Keresés

Részletes keresés

orion64 Creative Commons License 2005.03.12 0 0 61

Na én meg borra lettem specializálva. Amíg jó bort iszom semmi baj utána, ( pedig teszteken, pince felméréseken bizony van 60-70 tétel is), amint más vizekre evezek jön a büntetés néha még harmadnap is.-)))))

orion

Előzmény: milendee (60)
milendee Creative Commons License 2005.03.12 0 0 60

hát én is ezért másztam bele az unimukkba;)

egyébként a nagy tervező kifelejtette belőlem a másnaposságot:))) asszem, rakok egy oltárt a sarokba;)))

Előzmény: orion64 (58)
szysssz Creative Commons License 2005.03.12 0 0 59
Kösz, hogy egyetértünk. Amiről írtam, egy teljesen korrekt bor, s csak nosztalgiából, ifjúkori emlék miatt vettem meg. No meg, mert a topoknyitó felhívta az édes vörösborokra a figyelmet. (Ezt ne vedd magyarázkodásnak!) DDD
Előzmény: orion64 (57)
orion64 Creative Commons License 2005.03.12 0 0 58

Én inkább kihagytam a macskakórust, és így a a lelki békém is megmaradt ennek a szép kékfrankosnak. Bár ha ilyen tempóban barátkozom vele, le kell mennem  még valami komolyabbért is..-))

orion

Előzmény: milendee (56)
orion64 Creative Commons License 2005.03.12 0 0 57

Elnézést, ha félreérthető voltam. Nem lebecsülően akartam írni a "cukrosokról", hanem sajnálva azt, hogy szvsz sok szép élményből maradnak ki a cukor mindent betakaró hatása miatt. Egy dolgot le kell szögezni, és pont ez az amiért szeretem a borokat kóstolni és kóstoltatni. Itt nincsenek kőbevésett szabályok arról, hogy mi a jó bor és mi a nem. Az egész teljesen szubjektív, és szvsz csak egy dolog a fontos, örömödet leld a borban, és akkor mondhat bárki bármit az a bor Neked jó. Természetesen ez igaz a másik oldalról is, én zenghetek ódákat tiszta szívből olyan borokról is amik Neked lehet, hogy nem jönnének be. Ilyenkor nem érdemes azon vitatkozni, hogy kinek van igaza, hisz mindkettőnknek az van a saját ízlésünk szerint.

orion

Előzmény: szysssz (54)
milendee Creative Commons License 2005.03.12 0 0 56

*off*

megnyílt egy gömbiszörpi, hogy el tuggyak viselni pár énekest a 2-esen:) ugye, h a u.next kontyalávaló?

*on*

Előzmény: orion64 (55)
orion64 Creative Commons License 2005.03.12 0 0 55

Már nem sokáig.-)))

orion

Előzmény: milendee (53)
szysssz Creative Commons License 2005.03.12 0 0 54

Barátom! Az, hogy a topiknyitó kérésének teszek eleget, még nem jelenti azt, hogy a cukros borokat kedvelem. Egyébként meg egy ifjúkori emlék miatt vetemedtem erre a félédes borra. mint azt a hozzászólásomban leírtam, nem azt találtam a palackban, mint amire emlékeztem.

Kedvenceim a száraz fehér borok.

Üdv: szysssz

Előzmény: orion64 (52)
milendee Creative Commons License 2005.03.12 0 0 53
hmmm, úgy látom, van még abban az üvegben:)))
Előzmény: orion64 (52)
orion64 Creative Commons License 2005.03.12 0 0 52

Üdv Milendee!

Azért megnyugtató, hogy vannak még páran akik a vörösbort nem cukorral isszák. ( természetesen a "cukrosok" ízlésvilágát is tisztelni kell). Azért mindíg megvigasztalódom, amikor azoknak az meglepódött arcát látom, akikkel az édes "borok" egyhangú világa után megkóstoltatok egy valóban szép bort.

Egészségedre a birkákokat, én most éppen itt tartok.

 

 

 

orion

Előzmény: milendee (50)
milendee Creative Commons License 2005.03.12 0 0 51

na,  beszkenneltem, mer' kiürült:))

 

Előzmény: milendee (50)
milendee Creative Commons License 2005.03.12 0 0 50
sziatok! én a száraz vörösnek vagyok híve, szexárdi-egri bikavér++, zweigelt, kékfrankos, oportó, ... és ezeknek cuvée-i. perpillanat egy birkaparti cuvée-t fogyasztok (cabernet sauvignon - blauburger - kékfr. - zweigelt/ agro-vitál markaz), az oktogoni nagynonstopban vettem, kísérleti jelleggel, és az árához képest (750) naggyon bejött! nem lehet rajta átlátni:)
szysssz Creative Commons License 2005.03.12 0 0 49
Tegnap egyik nagyáruházunkban találtam Egri Medinát. Csak kommersz kivitelben kapható. Szép vörös színe, kellemes szőlő illata, selymes, lágy gyümölcsös íze van. A jelenlévő savak egyáltalán nem emlékezetetnek a szintetikus szerek (citronsav, borkősav jelenlétére. A sűrűsége és az édessége nem olyan mint amire emlékeztem úgy 30-40 év távlatában még Medoc korában. Eger "Szentek lába" (Taverna)
Félédes bor. A cimkéjén azt írja, hogy Medina szőlőből készült, rántott borjúszelethez ajánlja.
Frajti Creative Commons License 2005.03.11 0 0 48
Köszönöm, ez csodálatos!!! : )
Előzmény: orion64 (43)
orion64 Creative Commons License 2005.03.11 0 0 47

