Nekem is alu spíró van benne mindkettőben ,a gázzal még nem is volt baj eddig ! A vegyes tüzelésű meg folyamatosan bedugul tőle ,érdekes csak ott dugult mindig ahol az alu cső bent van a kéményben ! De sajnos nem ette meg se a korom se a mész ,de kiszedni sem lehet csak ha vissza bontanám ! Inkább csináltam egy másik kazánházat ,új kéménnyel az már hőszigetelt saválló acél csöves !
Annak idején a 90-es évek elején jó megoldásnak tartották a kéményépítésnél az alumínium "cső" beépítését....úgy malterral gazdagon beépítve,hogy kihúzható se legyen.
Az ilyen "gázkazánra" épített kémények a legrosszabbak,mert a béléscsövet lehetetlen kihúzni,így a kémény semmire se jó a jelenlegi szabályok szerint.Maximum kondenzációs kazánt lehet belekötni osztott rendszerben vagy ha letolható a dupla cső akkor van lehetőség a további üzemeltetésre.
Bár megenné az alut ! 30 éve van benne az alu spiró cső vegyes tüzelésű kéménybe és kutya baja az én legnagyobb sajnálatomra ! Másik kéményt kellett ez miatt készíteni !
Egy értelműen van bélés benne. De valószínűleg rosszul csinálták.
Egyébként sokféle bélelés van.
Van /inkább volt a flexi alú cső. Ezt csak meglévő kéményeknél alkalmazták... kényszerből. Az élettartalma korlátos. Új kéménybe még korlátosabb at életartam 2 -3 év. A mész megeszi az alumíniumot.
Új kéményekbe kerámia vagy saválló acélcső.
Régi kéményekbe lehet merev alú cső, de csak gázfűtésnél, lehet még flexi acélcső és a furánflex. Ez utóbbi egy műanyag, de csak gázkéménybe való.
"füstcső becsatlakozására megvannak a mindenkori aktuális rendelkezések,utasítások,de olyat még sose hallottam,hogy egy füstcső vízszintes lehet"
Ha ismered ezeket a rendelkezéseket, akkor nem kell hallomásra, pletykákra hivatkoznod,
egyszerűen add meg ezen rendelkezések internetes elérhetőségét. Meg szeretném keresni a szövegben, hogy hanyadik sorban tiltják a vízszintes füstcső szakaszt (tehát pl tilos olyan kályhát/kazánt/kéményt csinálni, amelyiken vízszintes a füstcső csatlakozás).
Ha a kéményben van huzat akkor annak semmi jelentősége hogyan áll a fűst cső ! A tömeg kályhánál meg egyenesen amikor kimegy a füst akkor csap egy kanyart és lefelé áramlik a padló szintjére és ott viszintesen kúszik el a kéményig ! Ezen lehet a fenekünket melengetni !
Hát....,azt hiszem a füstcső becsatlakozására megvannak a mindenkori aktuális rendelkezések,utasítások,de olyat még sose hallottam,hogy egy füstcső vízszintes lehet.... .D
A vízszintes csőszakaszokat egyértelműen rendszeresen ellenőrizni kell (korom felhalmozódás -> füstjárat eldugulás -> életveszély/tűzveszély), a ferde szakasztól úgy tudom, hogy 45 fok felett nem kell ellenőrizni (mert arról már "lecsorog" a korom). De ez kevesebbnek tűnik 45 foknál, tehát nem tudom. De a vízszintes szakaszok ellenőrzésekor nem olyan nagy pluszmunka oda is benézni :)
Valaki mondja már meg hogy van kialakítva a kémény bélés cső és a beton fedlap találkozása ! Mi van a bélés cső és a beton közt ? Ha nyítva hagyom az eső befolyik a szigetelésbe ,ha rábetonozom akkor meg a tágulás megemeli ! Mi a megoldása ?
Sziasztok. Ezen a ket csovon hianyoltak a tisztitonyilas ket eve. Eladtuk a lakast gondoltam megcsinalom es veszek ket csovet nyilassal. Hahahaha meretezes terveztetes legyartas hegesztett 1mm alucso plusz kutyafule. Ez tenyleg 145 ezer+afa ???