Keresés

Részletes keresés

rozaa Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43862

Szia! A "vagy sikerül, vagy nem" állapot megoldása az akáctüske - ami tövis - környékén keresendő: ki kell húzni. Ha nyáron lejössz az Őrség - Gorickora, ott a magyar-szlovén határon nem egy tábla siratja a trianoni döntést szlovén nyelven! Ti: a Vendvidék 7 szlovén falu közössége, amit jogtalanul/igazságtalanul csatoltak el Szlovéniától. Ezek a táblák a Vasfüggöny zöld mentén láthatóak. A mi túránk a kapornaki Magyar Nemzetiségi Tájházat keresi föl, ahol a jogtalanul/igazságtalanul elcsatolt magyar falvak lakosságával találkozhatsz. :) Üdv: Á

Előzmény: jzp2107 (43860)
rozaa Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43861

Kb. 400, de vannak köztük halottak is. :)

Előzmény: asciimo (43856)
jzp2107 Creative Commons License 2014.04.09 0 1 43860

Északi zöld Nógrádszakál-Somoskőújfalu

 

Kihasználva a tavaszi időt, péntekre kivettem egy szabit és elbuszoztam Ipolytarnócra. Bár megfogadtam hogy ezt a mozgalmat folyamatosan és azonos irányban járom be, mégis kivételt kellett tennem az ipolytarnóci ősmaradványok miatt, aholis az utolsó vezető (a lényeg csak szakvezetéssel tekinthető meg) 14:30-kor indul.Igaza volt a házinénimnek (Tarnócz vendégház) aki itt dolgozik: ez egy egész napos program, de nem baj, jövőre visszatérünk a gyerkőcökkel egyetemben. Canopy, 4D mozi, én meg addig lesétálom a kimaradt tanösvényeket :-)

Különben 7:40-kor indultam Stadionoktól, fél 11-re voltam Ipolytarnócon, mire a Palóc Pompeiből visszaértem az északi zöldre hogy elkezdjem a tulajdonképpeni túrát, n3 volt és már 10 km volt a lábamban.

Kisebb emelkedő után akácerdő következett, amit ezúttal szakavatott erők irtottak, traktor, miazmás, kiderült hogy az egyik favágónak a szomszédjában fogok aznap aludni. Hamar meghívattam magam egy sörre csak úgy viccből (látni kellett volna az arcát :-) aztán gyorsan indultam tovább. Itt is van egy beszántott rész, de már fel van festve a kerülőút. A Kopasz-hegyi mobiltoronyig egyszerű eljutni, onnan aztán akácos, sűrű fiatalos (méghogy kopasz..). Bár vannak jelek, és metszőollóval is készültem, kicsit megizzaszott az útkeresés. Ráadásul egy valaki által már kivágott méretesebb akácág ahogy alá értem rámesett, a tüske úgy ment át a munkavédelmi kesztyűn mint kés a vajon, a szálláson 2 mm-es beletört tüskét operáltam ki.. eléggé be is volt gyűlve már ekkorra.

Litkén átrobogtam, kocsmát nem láttam pedig állítólag van némi balos kitérővel. Település után hosszú emelkedő, a falopók itt is az útra döntögetik a fát, itt ez a sport, vagy nem tudják kontrollálni mi merre megy..

Páris patak szurdoka azaz a Palóc Grand Canyon előtt esmeg szétjárt út, a Z+ -on egy részen szinte áthatolhatatlan bükk fiatalos.

A szurdokban vannak (nekem) új tanösvény táblák, pihenőhely.

Nógrádszakált most sem sikerült megúszni beszólás nélkül, úgy látszik mi már nem leszünk barátok. Találtam viszont egy nyitvatartó boltot/kocsmát, és a 18:13-as vonatot is sikerült elérni.

Táv 25 km

 

Szombaton már napkelte előtt úton voltam (6-kor), ahogy jobbra elhagyjuk az országutat és átkelünk a vasúton mivel találjuk magunkat szembe? Beszántott úttal. Szerencsére a határnyiladék pöpecül kitisztítva, az lehet alternatív út, én persze megnéztem milyen a jelzett út (semmi extra)

Egy gyors reggeli után szlovák oldalon kitértem egy láda miatt ami ugyan nem lett meg, de tényleg mindenféle fosszíliák hevernek a földön csak úgy..

