Én azt látom, hogy olyan témákat vesz mindig elő amelyek az elmúlt 10-15 évben már többször ki lettek tárgyalva. Olyan érzésem van, hogy srác megnézte a művalkesz meg más blogok elmúlt néhány évét és kijegyzetelte azokat a témákat amikre a legtöbb hozzászólás születik.
De ezeket a témákat Fiáth Attila mindig csak felveti... konkrétan új mondanivalója egyikhez sincsen. Nem áll bele semmibe, nem vállal vitát és nem érvel. Ez így nekem karcsú.
"Másrészt úgy mondod Parker tevékenységét, mintha úgy teremtődött volna. "
Parker azért megcsinálta a The Wine Advocate kiadványt ami mégiscsak egy 40 éve működő lap. Én nem kedvelem a Parker jelenséget, de mégiscsak ő teremtette meg a viszonylag független borkritikus fogalmat. Parkerig a borkritikus egyértelműen egy szervilis szerep volt.
A MW címért eddig kb. 6-7 millióért vásárolhatott bort. Tehát kb. róla beszélsz az elején...
A kereskedők pedig - pl. a Kovács Anti, aki egyenlőségjelet tesz Szekszárd és Villány közé, merthogy mindkettő vulkanikus (a hülye!), vagy Radován, aki dekás pohárból issza a bordóit - nos hát ilyenből minden sarkon akad pár. Értük nem lenne kár...
Boros témában én azt veszem komolyan aki valamit lerak az asztalra.
A minden felett álló kontribúció (ez az amikor valaki lerak valamit az asztalra) az amikor valaki bort vásárol. Senki és semmi nem annyira fontos az egész történetben mint az aki borért pénzt ad.
Ezen túl szerintem a borokat közvetítők azok akik komolyan hozzájárulnak ahhoz, hogy a jó bor eljusson a jó fogyasztóhoz. Ők a kereskedők.
Ugyanilyen sokra tartom a borról írók, a bort tanítók munkáját.
Végül, de nem utolsó sorban pedig a bort ugye valakinek meg is kell termelni.
Szóval én ezeket a szerepeket tartom értékelhetőnek. Az önjelölt kibiceket, akik csak a saját fényezésükkel akarnak okoskodni én nem sokra tartom.
Nem kell, hogy újat mondjon, elég, ha a földtől elrugaszkodott magyar boros világot kicsit lerántja a realitások talajára. Közgazdász, a Corvinuson tanít.
Az, hogy a száraz Furmint egy baklövés, mindenki tudja, aki nem érdekelt benne. (Nem árt néha közgazász szemmel is ránézni a dolgokra.) Tokajt nézve ez borászati nonszensz. Senki sem hülye leveretni a botrytisét permettel ha az aszuban érdekelt, ha pedig a száraz Furmint vonatra szállt fel, akkor orrba-szájba permetezi fogja, mert a botrytis egy borhiba. Ez nem fog menni...
A legnagyobb gond (és ez Somlót is érinti), hogy ennyire ásványos, savas tömény szárazakat nem vesz fel érzékelhető mennyiségben a külföld, tehát üzletileg eleve bukta.
A többi borvidék meg szimlplán csak nem eléggé fejlett...
Borásznak ilyeneket hallgatni nyílván nem kellemes, de valahol el kell kezdeni végre a magas lóról leesést...
Hát lehet, hogy odafönn a fényességes magyar bormagasságokban ezek új gondolatok, de idelent a sárban a bocskorosok (hobbiborászok :) , hogy pontosan idézzek) már egy ideje ugyanezeket mondogatják: termőhely, terroir, egyediség...
Az megérne egy külön misét, hogy miként szorult a történelmileg teljesen nem jellemző - germanista - fajbor fétisbe a magyar bor a rendszerváltás után, amely fétis egyenes következménye a Furmint piedesztálra helyezése.
A figura egyébként közgazdász, amikor a közgazdasági szempontból néz a témára akkor van igazában elemében és annak a mondandójának van is megszívlelendő része.
Mondjuk az a rész elég nevetséges, hogy a Furmint fajtajelleges "aromatikáját" hibás borként értelmezi... kb. mintha visszaadnék egy német borásznak egy Rajnai Rizlinget azzal a felkiáltással, hogy hibás mert gázolaj szag is van benne. Lehet kiröhögnének....
