Nem rezzentem meg semmitől, ponthogy köszönöm az építő válaszokat, itt nagy félreértések vannak, ponthogy nem egy nyomkodós hülyegyerek vagyok hanem mindennek érdekel a műszaki háttere, már csak azért is mert még iskolában is tanultam elektro-t de ilyen témákra nem terjedt sajnos ki.
Van rádió, ami a szintézer szélső helyzetében letiltja az adást. Esetleg még ki is írja valamilyen formában. Sok dzsunkásnak nincs ennyi esze.
Pl. a népszerű UV-5 sorozat 174 MHz-en még ha rosszul is de ad. A névleges póver fele még kimegy, miközben a rendesnél bőven többet felzabál.
De 185 körül még elindul az adó. Kimenő teljesítmény NULLA. Felvett teljesítmény kb 15 W! Bő 2 Amper 7,5 V-nál. Egy kézi még rendes üzemben is melegszik szépen. Amikor 3-3,5 W marad benne. Gondolhatod mi történik, ha 15 marad benne. Ugyanez történik a sáv alatt is.
Tisztán technikailag is tudsz végzetes kárt okozni. A rádiód végfoka egy adott sávban tudja a külvilág felé továbbítani a felvett villanyt. Azon kívül minden bekajált szufla hővé alakul.
De!
A rádióknak számos paramétere is tud szélsőségesen változni ilyen esetben. A durva illesztetlenségből felléphet a végfokon olyan csúcsfeszültség, ami átüti a végfok elemet. Vagy épp árammaximumban megszakad a tranyó egyik kivezetése. Mindezt egy pillanat alatt, még megmelegedni sincs ideje.
De ne ess kétségbe, mert sok rádió facányosan mutat a kijelzőjén számokat adásban, vételben, mikor fizikailag már régen halott. Úgy csinál mintha, pedig dehogy.
A repsávtól meg tartsd távol még a gondolataidat is, ha kedves a gatyád épsége.
Tudom tudom, teljes mértékben igazat adok, és nem a rosszalkodás volt a célom, pusztán szakmai kiváncsiság, tisztában vagyok az elektronikai meg ki hol nyomkodjon háttérrel, csak itt "megfogott" a téma, hogy ugye ha leszerelt antennával ad le valaki adást, akkor végfoknak idővel annyi, persze ez egyenesen arányos az adás hosszával.
Viszont ha adást mutat, de mégsem ad le semmit, na akkor mi következik be a rádió működésében, erre vagyok kiváncsi, a műszaki hátterére, nem feltétlen a 108 MHz a lényeg, hanem hogy ilyenkor mi történik a készülékben, ha egy olyan frekin megy (menne) ki adás, ami nem is szerepel a rádió műszaki paramétereiben, de a kijelző mégis mutatja.
Semmi gonosz célom nem volt ezzel, félreértés ne essék! :)
De köszönöm az építő, és másoknak is irányt mutató felvilágosítást ezzel kapcsolatban!
Üdvözlet minden kedves rádióamatőr, illetve rádiózás iránt érdeklődő olvasónak!
Segítségeteket kérném! Puszta kiváncsiságból kipróbáltam, hogy a 118.00MHz-en, -10es shifttel tudok-e forgalmazni a 108.0 MHz-en. Kijelző arról ad tanúbizonyságot hogy igenis a 108-on (vagy 107.2-őn ott is próbáltam) szépen megy az adás PTT nyomása közben. De gyakorlatban a két freki néma.
Annyi kérdésem lenne, hogy ezzel a kis kiváncsiságommal okozhattam kárt a rádióm végfokában?
Van egy kis gondom. 114 néter tengerszint feletti magasságon lakom (20 km-re nincs domb se semmi ) Ehhez hozzá jön egy másfél emeletes családi ház 11 méter tetőgerinc magassággal és a fölé lógott még ki 4 méterre egy árbóc! Tehát kb 129 méter magasan volt a vége gondoltamegy nagyot hogy megtoldom még kb 3-4 méterrel de nagyon elszurtam mert egy igaz vékonyabb átmérőjű de vastagabb falú csövet csusztattam bele, tehát igaz hoszabb lett 3 méterrel de instabilabb is mert baromi nehéz lett a felső cső!
Ti mit javasolnátok toldásra? gondolom valami vékonyabb falu csövet kellenne turnom hozzá..
Csatlakozom, enyém is pont ilyen csak kicsit kissebb dobozban. Amit írtam múltkor, hogy az innen-onnan letekercselt 1mm-es zománchuzal nekem úgy átütött, hogy öröm volt nézni. Na azóta megy a piros-feketével. Tény hogy nem mértem rajta semmit, de minden sávon tudok vele rádiózni.
Euekbe a régi rádiókba mindíg utólag lehetett megvenni a panelkát és az előre kiképzett foglalatba bedugni. Az USA piacára készültekben általában benne volt gyárilag. Európában ezek nélkül árulták.
Azt, hogy ki vette meg utólag(drágán!) őket, az más kérdés.
Üdv a aszakiknak.Lenne egy kérdésem Adva van egy Kenwood TM-221E rádió.Nem egyértelmű,hogy gyárilag be van-e építve a eladó nem tudja vagy nam akarja tudni.Köszönöm az esetleges hozzászólásokat.
Nem tudom, hogy kislányos zavaromban, hova is írjak! (Ide? Adok-Veszek? Elektroncső?....) No: Keresnék néhány OKTÁL csőcsatlakozót. (6 db.) Azaz, a pölö ROSSZ(!) PL 36-os csőnek (vagy más tipusú, de iljen foglalatú csőnek) a bakelit aljzat részét, a benne lévő csőlábakkal. Sokpólusú amatőr csatlakozót csinálok belőle. Köszönöm a segítséget!
Nem semmien mozdonyszög, :) Csak szimplán egy kizárolagos fekvenciához helyesebben az engedélyügyintézéséhez szükségünkn lenne egy rádiótechnikai tervre és sugárzási térképre! Már kérem róla infó! kaptam is nagy cég neveket, akikkel beszélve megmondták hoyg persze segítenek stb stb de mindi kiderült hogy nem ők csinálják hanem ők csak közvetítenek! Igy gondoltam felkeresem (megkeresem) közvetlenben azokt az illetőket akiknek van jogosultságok az NHH felé ilyet készíteni és igy talán emberibb áron sikerül elérnem a célom!
