Keresés

Részletes keresés

doodoo Creative Commons License 2000.11.15 0 0 61
Sziasztok!

Engem még az érdekelne, hogyha a katonaság valakinek kábítószert talál a vizeletében, akkor miért ill. milyen alapon adja (adhatja) ki az adatait - egy cikk szerint az ügyészségnek adta tovább az ilyen eseteket. :( (Ez most katonai vagy polgári ügyészségre vonatkozik? Gyanítom, hogy polgárira...)

A homoszexualitás E kategória, de úgy tudom ezt ellenőrzik - pszichológiai és fizikai vizsgálatokkal. (A pszichológus amúgy is ellenőriz "komplikált" esetekben)

Előzmény: Punika (60)
Punika Creative Commons License 2000.11.15 0 0 60
Kedves Andrea és többiek,

mi a véleményetek arról, hogy mostantól a frissen bevonuló katonákon kivétel néklül drogtesztet hajtanak végre? Ez szerintem szörnyű és személyiségi jogokat sért. Aki volt már sorozáson, tudja, hogy a pszichológiai teszt három nyitó kérdése arra vonatkozik, hogy mennyi alkoholt, cigarettát és drogot fogyasztasz. Ha netán valaki megkérdezi, hogy mit kezdenek ezekkel az információkkal, hülyének és kekecnek nézik. Na szóval ezen én nagyon felháborottam. Ja, és azt is megkérdezik, hogy mennyire vonzódik az illető a vele azonos neműekhez. Biztos "E" kategória, ha nagyon. És most a hülye tesztjük után tessék: mikor bevonultál, máris nézik, hogy van e valami közöd bármilyen droghoz. A legnagyobb bajom ezzel az, hogy nem tudni, milyen koncepció van arra nézve, hogy ha kiderül, valaki télleg drogfüggő. Többet takaríttatják, esetleg fogdába zárják, leszerelik és büntető feljelentést tesznek ellene, vagy micsoda? Mit tudhat a honvédség az amúgyan össztársadalmilag sem rendezett kérdésben az eddigi eredményeknél (amik persze nem eredmények) többet felmutatni? Merhogy a múltszázad betegsége, az agyhártyagyulladás is csak ott van virágzóban.

Pelle_Andrea Creative Commons License 2000.10.31 0 0 59
Kedves doodoo!

"Azt hiszem, aki már elszánta magát, hogy kipróbál valamit, azt eltántorítja ettől az összetétel
ismeretlensége"

Bocs! Kihagytam a nem szócskát. Szóval helyesen: NEM hiszem, hogy aki már elszánta magát, hogy kipróbál valamit, azt eltántorítja ettől az összetétel ismeretlensége.

Az én véleményem az, hogy életet menthet, ha bevizsgáltatható a fogyasztásra szánt drog. Magyarországon erre azt mondanák, hogy ezzel arra ösztönöznék a fiatalokat, hogy fogyasszanak drogot. Ilyen felvetésre az lenne a válasz, hogy ne drogozzanak, és akkor nem adagolják túl.

üdv:pellea

Előzmény: doodoo (58)
doodoo Creative Commons License 2000.10.31 0 0 58
Kedves Pelle Andrea!

Link miatt még nem indult ügy

Magyarországon valóban nem. Az USA-ban sem volt még erre példa, kivéve egy esetet:

"Betiltották a DVD-törésre mutató linket"

Persze itt sem az "oldalra mutató link" miatt indult eljárás, hanem konkrét dokumentum belinkelése miatt, ami miatt úgy nézett ki az adott web-oldal, mintha ott helyezkedett volna el a kérdéses dokumentum.

Azt hiszem, aki már elszánta magát, hogy kipróbál valamit, azt eltántorítja ettől az összetétel ismeretlensége

Ez azt jelenti, hogy ezért nem csinálnak anonim anyagvizsgálatot? :(

Előzmény: Pelle_Andrea (57)
Pelle_Andrea Creative Commons License 2000.10.30 0 0 57
Kedves Leland és doodoo!

