Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65215
rejtjelezés detto. Akartam polgári példát is hozni, térképészet :)))
Előzmény: Törölt nick (65213)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65214
Amiről te beszélsz, az szerintem csak a 'naked short selling', amikor úgy adsz el valamit, hogy az sosem volt a birtokodban, és valójában pénzed sincs rá, hogy megvedd.

Hogy hogyan vezetik be? Ötletem nincs. Hogy milyen azonnali hatása lesz? Passz. Hogy miért csinálták? Alighanem azért, hogy ne lehessen bedönteni a bankokat és egyéb pénzintézeteket.

Felmerült itt a gondolat, hogy a világgazdaság elműködne tőzsde nélkül is, hiszen egy csomó ideig ment nélküle. Ez picit olyan, mintha egyik paról a másikra megszüntetném az internetet, mondván, hogy 15 évvel ezelőttig remekül működöt a világ nélküle, nyilván nem fog fennakadást okozni, ha holnaptól se lesz. Ám ez az elgondolás kicsit sántít, valószínűleg lenne azért egy kis gond belőle, ha holnaptól nem lenne se net se mobiltelefon. Nem sokat érne az az érv, hogy 15 évvel ezelőtt egyik sem volt (elterjedt).
Előzmény: Törölt nick (65211)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65213

érdekes kérdés. Mortis említett a katonákat, ők mindig jól tudták az igényoldalt pozícionálni :)

Valami rémlik, lőelemszámítás? Mikor már a csöves tűzérség igen messzire tudott lőni, XX. sz. eleje? Talán már volt is valami analóg gépük, aki gyorsabban és pontosabban számolt, hamarább kilőtte az ellent.

Előzmény: rev251 (65204)
hanyattesett Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65212
Az én számomra a csillagok lukak az éjszaka kárpitján. Nem energiaforrások.
Számomra energiaforrás az, ami +/- 10 év távlatban energia kinyerésére nagy tömegben hasznosítható, függetlenül keletkezésének körülményeitől. Ami az emberiség kialakulása előtt történt, az mindig is megvolt és úgy, ahogy azt ma megismerjük.
Nem vagyok Buddha, hogy azon elmélkedjek, hogy oxigénben gazdag légkör kell ahhoz, hogy szénhidrogénből energiát nyerhessek. Illetve, hogy ezeknek keletkezése hogyan illeszthető egy csupasz majom szókincsébe, és mi a helyes definiálás, ha évmilliós távlatokban gondolkodunk.
Nekem nincsenek ilyen távlataim. A benzin FORRÁS a műbenzin HORDOZÓ és pár évtizeden belül meghalok.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (65209)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65211

nem értem, hogy fog ez technikailag működni, márpedig egy intézkedés eredényét az eljárás határozza meg, ha úgy tetszik, a részletek. Short tranzakció az, hogy eladsz egy részvényt, ami nincs a birtokodban, arra spekulálva, hogy majd olcsóbban visszaveszed. (és visszaadod a részvényt annak, akitől kaptad, miközben nyereséget realizálsz). Rendben van, a brókercégeknek megtiltják az ilyen kvázi részvénykölcsönzést. De hogyan akadályozzák meg az egyes piaci szereplők közötti részvénykölcsön-ügyleteket? Józsi ad nekem x db nocredit inc. bankrészvényt, én eladom. Nocredit zuhan, visszaveszem, Józsinak visszadom a részvényeit, a hasznot meg elosztjuk. Ez egy lezárt short tranzakció. Hogyan tervezik ezt megakadályozni?

 

Abban esetleg lehet logika, hogy a tőkeáttételes shortokat tiltják, korlátozzák, növelik a kötelező fedezeti hányadot stb.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (65203)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65210
Csodákat.

Enni nyilván szoktál. Mi az étel? Energiaforrás vagy energiahordozó? Ha te is veted el a magot, akkor mondhatod, hogy energiaordozó, mint a műbenzin / etanol. Ha viszont nem te veted el, hanem csak kapod, megeszed... akkor energiaforrásként használod, mint a gép az olajat.

Ez tényleg nézőpont kérdése.
Előzmény: hanyattesett (65208)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65209
Nem mondtam, hogy földhözragadt, primitív kukacoskodás volna. Azt mondtam, hogy ez szemléletbeli kérdés, és hogy az egy masszív tévhit, hogy az a probléma, hogy elfogyóban van az energiaforrás. Nem, nincsen elfogyóban. Bőven van energia.

