Az enyémek is mennek - időnként lefekszenek fél-fél órára pihenni -, de ha eltávolodnának, visszahívom őket. Persze nálam olyan szerencsére nincs, hogy elfogy a környékről a zöld, inkább csak megunják azt a helyet, és odébb-odébb mennek 30 méterrel, hogy aztán ugyanazt a növényt egyék. Ki érti... :D Mindenesetre kiviszem a napozóágyat, és akár aludhatnék is mellettük (legföljebb kelés után keresem őket egy darabig), csak valahogy ott kint akkor sem megy jóízűen, ha előtte éjjel nem alszom.
...inkább egy sárga szalagot vigyél magaddal- és ha már fáról van szó- kösd egy tölgyfa köré.
...aztán a kecsókkal együtt hallgasd meg a Dawn együttes- köss egy sárga szalagot a tölgyfára című régi- kecskelegeltető- slágerét. Meglátod, azaz meghallod, hogy ennek hallatán még a mekik is ellágyulnak...így aztán nyugodtan olvashatod a fürge ujjak legujjabb kötetét !
Nem úgy legel, mint a birka vagy a marha. Válogatva legel, közben megy. Nagy ritkán állnak meg úgy,hogy akát 10-20 percre le lehessen ülni a fűbe pl horgolni (vagy horkolni :) Főleg most,hogy erre már eléggé kiszáradt a legelő, így hálisten még többet válogatnak, vonulnak. Míg volt bőven kaja, jóval kevesebb km-t tettek meg, mire jóllaktak.
Igen, a technológiával talán véghez lehet ezt így vinni. Annak idején, mikor mi kutyát tenyésztettünk (amúgy pincsiben is általában 1-3 kicsi születik egy alomban) még fel sem merült állatok genetikai vizsgálata. :)
Most, hogy a genetikai vizsgálatot ennyire nyomják a szövetségnél, egyre kevésbé lesz esély az ilyen huncutságokra... A "kutya világhoz" nem is érdemes hasonlítani a kecsketenyésztést, itt nem a törzskönyvre van kiélezve a munka. A kecske szaporasága elmarad a kutyáétól, és a folyamatos ellenőrzések miatt nincs sok esély bohóckodni. Kb. 20 tenyésztő van az országban, őket meg igazán könnyű felügyelni. Amúgy nem az állomány nagyságán múlik, hogy "hamisítanak-e", inkább azon, hogy ki milyen ember. Aki mögött vannak eredmények, az vigyáz a hírnevére...
Igen, igen... Bár magyaroktól sok minden kitelik, szóval az sem életbiztosítás. :D De azért ahol van egy nagy alpesi állomány, az nem szorul rá hamisításra.
(Kutyákat tenyésztettünk régen, máltai selyempincsiket, és elképesztő, hogy törzskönyvezett állatokban szemmel látható bolognese jegyek voltak, mégis törzskönyves máltaiként adták el őket, gyakrran szinte bekerlási költségen. A végén ez tett be a kutyakereskedésünknek, mert mi az ország legszebb máltaijait adó szukákkal tenyésztettünk, és nem tudtuk olcsóbban adni. A piac túltelítődött az olcsó máltaikkal, amelyek közül sok nem is az volt, és elmaradoztak a vevők. Bízom benne, hogy mivel a kecske haszonállat, úgy ez az hatás el fog maradni, hiszen a haszonállat fajtatenyésztése örök időkig fontos marad.)
Sokszor nég élőben sem - a bakunk befedezte az egyik parlaginkat, és az utódja egy 4 literes félvér lett, aki nyáron, vedlés után echte alpesinek nézett ki. Télen azonban más szerkezetű lett a szőre, mint a többieknek, pl. kis gatyácskája nőtt, amit aztán levedlett nyárra. A lényeg, hogy így nyár végén küllemre senki nem mondta volna meg, hogy nem tiszta alpesi.
Én is örülnék, ha volna mellé egy notebookom, de így dolgozni nem tudok, csak tanulni :) Mondjuk az is megtérül, nem bánkódom. A bonyodalmat az jelenti, hogy így csak délután lesz mind a főzés-sütés, mind a sajtkészítés, és ez néha be fog kavarni, pl. ha éjjel fogy el az előző étel, és délelőtt nincs időm újat készíteni, akkor a tesóim hazajőve nem biztos, hogy rögtön tudnak enni.
Nagyon-nagyon szeretnék egyet és meg is fogom szerezni legkésőbb jövőre.szerinted tudnál benne segíteni?400-500 euróba az itthoniak is benne vannak nekem és ilyet még nem találtam.Rengeteg a kókler tenyésztőnek mondott valami.A múlt héten találtam a közelünkben egyet elmentem megnézni.Lefűrészelt szarvak,max 60 kg(2 évesen) 100000ft-ért,Vicc.Találtam egy gyönyörüt a Teklovics tenyészetből majd 500 km de elkelt.Nincs szerencsém.
:) Ki korán kel aranyat lel...( tanítja az élet iskolája :)
Azonban ha korainak tartod a buszra való felkelést, válts át vonatra, azok úgyis általában mindig késésben vannak. ( ez is megtanulható az élet iskolájában :)
Kivétel az a szerelvény, ahol "Konyak" a felvigyázó, jegyellenőr, gólkirály...és fórumtárs !:)
Jaj emberek. A bánatnak se hiányzott ez a suli. Most már 5 helyett kelhetek 4kor, hogy még a busz előtt meg tudjak fejni. Néztek is reggel a kecsók, hogy ez meg ugyan mit keres itt? :)
Ha gondolod,gyertek el ,nézzétek meg és ha megfelel,termászetesen el tudjuk vinni.Van még egy másik is,arról nincs képem,de itt majd megnézed és eldöntöd,hogy tetszik-e.Fejőst kell vennem,és akkor már kevés lenne a hely,ezért adnám el .
Bármikor jöhettek,itthon vagyunk,de szólj előtte telefonon,nehogy pont elmenjek itthonról
Lementettem a fotóját és megnézem a térképen hol van pilisszentiván...szerintem nincs olyan messze!
Jah!Meg megmutatom a páromnak is a képeket!
Szállításban tudtok segíteni?benzint természetesen én állom!
Esetleg van még Micikén kívűl más eladó kecsód is?Esetleg a szomszédnak?/szállítás miatt jobban megérné,ha már egy úttal kettőt tudnék hoozni!/
Micike gyönyörű szép!!
Én nem értek a kecskékhez/még/de annyira hófehér,hogy csak azt tudom feltételezni,hogy a tartása miatt!azért ez nem semmi!A kutyámat nem tudtam ilyen fehéren tartani!
:) Erzsike... Erzsike ! ( így sosem lesz belőled kecskekereskedő :)
Juditka ! A 45299 hsz-on láthatod a Micit. ...és a 99-es végződés azt is jelenti, hogy az eladási ár 999-nel fog végződni. ( Farmer reklámár :)
A fórumon egyöntetűen kedvező elbirálást kapott, amire hófehér színével rá is szolgált. Örülnénk ha létrejönne a vásár, mert akkor esetleg kapnánk mi is a "farkapénzből" áldomást.
Kattins rá a nevemre,aztán a hozzászólásokra,majd a miért kecske utáni sorban a számra,ami jelenleg 32,gőrgess lefelé addig az egérrel,amíg a képes hirdetést meg nem találod...
A várva várt költözésünk Tápiószecsőre megtörtént,csak most gondba is vagyunk:
szükségünk lenne kecskékre!
Mindenféleképpen nőstényekre és nem lenne gond,ha fejős lenne!bár tudom azt ilyenkor nem nagon fogok tudni már szerezni,de hátha!
Tehát bak csak akkor kell,ha még gida!Fejős pedig akkor,ha nem egy évesen lett bározttatva,hanem később,mert mi a teje miatt tartanánk őket!Sajnos a szállításukat nem tudjuk megoldani,tehát ebben is segítségre lenne szükségünk!
azért sürgős a dolog,mert 3ezer négyzetméter a kertünk,ebből 2ezer négyzetméteren vannak az istállók és a karán,de sajnos a sok munkában ami a költözéssel és a felújjítással jár nem igen van most időnk a gazolásra,a parlagfű meg már valahol derékig is ér!a többbi gazról meg nem is beszélve!Nos itt most jól el lennének a kecsók...meg hát s.o.s-ben hozatnánk a takarmányt is nekik télre...
Tehát Kedves Kecsó tartók!ha tud valaki eladó kecskéket a környékünkön szálllítással együtt akkor az elérhetőségeim megadhatók neki!
/sajnos valamiért nem működik még a netem rendesen,jöv.héten jönnek ki azt is szerelni,így nem tudom olvasni mindig az üzeneteket!/
Szerencsés vagy, jó sajtot készítesz, jó helyen laksz. De hiába készítesz Te vagy bárki príma sajtot, ha olyan közegben élsz, ahol nincs rá kereslet, mert akárhogy is nézzük a kecskesajt luxuscikknek számít. Az ország szegényebb régióiban nehezebb eladni. Vagy üdülőhely, vagy főváros/egyéb nagyváros közelsége szinte szükséges... pl Makkoshotykán megnézném hányan élnek kecskesajtból... :))
Itt a Balaton-felvidéken meg pont azért nehéz, mert sok a konkurencia, boldog-boldogtalan kecskesajtozni akar. Egy-egy termelői piacon kint vannak 10-en kecskesajttal, szorítják le egymás árait. Mondhatnánk, itt a minőséggel lehetne több vevőt szerezni, de ez sem teljesen igaz, hiszen a nyaralók többsége, akikre a termelők építenek, 1 max 2 hétig vannak itt, nem tudják kitapasztalni, hol kapják a minőséget, mert addigra pont hazautaznak. Minden évben vannak a piacokon néhány kecskés "új versenyzők", akik úgy gondolják, hogy ebből fognak meggazdagodni, de sokszor el is tűnnek a következő szezonra, mert rájönnek, hogy mégsem ebből fognak meggazdagodni...
A juh tejtermékekkel lehetne újat felmutatni, azzal -még- kevesen foglalkoznak.
(Nem állítom, hogy nem gondolkozom rajta egyre sűrűbben...)
A mi kecskéink ettek a szárból is. Amúgy meg nem tartanám meg a szárát mert minek (kezdő gazda :D )? Viszont olvastam olyat hogy jó a nyúlnak a szár. Lényeg a lényeg hogy adható csak maximum nem eszik meg, igaz?
Kukorica szárát ugyan nem eszi a kecske, de a levele kiváló takarmány. Silónak, szecskázva a marhákkal ellentétben a kecskének nem jön be. Kukorica törés után a szárat kévébe kötve lehet tárolni, de védeni kell az egerektől. Tavaszig, a szárban áttelelő rovarok miatt el kell tüntetni minden részét.
A kukoricaszár mennyire jó takarmánynak? Mármint arra gondolok, hogy napi szinten a széna mellé még adnánk. Illetve hogy télire hogy ajánlatos tárolni? Szereztünk szecskavágót, összevágjuk, szárítjuk és úgy vagy mindig annyit vágni, amit megesznek? A szárát is ehetik vagy csak a levelét és a csuhét? Próbálok keresgélni erre vonatkozóan de nem sokat találok.
Így van, nem lesz a tejből sem gombnyomásra sajt, gondolom -pályája kezdetén- mindenki elpacsált már állománynagyságtól függően pár 10-100 liter tejet, mire sikerült egy valamirevaló sajtot gyártani... :) (Mondom ezt én, aki nem készít sajtot... :)
Aztán meg ugye a piac sem árt, ha megvan...
Hiába van tej 300 Ft/literért, hiába kész a sajt 3500-4000 Ft/kg-ért, ha történetesen nincs rá igény. Egy stabil piacot kiépíteni is rengeteg munka, utánajárás.
Igazából abba nem gondolnak bele sokan, hogy tejtermelő állat mellett se ünnepük, se hétvégéjük nincs. :) (Vagy legalábbis nagyon hasonlít a sima hétköznapokhoz. :D) Ez sokaknál épp elég nagy buktató ahhoz, hogy kedvet szegjen... Tán még az is fennáll, hogy fürdés/zuhanyzás, meg ruhaváltás nélkül kimozdulni sem ajánlott, de ez igazából már nem gyakorlati szempont.
Osztán megvan a tej, és lehet kezdeni a tejtermékekkel való tökölést. :D
Sokan belevágnak hasonló optimizmussal, de sokan bele is fáradnak és abbahagyják. Túl könnyűnek tűnik, amíg tervez az ember, aztán jönnek az apró buktatók, be nem kalkulált költségek
Voltak már itt olyan számítások, hogy napi 100 Ft-os takarmányköltséggel adnak a kecskék 3 liter tejet, ez vetítve az egész fejési szezonra. Ki is jött, hogy 300 Ft-os tejárral számolva 10enpár kecskével már egy elég komoly havi fizetést lehet megkeresni... hát persze....
Szóval ennél azért komolyabb számításokat végezz! :)) Sok sikert!
Azért válogatás nélkül sem jó mindent megtartani, mégiscsak pénz ellátni őket. Ha pl. egy anya ellik hármat és az egyik gyerek kis görcs lesz, két hónaposan 5-6 kiló, akkor azt nemhogy megtartani, de megtartásra eladni sincs lelkiismeretem.
Dehogy hagyom abba. Alig kezdtem pár éve. Épp az, hogy azért nem lesz eladó gödölye, mert akkora a sajtra az igény, hogy mindet megtartom. Szelektálni ugye csak akkor lehet, amikor már nem kell az állományt fejleszteni.
Nem bántottál meg, vettem a lapot, csak hülyéskedtem . :))) Abbahagyod a tenyésztést? Miért? Az árak miatt? Bocsi, ha olyat kérdezek, amire nem akarsz válaszolni.
Babette, sajnos tényleg elég messze vagy. :(
Én csak most vágtam bele, bár már régi vágyam a kecsózás. Igazándiból a jelenlegi élelmiszerárak győztek meg teljesen arról - no meg a munkanélküliségem -, hogy akinek lehetősége van megtermelni a húst, tejet, tojást, zöldségeket, annak muszáj visszakanyarodni a gyökerekhez, ha nem akarja éheztetni a családját. Nos, nekem a nagy kert, a gyümölcsös, a gazdasági épületek adottak (eddig kihasználatlanok voltak), de teljes gőzzel előre - "paraszt" leszek, nem pejoratív értelemben. :) Elég sok mindent sikerült már rendbehoznunk, de még a java hátra van. Mindenesetre az állattartáshoz nélkülözhetetlen ólakat már rendbevágtuk, így jött Rozika is, no meg a baromfiak is. :)
Nem akartalak megbántani. :) Hozzám mondjuk közelebb laksz mint Babettéhez (Tolna megye), viszont nekem sajnos nincs eladó kecském. Gödölye meg jövőre se valószínű hogy lesz.
