Keresés

Részletes keresés

HEV Creative Commons License 2014.07.11 0 0 44801

Az Országos Kékkör felújítása a KDOP 2.1.2/B-12-2012-0069 azonosító számú projekt keretében valósul meg az összesen mintegy 83 millió forint értékű beruházás keretében.

Vagyis nem Ők adták, de a lényeg, hogy van!

Előzmény: Törölt nick (44800)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.11 0 0 44800

...cserébe viszont a Verga (és a Vadex) nagyon odatette magát a jóléti létesítmények terén. Tele lett a környék kilátókkal, esőházakkal, pihenőkkel, bringatárolókkal, kerékpárutakkal... Szóval nem csak elvesznek, mint a régi szép időkben, hanem adnak is pár dolgot.

Előzmény: Törölt nick (44795)
asciimo Creative Commons License 2014.07.11 0 0 44799

Nem azt mondtam, hogy ne nezelodj bameszkodj, hanem csak hogy tudatosan figyelj oda, hogy mennyi az ezzel töltött idö. Altalaban a turazoknak buszhoz/vonathoz kell igazodniuk. Nem tudom Kekesröl mikor indul az utolso busz. Ha ilyen idökorlat nincs akkor vegtere is mindegy hogy 8 vagy 9 vagy 10 vagy 11 ora alatt van meg.

Jo turat!

Előzmény: Ttlosz (44796)
rozaa Creative Commons License 2014.07.11 0 0 44798

Lapszéli jegyzet: John Hillaby Gyalogszerrel Nagy-Britanniában c. könyve két helyen is említést tesz a magántulajdon/szolgalmi jog/gyaloglás témában. Az első, a Pennine esetében a turisták tömegesen özönlötték el a lezárt magánterületeket, - flash mob szerűen - kikényszerítve érdekeik szem előtt tartását és az utak megnyitását. A második a skót példa: ott a községeknek gyalogló klubjaik vannak, ahol a község automatikusan alkalmaztatja a szolgalmi jog gyakorlását. Mindez 50 évvel ezelőtt. :)

HEV Creative Commons License 2014.07.10 0 0 44797

Általános szabályok.

Védett területre vonatkozó kiegészítés.

Jelzett turistaút létezése nem feltétele a geoláda elhelyezésnek. MGKE és MTSZ között semmiféle érdemi kapcsolat nincs.

Az Öreg-Futóné és a Mórocz-tető  geoládái is kereshetők, a napokban is többen jártak ott.

Általános szabály és nem csak itt hanem bárhol, hogy ha egy adott területen  kihirdetett erdőlátogatási korlátozás van akkor ez mindenkire vonatkozik, tehát a geoláda kereső és a "csak" túrázó emberekre is egyformán.  Ha a katonai terület lövészet miatt van lezárva akkor a biztonsági terület határán őrség van és megakadályozza, hogy bemenjen bárki is.  

Ttlosz Creative Commons License 2014.07.10 0 0 44796

Csak azért is fogok nézelődni, bámészkodni, fényképezni:-))) Így az általad írtak alapján a 8 óra alatti teljesítést alapul véve, a 10 óra reálisnak tűnhet nekünk. Mi a nem rohanós, hanem a bámészkodós túrázók közé tartozunk. Most rakom össze a jövő heti túrahétvége programját. Első nap a kultúra és szórakozás jegyében fog telni; "ismerkedj a Mátrával" elnevezésű kikapcsolódás cunami keretében; Kisnána -vár, Parád-Parádfürdő (Tájház, Palócház, Asztalos Juhák Múzeum), Sástó - tó, kilátó, bobozás. Másnap pedig csak túra Szarvaskő-Sirok; 17,5 km.

