Keresés

Részletes keresés

Norbosz Creative Commons License 2007.01.11 0 0 41
4TUN3:

Köszönjük az infot

üdv.
Előzmény: 4TUN3 (40)
4TUN3 Creative Commons License 2007.01.11 0 0 40

www.treqna.com

ennél még nem találtam jobb 6S közösségi oldalt.

Fabrik Creative Commons License 2007.01.08 0 0 39

az ázsiaiaknál biztos jobban működik, mert ők 100x aprólékosabbak, körbe rágják a problémákat 10x mire cselekednek.

Hmmm. Akkor ez nem Lean (ld. Kaizen). Pont nem ez a japán mentalitás, ez európai...

Előzmény: pici5125 (37)
Norbosz Creative Commons License 2007.01.08 0 0 38
szia pici5125

nálunk is többnyire az emberek hozzáállásán bukik el a dolog. az eredmény itt is min. 3 hónap mire eljutsz a controll fázisig. a legnagyobb dolog az egész porjekt során, hogy statisztikailag sokszor pontosan alá tudjuk támasztani a (már előre sejtett) hibákat, de az adatok valahogy mégis nagy hatással vannak egy csapattagra.

üdv.
Előzmény: pici5125 (37)
pici5125 Creative Commons License 2007.01.07 0 0 37

Számomra nagyon furcsa, hogy az elmúlt pár hozzászólásból mintha az látszott volna, hogy vágod a 6sigma témát, közben meg gyakorlati szempontból meg vagy lőve...

Szóval én is egy multinál dolgozok, kb 3 éve megy a sixsigma nálunk, és vannak projectek is dögivel...

Én is elkezdtem a GB-t, de idő hiány miatt már nem fejeztem be az első projectem (nálunk ahhoz van kötve, hogy megkapd az oklevelet, a vizsgáim megvannak...)

Namost nem tudom máshol hogy megy, de azért itt elég lazára volt véve ez az oktatás meg miegymás, az egész mondhatni semmit nem ért  (igaz közgázt és statisztikát tanultam majd 10 évig, így újat nem mondtak).

A project indítás szerintem azért nem lehet bonyolult, főleg ha az ember egy kicsit is gyakorlati beállítottságú. Én a Samsungnál vagyok, gyár, nagy, szóval lehetőség van bőven, de mindig az emberek hozzáállásán bukik el a dolog.

Arról nem is beszélve, hogy attól, hogy valaki megcsinál egy projectet, és az akár a controll fázisig el is jut, sikeres is lesz...a  cég is, a világ is gyorsan változik némely tekintetben, és néha kicsit feleslegesnek, "ágyúval lövünk a bolhára" típusú megközelítésnek találom az egész 6 sigmát....

Szóval mindent egybevéve nem európai mentalitáshoz valónak találom a rendszert... az ázsiaiaknál biztos jobban működik, mert ők 100x aprólékosabbak, körbe rágják a problémákat 10x mire cselekednek. egy Best Practice rendszer sokkal működőképesem szerintem európai- magyar vállalkozásoknál, ahol a gyakorlati megközelítés, és gyors problémamegoldás jellemzőbb.

(aztá kövezzetek meg ha nem így gondoljátok) :) peace...

Előzmény: Norbosz (31)
Norbosz Creative Commons License 2007.01.07 0 0 36
Mi az a TMAP?

üdv.
Norbosz Creative Commons License 2007.01.04 0 0 35
Szia,

köszönöm neked is a hozzászóllást. Én (mi) a cégnél tényleg a problémához próbálunk hat szigma projektet keresni és nem fordítva.
Figyelembe veszem ezeket a hasznos tippeket és ennek megfelelően gondolkozom majd.
Ha már szóba jött mit jelent a TMAP? vmilyen folyamatábrázolási módszer?

üdv.
Előzmény: Fabrik (34)
Fabrik Creative Commons License 2007.01.04 0 0 34

Szia!

