Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2017.11.01 0 0 62963

Tán nem őrölték elég finomra a meggymagot...

Előzmény: loading (62962)
loading Creative Commons License 2017.11.01 0 0 62962

Ma két bor ment a lefolyóba:

Bock Villányi Kékfrankos 2015: lovak és lovak, mintha zaccos lenne, meggymag és konyakmeggy. Nem jó inni

Lisicza Ravasz Vörös cuvée (Oportó - Menoire) - Borháló kiadás 1,5L (még egy nyári bulira vettem): istálló és újrafort pezsgés - így ihatatlan

 

Inkább kólát iszom ma, az megbízható minőség. 

zsorsz Creative Commons License 2017.11.01 0 0 62961

Engem is szíven ütött,kéne egy pince!

Előzmény: Jocó0423 (62958)
joskabacsi Creative Commons License 2017.11.01 0 0 62960

Hát, mondjuk egy 6000-es borhoz kb. Palvin Barbarának kellene lennie ...

 

 

Előzmény: Hepci (62953)
joskabacsi Creative Commons License 2017.11.01 0 0 62959

Lehet, hogy vannak átlag feletti borai is, de azokat én nem kóstoltam.

Előzmény: ronin s8 (62955)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 62958

Nekem ez az idézet van a pincém falán :) Kicsit magaménak érzem.

Előzmény: zsorsz (62954)
BZoltan Creative Commons License 2017.11.01 0 0 62957

Szerintem vannak.

Előzmény: ronin s8 (62955)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.01 0 0 62956

Ilyen háttérrel,iskolával,végzettséggel hogy nem jók a borai?...Pl.Szentesi Józseffel összehasonlítva,Aki 98-ban csak úgy elkezdett borászkodni.

Előzmény: ronin s8 (62955)
ronin s8 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 62955

De nincsenek.

Előzmény: zsorsz (62954)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.01 0 0 62954

A bemutatkozása alapján akár jó borai is lehetnének:

 

http://www.csetveipince.hu/bemutatkozas

 

Jó a Márai idézet:

 

"Ha megöregszem, pincét akarok, ezt már szilárdan
            elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is
            kinéztem, nem messze otthonomtól: gyalog járok majd ki, s vigyázok,
            hogy a környékbeliek, bortermelők, gyümölcsös-kertek tulajdonosai,
            vincellérek ne tudjanak semmit városi múltamról..." (Márai Sándor)

Előzmény: Hepci (62950)
Hepci Creative Commons License 2017.11.01 0 0 62953

Olyan sanda gondolatom szokott lenni, hogy a csinos borászlányok felkapottsága inkább a csinosságuknak köszönhető, mint a boraiknak. :)

Aztán van, aki a palack beltartalmában is felnő a (saját) külcsínhez (pl. Luka E.), van, aki nem.

Én a Csendes Dűlőt nem értem például, bár ott kevesebbet láttam fotókon a hölgyet a különféle írásokban, mindenesetre felvásárolt szőlőből készített reduktív borokkal lett igen sebesen neves (?) pince. Közben az egyetlen általam étteremben kóstolt, nem éppen olcsó tétel nem dúlt fel pozitívan, hogy finoman fogalmazzak.

Előzmény: joskabacsi (62952)
joskabacsi Creative Commons License 2017.11.01 0 0 62952

2015 sajnos ilyen év volt, illetve nem biztos, hogy sajnos.

Megközelíthetjük onnan is, hogy végre nem egy túlérett gyümölcsből erjesztett lekváros tétel.

Nálam az a gyanús amikor 2015-ből vastag, sötét, 14,5-es alkoholos pinóval találkozom.

(a mienk 12% - 27-es cukormentes extraktal) 

 

Nem kóstoltam, nem tudom és alapvetően Csetvei Krisztina felkapottságát sem értem a tőle származó - ha jól emlékszem - 3 fehér tétel alapján, de ilyen ez a bordivat.

 

 

Előzmény: Hepci (62950)
BZoltan Creative Commons License 2017.11.01 0 0 62951

Látod, milyen jól működik a kibicek nyomulása? Mostanra egyre több borász hiszi el a tét nélkül okoskodó megmondóembereknek, hogy a híg bor az a frankóság netovábbja.

Előzmény: Hepci (62950)
Hepci Creative Commons License 2017.10.31 0 0 62950

Csetvei Pinot Noir (Frici Noir) 2015

A honi silleres pinot-irányzat legújabb darabja ez a móri borászhölgytől származó neszmélyi pinot. A címkeszöveg szerint bizonyos Fricitől származik az alapanyag, aki a készítésben is közreműködött és (talán) Csetvei Krisztina szerelme (is).

Ha a romantikus részletektől elvonatkoztatunk, ez még a Kősziklás pinójánál is vékonyabb anyag, az illatban zöldes bizonytalansággal, de kellemesen gyümölcsös, pinóra nyomokban emlékeztető ízzel. Látatlanban kadarkának tippelném és 3000 Ft körüli árával nem tűnik best buy-nak. 4+

 

BZoltan Creative Commons License 2017.10.31 0 0 62949

Nagyon lelkes és szimpatikus ez a lengyel csapat (nálunk szálltak meg ez alkalommal). Ez talán a negyedik vagy ötödik vizitjük volt a Somlón. A lengyel érdeklődés egyik motorja egyébként Kiss Michał, aki Budapesten él a magyar családjával és akivel rendszeresen össze lehet futni boros rendezvényeken.