Az átalakító, a hordozó és a tároló a kevés, nem kielégítő mennyiségű / minőségű. Nem pedig az energiaforás. Abból van bőven.
Előzmény: hanyattesett (65207)
hanyattesett Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65208
Nem tudunk közös nevezőre jutni, mert a Buddhista, holisztikus világképed szöges ellentétben áll az én néhány évtizedes távlatú primitív létemmel. Kár is azon próbálkoznod, hogy gyermeteg példát keresel, amit talán én is megértek.
:)
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (65206)
hanyattesett Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65207
Egyébként vannak más földhözragadt, primitív kukacoskodók rajtam kívül. Kovács Kaszanova László azért lett adó és nem energiabiztos, mert egy korlátolt aktakukac elkezdett a hordozó/forrás különbségen lovagolni.
Előzmény: hanyattesett (65205)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65206
Hideg van a szobában. Van egy (működő) konnektorod, van egy hősugárzód. Befűtesz.

Micsoda a hősugárzó? Energiahordozó? Energiaforrás? Vagy csak 'egy eszköz'?
Előzmény: hanyattesett (65205)
hanyattesett Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65205
Az én rugalmas szemléletem évtizedes távlatot képes átfogni. Egy 50 évre tervezett élettartalmú fehérjehalmaz esetén ezt normális dolog. Persze egy Buddha világlátása, aki számára az évmilliók csak pergő homokszemei a világegyetem homokórájának, az én korlátolt szemléletemnél sokkal rugalmasabb is lehet.

Én maradok annál a szemléletnél, hogy a műbenzin energia HORDOZÓ az igazi benzin energia FORRÁS. Persze, ha a csillagok között fogok végtelen időkig repkedni, több tucat saját galaxis gazdájaként, valószínűleg átértékelem primitív szemléletemet :)
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (65201)
rev251 Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65204
Annyiban igaza lehet thétának, hogy ilyen mennyiségű mikroelektronikára nem volt igény - 2-3 nagyságrenddel kevesebbre viszont nagy igény volt.
(az említett népszámlálási, /nép/gazdasági-tervezési célú nyilvántartások;
valamint a a tényleg nagy számításigényű műszaki-tudományos számítások, kódfejtő/kódológépek;
rádiókommunikáció /ez nem igazán és feltétlen digitális, tehát kakukktojás/
később képfeldolgozás /ez egy érdekes katyvasz/;

A többit (ami a számológép-okos írógép-zenehallgató/videónézegető gép sorozatnak tekinthető, ismertebb nevén személyi számítógép; meg hozzávéve a többi fogyasztói elektronikai kvázi-hulladékot) már a megtérülés miatt kellett gerjeszteni - az nem egészen "magától" volt.

De pl. a rajzasztalról CAD -ra váltást sem tudom egészen mesterséges igénynek tekinteni - még ha 1930-ban nem sok mérnökben merült is fel)
Előzmény: Quador Mortis (65167)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65203
A lufifújást el lehetne kerülni, ha éppen az volna a szándék. Például előre bejelented, hogy ezt a dolgot be fogod vezetni fél év múlva. Mindenki készüljön fel rá. Stb.

Csakhogy szerintem a széndék éppen a lufifújás maga. Ha az eddigi módon nem ment, akkor csináljuk másképpen. Ha ehhez ripsz-ropsz át kell írni a szabályokat, hát majd átírjuk. Mintha a focit a meccs közben elkezdenénk pontozóbírókkal játszani gól helyett.
Előzmény: advocatusdiaboli (65200)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65202
Én csak csöndben megjegyezném, hogy a tőzsdének van egy csomó előnye (és hátránya), de a világgazdaság, és általában egy ország gazdasága-pénzügyei remekül, kiválóan elműködhetnek tőzsde nélkül is.
A tőzsde nem azonos sem a reálgazdasággal, sem a pénzügyi szférával. A tőzsde csak egy piaci elem a sok közül, és ha holnap reggel a világ összes országa az összes tőzsdét bezárja, attól még ugyanúgy megy tovább a werkli.
Előzmény: V.4_BlackVoid (65199)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65201
Csak arra voltam bátor rámutatni, hogy ez nevezéktani kérdés is. A hő energiahordozó. Az áram energiahordozó. Hát ha hideg van, akkor minek minősül a konnektorba dugott hősugárzó? A legtöbben energiaforrásnak tartanák a szoba szempontjából.

