Hogy is mondta ma egy öreg barátom? Mit tudsz Te a fotoszintézisről? Egy szál fű többet ér mint O.V. GY.F vagy B.G. Nem mintha nekem bizonyítania kellene bárkinek is a szépen parkosított kert nyugalmát...
Nem burkolt. Bizonyítottan kibír 5 hetet átlagos locsolás mellett. A 11-11-21-est június 7-én szórtam ki, azóta nem kellett még műtrágyázni. Igaz, esik bőven az eső, ami összehasonlíthatatlanul gazdagabb tápanyagban, mint a kútvíz :)
Figyu, ha 1 m/s a fűnyíró sebessége és 3 cm átfedés van a sávok között, akkor 2 mp 1 nm lenyírása. Vagyis 400 nm-t 800 mp-ig, azaz 13,3 percig tart lenyírni. Mit vacakolsz annyit? Ja: :-)
Ami érdekes, hogy lehet szép a természetes kert is. Nagybátyám kertje gyönyörű, volt már első helyezett is valami Paks legszebb kertje, vagy hasonló nevű versenyen is és az ő kertjét definiálták úgy, hogy a "természetes kert". Neki a füve is tartalmaz mindenféle növényt, a szegélynyírásokkal sem foglalkozik, mégis a környezetbe teljesen beleillik, az összkép nagyon jó. Sajnos nekem nincs semmi fantáziám hozzá :-(
Hát, nálam a legnagyobb elk*rás a 4. pont, a többi rendben van. Viszont a szegélyek miatt nem győzöm eleget szidalmazni magamat, már gondoltam rá, hogy veszek egy kis korbácsot is és szegélynyírás közben néha megcsapkodom a hátamat :-) Azt a nyomorult fa ágyásszegélyt raktam le valami csinos kis kő helyett. Ahol meg beton kerti szegély van, ott meg néhol ki van emelve 3 centit (nooormális?!). Abszolút átgondolatlan voltam...
Hát, ez a 20 perc nem tudom, hogy sikerül Neked. Nekem egy 53 cm vágószélességű, 60 literes gyűjtőjű önjáró gépem van, a placcom nem szlalomozós, mégis 40 perc csak a nyírás, meg olyan 20-25 perc a szegélynyírás. Ha 2-3 naponta nyírom, akkor (beleértve a gép takarítását és az 1ü sörömet) 2 órám tuti rámegy. Ha nagyon kapdkodok, akkor is majd 1,5 óra.
Nyaralás előtt nem szabad nitrogénnel műtrágyázni! Illetve ha kevesebb mint 1 hétre mész akkor az utolsó pillanatban kell szórni. Előtte éheztetni kell a füvet, vagy Crop 11-11-21-et szórni, mert attól nem nő olyan gyorsan, viszont nem sárgul.
Egyszerű konvex alakú gyepfelületet kell kialakítani, hogy ne kelljen sokat szlalomozni.
A lehető legnagyobb nyírási teljesítményű fűnyírót kell beszerezni, hogy ne 30 cm-es csíkokban kelljen tikitakizni.
Jól kezelhető szegélyt kell kialakítani. Vagy olyat amire rá lehet tolni a nyírót, vagy sövény, bokor legyen a széleken aminek alámegy a gép széle. Így nem kell külön szegélyvágózni.
A fűnyíró gyorsan bevethető legyen. Ne kacatok aló vagy a szomszédból kelljen visszaszerezni, ne nyírás előtt kelljen még reszelőt keresni az élezéshez stb.
Sajnos nálam sem lett ideális a helyzet, vannak benne kompromisszumok, de 20 perc alatt megvan a 350nm plusz egy kis szegélyezés, amit csak 2-3 hetente csinálok, ha van rá kedvem. Így nem gond a nyírás 2-3 naponta. :-)
Anno doktorans koromban (belvarosi kilencedik emeleti lakoskent) nem ertettem a professzoromat, miert jon masnaponkent kesobb, hat mar megint fuvet nyir?! MINEK???
Hat most mar ertem.