AZ EDR-nél pedig nema hackelés a cél hanem a vásárlás meglévő EDR "parkunkat" szeretnénk bővíteni Be is léptetik csak valahogy mást szeretnánk mint ami most van SEPURA mert ezek egy kicsit **** Az EDR-ek feltörése egy megfelelő eszközzel és dekódoló progival "gyerekjáték" és kb 15 perc ha tudod mit és hol kell csinálni. Ha nagyon érdekel szerintem 1 perc alatt 150 leirást találsz a neten ami ezzel foglalkozik, hisz az se másabb mint egy adás kodolva.
Tudom már kérdeztem de mégis bizom benne hogy valaki tud segíteni Rádió technikai ter elkészítésében, illetve olyan illető személyében aki látott már olyat aki hallott valakiről aki tudja hoyg hoyg is kell csinálni! :)
Igen tudom nagy cégeg DND stb... stb... de ők se maguk csinálják csak közvetítenek és rádobjáka hasznukat!
A másik aki otthon van egy kicsit az EDR-ben az irjon rám légyszíves a mail publikus!
31 mm-nyi 0,8 mm-es huzalból 4 mm-es csévetestre 3 mm hosszon 2 menet légmagos egysoros.
■ http://hg9ieg.uw.hu/szamolo/_sz/Ncoil_dlL.html μr = levegő (1,00000037) dh = 0,8 mm d = 4 mm l = 3 mm L = 22 nH,cm ► 4 számjegy ► N3 = 2,005 dh3 = 1,596 mm da3 = 4,8 mm db3 = 4 mm la3 = 3 mm lk3 = 4,797 mm lh3 = 30,38 mm ■
Keresek egy orosz műszerhez bármilyen szintű dokumentációt.
Repülős teszter. A típusa: KACO-V Ez így leírva van az előlapján. Szóban Kaszó-5 a szakmai beceneve.
Évek óta kergetem a neten, de még nyomát sem találtam.
Pár példány biztosan van idehaza is belőle, egy nálam. Ahol repgépet ápoltak, ellenőriztek, javítottak ott előfordult. Transzponder teszter a hivatalos funkciója. A 90-es évek elejéről származhat.
Szerencsém lesz, mert az antenna amit rendelni szeretnék a Caranttól szintén fme csatlakozós. Vagy a MG671S vagy a MG684S lesz rendelve. Ez még képlékeny. (A 684 az esélyesebb)
A másik végre kell egy bnc-t aplikálnom, és boldog lehetek;-)
(A kábelen is rajta van a Carant felirat, HFX-50-es koax. Ahogy néztem, nekem tökéletesen meg fog felelni, bár lehet kell bele majd valami toldás. 3-4 méterrel kevesebb lett a kábel amit küldtek.)
Az amatőr Bpsk, SSTV, Hellschreiber üzemmódokon kívül rengeteg egyéb rövidhullámon és URH-n is előforduló ritka, nehezen megfejthető üzemmódokat is képes dekódolni. Például: STANAG, SITOR, az egyesek által kecskebékának csúfolt néha amatőr sávokon előforduló üzzemódot és még sok mást is fogni lehet vele. Nomeg képes megmondani egy géptávíró pontos sebességét (Baud). Utána lehet nézni Youtube-on is. Régebb óta kerestem ilyen programot és gondoltam, hogy a fórum néhány tagját is érdekli.
Sikerült az interneten fellelni a code 300-32 v3.0 programot. Ajánlom azoknak, akik nem tudják fejből meghallani a pontos Baud értékeket. Csak 3 mega és még a kisebbik gépemen is fut. Ezen kívül rengeteg üzemmódot ismer.
Köszönöm ajánlatodat, de én a GDO-k sorát csak a szórakozásom okán szaporítgatom, oszt', ahogy szoktam: Előbb-utóbb elajándékozom. Ez az általad ajánlott kis remek is megépűlt sk, de a félvezetős "kütyük" fogyatékával egyetemben. (Mivel én a GDO-t az amatőr KOMBINÁLT műszerének tartom, így az legyen: Hangfrekis jelforrás, természetesen (korlátozottan) modulálható szignálgenerátor, és hát hullámmérő, antenna-mérő, és, ha még frekvenciamérést is tud...!!, akkó mán VAN VALAMID! A téma leginkább az okán érdekel (Konkretan az RTÉK '69-es leírás, mert egy nosztalgiás, csöves, modulálható, szignálgenerátoros, meg frekimérős, meg..., meg..., satöbbi kütyüt akarnák csinálni. Hetényi Bátya az üttörője volt a megoldásoknak, ez okán keresem leírását. Bizton "Nem csap agyon!", ha piciket plagizálok Tőle!
A "jó Nő!" valami ritkaság volt a klubbok életében" Gondoljatok vissza! Mondjuk voltunk a RK-ban vagy ötvenen. Ebből akadt öt nőnemű. Ebből három az a "Teaneger Party" hallgatása okán járt be, egy a "tapperolnak a srácok" okán, és talán egy volt akit a CQ CQ de HA ... érdekelt! No, Klárika ezen ritka Kislányok egyike... :-)
Hosszú keresgélés után "akadtam Rád!" Nos 'annó a 8900-as hozzászólások környékén ajánlottál egy GDO kapcsolás révén egy leírást. Sajna ez egy "A vincsi füstbe ment" (áramkimaradás okán) eltünt! A cikk a régi küldésed alapján: Hetényi: Kombinált GDO cikke ami a RTÉK '69-ben jelent meg. Ezt Te anno megkűldted nekem egy emil mellékleteként, de az sajna egy szerencsétlen eset alkalmával megsemmisült. Most megen szükségem lenne a dologra, ill. a leírásra. Szépen kérlek, prolongáld!
Rádió- és antenna teszteléshez keresnék budapesti vagy észak-budapest környéki amatőröket, akik a következő héten, egyik hétköznap este vállalnék az ellenállomás szerepét 27-28-29 MHz-en, esetleg 50 MHz-en.