Na jól elúsztak a képfelirataim.Helyesen fentről lefelé a következő a sorrend:

 

- Barbaresco

- Barolo

- Brunello di Montalcino Riserva

- Vino Nobile di Montepulciano

Előzmény: orion64 (46)
orion64 Creative Commons License 2005.03.11 0 0 46

Tegnap este már fáradt voltam, ezért csak most volt energiám arra, hogy meg is mutassak néhány konkrét bort azon fajtákból amiről írtam.

 

Barbaresco             

 

 

 

 

Barolo Brunello di Montalcino riserva

 

Vino Nobile di Montepulciano

 

 

Chiantim most nincsen

orion

Előzmény: orion64 (45)
orion64 Creative Commons License 2005.03.11 0 0 45

Azért a Chianti-val vigyázni kell, ott igazából a DOCG is eléggé lejáratott. Írtam, hogy ha a Chianti Classico Riserva megjelölést találod az tűnik megbízhatónak. Ennek ellenére természetesen lehet hogy egy szép cuvee, de vannak kockázatok, ahogy a bikánál is sajnos. Ezt nem ismerem, amit vettél, elmondhatnád róla a véleményed.

 

Nem is rosz ötlet egyébként, tesztelhetnénk egymásnak borokat amivel találkozunk.

 

orion

Előzmény: Flacika (44)
Flacika Creative Commons License 2005.03.10 0 0 44
Hehe... A múltkor vettem a Corában egy üveg Badiolo Chiantit. Nem volt túl drága, 1059-et kóstált. Volt drágább is, de annyit nem akartam áldozni rá. Most megnéztem és megnyugodtam. Denominazione di Origine Controllata e Garantita.
Előzmény: orion64 (43)
orion64 Creative Commons License 2005.03.10 0 0 43

Na lássuk akkor az olasz borokat.

Elöljáróban Olaszországról tudni kell, hogy földrajzi fekvése alapján ideális bortermelő hely, sok napsütés és sok hegy, ezt szereti a szőlő csak igazán!

Ezt a helyzetét elég jól ki is használja, hisz Franciaország után a világ második legnagyobb bortermelője. A minőségi összetétel jellemző a legtöbb nagy bortermelő országra, igen sok lőre, sok iható bor, és kevés de annál szebb gyöngyszem.

 

Néhány szó a borok azonosításáról.Erre ugyan általában a cimke szolgál sok helyen, de az olaszoknál hasonlóan a franciákhoz, elég zavaros a rendszer, sőt, még zavarosabb. Az un világfajtáknál, min pl.: cabernet, merlot, chardonnay feltüntetik a szőlőfajtát, de a tipikusan olasz borok esetében jobbára csak a termőhelyet és termelőt találjuk, és ennek alapján kell kikövetkeztetni, milyen borról is van szó.

A cimkéken (hasonlóan a francia Appellation Controlée rendszerhez ) eredetvédelmi jelöléseket találunk.Ezek a következők:

 

      - DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita (ellenőrzött és garantált eredetnév),  általában elég jó borok

 

      - DOC - Denominazionec di Origine Controllata (ellenőrzött eredetnév) nem megbízható, bármi lehet a palackban

 

      - IGT - Indicazione Geografica Tipica (jellemző földrajzi eredetnév), tapasztalataim szerint az az egyik legizgalmasabb kategória. A kevés megkötés miatt ebben a kategóriában találhatók a kisérletező fiatal borászok borai is, amik között vannak bizony meglepő gyönyörűségek is.

 

      - Vino da Tavola, ez az asztali bor kategória.

 

A borok ismertetésénél a legmagasabb kategóriát jelentő DOCG borokra koncentrálnék. Ezeknél a boroknál az elnevezést általában a termőhely neve adja, Így célszerű egy kicsit földrajzi alapon haladni.

Piemonte tartománynak két híres bora van, a Barolo és a Barbaresco. Mind a kettő alapanyaga É-Olaszország legnemesebb kékszőlő fajtája, a Nebbiolo. A Barbaresco nagy tanninokkal, ugyanakkor nagyon szép gyümölcsökkel rendelkező testes vörösbor, mely hosszú fahordós érlelés során nyeri el kicsit füstös , csersavas ízeit.

A Barolo hasonlóan nagy tanninokkal és testtel rendelkezik, ám nagyon zárkózott, igazi formáját csak évtizedes érlelés után hozza.

