Azért, mert valaki hülye, ne vegyük el mástól a lehetőséget. Nem ezzel a jellemzően 10 e ft alatti törlesztőjű hitellel lesz baj a következő válságnál, hanem a lakáshitelekkel, amit megint boldog-boldogtalan felvesz, még ha forintalapú is.
Továbbra sem tudom az invertert rábírni hogy csatlakozzon a solar.web-re. Wifi ap-t beállítom rajta, app indul a mobilon, szól is, hogy talált egy invertert konfig módban, csatlakozzon-e rá. de ha végig nyomom a tovább-okat, akkor is oda jutok: telepítő 1/3 pont (kapcsolat felépítése). Rácsatlakozik az inverter wifi-jére, középen felirat hogy "A kapcsolat felépítése folyamatban van..." és úgy marad. Vártam már többször 10-20 perceket, vagy amíg az inverter wifi-je kikapcsolt, de semmi. Váltogattam alatt a wifi ap-ket is, semmi. Írtam a Pentele Solar-nak, egyelőre nincs válasz. Nincs egyéb ötletetek? Köszönöm
Azért nem mindegy, hogy saját beruházásnál kifizetted a rendszert, 5 év után elveszik a szaldot, karomkodsz egy nagyot, mert ki tolódott 10-rol 28 évre a megtérülés, de benyeled, mit tehetsz.
a másik esetben vki felvette 20 évre az ingyen hitelt, 5 év után nincs szaldó, így télen a hiteltörlesztés melle fizeti a villanyszámlát is. És nyilván többnyire az csinálja hitelből, akinek nincs meg ra a fedezet, így neki fájni fog a dupla fizetendő
Pont nem magamról beszélek, hanem az átlagról. Csak hogy érezd, ugye tucatszám sírják(sírták) tele a netet az emberek, hogy akár 4x emelkedett a devizahitel törlesztö. Mondom az kizárt... erre egy ismerősöm ugyanezzel jött. Mondom számoljunk már. Hát kiderült, a türelmi idő 2év, csak kamat, erre jött a havi törlesztő, erre a deviza romlás. És mihez képest lett 4x? Persze hogy a türelmi időhöz
Ha lehet, a magad nevében beszélj! Lehet, hogy ha Te nem fizetsz törlesztőt 2 évig, akkor elfelejted és nagy meglepetésként ér, felborítja a családi ktg-vetést, stb., de sokan észben tartjuk. 0 % ktg-nél hülye lennék azonnal törleszteni.
Nem nehéz megérteni, hogy a plusz ktg-e térül meg 14-15 hónap alatt.
Nálam 2.2 millás rendszrrnél ~80 e volt a "hitel-felár". Hitel nélkül nem ment volna. Így meg kicsit kevesebb törlesztéssel (+30 hónap nem fizetéssel) min. 50 %-kal több áramom lesz.
Köszi, a többieknek is. Arra gondoltam, hogy egy ilyen beruházás arra is jó, hogy az ember biztonságba helyezze a megtakarítása egy részét, mivel láttunk már karón varjút. Annak idején átszámoltam a passzívház felárát, de az felejtős volt így, hogy a fűtés éves költsége nincs 90e Ft.
"Valóban 5-10%. Ez viszont beleszámít a teljes projekt 10%-os önerejébe."
bukta #1: tök mindegy, hova számít bele, ki kell fizetned a plusz összeget
"Van 1+1 év rendelkezésre tartás+türelmi idő, amíg nem törlesztek semmit, de már termel a rendszer."
bukta #2: a türelmi időt én eltörölném a picsába. rengeteg ember szívta már meg ezzel. Aztán jönnek a kamu dumák, hogy 25 ezerről 120ezerre nőtt a deviza hitele. Miközben a 25.000 az a türelmi idő alatt irendelkezésre állási díj volt. Ok, itt nincs, de akkor is hülyeség, két év alatt megszokod, hogy több marad a zsebben mint eddig, és amikor elkezded törleszteni, akkor hirtelen hiányozni fog a pénz. Azonnal jó elkezdeni törleszteni.
"Havi 10000 Ft termeléssel kb. 14-15 hónap alatt megtérül, utána pár hónap ajándék, majd a 2. évtől annyit fogok törleszteni, amint amennyi eddig a villanyszámlám volt, fixen 18 éven keresztül."
bukta #3: mi térül meg 14 hónap alatt? az 140.000Ft lenne, ha nem 6500Ft lenne a számlád amit kiváltasz. 14 hónap alatt termel neked elveszett mennyiséget, de az neked nem nyereség. 10 év lesz annak a megtérülése, nem 14 hónap
Valóban 5-10%. Ez viszont beleszámít a teljes projekt 10%-os önerejébe.
Magyarul, nekem kb. 140-150000 Ft-ba került az indulás. Ennyi kellett befektetnem. Van 1+1 év rendelkezésre tartás+türelmi idő, amíg nem törlesztek semmit, de már termel a rendszer. Havi 10000 Ft termeléssel kb. 14-15 hónap alatt megtérül, utána pár hónap ajándék, majd a 2. évtől annyit fogok törleszteni, amint amennyi eddig a villanyszámlám volt, fixen 18 éven keresztül. Nem kell foglalkoznom az inflációval, az áram árával. Plussz: jelen áron kb. havi 3500 Ft-nyi áramot arra használok, amire akarok.
Még jobban leegyszerűsítve: kb. 14-15 hónap alatt megtérülő 140-150ezer Ft befektetéssel, van egy napelemes rendszerem, ami fedezi a teljes áramigényemet és a törlesztés alatt is havi +3500 Ft-ot termel.