Egyebkent persze: A gyors nitrogen iszonyuan megdobja a novekedest, akkor jon a masnaponkenti nyiras. Ezert nem szeretem, csak nagyon ritkan, kulonleges esetekben.
A "hagyom a francba, gondozza az anyatermeszet" cimu megoldassal az a bajom, hogy oda nem lehet kimenni mezitlab, tuti mehecskebe/darazsba lep az ember. Volt benne reszem elegszer, SZOT-udulos nyaralasok alkalmaval, egymillio evvel ezelott.
van szó ugye? Lehetne nagyobb a tartálya és akkor akár a Ferticare-t is ki lehetne vele locsolni. Valakinek 5lete esetleg, hogy mit lehet vele kijuttatni? A gyári töltet, mivel csak N-t tartalmaz, nem tűnik vonzónak. Van még Damisol ami tömény és folyékony de annak sem túl jó az összetétele emlékeim szerint.
Nekem nem is a műtrágyázással van bajom. Vettem egy szórókocsit, eltököltem vele első két alkalommal a beállítással, meg a szórási útvonal kitalálásával, de a 3. alkalom már tényleg úgy ment, hogy a 400 m2 10-15 perc alatt megvolt kipakolással- szórással - elpakolással együtt.
Nekem az a bajom, hogy nem számítottam rá, hogy 3 naponta nyírni kell a füvet, rengeteg időt elvesz az embertől. Múltkor nyaralás miatt 7 napig nem nyírtam, akkor meg az volt a baj, hogy a soronkénti fűnyíró ürítés miatt ráment a fél délutánom, ha nem több.
Tök igaza van Sz_attilának, hogy a legnagyobb önámítás az az elgondolás, hogy "nem akarok sokat vesződni a kerttel, legyen csak fű oszt jóvan".
Bár, van az a verzió, amikor kvázi lesz*rod a gyepet, nem is gyep inkább, hanem "virágos rét" (szintén itteni idézet :-) ) és kéthetente letolod mulcsozó üzemmódban, locsolni meg locsolja az eső, ha van, ha nincs, akkor kiszárad, majd valami úgyis kihajt rajta előbb utóbb. Csak ugye ez nem gyep, hanem természetes talajtakaró növényzet :-)
> Milyen volt a tapasztalatod a Wolf slagrátétes műtrágyájával??
Milyen volt a tapasztalatom? Nagyon jo. Gyorsan hatott, szep lett tole a fu. Csak hat persze nott, mint allat, allandoan nyirni kellett. Ilyesmit az ember nem allandora vesz, hanem pl. a tavaszi szelloztetes utani gyorssegelynek. Es az ara utopisztikus, kizarolag a slagratet miatt vettem meg. Pontosan ugyanazt a hatast erem el a beletoltott petisoval vagy Blaukorn-nal, sot, a szupermarketben fillerekert kaphato 3 literes viragtapsoval is. Itt a gyors nitrogen a lenyeg, az pedig ezek kozul mindben benne van. Amire meg baromi jo, hogy mindent, ami folyekony, negyedora alatt ki lehet adni vele a 250 nm-es fure: Amistar, ketszikuirta, mohairto, satobbi.
Maximum párszáz négyzetméterekről beszélünk. Én is minden mástól lopom el a fűre szánt időt, de nem mérek patikamérlegen, meg nem számolgatom négyzetcentiméterenként a bogyókat. Sose zsínoroztam semmit, vannak tereptárgyak, meg szemmérték, és így nem is megy el 15 percnél több az egészre. Nagyon hangsúlyosan egyenetlenül kell szórni ahhoz, hogy meglátszódjon később. Minél gyakrabban szórod ki, annál könnyebb a hibát legközelebb korrigálni, de kb. 3 alkalom után már homokozólapáttal is meg lehet csinálni egyenletesen :)
Kicsit melosabb? Engem nincs az a foldi hatalom, ami rabirna a kethetenkenti mutragyazasra. A legutaltabb munka az osszes kozul. Foleg a szilard, mert azt savonkent csinalom, zsinorral kijelolve, idiota alaku teruleten. A folyekony meg csak-csak, mert egyszer beruhaztam egy WolfGarten egyliteres mutragyaba, amit slagratetes kiszerelesben adtak, es azota azt hasznalom adagolkent, nagyon tuti. Viszont nem akarok eszementen novekvo fuvet, amit ketnaponta nyirni kell.
