Keresés

Részletes keresés

hobe Creative Commons License 2005.04.29 0 0 67

D70s

Hat ez megegyezik a Hong Kong-i arral es ott legalabb szot ertek veluk es valogathatok a boltok kozott!

 

Meg persze kinaiul van az oldal is es semmit nem ertek belole:-(

Előzmény: kb. (64)
hobe Creative Commons License 2005.04.29 0 0 66

Kosz, mar vettem egy D70s-t Hong Kongban! A garancia sajnos ott is csak Hong Kongra szol:-(

 

Megneztem az utikonyvet, csak mivel harom estem volt Pekingben, ezert frankon bezartak a turistas helyek:-( Nyilvan a Tienanmen teret nem hagytam ki, meg hat az ott elo magyar kollega mutatott egy-ket latnivalot.

 

A taxisokkal q sok bajom volt, bar csak ketszer szalltam ki:-) A masodik mar hazafele volt: a kis piros bizbaszra gondosan ratette a sofor a sapkajat, majd kozolte, hogy 200. En mondtam neki, hogy ha-ha 80. Erre o ha-hazott, en meg kiszalltam. Befele 60 yuanert hoztak be utdijjal egyutt!

 

A borravalot az etteremben is bebuktam. Mar-mar szegyelltem magam, hogy annyi penzert mekkora adagot adnak es milyen finomat, meg persze korbeugralnak. Sehogy nem tudtam elmutogatni, hogy megtarthatja a 10 yuanost, ugyhogy a vegen kenytelen voltam a tanyer alatt hagyni.

 

Amennyit lattam a varosbol, az tetszett, csak a szenyezett levego nagyon megviselt:-(

 

Tegnap Hong Kong-ban volt par oram, na az minden szempontbol megfelelt:-) Mar a repterrol kijovet ledobbentem: egybol a bejaratnal a gyorsvasut, 100HKD-ert oda-vissza elszallitottak es 22 perc alatt a varosban voltam!

Előzmény: kb. (64)
kb. Creative Commons License 2005.04.28 0 0 65
1. A pekingi taxisok nem igazan ismerik a varost. Ez van. Viszont nem szokas borravalot adni nekik. 2. Szivesen elmeselem, hogy mit latni az egyik legturistasabb pontjan Pekingnek (Tiananmen), de nem lenne egyszerubb, ha beleneznel egy utikonyvbe? 3. El tudom mondani a filezett csirkemellet, de sajnos a legtobb helyen akkor is robbantott csirket fogsz kapni, ez van.
Előzmény: hobe (61)
kb. Creative Commons License 2005.04.28 0 0 64
Pekingben nagyon is erdemes fenykepezogepet venni, csak eppen nem mindegy, hogy hol. Ahol en szoktam vasarolni, ott az USA online arai alatt van szinte minden. A D70 peldaul 710 USD (5800 RMB). http://www.rayi.cn/shop/product2.php?prodid=867 A garancia viszont csak Kinara ervenyes.
Előzmény: hobe (63)
hobe Creative Commons License 2005.04.26 0 0 63

Pekingbennem erdemes venni kamerat, mert egyreszt nem talaltam, amit szeretnek, masreszt draga. Ja, es az osszes folpackba van csomagolva:-))

 

OFF

En konkretan D70-es vazat keresek, de a jenkiknel 899 dollarba kerul es a mult heten azt mondtak, hogy a D70s is annyi lesz! A Hong Kong-i repteren ennel dragabb, de a varosban allitolag lehet jo boltokat talalni. Mondjuk az oldalt q regen frissitettek, de talan a boltok meg ott vannak es haladnak a korral:-)

 