:D :D :D Jóvanna! Nem szabad a kicsikét bántani. :))) Nem igazodok még ki itt a fórumon, és nem tudom, ki hol lakik. :)))
Csak azért gondoltam, ha majd valaki adna el kicsikét... mármint kecsót. Rozikám olyan egyedül van, és társaságra vágyik. Így most a hülye vizslámmal barátkozna, de mivel törpekecskeként egy magasságban van Zsömivel, Zsömi fél tőle. Már többször berakta az ólba szegény kutyát, mert meg merte közelíteni a nózijával. :)))
Biztosan, de ellenőrizhetetlen helyről maximum a szarva miatt venném meg, ha tudnék trófeát készíteni. :) Amúgy is kissé punk, van alpesi beütése, de nem tudom, lehetne-e ilyen hosszú szőre.
Valóban szép állat! Kíváncsi volnék, az enyém hány kiló, sehogy sem tudom megmérni, nincs céleszköz... :D De abból ítélve, hogy azért el tudok vele bánni, 100-nál talán nem több.
Hé ember, ez nem tehén! :) :) ez kecske, hidd el, ez kecske bak! Tegnap előtt mérlegelték őket, és magam is meglepődtem, hogy milyen szépen megnőttek. (60 nap karantén után érkezett hozzám, finoman szólva se volt ilyen jó bőrben, nem csak a kaján múlik, a genetika is nyom a latban :)
Az új gazdája megelégedve vittel el :) Még csak két és fél éves (2010 márc 4.) , úgyhogy nőhet is még. Amúgy kezes jószág.
Nagyon szép, hosszú testű lányokat hagyott nálam maga után, úgyhogy kiérdemelte az "akikre büszkék vagyunk" címet :) :) :)
Anyáám. Hogy egy kecske hogy tud ekkorára megnőni? Hát ez brutál szép egy állat. Az enyém is törzskönyves, etetni is normálisan etettem, de mégse lett belőle tehén... :)
Gyönyörű a picike! Bár ez nem meglepő, az állataid képeit nézegetve. :))
Ilyen volt az enyém is, Döndinek hívták, már nagyként került hozzám, de az előző gazdija is nő volt. Egy igazi bújós cicát kaptam :))
De volt egy akkora szánen is nálam bérbaknak, hogy mikor megláttam lehidaltam, mint 1 borjú. És hiába volt kedves, bújós, szelíd suta bak, én nagyon örültem mikor elvitték. Kicsit itt felejtették, majd 8 hónapig..
A gazdi volt kedves átsétáltatni a másik utcából, mikor szóltunk neki. Dolga végeztével, meg hazaballagtak. Lekopogom, semmi gond nem volt, de ez nem azt jelenti, hogy nem is lehetett volna.....
Kétezret kért anyánként.
Az idén nemtom még mi lesz. Lehet venni kéne egyet. Még megálmodom.
Ja, megjegyzem az nagyobbik bak (2,5 éves) 119Kg, és akinek nem telik bakra, annak valószínűleg nem telne arra se, hogy biztonságos helyet biztosítson neki.
Sajnos tapasztalat :( Anno éveken át bérben tartottam kecskéket a sajátom melett..., írd és mondd 1 hét alatt az összes állatom elpusztult. Nem kívánom senkinek.
Fedeztettem bérben is, hoztam is bérbakot,soha semmi baj nem volt. De elég egyszer elhinni, hogy lekezelte a tulaj az állatait.
Mikor anyadisznókat tartottunk, akkor a kan hozta be a fertőző méhgyulladást. A törzskönyves, hivatalos kan. Megszülettek a malacok, mind elpusztult az anyát meg ki kellett venni a tenyésztésből :(((
Ezt neked kell kitalálnod.. mennyibe kerül a bak? mekkora a reckír?
A magam részéről jobbnak láttam, ha még az udvarra se jön idegen kecske karantén nélkül. Mit érek pár ezer Ft-tal , ha megfertőzik az állományomat valami kecske kórsággal?
Tőlem ,itt Pest megyében 4500 ft-ot fognak kérni,de én vinném a gödölyét a bakhoz/ha be merem vállalni a fertőzések kockázatát/,nem pedig kölcsönadom az állatot.Ez biztosan 1 randi,de ha te kölcsönadod a bakot,lehet hogy egy csomó kecskét beüzet vele+ még a szomszédét is!
Ha nekem lenne egy törzskönyves bakom,4500.-ft-ért biztosan nem tenném kockára az életét,és végül is az egész csapatét,mert ha hazahoz valamit/CAE stb./az összes többit lefertőzi...
Valószínű patikus által készített lehetett. Azok nagyon jók, csak már igen kevés gyógyszertár tököl ilyesmivel. Sajnos, a gyári termékek kiszorították az ilyen FoNo-s, FoNoVet-es készítményeket. Az unokahúgom gyógyszerész, ő mondta, hogy míg 2-3 órát készítenek kézi erővel pl. egy pirulát, eladási ára pár 100 Ft. Igen ramaty órabér... nem csoda hogy hanyagolják...
:) Naná, hogy kérj érte zsozsót ! Sőt előre bíztosításként.
A mi szeretett Szandrácskánk is kölcsönadta a híres "Hajmáskéribéla" névre számon tartott kapitális ( Manuel után a 2. volt rangsorban :) bakkecskéjét. Ott aztán szétszedték a kölcsönkérő kutyái. Szandrácskát nem győztük vígasztalni. Ráment egy száztagú papírzsebkendő és két tubus könnyálló szempillafesték...meg egy csókálló rúzs- de ez nem biztos, hogy a Béláért volt.
( Mindenesetre légy előrelátó - Szandrácska is azóta előrelátó szemüveget visel !:)
Szerintetek törzskönyves alpesi bakkal való fedeztetésnél kérhetek pénzt? És ha igen mennyit? Vagy hagyjam a csudába, mert legalább addig se én etetem a kecskét?
Már csak azért kérdezem, mert a négy év alatt amióta kecskézek, még nem volt ilyen, hogy fedeztetés miatt elkérték volna a bakot.
Egyik télen nálunk a padláson szaporodtak el az egerek, de elég durván, valószínűleg a szénával hoztuk be. Hát, több konténernyi lomtól és nem használatos ruhától sikerült akkor megszabadulni a lomtalanításkor, tehát voltaképp szolgálatot is tettek, édesanyám néha átmegy ugyanis gyűjtögetőbe. :) De most már ideje volt leállniuk, meg nem akarok fertőzésveszélyes bálákat sem, úgyhogy az új példányokat eleve méreggel várjuk.
Igaz de ha még kaja is van bőven(zab)akkor a bálamadzagok szétrágásával hamar lesz ömlesztett áru.Én már jártam olyan helyen ahol úgy elszaporodtak a patkányok ,hogy amikor elzárták a kaját előlük szétrágták a gyönyörű páros lószerszámot,nyerget mivel ez bőrből volt.Hát igen elszomorító látvány volt számomra.
Ma reggel olyan gyönyörű példányt fogtak a kutyáim, hogy öröm volt nézni. Sőt, ha tudják ezek megfogják az egereket is. (mondjuk a zsákok közé többet nem engedem be őket, mert az egér utáni ásásban széttéptek jópárat)
Szia.A csépeletlen tárolásával nagyon vigyázz mert az egerek és patkányok imádják.Ha van lehetőségük belemenni akkor egy pár hét múlva egy felismerhetetlen halmaz lesz.Üdv:Zoli.
pl. másod vetés, vagy takaróként való vetés (tavasszal írtam, hogy lucernával vetettünk zabot, ennek egy része zölden le lett vágva szénának már 2-szer, más részen viaszérésben lett kaszálva, más részek pedig kombájnolva lettek, univerzális felhasználás :)
Miért jó lekaszálni a növényt széna állapotban, vagy miért jó nem learatni ha beérett, amikor a zab önmagában (pl. nálunk kukorica árban fut) és még a szalmája külön is jobban értékesíthető, mint egy sima szalma?
A jó szénán nincs kialakuló szem, mivel virágzásban kaszálják. A szalmán pedig nem feltétlenül az aratás miatt nincs, ha fenofázisban elérne a szalma állapothoz a növény, többnyire aratás nélkül is kiperegne a magja.
Létezik csépeletlen zabszalma. Nekem olyat sikerült vennem sima szalma árban. A legjobb az egészben, hogy a mellettünk lévő telekről, így biztos vagyok az eredetét illetően.
:)) A magyaros változatát az "Indul a bakterház" remekműben is megtekinthetjük. Bár-a legnagyobb tisztelet hangján- Eperfautca 6 kisgyermekről tett emlitést, így valószínűsithetőleg látta már a " Királylány a feleségem" című filmet is. ( A fészekrakó program keretében!:)
Ti csináltátok már szénában? Netán szalmán? Akinek volt alkalma kirpóbálni, az tudja, hogy nem mindegy! Járjuk csak körül a témát, hogy mi is a különbség a széna és a szalma között, mert sem szakmai, sem pedig világi vagy bohém értelemben nem mindegy, hogy melyikről is[...] Bővebben!Tovább »
A zabszéna az tökéletes takarmány, ha legalább átlagos minőségű. Ilyen évben viszont ez ritkán olcsó.
A zabszalma jó téli takarmány, viszont ha van más takarmányuk a portán, akkor gyakran finnyázzák. Ezért fontos, hogy hibátlan legyen (és így kielégítse az igényeiket), mert gazdaságosan főként csak tisztán lehet etetni, amikor már megbarátkoznak a gondolattal, hogy a szénabála addig úgysem lesz kibontva, amíg ez el nem fogy teljesen.
Szia!
Én csépeletlen zabszalmát vettem nekik alomnak. Eszegetik, amikor frissen beviszem nekik, de nem eszik meg mindet.
Beltartalmilag kb. fele annyit ér, mint a jó minőségű réti széna.
Zabszalát szeretik elvileg, bár én még soha nem találkoztam vele. :
Ha új kecskéket akarsz, szerintem mindenképp kicsiket, 2-3 hónaposakat vegyél jövőre a nagy mellé, mert úgy könnyebben és valószínűleg viszonylag konfliktusmentesen kialakulhat egy hierarchia. Idegen felnőtt kecskék összeeresztéséből ritkán származik jó. :) A kicsik rendszerint egy évesen már ellhetnek.
Sziasztok! Már rég nem jártam erre. Rozikám jól van, de még mindig egyben. Időnként már attól tartok, hogy álvemhes. :S Bolondos kis törpekecsó. :) Az életszemléletem teljesen megváltozott vele, kecske nélkül lehet élni, csak nem érdemes! :)))
Viszont szeretnék még kecskét vásárolni. A takarmányuk lassan meg lesz télire az összes. Ezzel kapcsolatban kérdezném: Ma telefont kaptam, hogy olcsón eladó zabszénát tudnék vásárolni még. Vajon azt megeszik a kecsók?
No meg szeretném köztetek kihirdetni, hogy szeretnék csereberét folytatni... ha valakit érdekel, vagy ismer valakit, akit érdekelhet: p4-es számítógépet cserélnék fejős kecsókra. a gépet Belinea monitorral, 250 GB winchesterrel, 2 GB RAM-mal adnám. 2 magos procis.
Akit érdekel, éjjel-nappal elérhető vagyok a 06304909176-os telefonszámon, illetve email-ban pubergabi@freemail.hu címen.
Tudod, akinek a szomszédja az állatorvos, az kap az ilyen portékából :) Hogy honnan szerezte azt nem tudom. utána járok... a felhelyezés kecskénél nem egyszerű, de némi anatómiai ismerettel rendelkezők "telefonos segítséggel" megoldhatják. Nagyon elrontani nem lehet. Szóval az egyszer láttam, másodszorra megcsináltam típusú, megtanulható kategóriába tartozik
Jómagam egyszer sem láttam csak kaptam egy dobozkában marhának valót, négy felé vágva, síkosított két ujj -nagy és gyűrűs- közé véve, elsőre a sikerélmény lengett körül. Doki hívását jó ötletnek tartom általában, jobb mint kísérletezgetni.
Te, Fecó! Hol láttál Te olyat? Lehet, hogy külföldön létezik, de itt nincs. A sertésnek való az tökugyanaz, mint a szarvasmarhás, kutyának meg esetleg folyékony halmazállapotú antibiotikumot lehet katéteren át feljuttatni. (De leginkább rutinszerűen ivartalanítják a méhgyulladásos szukákat.)
No, igazából a lényeg az, hogy marad a negyedelés, ami által éles felületek képződnek a tablettán, így duplán figyelni kell, ne sértsük a méhnyakat. Közvetlenül ellés után ez nem is gond, de ha amúgy nem volt nehézellés, akkor ki tuszkol egyből méhtablettát a kecskéjébe? Sokszor csak másnapra látszik, hogy "baj van". Amikor a már előbb említett okokból nem egyszerű a mutatvány. Szóval csak nagyon rutinos kecskegazdi próbálkozzon vele. ellenkező esetben jobb dokit hívni, na persze ha annak meg lapát kezei vannak, akkor ugyis mindegy. :)
Tanulság: nem csak a kecskét, de a "csomagolást" is meg kell választani a hírdetésnél :) :) (gondolom mennyire szeretik, emlegetik miután a 7 literes búr kecske otthon már csak a harmadát adja)
Van marha, serés, és kutya méretben is. Marhának valót negyedelve rögtön ellés után lehet felrakni, amikor a méhszáj még nyitva van, (valóban, ez nem hüvely tabletta, a méhbe kell felhelyezni) utána elég nyűgös már , főleg egy kazánkovács kezeivel. Igazából a téma az antibiotikum(ok) otthon tartása. A nehéz ellés csak egy mellékvágány, amit aranyszívű barátunk hozott fel, mint példát. Bár a 3 nap után persze, hogy dokit hívott (nyúlkáljon ő a dögszagú trutyiban :) , és ilyenkor már tényleg kell antibiotikum, de nem árt kinyitni a pénztárcát se, mert hosszú lesz a teendők/injekciók listája, meg a gyomorforgató szagokat is kell "orvosolni" :)
Ezeket a hirdetéseket egy Takács Ivett nevű harkányi nő teszi fel, aki mindenhonnan összevásárolja a kecskéket. Biztos jó buli ez neki, mert a "jofogas.hu"-n is rajta van. Ha jól emlékszem, tavasszal Kecskebtől is ez akart valamit venni.
Magánban elküldöd a dokid nevét? csak kíváncsiságból.
Amúgy én ezért ajánlom minden kecskésnek, hogy vágóhidas állatdokit szerezzen, azok már kívül belül biztos láttak kecskét is. Az én dokim ilyen, és imádom, csak a kora nem tetszik(félek, hamarosan nyugdíjba vonul)
Ugye a habzó méhtabletta kurva jó dolog, csak egy baj van vele: alapvetően tehénnek találták ki. Tehát a mérete is ennek megfelelő. Vagyis ha az ellés másnapján rájön a gazdi, hogy gyanus, hogy az kecske "burkos", akkor bizony megnézem, hogy az otthon tartott méhtablettát hány % fogja úgy behelyezni a méhbe, hogy annak értelme is legyen. (ne csak a hüvelybe tegye, hanem betolja a méhszájon, ami már esetleg ujjnyira zárt) Igencsak vékony kéz, hosszú ujj igényű a művelet. Persze lehet vele kísérletezni. :)
A méhgyulladásra szerintem messze legjobb hatóanyag a ceftiofur injekció formájában (pl Excenel és generikumai). Abban az esetben is, ha a tabletta már nem behelyezhető.