Ekkor áramfogyáshoz kellene cirka 2,2 kWp rendszer ( ~8 napelem)
Az ilyen kis rendszer fajlagosan drágább, valahol az 1,0-1,2 mFt sávban lehet kihozni >> 450-540 eFt/kWp,
Ami 16-18 Ft/kWh önköltségi áram árat jelent.
...és ez drágább, mint a meglévő kondenzációs kazán melege, plusz beruházást is kívánna a meleg termelés váltása.
Vagyis a gázt nem érdemes jelen állás szerint cserélni napáramra.
Másként nézve 1 kWp termel ~1150 kWh-t évente, tehát pl: 480000/1150/37,4=11,16 >> 11-12 év a megtérülése.
Most a szaldós elszámolással, ami nem szörnyen rossz.
Bár a nagyobb rendszerek már 8-9-(10) évet tudnak.
----
HA hozzácsapunk egy e-autót is, ami évente mondjuk 18 ekm >> ~2800 kWh >> +2,5 kWp + ~9 napelem
Akkor már javul a fajlagos ár, mert 1,8-2,0 mFt lesz cirka az árszint >> 380-420 eFt/kWp
Ami 13-14 Ft/kWh önköltségi áram árat jelent és 9-10 éves megtérülést.
-----
A nagy kérdés, hogy mi várható?
- nő-e az áramigény, létszám növekedés vagy egyéb okból
- lesz-e klíma, mégis hűtésre és némi fűtésre is mivel a gázhoz képest ~1/3 áron fűtene ősszel-tavasszal és nulla fölötti téli napokon is
- lesz-e belátható időn belül e-autó
- mikor lesz csereköteles a kondi kazán
Ha semmilyen növekedés nem várható belátható időn belül, akkor most a legolcsóbb 1 mFt körül rendszer ami ésszerű lehet.
(8 napelem, 1 string, 1 MPPT, 1 fázis)
Ha kisebb növekedés elképzelhető nem túl sokára, akkor most csak pl. 8 napelem, de olyan inverter, ami további paneleket is tud fogadni, akár még 8-at.
(8 napelem, 1 string, 2 MPPT lehetősége, 1 fázis)
Ez már elvihet egy a-autót is részben-egészében, csak a további napelemek felrakásával.
---
Aztán ha esetleg, eljön az idő és a gáz kerül leváltásra, akkor majd lehet gondolkodni a hogyan továbbon.
1200 m3 gáz az ~12000 kWh
Ezt...
1.
COP=1 azaz ellenállás fűtéssel (fűtőpatron) kiváltva
A szükséges áram 10 kWp napelemtől várható.
Ekkora méretben már úgy 340 eFt/kWp ár is elérhető.
Amivel 11-12 Ft/kWh önköltség adódik és ~8 éves megtérülés.
Azonban az átálláskor a kazáncsere/beiktatás költsége is felmerül...
Tegyük fel, hogy 500 eFt-ból megoldható az átállás (elektromos kazán, bojler, szerelés)
Kell mondjuk szumma 10+2,2+2,5=~15 kWp napelem >> ~5 mFt
Viszont megmarad 25 évnyi gáz, ami jelen áron ~3,2 mFt
2.
COP=~3 azaz hőszivattyús fűtéssel kiváltva, elég lesz 12000/3=4000 kWh is.
A szükséges áram ~3,5 kWp napelemtől várható.
Ekkora méretben a 370 eFt/kWp ár is elérhető.
Amivel ~9 Ft/kWh önköltség adódik és ~9 éves megtérülés.
Azonban az átálláskor a kazáncsere/beiktatás költsége is felmerül...
Tegyük fel, hogy 1500 eFt-ból megoldható az átállás (elektromos kazán, bojler, szerelés)
Kell mondjuk szumma 3,5+2,2+2,5=~8 kWp napelem >> ~3 mFt
Viszont megmarad 25 évnyi gáz, ami jelen áron ~3,2 mFt
-----
Lehet számolgatni... illetve tippelni, beárazni a jövőt.
Nomeg a jelenleg elérhető gáz+áram számla mentes kilátást és a zöld tudatot.
Én kissebb villanyszámlával (kb. 6500Ft/hó) is belevágtam, 0%-os Eu-s hitelt felhasználva. 10% önerővel (meg az utánjárás) A 20 éves kölcsön törlesztője kb. annyi lesz, mint eddig az átlagos villanyszámlám volt, viszont a rendszer megtermel kb. 10000 Ft/hó-nak megfelelő áramot. A felesleget később esetleg villanyautóba is tölthetem, de addig is klímával elfűtöm és csökkentem a gázfűtés számláját.
És persze remélem a környezetért is tettem valamit.
135 m2-es, alacsony energiás családi házunk van, a havi villanyszámlánk 7800.-, az éves gázfogyasztás 1150 m3 körül (fűtés+vízmelegítés, kondenzációs kazán, csak radiátorok alacsony előremenőre méretezve). 3 személyes a háztartás, klíma nincs, gáz csak a kazán részére, főzés kevés, az elvihetne még talán 1500 Ft-ot havonta. Ilyen feltételekkel érdemes gondolkodni napelemes rendszer telepítésén? Hitel nem kéne rá, éppen a nem létező kamatok miatt gondolkodom rajta. E-autó is lehet később. Köszönöm, ha valaki megtisztel a véleményével.
franko hogy te tudod hogy mi a szitu, de hidd el rosszul tudod. kft-ben ugyvezeto es tulaj, kell mindegyik. linkelheted tolem a fel internetet is, a bank elhajt a francba ezek nelkul. otp, rafi, cib - innen van elsokezbol tapasztalatom. mindegyik pontosan ugyanazokat a papirokat kerte tolem, harom teljesen kulonbozo ugyletben