Keresés

Részletes keresés

KKK87 Creative Commons License 2009.03.16 0 0 183
A legfontosabb talán az,hogy gyermekek azt érezzék hogy olyanok, mint az egészséges társaik, és ebben a szülőknek van a legnagyobb felelősségük. A legtöbbször maguk a szülők sugározzák gyermekeik felé a megfelelés-kényszert, hiszen ők maguk is manipulálva vannak.

Az egyik unokaöcsém is autista és tudom jól, hogy a komplex, egymásra épülő terápiák, korrekciós programok együttese a leghatékonyabb.

Nem értek egyet azokkal a szülőkkel, akik csak bedugják a sérült gyermeküket egy "képességfejlesztő játszóházba", ahol a szülőnek fogalma sincs, hogy milyen fejlődési folyamaton megy keresztül, vagy egyáltalán, hogy fejlődik e gyermeke. Kifizet egy valag pénzt, és úgy gondolja, hogy a szakember majd mindent helyre hoz.

Szomorú, de tényleg vannak ilyenek...
4Hópihe Creative Commons License 2009.03.16 0 0 182

a napi rutin és tapasztalat hozza magával,hogy mit várhatsz el töle.elsösorban a saját maga körüli önállóságot, de nem ugy,mint egy egészséges gyerektöl.és mindent sokkal késöbb..

a mozgásfejlesztés huzza az idegrendszerét is és beérik minden...

abszolut egyéni a mérték.

 mi is pl szobatiszták lettünk, de csak 5évesen.. össze sem hasonlitható a tempó az egészséges gyerekkel, akinek ugye ovodaérettségre illik szobatisztának lennie...

hogy mikor mi hogyan alakul a fejlödésében egyszer én is rákérdeztem, mihez képest mérik

 egyszer részt kellett vennünk egy értelmi felmérés teszten,megfáradt ovónö végezte, türelmetlen volt és idegbajt kapott attól,hogy a kiszort bogyókat a gyerekem bekapta, mig azzal neki más terve volt...

leállitottam a vizsgálatot. elöször is ne utálja a gyerekem és más ekoru gyereknek elmondja,hogy mi a feladat, az én gyerekem pedig itthoni minta alapján cselekedett azt látta a kis szines bogyókat bekapjuk, nem pedig áthelyezzük egy másik dobozba.

 és ne hasonlitsa egy normál 3éveshez,mert mert annak semmiképpen nem tudunk megfelelni. hiába papiron ö is három éves.

 ha küzdö tipus a lánykád nyert ügyed van ,mert akarni fogja,hogy olyan legyen mint az egészséges környezete, és nem süpped bele,hogy ugy maradjon ahogy van.

ehhez biztatni kell.. és dicsérni..

az én lánykámat is féltettem mig a többi 3-4évesen már kést kapott a kezébe és segitett gombát vágni, addig nála ez fel sem merült még 6évesen sem.. egyszer csak ö állt elém,hogy nézzem meg képes rá...és ugy volt.. sokáig figyelnek csak...

de akármilyen is az a lényeg,hogy kiegyensulyozott mosolygos legyen...

---

pethöben az elsö évben volt egy társunk nagykislány a szülök folyton rohnsntak az ajtóba babakocsival várták öltöztették, etették,mert ugy gyorsabb és egyszerübb, teret az önállóságr a csak az intzéményben kapott, hiába probáltak a szülökkel beszélni,hogy kimegy a gyerek az ajtóig ne ültessék rögtön kocsiba eltud menni még pár lépést a szekrényéig is...

végül a szülök ugy döntöttek az ö gyerekük tolokocsis lesz és a gyerek ennek akart a továbbiakban megfelelni..

 nagyon dühösek voltak a szülökre ,mert sokkal többet ki lehetett hozni a gyerekböl,de a szülök nem engedték,mert visszfogták a folytonos sietésükkel hozzállásukkal..meg nyilván gyorsabb kocsiba ültetni és tolni, megetetni , akkor tiszta marad minden...stb...