Igen, a tőgyét masszíroztuk, hogy termelődjön oxitocin, korpát pedig egész évben kapnak... (Ezt a habzó méhtablettát viszont megjegyzem, köszi, majd utánakérdezek.) Utólag vettük észre, hogy nem jött ki lepény. Mivel hajnalban ellett, azt hittük, csak úgy megette, mint korábban egy másik kecskénk szokása volt. Hamarosan elkezdett kellemetlen dögszag terjengeni körülötte, úgyhogy nem volt idő teketóriázni. De aztán végül, két vagy három nap után kijött a doki is és adott neki hormoninjekciót, valamint a kezembe nyomott még három fecskendőnyi antibiotikumot, hogy kétnaponta szúrjam meg. A végére egész jól belejöttem... :D Végül nem kellett ennél komolyabban beavatkozni, folyósan, váladék formájában kijött minden és a bűz is elmúlt, valószínűleg csak kisebb darab maradt benne.
Synulox injekcióról van szó, ami szarvasmarhánál többek közt lágyszöveti fertőzések, tőggyulladás és méhgyulladás ellen is hatásos a tájékoztató szerint, felteszem ez esetben a méhgyulladás megelőzésére vagy kezelésére kellett beadni. Szerencsére nincs gyakran szükség ilyenekre, néhány évente egyszer ha előjön valami furcsa kórság vagy baleset, az is más állatnál, így rezisztencia-veszély nem áll fenn.
Az én állatorvosom nem teljesen hülye hozzá, de szép kora ellenére nem sok tapasztalata van a kecskékkel, se marhákkal, az az igazság. A faluban van egy lódoktor, aki mellesleg ismerősöm (mert alpolgármester), de nem hiszem, hogy rá merném bízni a kecskéimet, pont mert ismerem... Ráadásul jó drága is, megkéri az ideje árát. :) A másik két helyi állatorvos csak háziállatot vállal.
igen, volna mit javítanod :) nézd csak meg a margarin reklámokat, 20% kevesebb zsiradék!!! hogy nézne már ki, hogy 20% több víz!! pedig ugyanarról van szó.
Bunyós, kibirhatatlan természetű kecske helyett javaslom a határozott fellépésű, céltudatos, igazi vezéregyéniség kifejezéseket a hírdetésedben :) LOL :)
Én is egyetértek veled a gyógyszeres témában, de a dokisban nem. Én ugyan a középkategóriás dokit fogtam ki, mert ha nem tud valamit, legalább fogja a könyvecskéit és utánanéz (na meg tudja, hogy hol keresse, amit keres!), de neki sem a kecske az elsődleges célállat. Pedig errefelé van bőven kecske.
Eladó egy válogatott, magas tenyészértékű alapállomány. Búr-szanentáli 4 hónapos gödölye, búr színezettel, szarvatlan. 2db hófehér, szarvas, núbiai-szanentáli gödölye, 6 hónaposak. 1db 6 hónapos tisztavérű alpesi gödölye. 1 db búr-szanentáli gödölye, 6 hónapos, szarvatlan, búr színezettel. 1 db anglo-núbiai őzbarna 8 hónapos gödölye, szarvalt. Az állatok gyönyörűek, egészségesek, abrakon és legelőn tartva, féreghajtva, körmölve vannak. Mindegyik kivételes tejhozamú anyától származik, napi 6-7liter tejhozammal, jó tőgyszerkezettel (nem ér a földre, mindkét tőgy fejhető, kézi és gépi fejésre is alkalmasan). Az állatok darabja 65.000Ft, papírok nélkül, egyértelmű fajtajellegekkel.
Igazából azért érdekel, mert az egyik ismerősöm kecskéjének megsérült a tőgye, és véres a teje. Ha jól értem, akkor ha ez elmúlik pár nap alatt magától, akkor nincs gáz. Ha nem múlik el, akkor tőgyinfúzió? (Meg persze állatorvos - gondolom.)
Melyik antibiotikum családról is van most szó, amit a doki mond és otthon tartasz? Ez így zavaros.
Más: méh lepényt leválásért oxitocin nevű hormon a felelős, a tőgyre/mellre gyakorolt stimulációval ennek termelését a szervezet biztosítja. Ellés előtti napokban kapott korpa is segíti gyors leválást, csak más "eszközökkel", de erre találták ki a habzó méhtablettát is, ami tényleg jó, ha van minden kecskésnél.
És ha még sem jön (az egér a lyukból:) akkor kézzel kitakarít, és ilyenkor a doki valóban szokott adni antibiotikum mellett még egyebe(ke)t is.
Nekem egyébként kifejezetten jó tapasztalatom van a dokijaimmal kapcsolatban. Nem akarom elhinni, hogy a környékemen kívül lakó összes doki sík hülye a kecskéhez, és csak én vagyok ilyen szerencsés helyzetben.
Teljesen egyet értek veled. Nekem egyszer a fogorvosnál az aszisztensnő úgy adta be az injekciót,hogy a beadás után kb: 3 percel olyan rosszul lettem,hogy azt hittem ott dobom föl a talpam. Szédültem,és nem tudtam beszélni,mert nem fordult a nyelvem. Kb: 10 percig fektettek,meg fölemelték a lábam,meg legyeztek meg minden,de azt nem mondták meg,hogy mi történt. Később mondta egy másik aszisztens,hogy érbe kaptam a szurit azért lettem rosszul. Senkinek nem kívánom azt az érzést. Még vagy 15 percet ültem a váróban mire el mertem indulni haza.
Igazság szerint egyszer volt erre szükség, amikor nem jött ki a méhlepény ellés után, a doki viszont nem volt elérhető közelségben, csak telefonon értük el. Jó lett volna méhösszehúzó is, de az speciel nem volt. Egy adag antibiotikumot (amit a doki ad) akkor sem árt otthon tartani, és beadni (amikor a doki mondja). Én a szélsőséges esetekről beszéltem, amire nem árt, ha van krízisterv, és adott esetben a nem teljesen biztos kezű intézkedés is jobb, mint a semmilyen. Ráadásul mikor már pár éve tart az ember kecskét, akkor lát egy pár injekciót, maga is kitanulja, milyen bajok esetén kb. mi a teendő. Mi több, egyáltalán nem biztos, hogy az adott, szarvasmarhához tán nem is értő orvos jobban tudja. (Például az "álkergemarhakórós" kecskénknek eszébe nem jutott volna féreghajtót adni, míg nem kértük külön.)
Babette_: Hogy jön ez ide? A legtöbb nyavalya szintén le van írva a Molnár-féle szakkönyvbe. :) Ha mégis történik valami, legföljebb a gazda idegeire megy, ha ideges típus. :D
Injekció ne legyen olyanok kezében, akik nem tudják használni, ez az én elvem, emiatt nem is szoktam hatóanyagokat megnevezni.
Aki ért hozzájuk, azok kezében nagyon hasznos, de aki csak szurkál, azok csak kárt tesznek vele. Ugyan mondd már mit érsz el a nem célirányosan használt "szuper univerzális/széles spektrumú antibiotikummal"? Nem sokat, sőt! Szóval itt a fórumon szóba se hozzunk még csak injekciókat se, amíg a nép nem biztos a felhasználási területben, számolásban, és az ilyen "irtó bonyolult" kifejezésekben, mint "intramuscularis". A kecske különben is mindenféle jelenetek között adja elő a nagyhalált oltás után (pl. bizonyos hatóanyagok nagyon csípnek) és hát a rutin nélküli "szurkálókra" a frászt hozza majd, és még az is megeshet, hogy a rossz helyre, rosszul beadott, rossz injekció miatt tényleg élőben látható a "nagyhalál"
legyen otthon antibiotikum-injekció, a doki is rendre azt adja be izomba szintű gondolkodással csak óvatosan ifjú Titán, vannak ám itten hátul ütők is. Rezisztencia!! Meg nem részletezted, hogy milyen hatás spektumú készítményről is beszélsz, mert antibiotikumból van jó pár fajta, csak az szuper univerzálisat sajnos nem ismerem (talán jobb is :)
Kecskénél? :) Tényleg azt adja majd' mindenre a doki is. Legtöbbször meg sem lehet állapítani a tünetek okát, csak laborvizsgálattal, az meg nem mindig éri meg. Egyszer egyetlen kecskénk nyavalyája miatt 50 ezer Ft-ért be keleltt vizsgáltatnbi az egész állományt, és az eremdény így is negatív lett mindenre...
Egyébként persze nem azért mondtam, hogy önhatalmúlag beadjuk, hanem ha felhívjuk az orvost, akkor ő meg tudja mondani, mit adjunk be neki, míg ki nem ér. Megesik, hogy sürgős a helyzet, és például egy ünnepnap kivárása nem fér bele, vagy épp nyaral az állatorvos. Konkrét esetben pedig, ha biztos, hogy antibiotikum kell, akkor is jó, ha van itthon.
Nem rendelkezem olyan tudással, ami feljogosítana arra,hogy antibiotikumot adjak egy állatnak.Ez pont olyan,mint az öregeknél a kakasos por:bármi tünete van a baromfinak:kakasosport neki!Sokan az antibiotikumokkal vannak így,rögtön ahhoz nyúlnak,pedig lehet ,hogy van más megoldás.
Annyi biztos, legyen otthon antibiotikum-injekció, a doki is rendre azt adja be izomba komoly baj, fertőzés, betegség esetén, vitamin mellett. Mondjuk nekem még a mai napig gondot okoz beledöfni az állatba azt a vastag tűt, miközben az ugrál, a doki meg már rutinos :D Legyen aktív szén kérődző-kiszerelésben, meg még jód a sebekre. Eztán már sokat úgysem lehet tenni, mert míg a kutyákat majdnemhogy emberi kezeléseknek képesek alávetni, addig kecskét nem nagyon fog senki sem műteni, olcsón meg pláne nem.
Én a kecsketartásban egyetlen egy problémát találok:Ha baj-betegség van,nincs kihez forulni.Talán majd most találok olyan dokit,akit érdekelnek a kecskéim,remélem a tudása-tapasztalata is elég lesz.Ahogy írjátok,könyvekből sok minden meg lehet tudni a kecskékről,de ha baj van , nincs idő bogarászni az interneten.
Minden frissen érkezőnek nagyon ajánlom,olvassa végig a topicot,mert itt olyan információk is vannak,amiket sem könyvből sem állatorvosától sosem fog megtudni!
Gyógyszerésztől függően, akár gyógyszertárban is megrendelhető, de évek óta az állatorvoson , illetve a szarvasmarha tartó barátaimon keresztül kapom. (ha kifogytam, és doki sincs) Alapvetően két fajtája van, az egyik elapasztásra való. Üresre fejni a tőgyet, infúziót felnyomni, szétmasszírozni, és a következő laktációig nem kell fejni :) A másik fajta terápiás jelleggel használatos, rövid (pár nap/hét) várakozási idejű készítmények fertőzések kivédésére. Szóval megrendeléskor érdemes elmondani, hogy mi is a cél, és nem árt tudni azt sem, hogy milyen bacival áll az ember szemben.
legelnivalójuk nincs már ebben a szárazságban, amit kigyomlálok, lerágcsálják, van gyümölcsfa, ami arról lehullik, megeszik, a szomszéd bácsi néha dob át kukoraszárat, néha vettem sárgarépát nekik meg káposztát, de ezek mind kis mennyiségek, csak csemegék...
Ahogy már páran leírták, fizikai sérülés lehet az egyik ok. pl. saját lába futás közben megütötte. Fejési hibák - rendszertelen fejés, túlfejés (gép) - is felmerülhetnek. Pár napig érdemes lassabban, finomabban fejni, azonos időpontban. Tőgyinfúzió tuti megoldás, de akkor mostanában nem kell tejet innod. Tapogasd végig finoman a tőgyet, hogy nincs-e sérülés, csomó benne (mindkét tőgyfelet). Különfejés nagy segítség, hogy lokalizáld, hogy melyik tőgyfélből jön a véres tej, illetve a szűrős megoldások alkalmazásával magad is látod, hogy friss-e a vér, vagy már a tőgyben keveredett a tejjel. Tőgygyulladás esetén a vér mellett más váladékok is megjelennek , amelyek szintén leülepednek az edény aljára.
Iható-e? Mégis csak egy véres váladékról beszélünk a tejben, én szennyezett tejet emberi fogyasztásra nem ajánlok.
Enyhe esetben könnyen elmúlhat, pl. ütéstől természetesen csak belső vérzés van, ami begyógyul. De ha pár napon belül nem múlik, akkor jobb kezelni, mert akor kórokozó lehet.
Attól is lehet enyhe tőggyulladás, ha hirtelen leválasztják a kicsiket és megfeszül a tőgy. Ilyen rendszerint akkor van, ha amúgy is lappang a kórokozó, és aprócska traumára is beindul. Ezért a tőgyinfúzióval nem árt nekimenni, annak ellenére, hogy látszólag és tünetileg el is múlhat.
Mi tavaly előtt cirokszénát vettünk (vagy valami olyan szénát, ami tele volt vele), viszonylag olcsón. Az elején nagyon fanyalogtak miatta, de aztán rájöttek, hogy nem olyan rossz az. :) Ugyebár a cirok rokona a kukoricának, csak nem olyan vastag a szára és csak egyméteresre nő meg, de a levele hasonló, kicsinek össze is lehet téveszteni, ha nem látott még valaki olyat. És volt benne bőven mag is, azóta gyomként nő :D Bevallom, csak utólag tudtam meg, hogy ez a cirok, mikor idén mindenfelé kinőtt.
Valamelyik kecskének kicsit begyulladhatott a tőgye, vagy megütötték. Érdemes szűrőbe fejni, és amelyiknél vérpötty vagy apró túrós cucc marad a szűrőben, az lesz a bajos. Vagy kis üvegekbe külön tegyél a kecskéidtől tejet, és nézd meg, melyik lesz véres. Amelyik beteg, annak érdemes tőgyinfúziót nyomni a tőgyébe, ha egy-két napon belül nem múlik el. (Ha hamar elmúlik, akkor valószínűleg megütötték.)
Erős melegítés/forralás után én pár hónapja készítettem az ilyenből még tejterméket saját felhasználásra, működött (pl. ilyen ecetes paneer-t mindenből lehet, és ahhoz úgyis föl kell forralni a tejet), de tárolni nemigen lehet nyersen. Ha durván rózsaszínű, vagy csak kevés tejről van szó, inkább öntsd ki.
Véleményem szerint szükség esetén érdemes lesz báláztatni jó minőségű kukoricaszárat.Bár igazából marhának és lónak szokás adni,szerintem ebben a szűk évben egy pár darabot nem árt elrakni a kecskéknek.Rosszabb kezelni mint a szénát
de télen csak minden héten egyszer-kétszer adva is jelentős szénamegtakarítást lehet elérni.Én mindenképpen meg fogom próbálni ha sikerül szerezni.
Ez még nem az eredmény, mert a kérdést úgy idézted hogy téli hónapra.