Ha holland szerverre holland állampolgár tesz fel kendertermesztési tanácsokat, akkor a hazai - holland - jog vonatkozik rá. A linkelés már fogósabb kérdés, az én megítélésem szerint ez bűnsegédi (részesi) magatartás lehet, de persze tettes meg nincs, mert az meg holland, és náluk ezt nem büntetik. Persze ha valaki egy olyan oldalt linkel be, amiről már csak egy ugrás a másik oldal, akkor szerintem nem lehet fogást találni a linkelőn. Link miatt még nem indult ügy.
És még valami. A kábítószer készítésének elősegítése az én álláspontom szerint akkor valósul meg, ha bizonyítani tudják, hogy van olyan személy, aki ez alapján termesztett kendert.
Kialakult jogalkalmazói gyakorlat még nincs, az első ilyen ügyben még csak a nyomozásnál tartunk.

A vizeletteszt árusítók és a drogteszt árusítók között nyilván az lehet a kapcsolat, hogy esetleg egy árusító árusítja mindkettőt. Ennek fogok még utána járni.

Én is sajnálom, hogy egyelőre úgy tűnik, nincs lehetőség a drog anonim bevizsgálására. Azt hiszem, aki már elszánta magát, hogy kipróbál valamit, azt eltántorítja ettől az összetétel ismeretlensége. A droghalálok többsége az anyag ismeretlen összetételéből adódik. És legtöbbször nem a szennyezettség, hanem a "túl jó minőség" miatt. Viszont azt is tudni kell, hogy Magyarországon túladagolás szinte kizárólag heroinnal fordul elő. A 13 éves kissrác esete egyedi (aki bevett egy csomó exet). Az ilyen eseteket semmilyen bevizsgálással nem lehet megelőzni. (A konkrét ügyben nem tudom, hogy végül kiderült-e, hogy miért vett be annyit.)
üdv: Pelle Andrea

Leland Creative Commons License 2000.10.27 0 0 56
Ja és még ami az eszembe jutott:
Mi van ha én ezt az oldalt ajánlom valakinek, vagy a honlapomra be linkelem?
doodoo Creative Commons License 2000.10.27 0 0 55
Szia Leland!

Nem kívánom a jogi részét taglalni (mivel ahhoz nem értek igazán), de szerintem egy alapvetően érdekes és fontos kérdést tettél fel.
Hiszen mivel véleményem szerint az általad említett holland emberke nyugodtan írhat a marihuánáról, azzal viszont, hogy az internetre rakja, kvázi publikálja. Azonban ez a publikálás nem hagyományos, hanem "önkéntesen terjedő elektronikus" formában terjed, felmerül tehát a kérdés, hogy mi ilyenkor a "tényállás".

Azt szerintem senki nem tilthatja meg senkinek, hogy _olvasson_ (bár... :( ). Tehát max. csak az írót/publikálót lehet büntetni. De hogy milyen ország/szervezet törvényei alapján - ez már fogósabb kérdés. Szerintem a "hazai" törvények betartatása látszik eleve megvalósíthatónak.

Remélem nem kontárkodtam nagyon bele :)

Előzmény: Leland (54)
Leland Creative Commons License 2000.10.27 0 0 54
Kedves Pelle Andrea!

Akkor mi van ha egy holland, holland serveren magyarul marihuánát népszerűsít? Rá mely ország törvényei vonatkoznak?

doodoo Creative Commons License 2000.10.26 0 0 53
Kedves Andrea!

Köszönöm az utánajárást... sajnálattal látom, hogy nincs anonim drogbevizsgálás. Szerintem az állampolgárok érdeke lenne ez (ahogy egyes nyugati országokban a diszkón belül csinálnak Extasy-tisztaság mérést - aki már a "tönk szélére jut" és drogozni akar, az miért ne tehetné kevesebb veszéllyel?)
Végül egy kérdés:
- A vizeletvizsgálatot árulók és a drogbevizsgálók között mi a kapcsolat?

Előzmény: Pelle_Andrea (52)
Pelle_Andrea Creative Commons License 2000.10.26 0 0 52
Kedves doodoo!
Egyenlőre nem találtam olyan helyet, ahol elvégeznék nem hatósági megkeresés alapján és anonimen a drog-bevizsgálást. Kezdem azt gondolni, hogy erre egyelőre nincs is lehetőség. Még megpróbálom azokat megkérdezni, akik vizeletteszteket árulnak, ugyanis ez már szabadon megvásárolható.
üdv: Pelle Andrea
Jaccso Creative Commons License 2000.10.25 0 0 51
Anyámnak megcsinálták, nem is hintőport mutattak ki, és mégis itt vagyok. (a gyorskocsi utcában :)))) na jó ez csak vicc volt, de szerintem volt ismerőse.
doodoo Creative Commons License 2000.10.25 0 0 50
Szia blackhole!