Hong Kong
Előzmény: Yogi (62)
Yogi Creative Commons License 2005.04.26 0 0 62
De, próbálkozz, mert ez engem is érdekel.
Előzmény: hobe (61)
hobe Creative Commons License 2005.04.26 0 0 61
Na, itt vagyok:-) A tegnapi taxis egy ora alatt talalt a ceghez, pedig adtam neki terkepet kinai felirattal, aztan a vegen telefonalni kellett, hogy valaki magyarazza el merre is menjunk.. A mai meg 15 perc alatt odavitt! Viccesen olcso volt, ugy mindig adtam borravalot nekik, meg mondogattam, hogy xiexie:-) A Tienanmen terrel bajban voltam tegnap, mert volt ott par katona es nem engedtek a tomeget kozelebb. Fogalamam sem volt, hogy mi zajlott.. Ugyhogy bementem valahova jobbra es lattam par ures epuletet, de nem tudom mi volt az:-( Meg persze sztahanov munkasok kiallitasat. (most olvasom a konyvben, hogy 5-kor bezar, ugyhogy ez most kimarad:-(( ) Most is mennek valahova, de fogalmam sincs, hogy mit kene megnezni.. Ja, es az ebeddel mindket nap bajom volt:-( Hiaba rendelek csirket, allandoan valami apro csontos gusztustalan cuccot hoznak:-( Nem tudja valaki a filezett csirkemellet kinaiul?:-) A jol szervezettseg alatt mit ertesz? A palermoi kozlekedes ehhez kepest KRESZ minta:-) Holnaputan Hong Kongban lesz par oram es fenykepezot is vasarolnek. Ne tegyem?? A neten talaltam ajanlott bolt cimeket terkeppel, de akkor ne is probalkozzak?
Előzmény: kilenctizenegy (50)
lang li li Creative Commons License 2005.04.23 0 0 60
Hefeiben sajnos nem árultak csirkemellet / filét kifejezetten nem! /, viszont a csirkelábból kb 15-20 félét / szín, pácolás, illat mind különböző volt :)/ is. Én szintén nem eszem csirkelábat, fejet, nyakat stb...Pláne nem, ha ezek az utcán mindenfelé rám köszönnek a ruhaszárító kötélről...
Előzmény: kb. (59)
kb. Creative Commons License 2005.04.23 0 0 59
Én eszem húst, de kutyát nem (mint ahogy pl. csirkelábat és kukacot sem. Azt mondtam a kínainak, aki kínálta, hogy amíg lehet kapni csirkemellet, addig nem fogok elgondolkozni sem azon, hogy egyek-e a csirkelábat vagy sem). Olyan volt, hogy a nyolc fős asztaltársaságból rajtam kívül mindenki kutyát evett. Ja, és egyikük sem kínai volt (pontosabban egy fő volt negyed, egy pedig félrészben kínai, a többi pedig japán, indonéz és francia).
Előzmény: Yogi (58)
Yogi Creative Commons License 2005.04.22 0 0 58
Engem nem zavar, ha ennék húst, biztos kipróbáltam volna. Így viszont valami virág-szerű nemtommit sikerült ennem. Finom.
Előzmény: kb. (57)
kb. Creative Commons License 2005.04.22 0 0 57
Nem unalmas ezen a kutyaevés témán rágódni? (Most épp megint rákezdett a magyar bulvársajtó is erre a témára, lásd. http://www.azsia.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=6549) Vannak kínaiak akik eszik a kutyát. És? Senki nem mondta, hogy neked is kell. Nem hiszem, hogy bárki is pont téged akarna kutyahússal tömni...
pimac Creative Commons License 2005.04.22 0 0 56
Akkor örülök hogy Shanghai-ban vagyok.. :-( A történet többi részét ne is meséljétek... Megyek "vidékre" is, de csak néhány napra, majd odafigyelek...
Yogi Creative Commons License 2005.04.22 0 0 55
Bizony a kantoni piacon láttam kutyát, macskát, mindent, ami mozog.
Előzmény: lang li li (54)
lang li li Creative Commons License 2005.04.21 0 0 54
Idén 3 hónapot töltöttem Kínában, és ennek nagy részét vidéken - nem Shanghaiban, Kantonban vagy Hong-Kongban - töltöttem, hanem az egyik legszegényebb tartomány fővárosában, Hefeiben. ebben a tartományban igen is esznek és árulnak kutya- és macskahúst is. Erre a takarításra szerződtetett bejárónő maga hívta fel a figyelmemet. Kínai barátaim ( tanáraim ) pedig arra figyelmeztettek, melyik utcai árusnál nem esznek még ők sem, tehát én se kíséreljem meg!

Kína nem azonos Shanghai-jal. A shanghaii kép sajnos nagyon nem jellemző Kínára. Az egy külön világ Kínán belül.
pimac Creative Commons License 2005.04.21 0 0 53

Sziasztok megint, üdvözlet Shanghai-ból!

 

2 hete érkeztem, és (az eddigi tapasztalatok alapján) csak jókat tudok mondani.