Bocs, hogy beleszólok. Szerintem nagyon fontos lenne, hogy ne azt keresd, hogy milyen Six Sigma projektet csinálj, hanem nézd át a területeket, ahogy Zsuzsa írta, készíts ezekről a folyamatokról folyamatábrákat. Keresd meg azokat a dolgokat, amelyek már régóta gondot okoznak, vagy amit régóta úgy éreztek, hogy ez így nem jó, javítaani kell (lehet az egyszerű ügyfélelégedettség mérési-lekövetési folyamat, vagy beszállítói folyamat, vagy akár egy kereskedelmi folyamat). Elemezzétek ki a hibákat, készítsetek TMAP-et és onnan meglátszik, hogy van-e értelme.

Magyarul ne egy problémát keress a Six Sigmához, hanem egy problémához keresd meg a hat szigma megoldást.

Előzmény: Norbosz (33)
Norbosz Creative Commons License 2007.01.04 0 0 33
köszönöm, igazad van. megoldom csak kisebb folyamatra koncentrálok. már van is elképzelésem és készítek hozzá folymatábrát.

üdv.
Előzmény: zsuzsa (32)
zsuzsa Creative Commons License 2007.01.03 0 0 32

Meg ne haragudj, de ezeket neked kell kitalálni, te vagy az aki ismeri a cég müködését. Azért neveztek ki, mert kreativ vagy és átlátod a folyamataitokat.

Ha ennyire reménytelennek látod a dolgot, akkor csinálj folyamatábrákat , az is adhat ötleteket.

A költségcsökkentés túl nagy téma, a régi főnököm szerint akkor fog jól müködni, ha nem valami hatalmas projektet választunk, hanem egészen egyszerüt, amit jól lehet mérni, meghatározni és valószinüleg javitani is tudsz rajta.

Egyrészt ezek már tényleg bizalmas részletek meg egyébként se értem, miért segitene neked ha X ország vevőfizetései váltókönyvelésének technikai számláival kapcsolatos projektet megismernéd.

Előzmény: Norbosz (31)
Norbosz Creative Commons License 2007.01.03 0 0 31
zsuzsa: köszi a választ

tudnátok írni néhány tipikus Six Sigma projekt témát vagy címet.
Átfutási idő?, költségcsökkentés, hatékonyságnövelés, stb....???

köszönnöm,

ja kiválasztási kritériumok kinél hogyan működik?

üdv.
Előzmény: zsuzsa (28)
vénólánzsahleF Creative Commons License 2006.12.29 0 0 30
arról, de ha jól tudom, akkor hosszú távon mindenhol tervezik, ez amolyan tesztfolyamat.
Előzmény: zsoltk (20)
vénólánzsahleF Creative Commons License 2006.12.29 0 0 29
lag@estmail.hu
Előzmény: zsuzsa (21)
zsuzsa Creative Commons License 2006.12.29 0 0 28

Feltételezem, ha már kineveztek six sigma vezetönek, akkor valamennyi jogod is van projekteket inditani.  Ha találsz  5-10 folyamatot, amin különösebb költség nélkül javitani tudsz, ezzel x összegü megtakaritast vagy hatékonyságnövekedést stb érsz el és az egesz jol merhetö, dokumentálható, asztalra letehetö illetve prezentaciokent kivetithetö, akkor  a fönökeidet is könnyen meggyözik az eredmények.

Előzmény: Norbosz (25)
régi vendég Creative Commons License 2006.12.29 0 0 27
"Az alkalmazottakkal nehéz elfogadtatni a módszert. "

