Bocsi de a képen nem twinturbóvan. Ez egy sima turbo. Egyébként eza megoldás tényleg jó de itt is van mért aggódni. Szakavatatlan kezekbena turbós motorok hamar meghalnak. Mármint nem a motor csak a turbo. Fontos hogy hidegen ne hajtsuk és ha hajtottuk is akkor leállítás előtt járatni kell a motort hogy visszahüljön. Különben meghal, elkezdi enni az olajat és folytja a motort és kva drága cseréltetni. A twinnél a másik probléma a két turbó közti fordulatszám eltérés. A kis turbót hamar elég magas fordulatszámra pörgeti a kipuffgáz míg a nyagyobbhoz több kell. Mire a nagy is igazán belendül addigra a kis turbó már iszonyat felforrósodik és több 10-ezres fordulatszámot ér el. Ílyenkor olyan forró lesz, hogy szinte vörösen izzik. Ha ekkor leállítod neki annyi. Kinyírja a gyors hőingadozás. Dízelnél meg már szinte kötelező a turbó úgyhogy mindenki vigyázzon rá.
Ez nem csak számítás hanem tény. De ez csak rám vonatkozik. Az előző autómat egyszer kölcsönadtam egy haveromnak. Én 7 literrel jártam vele városban ő meg jó a ha 10-el megúszta. Ez lábfüggő. Egyébként többet megyek országúton ott meg szintén 8deci és 1 liter között változik a különbség. Szerettem volna dízelt, de ekkora felár az sok egy tök ugyanolyan autóért. Csak más motor van benne ami kevesebbet eszik, 200-250et még adtam volna érte. Kiváncsi vagyok megvennének-e egy olyan autót ami 1,5-2 literrel kevesebbet eszik mint a dízel és annál 500ezerrel drágább. Ki tudja :D
Emlékszünk, hogy mekkora szenzáció volt, amikor elindult az első diesel rally autó? Azóta is benzinnel jár a versenyautók 99,9%-a. És azt se feledjük, hogy a diesel csak turbóval tudja hozni azt a teljesítményt, amit a benzines csuklóból megcsinál. Tehát semmi értelme az egyiket a másik elé rakni valamilyen indokkal: mind a kettőnek megvan a helye a közlekedésben, és innen már csak és kizárólag ízlés kérdése (na meg pénztárca).
Továbbra is mondom, hogy nem egyértelműen jobb választás a dízel és hogy aki benzinest vesz, csak anyagi korlátok miatt teszi. 1. Nem mindenki jár hosszú távon, városi és rövid távú autózáshoz nem adnám fel a benzines futáskultúráját, nem tudok annyi előnyt kiautózni. 2. A dízel nehezebben melegszik, és hidegen azért nem olyan jó a fogyasztás sem. 3. Amilyen előnyökkel bír a dízel 2 ezertől, alacsony fordulaton annyi a hátrány. A benzines 2.000 alatt is kényelmesen, gyönyörűen autózható, városban könnyedén, már alapjárattól kultúráltan autózható. 4. A benzines villanymotor szerű, hangtalan és rezzenéstelen futáskultúrája miatt 90 km/h-ig süketszoba, lámpánál ember meg nem mondja műszerfal nélkül, hogy nem állítottad-e le a motor.
Így van. De jó lenne már elfelejteni ezt az idióta, életszerűtlen 0-100-at :) Azért jó a benzines 0-100-ban, mert 2.000 alatt is él, míg a dízel ott veszít. Afölött aztán viszont.. :) Életszerű szituáció a gyorsulás előzési szituációban, ha 2.000 körül tartjuk a motorfordulatot, akkor mindegy milyen áttétellel, a dízel 2x akkorát tol.
VGT (VTN) lehet egy jó megoldás.Azaz változó geometriás turbó. A lényege, hogy a tengely hosszirányban ki-be mozog a fordulatszámtól függően. Bővebben: http://www.ahturbo.hu/tech_valt.html
Még alternativa a mostanság népszerű twin-turbó. Itt egy közös tengelyen van egy kiseb és egy nagyobb turbó. A kicsi alacsonyabb fordulatszámnál felpörög, a nagyobb pedig csak magasabb fordulatnál lép életbe.
Ezek elég jól kiköszöbölik a turbólyukat szvsz. :-)
Egyre népszerűbbek a kompakt egyterűek itthon is. A Carens frekventált modell, nem régen zárult egy a Carens nyereményjáték és ott az 5 év km korlátozás nélküli gari! Ára a konkurensek alatt van 1-1,5 millióval. Minden kereskedés kap az importőrtől egy autót szállítóra, amelyet dekorálva ki kell tennie egy kúthoz.
Ha csak 1 literrel eszik többet a benzines,és jó a számítás a 180ezer kilométerről, tulajdonképpen gazdasági oka télleg nincs a dizelnek, pláne a mai hektikus árviszonyokat figyelve, amikor még az is előfordul, hogy a gázolaj többe kerül ,mint a 95-ös benzin
Így van a verseny folytatódik.... és remélem fog is. Mert akkor kisebb fogyasztást és nagyobb teljesítményt kapunk, de remélem nem a tartósság rovására. A turbolyuk annyira nem érezhető mint ahogy mondják. Egyébként számomra mindegy, hogy dízel vagy benzin. A lényeg az hogy megéri-e és megtürül-e. Nekem sajna a dízel nem térül meg ezért van benzines. Jelenleg 1 literrel eszik többet a benzinesem a dízelnél teljes átlagban. Így 180ezerre teszem a megtűrülését a dízelnek de én 150ezernél el akarom adni a kocsit, mert akkor még csak-csak megveszik.