Nem akartam bevállalni az egyik nap Szarvaskő-Sirok, másnap pedig tovább a Kékesre távokat. Bár biztos vagyok abban, hogy meg tudnánk csinálni - a csapat jellemzése; középkorú, tűrhető fizikai állapottal -, de az OKT útvonala mellett felfedezésre, rácsodálkozásra váró látnivalók "leküzdése" miatt egyébként is 10-15 évre terveztem a jelvény megszerzését, így úgymond ráérünk. Negyedik éve nyomjuk, éppen túljutva a 300 kilométeren. Egyébiránt Én már a Bódvaszilas-Jósvafő szakaszt is "megfeleztem", Szelcepuszta ki, illetve beszállóval :-)

Augusztusra tervezgetek, erre kellett az info, melyre szóló reagálást neked is nagyon szépen köszönöm. Egy biztos, a hétvége egyik napján egy jó "kis" túrának nézünk elébe. A másik nap levezetésként lehet csak legyalogolunk Mátraházára, majd egy kis kultúra. Most bukkantam - betervezve - erre; http://www.gyongyos-matra.hu/hu/info/latnivalok/piszkestetoi-csillagvizsgalo/

Előzmény: asciimo (44787)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.10 0 0 44795

Szia!

Nem tudom pontosan, hogy egy geoláda telepítésekor mely szervektől kell engedélyt kérni, de úgy érzem, hogy a geocaching - természetjárás - természetvédelem - erdő- és vadgazdálkodás rendszer elemei nincsenek jól összehangolva. Jelen esetben a nevesített szereplők: Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE) - Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) - Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) - VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

Az MTSZ közleményében ez a részlet szerepel: "...a VERGA Veszprémi Erdészeti Zrt-vel történ egyeztetés alapján...". Ez oké. De hol van a többi szereplővel történt egyeztetés megemlítése? Volt egyáltalán ilyen? Vajon e a négy szervezet mindegyike tud majd erről a módosításról és hatásairól? Vajon az MTSZ mit tett (tesz) azért, hogy a bakancsos-hátizsákos turisták ne szoruljanak ki (ismét) a legtöbb érdekes helyről? (Itt az érdekképviseletre gondoltam és tudom, hogy az MTSZ a létra alján áll...) Az Öreg-Futóné látogatását 1989 előtt a honvédség már korlátozta egyszer. Aztán volt tizenvalahány év, amikor a szerencsések felkereshették a Keleti Bakony (Tési-fennsík) legmagasabb hegyét. Most pedig a VERGA Zrt. az MTSZ-el karöltve lép az egykori Magyar Néphadsereg vezetésének nyomdokaiba.

Egyébként az Öreg-Futónén kívűl több kistáj / kistájrészlet legmagasabb hegyére a mai napig nem vezet jelzett turistaút, ilyen-olyan okból. A Pilis, a Lom-hegy és az Urak asztala esetében nem elegendő indok az egykori laktanyák és rakétabázisok maradványainak megléte. De a példákat vég nélkül lehetne sorolni: a vértesi Nagy-Csákány, a gerecsei Öreg-Kovács és a Gorba-tető; és most már az Öreg-Futóné is ilyen. (Említhetném még a gerecsei Pisznicét vagy a aggteleki Fertős-tetőt - bár ezeknél indokolt lehet a szigorúbb természetvédelem). Sokszor a turistautak által elkerült hegyek környékén is vannak geoládák: ezek megközelítése a "jelzetlen" földutakon, vagy út nélkül vajon rendben van?

2009 és 2012 között legalább 15-ször jártam a hegyen és állíthatom, hogy az a turistaforgalom, mely a csúcs 5-10 km-es körzetében zajlott, cseppet sem zavarta a természeti környezetet. Viszont azt a vadász "földesurat" minden bizonnyal, aki egyik napról a másikra kirakta ezt a tiltó táblát a Futóné-nyeregből Tés felé tartó Piros négyzet jelzés mellé (persze a magánterület az magánterület...):

Vajon erről tudtak a fent említett szervek? Akár volt erre valamiflée engedély, akár nem, az biztos, hogy a Piros négyzet a tábla kihelyezése után még kb. 5 évig (!) erre vezetett... Hogy ezt a kérdést hogy fogja rendezni az MTSZ a TTR "hiteles" turistaút-felmérével és adatbázisával, nem látom.

A terelést szóvá tettem az MTSZ Fórumán, de a mai napig nem méltattak válaszra. Meglátásom szerint most is csak azért került bele a hírekbe, mert a "preferált" Cartographia Kft. új turistatérképet / atlaszt ad / adott ki, valamint nemsokára indul a KDPT vándorlás. Ellenkező esetben ez a hír nem lenne ott.