Marad a burkolt, minel hosszabb hatastartamu. Nalunk a Compo-t lehet mindenhol kapni, 6 honapos, hat majd meglatjuk. Az Everris ritka madar, interneten lehet csak levadaszni - de szerintem mar nem is fogom akarni.
tud valaki tippet adni, hogy hol van a legnagyobb esélyem holnap Partner fűkaszához alkatrészt kapnom polcról? Elrepedt a bakelitszerű közdarab a karbi és a henger között. Próbáltam megragasztani, de esélytelen... Villanyos szegélynyírónk is offon van...
Tél végén komplex 2x, aztán tavasszal pétisó, nyáron meg 11-11-12. Én most ezt alkalmazom Samubá tanácsára, és kategóriákkal szebb a füvem, mint az előtt. 14-20 naponta szórok kb, nem várom meg míg sárgulni kezd. Persze ez kicsit melósabb, mintha egy 8hónapos csodaszerben reménykednék, de megéri vele foglalkozni. Nagyon nem matekoztam, de szerintem sokkal olcsóbb is mint a scotts volt.
Sajnos nálam már megint túl sok a csapadék, ezért ma gyanúsan szabályos köröket véltem felfedezni a fűben néhány helyen. Kísérlet képen rezet+kén-t fújtam rá.
Tavaly remekül bevált az Everris 8 hónapos műtrágyája a fűre. Áprilisban kiszórtam, őszig simán kitartott a hatása. Természetesen idén is ugyanezt kapta a fű. Ám valahogy nem volt szép, mi több, egyre rondább lett: fakó összkép, sárgás, vékonyszálú, lelapultabb területekkel. Fűnyírás után dimbes-dombosan nőtt: helyenként gyorsabban, máshol lassabban. Szégyelltem is, még nektek sem volt kedvem megmutatni :-( Hab a tortán az esős idő által előcsalogatott kalaposgombák, de már kezdett megjelenni reggelenként (szerencsére csak 1-2 helyen) az a pókhálószerű gombafonal.
Sokáig nem hittem el, hogy tápanyaghiány lehet - hiszen megkapta a csodaanyagot.
Szerdán aztán ráengedtem egy zsák Compo 6 hónaposat (azonnali hatást nem ígért), és belocsoltam Blaukorn-nal (kb. pétisó), meg egy adag Amistar-Bumperral. Ennek nyolc napja, és a fű határozottan szép, ropogós zöld, egyenletesen növekvő, felálló szálú lett. Elégedett vagyok!
A kérdés: Mi a fene történhetett az Everris-sel????? Lehet, hogy felkapkodta a fűnyíró? (Elég nagy, gömb alakú szemcséi vannak). A Compo apróbb szemű, érzésem szerint kissé tapadós. Vagy elfelejtettek műtrágyát tenni a műgyantába? :-o
A másik dolog. Nálunk is betámadt az egynyári perje. Persze lehet, hogy nem az, mert még mindig él és virul. Majd ha nem esik naponta az eső, küldök rá egy kis Glialkát, és újravetem, bármi is az (vastag levelű, világosabb zöld, csomós, elfekvő). Egy ilyen akcióm már volt, az újravetett foltokban szépen nő az új fű, de - és ez a fura - sokkal gyorsabban, mint a pázsit többi része. Viccesen néz ki, ahogy egy tenyérnyi területen tízcentis a fű, körülötte pedig mindenhol öt. Ez vajon miért van?
Én legutóbb a Keresztúri úton vettem a Főkertnél nagydarabos vörösfenyő kérget. Zsákban, és ömlesztve is adják. Az ára a legjobb volt a környéken, és ezen túl is nyitottak voltak "jóárasító" megoldásra.