Itt a fórumon is megfigyeltem, hogy "hibás bor" szókapcsolatban hivatkoznak valami, nem kellemes fajta vagy termőhely vagy évjárathatásra. Ez nagyon zavaró, mert a borhiba az komoly dolog és illósság, egéríz, barnatörés meg egyéb undorítóságok jutnak eszembe rólna - nem az, hogy az adott Dél-Pannon Pinot nem idézi Burgundiát...
Meglepsz Zoli. Szerintem kevés közhelyet mond. Az lehet, hogy közel hasonló véleménnyel vagytok dolgokról és neked "nem új". Két fő "mondás" ment eddig a fősodorban: a furmint primátusa és az olaszrizling szerencsétlen neve. Az elsőre ráerősít a Szepsy család a furmint és a furmint aszú elsőrendűvé emelésével, amely a jelen sokat hangoztatott koncepciójuk alapja. Ezzel szemben a házasítások és a táj, a borvidék kiemelése nagy váltás. És ha jól emlékszem hasonlóan vélekedtél nem is oly rég.
Másrészt úgy mondod Parker tevékenységét, mintha úgy teremtődött volna. Nem tudom, de szerintem ő is kapott az arcába az elején, mint most F.A. tőled: mi a f@ akar ez? (hiszen se szőlője, se bora)?
De lássuk a TOP100 boros listát és majd kiderül, a szöveg és a tett mennyire van összhangban.
@Hepci: én elég régóta Dr. Bor címmel rendelkezem. :) Ettől függetlenül jó lenne egy magyar MW, mert Romsics L. körüli korábbi zavar eléggé lejáratta az annak tanulókat.
Miközben ha lenne egy hazai MW, akkor menne az ajnározás és a háttérben leszólás párhuzamosan, jó hazai szokás szerint.
Sok bort kell hozzá ismerni, és persze nem árt némi kapcsolatrendszer, kommunikációs készség valamint elég sok pénzbe kerül. Ezek mellett ízlés is szükségeltetik. Ez megvan neki. Kb. ő lesz az egyetlen az elkövetkező pár évben, aki Master of Wine lesz Magyarországról.
Nem tetszik a hozzáállásod. Én a helyedben komolyan venném...
Nem tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki MW legyen. De én olyan sokra nem tartom ezt a címet, még akkor sem ha nagyon nehéz megszerezni. Túl sokszor olvastam elképesztő hülyeséget mászterövájnoktól.
Ha jól tudom akkor Fiáth Attila egy jól menő vállalkozásból már megszedte magát, szóval nem a pénzért csinálja. Valósszínűleg az vonzza őt ebben a közegben, hogy itt ismertségre tehet szert. Nem egy gazdag embert ismerek akik miután anyagilag megérkeztek szépek is akarnak lenni.
Még igazolhatja, hogy több van benne, ha netán a sok magyar reménybeli Master of Wine nyomában lépdelve ő tényleg MW lesz. Erre nem biztos, hogy több az esély, mint nekem volt süllőt fogni tegnap Visegrádon, de nem láthatjuk előre a jövőt...
Ha nem lesz MW, akkor is idővel jó eséllyel főállásban megélhet a borszakértőségből, ha az eddigi sebességgel tudja növelni önnön ismertségét. Netán nyit majd egy borkereskedést, ahol személyesen az egyik legnagyobb magyar MW-reménység adja a pontszámokat a tételekre...
Nekem gőzöm nincsen arról, hogy ő mihez ért és mihez nem. A borhoz sokat nem ért az fix. Jellemzően second hand közhelyeket porol le és mond úgy mintha valami hatalmas bölcsességet és a magyarbort megmentő frankóságot mondana.
Amióta Fiáth Attila színre lépett azóta egyetlen szó jut eszembe ha valahol meglátom a keze nyomát: kibic.
Oké, csak lekóstolta - ez is valami, tehát része a boros életművének (ami nem biztos, hogy sokkal több ennél, de még épülhet).
Arra figyeltem fel az interjúban, hogy a fekete szélű pizzát visszaküldi. A fatüzelésű kemencében készülő pizza széle hellyel-közzel-sajna, fekete szokott lenni. Ezt értelmes ember lenyiszatolja, ha nem óhajt elszenesedett pizzaszélet (is) enni, de nem küldi vissza.
Nem tudok szabadulni a reménytől, hogy Fiáth Attila - aki saját bevallása szerint csak olyan dolgokról beszél, amikhez ért - jobban ért a borhoz, mint a pizzához...