Azért az az erdészeti tevékenység, amely a Futóné-nyereg környékén zajlott éveken át, jelentősen szennyezhette ott a környezetet (hatalmas keréknyomok az egykori erdő helyén, jelentős mennyiségű gépolaj, melynek "illatát" több száz méterről is érezni lehetett stb).

Rockenbauer Pál a, 1979-es Kéktúra filmben nagyjából a következő gondolatot fogalmazta meg:

"Mi itt szerettünk volna aludni a Somlyóvári kulcsosházban. A tulajdonos - egyébként udvarias levélben - válaszában tudatta, hogy ebben az időszakban (szeptember-október) még tagságuk (!) sem látogatja a házat, a vadászat szempontjait szem előtt tartva. Rockenbauer válasza: Nem vitás, hogy a turistáknak és az erdészeknek-vadászoknak meg kell férni egymás mellett, de nem hiszem, hogy ennek az a legjobb módja, hogy pont a legszebb túraidényben szüntessük be a túrázást!"

A helyzet 35 év alatt nem sokat változott, legfelejebb annyit, hogy még nagyobb szerepet kapott a pénz és az ehhez fűződő érdek.

Összefoglalva: kérdés, hogy amennyiben a MGKE-nek (vagy a telepítő személyzetnek) van engedélye a BFNPI-től, erről tud-e a VERGA Zrt? És vajon egy turistaút-elterelésből egyenesen következik-e a turistaút közelében lévő geoládák megközelíthetetlensége? Azt hiszem, ezek azok a kulcskérdések, melyekre választ kellene találni...

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

térképész-térinformatikus

Előzmény: K. Kata (44792)
HEV Creative Commons License 2014.07.10 0 0 44794

Ami még érdekel ezen kivül azt kb. a megadott elérhetőségeken nyilván meg lehet kérdezni.

Előzmény: szucsati (44793)
szucsati Creative Commons License 2014.07.10 0 0 44793

Lesz ott nemsoká KDP-vándorlás, csak a napi beosztáson kívül kb. semmit sem lehet tudni róla.

Előzmény: HEV (44791)
K. Kata Creative Commons License 2014.07.10 0 0 44792

Sziasztok! A Mórocz-tetőn és az Öreg-Futónén is van geoláda, amit én még nem kerestem meg. Tavaly ősszel próbáltam, de akkor vadászat miatt volt lezárva minden. A linkelt tájékoztatóban pedig ez szerepel: Alsópere után az Öreg-Futóné kimarad és a Mórocz-tetőre nem lehet felmenni. Ez valamilyen tiltás akar lenni, vagy fizikai akadálya van? Tudtok erről valamit, vagy menjek azt nézzem meg :-)

Előzmény: HEV (44791)
HEV Creative Commons License 2014.07.10 0 0 44791

Nemrégiben beszéltünk a KDP változásairól a Bakonyban. Most hivatalosan is közzé tették. Érdemes lenne GPS-el felmérni az új útvonalat, mert anélkül nem igazán lehet pontosan áttenni a turistautak.hu-ra.

nagypapi Creative Commons License 2014.07.10 0 0 44790

"A műszaki igazgató elmondta: a térséget ellátó köszörűvölgyi tisztítóműből az érintett községeken kívül még mintegy húsz település kapja a vizet. Máshol azonban nem találtak szennyezett mintát, ami azt jelzi, hogy helyi szennyeződésről lehet szó. Véleménye szerint a rendszertelenül, esetleg szabálytalanul használt közkutakban megmaradt pangó vízben elterjedt kórokozók okozhattak gondot."

http://www.hirado.hu/2014/07/09/coli-fertozes-veszelye-miatt-forralni-kell-az-ivovizet-ot-matrai-telepulesen/

Ezzel együtt tényleg jobb óvatosnak lenni a környéken.

Előzmény: pavarotti (44789)
pavarotti Creative Commons License 2014.07.10 0 0 44789

nem ismerem az ottani közműhálózatot, de számomra meglehetősen furcsa, hogy Mátraszentlászlón kell forralni a vizet, míg Szentistvánban mondjuk nem?