Ismerjük egymást valahonnan (az Index topic-okon kívül)? Nekem nem rémlik...

Előzmény: blackhole (49)
blackhole Creative Commons License 2000.10.25 0 0 49
ööööö, biztos?
Előzmény: doodoo (48)
doodoo Creative Commons License 2000.10.24 0 0 48
Szia blackhole!

Gyakran szoktak ilyen dolgok "csak úgy" eszedbe jutni? :)
Szerintem keversz valakivel...

Előzmény: blackhole (47)
blackhole Creative Commons License 2000.10.23 0 0 47
Szia!

Semmi különös, csak úgy SzMbe jutott. Miért? Azzal?

Előzmény: doodoo (46)
doodoo Creative Commons License 2000.10.22 0 0 46
Szia blackhole!

Miből gondolod, hogy a "korong-üggyel" foglalkozom?

Előzmény: blackhole (45)
blackhole Creative Commons License 2000.10.22 0 0 45
doodoo: pontot akarsz tenni a korong-ügy végére?
pellea Creative Commons License 2000.10.20 0 0 44
Kedves doodoo!
Megkérdezem, és jövő héten közzé teszem. Ezen a héten már nem volt időm rá.
üdv: Pelle Andrea
Előzmény: doodoo (43)
doodoo Creative Commons License 2000.10.18 0 0 43
Kedves Andrea!

Köszönöm válaszodat!

Ha van időd, akkor én hasznosabbnak látnám, ha Te hívnád fel őket, mert esetleg olyan (jogi, vagy egyéb) dolgok juthatnak eszedbe még, amik nekem nem...

Ami az anonimitáson (meg az áron) kívül érdekel, az az, hogy mennyi anyagot kell bevinni és kell-e mondani lehetőségeket (amin elindulhatnak), vagy teljes "analízist" csinálnak?

Szóval nyilván a legoptimálisabb megoldás érdekel (az anonimitás szempontjából). Talán a többieknek is hasznos tudni a részleteket, ezért gondoltam, hogy itt kérlek meg erre.

Előre is köszönöm fáradozásodat!

Előzmény: pellea (42)
pellea Creative Commons License 2000.10.18 0 0 42
Kedves doodoo!

Elvileg, ha bemész egy drogambulanciára, akkor ott kérheted, hogy egy anyagot vizsgáljanak be. Volt már olyan, hogy egy aggódó szülő a gyerek szobájában talált fehér porral így tett, és az ambulancia küldte a vegyésszakértőkhöz. (Kiderült, hogy hintőpor.)

A Fővárosban két helyen csinálnak biztos szakvéleményt drogról. Az egyik az ORFK Vegyésszakértői és Kutató Intézete, ez a Mosoni utcában van. A Másig az Országos Igazságügyi Toxikológiai Intézet, ez a Varranó utcában van, a Vidámpark mögött.
Esetleg próbáld meg telefonon megkérdezni tőlük, szerintem nem olcsó mulatság.
telefon: 470-0128.

Az ambulancia, ha vállalja a dolgot, lehet anonimitást kérni. A Varranó utcában nem tudom, hogy kérnek-e személyi adatokat, de fizetni szerintem biztos kell.
Ha nem akarod őket felhívni, akkor én felhívom őket, csak szólj.

üdv: Pelle Andrea

Előzmény: doodoo (41)
doodoo Creative Commons License 2000.10.18 0 0 41
Kedves Pelle Andrea!

Kérdésem a következő:

Ha egy tetszőleges anyagot (folyadék, szilárd, stb.) be akarok vizsgáltatni, hogy tartalmaz-e tiltott (konkrétan pszichotrop) szereket, akkor azt megtehetem úgy, hogy megőrzöm az anonimitásomat? A laboroknak kötelességük jelenteni, ha ilyen anyaggal találkoznak?

Szóval, hogy jobban érthető legyek: ha kezemben van egy "cucc", akkor azt bevizsgáltathatom anélkül, hogy lecsuknának?

Tudsz ilyen laborról? (Esetleg valaki más?)

Előre is köszönöm a választ!