Az eredményhez kellene még egy 1,x szorzó és akkor megkapod hogy mennyi lucernából eteted az 5 tejelő anyát és (lucernával feleslegesen) a 3 - gondolom - gödölyét télen.
A szénára egy másik képlet kell, de akkor már a szárazonálló kecskék fogyasztása is más.
A telet is beleszámolva? Az egyáltalán nem sok... Hány kilósak a ti kisbáláitok? :DDD Amikor 16 anya + bak volt nekem, én telepakoltam a fél padlást, és úgy is idő előtt elfogyott. Úgy számolok, hogy egy kisbála átlag három-négy anyának elég egy napra, a bak kicsit többet eszik. Most, hogy kevesebben vannak, tavasszal, ellés után is kerekebbek a lányok :)
Az szűk két és fél hónap. Esznek mellette mást is? Télen, mikor nem tejelnek, akkor az enyémek 2 kisbálát minimum megesznek naponta. Más forma kisbálák lehetnek azok, mint amit mi vettünk :D (Ez a baj a kisbálával. Egy eresztésen belül sem ugyanolyanok, de az áruk igen.)
Ja, igen, tavaly az öt anya + egy bakra nekem is kb. két hétig volt elég a kisebb fajta körbála széna, bár a lucerna talán jobban fogyna.
Én most azon gondolkodom, hogy van most még tavalyi lucerna, meg idei is, de mikor romlik le igazán a beltartalma? Lehet, hogy akárhogy is, hajnalban vagy valamikor fel kellene velük etetni a tavalyit?
A beltenyésztettek mindig mennek húsnak, magamnak csak egy anyától tartok meg, aki egészen más családból van, és 4,5 litert tejel egy nap. Olyan szép, csöndes, szagtalan, jól fedező a bakom, hogy nem tudom, merjem-e eladni, bár a felmenői tejeléséről sajnos nincs tudomásom. :D Amúgy az enyémek idegennel is barátságosak. Egyszer jött az erdőből valami kocogó, és tiszta kétségbeesett feje volt: a kistesóim elaludtak a mezőn a kecskékkel, akik legelés közben hozzácsapódtak az épp arra haladó kocogóhoz, és utánamentek, ott akartak tőle kuncsorogni, az meg csak futott, szerencsére felénk... :P Krézi zoli is tanúsíthatja, milyen barátságosak idegenekhez is, legalábbis akik azóta megmaradtak. Szerintem azért alakult ez ki, mert eleve nem egy, hanem 4 ember gondozza őket, bár edesanyám nélkül most már inkább csak 3, de tavaly még 4 volt.
beltenyészetesek?...hoppá! akkor Myss Tökéletes mindentudó sem mindíg profi, s csak titokban akar pogi lenni.
A kecskéknél meg, ha megmutatod, hogy ki az úr, akkor veled szemben mind jámbor és engedelmes lesz. Idegennel ugyanúgy bizalmatlanok és távolságtartóak...egyéne válogatja, hogy melyik mekkora távolságot tart.
MÁS, mindenkinek: van egy eladó 7-8 (január végi születésű)hónapos alpesi gödölye eladó. Gyönyörű a kecskejányka, viszont papírnélküli. Állítólag jó ősöktől és 3as ellésből 17000ért vesztegeti a cimborám. Ha valakit érdekel szóljon.
(Tősgyökeres állattartó a pali és igényes az állataira. Ezért merem nektek ajánlani. - Ezt nem reklám képpen, csak, ha esetleg valakit érdekel. Veszprémben található.)
Csüngő és mandula néven hallottam. Nálam, az egyik anyámnak egyáltalán nincs, a másiknak egy van, a harmadiknak meg kettő. Ez is olyan, mint szarvalt, vagy anélküli születésű...kissé olyan, hogy az ember gyerkőce milyen színű hajjal születik.
Meg általában tök mindegy, hogy van-e. Az én tudásom szerint nincs semmi szerepe (lehet nem értek hozzá). Még a fajtaleírásokban is így szokták írni, hogy csüngővel, vagy anélkül.
POGI, HT, AHT, DHT a "Miért pont kecske ?!" statikai alapképlete.
A gumicsizmáról... pedig Andreja tartott már továbbképzést, elsősorban kezdőknek ! m.Babette talán azért is javasol elsőként kedőknek hosszúszőrű kecskét...( Csízió !:)
:))...kérlek szépen, már ne is haragudj, de aki ezen a fórumon nem tudja, hogy mit jelent a POGI...hát annak még nagyon sokat kell tanulnia ! Ez olyan, mint a statika alapképlete.
(...és akkor még a gumicsizmát nem is emlitettem !:)
A szarv a baknál tud igazán jól jönni, sokkal könnyebb úgy elkapni az ágaskodó állatot, meg hát a lányoknál is jó fogódzkodó. :) Főleg fiataloknál nem mindig szívlelik a nyakörves vezetést. Igazából tényleg arra kell odafigyelni, hogy lehetőleg szarvalt és szarvatlan ne kerüljön össze, mert a szarvatlannak felsértheti a másik a fejbőrét.
Azért nem árt vigyázni a szarvatlannal sem. Kemény ám a feje! :)
Egyszer a szarvatlanom csak úgy játékból nekem támasztotta a fejét, és megnyomta - hangsúlyozom, nem megfejelt, csak erősebben nekem támasztotta a fejét - olyan szép kis "bibim" lett, mint amikor az ember nekimegy az asztal sarkának.
És olyan is volt, hogy fejés közben a szarvalt anyám össze-vissza kapkodta a fejét valami légy miatt, és kaptam egy jókorát a vállamra, de két perc múlva már nem is éreztem.
Azok most 4,5 hónaposak, és hármasellés, valaki mindenképp kicsi marad, ha kevésbé tolakodó, mint a két másik tesója. Meg már beltenyésztettek is, az is okozhatja akár, bár csak egyszeres. Mindenesetre nem is adtam volna őket olyannak, aki tartani akarja. (Féltesójuk 8 hetesen volt 14 kiló.) Mondjuk nem nőttek valami sokat az eladás óta, biztos megéri őket hizlalni? :D
Babette_: Mi az a pogi? :DDD De továbbra sem értem, miért kellene mindenképp dilettánsnak is lennie a kezdőnek. Persze biztos vannak olyanok is, de ha valaki félvállról veszi, az meg is érdemli a kudarcot. Mert ha nem dilettáns, akkor mi szükség "gyakorló kecskére"? Eleve vesz néhány jobb bébi-állatot, kis szerencsével eleve lefej belőlük 3-4 litert már a második tejeléskor, oszt elvan vígan. Nem kell diploma hozzá, az összes alapvető dolgot pár perc alatt el lehet magyarázni, fel kell nekik húzni az átgondolt ólat, onnantól már csak észben kell tartani a dolgokat. Tehát ja, leginkább pénztárca kérdése, szegény ember vízzel főz. Bár mi sem voltunk gazdagok, de inkább kiszorítottuk azt a 125 ezret, amibe kerültek az alpesiek.
krézi zoli: Aláírom, hogy a núbi és a szánentáli nyugodtabb, némelyik akár egy tehén, de az alpesi tán félúton van ezek meg a parlagi közt. Legalábbis amelyekkel eddig találkoztam, arra mindre ki lehetett jelenteni ezt. Anno 4 családdal - nem testvérekkel - kezdtem a fajtatisztázást, azokkal sem volt probléma 16 anya + 40 gidás állománykor sem, pedig ősztől tavaszig ugyebár 20-30 m2-en vannak. Elléskor kissé kevés volt a hely, de így most 5-6 anyával nincsenek túl sokan, és tavaszra nagyon megszokják a bent-létet is. Nem részesítem őket semmiféle luxusban, mint a kezes, de intenzív fajtákat szokás, épp úgy tartom őket, mint a parlagiakat. (Ahol az őshonos magyar kecske igazi előnye, a szívóssága megmutatkozik, a ridegtartás, talán már egyikünknek sem lehet cél. :) )
És persze továbbra is lehet, hogy csak én fogtam ki extra-hülye parlagiakat anno, aztán meg extra-nyugodt alpesiket. De valahogy mégis jobban bízok a szelektált állományban, mint a káosz edzette fajtában.
Itt egész jó kis eső esett az éjjel. Reggel meg is körmöltem a kecskéket szépen. Pedig nagyon kezdő vagyok...:-)
Én csak egy dolgot csinálnék másképp: mindkét kecske szarvatlan lenne, nem csak az egyik. 6 kisgyerek mellett nem volt szerencsés választás a szarvalt kecske, mert hiába szelíd, elég egy hirtelen mozdulat, és a szemnek annyi... Így Borihoz nem is engedem oda a gyerekeket, csak Pankához.
Tartok meg helyette olyat, ami első tejeléskor már ad 2-t.
nyilván, és ez a jó gondolkodás egy poginak.
csak nem kell mellé fellengzősnek lenni, meg elvárni/alapvetőnek venni, hogy egy kezdő tudja, hogy így kell gondolkodni, pláne hogy meg is tudja valósítani. nodepláne nem tudom, hogy jön ez ahhoz, hogy egy kezdő gyakorló kecskét vegyen szerintem.
:) Kedves "mademoiselle Babette" ! ( ez illik legjobban a nick nevedhez :)
...a fürjeknél az 5-ös után valószínűleg lemaradt egy szám, mert csak úgy logikus a mindössze 10-el kezdtem. Mindenféleképpen sok sikert hozzájuk az itt most nem részletezett okok miatt is , persze a kecskékhez meg kiemelten ! ( Szép napot !:)
Hozzá tenném azt, hogy még sosem kellett állatorvost hívnom azért, mert olyan csúnya sérülést okoztak volna egymásnak. Természetesen ez is előfordulhat!!!
De igazán komoly harcot egyszer láttam csak, amikor az első kettő mellé megvettük a másik kettőt. Kb. fél óra alatt rendeződtek az erőviszonyok eldőlt, hogy Bunyós Mici a király(nő) és rend is lett.
Azóta inkább csak műbunyók vannak, meg néha egy kis harc a kajáért. Igazából roppant érdekes figyelni őket, ahogy egymástól is tanulnak el fogásokat és minket is megtanítottak egy-két dologra.
Bunyós Mici mostanában pl. féltékeny és mivel ő az elsőre megfejt kecskénk, utána beáll a bejárathoz és megpróbálja megöklelni a soron következőt. Persze azok meg eszméletlen módon taktikáznak.... figyelik, hogy mikor vakarózik, vagy éppen nem figyel oda száz százalékig és akkor besurrannak a fejőrészbe.
Linda elleste tőle a technikát és amikor halálos ellenségét, Bohócot fejjük, akkor ő áll oda a bejárathoz, hogy elkaphassa.
Persze azért mi is résen állunk, hogy többé-kevésbé fair legyen a párbaj ..... meg azért a fejés is haladjon.
Most van még két kicsi, akiket szintén be kell majd szoktatnunk, de szerintem nem lesz baj. Az egyik köztük született, igaz mi neveltük fel, de ismerik. Füles, a másik meg olyan szépen nő és olyan pofátlan, hogy hamar ki fogja vívni magának az őt megillető helyet.
(Meg vagyok győződve róla, hogy előbb-utóbb ő fogja átvenni Binyós Mici helyét)
Szerintem az, hogy ki, mekkora gidát/gödölyét nevel, nem feltétlenül fajta, sokkal inkább gazdafüggő. Persze, egy kisebb testű nyilván kisebbet, de ha ekkora a különbség, akkor ott Crystalheart is elbaltázott valamit...
Ha elolvasod akkor láthatod, hogy az alpesi se nyugodt fajta.
A lankadfülű kecskéket kivéve minden kecske gyökér egymással, maradjunk ennyiben.
Főleg ha kis területen összezárva tartják őket, és nem összeszokottak.
Nálad egy család van, és szabadban legelnek, ami sokkal nyugodtabbá teszi az állatokat.
Nem mindenkinek van lehetősége egy helyről egy családot (anya lánya, vagy testvéreket) megvenni, és nem mindenkinél van több hektár amin legeltethet.
De minden fajtának megvan a maga előnye.
A parlagi lehet, hogy nem ad annyi tejet, de sokkal igénytelenebb, strapabiróbb jószág bármelyik nemesitettnél. Nekem van egy 5 éves, ami igazából csak azért maradt meg mert a lányom kedvence. De még soha fosása se volt, birja a hideget meleget, jó izű a teje, könnyen fejhető, igaz csak bő két litert ad, de ebben a melegben is adta.
Ja és felnevelt az idén két olyan gödölyét amik mellett a Te gidáid amiket elhoztam tőled csak egy halom csont... A két kiscsaj 24, és 28 kg a gidáid meg 16-18. Egy hete mértem őket.
(Amúgy nálunk tyúkot tartani a róka miatt sokkal komplikáltabb, mint kecskét. :) Nem is tudok sajnos. Amíg meg nem vettem 25 erdélyi kopasznyakút, nem is tudtam, hogy róka garázdálkodik a környéken, és hogy fényes nappal is bejára telkekre, aztán két hét múlva már csak 10 volt. Kecskénél ilyen kiszámíthatatlan komplikáció szerencsére farkasok híján nem adódhat...)
"az összes anya hallgat a nevére. ha szólítom, válaszol, ha fejéskor hívom, jön." - Ezt az én parlagijaim is tudták. Sőt, már szólnom se kellett, maguktól sorban jöttek. :) Mégis összehasonlíthatatlanul könnyebb az élet az újakkal, egymással sokkal jobban kijönnek, még ha ételről is van szó. Egyébként pedig ne haragudj, nem akartam leszólni a kecskéidet, nem is tudtam, hogy parlagijaid vannak. Persze nem akarok nagyon általánosítani köztük, hiszen ez épp egy emilyen gyűjtőfogalom, ezerféle parlagi van, katyvasz az egész, beleértjük az összevissza rövdszőrűeket, a régen importtal javított gatyásakat meg az igazi régi tincseseket is. És alpesik közt is előfordul hülyegyerek. De a legtöbb parlagi-jellemzésben azért ott van a "heves természet".
"de te csak szórjad ki az ócska kétliteres alpesidet, ha olyan gazdag vagy...:/" - Talán kéne? :) Amikor a másik 4,5-öt ad, közben az sem eszik többet, valahogy nem tűnik úgy, hogy megérné. Tartok meg helyette olyat, ami első tejeléskor már ad 2-t.
és az embereket ismerve nem gondolom, hogy bárki alkalmas az állattartásra.
vagy bármilyen önállósodásra. mármint mezőgazdaságilag. van, aki tyúkokat képtelen életben tartani, miközben egy csomó pénzt beleáldozott a tyúkházba. aztán feladja.
én csak erről beszélek.
most vettem fürjeket, és nem 5 darabbal kezdtem, hanem mindössze tízzel. mert amellett, hogy rajtuk kívül majd'200 állat van itthon, aminek a nagyrésze baromfi, nem tudom, hogy életben tudom-e őket tartani, kompatibilis leszek velük vagy ők velem. és ha máködik, akkor kapnak egy igazi házat, meg lesznek társaik.
bár ha mérhetetlen gazdag valaki, csinálhatja felelőtlenebbül...
