Gombászok. A tűszelep végén a gumi kúpot fúrógépben polírpapírral óvatosan megcsiszoltam és jó lett. (volt egy kis vàlla) Köszönöm a segítséget: huczek
Valószínű, hogy a tűszelep fészke kopott ki. Engem a Honda karbija szívatott így meg, tűszelep csere se segített, a fészek sajna nem javítható. Újat kellett vennem.
Kivéve, kézzel tartva zár le? Ha igen, még inkább gyanús, nem tudod olyan finoman tartani, mint az úszó. Esetleg egy új tűszeleppel érdemes próbálkozni, a gumi kúpot is megehette a benzin, kikeményedett.
MTD 55/6 kapálógép forgattyúsház alsó részét készülünk cserélni (a mellékelt képeken be van karikázva pirossal). Azonban a géptípus pontosabb meghatározásában egy kis segítséget szeretnék kérni. Azt mondták, hogy a szelepfedélbe be van ütve, hogy 1P61, vagy 1P65. De akárhogy forgatom nincs erre utaló felirat az egész blokkon. A berántószerkezet alsó részén találtam egy GT1P65 feliratot, tehát feltételezem hogy valóban 1P65 típushoz tartozik, mert ez még az eredeti berántója, de mégsem a motorblokkon találtam a jelölést, ez nyugtalanít egy kicsit. Mi a véleményetek? Ismeritek valamelyik típust, hogy tudom felismerni? Másik kérdésem lenne ugyanezen géppel kapcsolatban: - Amint az látható a forgattyúsház alsó részét kikell cserélni, mert benne az egyik csapágy széttört, és letörte a forgattyúsház közepén lévő kerek (majdnem csapágy nagyságú) távtartó részt. A töréssel kapcsolatban gondolkodtam el, most hogy tavasszal először próbáltam berántani, nagyon erősen kellett rántanom, és nagyon erősen vissza is rántott a szerkezet (korábban sokkal könnyebb volt). Egyébként most pár rántás után beindult, de szokatlan volt a nagy ellenállása, háromszor el is szakad a berántó zsinór. Azután még használtam kb 1 órát hiba nélkül, és utána hallottam a hangos csörömpölést a törés következtében. Szóval, lehet összefüggés a nehéz berántás, és a csapágy törés között? Ha kicseréljük a csapágyat, és a forgattyúsház alsó részét nem kezdődik elölről az egész? Köszönöm a segítséget.. Az alábbi linken lehet képeket látni a gépről: https://photos.google.com/share/AF1QipPKtfA0oEnR1C-zEG1OkljZ4ZlQb4HdyEzg7FMciqh4XH9HWwXLCcIXFcnAYSlhUw?key=c21PMEFLOVZFZERQeExZNnA5RXgyVHdONl9VdDJ3
Szép estét! Segítséget kérnék Ducati Mpm2 rotakapàhoz. A porlasztó a légszűrőnél csöpög. A gép néha elindul. A porlasztót szétszedtem, fúvóka kitisztítva, tűszelep végén a gumi épp. Olyan mintha az úszó nem zárja le. Szétszedve lepróbálva lezár. A világ legegyszerűbb porlasztója, de megfektet. Lehet, hogy ki van benne kopva valami??? Köszönettel:hj
Az 1 mm-es hézag túl nagynak tűnik, kb csak a harmada szokott lenni. Vágj egy alu sörös vagy Colás dobozból egy csíkot (ez kb 0,3 mm vastag), tedd a forgórész és a gyújtótekercs közé, majd a gyújtótekercs csavarjait fellazítva finoman ütögesd azt a lemezig (ha a forgórész mágnese pont a tekercsnél van, az is odarántja ha kellően lazák a csavarok), majd szorítsd meg újra a csavarokat, vedd ki a lemezt és kész. Ha szerencséd van ennyi a megoldás.
A "sörös doboz csík" ne legyen "gyűrött", mert akkor nagyobb lesz a hézag!
Ha így sem lesz jó a szikra, akkor vagy valahol átüt a gyertyakábel szigetelése (valahol kidörzsölte a fémburkolat vagy kikezdte a rá került olaj, benzin a gumiszigetelést), esetleg gyenge a forgórész mágnese vagy hibás a trafó...
Mindent meg lehet csinálni, fantázia és kézügyesség kell hozzá.