Emailem publikus: cserebere qkac stornophone pont hu
Az R és V kimenetek impulzus szélességei adják az eltérés nagyságát, ami végeredményben változó áramerősséggel tölti(az integrálásnak köszönhetően) a hurokszürő kondijait. A frekvenciák közeledtével csökken a töltőáram, lassabban emelkedik a hangoló fesz. Mindezt egy multiméter segítségével nem tudod detektálni, mindig csak a két szélső értéket látod majd. Ez így van jól.
Lényeg hogy jó irányban történjen a hangolás, mikor a szűrőkör jól van méretezve nem lessz túllengés(szomszédos csatornák zavarása) és gyors lesz a PLL befgása.
Tudja valaik, hogy ma miért nem megy az SK6AW DX clusterje? Azt írja, hogy a kiszolgáló nem található. Fontos lenne, mert a rádiózáshoz használt notebookon azt szeretem használni. Illetve ismer-e valaki ahhopz hasonló clustert, ahol ki lehet választani, például ne legyenek rajta EU-s DXCC-k, esetleg megmutatja kinek van eqsl-je?
Amíg elkezdi behúzni frekire, addig tényleg el tudom képzelni, hogy a két "végállás" közötti feszültséget adja le a műverősítő a kompenzálás irányától függően, de attól a pillanattól kezdve, amikor elkezdi közelíteni azt, már csökkennie, vagy növekednie kell addig az értékig, ami a VCO-t a kellő frekin tartja. Az én meglátásom szerint ez egy PI szabályozás, ami ugyan lassabb egy picit, de túllengés nélkül tudna elvileg szabályozni, ahol a rendelkező jel nem csak két érték között változhat. Ami eszembe jutott még, hogy az A0-A5 lábakat nem húztam testre, így az eredetileg beállítani kívánt 144MHz helyett jelenleg 144,7875MHz-re van állítva, de ettől függetlenül sem egészséges amit művel :(
Akkor elméletileg minden stimmel. Prescaler bemenetére adsz jelet szignálgenerátorból, vagy a saját VCO ból és figyeled a hangolófeszt a műveleti erősítő kimenetén. Amikor a beprogramozottnál nagyobb frekit állítasz a hangólófesznek egyből minimumra kell ugrani, és fordítva. Csak min és max között fog ugrálni, nem folyamatos a változás a freki függvényében, hiszen két frekvencia eltérését, ill. fázisát komparálja digitálisan. Ha ez így megy, de mégsem stabil a freki akkor hurokszűrőt variáld.
Persze hogy olvastam. A fél decemberemet az adatlapok böngészésével és a számomra legegyszerűbben alkalmazható alkatrészek felkutatásával töltöttem. :)
Az SW láb nekem fixen a +5V-ra van kötve, hiszen így tudja a szinti a 64 és 65-ös osztzás között átváltani. A szűrőkör méretezéséhez megmondom őszintén, hogy lusta dög voltam, így egy már megvalósított kapcsolási részletet adaptáltam az alábbi oldalról:
TFD! Ez jó ötlet, legközelebb megnézem a panelen, hogy nem-e én rontottam el a nyáktervet, csak sajnos ritkán jutok oda, hogy tudjak vele foglalkozni :(
Nem, én ennél egyszerűbb megoldást választottam. A lentebbi linken található kapcsoláshoz hasonlót próbáltam megvalósítani azzal a különbséggel, hogy a VCO kör egy kicsit másképpen néz ki. Az Fin lábbal nincs probléma, mert az megkapja azokat a jelalakokat, amiket meg kell neki. A gond azzal van, hogy nem úgy végzi a dolgát az IC, ahogyan azt elvárnám tőle. A hangolófeszt sem jól állítja be -ezáltal képtelen pontos frekire húzni az oszcillátort-, eközben a visszajelző LED meg folyamatosan azt mutatja -eltérő fényerővel-, hogy pontosan be van állítva a freki.
Bocs, rosszul fogalmaztam. Felcseréltem a dolgokat. A bemenetre adott freki növelésével nő a kimeneti vezérlőfesz és a freki csökkenésével csökken a fesz. Sajnos. De ami a legzavarbaejtőbb az a LED-es visszajelzés folyamatos működése.
Én már egy másik fórumon felajánlottam egy orosznyelvű doksit. Nem is reagáltál rá. Abban benne van a hitelesítés leírása is. Egyébként, mint minden katonai rádiót, saját generátorral is lehet hitelesíteni.
"abnormális feszültségek és tendenciák jelentkeznek: ha a beállított frekinél kisebbet kap, akkor növekszik, ha nagyobbat, akkor csökken a feszültség."
Így volna rendben pedig. Kisebb frekit, nagyobb hangolófesszel lehet fentebb vinni, és fordítva.
Ha van bárkinek valami kis doksija / fogalma arról, hogy miképpen lehet vagy kell hitelesíteni egy R-123M freki pontosságát, akkor ne tartsa magában a tudást és legyen olyan kedves megosztani velem :)
Sajnos a kapcsolási rajzot nem tudom most átküldeni, mert a vinyó, amin tároltam megfeküdt és nem is tudom, hogy valaha talpra tudom-e még állítani. Viszont a jeltisztasággal nem hiszem, hogy baj lenne, mert jelgenerátorról is megkínáltam, de azzal sem volt jó. Annyi jelenség társul még mindehhez, hogy a szintézeren van egy kimenet, ami bekapcsol egy LED-et, ha frekin van az oszcillátor, de az szinte folyamatosan világít, függetlenül a valós és a beállított freki eltérésének mértékétől. Viszont az előző hsz-omban rosszul írtam: az MC12022 az előosztó típusa, míg a szintézer az MC145152.
Igen. A János bácsival való közös munkánk eredményeként jött létre egy cikk a Rádiótechnikában a 29.600 MHz-es csatornákról. 5AM redeti kéziratát a mai napig őrzöm az ereklyék között...
Sztem a jeltisztasággal vannak bajok. Mármint ami a szintézer bemenetére érkezik, nem vezérli az eszközt. Látatlanban persze nehéz véleményt alkotni. Tudnál esetleg egy kapcsi rajzot is mellékelni?
