután azonban az ANP egyik munkatársa elmondta hogy ők viszont nagyon örülnek hogy vannak ismét farkasok a vidéken, és inkább őket kell félteni, nem az embereket elmúltak a félelmeim. Állítólag egy farkascsalád telepedett meg, a közeli erdők eltartóképessége a többszörösét is megengedné, és szegények a sok betegség miatt nem is nagyon tudnak szaporodni. Az emberektől félnek.

(Ennyit a farkasokról...)

A mai út a Szelce-völgyet elhagyva egy átlagosnak mondható erdei szakasz, teljesen rendben van ez is, csak annak nem aki látta a régit is.

1. útjelző tábla a terelés után a régi és az új kék találkozásánál

2.-3. kék jelek a Lófej-völgyben

Az utolsó markáns különbség a Bódvaszilas- Bódvarákó rész, itt a kék ha jól sejtem azon az útvonalon megy  amit újra be szeretnének hozni, kikerülendő az aszfaltot. Ez ha jól tudom jórészt egy kisvasúti töltés volt a bányától a nagy vasút vonaláig, mára elhanyagolt lehet, de rendbe hozni biztosan nem lehetetlen. 

Ja, és az ominózus Martonyi kolostorrom... még ekkor is meglátogatta a kéktúra, bár ha jól látom egy rövidke szakaszon oda-vissza útvonalon:

1. Bódvaszilas-Bódvarákó, ez lesz ismét a kék?

2. Martonyi kolostorromok forevör! :-)

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.15 0 0 44596

Szívesen.

Előzmény: HEV (44595)
HEV Creative Commons License 2014.06.15 0 0 44595

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (44594)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.15 0 0 44594
Előzmény: HEV (44593)
HEV Creative Commons License 2014.06.15 0 0 44593

Talán többen letöltenének 800 Mb-ot ha tudnánk, hogy mi ez? Látatlanban egy kicsit sok.

Előzmény: Törölt nick (44592)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.15 0 0 44592

Ha esetleg valakit érdeklen:

Egy cseppnyi Magyarország - Vértes

http://data.hu/dir/q3dcobn96h339596

Güsziológus Creative Commons License 2014.06.15 -2 0 44591

Köszönöm.

Jó pap holtig tanul:-)

Előzmény: Törölt nick (44577)
Güsziológus Creative Commons License 2014.06.15 -2 0 44590

A 013-as pont a felmérést követő pontosítás után:

Neve is van:

OKT(M) Veimpuszta

Van POI az adatbázisban:

http://www.turistautak.hu/poi.php?id=169263

Ha a bal felső sarokban a képre kattintunk, megnézhetjük az útvonalat is - tágabb környezetben.

Talán egyszer összekapcsolódik a térkép és a kereszteződés "látképe", és akkor azt is be lehet majd mutatni, mit lát a pont környékén az erre járó.

Előzmény: timetable (44579)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.14 0 0 44589

Mikor valamerre elvetődök az országban lehetőségeim szerint igyekszem keresgélni a régebbi kék útvonalakat, így volt ez a múlt hétvégén is, a Balaton-felvidéken.
20-30 éves jeleket gond nélkül lehet találni sok-sok helyen, sziklákon, fákon, erdőkben, elsősorban persze olyan erdőkben ahol nem volt mostanában tarvágás. (paradicsomi állapotok uralkodnak ebből a szempontból a Burok-völgyben, a Dobogó-tetőn Hollókő után, vagy éppen a Gerecse-tetőn)
40-50 éves jeleket viszont már jellemzően inkább csak sziklákon, kis falukban általában a beton villanyoszlopokon lehet találni, ha még nem cserélgették ki őket.
Zalaszántón a Várvölgy felé vezető kis utcában szerencsére még a régi oszlopok vannak, így aztán gond nélkül megtaláltam (igaz leszürkítve, de kivehetően) azokat a kék jeleket amelyek az 1961-es, és a '65-ös füzet szerint is errefelé vezették a túrázót a Zsidi-malom érintésével egyenesen fel a Rezi várhegyre.