Szabadonfutós kereke volt az első kerti traktoromnak, Csepel gyártmányú, gyári(1975-ben már öreg gép volt)
Egy kb. 100-as átmérőjű csészében volt egy 6 ágú csillagkerék, melybe egy laposvasat beékelt egy házhoz rögzített rugó, ekkor hajtott. Szabadonfutóként viszont a laposvas átugrotta a fogakat.
A tengely hatszögacél volt, és az agy elfordult a házban.
Egyszer kitört néhány foga, mindkettőt szétszedtem, felhegesztettem, jó lett.
Képet, rajzot nem tudok adni.
Ha jól tudom, most is vannak gyári megoldások, keressél ilyet, koppintsd le.
Biztos láttál már kézi csörlőt: ha tekered kerepel, és húz, ha fixálni akarod, bebillentesz egy éket a fogai közé. Ugyanaz az elv.
Az általad leírt Honda GCV 160, az egy motor típus. Ezt a motort számos gyártó ráépíti az általa készített rota kapára. A kérdésem most az, hogy magyar Robi gyártmány vagy szlovák esetleg cseh gyártmányú kapagéped van?
Legjobb a kerekenként oldható kuplung lenne, de otthon nehezen kivitelezhető. Az is nagy segítség lenne ha a kerékfelfogató csavarok között egy csavarfej, vagy valamilyen pöcök eltudna csúszkálni. pl igy.
Tudom, hogy hülye kérdés, de nem lehet szabadonfutós kereket csinálni valahogy házilag?
Szeretném olcsón megúszni ezt a dolgot.
A kapa adott, van itthon némi maradék szögvas, egyéb vashulladék, hegeszteni fogjuk rá hogy tudok, robogókerekek,, egyéb alkatrészek. Megpróbálnám házi megoldásokkal megoldani olyan költséghatékonyan ahogy csak lehet, úgy, hogy a gép ne károsodjon, ezért kéne a szabadonfutó.
Más: Hogy lehet megoldani azt, hogy az utánfutó csuklója ne feszüljön állandóan a terhelés miatt?
Javasolom én is a szabadonfutós kereket. Továbbá a sebesség felező is jól jönne hozzá. A szabadonfutós keréknél fontos a fékezhető kocsi. Még egy régi ötlet, a nyomtáv szélesítés.
Hát gyengécske sajnos eléggé a hajtóműház, a "csukló" legyen nagyobb, stabil darab és a rúd forgása is könnyed(kereszt irányú dőlés).Még egy, lehetőleg szabadonfutós kerék mivel a normál keréknél kanyarban főleg betonon nagy terhelés éri a hajtóműházat.
Tudom, hogy nem teljesen ide vág, de van benne rotakapa, szóval remélem tudtok segíteni.
Van nekem egy Indián 40 típusú rotakapám. Gondolkodom rajta, hogy a kerti munkák megkönnyítése végett átalakítanám egy kis csettegővé.(Nem gyakran használnám)
Falun már sok ilyen rotakapa alapú traktort láttam, néhány kérdés azonban még mindig maradt bennem:
- Az utánfutó csukló felfogatásánál nem szokott kitörni az aluöntvény? És maga a csukló?
- Lassítóáttétel nélkül is használható lesz? (Viszonylag kicsi kerékkel, nem tervezek mázsákat rátenni)
- A meghajtás szokta bírni?
Az "add el, és vegyél ilyet vagy olyat" típusú válaszok nem játszanak, ha nem lehet, inkább hagyom a francba :D
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Van egy MTD T/245 rotakapám, elég keveset használt. Az a gondom, hogy a normál gyertyájával nem ad szikrát. Vettem bele újat is, hátha az a hiba, de azzal sem jó. Kipróbáltam egy simsonból kivett gyertyával, azzal simán van szikra. A simson gyertya viszont rövid menetes, a rotakapáé meg hosszú. Arra gondoltam, esetleg a rotakapának a gyertyályához nagyobb feszültség kellene? Esetleg a forgórész és a gyújtótrafő között túl nagy a hézag (kb 1 mm) és ezért kisebb feszültséget tud indukálni a mágnes? Valakinek volna segítő ötlete?