Előzmény: Bányatörp (44788)
Bányatörp Creative Commons License 2014.07.10 0 0 44788
asciimo Creative Commons License 2014.07.09 0 0 44787

Szia!

Most nem untatlak olyan peldakkal, hogy X.Y mennyi idö alatt csinalja meg mert azt hiszem ez itt irrelevans. Viszont abban egyetertes van itt a topikon, hogy talan ez az egyik legnehezebb kiszallasi/megszakitasi lehetoseg nelkuli szakasz, plane felfele. Sok szint fel-le, nincs igazi pihenteto resz, csak a Markazi kaputol felfele oldalazo ösveny ami olyan pihentetö, a többinel egy atlagos turazonak figyelnie kell. A panoramak csabitanak a megallasra, fenykepezkedesre, ezzel aztan rengeteg idot lehet vesziteni. Plane hogy ezek a panoramak altalaban ugye a hegytetön nyilnak, ahol aztan hajlamos az ember megpihenni mert elfaradt. Javasolnam, hogy figyelj/figyeljetek oda, hogy ne minden helyen alljatok meg nezelodni gyonyorkodni, (sokszor ugyanazt latod a kovetkezo hegycsucsrol is) es ne andalogva setaljatok, hanem tenyleg menjetek ahol lehet. Igy realis a 8 ora alatti teljesites felfele.

Lehet hogy menet közben egy ket turatars panaszkodni fog hogy "egy hajcsar vagy", es "a kektura nem a rohanasrol szol", de tudomasul kell venni hogy a kekturanak igenis van sporterteke, es ez az egyik szakasz ami ezt az erteket adja. A Kektura füzet elejen is benne van, hogy ez egy jelentös sportteljesitmeny. Többek között a Sirok-Kekes szakasz miatt. Vagy a Josvafö-Bodvaszilas miatt.

Vagy a Sarvar-Sümeg miatt, de ezt egyre többen megszakitjak :)

üdv asciimo 

Es meg valami, sok vizet vigyel, plane ha augusztusban mesz. Forras nemigen lesz, es szomjasak lesztek.

Előzmény: Ttlosz (44785)
kerxy Creative Commons License 2014.07.09 0 0 44786

Na ez nagyon jó leírás, ezzel a progival már nekem is megy, köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!

Előzmény: olahtamas (44784)
Ttlosz Creative Commons License 2014.07.09 0 0 44785

Köszönöm.

Érdekes, hogy HEV - természetesen neked is nagyon köszönöm - által belinkeltek szerint csak 6,5 óra.

Az adatok között pedig nagyon nagy a különbség.

Úgy gondolom, hogy kb. 10 óra alatt abszolválható lesz részünkről, majd valamikor augusztusban, mert előtt jövő héten vár ránk a Szarvaskő-Sirok táv.

Előzmény: Törölt nick (44778)
olahtamas Creative Commons License 2014.07.09 0 0 44784

Én inkább az OruxMaps-ot használom, azzal szépen megy a dolog.

http://openmaps.eu/mapsforgetheme

Előzmény: kerxy (44782)
HEV Creative Commons License 2014.07.09 0 0 44783

Nem tudom, én nem használok olyat és nem is láttam még.

Kérdezd meg az OMP fórumon.

Előzmény: kerxy (44782)
kerxy Creative Commons License 2014.07.09 0 0 44782

Igen, én is onnan töltöttem le a Magyarországhoz tartozó részt, amit linkeltél, de az OSMand-ban nem látszik semmilyen turistaútvonal. Ez mitől lehet?

Előzmény: HEV (44781)
HEV Creative Commons License 2014.07.09 0 0 44781

OSMAND-ra ez a választék:

http://openmaps.eu/download?format=osmand

PC-re illetve Garmin GPS-re a legjobb a HikingMap:

http://openmaps.eu/omphiking

Ez nem létezik OSMAND-ra csak Navitelre Android alá.