Az élelmiszer energiaforrás, amikor megeszed. De igazából energiahordozó: a nap energiája van beépítve a kötésekbe, amely energia felszabadul, teszem fel a terminális oxidációban, és beépíted az ATP-be. Ami - energiahordozó. De a sejtszintű működések esetén energiaforrásként hivatkozunk rá.

Nem kell ehhez buddhistának lenni, bőven elég hozzá a rugalmas szemlélet.

A baj nem az, hogy elfogy az olaj, mint energoaforrás /~hordozó. A baj az, hogy nincsen helyette másik - energiahordozó. Energiaforrás (a Nap) ugyanis van, sőt, energia is van körülöttünk, rengeteg.
Előzmény: hanyattesett (65195)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65200
Szerintem meg egy túlságosan lengő, rosszul szabályozott rendszernél gyakorlatilag lehetetlen úgy megváltoztatni a szabályozást-vezérlést, hogy ne legyen egy átmeneti időszak, amikor generálódhat egy halom, az eredeti szándékkal ellentétes folyamat.

Érdektelen, rövid távon fújhat még egy nagy lufit is, ki is pukkadhat - hosszú távon viszont egy másik munkapont áll be. És alkalmasint ez a lényeg, erre érdemes figyelni.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (65198)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65199
Evvel az erovel nyugodtan be is zarhatjak a tozsdet mint az oroszok.

Tokmindegy hogy miert nem funkcional, azert mert be van zarva az ajto vagy azert mert letiltjak a piaci mechanizmusokat.

Es be fog dolni az egesz. Legfeljebb egy kicsit kesobb.
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65198
Attól tartok, hogy nem érted, hogy ez az intézkedés rövid távon minden eddiginél nagyobb lufit fog fújni. Pár hónapos távlatban éppen veszíteni nem lehet majd a részvénypiacokon, ha ezt bevezetik, a világon mindennek emelkednie kell (eltérő mértékben, de emelkednie).

Rövid ideig nagyon sok ember fog örülni ennek, mert nagyon sok embernek lesz jó (fog jónak tűnni) rövid távon. Nem is az a bajom, hogy pár hónapig ez nem segít, főként a hangulaton. De, segíteni fog, mert úgy van kitalálva. Én a hosszú távtól tartok, de attól nagyon. Ami ebben az esetben nem évtizedekben, hanem csak pár évben mérhető, maximum.
Előzmény: advocatusdiaboli (65196)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65197
Jó, rendben - és? Ezért feladat átállni más energiahordozóra.

A feladat nem megoldhatatlan, és diszkréten megjegyezném, hogy az emberiség mai energia-igényének is csak kb: a felét fedezi szénhidrogénekből. A többi szén és megújulók.

Itt és most a közlekedés az egyetlen, ahol nem tudnánk azonnali hatállyal még kiváltani a kőolajat. Az energetikában igen, bár jórészt azt is fosszilisre - szénre. De némi átmenettel az is áthidalható.

Úgy gondolom, hogy ha az olajár tartósan 70-80 dollár felett marad (ami azért már valószínű), akkor innentől megvan a kellő ösztönző az alternatívák fejlesztésének felpörgetésére.
Előzmény: hanyattesett (65195)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65196
A shortolás visszaszorítása csak a rövid távú spekulánsoknak nem tetszik. Kizárólag nekik. Aki tényleg azért megy a tőzsdére, amiért azt kitalálták - akár eladói, akár vevői oldalon - az majd sokkal jobban átgondolja, miért ad és miért kér pénzt. Kihullhat egy csomó, amúgy is életképtelen, kizárólag - nemegyszer bizonyíthatatlan, de nyilvánvalóan bennfentes kereskedelemre alapozó - árfolyam-manipulálásra létrejött kamucég.
Visszaszorítja ezt a nevetséges, semmiféle értéket létre nem hozó, tökéletesen felesleges "portfólió-átcsomagolós" kötvénybűvészkedést, ahol már jó ideje újabb réteg celofánokat tekernek a semmire. Nekem már eleve az nem tetszik, amikor egy kötvényalapot, egy újabb banki szolgáltatást "terméknek" neveznek. Egyértelműen azt próbálják sugallni, hogy emögött szilárd értékek vannak - holott legtöbbször még levegő sincs mögötte. Csak az abszolút vákuum. De az szépen felcímkézve.