 

Előzmény: Szorka (181)
Szorka Creative Commons License 2009.03.16 0 0 181
Hát, igen, Ti azért messzebbről indultatok, és örülök, hogy ilyen sokat elértetek! Igazából nekem nem is az a nehéz, hogy kivárjam a fejlődési lépcsőket, hanem az, hogy nem tudni, lesznek-e ilyenek. Az orvosok sem tudnak semmit. Annyit mondtak anno, hogy ne lepődjek meg semmin. Ha nem fog járni, ha értelmileg is sérült lesz... De persze ez nem törvényszerű, az is lehet, hogy idővel mindent csinál majd. És ez azért nehéz, mert nem tudom, hogyan álljak a gyerekemhez, mit várjak el tőle. Néha úgy vagyok vele, hogy előbb-utóbb, de biztosan mindent meg fog tudni csinálni, ha nem is tökéletesen. Máskor meg úgy érzem, az sem jó, ha túlzottak az elvárások, mert nem szeretek csalódni sem. De azért alapvetően egyelőre az optimista verzió van túlsúlyban, már csak azért is, mert azt sem akarom, hogy azért ne érjen el dolgokat, mert én nem is várom el Tőle. Amúgy a gyógytornászom szerint Eszter is küzdő típus. Mert pl. a keze is nagyon ügyetlen, nem tud rendesen kitámasztani, de megtanult kúszni, igaz, eléggé fókásan, vagyis nem a tenyerén támaszkodik, hanem a kézfején. De kúszik. Bízom benne, hogy valahogy, valamikor a többi mozgásnak is eljön az ideje. 
4Hópihe Creative Commons License 2009.03.14 0 0 180

szorka nagyon lassu volt a fejlödés,mindennapi macera szelid gyógymód és lassan jelentkeztek a hatásai.

 igazából én ugy hoztam el a kórházból,hogy lemondtak róla, jövöt nem josolnak, sabada. és a kétéves kontrollon amikor látták mennyi a változás, akkor dobjunk be mindent és menjünk a pethö intézetbe..

csunya volt, de azt mondták agyilag zokni a gyerek..

az ö akaratán mulott,hogy idáig jutottunk,mert jó irányban használta az akaratosságát, hogy eléri eljut oda és megküzd minden lépésért..

az egész életben maradása egy küzdelem volt.. 860 gr-osan tul élt egy szepszist, az volt a második csoda az életében az elsö amikor tulélte a nagyon kritikus 24órát.

szóval mi innen indultunk..

 és ma lát igaz szemüveggel, 3éves kora körül már egész jól beszélni kezdett,5éves elmult szobatiszta lett,és most  normál iskolába jár,önállóan étkezik öltözik,megtanult irni, olvasni is képes.és ha elfárad is egyre ritkábban esik le a székröl..

 futni probál,lépcsön kapaszkodva közlekedik fel. lefelé nehezebb, de segitséggel azt is tudja.vannak fura dolgok,pl,ha valaki tul közel rohan el mellette attól is elesik,pedig hozzá sem ér, az aki elszalad mellette.

3.4 évesen furcsállta,hogy ha a babakocsiban ülve látják mindenki rámosolyog ha kivettem akkor furán néztek rá...egy karácsonyi müsoron azt mondta menjünk innen,mert nem tetszik,ahogy ránéznek és nem nevetnek

.6éves kora körül már megfogalmazta szavakkal is,hogy ö más, elötte ugy képzelte,hogy minden gyerek igy kezdi az életét. nem értette más aki kisebb nála méretben,hogy hogy egyedül jár és futni is tud. volt idö mikor bevallotta utálja a kicsiket,mert azok tudnak futni ö meg járni sem tud.egyedül.

de mindvégig egy boldog kiegyensulyozott békés kislány volt..

 ma már megérti vannak dolgok amelyek másképpen müködnek körülötte, de ahol nincsenek korlátok azt mind megprobálja, és szüntelenül bizonyit önmagának és a környezetének.nem használja ki a hátrányait pl az iskolai ünnepségre neki visz a tantó néni egy széket, de addig áll, amig birja és csak utána ül le...ha szoknyát kérnek megprobál szoknyában közlekedni.

segitik öt a suliban is, de megprobál önálló lenni,mondjuk a lépcsözést nem kockáztatják meg, ott mindig van kiséröje.és cipelik a cuccait,hogy ö magát cipelhesse..

 szorka türelem türelem....és sok sok pozitivitás neked.. megérkeznek a gyümölcsök csak nagyon nagyon lassan...

 

Előzmény: Szorka (179)
Szorka Creative Commons License 2009.03.13 0 0 179

Igen, azt én is sejtem, hogy az izmok miatt folyik jobban a nyála, de pont ezért gondoltam, hogy esetleg az akupunktúra erre is jó lehet. Egy próbát mindenképp megér.

Hópihe, elmesélnéd nagy vonalakban, hogy nálatok hogy ment a fejlődés? Kicsit visszaolvastam a fórumban, és egy helyen láttam, hogy két évesen még csak feküdt a babócád? Csak azért, mert néha nagyon el vagyok kenődve, hogy szinte még alig tartunk valahol, és néha el sem tudom képzelni, hogy lesz ebből ülés, állás, járás meg pláne nem. Pedig valahol meg bízom benne, hogy mégis, csak néha nagyon nehéz. Főleg, ha hasonló korú gyerkőcöt látok. És az a legbosszantóbb, hogy tulajdonképpen Eszternek nincs gond az izmaival, nála ez csak "huzalozási" probléma, vagyis az agya tanulja lassabban, hogy mit és hogyan kell csinálni, legalábbis valami ilyet magyaráztak.