Pelle_Andrea Creative Commons License 2000.10.11 0 0 40
Kedves doodoo!
Adós maradtam egy válasszal:
A munka törvénykönyve előírja, hogy a munkavállaló köteles munkára képes állapotban jelenni meg a munkahelyén. Ennek meglétét a munkáltató jogosult és köteles is ellenőrizni. A munkavállaló nem lehet alkoholtól befolyásolt állapotban, ebből következik, hogy kábítószertől befolyásolt állapotban sem lehet munkát végezni.
Az ellenőrzés módja nincs szabályozva. Vizeletvizsgálatot nyilván nem végezhet a fönök, vért sem vehet, de elküldheti a dolgozót ilyen vizsgálatra. A munkáltató a vizsgálat alapján tudomására jutott adatokat harmadik személynek nem adhatja át, vagyis ha a drogteszt pozitív, nem jelentheti fel a dolgozót. Más a helyzet, ha a dolgozónak nem a vizeletében, hanem a zsebében találnak drogot. Ekkor már értesíthető a rendőrség.
Egyelőre Magyarországon nem terjedt el a munkahelyi drogteszt, de nem kizárt, hogy rákattannak.
A témáról tudnék még bővebben is értekezni, de a kérdésedre ennyi a válasz.

üdv: pellea

Előzmény: doodoo (36)
doodoo Creative Commons License 2000.10.11 0 0 39
Kedves Pelle Andrea!

Remélem Rád gondoltak, amikor ebben a topicban egy kérdést intéztek Hozzád. Ha van időd, kérlek kukkants be!

Köszönöm!

Leland Creative Commons License 2000.10.10 0 0 38
Vizelet vétel: ha bevisznek és több órára akkor meglehet hogy rám jön a szükség, ezt már elszedhetik, vagy kötelezhetnek hgoy ebbe a pitlibe csináljam, vagy ehhez sincs joguk?
CoolWitch Creative Commons License 2000.10.09 0 0 37
Kedves Pelle Andrea!!

Köszönöm a választ, ha még eszembejut valami, megírom!

Előzmény: Pelle_Andrea (35)
doodoo Creative Commons License 2000.10.09 0 0 36
Kedves Pelle Andrea!

Köszönöm a választ!

Még egy dolog merült fel bennem: az "erőszakos" vizeletvételt semmilyen körülmények között nem végezhetik el? Úgy értem, hogy van-e olyan körülmény (rendelet, bírói végzés, stb.), ami elrendelheti ezt a műveletet?

Az "instant pisi" valóban elég zűrös, mert ahhoz vagy megfelelő fokú melegvíz, vagy nagy szerencse kell, hogy ne vegyék észre... :)
A pisitisztító használata (amely semlegesíti a vizsgált hatóanyagokat) - rendőrségi ügyek esetében - bűncselekménynek minősül?

Végül eszembe jutott még egy dolog: az USA-ban sok munkahelyen végeznek a munkainterjú részeként drogtesztet (illetve napközben is a dolgozókkal). Mo-on bevezethető-e ez a dolog ill. legális-e személyiségi jogok ügyében? Megtagadható-e ez a fajta vizsgálat negatív megkülönböztetés nélkül?
(Úgy tudom, hogy a munkavédelmi felügyelő "szondáztathat", de gondolom vért nem vehet... avagy?)

Válaszát előre is köszönöm!

Előzmény: Pelle_Andrea (35)
Pelle_Andrea Creative Commons License 2000.10.09 0 0 35
CoolWitchnek: a fiatalkorúakra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, néhány eltéréssel. A fiatalkorúak esetében a gyakorlatban sokszor alkalmazzák a vádemelés elhalasztását. Ez azt jelenti, hogy nem emelnek vádat, hanem adnak egy év "türelmi időt". Ha ezalatt a fiatal nem követ el újabb bcs-t, megszüntetik az eljárást. A vádelhalasztás ideje alatt kötelező a pártfogó felügyelet, és magatartási szabályokat is előírhatnak. A pártfogó felügyelet azt jelenti, hogy rendszeresen fel kell keresni a pártfogót, aki ellenőrzi, hogy a fiatal jár-e iskolába pl.

A fiatalkorúak esetében kötelező a védő részvétele az eljárásban, ha nincs meghatalmazott, kirendelnek egyet. A fiatalkorúnál kötelező környezettanulmány elkészítése, a szülő tanúkénti meghallgatása a neveltetésről, és iskolai jellemzés beszerzése.