A "furulyát" már vagy nyolcszor kiszedtem és átpucoltam, a furatai eddig is átjárhatóak voltak, sajnos tuti fix, hogy a hiba nem ott van. A "pilot jet" lyuk volt eltömődve, oda a rézszál nem ment bele, kénytelen voltam valami merevebb dolgot keresni. Szerencsére az asszony készletében találtam egy rendkívül vékony tűt, ami a "furulya" kisebb járatain is gond nélkül átcsusszan. De azt gondolom, hogy sajnos nem tudtam kifújni a kinyomott koszt és az újra eltömte a járatot. Lemelegítem a levegőcsavar kupakját, kitisztítom azt is.
Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásait!
Helyzetjelentés: Levettem ismét a karbit, meg persze bújtam a netet továbbra is. Beletettem az ultrahangos tisztítóba, amit feltöltöttem 10 %-os ecettel (csak ez volt itthon). A youtube-on találtam egy fickót Steve 's small engine saloon néven, akinek az egyik videója pont ezzel foglalkozik és Ő azt mondja, hogy 99%-ban a "pilot jet" (bocs nem tudom magyarul mi lehet) fúvóka dugulása okozza ezt a jelenséget. Szóval áztat, rázat, áztat, áztat, rázat... Aztán ma egy vékony tűvel sikerült szabaddá tenni a járatot, meg az összes többit is átpiszkáltam. A levegő csavarhoz, jobb a békesség alapon továbbra sem nyúltam. Ezek után ma visszaraktam a karbit. Jól ment a dolog kb 30 mp-ig, aztán megint jött a hullámzás. Valami makacs koszdarab nem jött ki, a tüdőmben kicsi volt a nyomás! Holnap elviszem egy ismerőshöz és kompresszorral kifújatom. Minden esetre az irány jónak tűnik!
Burgonya töltőt általában körmöskerékkel használják. Valamint nem árt lassító művet beszerezni, és súlyokat a gêpre, kerékre.
De ha nics, akkor "szegêny ember vízzel főz" azt kell használni ami van. Ha csak kapáid vannak, akkor az a legjobb megoldás amit az előttem író írt. Nehéz lesz az biztos. Talán valaki, ha van segítséged, próbálja húzni, te meg tolod.
Segitségeteket szeretném kérni rotációs kapával akarok burgonyatöltögetővel bakhátakat készíteni. Elől a 4sor kapatag hatul a töltögető. Az a problémám hogy nem megy a kapa előre csak elássa magát. Mi a megoldás?
Üljél le vele egy asztalhoz, szedd szét, de istenigazából, vigyázva, hogy semmi ne kallódjon el vagy rongálódjon meg. Úszót, a csapszegjével, a tűszelepet látod, ha koszos tisztítsd meg, féktisztítóval vagy akár nitrohígítóval is, bár a tűszelep gumija lehet, hogy nem bírja!
Szedjél ki minden kívülről látható fúvóka csavart és furat takaró csavart.
Állítsd fejre a házat és vedd ki a főfúvóka furatos csavarját is(az ülepítőcsészébe lógó szár alján van)
Nézz bele a helyére: látni fogsz egy réz csővéget. Na, ez a disznó! Ez okozza a hullámzó alapjáratot.
Ezt ki kell venni a következőképpen:
nem menetes, úgy kell kihúzni. Célszerszám híján egy kb. 1,5 mm vastag jó hegyes facsavart keressél, amit finoman bele kell kapatni, ezzel ki lehet húzni.
Ez a furulya tele van tűhegynyi kis furatokkal, 4 sorban több furat. Ezek szoktak úgy bekoszolódni, hogy még az ultrahangos tisztítás se mindíg szedi ki. Oldószeres áztatás, finom rézdrótos szurkálás szokott segíteni.
Az üres házat is pucold ki, minden furatot, járatot és ha ügyes voltál, semmi nem marad ki összerakás után.
Alapjárati levegőcsavart kell majd belőni(ami alatt rugó van), teljes becsavarás után 1-1,5 menetet kell kicsavarni.
Szia! Nekem nincs lehetőségem ultrahangos tisztításra ezért csinálom azt hogy szét szedem a karbit az úszót és a tűszelepet kihagyással kifőzöm 20% ecetbe, lehet hogy vicces de ki takarítják és utána fektisztitival átöblitem!