( "Ha szeretnél segíteni az itt összerakott információhalmaz pontosításában, bővítésében, akkor ... az egyik szerkesztőt megkérve tudsz regisztrált szerkesztővé válni." )
Egy kis elektronikai segítséget szeretnék kérni tőletek. Építgetek egy 2m-es adóvevőt, amit párhuzamosan programozható szintézer IC-vel szeretnék fix frekin tartani, de a szintézer nem igazán tudja pontos frekire húzni az oszcillátort. A pontos tipus az MC12022. A frekit egy 64/65-ös arányú előosztó IC csökkenti le mérhető frekvenciatartományúra, amelynek a kimenetén gyönyörűen meg is van az adatlapnak megfelelő alakú és nagyságú négyszögszerű jel, de a szintézer mégsem tud vele mit kezdeni. Kiküszöbölendő minden hibalehetőséget jelgenerátorral is megpróbáltam a szintézernek megadott 144MHz 64-ed részét megadni, de azzal sem igazán működött. Az oszcillátort vezérlő műverősítő kimenetén teljesen abnormális feszültségek és tendenciák jelentkeznek: ha a beállított frekinél kisebbet kap, akkor növekszik, ha nagyobbat, akkor csökken a feszültség.
A leírtak alapján van valakinek ötlete, hogy milyen irányban indulhatnék el a hibakereséssel?
NYÁK készítéssel kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni. Szeretnék legyártatni kb. 5-8 darab NYÁK-ot, az alábbi tulajdonságokkal:
- üvegszálas kivitel
- kétoldalas rajzolat
- kb. 1 x 7 cm-es fizikai méret
- kb. 1 mm-es "lemezre"
- kb. 60 furattal
- ha megoldható akkor furatgalvanizált kivitelben, de ez nem fontos
Már kapcsolatba léptem a neten az ismertebb NYÁK gyártó cégekkel, mint pl. az auter.hu, de ilyen kis darabszámú rendelésekkel nem foglalkoznak és sajnos az én pénztárcámhoz szabva igen magas áron dolgoznak (egyébként korrektek).
Ismerem a vasalásos, levilágítós, lakkfilces és egyéb NYÁK rajzolós technikákat, de ha lehetőségem nyílna ezek alkalmazására, akkor nem itt kérnék tőletek segítséget :)
Ha gondolod akkor szombaton este a kitelepülésem után megpróbálhatjuk a 29.600-at is. Ott még tuner nélkül is menne szépen az antennám, emlékeim szerint.
Kipróbálhatjuk ha gondolod. Félő, hogy más állomást nagyon nem hallanék a rossz pozíció és a nem túl jó antenna miatt, de sosem lehet tudni!
Sajnos,a 29.600 próbáját nem én akartam:HA5KZO,így azon nem voltam. Igen,mesélte 7UI,még akkor,majd kiesett a kezéből a beszélő hogy visszaszólt az USA-átjátszó! :-) Nekem is volt R10,csak nem volt tápom,meg időm se hozzá. Mostanában bepótoltam,Vác-Pomáz között rendszeresen csináltam vele QSO-kat.
De akkor már nem hagyjuk annyiban! :-) Írj egy frekit,időpontot,és ott leszek. 73'....Laci
Havasok ide vagy oda, terjedéskor hallanálak. Nem volt semmi tegnap, pedig egész du. itt recsegett a 29.600. Kérdezd csak meg a 7UI-t, mit össze nem rádióztunk a '80-as évek elején ezen a csatornán és a 29.610-en és 29.620-on lévő USA átjátszókon. R10-zel, 1 W-tal! Persze akkoriban terjedés is volt.
És igen. A kér yaxley egymástól független működésű. Ha nem így lenne, akkor - a műszaki ábrázolás szabályai szerint - egy szaggatott vonallal összekötve és nagy valószínűséggel azonos pozícióbanvábrázolnák őket. Jelen esetben arról van szó, hogy egyszerűen egy 24 állású kapcsolót váltottak ki két 12-sel.
Interneten a frekvencia pontos ismeretében meg lehet találni, hogy milyen üzemmód van ott. De hiába írja, hogy FSK 50 baud, a "sima" géptávíró demodulátor nem veszi kiértékelhetően. Érdekelne még a GW FSK üzemmód is.
Tudom, hogy a MixWben mindent lehet egyénileg beállítani, ez tetszik is benne.
Ezt a kapcsolást találtam hozzá, de nekem valahogy nem stimmel az alsó Yaxley központi érintkezőjének a bekötése, illetve összekötése a felsővel. Annak ugyanis csak a 12-es állásban van/lenne szerepe, minden más kapcsolóállásban semmi funkciója nincs.
Ráadásul elég sok ponton bele van gyógyulva a rádióba. Az eredeti FTT-4 csak 4 v. 5 deróton csatlakozik, kis sorcsatival. Kihúzható és minden megy tovább.
Ezek a szelektívek sok ponton jól be vannak mókolva.
Ezekszerint ez valami extrás mert adásban egy hosszú jelkombinációt tud adni, vételnél pedig blokkolja a vételt némelyik csatornán de kiolvasva a rádiót (FTH2010) nem látok nyomát.
Van valakinek itt tapasztalata az ún. Miracle Whip Antenna-val kapcsolatban?
Egyáltalán érdemes foglalkozni a talpában egy változtatható ipmedancia-transzformátort tartalmazó, ezáltal széles frekvenciatartományban használható QRP-antennával, annak beszerzésével foglalkozni?
Van 4,5 voltos telepnek helye és kettő pár telepcsatlakozó is.De ezek között sazakadást mérek Bonyolítja a dolgot, hogy a jobb alsó sarokban még egy kapcsoló is van 1;2;3 felirattal
Az FTT-4 csak egy sima DTMF kódadó. Nem szelektív hívó. Nem programozható. Nincs dekódoló benne. Azt adja és addig, amíg nyomod a billentyűt.
Gyártottak itthon is "mögé" szelektív hívót. Ez általában az eredeti CTCSS panelka helyére került. Az Alba Funk is csinált ilyet. Általában 1 betű és 3 szám volt a hívókódja. Lezárni a kettőskereszttel lehetett.
Made in Czechlovakia gyártmányú Omega II. márkanevű wheatstone hid használati tasítása vagy rajza nincs meg véletlenül valakinek? Zavaróan sok banáhüvely van rajta.