Tudom én, épp most akarok kiszórni én is egy 2 literes alpesit, ha jövőre nem kecskeli meg magát. :) De azért jobb eséllyel lesznek jó tejelők, és persze nem a tejelés volt az egyetlen tulajdonság, amire szelektáltak.
Azért a napi 3-4-5 liter tej nem egészen a fajtatisztaság egyértelmű következménye. Tényleg egy jó lehetőség, de láttam én már 1.5 literes szánentálit és ugyanilyen szar núbiait is.
Persze, akad. Minden év azonos időszakában ugyanazok. Én egyébként csak azt mondom, hogy ha valaki legalább olvasni megtanult, az innen-onnan könnyedén össze tud szedni annyi információt, hogy egy-két kecskét mindenféle komplikáció nélkül tud tartani. Az pedig, hogy valaki fajtatiszta alpesivel kezd avagy akármilyen keverékkel, csupán pénztárca kérdése.
Előbb-utóbb úgyis be kell szerezni, mert napi 1-2 l tej az nem állapot. :) Mondjuk nekem volt napi 3,4 literes gatyás parlagi is, de bolond volt az is, mint a többi, hamar eladtam.
De nem pontosan értem, mire akarsz célozni. Biztosan máshol is találna olyat, aki fajtatiszta állományból vette az állatait, de nem akar tökölni a gidák magas áron való kiárusításával, sem a vágásukkal, nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen. A törzskönyv persze egyfajta garancia a jó lehetőségre, és még talán legális is a tranzakció, ehhez nem fér kétség.
A hosszú szőrű (tincses parlagi általában, ha ilyenről van szó) a láposabb, szúnyogokkal bőven megáldott vidékeken alakult ki, ilyen területeken még ma is lehet, hogy jobb választás, mint egy rövid szőrű, fényes bundájú.
Bocs, elhiszem. csak kissé nagyon röviden fogalmaztál.
Mostanság elég sokan elcsodálkoznak rajtam, és azt hiszik olyan könnyű a kecsketartás. Sok városi is közölte velem:
- Aranyosak a kecskéid.Én is gondolkozom a kecsketartásban, mert azzal rengeteg pénzt lehet megspórolni és nem is kerül sokba a tartásuk.
Na itt szakad el a cérna. S bár tényleg igyekszem könnyíteni a magam dolgát, egész nap legelnek a falu határában. Ezt látják, ezért gondolhatják, hogy könnyű és olcsó is. A többi munkát nem látják(most szerencsémre, mert tuti árulkodnának páromnál, hogy nagy pocakkal mit művelek...pszt!) és azt, hogy pl idén mekkora görcsölés a téli takarmány készlet betárazása. főleg, ha úgy kell megvenni.
Nekem abból a szempontból tényleg könnyű, hogy gyesen itthon vagyok eész nap. ha van munkahelyed, gondold meg. nem lebeszélni akarlak, ne érts félre.
Mindenek előtt a kaját szerezd be, utána ráérsz kecskét nézni. Én fajtát nem írok, de nekem a hosszúszőrű a zsánerem.
Azért azt lásd be, hogy néhány kecskéhez nem kell egyetemi tanárnak lenni. De többhöz sem, én sem vagyok az. Vesz egy könyvet, abban minden benne van, mit lehet elrontani?
Több százezer? Nem egy állományt akar, csak egy-két állatot. :)
És ha nem mezőgazdász végzettségű, a szakkönyvet akkor is kiolvashatja. Azért nem kell túlmisztifikálni néhány kecske tartását. Nem igénytelenek, de azért nem is olyanok, mint egy kényes telivér. Én sem vagyok mezőgazdász, sőt programozóként végeztem. Igaz, mi parlagiakkal kezdtünk, de ugyanolyan tartás mellett akár kezdhettem volna alpesiekkel is. (Vagy két év után meg is vettük az első fajtatisztákat.) Mert a parlagi ugyan a gazdát nem tudom, mi pluszra edzi, de az átlag szomszédot nagyon hergeli a folyamatos hierarchia-harcuk, annyi szent. (És a legtöbb parlagi bak, amit eddig láttam és éreztem, olyan büdös volt, hogy elmondhatatlan.)
nem agrár végzettségű embernél ezek szerint normálisnak tartod, hogy rögvest többszázezer forint értékű állaton tanuljon, szerinted normális, hogy valaki nem 10-20 letojt tyúkkal kezd, hanem vesz többtízezer forintért fajtatiszta csapatot? mert ezek szerint igen.
Hát hülyeség ellen nincs orvosság, de annak úgy is kell, azt szoktam mondani. :)
Most komolyan a papír nélküli parlagi árát hasonlítod a törzskönyves alpesihez? Ha már egyszer úgyis papír nélkül veszi, akkor oly mindegy, inkább vegyen alpesit. És amúgy is gödölyéről van szó, nem ivarérettről, sokkal kisebb az árkülönbség.
Bár gödölyét valószínűleg csak jövő tavasszal fog találni, ilyenkorra már minden jót eladtak.
mekkora neked a nagy árkülönbség? egy ivarérett parlagi bak már van 12ezerért, egy (valóban) fajtatiszta meg 60-80-tól kezdődik. és akkor a törzskönyvesekről még nem is beszéltünk.
hirdetnek 20-30ért fajtatiszta anyákat, de azokkal mindig gyanakvó vagyok (azért szoktam hegefecót kérdezni)
2. ha mégse megy neki, mégse akkora a kára. soka nem tudják, milyen a kecsketartás.
mondok példát: idejön, hogy megnézze közelről, milyen a kecske, de nem mer hozzányúlni.
tejet akar, de megvesz két idei példányt. hazaviszi, majd megkepődve tapasztalja, hogy mindent megeszik, pedig elmondtam, hogy vagy vegyen villanypásztort,, azt oda keríti, ahova akarja.
most a kecskék ki vannak téve egy ócskavas telepre...
Szerintem meg először el kell olvasni a szakkönyvet, onnantól már nem lehet akkorát bakizni, hogy komoly baja legyen. Olyan nagy árkülönbség nincs köztük.
Miért kellene parlagival kezdeni? Parlagiban nagyon könnyen ki lehet fogni valami idióta állatot, az alaptermészete igen heves. Én alpesit javaslom - bár van nála nyugodtabb fajta is, de van olyan ellenálló, mint a parlagi, alkalmazkodik olyan jól a hazai klímához, és legalább fajtatiszta, jól tejel. Persze nyilván elfogult vagyok, de mivel nekem volt alpesim meg parlagim is, nem látom értelmét, hogy utóbbival kezdjük.
kiflee83: Nekem van olyan alpesim, amelyiknek van csüngője a nyakán, meg van olyan is, aminek nincs :d SZületett m,ár olyan, amelyiknek egy volt, és most megtartottunk egy olyat, akinek a füle alá csúszott az egyik "fülbevalónak". :D Szóval ez nem sok mindent határoz meg.
Én is azt gondolom, hogy nem kell feltétlenül egy drága kecskébe beruházni elsőre, amivel esetleg könnyebb kudarcot vallani. A parlagi valszeg jobban tűri az esetleges melléfogásokat.
(szegények.... ha tudnák, hogy "elsőautó"-nak ajánlgatjuk őket)
Egy barátomnak van 3 kislány, és egy gida, ő azonnal megigérte nekem hogy jövőre ad egy kislányt, ha megellenek az övéi, de valószínűleg addig nem birok várni...
Ez úgy van,hogy én tartom a kecskéket:legeltetem,fejem,trágyázok,de mindenki belebeszél.Jobban járnék,ha megenném,mint ennyiért elpazarlom,de hogy szóba jött a vágás,Micikének nagyon megnőtt a rajongótábora.
:) ...hát...hát Erzsike ! ( ez tényleg hófehérke :)
Azonban igaza van, jobban mondva kitünő üzleti érzékkel bír G.Clooney, amikor a reklámárat javasolja. Gondolj csak bele, mikor farmert vásároltál annak az ára is mindig 9-sekkel végződött és fogyott, mint a cukor.
Ha sikeresen eladod Micikét a javaslattevőnek jár a "farkapénz" !
Bár a fényképen pont az nem látszik, de csak nem "farkatlan". ( Jó vásárt !:)
Én 15-ért adom a normálisnak ígérkező alpesi lányokat - papír nélkül -, és még így is aggódom, hogy nem züllesztem-e nagyon a piacot... De én megadok minden infót, onnantól már annak a felelőssége, aki megveszi.
Tényleg érdemes minimum 2-ben gondolkodni. Azt is érdemes előre eldönteni, hogy szarvaltat vagy sutát (szarv nélkülit) akar-e az ember, a suta kisebb eséllyel szúrja ki véletlenül a szemet. :D (Persze valószínűleg kevés félszemű kecsketartó van, de nekem már néhányszor hagyon kevés kellett volna :P )
Ja, bak nélkül se lesz gida, szóval a baknak elérhetőnek kell lennie. Viszonylag kevesen adják kölcsön vagy engedik a másét a sajátjukhoz, betegség-elkerülés végett.
Azt javasolnám, hogy mindjárt kettőben gondolkozz. Ha kicsit veszel (de ha nagyot is) egyedül nem érzi jól magát és sokat fog sírni. Főleg, hogy kb. két hónaposan választják le az anyjától és utána mindjárt egy idegen környezetbe kerül.
Nem vagyok benne biztos, hogy fajtatiszta gödölyét kahatsz tízezerért, de próba szerencse.
:-)
Ha javasolhatom, akkor elsősorban itt a fórumon nézz körül, részben itt egymás között kicsit olcsóbban adjuk/adják a kecskét, és nagyobb eséllyel kapod azt amit szeretnél, mint ha máshonnan vásárolsz.
Növendék kecskét nem kell feltétlenül kukoricával tömnöd, de jó minőségű réti széna és lucerna bőven kell, hogy legyen.
Ha esetleg a teje nem is ízlene, nagyon finom sajtokat és joghurtot lehet készíteni a tejéből.
(ha szereted a gyümölcsfáidat és a bokraidat, akkor igen magas kerítéssel védd őket)
Mindenképpen fatatiszta kis kecskét szeretnék, és nem sürgős a tej sem. Állat szeretetből tartanám, de ha van kecske a portán, akkor megkóstolnánk a tejét, és esetleg készítenénk belőle vajat, sajtot, vagy ha nem jön be az íze, akkro eladni a tejet... Húsát nem hiszemhogy megennénk, bár gyerek koromban, 1 kecskét vágtunk, gondolom én is ettem belőle...
Nyilván nem fogok variálni 2-3 ezer Ft-on egy gödölye vásárlásánál, de 10 000Ft alatt szeretnék maradni mindenképen...
Igen érdekesen néz ki a takarmány ára már most is a környéken, szóval ... hát nem tudom, de az biztos.. :))
Gondolom tejelő kecskét szeretnél. Választék van bőven az 1 literestől mondjuk az 5 literesig.
Kérdés, hogy mennyi pénzt szánsz rá, mennyire sűrgős a tej. Vehetsz kicsiket, gödölyéket de lehet, hogy nemsokára a széna/kukorica mizéria miatt alkalmi vételben vásárolhatsz jól tejelő anyákat is.
Parlagi, szánen, alpesi, núbiai....esetleg ezek keverékei...
Én parlagival kezdtem....mint nagyon kezdő állattartó, jó választás volt...túlélték a kezdeti csetlés-botlásokat.
De a tréfát félretéve a kecske nem igénytelen állat.
Teljesen mindegy miféle-parlagi, búr vagy szánen...sorry de nem sorolom fel mindet-de ha csak 1 liter tejet vagy 1-2 gidát akar az ember, akkor igényes az alábbiakra:
Takarmány minősége-mennyisége, külső-belső élősködő elleni védekezés,körmölés,és nem igazán szeret egyedül. Ha nem vigyázol bármit megeszik, nem azért mert éhes, hanem mert csak. Megfelelő hely kell neki.
no este van, csak ennyi jut eszembe :S
Jaaa és minden kecske önálló személyiség, nincs 2 egyforma.
Javaslom új barátunknak olvasson vissza, majd a céljainak megfelelő fajtát válasszon :) Kecske nélkül lehet élni, de ha egyszer beleszeret mindíg lesz kecskéje!
Én nem irtam hogy ingyen akarok állatot tartani...! Azt sem hogy nem veszem meg neki ami kell! Annak a több mint 200 növendék csirkének is megadok mindent amit tudok, 5-6 féle gabonát, vitaminokat, ásványi anyagot, fajtánként külön válogatom, megfelelő szigetelt ólat épitek nekik.. stb...
fajta tekintetében plüst ajánlanám, vagy a müanyag figurásat.
Ha egy kis fáradsággal átolvasod csak az ezévi hszeket, akkor rájössz, hogy minél jobb minőségű(és nem kerti/falusi szemeten/gezemicén-ami lángos szokott lenni) tartod a jószágot, akkor visszahozza az árát. ha silány minőségen teng, akkor viszont ráfizetés+ állatdoki. nem csirke a kecske, hogy a kertben termő füvön őszig eléljen.
nekem pl nagyon meggyűlt a bajom a hozzánk járó gyerek sereggel, mert szinte kivétel nélkül a csüngő kocánk dagonyájába dobálták a mindenféle hozott ezt-azt-amazt. Szegényem meg csak nézett, hogy ezt egye meg aki hozta!
A lényeg, ha ingyen akar állatot tartani, akkor maradjon inkább a ts plüssöknél. azoknak még a falusi gezemicét sem kell összegyűjteni.
A disznók is igényesek, ha hagyják őket.....sajnos nem szokás. Itt a faluban hülének néztek, amikor a boltba a kis cucuval sétáltam le a boltba. viszont sosem panaszkodom, hogy nem neveli fel rendesen a fialmányait.
ami elél mindenféle falusi gezemicén, és kerti/konyhai hulladékon, bár szerintem minden disznó ilyen, abban kellene gondolkodnod inkább :) :) fajta? pl.: vietnami csüngő hasú, mangalica...
Na ja, inszeminátor :) az van hát, minden szarvasmarha telepen :) , de honnan veszel kecske spermát? A tavasszal adtam le egy megrendelést, de még nem érkezett be az országba
Elragadt az állat tartás... Idén keltettem csirkéket, van jónéhány, és elgondolkodtam egy kecskegida vásárlásán is.. Tejelő, jól fialó fajta érdekelne, ha van ilyen, ami elél mindenféle falusi gezemicén, és kerti/konyhai hulladékon, bár szerintem minden kecske ilyen... Milyen fajtát nézegessek..?
Orfűvel, meg az egész környékkel valóban nagyon szép lehet, épp csak északi oldalon van, és nem lehetne szubtrópusi éghajlatot kedvelő növényeket termeszteni :) És sajnos a hegyen túl, délen meg kissé sokan "barnultak le", ahogy hallottam több helyről is.
Ezzel én is így vagyok, jut elég víz mindenre a magam kis kerjében, pedig ez homok. (Sokat segít a talajtakarás.) A kecskék is csak kútvizet isznak, meg a háztartásba is az megy a mosógépen kívül.