Minden döbbenetesen high-tech, tiszta, fejlett, odavannak az új dolgokért (a régi rovására sajnos.. lsd régi épületeket letarolják és jönnek a toronyházak..) és még sorolhatnám.

 

A taxi ügyre visszatérve, nekem még egyszer sem sikerült úgy taxiba beszállnom, hogy megértsenek, úgyhogy jó hogy mindig volt nálam kínai karakterekkel leírt pontos cím, mert a sofőrök amúgy is gyakran eltévednek (szintén tapasztalat). Velem már többször előfordult, hogy a taxis bosszúsan nézett rám, és a mobilomra mutogatott, hogy hívjam fel az uticélt, adjanak neki valami infot, merre kell menni.. Persze amíg nem volt kínai mobilom, addig gondolhatjátok mennyire szidtam őket a roaming miatt, de kénytelen voltam tárcsázni, mert különben nem jutok oda ahová indultam....

 

Kaja: aki azt mondja hogy szar, vagy ehetetlen, az hazudik. Szuper a kaja, és nem, nem esznek kutyát macskát, az egy másik ország, nem Kína :-) Az biztos, hogy a sertés és a marha általánosabb mint a csirke.

Jahh persze és dögivel van McDonalds (nagyon olcsó - kb 6-700 Ft-ért 2 menüt is lehet venni... és finomabb mint otthon - nem száraz a zsemle, és nincs kispórolva a big mac szósz.. :-)), valamint van még Starbucks coffee (nagyon sok..) és még sorolhatnám.

 

Az emberek rendkívűl segítőkészek, angolul persze inkább az irodai alkalmazottak és a fiatalok beszélnek.

 

Most találtam magamnak lakást, Shanghai belvárosában (pontosabban az üzleti negyedben mert fontos volt, hogy közel legyen az irodához), a lényeg, hogy döbbenetes milyen minőségű lakások vannak, el sem tudtam volna képzelni... Otthon az ilyeneket kb havi fél millióért adják ki, mindennel felszerelt, vadiúj, gyönyörűen bebútorozott (letisztult, tágas stílus), tényleg minden igényt kielégítő.

Nagyjából ennyit a 2 hetes tapasztalatomról.

 

Még valami fontos: Érdemes komolyan venni az átállást, én rendesen elcsesztem, 1 hétig nem aludtam, mert az első nap érkezéskor rögtön lefeküdtem a fáradságtól ájuldozva.... Nem kellett volna, tegnap tudtam először rendesen aludni (11-én érkeztem...). Tehát első naptól kezdve akkor kell lefeküdni alukálni mint az itteniek, különben fent fog az illető kuvikolni hajnali 3-4-ig akárcsak én....

kilenctizenegy Creative Commons License 2005.04.19 0 0 52

"Megvan még a jó szándékú segíteni akarás?"

 

Abszolúte megvan!

Előzmény: Yogi (51)
Yogi Creative Commons License 2005.04.18 0 0 51
Utolsó nap nem találtam a "reptér" feliratú cédulát, ezért repülőgépként berregtem a taxisnak, majd lehetőségeimhez mérten imitáltam a a felszállást.
Ez se rossz... Én megmutattam a jegyet.
Megvan még a jó szándékú segíteni akarás? Nekem például Kantonban átadták a buszon az ülőhelyet, mert látták, hogy nem férek el a tető alatt, túl alacsony.
Előzmény: kilenctizenegy (48)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.04.18 0 0 50

"...es hat egy kicsit be vagyok tojva..."

 

Fel a fejjel, én is be voltam, de SEMMI zűr nem volt. Peking jól szervezett, rendezett város. Hog Kong már nagyobb odafigyelést igényel, meg némi életben maradási ösztönt. Nem többet, mint Budapest egy vastag amerikai baleknek.

Előzmény: hobe (42)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.04.18 0 0 49
Én naponta többször ettem alacsony árkategóriás étteremben és a tisztaság nagyobb volt, mint itthon az alacsony kategóriánál megszokhattuk. Csótányt nem láttam, még állatkertben sem. 
Előzmény: hobe (46)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.04.18 0 0 48

"Azt tanacsoltak, hogy irassak le minden fontosat kinaiul es majd mutogassam pl. a taxisofornek, hogy hova akarok menni."

