A legtöbb gondod a csalánnal és a magas aljnövényzettel lesz így a nyár derekán.
Pár hete voltam a Sümeg-Keszthely szakaszon, jó része aszfalt, szekérút vagy bicikliút, de ahol erdei ösvény van ott visszasírod az első hármat! :-)
Főleg a Tátika vár környékén, Hidegkútpuszta után és a Hévíz előtti hegyoldalon a tarvágásnál.
De gyanítom hogy a Kemenesháton is ugyanez lehet a helyzet sok helyen, mint ahogyan mindenhol máshol is ez van ahol mostanában kéktúráztam. Az erdei ösvények ahol nincsen igazán komoly, zárt lombkoronájú erdő mind magas aljnövényzettel rendelkeznek.
Hosszú nadrágot mindenképpen javaslom, rengeteget véd!
1. a Tátika vár környékén rövidnadrágban nem érdemes próbálkozni...
2. az egész szakaszon ezt az egy fát láttam az útra dőlve, ennyi
Szúnyog is van bőven, de azok nap közben visszahúzódnak. Nekünk a Szent-György hegyen jutott belőlük pár millió, de az naplementekor.
A fakidőlések és az ezek miatt bevezetett korlátozások a Kőszegi-hegységet érintik valamelyest, de a kék útvonala úgy tudom járható.
A jelzésekkel és a bélyegzőkkel véleményem szerint az égvilágon semmi gondod nem lesz, azok mostanában szinte mindenhol rendben vannak.
A bélyegzőhelyek fórumán persze nem árt utánanézni a nyitvatartásoknak, de ennyi talán elég is lesz.
Ízlések és pofonok... Pedig az a barlangszállás hosszú évek során nagyon sok hálára adott már okot. Ezért is érdemes óvni, őrizni, rendben tartani mindenkinek, aki arra jár.
Szombaton teljesítettem a szakaszt , következzenek a képek.
Előrebocsátom kezdő túrázó ne ezzel a szakasszal kezdjen mert van bőven hely ahol el lehet kavarni , szerencsére nekem elég jó a tájékozódóképességem , illetve a fehér szalagozás is sokat segített , köszönet érte.
Baglyas csúcsán találkoztam Amadeus az erdők vándora fórumtárs testvérével , jól elbeszélgettünk , többek közt a másnapi megemlékezésről a kopjafánál a szovjet csapatok kivonulásának évfordulóján.
Ahhoz képest ahogyan Te láttad most valamivel jobb állapotban van, a priccsek rendben vannak, odabent az asztalon némi kaja, meg vodka is ott volt hagyva, önmagához képest rendben van a barlang.
Az már egy másik kérdés hogy ha rá lennék szorulva én akkor sem aludnék ott bent semmi pénzért, nekem nagyon putris. Hamisítatlan hajléktalan feeling.
Négy éve a fiammal zuhogó esőben sem mentünk be ide, még átöltözni sem, annyira gáznak találtuk, ez mostanra sem változott semmit.
ezt az egy képet csináltam a berendezésről, sajnos nem villant a vaku, így csak ennyi látszik
Anno aludtunk ott, akkor közepesen lepukkant volt - a kályhacső már nem volt a nyílásban, és a priccsen volt pár törött/hiányzó deszka, de azért ketten elfértünk. Utána emlékeim szerint volt egy zárt korszak, de most a képen újra nyitva látom..
mesés Bükk50 amire éjszakai vonattal mentem egyedül a Keletiből anno. Előtte az izgalomtól nem sokat aludtam. A vonaton volt késelés, rosszul lét, szundikáltam, késett vagy egy órát, de így is rajt-nyitás környékén Ómassán(?) voltam.
A fennsíkon szépen fogyott a vizem, és mivel siettem és bohó voltam és nem jött szembe kút nem töltöttem újra Szilvásváradon sem. Cserepes szájú lett az utolsó 2-3 óra, bármit megittam volna... A hazafelé útra egyáltalán nem emlékszem, gondolom a Keletiben ébredtem..
Volt olyan, hogy 16 h-kor már felszereléssel mentem a melóhelyre, éjjel 2-ig dolgoztam, majd kibuszoztam a pályaudvarra és az első vonattal 3:10-kor elindultam kirándulni. El is értem az indulási pontot délelőtt 10 h körül, és gyalogoltam estig.
Viccen kívül, a belföldi szakaszra pót- és helyjegyet papír szerint is tud adni a gép. Mondjuk én csak egyszer próbáltam, és menet közben váratlanul visszaugrott a Start mezőre, úgyhogy inkább elballagtam a pénztárhoz. Egyszerű menetjegynél még nem volt vele gondom.
Ez már nincs. A vonatok a Déliből indulnak. (ideiglenes volt ez a megoldás, mert a keletinél a kerepesi úti hidat átépítik, emiatt néhány vonatot áthelyeztek a délibe, ahonnan kapacitás hiány miatt más vonatokat csak Kelenföldig közlekedtettek)
Jelenleg minden megy "normálisan". Az 1-2 és a 7-10 vg. nem is használják emiatt vonatfogadásra. (éppen ezen problémák miatt).
Kelenföldön klasszikus állomási pénztár tényleg csak az épületben található, de automata van az új aluljáróban is.
Az 1-2. és a 7-10. vágányok peronjait azért csak az új aluljáró felől lehet elérni, mert utólag épültek (amikor a Nagy Kelenföldi Peronátépítés zajlott, akkor szintben, a vágányokon keresztül, külön biztosítás mellett lehetett megközelíteni őket), és mert a régi aluljárót tudtommal le akarták (akarják?) zárni.
ráadásul van olyan vágány (Kelenföldről Szárligetre innen induló vonat vesztegelt rajta, persze ez is csak valami ideiglenes dolog, mert majd a déliből fognak indulni) amit csak az új aluljáróból lehet megközelíteni, a régiből nem
mi holnap megyünk majd a Koldusszállás- Dorog szakaszra, megpróbáljuk egyben letolni az egészet, mert a francnak sincs kedve visszamenni Mogyorósbányára azért a 15 km-ért :) Budapestről megyünk és mivel a Tatabányáról a Fagyűjtő telep. bejárati útig (ez megy be Koldusszállásra) igen ritkán jár, már hajnalban el kell induljunk a déliből az 5:20-as vonattal. Nem egyszerű eljutni az OKT egyes szakaszaira, pláne autó nélkül; átszállás nélkül gyakorlatilag megoldhatatlan..és mivel a menetrendeket nem a túrázókhoz igazítják muszáj alkalmazkodni.