Jók ezek a VT-k, mondjuk egy keménytetős kabrió aligha lenne komolyan piacképes... a hobbiterepes már megint más dolog, pl a tetősínt rárakhatták volna a nem SW-kre is, hasznos bír az lenni... :)
Más: Kíváncsi vagyok, mikor jelenik meg a népítéletem... tegnap este írtam... :)
Abban igazad adok, hogy dombra fel kihasználható lenne az előző lejtőn vett lendület, de hát nem terep cross ez! A mai autók már erőből mennek, nem lendület autóznak, mint a KGST-ben volt szokás! Tuti frászt kapnék - főleg oszlopmenetben -, ha a 255Nm-el úgy közlekedne valaki előttem(tünk), mint egy trabantos: 110-80-110-80. :D A tempomat nem hülye sofőr, precizebb szabályzást valósít meg az elektronika, mint a legprofibb sofőr. Egy pilótának sem olyan finomak az érzékszervei, mint a szenzoroknak és a beavatkozás sem gáztaposás és elvétel! :) Gyanítom, nem jársz tempomatos kocsival. Adatok: Most kerül bele egy teherautóba tempomat, kiderül mi az igazság, Spanyolhonba oda-vissza tudja ő, mennyit evett eddig a vas.
Nem tévhit apámnak tempomat van a kocsijában és egy automata 2.3turbós Saab-al el lehet érni 130-as tempóval a 8 litert simán míg tempomat nélkül 8,5 - 9 liter.
automata kocsim van, nagyköbcentis. ha nem tempomattal megy az ember, normális esetben ki az aki a 130ról hagyja visszaesni a sebességet 120ra? Életszerűtlen. Szerintem így kevesen vezetnek.
Ha emelkedő jön, és az ember észreveszi, hogy lassul, önkéntelenül már nyomja is a gázt, és akarná elérni az addigi utazótempót. (Nem úgy gondolkodik, hogy majd elérek lassulva a tetejére és onnan gurulok..)
A tempomat a lejtő legaljánál finoman egyenletes "gázadással" tartja szinten a tempót. ez kevesebb benzin elégetéssel jár.
De volt erről egy kísérlet a discoveryn, ott egy fickó beült egy kis sportkocsiba, 2 liter benzinnel, és köröket tett meg. Az első esetben úgy , hogy nyomta agázt, aztán elvette, hagyta lendületből gurulni a kocsit, majd újra gázt nyomott amíg így ki nem ürült a tank.
A második esetben egyenletes tempóval körözött, és így majdnem két körrel többet ment!
Az hogy a tempomattal spórolsz az tévhit. A tempomat olyan mont az automata váltó. Növeli a fogyasztást. Ha 130 ra állítod akkor mindig 130 ra törekszik ezért felváltva gázt ad vagy elveszi és motorfékez. Mind a hülye sofőr. Ha pl mész az autópályan 130 körül és az ut dimbes dombos ekkor ha te vezetsz akkor a lejtón engeded 140-id majd lendületből kevesebb gázzal felmész a dombra ha nem nyomod eszetlenül visszalassulsz 120 ra de nem baj mert jön a következő lejtő. Nem mész egyenletesen hanem 120 és 140 között átlag 130-al. Ezzel szemben a tempomattal fel le 130 al mész nem használod ki a lenduletet és kb 10-al többet fogyaszt a verde. Akinek van valamilyen tempomatos kocsija és fed kompja próbálja ki. Azt elfogadom, hogy kényelmes a tempomat de az hogy csökkenti a fogyasztást az nem igaz.
És képzeld ha ilyentől veszed meg használtan az autót. Még ha viszonylag kevesebb kilóméter is van benne, a turbó már biztos minimum 2x annyira használódott el, mint amennyi a megtett kilóméter alapján kellett volna...
Ma hívott a kereskedö, hogy megjött a középkonzolom! Mákom volt, hogy megrendeltem, mert így a régi áron kapom! Dobálta a hátast a srác is, hogy ennyire megemelték az árát! Annyi "előnye" van, hogy így nem sokat kell belőle eladni az tuti!
Érdemes a FIAT honlapján megnézni az árlistát. Rajta van a nettó ár és regisztrációs adó tartalom is. Ugyanazon felszereltségű modell esetén egy 1.2 benyás és az 1.9 JTD között van majd fél milla regisztrációs adótartalom különbség. Szóval a rohadt PM rögtön visszaveszi adó formájában amit üzemanyaggban megspórolnál.