 

Ez sohasem árt, nélküle sem vagy elveszve, de megspórolsz egy csomó félreértést. Utolsó nap nem találtam a "reptér" feliratú cédulát, ezért repülőgépként berregtem a taxisnak, majd lehetőségeimhez mérten imitáltam a a felszállást. Elsőre megértette.

 

"Ha metrozni akarok, akkor tudok jegyet venni?"

 

Minden állomáson, az egyetlen bódéban, ami ráadásul teljesen jegypénztárnak néz ki. Az érvényesítés szisztémája a budapesti mozikéhoz hasonló: egy nő eltépi a jegyedet a mozgólépcső tetejénél, egy másik közben ellenőrzi. Egyébként általában mindenütt, ahol mi automatákhoz vagyunk szokva, van egy-két alkalmazott, aki angolul ugyan nem beszék, de mielőtt kinyitnád a szádat, már tudja, mit akarsz.

 

"Lehet gyalog maszkalni es nezelodni (fenykepezni) a varosban vagy csak a turistaknak kijelolt helyeken?"

 

Bárhol, bármerre! A Tienanmen téren rád szólnak a posztoló őrök, ha cézottan őket fényképezed, ezért ne szemből és közvetlen közelről tedd. De az ő funkciójuk azért nem teljesen protokolláris. Legtöbb helyen még a templomok belsejében is lehet fényképezni az imátkozókat,az sem zavar senkit.

 

Ha rendőr irányítja a forgalmat (kb. minden 2. utcasarok), akkor ne menj át tilosban!

Előzmény: hobe (42)
Yogi Creative Commons License 2005.04.13 0 0 47
Kézzel-lábbal nagyszerűen lehet kommunikálni, nemzetközi nyelv. Ha veszel egy olyan térképet, amelyen kínai írásjegyekkel is ott van minden, akkor azt lehet mutogatni. Az automaták meg mindenhol ugyanúgy működnek. Na jó, ez nem teljesen igaz...
Zárt rész már 15 éve sem volt, legfeljebb a diplomata- és a kádernegyed, de az meg kit érdekel?
Jaj, itt le kell írnom egy akkori élményemet:
Ugyanis elfogyott a pénzünk. Úgy érkeztünk vissza Pekingbe, hogy volt nálunk 5 (öt) dollár. Az nem túl sok. Elmentünk a jegyirodába (a vonatjegy megvolt, csak helyet kellett foglalni). A kissé mísz ügyintéző szerint most nincs, talán két hét múlva. Akkor viszont még kevesebb az a pénz. Tudod mit, menjünk el a követségre, hátha segítenek valahogy!
És elmentünk. Becsöngettem, elmondom az embernek, hogy itt állunk egy vas nélkül, mit lehet tenni? Hát mit lehetne, adok mondjuk 500 dollárt, az elég lesz? Majd otthon megfizetik. Kitöltöttem egy papírt, elővettem az útlevelet, hogy igazoljam magam. Ááá, minek az? Hiszen nem fog átverni, igaz?
Egyszóval kaptunk a négy szép szemünkre 500 dollárt. Kár, hogy nem tudom az ember nevét, szívesen megköszönném neki.
Egyébként itthon szépen visszafizettük valami pénzügyi központnak.
Előzmény: hobe (42)
hobe Creative Commons License 2005.04.13 0 0 46

De en nem otthon vagyok!:-)

Es latszanak is a csotanyok? Mert ha nem, akkor nem zavarnak:-)

 

Előzmény: Yogi (45)
Yogi Creative Commons License 2005.04.13 0 0 45
Ugyan már, csótány itthon is van minden étteremben.
Előzmény: hobe (44)
hobe Creative Commons License 2005.04.13 0 0 44

Hmm, ez nem tul biztato:

We're kinda' ok with cockroaches as even the very best restaurants in Beijing are likely to have a few.  Eating at these restaurants may give some people slight stomach trouble

hobe Creative Commons License 2005.04.13 0 0 43
Kozben talaltam egy hasznos oldalt, elobb ezt elolvasom es kerdezek, ha valami nem vilagos.
Előzmény: hobe (42)
hobe Creative Commons License 2005.04.13 0 0 42

Par napra Pekingbe utazom es hat egy kicsit be vagyok tojva.. Azt tanacsoltak, hogy irassak le minden fontosat kinaiul es majd mutogassam pl. a taxisofornek, hogy hova akarok menni.