1. a (leszürkített, de itt-ott kikandikáló) kék jelzés

2. a kép készítésének a helyét piros nyíllal jelöltem a füzetekben. (sorrendben '65, '61)

Azért is érdekes lehet ez az útvonal, mert ha jól emlékszem tervben van a kéktúra módosítása erre a régebbi útvonalra.
Előnyei lehetnek: kb másfél km elég nagy forgalmú aszfaltot váltana ki, és nyilvánvalóan sokkal szebb út lenne
Hátrányai: ez is nyilvánvaló: jóval nehezebben lesz majd járható, bár elvileg egy kéktúrára vállalkozó emberkének ez nem kéne hogy gondot jelentsen.

jelenleg a főúton megy a kéktúra, felkapaszkodva az út szélére így látszik a régi-új(?) útvonal nagyjából: a szántón túl, a mezőkön indul neki a háttérben magasodó Rezi várhegynek.

HEV Creative Commons License 2014.06.14 0 0 44588

A Természetbarát Házak Alapítvány  22 éves működéséről tud valaki valamit? Mit dolgoztak eddig?

vvittore Creative Commons License 2014.06.14 0 0 44587

Viszont az Istvánkúti használható! (volt pár éve biztosan amikor ott aludtunk)

Előzmény: Defender110 (44583)
Güsziológus Creative Commons License 2014.06.14 -2 0 44586

Reménytelen eset.

Az OK50 szervezői sem tudták elérni, hogy megszállhassanak a házban.

A zöldön lesétáltak Újhutára, onnan másnap vissza.

imi_75 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 44585
rozaa Creative Commons License 2014.06.14 0 0 44584

Északerdő, Háromhutai vagy Nagyhutai? erdészet.

Defender110 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 44583

Sziasztok!

A segítségeteket kérném!

Júliusban a Bányi-nyereg - Boldogkőváralja OKT (26.) szakaszt teljesítenénk és az Eszkála vadászházban szeretnénk megszállni egy éjszakára!

Ha valaki tud bármilyen elérhetőséget, információt az sokat segítene.

Előre is köszönöm!

rozaa Creative Commons License 2014.06.14 0 0 44582

Egy jó cikk a nyavalyás erdészekről. :)

Pápai vándor Creative Commons License 2014.06.12 0 0 44581

Sziasztok!

Erre jön valaki?

6

Templom

32014.06.14

Óbudaváron , és a környékező 9 faluban található,kijelölt 10 templomból kell minimum 6 templomot érinteni adott időn belül. Színes térképvázlatot kapnak a résztvevők. Szalagozás nincs, a túrázó által a legoptimálisabbnak vélt útvonalon kell a tetszőleges 6 templomot érinteni.

Óbudavár, Fő u. 16, Vilmos-ház
 8:00-10:00 óra  1200 Ft/fõ  18 km  220 m  7 óra  MTSZ 31.5 pont

6 templom optimális útvonalon: 18 km, 220 m
Előzetes átutalásos nevezés esetén nevdij 900 Ft (június 7-ig). TTT, MTSZ, MSTSZ tagoknak, diákoknak, nyugdíjasoknak, a Magyar Turista kártya felmutatójának, előnevezésnél - 200 Ft kedvezmény a nevezési díjból.

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.12 0 0 44580

Természetesen így helyes: "A következő részlet 35 éve..." (2014-35=1979. Elírtam :-))

timetable Creative Commons License 2014.06.12 0 0 44579

Ó, a legendás villanyoszlop, ami Zirc felől jobbra mutatja az utat. :)

Ezt mi is megettük két éve. A rom felé vezető utat utána megleltük, a 013-as pont után tévedtünk el aztán másodszorra, ahol a jelzett út valahol elhagyja DK irányban a rétet, mi viszont haladtunk tovább a szélén...