Hulladék, szemét, ocsmány szar ez, nem kéreg. Lucfenyő kéreg, találsz benne minden mást is, egy éven belül a felére esik össze, három éven belül meg mintha elhordták volna, teljesen eltűnik. Kidobott pénz.
"Egyik forgalmazónál 39 db 70 L-es zsák van egy raklapon (80x120 cm a raklap és 170 cm magas a rakat), de nagyon nem jön ki a matek..."
Akkor 13 sor van a raklapon. Az elég sok, 170 centi, hát nem tudom, az nem lehet, mert akkor csak 13 centi vastag lenne egy zsák. Én 100 literesben veszem, ott 15 zsák van egy raklapon, igaz nincsen 170 centi, csak másfél méter :) De az valóban 100 liter.
Fenyőkéreg ügyében tud valaki jó árat? Egyik forgalmazónál 39 db 70 L-es zsák van egy raklapon (80x120 cm a raklap és 170 cm magas a rakat), de nagyon nem jön ki a matek...
Nekem tavaszi a vetés (április 6), de már egy hónapja kefesűrű, mintha vastag szőnyegen járnék. Szóval az őszi vetés esetén már sűrűnek kellene lennie szerintem.
Nálam van egy kevés túlélő gaz, ami még akkor települt bele, mikor nem volt sűrű a fű és túlélte a vágásokat. Várom az ideális időpontot, amikor a fű (és gaz) is elég nagy, hogy lefújhassam, illetve az este is szélcsendes. Ha ma szélcsend lesz, akkor pofán fújom őket.
Nekem az elmúlt napokban annyi gomba nőtt a füvemben, hogy már azon se csodálkoztam volna, ha reggelente kis kosárral járkáltak volna vadidegenek az udvaron:))
Na tegnap adtam neki kombót, és mára gyakorlatilag az összes eltűnt. De nem a kalaposok izgattak, hanem a reggeli harmatban jól látható pókhálós foltok. Na ahogy nézem, azok is eltűntek.
Néhány helyen viszont a fűszálak végei szárazak. Ez is gomba, vagy vízhiány?
Őszi vetés, szóval még sűrűsödhet. Igazából nem túlságosan gazos (bár kinek mi a sok), gyomlálással kezelhető, csak ez a madársóska meg pár másik gyom igen ragaszkodó, ritkán tudom teljes gyökérzettel kihúzni, ezért visszanő.
Szerintem ha locsolod, nyírod és műtrágyázod rendesen a gyepet, akkor igen kevés gyom lesz közötte, mert a sűrű fűben nem lesz élettere. Azt a keveset meg évi 1-2 gyomírtással ki tudod ölni. Ha ennyire gyomos, akkor szerintem ritka is az a fű.
Hazajöttem a melóból délután, guvasztom a szememet a karbin, hogy mi mi csinál, agyalok negyed órát, elolvasom a manualt, oszt még mindig nem értem... Aztán leesett a tantusz, hogy azért nem értem, mert túl egyszerű :-) Csak hajlítani kell azt a szirszar lemezt :-)
Amúgy 2820 1/min-en működött a masina, felemeltem 3000-re, meglátjuk javít-e a vágásképen. Ha jó jelleggörbét találtam a neten, akkor 3600 a max fordulata a motornak, ergo 3200 fölé vinni a fordulatot folyamatosan már gyilok lenne szerintem.
Ismét madársóska meg úgy általában kétszikű ügyben kérdeznék.
Kb. 150 nm "füvem" van. Hetente 3-4 órát foglalkozok a gyomlálással, még kiskorukban igyekszem kihúzkodni a gazokat. Nem vészesen gazos, de azért szúrja a szemem.
Ha áttérnék a vegyszeres gyomlálásra (Colombus), milyen sűrűn kellene permeteznem? Meg kellene várnom amíg elég gazos ahhoz, hogy megérje permetezni vagy akár kéthetente is nyomathatnám rá? Vagy néhány kezelés után látványosan csökkenne az új gazok száma?
Bár gondolom, a magok ellen nem hatékony a szer...