Visszatérve a határsávba azt élveztem, hogy mennyire úttörőnek érezheti itt magát az ember, gondolom nem sok turista vagy egyáltalán nem sok ember járhat errefelé. Ez főleg a madarakon látszott, a cinkék simán hagyták hogy másfél méterre elgyalogoljak tőlük, ilyen ugye nincs a Visegrádi-hegységben.. Volt két nyuszi meg rengeteg szarvastehén is, na ők már azért félősebbek voltak :-)

Annak is örültem hogy a határ ilyen jól járható, fogalmam sem volt mire kell számítanom, eddigi északi zöldes tapasztalatom alapján áthatolhatatlan dzsindzsa se lepett volna meg. Főleg mert hallottam olyat is itt a topikon, hogy amióta schengen van, már nem élethalál kérdés a határellenőrzés, nem is tisztítják stb. Kárpáti Lapokban megjelent tavalyi túrabeszámoló illetve a gugli earth átnyálazása után azért bizakodtam, és nem hiába, mert mondom, teljesen korrekt volt, frissen földgyaluzva, nyesegetve. És hát logikus is, nyilván határsértőket nem kell elfogni, de azért a határ vonalvezetése van annyira fontos hogy tisztán legyen tartva..

Tölgyfa fordulónál ismét külföldi látogatás, maga a láda itt sem lett meg, de a mucsényi barlangnál tátom a szám, egy 20 millió éves fa (az ipolytarnóci szomszédja) temetődött el, ami aztán elmállott és kialakult az üreg. Felegyenesedve bejárható. Állat!

Visszatérve a határsávba, folytatom az utam. Eddig se volt rossz, bár "csak" erdőben gyalogoltam -ja, itt kell elmondanom hogy láttam szlovák oldalon partizán (elvileg tilos) ÉZ jelet, aztán egyenlítés gyanánt magyar oldalon kék C jelet (szlovák cyclo azaz biciklis jelzés), szóval eddig erdő volt, innentől egyre többször kinyílt a határ, főleg szomszédunk felé adódott eléggé jóféle kilátás.

Szegény északi zöldre eddig olyan mostoha gyerekként tekintettem, akit igazából senki sem szeret. Van aki azért morog rá, mert úgymond íróasztal mellett született, van aki azt mondja, azzal hogy végigjárjuk, "legitimáljuk a gúnyhatárt", ami ugye botorság, hiszen legitim az így is, nem ezen múlik. Sőt, túra közben annyi apropó adódik Trianonon gondolkozni, megpróbálni megemészteni, aztán vagy sikerül vagy nem (vagy nem) Fel lehet fogni úgy is, mint Kárpát-koszorú light, az is határ, ez is határ, az 1000 éves, ez még száz sincs, dehát nem lehet mindig olyan messzire utazni. Nomeg a Kárpátokban, magashegyen egyedül.. nem túl jó ötlet. Felkészülésnek nem rossz ez sem, és valljuk be, konkrétan ez a szakasz látványban is eléggé ott van, bár idáig sem voltak csúnyák a cserháti dombocskák de most sportérték is van, mert ez a nyavalyaette határ minden puklira felmegy. Aztán le. Aztán fel, de a Palóc Olümposz felé közeledve olyan siratófalakon, hogy a nyelvem a földog lógott!

Szóval sokan ütik ezt a túraútvonalat, pedig amúgy marha jó ötlet! Maga az útvonal ritkán változik (sajnos :-) Tisztítják nekünk. Nem kell túl sokat pörögni a jelzéseken, mivel 100 méterenként szép fehérre festett kövek vannak lerakva. Hát kell ennél több? :-)

A legyalult résznek aztán egyszer vége lett, utolértem egy távirányítós úthengert (komoly!) illetve markolót és Nivát, meg 2-3 embert akiktől megtudtam, hogy a határon átnyúló Nógrád geopark projekt keretében épül itt kerékpáros-lovas(sífutó) útvonal. Lesznek padok, egy híd (később láttam egy közepes árkot, talán azon) mindenféle tábla, ahogy ez most szokás.