Keresnék bevált, kipróbált (neadjisten' valaki által már megépített) kapcsolást, jeladó építéséhez és teszteléséhez. Tudom, hogy google a barátom, de most célzottabban keresnék a már tesztelt megoldások között.
Holnap délután szeretnék számomra két új frekvenciát kipróbálni. Kapcsolafelvételhez az alábbiakra gondoltam: 70.450 MHz NBFM üzemmód (4m-es FM hívó) 50.510 MHz NBFM üzemmód (6m-es FM hívó)
Alternatív frekvencia:145.400 MHz
Max.7-8-Wattal tudok adni,de szeretnék kisebb(500mW)os rádiót is kipróbálni. Vác-és környéke biztos menni fog,Budapestre jó rálátásom van egy kiemelkedő helyről. 17:00-tól,ha nem esik az eső!
Egy kis segítség kellene. Az LDG AT-897 tunerem mintha megadta volna magát. Folyamatosan villog rajta az előlapi LED és nem csinál semmit. Általában 10W-al hajtottam rajta a rádiót, nem hiszem hogy ez lenne a gondja.
Neten próbáltam keresgélni, de semmi használható infót nem találtam. Valakinek valami tippje esetleg?
Megköszönöm a segítséget! Minden nap 1630-ig dolgozom, de pl. holnap 30-án illetve május 1-én nem leszek itt a III. kerületben. Majd csak csütöröktől, végig vasárnapig.
Egyet kerülj mindnképpen (hacsak nem QRP) a cél: a valahonnal letekert, "jó lesz az még" zomámchuzalt. Nekem csúnyán átszikrázott a mellette lévő (bifiláris tekerés) huzallal. Szerencsére a végfok megúszta. Vannak ott feszültségek szépen.
De a balun leírásához ragaszkodnék. Mert ha műanyag gatyában van, annak jelentős önkapacitás növekedés lehet a következménye. Ráadásul a menetek távolsága se lehet esetleg kellően kicsi.
Balun építésébe kezdtem a Rybakov-806 antenna projektemhez. Már megvan minden, csak egy valami nem világos. Milyen vezetékből tekerjek a T200-as magra? Bármilyen megteszi, vagy csak teflonos? Amennyiben az utóbbi: hol lehet, hol érdemes beszerezni?
Tegnap este a 20 méteres sávon egy Grundig YB500-zal a kis teleszkópos antennájával a szobában BPSK31-ben vettem Herndont, Washington DC-t. Fura, éjszaka csend szokott lenni...
Ha már a kísérletező rádióamatőröknek szól a téma... Próbáltam rátelepíteni az R-111-re a 3.6.11 kernelt, de nem jött össze, valamit rosszul csináltam? Megint rosszakat fogok álmodni :-).
Tudna valaki segíteni Stabo SC390 kézi rádió programozása ügyében? Kábel, program meg van, be olvassa a rádiót a progiba, de vissza írni már nem lehet, még azt sem amit kiolvasok. EEPROM WRITE ERROR hiba üzit küld. Ugyan azt a gomb kombinációt kell nyomni beíráskor is, mint kiolvasáskor, vagy valamit nem jól csinálok? Van valakinek tapasztalata ez ügyben már?
Abszolút! Igen! 20-26 V közötti, minimum 10-15A-s lenne a legjobb.
Látom képet is csatoltál de a munkahelyemen sajnos ezek nem jelennek meg. Rendes nethez max hétvégén jutok. Ha dobsz egy telefonszámot a publikus mail címemre, akkor munka után felhívlak.
Ha az az antenna 2m/70 cm-es akkor egyértelműen el kell tolni a faltól. Az ellensúlyok mindig a sugárzó talppontjából kell induljanak így a közte lévő távolság elenyésző kell, hogy legyen. Persze a kétsávos ellensúly az nagyon macerás.
Van egy a loggia-korláton vagy a viszonylag széles ablakpárkányon viszonylag jól teljesítő kétsávos, mágnestalpas mobilantenna, meg a jelzetteknek megfelelően két rossz telepítési lehetőség.
Javítana-e a helyzeten, ha az antenna át lenne alakítva kétsávos tripleg antennává oly módon, hogy a talppontja alá kapna 3-3 db ellensúly pálcát és az épület falsíkjától legalább 1 méterrel kitolnám?
És ezzel kapcsolatban egy kérdés: a negyedhullámú ellensúly-pálcák elméleti hossza az antenna tengelyvonalától értendő?
Relatíve "hamar" gyertek rá, hogy jó e a tuner vagy sem, mert ha nem, akkor még "vissza a feladónak". Remélem nem küldték meg vagy 200W-al, vagy lehetetlen impedanciával / nem kapott villanyt. (jó nem ijesztgetlek)
Az Anico (is) forgalmazza itthon az LDG-t, de szervizelni nem tudja, ezt le is írja a honlapján.
Nem azért mert fax, vagy nem akarná, hanem azért, mert az LDG nem adja ki a szervizelésez szükséges információkat.
Postázd hozzájuk ha nyügi van, és "gatya". Hát nagy köszi nekik...
Reméljük jó lesz minden. Ha nem, akkor talán NP Robi itthon a remény. Hátha csak valami kis smd vacak forrasztása vált le, ami pl. visszaadja a reflektált értéket a logikai egységnek...
Köszönöm válaszod. Hasznos amiket írtál. Összebogarásztam 2 db 897d -t itt a környéken, először kipróbálom velük: rádió-tuner-kábel-hasznos ötletek cserélgetés lesz. Remélem jutok valamire az ügyben, tuner nélkül khhmm, nagyon nyűgös. :(
Nem repedt szét, a meglévő akkujával már nem látta a szomszéd szobából a routert. A hálózati tápról meg igen, ha kivettem az akkut :-) Most kapott új akkut, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy használt az ismételt oktatás az akku helyes használatáról. Most várom, hogy az öreganyja notebookja is megadja magát. Azt is hiába szajkózom, hogy figyeljenek a tápdrótra, ne törjön meg... Így van ez, kérem... a katonatiszt meg fizet :-(
Látod! Nem tetted, pedig ha szólsz kimentem volna az állomásra. No mindegy majd legközelebb.