Nagyon rendesek voltak, válaszoltak, bár ettől nem vagyok beljebb:
"Tisztelt Attila!
Természetesen szállítunk házhoz kisebb tételt 1 raklap, 1,4t posta autóval országosan 15000.-Ft+áfa, vagy saját autóval, az ár a távolságtól és mennyiségtől függ, vagy a Yara is leszállítja 4 raklap felett- ha van kapacitása!"
1,4 tonna, kisebb tétel ... khm, hát :) Minden relatív, Egykő Úrnak (Einstein) nagyon igaza volt annak idején :)
Segítséget szeretnék kérni füves terület gyomtalanításához. Milyen gyomirtó vegyszerek jók erre a célra, ami esetleg a porcsint is likvidálja? A Gyom-Stop-on kívül még mit lehet alkalmazni, amit nem aranyárban mérnek?
Tudna valaki segíteni abban hogy milyen fajta,és méretű hálót kell függőlegesen leásni a vakond ellen? Ha jól emlékszem Tsunami csinált ilyet,de nem vagyok benne már biztos. Köszi.
Megtaláltam azt a gépkönyvet, amiből linkeltél. És olvastam benne egy olyan szöveget, hogy "járassam a motort alapjáraton, amíg be nem melegszik". Na most vagy én vagyok balfasz, vagy nem tudom :-) Eddig nem jöttem rá, hogyan lehet alapjáraton üzemeltetni ezt a fűnyírót, mert van egy kar, amit meg kell húzni és úgy kell tartani, majd ha berántod, akkor egyből teljes fordulatszámon megy, ha lazítok a karon, akkor leáll. Szóval csak teljes gázon megy....
A videon szétröhögtem magamat :-) Már kezdtem gondolni, hogy kell egy ilyen macska, erre mit csinál? :-)
Egyébként kimosódott a múlt heti esők során egy üreg hátul a kertben a málnák tövében. Vakondnak kicsit nagy lehet, mert vagy 15 centi átmérőjű. Anyósom mondta, hogy valami állat lakik benne, mert mikor megy hátra, valami berohan a lyukba. Valami egérfélét láttam én is, de olyan gyors volt, hogy nem tudtam beazonosítani. Beraktam a lyukba a slagot, de nem telt fel vagy 20 perc alatt sem, viszont egy kövér béka kinézett belőle, majd visszament. Tiszta Jurrasic park. Mivel túrkálni nem túrkálnak, egyelőre hagytam őket békén, bár arra kiváncsi volnék milyen állat fúrt ekkora járatot...
A piridin "illata" örökre beleégett az orromba. Bevállalós középiskolás koromban a biológia tanárnéni mesélt a piridinről és arról, hogy kevés büdösebb dolog van nála. Mivel nem tudtam elképzelni, hogy mi az a bűz, amit nem lehet elviselni, vállaltam, hogy megszagolom. A tanárnő kiment addig a szertárból, én meg beleszagoltam az üvegcsébe... letaglózó volt :-)
Az en vakondomat tegnap egy kis piridinnel kinaltam meg, mert kezd nagyon pofatlan lenni. Par ml-t belefecskeddeztem a jarataba. Ha van egy csepp szaglasa, tobbe nem megy arra... Majd referalok.
Madársóska ügyében --mivel sokszor volt kérdés-- megosztanám én is a tapasztalataimat.
Szüleim évek óta küzdenek vele, hiába gyomlálják (érthetően), szaporodik hihetetlen módon. Alig van fű a madársóska között .-) 1,5 hete átmentem hajnalban és Sz_attila által ajánlott 15ml/3liter/100m2 dózisban próbáltam kinyomni a Colombus EC-t, de utólag átszámolva így inkább 1,5 szeres dózist sikerült kiszórni. A füvet nem bántotta egyelőre, viszont a kétszikű gyomokat szépen kivitte, a madársóskát gyönyörűen kiölte mindenhonnan. Kiváncsian várom, hogy visszajön-e még.