Az utóbbi napokban egyébként egész jól elvan, néha 15-20 percre is otthagyhatom a földön, és nem nyafog, hanem nézelődik, meg kúszik. Hogy ez most mitől van, nem tudom, de nem is fontos, az a lényeg, hogy elvan. Lehet, neki is jó, hogy éjszaka nyugodtabban alszik, talán neki is pihentetőbb, és ez kihat a nappali viselkedésére? Én mindenesetre élvezem. Én nem szeretek senkinek ajánlgatni módszereket, mert biztos, hogy mindenkinek meg kell találni a számára (illetve a gyereke számára) a legmegfelelőbbet, de ez az akupunktúra nekünk úgy tűnik, bejött. Többen kérdezték, nem gondolkodunk-e őssejt beültetésen, de szerintem, és a legtöbb szakember szerint is, nálunk nem használna, mivel Eszternek nincs sérülése, meg kiesett terület az agyban, egyszerűen csak kisebb lebenyek fejlődtek ki. Úgyhogy azt nem tervezzük. Ami csak azért "jó", mert gőzöm sincs, honnan szednénk annyi pénzt. Olvastam, szintén korábbi hozzászólásban, hogy innen is megy valaki, meg hallottam a felhívást is akkor a rádióban. Remélem, sikerrel járnak, és lesz változás.

Előzmény: 4Hópihe (178)
4Hópihe Creative Commons License 2009.03.12 0 0 178

aza legegyszerübb ha lerázzák a kéröt,hogy nem jár..

akupunkturához eredményéhez gratula...

a nyálcsorgása intenzibv lehet attól, is mert lazábbak az izmai és nem tud nyálával mit kezdeni.

 és,hogy végre kipihented magad hurrá neked!!!!

Előzmény: Szorka (177)
Szorka Creative Commons License 2009.03.12 0 0 177

Köszi az infókat, csak azért kezdtem ebben az irányban érdeklődni, mert tönkrement az a kocsi, amit eddig használtam, pedig az minden szempontnak megfelelt. Nem is akarok csodakocsit, de emiatt a hasonalvás miatt nem egyszerű megfelelőt találni. A szempontok: könnyű (BKV-n kell tudnom közlekedni), majdnem vízszintesig dönthető (hason csak úgy lehet aludni), kellően hosszú, hogy fekve se lógjon ki belőle (na, ezen szoktak az eladók kiakadni), és persze, ne túl drága. Úgy tűnik, 20E körül már tudok újat venni ilyen áron. Gondolkodtam használt kocsin is, de nekünk még biztosan kell egy darabig, akkor meg inkább legyen új,az biztos kibírja, amíg kell. Meg hát garancia is van hozzá.

Amúgy kiderítettem, hogy mégiscsak jár közlekedési támogatás! Ugyan első körben leszereltek, hogy csak 3 éve kor fölött, mire én visszakérdeztem, hogy ezt ugyan honnan veszik, mert én a neten a jogszabályokban semmi hasonló kitételt nem találok. Nagyon aranyos volt az ügyintéző, azt mondta, akkor utánanéz, és visszahív! És tényleg, pár óra múlva hívott, és közölte, hogy akkor fáradjak be bármikor nyomtatványért. Így, hogy a gyerkőc már most korai fejlesztésen vesz részt, és be van iratkozva, évi 24500 Ft jár, amit a megítélés után egy összegben oda is adnak! Persze, havi szinten ez nem túl sok, ettől jóval több elmegy benzinre, de ezt most úgy fogom fel, hogy megvan belőle a babakocsi. De egyszerűen nevetséges, hogy ez már a 3. ügy, amire elsőre azt mondták, hogy nem jár, azután másodszorra, meg némi erősködésre, mégis. Gondolom, ehhez hozzá kell szoknom.