Engem ma a háti permetezőm szívatott. Bár az 2 ütemű, de lehetnek hasonló problémák. Üres volt a tank. Felöntöm, rángatom semmi. Injekciós tűvel pici be a hengerbe, beindul, leáll. Úsztató gomb van rajta már csepeg a benzin a karbiból, beindul. Ha a túlfolyást megszüntetem leáll.Szétszedem a karbit, fúvóka tiszta, benzin van, úszó rendben. Rakom vissza a fúvókát látom hogy a síbertűn kb 0.5 mm vastag szürke lerakódás van. Lekapartam, összeraktam és ment szépen. Csak azért írtam le hogy sokáig állt gépen hasonló hiba előfordulhat.
A karburátort eröltesd ott lesz gond szerintem a föfúvóka ( legnagyobb ) ami trükkősen jön ki engem is szivatott meg több furat van rajta ès nem egyformák az alján vannak a kicsik .Ên azt nèztem be .
Illetve a csavar alatti amit ki sem lehet venni a házból az is nagyon pici furatú ráadásul a fèszkèvel szemben a karburátor belsejèben is van kèt pici furat ha belenèzel a karbiba meglátod .
Èn arra tippelnèk hogy ott van valami .
Ha a regulátort mozgatva veszi a fordulatot majd elengedve visszadurrant tuti hogy karbi .
Ugyanez volt nekem is .
Mêg akkor is takarítani kell ha kijáratod a benzint a karbiból ês leteszed pl tèlre .
A tankban sem szabad hagyni semmit az tavasszal már csak mosáshoz jó .
Mèg az 5% etanolos benzinnel is ez volt akkor mi lenne az E 10 - el ?
Napok óta küzdök egy Gcv 190-es kapálógép motorral. Kb. két évet állt, mikor be próbáltam indítani. A benzin sajnos benne volt hagyva, így nem számítottam sok jóra. Persze nem indult, először gyertyacsere, mert nem volt szikra. Ekkor elindult, de nem pörgött fel, cserébe alapjárat sem volt. Gondoltam, tele van a romlott benzin lerakódásával a karbi, kitisztítom. Átnyálaztam a youtube-ot, nehoz elbaltázzak vmit. Volt is trutyi. Kiszedtem a főfúvókát, a felette lévő fúvókát. A leragasztott fejű csavar kivételével minden csavart kitekertem. Ultrahangos tisztítóban megáztatta az egészet, utána vékony rézdróttal kezelésbe vettem pluszban a járatokat. Kompresszorom sajnos nincs, így a biciklipumpával fújtam át. Leszedtem az üzemanyag csöveket és a csapot is átfújtam féktisztítóval. Majd visszatettem az egészet helyére. A helyzet nem változott érdemben semmit, alapjárat nincs, hullámzik a motor, a regulátor folyamatosan rászabályoz. Kicseréltem a tömítéskészletet is, hátha falsot szív. A regulátort manuálisan mozgatva motor felpörög, de néha kicsiket beledurran a kipufogóba , elengedve marad a közepes fordulatú hörgés. Már napok óta bújom a netet, hogy megtaláljam a megoldást. A motorban szerintem nincs 50 üzemóra, egy Robi 151t váltójára építettük rá, miután meguntam a sz***st, a régi 2 ütemű motorral. Már semmi ötletem nincs!
ok a feltöltő a golyósszeleppel megvan azt ki is takarítottam .
Hogyan kell leengedni onnan az olajat ?
Levettem a motort mert meg akartam alatta takarítani ès nem akartam hogy a retek a szíjra meg a tárcsára kerüljön az is be volt gyógulva a szíjspanoló fogaskerèk meg sem mozdította
Nos visszataktam ès törtènt valami kiengedett kuplunggal ha tolom előre (kerèk van rajta ) kattog ès nem forgatja a szíjat ès a motort sem .
A szíj elèg feszes nem a csúszása okozza behúzott kuplunggal forog is .
Köszönöm a linket. Azt is ismerem, meg még legalább fél tucatnyit. De a kérdés az volt -ami a képeken- melyiket rendeljem meg, melyik jó hozzá. Ellentmondásos a webáruházaktól való információ. Még mindig az a kérdés,hogy mi a rugó teljes hossza? Menetek száma? Menet átmérője? Az "ablakos" rugórész milyen hosszú? Melyik a képeken látható, amit megrendeljek hozzá? Köszönöm!
Csak lent a kuplungnál tudsz a bowden állító csavarral állítani. Először nêzd meg nincs e kiszálkásodva a bowden, nem e r9zsdás. Olajozd be egy kicsit. Lent a karnál kicsit estleg zsirozd meg ahol mozdul. Az állításnál vcsa finoman!!!!