Nekem a 3 liter/100m2 kiszórása nem kényelmes, ma vagy holnap akarom megcsinálni nálunk is, de ott szerintem 5 liter/100m2-re osztom el a 15 ml Colombust.
Áhá, az a karszerűség a légszűrő alatt az lehet...
Valahol van egy fordulatszámmérőm, ha nem ajándékoztam el, de két költözés után már nem biztos, hogy megtalálom... Igazából már füle alacsony a fordulatszám, és a babetta/MZ hangolgatós időszak tapasztalatai alapján szerintem megoldom úgy, hogy emelgetem kis lépésekben a fordulatszámot és figyelem, hogy szép is legyen a hangja, meg ne vibráljon.
SOS! Segítségre lenne szükségem! Most kristályosodott ki, hogy a korábban muhar-ként azonosított gyom, amely felütötte a fejét a gyepben az átoktövis (Cenchrus pauciflorus; Cenchrus incertus)!
A heti 2x nyírás mit sem ér neki. A szárai általában hevernek és már a nyírás alatt (4 cm)észrevettem hogy hozza a termését: bogáncsszerű rendkívül szúrós bogyók....
Létezhet valami szuperszelektív, ami erre hat? Puma esetleg?
Majd jelezd már légyszíves, hogy ezen az áron adnak-e 1-2 zsákot is, mert kéne rendelnem nekem is kálium túlsúlyost, magamnak, meg barátoknak is.
Nem egyszeri eset, hogy el vannak ájulva a nálam járók a fűtől, nagy örömömre. Mondta a párom (ő mindig otthon van a gyerkőccel), hogy a futár nekiállt tapogatni a füvet, mert nem akarta elhinni, hogy nem műfű. Azt sem akarja elhinni senki, hogy vetett fű és nem gyepszőnyeg.
Híre ment barátok, munkatársak között, hogy milyen szép füvem van, most engem kérdezgetnek csomóan, hogy mit hogyan kellene .-) Ez azért mókás, mert vak vezet világtalant :-) Mondjuk nincs nehéz dolgom, mert sokan még sosem műtrágyázták a füvet, nem is tudták, hogy kellhet esetleg :-) Már annyi látványos eredményt hoz, hogy mondom, szórjanak műtrágyát, meg locsolják többet (van aki egyáltalán nem locsol), esetleg adok egy kis Colombust a gyomokra :-) Tiszta Gyepp-elek mekmester :-)
Innen is látszik, hogy gyakorlatilag a szép füvemet ennek a topicnak, illetve az itt írkáló embereknek köszönhetem, úgyhogy köszönet mindenkinek érte!
"Reggel 6 körül szokása építkezni, akkor bemutatkozhatsz neki, ki lehet fordítani a földből, ha van hozzá türelmed kivárni."
Hát, szerintem vakondja válogatja. Az én megboldogult vakondjaim későn kelők lehettek, mert minden nap dél és du. 2 között túrtak, hajnalban csak ritkán.
Azt nem értem, hogy a damilos mitől vág elfogadhatóan. Az aztán biztos nem éles.
Fordulatszám! Egyébként rongyolja az is a végét a fűnek, de ha egyenletes felszínt vágsz vele nem látszik."
Nekünk egy Husqvarna LC 353 V fűnyírónk van és eddig még sosem tudott szépen, tépésmentesen vágni. Megéleztem már többször olyan élesre, hogy borotválkozni lehetne vele, akkor is tépte kicsit a füvet, igaz, ahogy Tsunami is írta, kb. 5 percig tartott a borotvaél. Erős a motorja, a fordulatszám nem esik le a sűrű fűben sem, viszont gyanús, hogy kevés a fordulatszám, de állítási lehetőség nincs ezen a gépen. Megkérdezem a szervízt, hogy lehet-e nyomni még rajta, vagy garivesztéses.
Mellékvízmérő - mivel folyamatosan hitelesíteni kell, így sosem jönne be az ára. 200nm fűről beszélünk csak. Azt hiszem a hitelesítés gyakorisága mostanában változik, majd megnézem újra.