Más. Voltunk az akupunktúrán, és a dévényesnek feltűnt egy-két dolog, amit Eszter ügyesebben csinált, mint legutóbb! De egyelőre nem is ez a nagy eredmény. Megemlítettem, hogy nagyon nyugtalanul alszik, azzal nem tudnának-e valamit kezdeni, erre megszúrták egy plusz ponton, és azóta hihetetlen, hogy mennyivel nyugodtabb az alvása! Korábban fél-egy óránként felriadt, cumi vissza, anya meg holtfáradt, most meg volt olyan, hogy hajnalban már azért ébredtem föl, hogy él-e még a gyerekem, nem hallottam lefekvés óta a hangját! Ha a mozgása nem fog esetleg ettől változni, nekem már az alvás miatt is megérte. Végre pihenten tudok ébredni! Nem gondoltam volna, hogy ezt ezzel a módszerrel így meg lehet oldani. Úgyhogy már csak emiatt is, de megyek még egy párszor. És legközelebb azt is megkérdezem, a nyálfolyásra van-e megoldás, mert szerintem jobban nyálzik, mint azt a fogai indokolnák. Ugyan egyszerre 3 is jön, de akkor is túlzásnak tartom. Majd 3 hét múlva meglátjuk, akkor megyünk megint.

 

Előzmény: 4Hópihe (176)
4Hópihe Creative Commons License 2009.03.11 0 0 176

4éves koráig föleg ha kissulyu is volt a babád akkor simán elfér rendes babakocsiban, de érdemes élned a lehetöséggel, kitudja milyen törvényeket hoznak.és ezek a kocsik nagyon drágák.többhavi gyes ára.aztán te is odaadod valakinek máltai szeretetszolgálat vagy hasonlók.. a második foton 14éves lány ül  a kocsiban ölében egy két és félévessel. ekkora sulyban gondolkozz.. és nem érdemes belefeccölnöd a szuperbbakocsikba amikböl az egyszerübb is baromi drága...nem használod ki és kinövi..gondolom van jelenleg is babakocsid használd ki azt amig elfér benne..

 nem dönthetöek vizszintesbe egyik sem csak az az extranagy amiröl nem tudtam fotot prezentálni.

természetesen biztonsági övvel ellátott mindkettő...de ez nem látszik.csomagtartot azt lehet külön igényelni az fizetös.

 gondolni kell arra,hogy nem fog hosszu távon gyalogolni esetleg és akkor nem tudjátok  a nyakatokban cipelni..

Előzmény: Szorka (175)
Szorka Creative Commons License 2009.03.11 0 0 175

Köszi, köszi!!

És lehet ezeket dönteni? Mert most még olyan kéne, mivel a kisasszony csak hason bír aludni, tehát vízszintesig dönthető kocsi kellene. Ha ezek nem ilyenek, egyelőre veszek hagyományosat. Most bele fog férni, mert mint nagy nehezen kiderült, csak nem kell azt a súlyadót befizetnem!!! Helyette jöhet a babakocsi.

Előzmény: 4Hópihe (174)
4Hópihe Creative Commons License 2009.03.11 0 0 174

szorka..................

találtam...

 

2ez a puha amiben a rosszabb tartásu gyermek könyebben összenyaklik..

ez remekül látszodik.. hogyan is néz ki,mert oldalról van fotozva

és nekünk van a másik de csak sejthetö a fotón a kocsi....ezz a merevebb. a harmadik baromi nagyról nincs fotom..

1mindkét kocsiban elfér két gyerek sulyra... a második foton látszik milyen vaskos fémekkel vannak a rögzitések..
4Hópihe Creative Commons License 2009.03.11 0 0 173

jól van örülök.. nagyon kiváncsi vagyok a fejleményekre tényleg várom,hogy értesits ha alakul valami.tényleg olyan rémes,hogy némelyek mennyire tapasztalatlanok nincsenek képben, vagy egyszerüen nem akarják megadni azt ami jár..

 

7évig jártam egy intézménybe, a nagyobbik kicsimmel, és csak az utolsó két évben derült ki , véletlenül,mert 7pecsétes titokként örzik,hogy van hrg uszásingyenes is..annak aki hozzájuk jár...

 

 

 

 

-------------------------

szorka többmint egy órát töltöttem kereséssel,hogy megtaláljam a babakocsik képét a goggleval, de semmi...

 

Előzmény: krinyi (171)
Szorka Creative Commons License 2009.03.11 0 0 172
Azt tudjátok, hogy milyen orvos írhatja fel a babakocsit? És ezek hol kaphatóak? Jól leírtad Hópihe a típusokat, de jó lenne látni is, hogyan néznek ki. Köszi!
Előzmény: 4Hópihe (164)
krinyi Creative Commons License 2009.03.11 0 0 171

Pedig hidd el, hogy az ő neve és aláírása szerepel a véleményen! Egyébként az történt azóta, hogy beszéltünk az érdekvédőkkel (kicsit más lett az elnevezésük, mint amit írtál, de ők azok!) és nagyon segítőkészek, adtak tanácsot, mit tegyen az anyuka. Úgyhogy valamit elkezdtünk... Megírom majd, hogy alakul a helyzet!