A kiszáradás a leginkább a Homokhátságon jelent ptoblémát, ahol mindigis küszködtek a futóhomokkal és a kevés csapadékkal, a '60-as évek óta pedig folymaatosan szárad ki. Ez Magyarország kb. 1/10 része. A végén az lesz, hogy akácot kell mindenhova telepíteni a Kunságon, mert az bírja. Bár szárazság meg homok ide vagy oda, az akácbozót a kecskéknek is ideális, szóval még az ilyen irányú állattartás is gazdaságos opció lehet azon a térségen.
Én azt gondolom, hogy azok a híres vízügyi szakemberek tavaly "véletlenül" kicsit sokat eresztettek le a Balatonból, ami miatt most éppen bokáig ér benne a víz...
Nálunk egyébként sehol nincs patak, a területen vannak viszont kutak, én pedig locsolok mint az állat.
Ah, dejszen a Mecsekben állítólag (meg a radart figyelve) nem olyan kevés a csapadék, jégeső meg az elhárítónak köszönhetően szinte nincs is. Én Pécsváradot néztem ki, egész szép helyen van... :)
A fagyasztott kecsketejet az oldódó lúg sárgára színezi, benne a még fel nem oldódott lúg narancssárga. És kopog is az edény oldalán. A fagyasztott állag miatt picit rázogatni kell, hogy ne karamelizálja a már feloldódott tejet. Kb. 25 perc alatt oldódik fel rendesen.
Desztillált vízzel ugyanez a folyamat néhány perc alatt lezajlik.
2. Ja,ha az esőtől is...... akkor rendben van. Akkor nem kell gazdálkodni, csak temetkezési vűllalkozást kell nyitni, két temetővel. Az egyik neve legyen mondjuk: "Szárazság miatt éhen haltak" .... a másik meg : ?????
3. Ha kisarkítod a kérdést, akkor is azt mondom, igen. (csak gondolj a különböző nemesfém-bányákra, a szuper, szupra...stb..vezetőkért megkezdődött harcra)
4. Mindjárt adottak lesznek, ahogy nem lesz elég ennivaló.
Egyébként senkit sem szertnék meggyőzni az igazamról, már csak azért sem, mert jó lenne, ha nem lenne igazam és Mo. pl. száz év múlva sem változna át sivataggá.
De azért felmerül bennem valami. Mondhatád, hogy a mai tudósok fele mondja csak, hogy özönvíz, meg felmelegedés jön és a másik fele tagadja és azt mondja, nem kell tenni semmit.
De, ha már esetleg a gyerekeink megérik az elsivatagosodást és a többi szart, akkor a tudósok (akik most ezt tagadják) azt mondják majd:
"Bocsi, tévedtünk!" ??????
Nem vagyok sem zöld, sem természetvédő, csak egy ember akiben felmerül néha a kétely: Quo vadis?
Ah, erről már láttam képeket, ugye itt vannak akkoram nyugati óriás-monokultúrára tervezett mezőgazdasági gépek, amiket itthon kb. soha az életben nem fognak használni? :D
Ha anno nem állították volna le a csatornázást, most elég volna a föld melletti csatornából a vizet a magaslatra szivattyúzni és kész. :) Ma már bármilyen megoldás túl nagy befektetést igényelne. Kíváncsi vagyok, mikor lesz megint annyira kritikus a helyzet, hogy újra megérje valami. Aztán hogy az adott helyen melyik a célszerűbb, azt a vízügyi szakemberek feladata eldönteni. Mindenestere ha ma termőföldet kellene vásárolnom, biztosan nem vennék olyat, ahol közel s távol nincs egy patak sem.
Szia!
Még arra figyelj, hogy a lúg is fehér meg a tej is, így előfordul, hogy nem oldódik fel rendesen a lúg és nem veszed észre. Szóval nagyon fontos, hogy a lúgkristályoj teljesen feloldódjanak. A másik meg, hogy a pudingosodás nem azt jelenti, hogy már megáll benne a kanál, mint az igazi pudingnál csak éppen hogy elkezd pudingosodni.
Sok sikert a szappanhoz!
1. De nem is kell tőle jobban bepánikolni mint máskor.
2. Ilyen is van sajnos, esős időszakban is.
3. A mostaniért az okostelefonok a felelősek?
4. A technikai feltételek adottak csak a gazdaságiak nem.
Abban az időszakban kezdték el kiépíteni a csatornákat és szabályozni a folyókat. Az utóbbi kényelmesebb időkben ezeket a fejlesztéseket sajnos elhanyagolták, sok csatornát mocsarasodni hagytak, vagy be is temettek, pedig korábban az volt a cél, hogy ne is lehessen túl nagy terület elérhető víz nélkül. Pedig most jól jönne a stratégia, és ez még csak nem is rendhagyó időjárás a Kárpát-medencében. Itt a medence-jelleg miatt bent rekedhet a hideg és a meleg is.
Ha szemes (nem tört szem), és nem zsizsikes/molyos, akkor nyugodtan megveheted. Nem tudom mennyit romlik a minősége, de a másodéves kukorica még jó szokott lenni.
Zabot és kukoricát adhatod szemesen is, a másik kettőt viszont csak darálva, mert nem bírják szétrágni, egészben átmegy rajtuk.
a különböző takarmányok mennyi ideig tárolhatóak be? Tudnák venni ~7500ért előző évi kukoricát, mennyit romlik a beltartalom ha egy évre való mennyiséget vennék? Ti a kukoriát zabot buzat arpat szemesen vagy darálva szoktátok nekik adni?
Biztosan igazad van, csak éppen a lényeget nem írtad le:
1/ Ez a mai mezőgaszdászokat és állattenyésztőket nem vígasztalja.
2/ Az ilyen száraz időszakokban bizony emberek is állatok is éheztek...és éhen is haltak.
3/ Az akkori szárazságot nem az emberi civilizáció és fejlődés okozta....míg ma ez tendencia lehet.
4/ Nem voltak meg hozzá a technikai feltételek, hogy nagyobb területeket relatíve gazdaságosan öntözzenek, úgyhogy erre találták ki az imát és az esőtáncot.
Persze nem muszáj öntözni. Lehet nekiállni a datolya és narancsültetvények telepítésének.
Úgy vettem észre kicsit lappadt a dagadás. Az étvágya, kedve jó, ahhoz képest főleg amilyen meleg van. Hajnalban volt egy nagy zuhi fél órát szakadt az eső tiszta szauna:(
A darazsak holnapra maradnak, viszont hangyák ezreivel végeztem bár néztem este maradt még vagy százezer.
Más. A szappankészítőknek: tudnék átadni NaOH-t, átmentem Dunaszerdahelyre ott szabadon lehet venni de egy kartont sóztak rám, az 12 kg. Ennyivel még a mennyekben is szappant fogok főzni :/
1 kg kiszerelésben van és, sokkal kedvezőbb az ára mint nálunk.
:) HurrÁ ! Kedves Zsuzsa most már csak azt mond el hova zárjuk a gyereket meg a kutyát ill. a gyerekeket meg a kutyákat ? ( a tehetősebbjére is gondolva :)
Külön-külön vagy egybe ? A többi már gyerekjáték...azt a kutyafáját ! ( nekijje-kössz !:)
Létezik más verzió is természetesen, de ez egy egyszerű, bevállt receptem. Pár hétre elegendő mennyiség egy családnak...
Lúgot én a creativiky.hu oldalról rendeltem, mert nincs a közelemben bolt. Néhol bioboltban is lehet kapni.
Ez egy sima, illatmentes recept. Azért kell a fagyasztott kecsketej, hogy a lúg mikor reakcióba lép vele, ne karamelizálja a benne lévő cukrot. Ettől csúnya barna lesz. Ha fagyasztod, akkor viszont szép sárga! 4 hétig kell érnie, amíg a szappanosodási folyamat befejeződik, és tökéletesen alkalmas lesz fürdésre. Elrontani lehetetlen, max. kézmosónak, vagy mosószappannak jó lesz. De újra fel is lehet használni.
Még sosem sikerült elrontanom..
Van szappan és kecsketej szappankészítés oldal is az index fórumok között, érdemes olvasgatni, ott is rengeteg információ hever.
Szappankészítés menete: (idézet következik)
Mi kell a szappankészítéshez?
Egy jól szellőztethető konyha Védőfelszerelés (kesztyű, köpeny, szemüveg) Konyhai mérleg Egy törhetetlen, nem alumínium, fedeles edény a lúgoldatnak Rozsdamentes edény a zsírok és olajak felmelegítésére Keverőkanál (ne fa!) Szappanöntőforma Egy jó recept Növényi zsiradék Desztillált víz Lúg (szilárd szappanhoz NaOH, folyékonyhoz KOH). Színező, és/vagy illatanyag
A hidegeljárásos szappankészítés lépései:
Válasszunk egy jól szellőztethető helyiséget, ahol el akarjuk készíteni a szappant! Vegyük fel a védőszemüveget és védőkesztyűt! Használjunk hosszú ujjú védőruházatot és védőköpenyt is! Zárjuk el a kutyát és a gyereket! Mérjük ki a desztillált vizet egy hőálló, nem törhető, tetővel rendelkező tartóba! Ehhez fogjuk a lúgot hozzátölteni. Alumíniumot nem használhatunk, mert az reakcióba lép a lúggal. Mérjük ki a lúgot, és óvatosan kevergetve adjuk hozzá a desztillált vízhez! MINDIG A LÚGOT ADJUK A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET! Vigyázzunk, hogy a keletkező gőzöket ne lélegezzük be! Helyezzük a tartóra az fedelet! Egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet. Helyezzük a tartót hideg vizes fürdőbe, hogy lehűljön. Ha eléri a kb. 40 fokot, akkor fogjuk hozzáadni az olajokhoz. Az eljárás lényege, hogy az olajkeverék és a lúgoldat egyforma hőmérsékletű legyen. Amíg a lúgos víz hűl, olvasszuk fel a szilárd zsírokat, és adjuk hozzá az olajokat. Ha csak folyékony olajat használunk a szappanhoz, akkor melegítsük fel az olajokat, hogy az olajkeverék is elérje a 40 fokot. Vegyük le a tűzhelyről! Öntsük át a lúgot a zsiradékhoz! NEM FORDÍTVA! Kevergessük, míg puding állagú nem lesz! Ezt az állapotot nevezzük "trace" állapotnak. Rásegíthetünk botmixer használatával, így gyorsabban elkészülünk. Ebben a stádiumban lehet a színező-, illetve illatanyagokat hozzáadni a szappanunkhoz. A színezett, illatosított szappanmasszát töltsük ki formába, takarjuk be, és ne is nézzünk rá 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Ekkor még tart a szaponifikáció. Azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz. 24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga.
Kolbász:
20kg színhúshoz szoktam venni még 5kg sertés zsírszalonnát darálva. Ha bakról van szó, akkor 5kg lapockát vagy combot is. Egy babafürdőkádban keverem, teszek bele pirospaprikát, sót, őröltborsot, pici bazsalikomot, és elég sok fokhagymát, mert én úgy szeretem. Szóval semmi extra nincs a receptben. Venni kell még sertésbelet is hozzá, hurkatöltőre húzva töltöm. Aztán mehet a fagyasztóba, vagy a füstre.
Hát nálunk sajnos a rend "vastagsága" nem indokolta a forgatást. Simán megszáradt az a kevés így is. A föld felére már rá se ment a traktoros, mert ott még kaszálni se volt érdemes. Még az a csoda, hogy egyáltalán ennyi is kinőtt, mert az előző kaszálás óta nem volt érdemi eső.
Még szerencse,hogy 4 hét után tegnap felbontottam eggyet,különben dobhatnám ki az egészet!Van olyan,amelyiknek teljesen sárga a közepe.Valóban megszegtem ezt a 6 hetes szabályt,de ennek a lucernának még akkor is renden kellett volna maradnia 1-2-napot....
6 hétnél frisebb szénát nem adunk az állatoknak, és akkor nem okoz emésztési problémákat :) Egyébbként nem volna gond, ha zöld a széna/lucerna, a nedvesség tartalom a mérvadó, nem a szín
Ebben a nagy szénapánikban sikerült 50 kisbála olyan gyönyörű ,szép zöld lucernabálát vennem,hogy most bonthatom szét mind az 50-et és szárítgathatom!Mondtam a gazdának:basszus,ezek nagyon nehezek!
Erre ő:Most tömörebbre van állítva a gép,azért ilyen nehezek.Én a hülye elhittem....
Tegnap világosodtam meg:3 kecském felfúvódott ,ekkor jobban megtapogattam,vannak benne teljesen zöld részek!!!
Az elöző 50 bála,és a nagygurigás is tökéletes volt,ezzel meg sportolhatok pár napig.
Mindíg tőle vesszük a szénát,így még nem jártam!
Ha azt veszem,végül is szerencse,hogy a kecskék jelztek,mert egyébként télen igen csodálkoztam volna,miért rohadt és fekete a szénakészletem fele....
Egyszer, régen, Horváckája országban, mikor se árgyélus, se swábish nyelven nem adták meg az étlapot és találomra húztunk bele a családdal... akkor. De az nagy élmény volt. Itthon derült ki, hogy kecskét ettünk! :-D
Orvosnak szóltam, kettőnek is, de egyik sem ért kecskéhez... Mekmester meg van otthon, négy lábon jár és kedvesebb, mint a kétlábonjáró dísztdoktorok sokasága :-) Nem ismerek normális állatorvost a környékemen (Kerepes).
Ha nincs törés talán jó esetben csak zúzódott. Nincs seb? Nem dagadt? Ha eszik-iszik-kérődzik- mozog/még ha 3 lábon is egyenlőre/ akkor nem indokolt a kés. Zúzódás gyógyul 1-2 hét alatt. De ha romlik az állapota, ne várj, feltéve, ha nem hívsz orvost.
Volt már a történelemben ennél szárazabb időszak is, biztos rémlik hallomásból, hogy ki-kiszáradt mnár a Fertő-ró meg a Velencei-tó is... :) A Kárpát-medence ilyen, ezzel nincs mit tenni. Amikor idén forróság volt, akkor az Európa-hőtérképen kishazánk szinte pirosan világított.
Remélem, hogy "csak" csípés. Figyelem. Keresztlányom mondta, tegnap délben még nem látta, este visztont már ott volt. Mondjuk amennyi fura rovar van mostanában... májusban megcsípett valami/k 9 helyen a lábamon nem vettem észre mi az de a doki síkítófrászt kapott telenyomott szurikkal 2 napig kóvályogtam tőle, akkora lett a lábam mint a derekam a térdem még mindig fáj.
Ez a száraz meleg nagyon kedvez a dögöknek rengeteg a hangya meg a darázs a legelőn...
Sziasztok! Kecske faggyút keresek. Kb évi 200 kg-ra lenne szükségem, bárhonnan az országból. De 1-2 kg is érdekel. Ha tud valaki segíteni, vagy tud valakiről aki tud, annak hálás lennék.