Kedves doodoo!

A vizeletsemlegesítő ajánlása szerintem nem probléma, hiszen azt is lehet közölni, hogy sok folyadék bevitele mellett hamarabb ürül ki a drog a szervezetből.
A porított vizelet alatt azt érted, hogy vizeletteszt esetén instant pisit oldasz fel, és azt adod le a sajátod helyett? Én ezt nem reklámoznám. Egyébként van másik megoldás. Ugyanis ha valaki nem pisil önként, katéterrel nem vehetnek tőle mintát. Ebben az esetben marad a vérvétel, ezt kikényszeríthetik. Viszont vérből rövidebb ideig mutatható ki a drogozás.

üdv: pellea

Előzmény: doodoo (33)
Pelle_Andrea Creative Commons License 2000.10.09 0 0 34
Kedves CoolWitch!

A THC alkalmi fogyasztás esetén hamarabb kiürül, mint rendszeres használat mellett. Előbbinél kb. 4-6 napra, utóbbinál 2-3 hétre lehet számítani. A THC a zsírsejtek mellett tud raktározódni. Ennek akkor van jelentősége, ha valaki pl. fogyókúrába kezd. Ekkor uyganis a zsírral együtt a THC is távozik, és megjelenhet a vizeletben.

Legtovább a hajból mutatható ki a kábítószerhasználat, egészen addig, ameddig le nem vágatod. Magyarországon tudomásom szerint nincs ilyen műszer.

A kábítószerfogyasztás két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, függetlenül attól, hogy marihuanáról, speedről vagy heroinról van szó. Speedből 0,5 gr, metamfetaminból (ex) 1 gr THC-ból 1 gr (vagy öt db növény) a csekély mennyiség felső határa. Itt a grammok tiszta hatóanyag tartalomra értendőek. Ha valakinél csekély mennyiségnél több, de még nem jelentős mennyiségű kábítószert találnak, az öt évig terjedő szab.vesztéssel büntetendő. A jelentős mennyiség alsó határa a csekély mennyiség húszorosa.

A fogyasztót nem szokták börtönnel büntetni. A legjellemzőbb a próbára bocsátás vagy pénzbünteteés, de sokszor el se jut az ügy bíróságig, ahnem az ügyész megrovással lezárja a dolgot.

Ha Hollandiában füvezel, számodra az is illegális.

üdv.: pellea

Előzmény: CoolWitch (31)
doodoo Creative Commons License 2000.10.09 0 0 33
Szia CoolWitch!

Nem kívánok Pelle Andrea topicjába belekontárkodni, csak a marihuána kiürülésével kapcsolatosan válaszolok:

A THC kiürülése a szervezetből: függ a szervezetben éppen aktuális zsírmennyiség felhalmozódásától (ill. mennyiségétől), mivel tudomásom szerint a szervezet a THC-t is el tudja raktározni a zsírban. Ez aztán egy zsírégetés alkalmával újra előjöhet (ez az egyik fizikai megyarázata a füves flashbacknek).

Legszerencsétlenebb esetben 90 nap után is kimutatható (laboros eljárásokkal), ha füves cigit szívtál... :(

Egyébként átlag 2-3 hét és tutti.

Külföldön különben lehet kíválónak mondott "vizelet-semlegesítőt", ill. tiszta porított vizeletet vásárolni. Állítólag működik... :)
Lenne nekem is egy kérdésem: Ez utóbbi ajánlása ill. használata is törvénybe ütközik?

* * *

Végül egy magánvélemény: szerintem a mostani kormány alatt legalizálás még szóba sem kerül... a következőben enyhülés lesz, majd azután esetleg. De ez csak egy magánjóslat :)

Előzmény: CoolWitch (31)
CoolWitch Creative Commons License 2000.10.07 0 0 32
Még valami:


Ezt írtad (remélem nem baj a tegezés)a Mit tehet a rendőr és mit tehetünk mi? c. topicban:

"A Btk. hatálya a magyar állampolgárokra terjed ki, függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak, és függetlenül attól, hogy a tartózkodási helyükön az adott cselekményt hogyan minősíti illetve nem minősíti a büntetőjog. "

/2000-09-12 15:54:18 (40)/


Tehát: Ha én Hollandiában, ahol ugye, legális, füvezek, akkor azt illegálisan teszem?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!