Onnantól aztán füves volt a nyiladék, de szintén jól járható.

Délután négyre Somoskőújfalun voltam, bedöntöttem egy korsó Sopronit (életet mentett!) vettem az útra két műa palackos palóc vöröset, a jóindulató kalauznak hála ingyen bevonatoztam Tarjánba és este hétre ithon is voltam.

Táv 32km, szint 1300m, jó kis menet volt! :-)

 

 

jzp2107 Creative Commons License 2014.04.08 0 0 43858

én úgy emlékszem pampogott a tulaj, merthogy magánterület

de egyénbként igazad van, én is pont ezeket kérdeztem magamban mikor arra jártam (autóval át lehet menni rajta, Mária-utasoknak is, kékezőknek nem)

 

mindegy, sose legyen nagyobb problémánk :-)

Előzmény: timetable (43855)
pavarotti Creative Commons License 2014.04.08 0 0 43857

Nem tudom, de ha már terelve megyünk, akkor további 100 m kitérővel egy érdekes, középkori Csákányospusztához tartozó romot is találhatunk, ahol jó megpihenni, dombsághoz képest jó kilátás van az előttünk álló Vértes vonulatra.

Szerintem az eredeti út tökéletesen járható, rendszeresen járunk gyalog/autóval a turistaházba.

Előzmény: timetable (43855)
asciimo Creative Commons License 2014.04.08 0 0 43856

A kiválo az már halhatatlan?

 

Nem hinnem hogy olyan keves lenne ilyenböl.

Előzmény: Törölt nick (43849)
timetable Creative Commons License 2014.04.08 0 0 43855

El tudná-e nekem magyarázni valaki, hogy az OKT csákányospusztai (másfél évvel ezelőtti) terelésének mi értelme van?

 

A turistaházhoz ugyanis továbbra is a régi nyomvonalon megy az átmenő forgalom, de még a Mária út jelzése is ott maradt. Ehhez képest az OKT tesz egy kurflit, úgy hogy közben át kell lépni egy kerítés maradványait, és el kell haladni egy romos tanya előtt (a megkötött nagytestű kutyát vajon éjjelente elengedik...?)

 

Túlzott buzgóság volt, megfelelni egy esetlegesen még nem is lefutott szolgalmi jogi korlátozásnak...?

Tavaszi Széll Creative Commons License 2014.04.07 0 0 43853

Komolyra fordítva: így van.

 

500 (a dobogó harmadik foka) +800 (a dobogó második foka) +2300 (a dobogó első foka) +4000 (érdemes) +15000 (kiváló) pont

 

Érdemes természetjárói címhez - egyebek mellett - gyalogos szakágban feltétel az Országos Kéktúra teljesítése, vagy az Alföldi Kéktúra és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra együttes teljesítése.

 

Helyette javaslom:

 

Gyalogos szakágban feltétel az Országos Kéktúra, az Alföldi Kéktúra és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra egy naptári napon történő befejezése. :-)

Előzmény: Törölt nick (43849)
Lud Creative Commons License 2014.04.07 0 0 43852

akkor nem hivatalosan kiváló természetjáró lettél. gratulálok!

Előzmény: Törölt nick (43849)
jzp2107 Creative Commons License 2014.04.07 0 0 43851

Visztula már azzal halhatatlan lett, nem is értem mit vergődik ezeken a hülye pontokon :-)

Előzmény: Tavaszi Széll (43850)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2014.04.07 0 0 43850

Az Országos Kéktúrát teljesítetted? :-))))))

Azt hiszem, az is feltétele a halhatatlanok klubjába való bekerülésnek.

Előzmény: Törölt nick (43849)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.06 0 0 43848

Jaja, a társadalmi munka része tiszta volt, csak azt hittem, ennek valami kifejezetten szakmai oka van, azért nem szerepelnek ezek fent. 