Előzmény: 4Hópihe (170)
4Hópihe Creative Commons License 2009.03.10 0 0 170

a szakértöi bizottságban nincs neurologus. legalábbis én nem találkoztam vele..

 az ö véleményével kell /lehet elmenni a neurologushoz és kérni,hogy tartosan beteg a gyerek igényelnétek a családi potlékot.. alanyi jogon jár.

Előzmény: krinyi (169)
krinyi Creative Commons License 2009.03.10 0 0 169
Még az jutott eszembe, ahogy olvasgattam, amit írtál, hogy a szakértői bizottság tagja a neurológus!! Tehát a papírt, amin a szakértői vélemény van, aláírta a neurológus, aki nem töltötte ki (áthúzta) a mag.ö. családi iránti kérelemhez szükséges szakorvosi adatlapot...
Előzmény: 4Hópihe (166)
krinyi Creative Commons License 2009.03.09 0 0 168
Köszönöm szépen a választ!
Előzmény: 4Hópihe (167)
4Hópihe Creative Commons License 2009.03.09 0 0 167

 jah és a többgyerek után járót félreértettétek..  az sni-is gyerekeknél nevtan vagy a rehab és szakértöi bizottság dönti el,hány gyereknek tekintendö amit a csoport osztálylétszám kialakitásánál figyelembe kell venni, és annyi szoros fejkvotát kap az intézmény utána ahol integrálodik vagy foglalkoztatják.. amiért a szülönek joga van kikövetelni  a megfelelö ellátást :logopédus fejlesztöpedagogus gyógytornász és a ped asszisztensek munkáját..

ezt a kérdést akár jogásszal is meg lehet beszélni ,mert nem csak az  a dolguk,hogy megvédjék a gyereket attól ,hogy te/ti ne verjétek,pl, hanem az is,hogy az öt megilletö neikjáró foglalkoztatást/fejlesztést  megfelelöen megkapja.. tehát az intézménynek kell biztositania .te /ti legfeljebb magánutnon még eljárhattok vele ide oda amoda..

ccsaládi pótlékot ez nem érinti az csak egyszeri dij , ahogy a normál gyerekek tekintetében is van...csak magasabb összeg

 közgyógy is jár alanyi jogon, amire kapja  a további kedvezményeket, ingyen tankönyv bkv bérlet,  étkezés. 50%.

gyermekvédelmi támogatás.

Előzmény: krinyi (165)
4Hópihe Creative Commons License 2009.03.09 0 0 166

nem vagyok benne biztos,hogy a szakorvos naponta találkozik, sni gyerekekkel...

ezért automatikusan áthuzta nem rosszindulatból a pénz amugy sem az ö zsebéböl vándorolna ,ráadásul nem is egy vagyon..

lehet,hogy az anyukának kell megemlitenie...

AUTISTÁK ÉRDEKVÉDELMI EGYESÜLETE
1161 BUDAPEST, Kossuth Lajos utca 16.
Tel: (1) 405 4731 / Mobil: (06 20) 383 6614 / Fax: (1) 405 3863

 itt pontosan megtudjátok érdeklödni...

 

 és szaklrtöi bizottságrészéröl kell  a vizsgálómodszer szakvélemény arra a neurológus valszeg megairja a papirt..

 

 nekem az aszthmás gyerekemnél is meg kellett emliteni,hogy 5hónapja szed szteroid tartalmu gyógyit   jár az emelt csp.

azóta simán hosszabbitják..

krinyi Creative Commons License 2009.03.09 0 0 165

Sziasztok! Én a korababás fórumra szoktam írni, de segítségért fordulok most hozzátok. (Nem a magam ügye, hanem ismerősé.) Kislányáról meg van állapítva, hogy "atipusos autista" és az 5/2003 ESZCSM rendelet szerint az autista gyerekek után magasabb összegű családi pótlékot kaphatnak a szülők. A vizsgálati eredményben benne van, hogy az intézmény (jelenesetben az ovi, hiszen 5 éves) több gyerek után kaphatja esetében a normatívát (jól írtam?). A szakorvos viszont, aki vizsgálta, nem töltötte ki a magasabb összegű családi pótlékra vonatkozó dokumentumot (amit neki kellene), hanem áthúzta. Magyarázatot nem adott. Mit értünk rosszul? tényleg nem jár neki a kislány után a magasabb összegű? Mit tehet? Köszönöm előre is a választ!

Kriszti

4Hópihe Creative Commons License 2009.03.07 0 0 164

én még sosem hallottam róla,  viszont nálunk eleve béna izmok voltak, minek akarnánk tovább bénitani? ez csak költöti kérdés.. nem értem...

