Erősen kivételes volt. Nekem lejött 80%-a a novemberi tervnek, de ha ilyen marad az idő, akkor 10 nap alatt nem lesz meg a maradék. Még 50kWh kellene, azt napi 1-ekkel elég nehéz összehozni.
Október 31.-én volt 4000kWh túltermelésem, a leolvasás december 31. éjfélkor van. Addig ebből a lakás elhasznál kb. 400kWh-át a nov-dec termelt mellett, tehát marad 3500. Ezt elfűtöm. Így időjárástól függően kb. 5-8 m3 földgázt tudok megspórolni....összesen kb. 350m3 gázt nem kell kifizetnem.
ééééés megvan az óra :) Teljesen meglepően normális csapat volt kint, hozzájuk képest amiket a tigázosok művelnek, az maga a horror.
Valami szuperokos órát szerelnek már fel, ami simkártyás, és állítólag még rá lehetne kötni jeladóval a víz és gázórát is összesített leolvasás gyanánt.
És ebben a gyönyörű időben 230W-ot tud is a rendszer :(
Elmű telefonos ügyfélszolgálaton azt mondták, hogy EV-ként át kellene lépni nem lakossági tarifába. Ez nyilván, amíg nem számlázol adószámmal, nem ellenőrizhető. Kérdés, hogy lehet-e EV-ként is nyilatkozatot adni, nem számlát. Mármint az Elmű biztosan befogadja, és fizet rá, de a NAV mit szól hozzá?
Hali, most vagyok napelemszereltetési fázisban. KATA-s vállalkozó vagyok, áfamentes, NAV-tól, kormányablaktól és elműtől (elmű területen vagyok) IS azt a tájékoztatást kaptam, hogy simán leszámlázhatom a vállakozásomban is a többletet, majd ami lesz. Ehhez fel kellett vennem eme tevékenységet: 351101 Engedélyhez Nem Kötött Eromu Muködtetése. Ez tehát az elmélet, a gyakorlatról semmit nem tudok. Mint ahogy arról sem, hogy az egyik napelemes cég visszahívott árajánlattal (mondtam, hogy közben már más csinála a rendszert) és elbeszélgettem vele. Ő azt mondta, ha vállalkozóként számlázok, akkor úgy is kell vételeznem az áramot, ami drágább. Remélem, hülyeséget beszélt, ennek majd még utána kell mennem. Nem tudta pl, hogy a felesleget adószám kiváltása nékül is kifizetik most szeptembertől (ha jól tudom, javítsatok ki, ha nem). Szóval, ha van olyan, aki EGYÉNI vállalkozóként számláz minimélis tételt, tehát nem iparszerűen űzi a tevékenységet, érdekelne, ugyanúgy veszi-e az áramot, mint egy magánszemély.
Nekem elvileg lesz 3000 kWh túltermelésem. Ezért kapok kevesebb mint 45 e ft-ot. Cserébe kell +9 panel (50 e/db árral is 450 e ft) + nagyobb inverter (+1-200 e ft). Kb. sosem térül meg kategória.
Amiért mégis felrakattam, az egyrészt mert 0-s hitelnél még így is kevesebb a törlesztő, mint a villanyszámla (vagy ha úgy veszem, még ezzel a szar átvételi árral is 4 havi törlesztő visszajön), másrészt klímás fűtés, esetleg később villanyautó el tudja majd használni.
Nagy érdeklődéssel olvasom a napelemes áramtermeléssel kapcsolatos tapasztalatokat, információkat és lassan arra az elhatározásra jutok, hogy érdemes lenne nekem is belevágnom. Redelkezésre áll egy D-DNy-i tájolású árnyékmentes megfelelő tető is.
Néhány kérdés felvetődött bennem.
Miért mindenki csak az éves fogyasztás kiváltására tartja célszerűnek, a túltermelés miért ekkora gond? Konkrétan mennyi az a kevés összeg, amit a szolgáltató kifizet a plusz termelésért?
Mellékállásban vállalkozói engedélyem van, adó számmal rendelkező magánszemély vagyok. Az évenkénti egyszeri számla kiállítása nem jelenthet nagy gondot. Bővíteni kell-e a tevékenységi körömet, hogy számlázhassak a szolgáltatónak? Nem ilyen egyszerű az egész, mint ahogy én gondolom?
Ha megszűnne a szaldó, akkor kitörne a forradalom. Valószínűleg inkább a tiszta önellátás felé fogják terelni a népet és amit a felett termel azzal durvulnak esetleg be. Ellenben mindaddig, amíg nincs konkrétum kár erre időt pocsékolni szerintem.
Kaptam egy nyomtatott leírást, annak alapján csináltam. Nincs egyéb software, minden a Chrome böngészőben zajlott. App csak utána került képbe. Jelenleg nem is használom, mert az egyik verzió szarakodott így töröltem. Azóta mindent böngészőben lesek meg. A leírásnak benne kell lennie valahol a dokumentációban.
Én is hozamvadász spekuláns vagyok: elég sokat spekuláltam, hogy a lejárt lakástakarékot a lakáshitelembe törlesszem, vagy napelem legyen belőle. Végül utóbbi lett. Sőt, "hozamvadászkodtam" még egyet: októberben újabb lakástakarékot kötöttem, ez már a lakáshitelbe megy majd.
Laptoppal hopgyan konfigolsz, mikor mobilra van csak app hozzá? Létezik valami egyéb software is?
"Nálam akkor volt ilyen, mikor acces point-ként akarták telepíteni. 1/3-nál megállt, onnan csak a visszalépés volt, rá is kérdezett, valóban meg akarom-e szakítani és el is felejtette a beállítást. Másnap én a helyes, 2-es pontot választottam, úgy végig is ment rendesen elsőre."
Konkrétan 5750 körül kalkulált, én reménykedtem a 6000-6100-ban. A június kifejezetten szar volt, ennek ellenére szép a mostani érték. Ha középtávon képes lesz 6000 feletti eredményre az már jó.
ez az év lényegesen jobb volt, mint az előző 4-5 év, szóval bár nem mondom, hogy ne örülj, de azért ne könyveld el, hogy a webes kalkulátort minden évben verni fogod 10%kal.
Sok év átlagában ott lesz valahol az eredmény a webes adat körül vagy kicsivel felette (mivel a webes kalkulátor régebbi rendszerek adataiból számol, kisebb fejlődés, hatásfok javulás van, de 10% azért nemigen)
Kis tapasztalat. Idén január 5-én indult el kisházunk kiserőműve(5.67 kW). DK-i fekvés, 45 fokos tető, Fronius inverter, 270 W-os Kiotosolar panelek, 3 fázisú, 2 munkapontra kötve a tető tulajdonságai miatt. Az előzetes kalkuláció (webes) 6000 kWh/év alatt volt, de bíztam a jobb eredményben. Jelenleg 6310 kWh-nál járunk, borítékolható a 6500 kWh/év. Elégedett vagyok. :)