Ha metrozni akarok, akkor tudok jegyet venni? Van angol felirat az automatakon vagy beszel valaki angolul?

Lehet gyalog maszkalni es nezelodni (fenykepezni) a varosban vagy csak a turistaknak kijelolt helyeken?

Meg nem keresgeletem a neten, de van valahol fent metro terkep?

Előzmény: kilenctizenegy (41)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.04.13 0 0 41

Pekingben hatsávos utakat építenek, de nem ritka a tizenkét sávos sem. Ami útban van, azt lebontják, legyen az sztálinbarokk lakótelep vagy buddhista kolostor.

 

Amellett, hogy a meglévő két metróvonal egyikét hosszabbítják, 5 vagy 6 újat építenek (nem terveznek, építenek)!

 

 

Sanghajban annyi a felhőkarcoló, hogy akárhol is húzzuk meg a "magas ház" alsó határát, mennyiségben többszörösen veri a világ bármely városát. És nem igaz, hogy csak a mennyiségre mennek, a design lenyűgöző. Mindez nem csak a városközpontban, de itt-ott még a legkülső körgyűrű mentén is.

 

Pudong, Sanghaj hipermodern negyede tizenöt éve még földszntes dokkok uralta ipari városrész volt, néhány lézengő lakossal. Ma a világ egyik legdinamikusabban növekvő városa (már Sanghajhoz csatolták). A folyó alatt alagutak, fölötte moden hidak vezetnek át. Itt áll a világ negyedik legmagasabb épülete, a Jin Mao Torony. Az itteni metró végállomásáról indul a mágnespárnás vasút a reptérre, amit előrelátóan jó 40 km-re építettek fel a mai városhatártól. Pudong ma akkora, mint Budapest, de tíz év múlva állítólag nagyobb lesz, mint a mai Sanghaj, a tengerpartig ki fog érni.

 

 

Sencsenben húsz éve néhány száz halász tengette életét, ma egy kétmillió feletti metropolisz, ahol egyetlen célszerűtlenül tervezett vagy rosszul kivitelezett négyzetméter sincs. A város teljes sci-fi. A metrójegy pl. egy műanyag korong, mint a játékrulett zsetonja, amibe bele van építve egy kívülről láthatatlan mikrochip. Amikor beállítod a jegyautomatán, hová akarsz menni, az beprogramozza neked a chipet, a rendszer pedig utána érintésmentesen leolvassa, amerre jársz, és ha eltévedtél, vagy olyan szakaszon vagy, amit nem fizettél ki, nem engednek át a kapuk. Ehhez képest a párizsi metrók mágneskártyája olyan elavult, mint egy villamosjegy.

 

Ha bárkinek konkrét utazási tippekre van szüksége, segítek, ahogy tudok...

Előzmény: bögyölő (40)
bögyölő Creative Commons License 2005.04.12 0 0 40

 

   Szia Kilenctizenegy!

 

Én is csak azt kérem, hogy MESÉLJ, MESÉLJ még nagyon sokat KÍNÁRÓL! Mi is készülünk ki a párommal Pekingbe, ugyhogy minden infó nagyon érdekel!előre is köszönet.

Yogi Creative Commons License 2005.04.11 0 0 39
Mesélj!
Előzmény: kilenctizenegy (38)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.04.11 0 0 38

Nemrég jöttem haza Kínából és le vagyok nyűgözve.

 

Egyénileg utaztunk, tehát azt néztem meg, amit akartam és nem azt, amit valaki meg akart mutatni. Azzzal indultam el, hogy az igazság valahol a promóciós filmek által bemuatott és a hagyományos elmaradott országkép között van, de meg kell, hogy mondjam, az innováció, a szervezettség és a jövő-orientáltság sokkal kézzelfogatóbb és nyilvánvalóbb, mint azt akár az országimázs-filmek sugallnák!

 

A felhőkarcolók és a mágnesvasút nem kirakat, hanem tendencia, egy átgondolt fejlesztés lépcsőfokai. Lehet, hogy én csak milliós városokban jártam és a falvakban nyomor van és nincsenek szolgáltatások, de Magyarországot se a szabolcsi faluvégek etnogettói alapján kell átfogóan megitélni.

 

 

Előzmény: pragmat (37)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!