ugyan nem 6 sigmával foglalkozom, viszont az alaptétel, h bármilyen minőségügyi rendszer, nem a dolgozókért van. (ezt egy jó auditor el is mondja párszor pályafutása alatt :-)) pár éves tapasztalatom alapján nem feltétlen szükséges minden szinten kiterjedt oktatásokat tartani, mert az csak félelmet és elutasítást szül. a felső vezetés számára viszont kezdeti időszakban kimutatható min.rendszerből származó profitot felmutatni... hát sok szerencsét! (favorit mondatom nekem inkább az h a rendszer megléte nem előny, hiánya viszont hátrány) ha alapjaiban nincs meg az elkötelezettség akkor ez nagyon nehéz menet. egy leromlott rendszert pedig sokkal nehezebb újrarakni, mint egy teljesen újat felhúzni! hozzáteszem, én nem multi környezetben dolgozom, és eddig csak kis, ill. közepes rendszereket építettem. de nem nagyon hiszem h más mechanizmusokkal operálnak a nagyok. mindenesetre egyedül építgetni egy multinál elég reménytelennek hangzik.
Előzmény: Norbosz (23)
Norbosz Creative Commons License 2006.12.28 0 0 25
zsuzsa.

miért írnám prezentációból, számomra ez a tény. Ezt fejből szedem, de majd igyekszem lazábban fogalmazni. Egyébként nem szoktam fórumozni és lehet, hogy túlságosan hivatalosra veszem a témát.
mg-i cég: CLAAS (fő termék kombájn és a járvaszecskázó)
Előzmény: zsuzsa (24)
zsuzsa Creative Commons License 2006.12.28 0 0 24

Te ezeket fejből irod vagy bemásolod valamilyen prezentációból? Elképesztő  szófordulatokat hazsnálsz, mint pl " a vezetőség elkötelezettségének alapvető fontossága "

Szerintem jobban el tudnád adni a dolgot, ha egy kicsit oldottabb és lazább lennél.

Főleg ha melósoknak tartasz előadást róla.

Mi az a mezőgazdasági gépgyártó ? Caterpillar ?

Előzmény: Norbosz (23)
Norbosz Creative Commons License 2006.12.28 0 0 23
Én egy világhírű mezőgazdasági gépgyártó cég mo-i leányvállalatánál dolgozom.
Nálunk anno 4-5 éve kifejlődött (4-5 sikeres project) a Six Sigma de az elmúlt 2 évben hanyatlásnak indult. Mostanában ismét fel akarom virágoztatni de ehhez a vezetőség elkötelezettsége alapvető fontosságú. A támogatást megkapjuk de a vezetőség nem ismeri pontosan, hogy mi is a Six Sigma "csak annyit, hogy profitot hoz".
Lehet akár LEAN, Kaizen vagy folyamatos javítás is de működnie kell.
Nekem szimpatikus a Six Sigma módszer én GB képzést kaptam de rengeteget kell még tanulnom és sok munka van hátra míg elérem a BB szintet. Fontosnak tartom, hogy a szponzor és a csapattagok mind járatosak legyenek a Six Sigmaban.
Az alkalmazottakkal nehéz elfogadtatni a módszert. Én 4 évet dolgoztam a logisztikában 1 éve pedig folyamatjavításokban dolgozom.
Egy kis info érdekel, hogy IBM, GE, SANYO stb hogyan működik a módszer.
Tudom, hogy általában ez belső info de lehet nyilatkozni burkoltan.

üdv.
pasa_ Creative Commons License 2006.12.28 0 0 22
Es a dolgozok mit szoltak? A GEHC-en belul konkretabban melyik reszleg?

Amugy most a lean a zaszloshajo -- ennek ugye hasonlok a celkituzesei min a 6S-nek, csak a modszerei homlokegyenest ellenkezoek. ;-) Illetve a vezetes valami hibridben gondolkodik a lean, a sixsigma meg meg valami harmadik rendszerbol.