 

A feltöltős linket köszi, már egy ideje morfondírozom rajta, hogy ha mást nem is, de az általam sűrűn járt környéket felméregetem és beszállok a tuhus dologba, ha már azt használom minden túrán...

 

 

Előzmény: HEV (43847)
HEV Creative Commons License 2014.04.06 0 0 43847

Ez a térkép is a turistautak.hu adatbázisból generálódik. Ami abban nincs benne az nyilván nem lesz a térképen. A turistautak.hu létezése érdekében a  GPS-es terepbejárásoktól térképrajzoláson át a fejlesztésekig mindent magunk végzünk - szabadidőben, nonprofit alapon, ingyen, azaz nincs mögötte milliárdos pályázati pénz.

 

A felmérhető objektumoknak elég nagy a választéka. 

 

Amennyiben valaki a terepen felmér olyan pihenőt  ami még nincs a térképen akkor azt is itt tudja 'rátenni', a felső részben van rá link eddig 1572 db-ot már felmértünk.

 

Ha ismered a kérdéses pihenők koordinátáit ne tartsd vissza magad töltsd fel akkor rajta lesz vagy várhatsz arra, hogy valaki ezt megtegye helyetted, te döntöd el, hogy melyiket választod.

 

Természetesen ez a rendszer bármilyen terepi pontra érvényes, csak arra kell ügyelni, hogy ha duplán töltöd fel akkor az törlésre kerül tehát ellenőrizni kell előzetesen. 10-20 m eltérés könnyen lehet GPS pontossági eltérés miatt.

Előzmény: Törölt nick (43846)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.06 0 0 43846

...valószínűleg amatőr a kérdés, de muszáj megkérdeznem: az openmaps hiking térképén a létesítményeknél egyértelmű, hogy van pihenőhely, vagy csak véletlenül nincs jelölve? Goldolok pl. a Hamuházra és a Csiklingvárra itt a Bakonyban. A térkép jelöli mindkettőt, de a pad+asztalt nem, pedig van mindkettőnél.

pozo Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43845

Köszi szépen.

Előzmény: HEV (43825)
Pápai vándor Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43844

Sziasztok!

 

Ma teljesítettem a KDP  Öreghálás-Augusztin-tanya-Hárskút szakaszt.

Összessen 3 túrával találkoztam utam során és rengeteg medvehagymával a Hajagon , de már lassan virágoznak.

Augusztin kulcsosháznál vételeztem nyalókát , de már csak pár darab maradt a dobozban.

Nem tudom milyen sűrűn járnak erre KDP teljesítők de jó lenne utántölteni olyannal ami jobban olvasható.

Fodortanya fölött a mező széléről nagyon szép kilátás Öreghálás felé .

 

 

HEV Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43843

Ez a fa 2012.09.27.-én igy nézett ki:

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (43841)
Güsziológus Creative Commons License 2014.04.05 -1 0 43842

Hát igen.

Nem szeretnék ismételt vitát, de ha a szentkúthoz vezet a KG és a Km+, akkor a KÉK miért nem maradhat?

 

Én a Tari kereszt felé tettem egy kitérőt a Vm+ jelzésen, tovább nem mentem, de ezzel "tartoztam".

Előzmény: Törölt nick (43841)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43841

Sámsonházáról jövet elég jól követhető volt minden. A szentkút leágazás és környékén nagyon jó jelzések, főleg a kúthoz vezető szakaszom, meg a Mária úttal kapcsolatos jelzések.


Aztán ahogy haladunk Mátraverebély felé ez egyre inkább megszűnik, ott már nem voltak új jelezések :-(. Sőt régiek is áldozatul estek.

 

Az új jelzésről egy kép:

 

Előzmény: Güsziológus (43840)
Güsziológus Creative Commons License 2014.04.05 -1 0 43840

Kösz.

Ezek szerint, nem idei a festés.

Előzmény: Törölt nick (43836)
Güsziológus Creative Commons License 2014.04.05 -1 0 43839

Azt ígérték, nyilvános lesz.

 

Amit én felmérek, az lehet, hogy nem méteres pontosságú, de azonnal nyilvános.