Célirányosan programozva voltam, akkuért mentem a gyerek netbookjába. Csak a Csengery utcába mentem (akkuk.hu), aztán a másik vonattal jöttem is vissza. Utólag jutott eszembe...
Nagyapámnak a közel 3 méter hosszú gyönyörű sárgarézréz karnis volt a jó öreg Philips csövesen a Szabad Európa célantennája. A 19, 25, 31, 41, és 49 méteres rövidhullámon szólt a Teenager party meg a Forgószínpad.
Mint az egyszeri ember aki a plafondeszkákat akarta szögelni és előtte kiborította a szögeket és amelyikeknek a hegye felfelé állt azokat kiválogatta. :-)
Ha szkin hatás, akkor LCD TV. Azok fénycső tápláló trafói vannak nagyon durva litzéből tekerve. Néha 2,5-3 mm átmérőben sokszáz, ha nem ezer nagyon-nagyon vékony elemi szálból sodorva. Sok rétegben.
Meg az indukciós főzőlapok tekercsei. Igazi iskolai bemutató példák.
Ez érdekes helyzet. Egy méret alatt már a huzal Ohmos ellenállása is beleszólhat egy hosszú antennánál. Ami nem előny, ha hővé alakul a vellanyunk.
Sok esti sörözés melletti diskurzus tárgya amatőr körökben, hogy a csupasz tömör réz, a sodrat, vagy szigetelt huzal, szigetelt sodrat milyen eltérést produkál.
Nem tudományos ugyan,de a keresztmetszet (itt inkább felület) csökkenésével nő a veszteség,ami az állóhullám-aránymérőn kisebb reflektált energiát mutat.
Segítséget szeretnék kérni. Adott egy 857d és egy LDG YT-100 aut. tuner. A hiba a következő. Antenna illesztésnél a tuner " beragad ", nem illeszti le az antennát. Engedelmetekkel egy magyarázó videó:
Én már annak is örülnék, ha ugyanazon a helyen, pontosan abban a magasságban és kivitelben ki lenne próbálva két féle huzalvastagsággal, valamint érdekelne a mágneshurok antennás és egy normális illesztő közötti különbség is. Műszaki magyarázatot már nem is várok...
Az antenna anyagának a vastagsága lényegtelen elektromos szempontból. Csak annyi, hogy a hullámhosszhoz képest számottevően vastag anyag esetén kicsivel rövidebb méretek adódnak. (ld. rövidülési tényező) Mechanikusan persze kell, hogy tartása legyen.
HomeMade Slim-Jim és J-POLE antennához milyen vastagságú rézkábel ajánlatos? mert összerakva a másfeles elég karcsunak tűnik? Bár a garázsba rábukkantam 3 félcolos rézcsőre is !!!! :) Kezdek fanatikus lenni.. :) Már mindenben antennát látok! :) Lassan rendelem a rakás N csatit! :)
Érdekes, hogy az elvtárs egy komplett AM/FM rádióvevő IC-t csak az oszcillátor céljára használt fel - gondolom bontásból az volt neki ... akárcsak nekem egy NDK gyártmányú A4100. A moduláció megoldása nagyon tetszik, egészen hely- és alkatrész takarékos.
Vhr tartományba kellenne de sajnos elég széles spektrumba. Ugyhogy valószinű hogy több darab lessz.
Kellenne a 145MHz környékére. És kellenne egy 147-152 átjátszó befogására . Azt már nem is merem mondani hogy a 171 MHz környéki együttmöködési freki is jó lenne. Ugyhogy ez garantáltan több antenna lessz. Mondjuk a 145 és a 147-152 t talán még elviszi egy antenna.
Gondolom a városban több érdeklődő láthatja őket, mint a prérin, de a dolog egyáltalán nem erről szól. Inkább egy teszt, ami megmutatja, kik irányítják ezt az országot. Kiderült.
Igazad van, bár azt nem értem, ha nincs más hátsó szándékuk, miért kell a belvárosi utcákon veretni. Ha például valamelyik külvárosi tecsóparkolóból kirajzanának az országutakra mindenkinek kellemesebb volna. Ott, a KRESZ-ben leírtaknál "némileg" hangosabb vasak sem zavarnának senkit valszeg.
Kíváncsi vagyok, holnap hány jegyzőkönyvben fog szerepelni, hogy az elkövető azzal valósította meg a bűncselekményt, hogy a motor fordulatszámának növekedését okozó tevékenységet végzett.
Ami itt megy, ahhoz képest az 1984 egy romantikus leányregény.....
1984-es RT ÉK 83-84. oldal, 3 tranzisztor 1W, mondjuk az kristályvezérelt, de azt nem mondtad hogy kell -e VFO. Nekem bevált, több példányban és sávra megépítettem.
Nem bánom az egykori klubéletet. Egy péntek délután többet lehetett tanulni, mint a középiskolában fél év alatt. Kis túlzással most is abból élek. (mikrohullám, PSK)
Nézve az '5KDR/'5CUT munkásságát, kísérteties hasonlóság fedezhető föl, a szó jó értelmében.
Mi a baj a hasexszel? Ott is van kezdő, próbáltak is nei segíteni, de nem ment... kádéer nyitva áll előtte is.
Volt pajzán gondolatom, hogy pár hétre kölcsönadok a lelkes kezdőnek egy zöld, jó nehéz cirillbetűs dobozkát, ami megoldja a "gondját" az R3-on. De aztán inkább mégsem, nem tenne jót a konvektorra tett mágnestalpas antennának, de néhány benti berendezésnek sem.
- erdemes lenne par mondatot mellekelj a grafikonhoz, mirol? milyen korulmenyek kozott keszult a mrese
- es egy javaslat, lehetoleg ne merj ennyire szeles savtartomanyban, sok ertelme nincsen, es a lenyeg sem latszik, szvsz, egy szuk 2-3 MHz-es sav eleg, es ekkor meg latunk is valamit a grafikonbol :)
Csak 1-180 Mhig terjedő antennákba dumálok bele- azok közül is csak amit elkészitettem és többé kevésbé hitelesen tudom mérni , a zöm az ezen a tartományon kivül van .
Igen én is körsugárzoba gondolkodom. Irányba egyértelmű a yagi vagy a helical.