Slussz vezetéket kösd le a karbiról, szigetelést nézd át esetleg le testel, lemaradt először természetes gyertyapipa kábel. Ezek után sem jó akkor sajna gyujtás csere.
A henger még alapméretes, de elég jól látom, érzem a vállat.
A főtengelyre amúgy ráütögetni kellene a csapágyakat, mert én erre kézzel ráhúzom? Arra valami okosság nincsen, csapágyrögzítő vagy más valami amivel orvosolható esetleg?
Családi tulajdonban van a gép új korától, ezért is álltam neki, de már nagyon kezdem megbánni, mert ez is kopott, az is lötyög, amazt is cserélni kellene...
A dugó tetejéről benzinnel le tudod mosni a kokszot, beitatott rongy vagy ecsettel mosogatod, féktisztító is megteszi. Kicsit játékos, de ha fellazul a cucc lejön. Gyűrűhornyot is ki kell takarítani, én el szoktam törni a régi gyűrűt, azzal sérülés nélkül sikerülni szokott. Azt tartják sokan, kétüteműt nem gyűrűzünk (én szoktam) , ha nagyon vállas figyelni kell, mert az új gyűrűt eltörheti (ilyenkor már fúrás, ha van még benne annyi)
Adva van egy Briggs & Stratton 675 EXi OHV motor. A "nagytapasztalatúak" sajnos javították! Kérdéseim, hogy a fordulatszám szabályzó (regulátor) rugónak mik a (terheletlen) méretei?
Mi a teljes hossza? Menetek száma? Menet átmérője? Az "ablakos" rugórész milyen hosszú? Melyik a képeken látható, amit megrendeljek hozzá? Köszönöm!
Gcv motorok már újkorukban is kicsit szivárognak a regulátor karnál,később kicsit jobban ezek ilyenek. Kuplungnál? az inkább hajtómű felső csapágy esetleg gcv kuplung oldali csapágy(ez utóbbi ritka)
Öreg gépek, mindegyiknek sok a nyűgje. Alkatrészt is nehezebb venni hozzá, mint a mai rotákhoz. Ha esetleg nyugdíjas vagy és van elég időd foglalkozni vele akkor érdemes venni.
Szia. Sajnos nekem nincs, de próbáld meg a (veteran. hu) ên az mpm10 hez itt kaptam gêpkönyvet. Nêzz szét először rajt, ha nincs akkor regisztrálj, és nyiss egy topicot hogy ilyet keresel/tanácsokat kêrnêl. Sok okos emberke van rajt.
Helló mindenkinek. Keresnék Csepel csk-03/P-125 kerti traktorhoz gépkönyvet. Esetleg valaki tud e alkatrész beszerzési forrást hozzá ??? Konkrétan a kuplungja ment tönkre .
Én pont az idő és energia végessége miatt szeretnék könnyíteni magunkon a józan ész határain belül, azért gyűjtöm az infót. Na meg mert pillanatnyilag van egy rotám ládában visszakapva, hiányzó dolgokkal...
Ásást kiváltani kis géppel nem lehet,szántáshoz legalább 200kg önsúly min 12colos kerék és sétáló sebesség(3-5km/ó) természetesen nem homoktalajról beszélek. Sajnos, már többször leírtam, a rotálás egy szükséges rossz(szárítás talajszerkezet rombolás). Szántani elfogadhatóan lehet már 5-6l LE-s géppel de az előzőleg leírt adatok szükségesek. Itt az én gépem gcv160 motor(5,5LE) és szánt. https://www.youtube.com/watch?v=MaJ_eWRYCKghttps://www.youtube.com/watch?v=iuPRMhRNP6s a két felvétel között csak önsúly és felni gumi módosult minimálisan.
Azért is kérdeztem, a szenvedésnek nincs értelme, de ágyúval sem akarok verébre, mivel tapasztalatom csak rotálással van, így kérdezek és gondolkodom. Köszönöm a válaszod!
Szerinted amennyiben eddig művelt területen szeretném az eddigi ásást kiváltani akkor az általad említett Le-nél kisebb gépek is elegek lehetnek vagy sem (jófogáson kis pár lóerős gépeket is árulnak ekével, azért is kérdeztem)? Évi pár használatra a hobbikertben az általad említett gép nekem túl komolynak tűnik, de nem értek hozzá szóval bocs, hogy visszakérdezek.