Az  OMP-s térképeket használóknak érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni az ottani eseményeket mert hamarosan átállnak OSM alapú térképgyártásra a turistautak.huhelyett és hát akkor egy picit hiányos lesz majd a térkép. Érdemes eltenni az utólsó turistautak.hu-n alapuló verziót és addig nem frissíteni amig az OSM el nem éri azt a szintet, hogy érdemes legyen.

Előzmény: kerxy (44780)
kerxy Creative Commons License 2014.07.09 0 0 44780

Sziasztok!

Androidos telón az Osmand térkép alkalmazást használom, az lenne a kérdésem, hogy gépről böngészve az openmaps.eutérképet nézem, esetleg telefonon is tudnám az Osmand-on belül látni a kéktúra útvanalat pl?

Ha jobb oldali letöltésnél kiválasztom a megfelelőt, és felrakom a telefonomra akkor se látom az útvonalakat, mit kéne beállítanom?

HEV Creative Commons License 2014.07.08 0 0 44779

Egy részletes itiner az útvonalról a turistautak.hu adatai alapján.

( még hogy nem működik az útvonaltervezés)

Előzmény: Ttlosz (44773)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.08 0 0 44778

Szia!

OpenMaps szerinti eredmény: Sirok, központ - Kékes, csúcskő 22, 1km.

TTR szerint a szintemelkedés 1660 méter körül van.

Általános útikalauz-tempó: 4 km/óra + 100 méter emelkedésenként 10 perc többlet.

E sablon szerint 23 km-rel és 1700 m szintemelkedéssel számolva tehát:

20 km = 5 óra

3 km = 45 perc

1700 m szint = 170 perc = 2 óra 50 perc.

Mindösszesen: 8 óra 35 perc + A pihenőidők (egyéni).

Ugyanezen sablon használata 3 km/óra sebességgel:

21 km = 7 óra

2 km = 40 perc

1700 m szint = 170 perc = 2 óra 50 perc

Mindösszesen: 10 óra 30 perc + A pihenőidők (egyéni).

A második változatot (3 km/óra) 100 méter emelkedésenként + 15 perccel számolva:

1700 m szint = 255 perc = 4 óra 15 perc

Mindösszesen: 11 óra 55 perc + A pihenőidők (egyéni).

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

térképész-térinformatikus

Előzmény: Ttlosz (44777)
Ttlosz Creative Commons License 2014.07.08 0 0 44777

Sirok központból, Hunor Vendéglő pecsételő helytől a Szanatóriumig. Ez kb. 22-23 km. Ha lefele 9, akkor felfele? Hú-ha:-)

Előzmény: HEV (44776)
HEV Creative Commons License 2014.07.08 0 0 44776

Nekünk ellenkező irányban volt 9 óra. Sirok belterületen majdnem egy órát el lehet szórakozni az se mindegy hogy honnan indulsz.

Előzmény: Ttlosz (44773)
HEV Creative Commons License 2014.07.08 0 0 44775

Lehetséges, hogy csak megőrzésre hazavitte valaki.

Előzmény: Törölt nick (44774)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.08 0 0 44774

Már megint:

Sorozatos lopások és rongálások a Debreceni Erdőspusztákon

(Forrás: Természetbarát.hu)

Azt hiszem, ez nem a Bejárható Magyarország - Kéktúra Projekt 2014 megvalósítását szolgálja, segíti...

Ttlosz Creative Commons License 2014.07.08 0 0 44773

Kedves olv-és túratársak!

Gyakorlati tapasztalatok alapján kényelmes tempót, két-három, összesen kb 1 óra pihenőt tervezve mennyi idővel számoljak Sirokról a Kékesre? 9 óra?

Köszi.

qentar Creative Commons License 2014.07.08 0 0 44772

Azzal együtt, hogy neked is és pavarottinak is igazat adok, tegyük hozzá, hogy a kullancstól meg Lyme-kórt kaphatsz, a sarki giroszostól pedig romlott húst vagy sz*ros kézzel mért salátát. A vendéglátóipar remekeitől többször voltam rosszul, mint a forrás-/patakvíztől, de ez is csak személyes statisztika, nem beszélnék rá senkit semmire.

Előzmény: nagypapi (44766)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!