Nyomásfokozó - igen, felmerült. Ami ajánlatokat kaptam automata öntözőre, azok nekem túlmutatnak a takarón. A terület U alakú, sok fej kéne, ezért drága.
Viszi. Gondolom csak foltokban van így elég a helyi kezelés. Lehet, hogy még 1x kell majd fújni 2 hét múlva. Ha jövőre is lesz, még májusban fújd le amikor még zsenge, akkor elsőre kiviszi és nem is jön vissza. Én is sokáig küzdöttem vele, végül az idén ahogy megjelent rögtön megkapta a magáét. Egyébként nem katasztrófa csak a virágját kedvelő méhek miatt kellemetlen. Rossz rájuk lépni mezítláb :-)
Köszi, de igazából csak max. 3 fűfélét tudok felismerni, azt is csak közepes biztonsággal :-) Ezt a rikítót nem nehéz.
Sajnos nem fényképeztem le. Hozni sem hoztam, így is a haverok hülyének néztek, hogy minek bámulom a fűcsomókat, szerintem el is vitettek volna kényszerzubbonyban, ha nekiállok kikaparni egyet a kavicsos talajból :-)
A terjeszkedése megfigyelhető a gyepünkön is, egyre több helyen tűnik fel. Kezd egy laikus gyanú ébredni bennem, hogy a tömegesen magszárat hozó fűszálak a gyepben nem is egynyári perje, hanem ez a Poa Supina Supranova lesz. De lehet hülyeség.
Mivel ezek apró magok voltak a keverékben, elvitte a szél sok helyre, többek között a szomszéd parlagon lévő területén és megtelepedett ott, ahol a gaz se nő, mert teherautóval teljesen letapostam az agyagos földet. Ez megtelepedett és kezd szaporodni a területen.
A szálláshelyünk környékéről kiástam két kis pofás 25-30 centis fenyőcsemetét, azt elhoztam haza szatyorban földlabdásan (kisérőautóban, nem motoron :-) ). Itthon esett csak le a tantusz, hogy hegyoldalból szedtem ki és így vízszintesen ültetve a cserépbe, bizony 45 fokban áll. Még elég zsengék, ha madzaggal egyenesbe állítom őket, egy idő után egyenes marad?
Hat, biztos mert hulye vagyok. Kut nincs, (130 meterre nem furnek le ha nem baj), vezetekes víz 2bar nyomású, igy az öntöző maga is horror oaszegulenne) van meg kerdes? ;-)
Nekem a fű nem eletcelom, aditt energiát és pénzt vagyok hajlandó áldozni rá.
Nem tudom, miért kell a határokat feszegetni a kánikula idején a minimál locsolással. Kevés víz van a kútban? A kálium túlsúlyos műtrágya segíthet, igen.
Még mindig minimál öntözés és műtrágya... Nem jobb esetleg k túlsúlyos műtrágyát szórni a minimál öntözés mellé? Az állítólag növeli a stressz tűrő képességet. Vagy tulkombinálom?
Hát úgy nem sok, ha csak azt szórok, mint te, ezt még át kell rágnom. Egy időpontban most 6 zsák fogy el, minimum 5x6 kellene ebből, ha novemberben mást használnék és minden más időpontban ezt. Végülis meglehet, hogy jövőre ezt választom. Ezzel megint csak egy baj van: tavasszal kell mindet megvenni és kifizetni, amikor amúgy is szinte teljesen pénz nélkül vagyok :(
Na akkor pontosítok, szóval gödrös/dombos/árkos/egyenetlen a felület
Tehát szó nincs 100cm-ekről, csak használatra alkalmatlanul gödrös/dombos/árkos/egyenetlen. Az egyik oldalon jó a szint, a másikon is max 20-25cm a többlet, bár az is lehet, hogy csak az egyenetlenség miatt tűnik optikailag magasabbnak.
Tehát akkor nekem tárcsa (a nehéztárcsa fontos?) kell először, aztán borona, aztán mi az a gerenda? Csak hogy ne legyek teljesen hülye amikor keresem az embert.