5.8 gigához videó jelmez használunk ilyen "málnakeverőnek" nevezett antennák
http://rcexplorer.se/diy/2011/08/the-cloverleaf-fpv-antenna/
Baromi jó gömbkarakterisztikával.... Itt vajon 150 megállapodás mit produkál hat?
Ok akkor a koaxom elfelejtem... :) mivel tudom a gömb karakterisztokát jobban közelíteni egy laposabb korong felé? Olvasgattam amugy a javasolt könyvet, de neten még csak részleteket találtam.
Megépítették a J-POLE antennák...
Sok kalkulátort találtam, de a betáplálási pontot mindegyik máshova teszi. Így ha valaki Gyál környékén tudna segiteni egy sor mérő el azt nagyon megköszönném.
E mellett mivel maradt rengeteg rézvezetékem meg koaxom ugy gondoltam építsék egy Slim Jim verziót megy egy koax collineart.
Ezeket néztem és egyszerűbb a kivitelezhetősége.
Milyen antennák at tudnátok javasolni bázis antennának? Amit esetleg utánépithetnék..
De miért kell itt irtani egymást é ezt most nem csak neked.. Hanem mindenkinek szól.
Ugyan ugy ahogy te is segítettél neke az indulàshoz, tanácsokkal tippek kell....
Sziasztok!
GYerekek nem bele szólni akarok de ez egy kicsit szánalmas.... Ez nem száj karate fórum, hanem egy szakmai "amatőr" fórum....
Tudom nekem anya legkevesebb jogom beleszólni mert alig értek még ehhez a szėp technikából, de akkor is .....
A,ugy a belinkeled képről csak annyit hogy Radio08 pár napja már linkelte, így nem tudom hogy valóban te csináltad e tegnap..... De mindegy.....
Amugy bocsi . Pár napig csak a régi 83SzT3 nickelmmel tudtam belépni... De az már nem aktív, az email-on is ehhez van rendelve
hűha. egy köpönyegforgató... (túlzottan sok volt a bejegyzés a régi nickel a pornó topikon?)
én is tudok belinkelni bármilyen grafikont a netről. ezzel nem hitelesíted magad. az RH sávú használat senki nem kételkedett.
de még nem mondtál semmit mi köze ennek a képnek a PL-259 hez, és hogy nézne ki N-el? mert ugyebár egy banándugós drótot is le lehet hangolni.. nem eről ment a beszélgetés. én egy egyetemi professzor leírását linkeltem, Kennye pedig egy mérést. mindkettő lesújtó véleményt ad a PL-259 100MHz feletti használatráól. úgyhogy ha nincs a professzorinál magasabb végzettséged...
nem írtad a mérésben használt csatlakozókat, kábelhosszakat, pedig a csatlakozó vitában ez a lényeg.
Lehet már tervezni, készülődni! A tradicionális tavaszi HAM zsongás, kirajzás ismételten Kabhegyen. A Dunántúli kör HAM találkozót szervez a Kabhegyen 2012.05.01.-án szerdán nem csak a Dunántúli kör tagjainak, minden rádiósnak Kabhegyen. Előbb érkezőknek és később vissza indulóknak a szállás éjszakára biztosított. Megközelítés közúton: Herend-Szentgál-Zsófiapuszta útvonalon személygépkocsival. Megközelítés tömegközlekedéssel: Buszpályaudvarról Veszprém autóbusz állomásról indul, Herend Autóbusz állomáson keresztül. Leszállás: Zsófiapuszta, bejárati út megállónál. Onnan gyalog még közel 4 km. Kocsival lemegyünk érted, ha felszólsz rádión! Vasútállomástól: Herend vasútállomásig, majd a fenti busszal tovább. Útbaigazítás, navigáció. 145.500 MHz Szervező: Dunántúli kör Információ: HG4GGD/P János reggelente via HG2RVB HA2ERD Lajos +36 88 401-516, +36 30 570 6257. Szállás: Kőház, sátor. Szállásrendelés: HA2ERD Lajos +36 88 401-516, +36 30 570 6257. Belépődíj: az nincs! Étkezés: Non-Stop büfé, ital (sör bor, pálinka...) önfenntartó (ki mit hoz) szinten. Program: Zene tánc (tombola) és egyéb fakultatív programok "nem csak fiataloknak" az csak hangulat kérdése! Az elmúlt addigi találkozókról képek a http://ha3tbl.freeweb.hu honlapomon.
A holnapi nap folyamán, azaz 2013.04.20-án egy gyors kitelepülést szerveztem pár amatőrtárssal egy budapesti magaslatra. A kitelepülés célja pár QSO-váltás 70 MHz-en, HA7XK állomással és bárkivel, aki szívesen csatlakozna.
Frekvencia: 70.400 MHz
Üzemmód: NBFM
Időpont: 11:00 órától
Kitelepülő QTH: JN97MN, Buda
Tengerszint feletti magasság: kb. 70-90 méter
Készülék: Storno CQM6333 (6 W)
Mindenkit sok szeretettel várunk az éterben, amíg az akkumulátorok bírják!
szeretni lehet. akárcsak az lsd-t. rászokás kérdése...
a linked végén meg is állapítják mennyire xar, még a 2m amatőrsávon is 25-ből >1W elveszett miatta, 70cm-en már 25-ből 6W veszteséget okozott.. mintha csak banándugót használtak volna.. :-)))
ha mindez egy 'műszer' miatt van az többet ront mintha nemis használná, mert maga a 'műszer' rontja el az impedanciákat és a működést.
Részben igazad van. Ha mód van rá, természetesen jobb csati kell.
Csak halkan jelzem, hogy pl. a BRG nem kevés cuccán volt és azért lehetett rádiózni 100 mega felett is.
Mérés és mérés közt is van nagy különbség.
Egy mobilantenna ellenőrzésére jól megteszi az YS-500. Amire készült. Egyszer nézd majd meg annak a csatlakozóját testközelből. Ami persze nem mérés, csak kontroll.
Nagyobb frekin és igényesebb esetben meg nem SWR-t mérünk, hanem reflexiót. Meg komplex impedanciát.