3 féle mozgássérült babakocsi van forgalomban. az egyik  a legnagyobb nagyon szabályos ülés fekvést biztosit támasztékokkal  a gyereknek hátránya baromi nagy nehéz, és a biztonsági vonalon egy bevásárló központban nem fér ki...

ezen látszik ,hogy spéci extra, de aki nem ismeri a mozgássérült kocsikat nem tudja,hogy ez az.kék szinüek.massziv fémvázzal.

 a másik kettö: az jó a kis kékben még 50kiló gyerek is elfér. összecsukható könnyen szállitható, ez inkább jobb tartásu gyerekeknek vaaló,mert nincsenek merevitései..könnyen összegömbölyödik benne a gyerek,mert nincs ami megtartsa..

 a hamradik fajtája a kettö közötti elférsz vele kicsit nehezebb, én egyedül a nagysága miatt nem tudnám felkapni gyerekkel együtt a villamosra.. összecsukva is tolható a kerekein..merevebb jól elüldögélhet benne egy gyerek..

hosszu távon szükséges lehet, ha elfárad...

nálunk ugy fogta fl a kisasszony az használja aki nem tud járni,s mivel ö tud már nem nagyon akar beleülni, inkább pihenökkel közlekedünk, illetve kényelmesebb utvonalat választok mégha hosszabb is az...

 3év a kihordási ideje..mindegyiknek. közgyógyra ingyen van.persze azóta  lehet hogy változtattak de nekünk még ingyen volt. már a bringát sem lehet közgyógyra megvenni...

azt a máltai szeretetszolgálattól lehet kölcsönözni a gyerek méretére.

Előzmény: Szorka (163)
Szorka Creative Commons License 2009.03.07 0 0 163

Igen, Hópihe, jól írtam, botox. Valami olyat magyaráztak, hogy ezzel lebénítják az adott izmot, és azalatt jobban lehet nyújtani. De valóban, ahogy taniko is írta, ezt többször kell csinálni. Viszont a doktornő szerint, ha az izmot műtik, akkor a gyerekem minden tartását elveszti, mert most állítólag csak a lábizmai tartják. Szóval, nem tudom. Én is több helyen voltam, + a gyógytornászoknak is van véleményük, de minél több véleményt hallok, annál bizonytalanabb vagyok. Még van némi időm, mert legkorábban év végén térünk rá vissza, de addigra jó lenne valami álláspontot kialakítanom. Mondjuk, Eszter még nem mászik, de nem elsősorban a lába, hanem a keze miatt, nem tud még rendesen letámasztani. Így talán még több időnk van?! Nem tudom. A járás meg... Szerintem még fényévekre vagyunk tőle.

Amúgy milyen az a közgyógyra feliratható babakocsi? Nekünk kezd szétmenni az, amit most használunk, de nem nagyon fűlik a fogam ahhoz, hogy újat vegyek. Muszáj minden fillért meggondolnom. Vagy a közgyógyosért is kell fizetni?

Akupunktúrára lehet nem magánúton is járni? Amúgy igen, magánúton megyünk, fizetünk is érte, de egy hónapban csak egyszer kell menni. Egy olyan tűvel szúrják meg, aminek üreges a belseje, és abban van a pici cérna, amit belőnek. Ez amúgy simán olyan cérna, amivel a felszívódó varratokat is csinálják. Kb. 3 hét a felszívódási ideje, addig folyamatosan ingerli azt az akupunktúrás pontot. Azt még nem kérdeztem, hány kezelést érdemes csinálni, majd meglátom, mennyire használ, meg meddig bírjuk pénzzel. Nem olyan veszélyes az ára, 10E, havonta egyszer egyelőre ha nehezen is, de belefér. És nem olyan fájdalmas, mert Eszter jó pár szúrásig meg sem nyekkent, utána is szerintem csak elunta a macerálást, azért sírt. De 10 perc az egész. Eleinte az 1 órás Dévény-kezelést is végigüvöltötte, ahhoz képest ez semmi. És most ahogy nézem, a keze megint lazábbnak tűnik, meg picit talán a lába is. Kíváncsi vagyok, szerdán feltűnik-e a dévényesnek.