(Holnap már latható lesz, HEV már fel is szerkesztette a térképre.)

 

Ja, és nem kerül pénzbe:-)

 

Nem csak Neked írom.

Félelmetes, hogy a 20 méteres nagyításnál mennyire közel van a GPS-em által készített log, és a TUHU - nem hivatalos - nyomvonala.

Tegnap száraz idő volt, pont az út közepén mentem.

Le a kalappal a technika vívmányai előtt!

 

Azért nekem még mindig nem a kedvencem a kütyü, de nagyon sok információhoz hozzá lehet jutni, az tény.

Előzmény: nagypapi (43837)
nagypapi Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43838

...felmérésben...

Előzmény: nagypapi (43837)
nagypapi Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43837

És akkor felmerül a kérdés, hogy a centiméter-pontos milliárdos felmérésbe mi is szerepel, illetve mi a hivatalos, és ez a kettő egybeesik-e.

Előzmény: Güsziológus (43834)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43836

2013. november elsején.

Előzmény: Güsziológus (43835)
Güsziológus Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43835

Mikor jártál arra?

Előzmény: Törölt nick (43832)
Güsziológus Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43834

Igen, tökéletes.

 

A délebbi füves (sár kikerülő) szekérút volt a KÉK.

Ez azért érdekes, mert legutóbb, amikor Nagybárkány felől mentem, itt találkoztam egy túratárssal, aki a földúton ment (jött) és panaszkodott, hogy egy ideje nem lát jelzéseket (pár méterre voltunk egymástól).

 

Próbáltam megnyugtatni, hogy az a jelzett út, ahol én megyek.

Akkor tehát még így volt.

Mivel a két út közötti fákat kivágták, már csak egy nagyon kopott jelet találtam, a jelenlegi úttól elég távol déli irányban, az a fa megmaradt.

 

Lényeg a lényeg, az erősen keréknyomos földút a kék, a délebbre lévő füves szekérúton a fák ágai vannak szétszórva.

 

A javításod tökéletes.

Ha annyi még beleférne:

 

http://www.turistautak.hu/itiner.php?from_id=140679&to_id=146421&route=20525

 

A burkolat föld.

A szélesség szekérútA járhatóság 'B'.

 

Pár hónappal ezelőtt láttam, hogy változott az itiner, azért nem töltöttem ki a paramétereket, mert hihetetlennek tűnt, hogy valaki "áthelyezte".

Sajnos, ez a valóság, az egykori, 100 méternyi "kerülő" út már nincs.

 

Ezzel a kéken megtörtént az ellenkező irányú "elmozdulás".

A Börzsönyben a szekérúttól távolabb próbálnak ösvényt "létesíteni", itt meg a meglévő füves utat "iktatják ki".

 

Remélem, hogy lesz idő a jövőben hasonló finomságok tisztázására, most így van.

 

Ha HEV átvezeti a felmérés eredményét, akkor ismét változás lesz, hisz az alábbi vonal "feleződik":

 

http://www.turistautak.hu/itiner.php?from_id=140679&to_id=146421&route=408642

 

Ebből ágazik ki ui. észak felé a felmért út a 015 és a 016 pontok között.

Abbahagyom, mert ez már tömény TUHU.

 

Ja, és kösz a pontosítást, tökéletes.

Előzmény: olahtamas (43831)
HEV Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43833

Elindult a 100-120 napra tervezett folyamatos kék kör vándorlás.

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43832

És ráadásul nagyon szépen, áttekinthetően megcsinálták azt a részt.

Előzmény: olahtamas (43828)
olahtamas Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43831

Köszi, megpróbálom dekódolni :)

 

Szóval akkor a http://www.turistautak.hu/itiner.php?route=20528,20522 szakaszon, ami picit Délebbre van nincs semmi jelzés és a

http://www.turistautak.hu/itiner.php?route=20525  szakaszon, ami picit északabbra van, oda vannak felfestve a jelzések?

 

Vagy fordítva?

Előzmény: Güsziológus (43829)
Güsziológus Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43830

Jaj, a térkép lemaradt.

 

Előzmény: Güsziológus (43829)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!