Bár amilyen hitvány, ótvar kínai N csatik kerülnek a piacra mostanság, néha nosztalgiával gondolok a jó Amphenol gyártmányú PL csatira.
No nem a lengyel kiolvadóst, vagy a feketére rohadós magyart értem ide....
profi helyen sehol nem használnak már amphenolt (100MHz felett). N csati van helyette. Az amphenolnak annyira rosszak a nagyfrekis tulajdonságai hogy elrettentő. persze ha valaki hagyományőrző és elfogult és rövid kábelen az swr se érdekli különösebben, annak eladható bármi, az is ha BNC/Jack-dugós swr mérő lenne... detekcióra elmegy (de az nem mérés) és még szép 'menő' a kinézete is.
Mindenki a dielektrikumáról beszél, csak sajnos mechanikai próblémák is vannak azzal a csatlakozóval. A testpont mereven érintkezik, soha nem 100as az érintkezés. És nem vizzáró, Pl. antennánál.
Felejtős.
RH ra jó mert ott úgyis sok a recsegés, nem tünik fel.. :-)
Lett egy RONSON RT-6000 Plus rádióm. Nem tudom a MIC/hangszóró csatlakozó bekötését. Ez egy Kenwood-klón. Egy programozókábel bekötést találtam 3.5/2.5-ös ikerdugóval, mindkettö hérom pólusú.
Egy mikrofont próbáltam átkötni, ennél két pólusú mindkét Yackdugó,- lehet hogy ez a baj? A MIC nem működik. az elektret tápot biztosító ellenálláson van fesz és a PTT meg működik . Sajna rajz-bekötést nem találok..
Epekedve várok segitséget, amit előre is köszi... 73 HA8AL Pista
Koax kollineárjai voltak a Westel450-nek is vidéken. szép hatalmas 6m magas körsugárzó 'rudak'. az analóg mobil lekakcsolása után börzén is árulták őket.. (mivel a tetejük is testen volt ezért villámvédettek voltak)
ha valakinek elfért egy ilyen a háza tetején, ;-) csak jó műszerezettség kellett az áthangoláshoz 70cm-re.
az SWR mérőhöz csak annyit, hogy a Amphenol csatlakozós vackok maximum CB-n és az alatt használhatók, 30MHz felett N vagy BNC csatlakozó a használatos.
Na, igen, ha a deciméteres - centiméteres hullámokra kell antennát építeni akkor tényleg a finom rézcső, esetleg az autókhoz árult réz fékcső megfelelő.
Ez egy olyan körpolarizált antenna, amely a QSB függvényében automatikusan változtatja a polarizációt, a lehető legjobb vétel érdekében. De pályinka tárolására is használható.
Én ilyen tudományos magasságba nem tudok emelkedni, csak annyit tudok, hogy a pályinka -mint dielektrikum - szigorúan csak tudományosan nagy behatással bír az antenna hangolásának időbeli lefutásán. Volumenváltozásának dV/dt függvénye időben nem lineáris módon befolyásolja az antenna önfrekvenciáját, további tudományos kutatások tárgyát képezve. Nekem csak egyszerű, mezítlábas villanymérnöki képesítésem van, nem tudok részletes tanácsadással szolgálni. :-))))
Ez egy olyan körpolarizált antenna, amely a QSB függvényében automatikusan változtatja a polarizációt, a lehető legjobb vétel érdekében. De pályinka tárolására is használható.
Mennnyivel lehet meghajtani őket? hány W-al? gondolom ere is van valami törvéyszerűség..
Ezzel nem kell foglalkoznod, az a néhányszor tíz watt, ami a gyári transceiverekből kijön, nagyon kevés ahhoz, hogy elolvassza azt a vastag rézcsövet vagy rézdrótot.
Első körben Rothammel bácsi antennakönyvét ajánlatos megismerni. Fenn van a neten száz helyen. Ha mégse találod, szólj!
Igen tudom hogy nehéz de jelen pillanatban azt a legkönyebb beszerezni! ( villanyás bolt)
Milyen vastagságut érdemes venni? Mennnyivel lehet meghajtani őket? hány W-al? gondolom ere is van valami törvéyszerűség.. Azt hiszem első körbe fabrikálok egy J-pole-t és agy slim-jim-et. Abba talán nem törik bele a bicskám! :)
Esetleg Gyál Vecsés térségébe vagy a közelbe valaki aki hozzájárulna SWR-mérő használatához? :) A koaxiál koloniál tényleg olyan nagy durranás, valóban akkora eredményeket lehet vele elérni? Illetve j-pole antennáknál láttam ugynevezett super j-pole antennát, a grafikus karakterisztikája alapján minth az "újaknak" (kiálló vagy körkörösen csavart valami) köszönhetően sokkal inkább lapult volna a "sugárzási kép, de ugyan akkor nőtt is.
Nem probléma , mindenkinél van , volt ködös folt, de legtöbben elfelejtették hogy voltak kezdők. A J pole és a Slim Jim nagyon jó választás kezdésnek , a végeredmény szempontjából , igen nagy esély van a sikerre. A megadott méreteket
meg kell valósitani fixen , stabilan és a betáplálási pontot , a hideg -meleg eret föl- le álligatva a legkissbb SWR értékre
beállitani. A körülbelüli betáplálási pont különben is meg van jelölve, de végső helyét az SWR mérő mutatja meg.
Olvasgatok... olvasgatok.. szakanyagokat, de van pár ködös folt! :)
Nekem még mindig nem tiszta hogyha építek egy antennát legyen mondjuk egy egyszerü j-pole akkor a megfelelő betáplálási pontot hogy tudom leellenőrizni, vagy hogy tényleg arra a frekire sikerült e csinálnom mint amire szerettem volna? Egyálltalán mivel érdemes kezdeni? ha mondjuk valami jobbfajta körsugárzót szeretnék bázisra?
Nem akarok nagyon beleugrani de valamerre szeretnék elindulni! :)
Egy kérdés... Nézegetem itt a sugárzási térkép készítő progikat, első körbe a radio mobil-t de valahogy a térképet nem tudom betölteni! Beállítok nagyjából mindent beis tölti a térképet de csak egy kék képernyő jön be... semmi szint semmi. Tudtok ebbe segíteni? vagy esetleg javasolni másik programot?