Nem baj ez, ahogy az orosz-távol keleti tőzsdék zakója sem baj, elgondolkodnak az emberek azon, hogy a kaszinó az kaszinó, és ha jó számra teszel a ruletten, az tényleg hatalmas pénzt fizethet - de ha nem, üres kézzel távozhatsz. Az elmúlt évek rallyjában megszokták az emberek, hogy az árfolyamok állandóan nőnek, a tőzsdén nagyokat lehet nyerni, kicsi a kockázat. Most majd megint - mint már annyiszor - rájönnek, hogy ez csak a látszat, minél jobban elszakad a tőzsde a tényleges gazdasági folyamatoktól, annál nagyobb lesz a zakó, hosszú távon a tőzsde sem nőhet jobban, mint a reálgazdaság.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (65193)
hanyattesett Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65195
Buddhista léttel kacérkodsz?
Százmillió évekkel zsonglőrködsz? Mi is az neked, Buddhaként, néhány évmillió?

Az olaj fő funkciója, hogy energia FORRÁS, és a fő probléma, hogy mint energia FORRÁS lesznek vele gondok. Nem az a baja, hogy büdös és ezért rossz energia HORDOZÓ hanem az a baja, hogy kezd elfogyni, mint FORRÁS.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (65194)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65194
Ahogy vesszük.

Veheted egy ultra jó akkumulátornak is, ami százmillió évek napenergiáját tárolja, igen koncentráltan. Végső soron egyetlen energiaforrásunk van: a fúziós reaktor, 150 millió kilométernyire tőlünk. A többi dolog az így vagy úgy de hordozó.
Előzmény: hanyattesett (65192)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65193
De ez nem a commodity, hanem a stock marketen kerül bevezetésre, tehát nem az energiahordozó (és nyersanyag) piacon, hanem a részvényeknél.

Az addig rendben van, ha meg akarom szüntetni a tőzsdekaszinó-jellegét, de egyrészt ezt nem lehet egyik napról a másikra bevezetni, másrészt meg a shortolás egy fontos jelzés: azt jelenti, hogy 'nem bízol' valamiben, lenyomod az árát, ezáltal nem adsz annak a avalaminek pénzt arra, hogy olyan üzleti modellt terjesszen ki, ami szerinted nem működik. Ez a szabályozó jelleg. Ha ezt kiveszed, mi marad?

Ha mindent csak longra lehet venni, az annyit tesz, hogy abban hiszel, hogy az egész rendszer fejlődik, és a hullám minden csónakot egységesen felemel. Ami nincs így, vannak szar cégek, amiket nem kéne felemelni.

Ha ezt a dolgot bevezetik a részvényeknél, de nem vezetik be (vagy akár az elenkezőjét vezetik be) a nyersanyagoknál, akkor nagyon hamar végképp el fogunk szakadni a realitástól, és lehet, hogy papíron olcsók lesznek a nyersanyagok, de nem fogják eladni őket. Miközben a cégek árfolyama szárnyal -- egy darabig.

Azzal még egyet is értenék, hogy a tőzsdére be lehet, sőt, akár be is kell vezetni új szabályozást... de nem ezt és nem így, leginkább nem ilyen gyorsan, gyakorlatilag azonnal.
Előzmény: advocatusdiaboli (65191)
hanyattesett Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65192
"praktikusabb energiahordozókra lenne szükség, mint az olaj - miért nincsenek?
Egyszerű"

Az olaj szerepe az, hogy energia FORRÁS
Előzmény: advocatusdiaboli (65185)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65191
Én inkább úgy gondolom, hogy a borzasztó mértékű lengéseket okozó vegytisztán spekulatív üzletkötéseket akarják ezzel a stratégiai jelentőségű energiahordozó-piacról kiszorítani.
Szerintem még az sem lenne baj, ha az összes többi területen is ezt tennék. A tőzsdéken zajló üzletkötések elsöprő többsége, ágazatoktól függően 80-99%-a tisztán spekulatív, nem is létező termékek jövőbeni árfolyamára "fogadnak" a "lovizók", miközben magára a termékre egyáltalán nincs is szükségük, sőt, az nem is létezik, mi több, a tétként feltett összeg is általában csak papíron van.