Előzmény: Güsziológus (44575)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.12 0 0 44578

A Bakonynána és Jásd közötti ún. Római-fürdői szükületben a Tési-fennsíkról "levágja" a Vadalmás tömbjét, így a Dudar-Nagyesztergári-dombvidékhez csatolva azt.

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.12 0 0 44577

Szia!

Nagyesztergár - Olaszfalu térségének vízföldrajzi (hidrogeográfiai) helyzete

(Kiegészítés és néhány érdekesség az elmonottakhoz)

A következő részlet 25 éve, pont Veimpusztán (!) hangzott el Rockenbauer Pál "Másfélmillió lépés Magyarországon - Végig az Országos Kéktúrán" című expedícióján illetve televíziós sorozatában

(Rockenbauer Pál: Másfélmillió lépés Magyarországon III. - A Bakonytól az Alpokaljáig. 10. rész: Bodajktól Zircig a Bakonyban. © Magyar Televízió Rt. Eredeti felvétel: 1978-1979, DVD: 2006-2007):

"...Bakonynána és a Nagyesztergárhoz tartozó Veimpuszta között olykor azért el-elvész a vándor, jel nem mindig van. Ha meg toronyiránt megyünk, akkora szó szoros értelmében is ingoványra kerülhetünk. A korábbi gazdasági jelentőségét ugyancsak elvesztett puszta épületeit elbontják.

- Én szerintem biztos, hogy nem arra kell menni!

- Itt ez a földút.

- Ne bolondozz, hát nem a földúton van a jel!

Erről pedig csak annyit: turistatérképeink általános tájékozódásra jók, de finomabb manőverekhez... Hogy is mondjuk csak... Enyhén szólva pontatlanok..."

Lehet, hogy a térképek már "nem annyira pontatlanok", mint akkor, de a probléma lényege ugyanaz...

Egyébként Nagyesztergár geomorfológiai és vízföldrajzi helyzete rendkívül érdekes! Mondanivalóm illusztrálásra mellékelek egy térképrészletet

(Alaptérkép: Bakony (Északi rész) turistatérkép - © Cartographia Kft. 2008., Tematikus tartalom: © Rakk Gyula 2014.):

Nagyban itt van

Az egyik Gaja-forrás valóban Nagyesztergáron van, melyet régebbi források Gallya-forrás (?) névvel illetnek - nem csak a turista-, hanem az állami topográfiai alaptérképek is. Ez a forrás azonban csak a Gaja ún. "Nagyesztergári-ágának" a szülője (a térképen megfigyelhető, hogy a Nagyesztergári-ágnak is több forrásága van). Ennél az ágnál azonban hosszabbak a dél felől érkező ún. "Olaszfalui-ág" é az újabban Perei-ér néven emlegetett "Perei-ág" (utóbbi Felsőpere mellett ered).

A másik érdekesség, hogy itt, a Keleti-Bakony nyugati peremén egy jelentős vízválasztó csomópont található - pontosabban a Zirci-medence keleti "falát" képező Nagyesztergár - Olaszfalu közötti lapos, jellegtelen hát képezi a csomópont központját. A környéken eredő valamennyi jelentősebb vízfolyás / patak kizárólag áttöréseken / szükületeken / szurdokvölgyeken át képes kilépni a Keleti-Bakonyból.

- A Gaja, miután "összeszedte" mindhárom forráságát, már egységes, egyre szükülő völgyben töri át a Keleti-Bakony mészkötömbjét. A Bakonynána és Jásd közötti ún. Római-fürdői szükületben a Tési-fennsíkról "levágja" a Vadalmás tömbjét, így a Duda-Nagyesztergári-dombvidékhez csatolva azt. Innen a fennsík északi határát képezi, majd Bakonycsernye és Balinka után a Gaja-szurdokban áttöri a Bodajki-hegycsoportot. Bodajktól a Móri-árok fő vízgyűjtőjeként halad Székesfehérvárig, hogy a város alatt felvegye a Séd - Nádor-csatorna vizét és Sárvíz néven folytassa útját a Sió torkolati szakasza felé.