A fo problema hogy ezek mind a gyartasbol erednek, es mindenfele egyebre is ki akarjak terjeszteni. Ami a lean modszereknel meg csak elmegy valamennyire, de ugyan mit lehet kezdeni a statisztika es egyeb elmelet-alapu tulokkal pl. a szoftverfejlesztesnel?
Előzmény: vénólánzsahleF (17)
zsuzsa Creative Commons License 2006.12.28 0 0 21
Irhatok neked privát mailt ezzel kapcsolatban???
Előzmény: vénólánzsahleF (18)
zsoltk Creative Commons License 2006.12.28 0 0 20
Miközben irtam, válaszoltál :)
ezek szerint akkor saját folyamatokat alakitják át, nem csak ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások területén
ugye jól sejtem, hogy a budapesti szolgáltatóközpontról beszélünk (esetedben)?
Előzmény: vénólánzsahleF (18)
zsoltk Creative Commons License 2006.12.28 0 0 19
A válaszra én is kiváncsi lennék (hogy IBM a cégen belül hol vezeti be 6 Szigmát)... bár van egy tippem:
a Consultinghoz sokszor keresnek IBM-nél is 6Szigma tapasztalattal bíró emberkéket - tehát leginkább oda, ügyfeleknél történő bevezetésre...
Illetve gondolom még a BTO-n (kiszervezett szolgáltatások más cégeknek) tudom elképzelni...

A cég gyártással foglalkozó területein nem látom nyomát a 6Szigmának - pedig nekem is van ám zöldövem :)
Előzmény: pasa_ (15)
vénólánzsahleF Creative Commons License 2006.12.28 0 0 18
az ibm-nél elég komolyan elkezdték nyomatni mostanság, sorra indítják a yb és a gb tréningeket, a hivatalos idővonal szerint 2007 végére eszerint kéne működnie a folyamatok jelentős részének.

fura amit írsz (ezek szerint részlegfüggő), mer rám rögtön lecsaptak, mikor említettem h már van némi six sigma tapasztalatom (no nem 4 év:) ) és rágják a fülem h mikor implemetálok má végre vmi jó kis projektet.

de ahogy te is mondod a napi gályázás mellett nehéz időt szakítani rá, bár azért próbálom megtenni a tőlem telhetőt.

jah és az ibmnél is fizetnek...:)
Előzmény: zsuzsa (16)
vénólánzsahleF Creative Commons License 2006.12.28 0 0 17
genpact - ge healthcare
master black belt volt a főnököm, és teljesen bele volt zizzenve.
Előzmény: pasa_ (15)
zsuzsa Creative Commons License 2006.12.28 0 0 16

Van ahol ( tudtommal ) fizetnek is six sigma eredményekért ( caterpillar ) van  ahol nem fizetnek, de elképzelhetetlen, hogy valaki komolyabb pozicióba kerüljön six sigma GB vagy BB nélkül ( GE ) aztán van ahol elméletileg előny, ha van ilyen végzettséged, de a gyakorlatban nem érdekli a fönökeidet, hiszen nekik sincs  ( IBM )

A GE-nél tavaly még szerették ( akkor még ott dolgoztam )

Az IBM-nél elvben szeretik, de gyakorlatban furcsán állnak hozzá. Én mindig elmotyogom, hogy 4 év gyakorlatom van benne stb de  measurement, implemetacio stb területre  nem kimondottan azokat az embereket választják ki, akik six sigmás háttérrel rendelkeznek. Nem vitatom hogy egy bölcsész is lehet nagyon okos, de  azt azért nem árt tudni, hogy álljunk hozzá egy problémához, milyne módszerekkel mérjem, dokumentáljam, ellenőrizzem. A six sigmát elég sokan utálják, mert a napi gályázás mellett igen megterhelő volt még tanulással meg projektekkel foglalkozni, de a GE mindenképp profitál belőle.

Beülsz egy munkehelyre  és pár hónap mulva elkezd járni az agyad, hogy ez meg az a folyamat felesleges, tele van hibalehetőséggel, költséges, dupla-tripla emberi munkát igényel , igy meg ugy lehetne leegyszerüsiteni, olcsóbbá, megbizhatóvá tenni.

Van ahol ( tudtommal ) fizetnek is six sigma eredményekért ( caterpillar ) van  ahol nem fizetnek, de elképzelhetetlen, hogy valaki komolyabb pozicióba kerüljön six sigma GB vagy BB nélkül ( GE ) aztán van ahol elméletileg előny, ha van ilyen végzettséged, de azért minden más fontosabb ( IBM )

Azt hiszem, ha lehetőséged van ingyen megcsinálni a tréninget meg a vizsgát ( mármint a munkahelyed fizeti ) akkor hülyeség lenne kihagyni. Millió HUF körül van az ára, ugyhogy nem pénzbeni juttatásnak kell tekinteni és nagyon örülni neki, hogy tanulhatsz.