A tőzsde már nagyon-nagyon régen nem elsősorban arról szól, amiért létrehozták, a részvényeket sem hosszú távú befektetésként, osztalékért veszik a befektetők, hanem rövid távú árfolyam-emelkedést várnak tőlük. A nagy cégek vezetői is erre bazíroznak (főleg, hogy szerintem elképesztően hibásan részvény-opciókkal jutalmazzák őket), így az árfolyamokat mindenütt folyamatosan manipulálják.

A mélyben persze ott a reálgazdaság, de az ottani folyamatokat gyakran totálisan elfedik a tízszeres, de esetenként több-százszoros méretű spekulatív mozgások, így pedig a rendszer óriásiakat leng.
Ami most történik, az nem világkatasztrófa, és nem állnak mögötte vészjósló reálgazdasági folyamatok - egyszerűen egy több éves tökéletesen eszetlen, számolatlanul fedezetlen és visszafizethetetlen fogyasztói hitelezből dagadó buborék majd jól kipukkan. Az óriási forrás-megsemmisülés és fogyasztók tíz-száz millióinak koppanása miatt alighanem okoz némi világgazdasági recessziót, de legyünk őszinték: ha a világgazdaság stagnál kicsit, esetleg visszaesik a 2006-os értékre - hát túl fogjuk élni.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (65188)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65190
Nem engem nem értesz, hanem a dolgot. :-)

Először minden emelkedni fog ettől. Megszünteted a feedback mechanizmust. részvényeket természetesen eztán is el lehet majd adni, az nem tilos. Csakhogy, ha shortolni nem lehet, akkor egy darabig csak venni lesz érdemes, hiszen úgyis felmegy az ára mindennek. Ettől aztán a dolgoknak irreálisan magas áruk lesz. Na, akkor páran úgy fogják érezni, hogy ideje kiszállni a bizniszből, és zsebre tenni a hasznot. Amikor kellően sokan érzik így, akkor mindenki elad. Csakhogy, mivel shortolni nem lehet, nem lesz érdemes venni akkor, amikor már mindenki elad. Egyszerűen nem lesz floor price.


Nagyon sokan foglalkoznak ezzel a témával angolu, keress pár hozzáértőt, és hamar világos lesz.
Előzmény: slowrunner (65189)
slowrunner Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65189
Nem értelek. Először azt írod, egekbe fog menni a részvények ára, utána beteszel egy idézetet ’vkitől, aki jól beszél’ hogy minden 0-ra megy majd…

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (65182)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65188
Ez az új, 'no-short-selling' szabály márpedig arra utal, hogy de, sajnos egyszerre fog összeomlani az egész.

Olvastad?
Előzmény: advocatusdiaboli (65187)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65187
A L.Brotherst sem mentették meg. Nem mentenek meg mindenkit, Greenspan is erről beszélt. Sem pénz, sem szándék nincs a megmentésükre. A jelzálog-hitelekből is már milliós portfólió dőlt be, és ott sem mentegetik a magukat túlvállalókat.

Arra viszont vigyáznak, hogy az egész rendszer ne dőlhessen be - mint 29-ben. Azt nem fogják megengedni, tönkremennek-elvéreznek számosan cégek-befektetők, amúgy is csak virtuálisan létező ezermilliárdok semmisülnek meg - de nem omlik össze az egész.
Előzmény: V.4_BlackVoid (65183)
midnight coder Creative Commons License 2008.09.19 0 0 65186
Ha nem találták volna ki a Zastavát akkor lovaskocsin mennél. Vagy ha azt sem akkor lovon. Vagy járhatnál gyalog is. Sőt, ugrálhatnál a fákon, banánt majszolva. De valakinek megérte lovaskocsit, zastavát, mikroprocesszort fejleszteni, és valakik úgy döntöttek hogy megveszik ezeket a termékeket. Ha nem akarták volna akkor nem veszik meg - és ugyanez igaz minden másra is. Bármire el lehet mondani hogy "megteremtette a saját piacát" kivéve talán a levegőt, a kaját, és a vizet. Sőt, ezekre is, elvégre ha csak 5 percig nem kapsz levegőt akkor utána már egyáltalán nem is igényled a továbbiakban.
Előzmény: Törölt nick (65176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!