- A nagyesztergári főút túloldalán, a Gaja-forrással átellenben kis, jelentéktelen vízfolyásként indul a Kubikus-patak. Meglepő, de ez a patak töri át Dudar-cseszneki hegycsoportot az Ördög-árokban. Bakonyoszloptól Dudari-pataknak hívják és Bakonyszentkirály alatt ömlik a Cuhába, melyet innen Cuhai-Bakony-érnek neveznek.

- A Cuha Eplény alatt, az egykori Lókút vasúti megállóhely környékén ered. A Keleti- és az Öreg (Magas)-Bakony határán kilalakult törésvonalon vezet az útja északnyugat felé: először a termékeny Zirci-medencében, majd a gyönyörű "Cuha-völgyben", végül az "Alsó-Cuha-szurdokban". Bakonyszentkirály alatt a Dudari-patak vizével "meghizlalva" folytatódik útja a Duna felé - már Cuhai-Bakony-ér néven.

- Az olaszfalui dűlők szélén, több forráságból egységesül patakká a dél-délkelet felé tartó Malom-völgyi-patak. A ő szurdoka a Tési-fennsík és az Ámos-hegy csoportja határán maga a Malom (Tobán)-völgy, a névadó Tobán-szikla környékén. Ez a patak Hajmáskérnél abba a Sédbe ömlik, melynek a Gaja-torkolat előtti szakaszát a Nádor-csatorna alkotja.

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

térképész-térinformatikus

Előzmény: Güsziológus (44575)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.12 0 0 44576

...pont Tés meg Jásd között voltunk, ott már teljesen jó az út :) A meleg viszont elviselhetetlen volt, visszafelé sajnos beválasztottuk az új tanösvényt, a szép széles, kanyargós makadámot. Nem kellett volna... A kilátó magasságába visszaérve már szédelegtünk egy kicsit, az úton a telibe napfény/árnyék arány olyan 80/20... 

Viszont mindenütt új esőbeállók, pihenők, bringatartók vannak, nagyon meg van most csinálva a jóléti erdő.

Előzmény: Güsziológus (44574)
Güsziológus Creative Commons License 2014.06.12 -2 0 44575

Veimpuszta

A felmért rövidke szakasz kissé árnyalja majd a képet, remélem sikerül kiemelni az alábbiakat

A 011-es ponthoz dél felől érkezik a szekérút, kicsit "belegyalogoltam".

Az út egyúttal a vezeték pásztája is, alján (északon) ott a nevezetes oszlop, a két jellel.

Az egyik felfelé mutat (Bakonynána felől akkor látjuk a felfelé mutató nyilat, ha arra nézünk).

Zirc felől hasonló a helyzet, a nyíl jobbra mutat, de az út tovább, egyenesen van, egész a 013-as pontig.

Itt fordul észak felé, a távolban lehet Veimpuszta, arra most nem mentem.

Mikor elértem a kereszteződést (013-as pont), visszafordultam, majd a kéken, a nehezen járható füves úton indultam a rom felé.

Jelzés természetesen nincs.

A romnál tűzrakó hely van. a 014-es pontnál.

A 015-ös pontnál fordul az út, innen sziklás patakmederben vezet, nem ideális, de romantikus.

A 013-as ponthoz visszatérve egyértelmű, hogy nincsenek azok az utak, melyek eddig a térképeken voltak, van a kereszteződés, tovább egyenesen az épp kanyarodó földút van, jobbra a "pokol".

Egykor szekérút lehetett, az egyik keréknyomban lehet haladni, magas a fű, jel nincs.

Ha HEV eltávolítja az útcsonkokat, akkor kirajzolódik majd a térképen is a "szomorú" valóság.

Sajnos a térképeken nem látszik, de ez is a Gaja völgye, mégpedig az "igazi" pataké, ott csordogált a lábam alatt.