Előzmény: vénólánzsahleF (13)
pasa_ Creative Commons License 2006.12.28 0 0 15
Melyik reszleg?
Előzmény: vénólánzsahleF (13)
vénólánzsahleF Creative Commons License 2006.12.28 0 0 14
látom a kézikönyvben otthon vagy:)
Előzmény: Norbosz (12)
vénólánzsahleF Creative Commons License 2006.12.28 0 0 13
hmmm, mikoron a ge-nél voltam még imádták, és az nem is volt oly régen.
sőt, az ibm is átvette, most vezetik be nagy erővel.
Előzmény: pasa_ (8)
Norbosz Creative Commons License 2006.12.27 0 0 12
NeomatiK:

1)
Lehet, hogy agyonmisztifikált dolog az egész, de én még nem láttam céget azért fizetni, mert ott lóg a falon vkinek a bekeretezett papírja. Nem a papír a lényeg, hanem az, ami mögötte van. A képzés tényleg horribilis összegű, de többszörösen is visszahoza az árát. Szerencsére "még" nem oktatják minden második oktatással foglalkozó cégnél és gyakolrat alapú a képzés. Egy fekete öves képzés ma ha indul Mo-n alaphangon kb.4x5 nap, kb. 3-4 hónap és 1-2 M Ft/fő. Bár nem igazán jellemző a nyílt képzés. Inkább cégeknél oktatják kisebb csoportoknak vagy közép és felsővezetői szinten.

2)
Gondolom szereted a kávét. Te sem örülsz neki, ha egyszer forrón , egyszer pedig langyosan hozzák ki, illetve az sem mindegy, hogy mennyi idő alatt hozzák ki stb.
tehát vannak konkrét "vevői igényeid" (CTQ - Critical to Quality)
A Six Sigma egy a többi módszer közül amely igyekszik ezeket a külső/belső vevői igényeket maximális szinten kielégíteni és azon a szinten megtartani.
Különben nem fizetsz annyit a kávéért , vagy átmész másik kávézóba.
Nos egy nagyon kis egyszerű példa, de remélem segít szemléltetni, hogy nem agyonmisztifikált dolog az egész.

vagy neked a pénzedért jó a "hideg kávé" is ?

üdv.
Norbosz Creative Commons License 2006.12.27 0 0 11
Látom kezd beindulni a fórum ennek kifejezetten örülök

bélasáska:

amíg nem ismered jól a Six Sigmát ne mondj negatív kritikát róla.
Ez nem minőségbiztosítási rendszer, ez módszer amely minőségügyi eszközöket használ és erősen a statisztikai adatokra helyezi a hangsúlyt. Tényleg csapatmunkára helyezi a hangsúlyt (végülis a csapat tagok adják a szakmai tudást és a hozzáértést a manager/ügyvezető/szponzor az aki támogat illetve a megbízást adja)
Nagy és átütő sikereket lehet vele elérni de nem egyik napról a másikra. top-down elkötelezettség kell, óriási gyakorlat, idő és kitartás.
Lehet nagy dolgokat az hétköznapi munkánk során Six Sigma projekt nélkül is csinálni, de sokkal hitelesebb, ha szisztematikusan épül fel és statisztikailag alá van támasztva.

Nem tudom, hogy a GE-nél mennyire működik vagy sem, Januárban lesz alkalmam megismerni utána beszámolok.

Több helyen is nehézségekbe ütközik a Six Sigma de az nem feltétlen azt jelenti, hogy nem jó, vagy nem kell alkalmazni. Persze meg kell teremteni a kultúrát hozzá illetve a válallat fel kell, hogy nőjön a Six Sigmához.

üdv.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!