Ezt a súlyadót újra meg fogom kérdezni. Bár az ügyintéző határozottan azt mondta, idén már csak annak jár, aki a sérült, és az ő nevén lévő kocsira. Mondtam is, hogy most irassam a gyerek nevére? De végülis ugyanilyen határozottan állították a múltkor azt is, hogy parkolókártya csak két éves kor után jár, aztán kiderült, hogy mégsem, nincs korhoz kötve. Na, ezért hiányolom, hogy hivatalos helyen nincs konkrétan összeszedve egyértelműen, hogy mi jár, milyen feltételekkel, stb.

taniko80 Creative Commons License 2009.03.06 0 0 162

Mi átestünk az adduktor műtéten  2008.decemberében(korrigáltan 2 évesen amúgy 26 hónaposan) én azóta csak jókat tudok mondani.Sokkal jobb a lába!Egyáltalán nem keresztez vele,a mászás is sokkal könnyebb neki nem akadályozza a lába.A mi ismerőseik(gyógytornász,neurologus )nagyon ELENEZTÉK a botoxot!Azt mondták csak fél-egy évig hatásos ha hatásos(mert volt rá példa hogy nem volt az)utánna ujra kell csinálni .A műtét után nekünk a prof azt mondta ezt nem kell ismételni!Igazából a műtét is akkor hatásos igazán ha a gyermek aktivan használja vagy  ha utánna folyamatos tornával nyujtani tudjátok.nállunk a dévény erre kitünő.Mi most megyünk 18-án az achilles műtétre.Remélem igy már könnyebb lesz neki a "járkálás".

igazából én 4 ortopédusnál jártam Bencével és mind mást javasolt.A Profeszorhoz is hasonló gyermekek szülei jóvoltából kerültem és nem is bántam meg.Nemrég vettem egy új babakocsit is neki (a régit kinőtte)de én nem akarom tolószékbe vagy közgyógyra feliratható babakocsiba tenni.Én ugy vagyok vele onnan már nehéz lenne a menésre szoktatni.

Más:Utánna kérdeztem én is a pelusnak...Nekem azt mondták csak 3 éves kor után iratható fel először ingyenes pelenka neurologustól szakvélemény kell aztán a háziorvos is  felirhatja.

Az akupunturára magán uton jártok?Mennyi kezelés után várható tényleges javulás?lehet hogy hülyeséget kérdezek de hogy csinálják?

Egyébként a súlyadó-mentség (ahogy fogalmaztad)Neked is jár ha a te vagy a férjed nevén van a kocsi vagyis te vagy a tulajdonos(ha üzembetartó akkor nem jár).

 

 

Előzmény: Szorka (160)
4Hópihe Creative Commons License 2009.03.05 0 0 161

jól irod, botox??? én csak szépészetben hallottam erröl ,és nem pozitivakat.

a mütéttel kapcsolatosan csak azt tudom mondani amiket nekem mondtak,hogy amig szelid gyógymódokkal lehet elörébb jutni addig nem érdemes mütéttel beavatkozni hátha elkerülhetö. ezt 6évre teszik idöben. nálunk 5évesen kezdték el szorgalmazni,hogy szeliden ennél többet már nem tudnak tenni érte.

X.zés ellen jó a törökülés,mint gyakorlás.. amikor a hónapos benntlakásos foglalkozáson vettünk részt ez volt az egyik amit fontosak tartottak,minden gyereket megnéztek egyenként, és rögtön elmondták ki ül z-ben ki törökülésben.mi csináltunk méretre kis zsámolyt üléshez  ,hogy meg legyenek a derékszögei és kis kapaszkodót szekrény fogantyót tettünk rá kapaszkodni.

nálunk is hosszabbra nyult a betegeskedés mint gondoltam, antibiotikumra is szükség volt.aztán kidölt a nagyobbik leányka és én is.

Előzmény: Szorka (160)
Szorka Creative Commons License 2009.03.05 0 0 160

Olvastam korábbi hozzászólásokban, hogy volt itt többeknek különféle lábműtéte. Minket az adduktorral (ha jól írom) kapcsolatban fenyeget valamilyen beavatkozás, mert Eszter belső combja rém feszes, keresztez, és állítólag ez is akadálya az önálló ülésnek. A doktornő, akihez járunk, nem a műtét híve a mi esetünkben, inkább botox-kezelést javasolt. De még nem mostanában, majd csak fél-egy év múlva. Tudnátok ezekről mesélni? Akár a műtétről is. Mennyi idősen volt, miért, tényleg jobb lett-e, stb. Jelenleg egyik megoldás borzasztóbbnak tűnik a másiknál, de ha javul tőle a helyzet...

Amúgy ma cérnabeültetéses akupunktúrán voltunk, ez volt a 2. alkalom. Az első után még a gyógytornásznak is feltűnt, hogy lazult a lány. Úgyhogy bizakodó vagyok, hogy ezzel is rásegítünk egy kicsit a fejlődésére.

Amúgy napok óta nyűgös, mivel dugult az orra, nehezen alszik, úgyhogy mi is kellőképpen ziláltak vagyunk...De ma délben végre 3 órát aludt, és utána egész délután jókedvű volt. Remélem, tartós marad! 