Már megen ellentmondásba keveredtél, mivel azt írod, hogy soha nem csinált semmi érdemlegeset (az önmenedzselésen kívül), de most megcsinálta ezt a Top100-at, ami azért valami (jobb/több például, mint a Fornetti sós kiflije, hogy b*szná seggbe a Fornetti tulajdonosát egy reinkarnálódott brontoszaurusz).
Tehát jobb, ha felfelé veted a szempillád, hiszen ott lebeg valahol feletted ezen Attila, sztratoszferikus magasságban. :)
Jaja :) ilyen alapon én meg Nobel díj vármányos vagyok.
De a döbbenet, hogy ez a fazon soha, semmit nem tett le az borágazat asztalára. Robert Parker megcsinálta a Wine Spectatort ami az első globális bormagazin volt és kiadta jópárszor a The Wine Buyer's Guide-ot. Jancis Robinson pedig vagy tucatnyi könyvet írt a szőlő/bor témában, legutóbb a Wine Grapes enciklopédiát.
De Fiáth Attila pontosan mi a rossebet is csinált? Semmit... Pár éve még csak kólát ivott, aztán egyik reggel úgy kelt fel, hogy mostantól ő a magyar boros szkéna legnagyobb megmondóembere. Pár hülye meg ezt elhitte.
Gáz, nagyon gáz... és az ami teljesen elképesztő, hogy például Szekszárd mint borvidék tényleg pénzt adni neki, hogy okosokat mondjon :D :D :D
Meg most mint kiderült ez a szebb napokat is látott Top100 kiadvány is őt bérelte ki kóstolni.
Az eredeti benne, ahogy magát építi a pali. Ilyeneket nyilatkozik, hogyaszongyakábé, "megkezdődött a párbeszéd közöttünk" (mármint ő és egy borvidék, lásd Tokaj és Villány között).
A dájninggájdos szerzőnő meg azt írja a bevezetőben, hogy "Szavak, amiknek súlya van – amelyek mögött van fedezet".
A pali egyébként Master of Wine-várományos, mint itt többen a topikban, talán még annál jobban is.
Tehát szerintem jobban teszed, ha elszerényedsz és elfogadod a nálad okosabbak véleményét. :)
Szerintem a stílussal pont semmi gond nincs. A közhelyek pufogtatása és az ezerszer lerágott csontok ezeregyedik alkalommal való elővétele. Semmi eredetit nem olvastam ebben a cikkben.
Szerintem gáz ez a cikk. Robert Parkerhez és Jancis Robinsonhoz hasonlítja magát ez a srác aki pár éve még csak kólát ivott? Ugyankérem.
Nekem kezd elegem lenni ebből a kibic kultúrából. Nehogymár olyan emberek mondják meg a frankót akik soha, semmit nem tettek le a magyar bor asztalára, soha semelyik szegmensében az ágazatnak nem alkottak semmi maradandót.
Elindult a Lidl internetes boráruháza.... Lengyelországban: https://winnicalidla.pl/ Magyar bor aktuálisan nincs belistázva (osztrák, német igen).
Nálunk nem tudom mikor lesz ilyen. Sok minden miatt úgy gondolom jó ideig nem (és nemcsak HÁ miatt)
Tény, hogy kifejezetten az internetes boltról írtál. Ezen - ezt elismerem - én átsiklottam, az én fejemben a fizikai boltok is benne voltak, amikor a erről kommenteltem. Rosszpont.
Mindazonáltal, más is :) ez engem nem ment fel, de kicsit vigasztal :) és ne legyél olyan szomorú miattam. Nem érdemes :)
Akkor viszont, minden rendben van a magyar borágazattal, ha ennyi millió palackot elvisz egyetlen kisker hálózat Európába.
Sok minden eszembe jutott, végül a diszlexiát választottam, mint probléma. Ezért ismét neked: Lidl internetes boráruházában nincs bélistázva magyar bor. A Lidl fizikai boltjaiban vannak belistázott magyar borok.
Az ellentmondás benned van. A megjegyzésemben csak csodálkozás, szomorúság.
Kinyitáskor mellbevágóan fűszeres illat. Sajnos erős illósság lengi be a poharat.
Az íz nem teljesen merlot-s, a málna hiányzik, furcsmód enyhén epres, de leginkább meggyes-cseresznyés. Olyan, mintha levágták volna a tetejét. Viszont vastag, betölti a szájat. A végén már megjelenik a kesernye. Hosszú utóíz. Gondolom, túlérett volt a szőlő, a 14,5 fokos alkohol is ott van.