 

Toszkána szivében a Firenze és Siena között elterülő hegyes-dombos vidék a római idők óta neves bortermő terület, ez a Chianti hazája. A Chianti eredetileg a sangiovese nevű kékszőlőre épülő házasítás, ám az elmúlt száz évben sajnos ugyanarra a sorsra jutott, mint nálunk a bikavér néven forgalomba hozott löttyök, higították mindennel, ami folyékony volt. A feltámadás a 70-es évek közepe felé kezdődött el, köszönhetően elsősorban a firenzei Antinori családnak, akik fejükbe vették, hogy visszaszezik a borvidék hírnevét. Jelenleg a valóban jónak mondható chiantik a Chianti Classico Riserva néven futnak.

 

A chianti borvidék déli részén található Montalcino. Ezen a vidéken a sangiovese szőlő sokkal jobban be tud érni, így a hagyományos ászkolással készülő vörösbor kizárólag erre a fajtára épül. Ez a Brunello di Montalcino. Ízekben, extrakttartalomban dúskáló vörösbor, mely hősi énekeket kíván.( Őszintén mondom, egy árnyas nyári estén kiülni a Rómát övező dombok oldalába, és lenézni a városra egy szép Brunello társaságában, nehezen leírható élmény )

 

Montalcino keleti oldalán található Montepulciano városka. A dombtetőn épült bájos városkát nagy kiterjedésű szőlők veszik körül. Az itt készülő híres bor a Vino Nobile di Montepulciano. A bor természetét illetően féluton van a Chianti Classico és a Brunello között, illatban inkább a Chiantira, testességben a Brunellora üt.

 

 

Egyenlőre erre volt időm, ha valaki túl hosszúnak találta attól elnézést kérek, de nagy volt a téma.

 

orion  

Előzmény: Frajti (42)
Frajti Creative Commons License 2005.03.10 0 0 42
Előre is köszönöm, nagyon kedves tőled!!! : )
Előzmény: orion64 (41)
orion64 Creative Commons License 2005.03.10 0 0 41

Most eléggé rohanós a programom, este rittyentek majd egy "rövid" összefoglalást.

orion

Előzmény: Frajti (40)
Frajti Creative Commons License 2005.03.10 0 0 40
Az olasz konyháról kellett írnom egy házidolgozatot, melyben az olasz italfogyasztási szokásokról is kell beszélnem, és hát olaszok bor nélkül... Csak hát egy mondatot tudtam magamtól és a köröttem lévő könyvekből (+net) összeszedni. És hát illene írnom róla, hogy mégis miket isznak, milyen boraik vannak.
Előzmény: orion64 (36)
orion64 Creative Commons License 2005.03.10 0 0 39

Álag 18 hónapot vannak hordóban ezek a tételek, utána palackozzák, de természetesen nem kerül palackozás után közvetlenül forgalomba, pihen még legalább egy évet. Bár ez is változó, függ attól is, hogy milyen gyorsan fejlődik a bor. A bazilikából pl. már a 02-t is forgalomba hozta a Tamás.

orion

Előzmény: Flacika (37)
Flacika Creative Commons License 2005.03.10 0 0 38
Esetleg próbáld meg a Gere Attila féle Villányi Kékoportót, a 2004-es most jött ki. Bár az drágább, mint a Gere Tamás ésZsolt Mirtill Cuvée-je, de kezdetnek nem rossz. Tegnap kóstoltam az In Vino Veritasban.
Előzmény: dikkike (34)
Flacika Creative Commons License 2005.03.10 0 0 37
A 2002-es? Nem korai még egy kicsit? A '99-es mintha több időt töltött volna hordóban, vagy tévedek?
Előzmény: orion64 (35)
orion64 Creative Commons License 2005.03.10 0 0 36

Azért ez az általában az olasz borokról című történet kitöltene egy pár oldalt.Pontosítanád mire vagy kíváncsi?

orion

Előzmény: Frajti (33)
orion64 Creative Commons License 2005.03.10 0 0 35

A Monarchiánál forgalomban van a 2000-s, a Tamásnál pedig már a 02-s is palackban van.

orion

Előzmény: Flacika (32)
dikkike Creative Commons License 2005.03.10 0 0 34

igen igen igen végre!! ilyeneket szeretnék még hallani!!!:-)

 

évjárat termelQ és még írjátok léci oda hogy milyen kajához ajánljátok!!

kösziii

Előzmény: Flacika (21)
Frajti Creative Commons License 2005.03.09 0 0 33

Sziasztok, kéne egy kis info olasz borokról, de semmit se leltem a neten. Valaki nem tudna mesélni pár szót a leghíresebb olasz borokról, borvidékekről?

Köszike : )

Flacika Creative Commons License 2005.03.07 0 0 32
Pillanatnyilag a '99-es az utolsó, ami kint van a piacon. Frissebb csak ezután várható. Kérdés, milyen lesz.
Előzmény: orion64 (31)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!