Szerintem is az látszik, hogy az olajárak miatt egyre inkább a kis köbcentis verdák kelnek el inkább és mivel az ember megalomán, így valahogy ezen gépeknek is fel kell a teljesítményét strófolni. Itt jön be a turbó a képbe. Azonban javítsatok ki, ha tévedek, de a benzines turbóknál a turbólyuk sokkal inkább észrevehető és kiküszöbölhetetlen, mint a dízeleknél és ez nagy előnye a dízeleknek. Azt meg nem hiszem, hogy a dízelek nem tudnak tovább fejlődni. Mindig van hova fejlődni. Főleg, hogy a benzinesek amióta világ a világ ott vannak a motorsportban, ebből adódóan sokkal jobban ismert technológia tuning szempontjából, mint a dízel. Az még csak alig fordul elő versenyeken. És hát valljuk be a legtöbb fejlesztés a vesenysportból kerül át széria gyártásba (lásd szekvenciális kormányváltó). Ráadásul a dízeleknél is gyártanak egyre kisebb motorokat...szóval ez a verseny még nincs lefutva...
Azt valahogy éreztem hogy nem tiltakoztak... :D Gondolom megkérdezték mi az oka. Hátha szereznek ők is tapasztalatokat, miként változik a gumi méretétől az autó kényelme, viselkedése.
Most megijedtem. Lehet, hogy nem széria az index a cee'den? :-) Ma délután ment egy előttem a Budaörsin, és index nélkül kóválygott át a sávokon, mint gólyasz@r a levegőben. Mellesleg otthagyott, mint a Szaharát. :-) Fájt a Volvós lelkem, de megvigasztalt a tudat, hogy két hónap múlva utánamegyek. :-)
Igen most ez lesz a jövő. Ksi köbcenti miatt nem eszik annyit, az erőt meg a turbó adja. Először a sportosabb modellek kapnak iylen motort mert kell a teljesítmény. De ugye teljesíteni kell az emissziós normákat és nem árt hanem eszik sokat. Utána hamar megszeretik és elkezdik majd ugyan úgy árulni mint a sima motorokat. Pár évvel ezelőttig nem volt Pl suzuki dízel mert az hitték ebben a kategóriában nem fogják kifizetni a felárat. Tévedtek, megcsinálták, eladják! Ez lesz a turbós motorkkal.
Ja és a Saab már 60éve gyárt szériában turbómotort máshol meg csak most kezd el csorogni hogy miylen jó ötlet. A legkisebb motorjuk 1.8turbo 150le és 6 liter szik országúton. Egy szoftwarefrissítéssel pedig 195le lesz az 1.8-as és ugyan annyit eszik!!!
Én is hallottam ilyet Mercédes-el ha jól emlékszem 240CDi volt nemtom melyik osztály. De 1millió körül futott és ott is kapott az öregúr egy új E osztályt. Ez sofőr és használat kérdése is. Nem mindegy hol és hogyan használod. 90-el autópályán vagy városban indulgatva. Egy dízel például fel se melegszik rendesen mert nem éri akkora terhelés a dugóban. Én nem vagyok se dízel se benzin párti, és ez nem is az 1.4B és 1.6D közötti összehasonlítás volt hanem csak észrevétel.
Most még elég drága. 8 millió alatt nem nagyon kapni. DE lassan jön a Fiat az 1.4 turbóval és asszem csak 300ezer a felára. A VW már kijött az 1.6 turbóval de állszállt áron 5.5millió. A Peugeot is tervezi a BMW vel már a turbós benzinest. Szerintem lesz még itt nagy durranás bőven. Félre ne értsetek tudom hogy nagyon jól megy a dízel és a benzines is. De egyenlőbb lenne a küzdelem ha a benzines is turbóval lenne elllátva. A dízelek már ki vannak helyezve bár lehet még fejleszteni, de a benzineseke még bőben van tartaléka.
"Szegény ember vízzel főz..." szokták mondani. Akinek nincs valamilyen különös ellenszenve a dízel iránt, az szerintem mind a dízelt venné. Egyértelműen jobb választás, mint a benzines, de(!) annak aki megteheti! Ma Magyarországon egyántalán nem szégyen 1.4B-es autót venni. Főleg nem ilyet, mint a Ceed. Mit meg nem adnának sokan, hogy ilyen autójuk lehessen. Csak nézzetek körbe, milyen autókkal találkoztok nap mint nap. Rögtön rájöttök hogy nagyszerű autó az 1.4B is. Nem kell szégyelni, nem kell magyarázkodni és bizonygatni, hogy mennyire jó, mert tudjuk. Tudják azok is, aki 1.6D vettek! Ezen senki nem vitázik, senki nem kételkedik.
Felesleges azon vitázni melyik éri meg jobban. Igazság szerint nem is nagyon kéne összehasonlítgatni, inkább a konkurensek hasonló típusaival. Azok az ellenfelei. Az 1.4B-nek nem ellenfele az 1.6D, hanem egy más, magasabb kategória.