Talán egyszer felkerül a turistatérképre, az eredeti kékkel együtt, az ui. ott indult Nagyesztergárnál, ahol a kocsma van.

Az udvaron van a kút, az a forrás, innen Gaja a Gaja.

A környéket bemutató nyers térkép-részlet:

Előzmény: Güsziológus (44574)
Güsziológus Creative Commons License 2014.06.12 -2 0 44574

OKT

Zirc  - Jásd

2014. június 11.

Eredendően Tésig terveztem menni, de be kellett látnom, hogy az elemek erősebbek.

Jásdon felszálltam hát a buszra:-)

A hőmérséklet és a pollen komoly ellenfélnek bizonyult, de a útviszonyokról sem ártana értekezni.

Még jó, hogy karbantartott útról van szó, nem tudom, mi lenne, ha nem ilyen lenne!

A térképek hiányosságait szeretném megszüntetni, ez volt a cél, az eredmény kicsit összetett, de valamivel talán előbb vagyunk.

Most először megnéztem az OSM térképét is, hát az sem jobb.

Íme az eredendő állapot (OMP):

rozaa Creative Commons License 2014.06.12 0 0 44573

Remek leírás. 1. Sárkány-lik: tipikus vulkáni képződmény pl.: Zsivány-sziklák, Vasas-szakadék a Visegrádi-hg-ben, vagy a Csörgő-lyuk a Mátrában. 2. A szőlők fölkúsznak a szoknyáról a hegyoldalba: régen ott voltak, mert a vulkanikus kőzetetek hőtároló képessége igen jó, és a teraszok támfala napnyugta után is sugároz, ráadásul a napfény beesési szöge is ideálisabb így, viszont csak kézzel művelhető. A szocban levitték a szőlőt a szoknyára, hogy géppel lehessen művelni. Most az a trend, hogy visszatelepítik a hegyoldalba az extra minőség érdekében. Á

Előzmény: Törölt nick (44571)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.11 0 0 44572

Elnézést, ez egy kicsit zavaros lett:

"2. nagyon nagyjából ott ahol a kék nyíl van, itt van a régi kopott tábla is (piros nyíl a mai kék) ahonnan a kép készült az már az a szekérút ahol ma megy az ösvény, a mai kék. a piros nyíltól idáig vagy egy km az út, régebben pedig mindössze ennyi volt (kék nyíl) ez ma már magánterület"

A lényeg az hogy a kéktúra valamikor egyenesen toronyiránt vágott neki a Szent-györgy hegynek, nagyjából arrafelé jött fel amerre a kék nyíl mutatja. 

A mai kék pedig a piros nyíl mentén halad, és addig a pontig ahonnan ezt a fotót készítettem kb 800 métert-1km-t kerül. 

a fotó készítésének a helye a térképen.

Előzmény: Törölt nick (44571)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.11 0 0 44571

A Szent-György hegyen

A kéktúra Balaton-felvidéki szakaszának egyik legszebb bazaltkúpja, rengeteg látnivalóval amelyek egy jó részét nem érinti a kék jelzés, de ha van egy kis időnk akkor érdemes megnézni. Nekem most volt. De még most sem mondhatom el hogy mindent láttam a hegyen amit érdemes.
Tudta valaki hogy a Szent-György hegyen van egy jégbarlang is? Márpedig van! Nekem fogalmam sem volt erről, egyszerűen csak belebotlottunk a szombat esti sétánk során, ráadásul nem messze, kb 100 méterre a turistaháztól. A térkép Sárkány-lik néven említi, utólag már megnéztem.
A turistaházat a zöldön (+sárga meg piros is) elhagyva hirtelen hűvösebb lett (aminek nagyon örültünk a 30 fokban) majd egy régebbi tájékoztató táblából az is kiderült hogy miért.
Az idők során leomló bazaltoszlopok közti üregeket télen kitölti a hideg levegő, amely nyáron sem nagyon illan el, így a hideg itt megreked. Érdekes érzés a legmélyebb ponton állva érezni mintha hűtőszekrénybe léptél volna be, plusz pozitívum hogy az addig nyüzsgő szúnyogok is elmaradnak mert nem szívlelik a hideget...:-)

1. a bazaltorgonák állva 2. fekve 

3. mitől is van itt hideg? 