Előzmény: loading (62948)
loading Creative Commons License 2017.10.30 0 0 62948

Újabb pozitív lengyel beszámoló magyar borokról. Ezúttal Somló: https://winicjatywa.pl/somloi-juhfark-unnep/

 

syntaxerror Creative Commons License 2017.10.30 0 0 62947

nevermind, meglett, rossz helyen kerestem. ez a Borrajongón volt

Előzmény: syntaxerror (62946)
syntaxerror Creative Commons License 2017.10.30 0 0 62946

A Heimann rozéra

Előzmény: BZoltan (62945)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.29 0 0 62945

Melyikre gondolsz?

 

 

Előzmény: syntaxerror (62944)
syntaxerror Creative Commons License 2017.10.29 0 0 62944

Egyébként én nem találom már ezt a posztot az Alkeszen (pedig emlékszem hogy olvastam korábban). Levették?

Előzmény: BZoltan (62924)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 62943

Az a helyzet, hogy én jó példát hoztam :)

Arról nem tehetek, hogy 1988-ban visszavonták ezt a rendeletet az EKG nyomására, mivel piackorlátozónak minősítették.

Azóta sajnos megengedőbb az új törvény, viszont sok sörgyár azóta is ragaszkodik az 500 éves törvényhez és ezt jelzi is a címkéin.

Bárcsak nálunk lenne ilyen hagyomány.

Előzmény: shiraz2 (62938)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.29 0 0 62942

Igen. Ha a saját borvidékünkön és a saját birtokunkon nem látnám a fejlődést akkor tényleg azt hihetném, hogy egy helyben toporgunk 10-20 éve.

Valahol döbbenet, hogy a boros adminisztráció a legminimálisabb fejlődésre sem volt képes az elmúlt három évtized során. Egyetlen fonnyadt lépést sem tudott tenni előre az az organizáció amikre iszonyat pénzeket költünk el és amiben többszáz ember lopja a napot folyamatosan. Az élükön pedig öltönyös, urak értekezleteznek meg írnak terveket havonta. 

Előzmény: shiraz2 (62940)
ronin s8 Creative Commons License 2017.10.28 0 0 62941

Citromsav lehet benne még. A lényeg: a kukorica tilos. (Nem úgy, mint az amerikai exportra szánt sörökben.) 😉

Előzmény: Jocó0423 (62933)
shiraz2 Creative Commons License 2017.10.28 0 0 62940

azért hoztam példának azokat is mert tükrözik a általános állapotokat

Előzmény: BZoltan (62939)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.28 0 0 62939

A borversenyek és az intézményi borbeszerzések még annyira nem is fájnának, mert nem ezek nem az én pályám. De az abszurd ostobaság ami forgalombahozatali engedélyezés és a Nébih működése körül van az sajnos  érint.

Bevallom én nem értem, hogy hogyan képzeli el valaki az ágazat stratégiáját úgy, hogy a legfőbb elllenőrzési szervet ilyen gyökér és korrupt trágyadombként hagyjuk. 

Előzmény: shiraz2 (62937)
shiraz2 Creative Commons License 2017.10.28 0 1 62938

jó példát érdemes hozni, a német sörtörvény szerintem nem ilyen. úgy hihető h az valami, de a valóság ott sem ilyen egyszerű. a sörökben még több adalékanyag van mint a borokban.

 

Előzmény: Jocó0423 (62933)
shiraz2 Creative Commons License 2017.10.28 0 0 62937

sok példát tudnék én is mondani , hogy mikor miért nem kapott engedélyt egy bor.

OBB tagként néha menteni kellett a helyzetet...

 

de az egyértelmű, h vannak egyenlőbbek az egyenlőknél.

persze hasonló a helyzet a borversenyektől a belterjes intézményi borbeszerzésekig, amiket még le is védenek neves szakértők felvonultatásával, hogy aztán belepiszkáljanak az eredményekbe utólag.

 

Előzmény: BZoltan (62924)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.28 0 0 62936

Az OBI az a Nébih leánykori neve.

 

A forgalombahozatali enegedélyhez nagyon sok mindent megvizsgálnak. Többek között a palackállóságot is. De azt, hogy atomjaira esik egy bor szét fél év alatt azt nem igazán tudják belőni. 

Szerintem minden szempontból bohózat az egész procedúra. Semmi haszna, semmi értelme, de legalább fizetni kell érte.

 

Egyébként, igen, biztos vagyok benne, hogy ha elég nagy és elég befolyásos a termelő akkor "rugalmasabbak" a hatóság emberei. Baszogatni jellemzően a kicsiket szokták. Lásd ez a téma: http://borrajongo.blog.hu/2017/09/20/cimkeologia

Előzmény: juhosttt (62935)
juhosttt Creative Commons License 2017.10.28 0 0 62935

És mi a helyzet az OBI-val? Meg a borlaborokkal? Ismerősöm mesélte, hogy xy bolt polcairól 1000 számra kellett visszaküldeni borokat (jó oké a ratyi kategória), mert olyan szinten elváltozott, hogy már nem lehetett kint hagyni. Én szerény tudásom szerint a forgalomba hozatali engedélyhez meg kellene felelni... A válasz: Amikor vizsgálták akkor jó volt.

Kérdem én: palackállóságot nem vizsgálnak? Vagy ha igen, ennyire lazán megy minden? Vagy a lőregyárak ezt is megtehetik, a kicsiket meg baszogatnák?

Előzmény: BZoltan (62934)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.28 0 1 62934

Technikailag nyilván meg lehetne csinálni. De túl nagy üzlet néhány befolyásos cégnek ez a mostani zavaros helyzet.

 

A kereskedelmi forgalomban levő borok legalább 99%-a tucatnyi adalékanyaggal készül. A magyar bortermelők 99%-a konkrétan nem hiszi el, hogy lehet jó bort készíteni pusztán mustból.

Előzmény: Jocó0423 (62933)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!