Azt gondolom, hogy az elkövetkező évek is a szélsőségek évei lesznek, egyre inkább. És inkább a száraz forróság lesz a jellemző, mintsem a sok csapadék.
Akkor pedig szénát/lucernát is csak az fog tudni termelni, aki időben beruház egy profi öntözőrendszerre. Ami persze emeli majd a széna árát, csökkenti az állatállományt és emeli az élelmiszerárakat.
Remélem, csak rémeket látok.
(nem tudom, hogy mekkora bálákat készítesz, de én már 3 éve is ötezret fizettem egy 120*120-as báláért (akár széna akár lucerna), tavaly 6-6500-at, úgyhogy ma, amikor a pasi hétezret mondott igazából majdhogynem örültem neki)
2 napig nem voltam itthon, mire hazaértem az egyik anyámnak valami duzzanat lett az álla alatt. Nem fájdalmas tapogattam neki nem körülhatárolt csomó, szimmetrikus olyasmi mint egy puhább hematóma, eszik, legel, kérődzik láthatólag nem zavarja - engem viszont igen-... Mi lehet ez? 2 hete ellett ugyan olyan egészségesnek tűnik mint eddig kivéve, hogy olyan mint egy hörcsög. Szeme, pofája nincs bedagadva csak az álla alatt. A képeken látszik. Köszönöm ha valaki tudja mi ez mit kell csinálnom.
Mifelénk 8000 a kukorica, a búza. És folyamatosan emelkedik az ára...
Szalmát jó minőségűt vettem 160-ért. És eszik is, pedig almozni vettem.
Kecskét, nyulat, mindenki 2 Ft-ért akar venni a legtöbb vásárban. Annyiért inkább etetem, és frissen levágom majd magamnak. Persze sokan adják is fillérekért....
Azért nagyon kíváncsi vagyok az alakuló takarmányárakra.Legyen szó szemesről, szálasról, vagy épp arról, ami ezeket felfalja :)
Van amit veszek, van amit eladok, így mindkét részről érintett vagyok. Azért nézegetve a takarmányárakat nagyon érdekes a malac-ár tavalyit is hajazó magassága. Felénk a választási malac 15.000. Ki lehet számolni mennyire ráfizetés felnevelni. Még emlékszem, mikor plussz malacot csempésztek az eladók a vett mellé az utánfutóra. Vett az ismi 6-ot, hazaért tízzel. Nagyon remélem nem jön el újra az az idő!
Úgy valahogy, olyan ez, mint a kecskénél, a szélsőségek egyik irányban sem előnyösek. Nagy termésnél az ár lemegy az önköltségig, ha marad az előző évi készletből, és a következő év nem mutatja gyengének magát, akkor pedig csak veszteséggel lehet azt eladni, de muszáj, mert különben tönkremegy és az még nagyobb veszteség.
Az ilyen szélsőségesen száraz évben pedig szintén bukó a dolog az átlagos évhez képest, hiszen senki sem fog 15ezer forintot adni egy báláért - ami az átlagos jövedelmezőséget jelentené -, amikor tavaly 3 ezer alattról indult. Ez egy szerencsétlen konsteláció következménye: 2010-ben az átlagnak majdnem a duplája volt a csapadék, emiatt hatalmas készletek maradtak 2011-re, ami egyébként már egy kifejezetten száraz év volt, sok helyen kimaradó második kaszálással, de az árszinvonal ezt nem követte az előzmények miatt.
Ahogy pedig a fecó írta, a szálastakarmány fajlagosan drága szállítási költsége miatt a régiók közötti különségek nem nagyon aknázhatók ki úgy, mint mondjuk a gabonáknál.
Zabszalmát eszik-e? Nem, nem eszik, FALJÁK! Félre a tréfával, igen, szeretik. Mivel van rá lehetőség, elsősorban zabszalmát szoktam elraktározni, és ellések idején ezzel "almolunk". Idén lucernával vetettem zabot takarásnak. A probléma a tárolásnál, hogy viaszérésben levágva, a kalászt az egerek is kedvelik, de a kombájn alól kikerült szalma sem tárolható 7 esztendeig.
Száraz helyem van, de az idő vas foga mindenféle szénát, szalmát megront pár év alatt. Almolni még jó, de etetni már nem. Pl. lucernában lebomlik a fehérje, stb, és küllemre talán nem rossz, de beltartalomra már silány.
Nem futottunk össze pár napja? mert szóról szóra ezt hallottam. És siralmasan bólogattam, hogy elhiszem.
Viszont az élet apró örömei(nekem hatalmas) van zabszalmám, és csodálatos és tömör és hatalmas bálák!...ennyire még a karácsonyi ajándéknak sem örültem még!
Persze, hogy "mindent" lehet, bár vannak kivételek, pl. : juh sajt, tehén sajt, sas sajt, mangalica sajt, stb. ezekkekkel ne is próbálkozz, kecsketejből nem jön össze :)
szóval lazíts, a "minden" alatt a típusok értendőek
Kereslet-kínálat - az árakat igazából, ilyen ősi törvényszerűségek határozzák meg.
Különben hiába olcsóbb egy ezressel a bála a szomszéd faluban, ha az utiköltség 2000, két bálánál már egálban lennél, de az idő is pénz, míg elmész, meg a helyi gazdától jövőre is kapsz....
Basszus Crystalheart, vedd már tudomásul, hogy Te /meg én is/ kecsketejből csinálsz sajtot. Az soha nem lesz olyan, mint a bolti tehén. Egy kicsit ereszd már el a fantáziádat, mindened megvan hozzá, oltó, kultúra stb., hidd el, remek dolgokat lehet csinálni.
Nálunk azért /is/ van kukorica, mert ahhoz jutunk hozzá legkönnyebben, időnként azért előfordul zab és tritikálé is. Apasztás után pedig csak minimálisat kapnak.
Elvileg minden növényt el lehet adni biomasszának, még ha önköltség-közeli áron is. A kertészetek is egyre gyakrabban vesznek át ilyen önköltségen talajtakarásnak valót. Csak nem rohad rá senkire, de talajtakarásnak még a rohadt is jó :)
Közülük már csak 3... Összesen 6 lány, egy bak. Egyik csapadékos évben nagyon drága volt a széna, és kénytelenek voltunk ősszel eladni őket, azóta meg az az ember is eladta, mert külföldre költözött. Szóval már azt sem tudjuk pontosan, hol vannak, valahol a Csepel-szigeten, állítólag.
Jogos....és nem is volt véresen komoly az állításom.
Viszont érdekelne, hogy mi történik egy jó évben?
Széna- lucerna rogyásig, az árak lejjebb mennek és a termelőnek a nyakán marad egy csomó eladhatatlan bála, hiszen az országos állatállomány nem változik.
Sőt, hogy nehezítsem a kérdést....legyen hét bő esztendő, vagyis nem lehet áttárolni a bálákat szűkösebb időre.
Viszont a költség akkor is költség, ha a költséghányad kisebb is lesz.
Nálunk a talajvíz egyöntetűen mindig 10-15 méteren van, más talajokon és más geológiai viszonyok közt valószínűleg elég más átlaghoz számítják az idei arányt, de ezt már kitárgyaltuk korábban. :) Mindenesetre az időjárás idén itt kedvezett. A tavalyi nagy őszi aszály viszont valóban megviseli a növényeket, főleg a gyümölcsfákon tapasztalom.
Nekem nincs földem, szóval statisztikát nem tudok mondani, de az időjárás errefelé idén elég jó volt, a fű dús, a kukorica rendesen kiszemesedett, a kertemben pedig alig kellett locsolni, közben napsütés is volt elegendő, és a jég is elkerült. Mindez minimum 5 km-es körzetre igaz, annyit látok/járok kb. be. Ahogy a met.hu-t figyeltem, és amit a somogyi rokonaim elmondtak, abból az jön le, hogy az ország jelentős, főleg DNY-i részén hasonló lehet a helyzet, persze a takarmányárakat már az is képes felnyomni nagy körzetben, ha néhány megyében hiány van.
Az első kaszáláshoz egyébként nem a tavaszi eső hiányzott elsősorban, hanem a tavaly szeptembertől idén februárig le nem esett. Hozzáértő gazda március elején megnézi a talajvíz szintjét, és kábé 10 évből 8-ban megmondja, milyen gyeptermés lesz.
Nem tudom, hogy mennyi ilyen terület van a Kárpát-medencében, de mi nem oda tartozunk, csak egy infó : olyan kaszálló, ahol a tavalyi 400 körbála volt, ott 60 jött le az idén
Köszönöm a választ....az a helyzet,hogy ezek a kecskék másodszor ellenek ebben az évben,februárban már gidáztak....sajnos nem tudom megoldani,hogy a bak külön legyen.Mikor észrevettük hogy vemhesek,elkezdtük az apasztásukat,bő másfél hónapja nincsenek fejve,nem értem miért történt evvel az anyával mindez,eddig soha nem volt ilyen problémám...akkor kétóránként....még jó,hogy itthon vagyok...:(
Huh, ez kemény, az elején 2 óránként kellene elvileg enni adni nekik, de én valahogy sosem tudom ezt tartani. Állatorvos mindenestere ránézhetne, mert ez betegségre utalhat. Az is lehet, hogy csak hormon kellene az anyának.
Sajnos most a télen kivágtak előttünk 7 ha erdő, így 200 méterig csak sarjerdő van...
Ez itt a mi házunk, az erdei út (pontosabban most 10 évig a bozótos út) pont előttünk indul befelé. Régen ilyen volt... A mező régi, elhagyatott zártkertekből, meg szőlős-gyümölcsösökből áll, ahova be-betör az akác- és ostorfa-erdő. Aki az ismerősöm Facebookon, az megnézheti kishúgom galériáját a kecskékről, ott láthatóak a körülmények :)
Segítségre lenne szükségem....tegnap 2 anyám ellett,és az egyik egyáltalán nem tőgyelt ki,és nem is hajlandó a kicsik felé nézni sem,egy csepp tej sem jön tőle.....
Azt szeretném kérdezni,hogy mennyi időnként adjak a kicsiknek tejcsit...és kb.mennyit?Még jó,hogy a többi tejel rendesen...
Előre is köszönöm
Anika
Ui.:Még sosem kellett nekem felnevelnem gidát,ezért nem is vagyok jártas a dologban.
Szerintem azokra célzott, akiknél nincs terméskiesés, de a többi terület kára miatt megemelkedett árakon most jót kaszálnak. Itt minálunk pl. rendre volt eső, néhány hetente, jól nőtt minden, de az árak így is megemelkednek.
Igazi jó trappista-formát még nem sikerült, nem tudom, hogyan lehetne kecsketejből. (Azaz egy-kétszer talán megközelítette.) De biztos... Ám anyni szent, hogy nem olyan egyszerű, mint tehéntejből. Csak hát tudjuk a tehéntej hátrányait s.
Igen tudom, csak nem akartam Veled példálodzani. Azt is, hogy korpát nem adsz, de láttam, hogy lucerna volt előttük. Az állatok tényleg gyönyörűek.
Én is adok nekik kukoricát, kb egy negyed részben, a többi zab zömében, meg árpa és korpa. De ha nem lenne más, akkor valószínűleg csak kukoricát ennének. De van. A kukoricáról még azt is hallottam, hogy vemhesség alatt keveset szabad csak, mert indokolatlanul nagy magzatot eredményezhet. Nemtom ennek mennyi a valóságalapja, de én szárazonállás alatt nem adtam nekik abrakot, csek ellés előtt kezdtem el óvatosan adagolni.
Az idei év a széna-lucerna termelőké. Jól megszedik magukat!!!
Itt egy viszonylag egyszerű matematikai feladat (okosabb vagyok, mint egy ötödikes?):
A szálastakamány termesztés költségei nagyobb részben területarányosak. Ha egy adott területen 67%-kal kevesebb termés van idén, és az eladási árat 100%-kal emeljük a tavalyihoz képest, mennyire fogjuk megszedni magunkat?
Való igaz, de az is, hogy az egész évben legelőn (erdőn-mezőn) tartott kecske takarmány költsége akár 0 Ft is lehet, nyalósón kívül más nem is kell neki. Még a körmözés is ritkábban szükségeltetik.
A kecske képes intenzív, extenzív, nomád, stb. tartási módokhoz is alkalmazkodni, nem csak a szélsőséges éghajlati viszonyokhoz
Gyerekek mennyi idősek? :) Kishúgom azt hiszem, 5-6 éves kora óta legeltet, igaz, akkor még a nála 3 évvel idősebb öcsémmel voltak ketten. Idén már 12 éves, már 4-4 órát vannak kint. Iskola alatt meg 2-2 órát lesznek, délelőtt meg én 4-et. Persze ha tehetném, én sem mennék ki velük... De azért így fél évig majdnem ingyér tartjuk őket, nem mindegy.
Amúgy erről a mezőről van szó, elég felülről megnézni, a lehető legideálisabb kecskéknek. Azt az ösvényt ott középen mi jártuk ki :D
krézi zoli: Gyógynövényes tej, az kéne csak, jó büdös meg mellékízes :D Itt a környéken a gyümölcsfák, az akác és a nyugati ostorfa levele adja a legsemlegesebb tejízt, én azt preferálom.
Ezt ugyan már asszem a sajtoson is leírtam, nekem a kecsketejből készült sajt sokkal jobban bejön, mint a tehéntejből készült. úgy ízben, mint gyártásilag. De ízlések és pofonok....
Valószínűleg Nálad ez a gazdaságosabb. Ha nekem is végeláthatatlan zőld bozótos lenne körülöttem vagy 5 hektáron, biztos más lenne a véleményem. De mivel nincs, így marad a száraztakarmány. Télen is meg most is. szerintem híztak is azóta mióta bent vannak a karámban.
Meg nekem különben sincsenek kistesóim, de van családom, gyerekeim, háztartásom és így legeltetés nélkül is van bőven mit tennem. Főleg, hogy a párom is nagyon sokat távol van itthonról, van, hogy napokig és azé nem egyszerű dolog egy embernek hetvenhét fele szakadni. Úgy látom, hogy a kecskéknek sem teszek rosszat ezzel és nekem is egyel kevesebb gondom van.
Hozzáállás kérdése, de igen jó sajtokat lehet csinálni belőle, olyanokat is, kecskéből - sajnos - esélytelen. :) Persze ez fordítva is igaz, de azért bírnám, ha kecskéből bármilyet lehetne.
Tudtommal a kukorica max. az abrak 50%-a lehet. Nem tudom, hol olvastam, talán a Molnár-féle könyvben.
Zöld és zöld közt is van különbség, szerintem a legjobb nekik az akác. :) Mezőn nem is legeltetek, nincs értelme, és csak mindenféle erős ízű-szagú gyógynövények vannak ott.
Nálam határozottan többet tejelnek legeléssel. A kulcs talán ott van, hogy azt mondod, "nem nagyon van már mit" - nálam ilyen nem fordulhat elő, végeláthatatlan bozótok. Ráadásul lehúzzuk nekik a lombot, és mint a gép, úgy esznek, ennyit képtelenség volna megszedni nekik. Meg aztán ilyen árak emellett... Nyáron amúgy sem én legeltetek, hanem kistesóim ;]
Hú basszus, mi tavaj ilyenkor 3500 ért vettük a 160-asat, szuper minőségben. Utána finnyogtak is minden másra a jányok mikor az elfogyott. Most meg még örülhetek, ha duplájáért szart kapok és még kisebb is, csak legyen.