4Hópihe Creative Commons License 2009.03.02 0 0 159

ök sincsenek képben .. nlunk a régi körzetis pl azt sem tudta milyen papir és hogyan kell kitölteni. a közgyógypapirt mikor modositották és boritékos hurcolást találtak ki, másik kerületböl kellett kikérnem  a nyomtatványt.. 5telefonomba került mire megtudtam persze mindenhol engem néztek hülyének vagy hülyeséget kérdezek vagy egyáltalán mit is akarok..

----

 én is hallottam olyat, szerencsére nem velem történt én amikor csak lehetett kenguruban cipeltem... hogy a tömegközlekedésen egyszerüen  elküldték a babakocsivl felszálló anyukákat..

Előzmény: Szorka (158)
Szorka Creative Commons License 2009.03.02 0 0 158

Szállítható babakocsiban, tényleg, de kívánom annak, aki ezt kitalálta, hogy a reggeli csúcsban próbáljon meg felszállni a buszra babakocsival...Jelenleg fejlesztésre napközben járunk, akkor nincsenek sokan, de így is rendszeresen előfordul, hogy rá kell szólnom az emberekre, hogy ugyan már álljanak ki a babakocsinak kialakított helyről, mert soknak nem jut eszébe. Bele sem akarok gondolni, milyen horror lehet ugyanez egy reggeli, tömött járaton. Amúgy egy átlagos kétévessel ez már csak azért sem lenne probléma, mert akkor a körzetes bölcsibe járna, ami itt van két sarokra. Viszont az én nem átlagos babócámnak nincs a kerületben fejlesztő intézmény. Tehát kénytelen vagyok hurcibálni. 

Parkolókártyánk már van, de azért az sem semmi, ahogy az kialakult. Első körben ugyanis azt mondta az okos ügyintéző, hogy csak két éves kor fölött jár. Úgyhogy nem foglalkoztam vele. Azután máshonnan meg azt hallottam, hogy nincs korhoz kötve. Ezért bementem, és érdekes módon, tényleg minden további nélkül megcsinálták. De akkor miért tájékoztattak félre korábban?!

Előzmény: 4Hópihe (157)
4Hópihe Creative Commons License 2009.03.01 0 0 157

az autós támogatás azért jár 3éves kor felett,mert addig többnyire babakocsiban szállitható méretüek akár sérült akár nem.bár ehhez is vannak megkötések, nehogy meggazdagodjunk azon,hogy sérült gyerekünk van.. ,mintha egy ilyen család nak ez lenne a legföbb gondja,hogy a sérült gyerekéböl hasznot huzzon....

 elöre kell gondolkodniuk a törvényhozoknak, a mozgássérült parkolókártya kiváltásával is sok a visszaélés..

Előzmény: Szorka (156)
Szorka Creative Commons License 2009.03.01 0 0 156

Köszi Mézecske! A megadott fórumon tényleg össze van szedve minden, csak éppen most tudtam meg, hogy van egy, ami már nem jár. Konkrétan a súlyadó-mentesség. Illetve akkor jár, ha a kocsi az érintett nevén van. Hát ezért nem fogom a másfél éves gyerekemre iratni az autót. Nem normálisak ezek a törvényhozók! És azon is ki vagyok akadva, hogy költségtérítés is csak a gyerek 3 éves kora után jár. Hogy miért?! Én már ősztől hurcolom be az oviba, és az csak kocsival fog menni, de ez sem érdekel senkit.

Na, nem mérgelődöm tovább, örülök annak, hogy végre MÁRCIUSt mutat a naptár!!!

Előzmény: mézecske12 (153)
mézecske12 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 155

És itt a BKV linkje is.

 

http://www.bkv.hu/jegyinfo2009/kedvezmenyek.html

 

Én a MÁK igazolás mellé ezt is kinyomtattam, biztos ami biztos alapon, de egyetlen egyszer sem nézték még meg az ellenőrök, csak intenek.

 

méz

4Hópihe Creative Commons License 2009.02.28 0 0 154

nagyon helyesek)))

 étkezéssel nekünk is voltak problémáink, feszes izomzattal vagy éppen tul renyhével nem könnyü az étkezés....  nekem inkább éhes maradt ha probálkoztam, végül a rágógumi segitette át az nagyon vonzotta korusban rágtuk milyen izgalmas aztán rákapott,2hét alatt belejött és utána probálkoztam a kisebb puhább darabos étellel..5éves koráig gyakorlatilag maajdnem pépesitve volt.

pelenkáról nincs infóm mivel mi a pethöbe tartoztunk onnan vittük haza a pelát és a zsályát, késöbb házhoz hozták amit rendeltünk méretre, de mindezt a pethösök intézték, addig kaptuk amig kértük..  5éves elmult már mire szobatiszta lett.

Előzmény: Szorka (152)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!