Sziasztok mindenki! FLL-re valami jó irodalmat nem tudtok? Van egy régi analóg Marconi rádióteszterem (TF2950) elég nagy a ferkvenciacsúszása (25 ppm/10 perc) ezt szeretném megstabilizálni. Nem akarom PLL-re vagy DDS-re átalakítani.
Mit keresek? Hát talán itt vannak azok az emberek, akiktől normális szakmai választ kaphatok és kaptam is, köszönöm. Nem értem a hangnemet, senkihez egy rossz szavam nem volt...
Nem rezzentem meg semmitől, ponthogy köszönöm az építő válaszokat, itt nagy félreértések vannak, ponthogy nem egy nyomkodós hülyegyerek vagyok hanem mindennek érdekel a műszaki háttere, már csak azért is mert még iskolában is tanultam elektro-t de ilyen témákra nem terjedt sajnos ki.
Van rádió, ami a szintézer szélső helyzetében letiltja az adást. Esetleg még ki is írja valamilyen formában. Sok dzsunkásnak nincs ennyi esze.
Pl. a népszerű UV-5 sorozat 174 MHz-en még ha rosszul is de ad. A névleges póver fele még kimegy, miközben a rendesnél bőven többet felzabál.
De 185 körül még elindul az adó. Kimenő teljesítmény NULLA. Felvett teljesítmény kb 15 W! Bő 2 Amper 7,5 V-nál. Egy kézi még rendes üzemben is melegszik szépen. Amikor 3-3,5 W marad benne. Gondolhatod mi történik, ha 15 marad benne. Ugyanez történik a sáv alatt is.
Tisztán technikailag is tudsz végzetes kárt okozni. A rádiód végfoka egy adott sávban tudja a külvilág felé továbbítani a felvett villanyt. Azon kívül minden bekajált szufla hővé alakul.
De!
A rádióknak számos paramétere is tud szélsőségesen változni ilyen esetben. A durva illesztetlenségből felléphet a végfokon olyan csúcsfeszültség, ami átüti a végfok elemet. Vagy épp árammaximumban megszakad a tranyó egyik kivezetése. Mindezt egy pillanat alatt, még megmelegedni sincs ideje.
De ne ess kétségbe, mert sok rádió facányosan mutat a kijelzőjén számokat adásban, vételben, mikor fizikailag már régen halott. Úgy csinál mintha, pedig dehogy.
A repsávtól meg tartsd távol még a gondolataidat is, ha kedves a gatyád épsége.
Tudom tudom, teljes mértékben igazat adok, és nem a rosszalkodás volt a célom, pusztán szakmai kiváncsiság, tisztában vagyok az elektronikai meg ki hol nyomkodjon háttérrel, csak itt "megfogott" a téma, hogy ugye ha leszerelt antennával ad le valaki adást, akkor végfoknak idővel annyi, persze ez egyenesen arányos az adás hosszával.
Viszont ha adást mutat, de mégsem ad le semmit, na akkor mi következik be a rádió működésében, erre vagyok kiváncsi, a műszaki hátterére, nem feltétlen a 108 MHz a lényeg, hanem hogy ilyenkor mi történik a készülékben, ha egy olyan frekin megy (menne) ki adás, ami nem is szerepel a rádió műszaki paramétereiben, de a kijelző mégis mutatja.
Semmi gonosz célom nem volt ezzel, félreértés ne essék! :)
De köszönöm az építő, és másoknak is irányt mutató felvilágosítást ezzel kapcsolatban!