Más.
Eddig legeltettem meg vágtam a zöldet mint az őrült, mert hát azt gondoltam attól van sok tej. Namármost vagy két-három hete nem legeltetek, mert má nem nagyon van mit, helyette lucernaszénát esznek amennyi beléjük fér, meg szénát, kukoricaszárat, és láss csodát! Nem csökkent a tej, sőt ki merem jelenteni, hogy több is van. Hát hüle vagyok én, hogy fél napom rámegy a legeltetésre, oszt anélkül is tejelnek?! Na jövőre nem legeltetek. Nem mondom, hogy nem viszek nekik zöldet ha van, de szerintem fölöslegesen pazaroltam az időmet legeltetésre.
Voltam háztúznézőben! Hál istennek nem égett, mert ott tárolják a bálákat.
A 120*120 -as bálát adta a manus 7000-ért. Azt mondta, (még mielőtt alkudhattam volna), hogy nem adja olcsóbban, mert télen még drágábban adhatná.
Viszont még tudtam válogatni, szép jó minőségű lucerna, fedél alatt, nem is kell elhoznom azonnal, úgyhogy tartottam a pofám és hálás arcot vágtam, hogy egyáltalán kapok belőle.
Ez van!
Az idei év a széna-lucerna termelőké. Jól megszedik magukat!!!
Mondjuk kisbála és kisbála közt 3-4-szeres méret- és súlykülönbség is lehet, géptől függően. :) Egy 30-40 kilósból pár tucatot már nem egyszerű kézzel felhúzni a padlásra, hiába a csörlő, aztán néha meg alig 10 kilós kis könnyű cuccokat adnak. A poén, hogy egy árban. Tavaly valahol a kettő közt vettem 200 Ft-ért. Elég vegyes súlyúak, va benne 10-30-ig minden.
Többen irtak a joghurtról. Én a fotón látható készülékkel készítem és az időt a mellette lévő kapcsolóórával vezérlem. A tejes dolgokhoz a fotón láthatő digi hőmérőt használom (-50 és +300 között mér). A joghurtot thermophilus és bulgaricus baktériumokkal (késhegynyi) készitem. Egy késhegynyi bacival ma készítettem a 240. liter joghurtot. A készülék 1 literes.
A frissen fejt tejet szűrés után a készülékbe öntöm és az előző joghurtból 100g.-ot keverek hozzá. A idő 7 órára van beállítva mert azt tapasztalom, hogy ez az ideális. A készlékből kivett edényt hideg vízzel felöntött edénybe állítom, majd a hűtőbe kerül. Nagyon finom selymes joghurt készül és mindig az éppen aktuális gyümölccsel izesítem. Ihatom feles után vagy fröccs előtt.
Kukoricát csak magában én nem adnék a kecskéknek. Ha a tritikálét nem szeretik, adj nekik zabot vagy árpát, esetleg mindkettőt a kukorica mellé. A korpáról, mint oly sok mindenről, megoszlanak a vélemények. Én adok nekik fejéskor az abrakhoz, picit megnedvesítve, csak éppen annyira, hogy ne prüszköljenek a portól. Ártani biztosan nem árt, sőt ha jól tudom, lucerna adása mellett ajánlott is. De olyan is van, aki nem ad nekik korpát, még sincs semmi bajuk a kecskéknek.
Na aztán, most döntsd el, hogy adsz vagy nem adsz! :-))
Szerintem (és szerény tapasztalatom szerint) ha jó minőségű, akkor a kőrbála egyértelműen gazdaságosabb.
Tavasszal nekem is voltak kisbáláim, nagyon szép volt, meg könnyű vele dolgozni, de egyértelműen az volt az érzésem, hogy a kockabála (ugyanazért a pénzért gyorsabban fogy el.
(pedig olcsón kaptam, 300 ft volt egy kocka, és 6000 volt akkor egy kőrbála. Szerintem 20 db kocka kevesebb mint egy kőrbála. Igaz itt felénk van 120*120-as, meg 120*160-as, meg 160*160-as.)
De ahogy hegefecó írta nekem: "az idén ne finnyázzál, vegyél meg mindent amit kapsz"
:-))))))
Én is most indulok bálanézőbe....és próbálok "nem finnyázni"
normál eseten azt értem, hogy nem laza és nincs túltömve egy kisbála.
két hónapja vettem kisbálát 26-ot, most fogyott el.
ez tavalyi volt, laza rakású, igaz, olcsó is, mert 250-ért jött.
ma érkeznek a nagybálák, és úgy néz ki, hogy idén kurva drága lesz (mint köztudott), és az érdekelne, hogy kisbálát vegyek-e még mellé 500ért, vagy nagybálát, utóbbi 7-8ezerért hirdetnek most. és ha kisbálát veszek, akkor abból mennyit.
ráadásul a körbála kevesebb helyet foglal.
a pajtában tudom tárolni, az nem gond.
szóval ezt kéne eldöntenem, mert nem akarok februárban stresszelni, hogy jaj, mindjárt elfogy, honnan szedjek.
"A tehéntejtől fosok a kecsketejet meg ihatom frissen fejve melegen kovászos uborkával is akár, akkor sincs bajom tőle." - Akkor neked valószínűleg tejallergiád van, nem? (Ami más, mint a tejcukor-érzékenység.) A kecsketej zsírgolyócskái sokkal kisebbek, ezért az nem okoz tüneteket.
Tudtommal sokkal kisebb pelyhekbe áll össze a kecsketej emésztéskor a gyomorban és a benne lélvő laktóz is könnyebben emészthető, mint a tehéntej.
De engem pont nem érdekel,a tudományos megközelités. A tehéntejtől fosok a kecsketejet meg ihatom frissen fejve melegen kovászos uborkával is akár, akkor sincs bajom tőle.
A bolti sajtoktól is van bajom, a sajátomtól semmi.
Most épp a sörkészitésen agyalok, mert a boltiaktól megfájdul a fejem, ami amúgy soha semmitől, még az asszony hüjjeségeitől se.
A mai világ elsősorban a piacteremtésről (pl : "Tej élet erő egészség!"), és a fogyasztásról szól.
Aztán az már a mai emberek kitartó agymosásának a következménye, hogy valaki önállóan nem tudja eldönteni, hogy neki mi a jó.
Eszem vagy iszom valamit, és utána figyelem a testem reakcióit. Nekem ennyi bőven elég, és nem érdekel semmilyen tudományos magyarázat.
Kb. 3 napja vettük észre hogy késő délután az egyik kecskénk nem tud kérődzni. Olyan mintha fulladna vagy mikor a letapadt váladékot akarja az ember egy köhintéssel kidobni. Valami nagy gond lehet? Vagy előfordul? Bár így 3 nap nem mondanám, hogy néha előforduló dolog.
Más: Ajánlanátok, hogy a tejhez milyen hőmérőt vegyek? (konkrétabban, ami nektek bevált)
A kolbász receptet én is szeretném, ha lehet. Szívesen várnék mástól is. Kipróbálnék 2-3 receptet is. Hirtelen talán ennyi, köszönöm :)
Sziasztok!
Csak azt szeretném elmesélni, hogy ha minden jól megy, akkor holnap este már két kecskénk lesz, Bori kap egy barátnőt, egy szintén fél éves leányzó, Panka személyében. :-)
A joghurt receptet elmentettem, remélem, hogy jövőre már tudom is használni! Köszönöm én is!
További szép estét mindenkinek! :-)
Normál esetben ahány kis alma egy nagy almának.
A szénánál normál eset nincs.
Egy kisbála 15-25 kiló körűl van, egy 160-as kőrbála 200-300 kg.
A nagybálán van veszteség már etetés előtt is, egy fedett helyen tárolt kisbálán kevesebb, vagy nincs. A minőség és ezzel a tápanyag tartalom még fontosabb is lehet mint a súly a mennyiség tekintetében. Gondolom most nem sokat segítettem.
Csak ha kipróbálod tudod megállapítani pontosabban, hogy melyikből mennyi kell.
Hát, ha nem gond, akkor én is beállnék a kuncsorgók sorába... Annyi, hogy engem csak a kolbász érdekel, a szappanrecept nem. Szóval elküldenéd nekem is? Erre az e-mailre:
A két és több petéjű ikrek esetében egyszerűbbnek tűnik a képlet, (szuper ovulációt kiváltó tényezőket most kizárva) , az egy petéjű ikrek esetében mindkét szűlő részéről lehet örökletes készség a zigóta (megtermékenyített petesejt) osztódásra
Hát a szaporaságáról még nem tudok nyilatkozni de a szaga már keményen megjött.De november előtt semmiképpen sem akarok fedeztetni,remélem mindkét felet a saját térfelén tudom addig tartani.
Persze, hogy nem. Végzi a dolgát, de az, hogy hány kiskecske fog születni, az nem rajta múlik. Én ezt így gondolom, de meggyőzhető vagyok! :-))
Mert ugye az iker, többesikergyerekek sem az apuci teljesítményétől lesznek ikrek. Bár kétségkívül ikerpároknál gyakoribb az iker utód is. De...szerintem az azon múlik, hogy az adott pillanatban az ebihalak hány érett petesejttel találkoznak és fúrják be magukat akár a női, akár a kecskenői ivarszervben. Ezért adott baktól nem születnek csak egyke, csak kettes, avagy csak hármas, négyesiker gyerekecskék, hanem vegyesen. Nálunk is egy ugyanaz baktól lett egyke is, kettő is, három is. Elég makacs vagyok, de lehet velem vitatkozni! :-)))))
A mi környezetünkben olyan fordult elő, hogy a vérvétel és a gyorsteszt is negatív lett, majd magánklinikán kimutatták a lisztérzékenységet biopsziával.
Ha a vérvétel pozítív eredményt ad,akkor a biopsziát tb-re csinálják.A vérvétel eredményét igazolnia kell a biopsziának,ha az is pozítív,csak akkor szabad elkezdeni a diétát.A középső gyermekemnél áll fenn az a nagyon furcsa helyzet,hogy a véreredménye pozitív,a biopsziája negatív,nem diétázhat,folyton hasmenés-hasfájás,évenkénti ellenőrzés.Élethosszig tartó diétát csak abban az esetben rendelhetnek el,ha mindkét eredmény pozitív.Szeptemberben megyünk vérvételre,jó lenne ,ha történne már valami...
Akkor sem, mert ha van 10 kecském és ötöt eladok belőle, nem az öt legjobbat fogom eladni. Ez alól csak az a kivétel, ha az eladó aszongya, hogy Te választhatod ki a tízből az ötöt, neki meg marad ami marad. Olyan, hogy tíz kiváló kecske, ilyen kis gazdaságokban olyan mint a fehér holló. 50-ből már lehet tíz kiváló.
Igazuk van a "nagyoknak", kiváló, vagy csak nagyon jó állományt innen onnan beszerzett kecskékből nagyon nehéz összehozni. Évekbe telik. Addig sajnos az van, hogy veszünk, gondolkodunk, veszünk, megtartunk....stb. 10 kiváló kecskét találni, vagy tenyészteni, sok időbe telik. Ez azé nem megy egy év alatt.
Lehet, hogy igazad van és nem jól fejeztem ki magam. De... mondjuk, ha este mikor már megfejtek akkor mondom, hogy a reggeli fejésre odamennék, akkor ott má sok mellébeszélés nem lehet, vagy fordítva, napközben szólok, hogy estére mennék. Persze, hogy nem három nappal előbb szólok, hogy hétvégén megyek. vannak olyan gazdik, akik ilyen esetben képesek pár fejést kihagyni, vagy csak alig valamit fejni belőle. Nám általánosítás, de van ilyen.
Az utolsó 3 kecskémet így vettem és korrekt volt az eladó mindegyik esetben.
Valóban nem biztos, hogy ugyanannyit ad reggel és este, de azért literszámnyi különbség nincs.
(Kár, hogy a vérvétel sem közel teljes biztonsággal mutatja ki a glutén-intoleranciát, arra csak a biopszia képes. De azt meg bemondásra, kérésre nem csinálnak állami keretből, csak magánklinikán 30 ezerért.)
Kell lenni gluténmentes és laktózmentes antihisztaminnak is!A kezelőorvosod meg tudja mondani,de akár a gyógyszerész is.Nem ártana egy gasztroenterológust felkeresned,mert akár a lisztérzékenység kisérője is lehet ez a laktózintolerancia.
Én mióta tartom a gluténmentes diétát,semmi bajom a tejtől,előtte én sem bírtam.Ez persze nem azt jelenti,hogy neked is ez a bajod,de egy vérvételt megér,szerintem!
Nincs sajnos!Ha küldenél,megköszönném!Esetleg a kecsketejes szappan receptje nem Neked van meg?Ha esetleg megkaphatnám azt is?szoszi72@freemail.hu Előre köszönöm!!!
Megértelek. Az én Rozim ugyanezért költözött a füstre.
Már olyan olcsón adod, hogy inkább vágd le szerintem. Hamar kiugrik a bőréből, pici sózás, és isteni lesz télen a füstölt bablevesbe. Van rajta egy pár kiló hús. Kolbászba is tökéletes.
Felmelegítem a tejet 90 fokig, közepes lángon, néha kavarom, hogy sűrűsödjön. Hagyom kicsit hülni, néhányszor még megkavarva, hogy a föle ne álljon egybe. Visszahűtöm kb. 45 fokra. Ahány liter tej annyiszor két púpos kanál élőflórás joghurt. Általában Danonnal indítom a tejszezont, aztán már saját magával oltom újra. Jól elkeverem a joghurtot egy-két deci tejjel, aztán belekavarom a 45 fokos tejbe. 6 dl-es meg 3dl es üvegekbe öntöm, amiket előzőleg forró vízzel felmelegítettem, aztán jól kicsurgattam.
Az üvegeket nyakíg meleg vízbe állítom (már le vannak zárva) vastag aljú lábosba vagy fazékba....kb 43 fokon indulok.
Ha 39 alá megy, akkor a legkisebb lángon alá-alá durrintok. Nálunk a savnykás jön be, ezért 42-43 fokot többször elérem vele.
Ha nem szereted savanykásan akkor elég a 39 körüli.
4-5 óra játék, aztán hagyom kihülni és megy a hűtőbe.
Néha elfelejtem lezárni a gázt és felmegy 50 fokra.....ilyenkor sincs tragédia csak kiül egy kis savó a tetejére.
Télen, ha megy a radiátor, nem tökölök vízzel. Ráteszem az üvegeket a meleg radiátorra, este, reggelre kész.
Mindenesetre ha beírod ggogle-be, hogy laktáz tabletta, arra dob néhány találatot.
A kecskejoghurt finom, az enyém ízre és állagra is nagyon hasonló a Danone natúr joghurthoz. Fontos a tej-alapanyag minősége, a felhasznált kultúra és az inkubálás hőmérséklete, ideje.