Az elmúlt években egyébként egy picit mintha felpezsdült volna az élet a Szent-György hegyen, épülnek újabb házak is, a kéktúra útvonala mellett közvetlenül láthatóak egész nagy területen új szőlőtelepítések, teraszos művelést alakítottak ki azon a helyen ahol még 4 éve is elvadult szőlő és akácerdő terpeszkedett.
Ez számomra azért volt még érdekes mert tisztán látszott így hogy a kék régebben hol is jött fel direktben a hegycsúcsra, levágván egy kb kilométeres kerülőt, amelyen ma közelít a kéktúra a csúcs felé. Jelzéseket már nem találtam, de azt a megkopott, a turistákra kissé neheztelő, de udvarias táblát igen, amelyen nehezen kivehetően valami olyasmi áll hogy:
"Tisztelt Kirándulók! Kérem ne jöjjenek be a kertembe én sem megyek az önökébe!"
Ennek megfelelően ez persze ma már magánterület, lehet hogy már akkor is az volt mikor pár évtizede átment rajta a kék?

1. a régi kék egyenesen vágott neki a hegynek az Oroszlánfejű-kút után, valahol a teraszos művelés bal széle körül. 

2. nagyon nagyjából ott ahol a kék nyíl van, itt van a régi kopott tábla is (piros nyíl a mai kék) ahonnan a kép készült az már az a szekérút ahol ma megy az ösvény, a mai kék. a piros nyíltól idáig vagy egy km az út, régebben pedig mindössze ennyi volt (kék nyíl) ez ma már magánterület

A hegy képének egyik meghatározó építménye a Lengyel-kápolna, jobb állapotban van mint a '79-es filmben, de lassan megint ráférne majd egy kis restaurálás. Mindenesetre a naplementében jól mutatott...
Az Oroszlánfejű-kút azt hiszem fel lett újítva a közelmúltban, pár éve ha jól emlékszem romosabb állapotban volt. Jelenleg bővizűen csobog belőle a forrás, a Kékkúton a palackjainkba töltött vizet mindet kiöntöttük és erre cseréltük, mert sokkal jobbnak találtuk. :-)

1.-2. a Lengyel-kápolna több nézetből. a második kép a sárga sáv jelzésen készült, nagyon szép út, az "Öt kápolna a Szent-György hegyen" mozgalom célszerű útvonala.

3. az Oroszlánfejű-kút

A Szent-György hegyi turistaház állapota nekem változatlannak tűnik, nem tudom megítélni hogy jelenleg látogatják-e, van-e gazdája, egyáltalán foglalkozik-e vele valaki?

A legszebb látnivalók, amelyek szerencsére változatlanok, a bazaltorgonák és a csodás kilátás a hegy tetejéről. Itt csak egy dolog volt ami elgondolkoztatott: vajon ki lehetett az a fanatikus, aki itt fent a hegytetőn levágta a derékig érő növényzetet a piros jelzés mentén?:-O

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.11 0 0 44570

Sokan voltak a kocsmában, nincs kizárva hogy találkoztunk.

Pünkösdhétfőn negyed 10 körül voltam a bélyegzőhelyen, egyedül, majdnem kopasz fej, szürke macialsó. Kávét ittam és az egyik asztalnál pecsételtem...

Mikor bélyegeztem akkor szinte tele volt a kerthelység, a sarokban láttam nem helyinek kinéző fiatalabb emberkéket, az egyik nagyon vizslatott a napszemcsijében, csak nem te voltál? :-) Hárman ültek annál az asztalnál, szemlátomást turisták (értsd: nem helyiek)

Persze ezt így utólag azért nehéz kideríteni. 

Előzmény: timetable (44562)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!