Madársóskát mi viszi ki? Árvacsalán nő még, arra jó a Gyomstop? Esetleg van valami olcsóbb alternatíva, ami nem engedélyköteles vagy árul itt valaki kimért, engedélyes cuccot?
nem tudom milyen egyenletlen a terep.ha nagyon akkor jcb,kisebb homlokrakodo,vagy ha nem annyira akkor traktor utan is vannak eszkozok,soot a traktor utani rotovator is egesz jol egyenget.
Kösz, ismerem. A vetéssel nincs gondom. Az erősen egyenetlen és gyomos terület előkészítése a gond. Amúgy nem feltétlenül füvesítve lesz, sőt, max egy kisebb része. Szóval előkészítés kell.
Adott egy 7-800nm-es terület, jelenleg gazos (le van éppen kaszálva), a talaj egyenetlen (elég erősen) és a szomszéd területtel sincs egy szintben. Mi a menete a terület használatba vételének? Hogy érdemes nekiállni, hogy a végén egy sík, gyommentes (a magokkal majd megküzdünk) terület legyen, amit lehet parkosítani, füvesíteni, használni. Szoktak valami tárcsázást emlegetni, meg kell-e először pár kör gyomirtás, stb. Szóval kis fejtágítás kellene. Nem én akarom csinálni, az egyes fázisokra hívok embert, csak tudni kellene, hogy mit kell csinálni.
Mi értelme van az ilyen huncutságnak azon kívül, hogy "no, ilyenünk is van"? Az az egy csík kínlódó fű a betontenger közepén nem lendít semmit se a mikroklímán, se a városképen.
Mondjuk én se viszem túlzásba, nyáron is heti 1 x 15-20mm-t (többre se időm, se kedvem) öntözök, mondjuk két alkalom között általában a hatodik napon már itt-ott rottyon van a fű, aztán locsolás utáni napra összeszedi magát.
Kivétel persze a szegélyköveknél, ott akár 1-2naponta is muszáj végigmennem.
Ez így van, jó szarul is néz ki. A gyepszőnyegezés évében még szép volt, de most már eléggé kiritkult, gyomosodott, se színe, se sűrűsége.
Néha egy -egy gombabetegség is elkapja. Amit kivisz kivisz, ami megmarad, megmarad elven "gyógyítják".
Mikor lerakták a gyepszőnyeget, pont azon gondolkoztam, hogy fogják ezt ápolni. Nagyon sehogy.... Nem tudom mennyi műtrágyát látott.... A szellőztetést és egyéb úri huncutságokat, már nem is említem.
Kész pazarlás az egész. Brutál pénzért gyepszőnyeg + öntözőrendszer?(ezt nem tudom) és utána szépen lassan leépül.....
Ha meg ápolják, az a drága, az utak meg sok helyen gatyán vannak. Sehogy nem jó ez, de ez már nem fűápolás téma.
"normál" talaj (gondolom ez a kötött), semmi extra (nem homokos, nem agyagos)
bő három hónapja kapott N túlsúlyosat(Floranid Turf (20-05-08+2MgO+TE) 3 hó) Starterrel (Basatop Starter (19-25-05+2MgO+TE) 3 Hó)keverve 50-50%-ban (ősszel egy csomó mag nem kelt ki a késői vetés okán).
Most Floranid Turf-ot szórnék ki.
Tehát ahogy értelmezem a szavaidat - nyugodtan szórhatom az ajánlott dózisban, nem ártok neki sőt még használ is? A 10mm vizet hetente megkapja.
Nem a fűmag kiszelektálás a gond hanem az egyenletes szórás kép a műtrágya esetében. A komolyabb gépeken van elzáró retesz, amit egy karral tudsz működésbe hoznia mikor megállsz és még van anyag a szóróban. Ha nem tudod a szóró nyílást lezárni, akkor folyik belőle csomóba a cucc és kiégeti a gyepet vagy csomóba teszi a fűmagot. A reptárcsásoknál más a helyzet, ott mindig van lezáró szerkezet, de azért nem árt róla a vásárlás előtt meggyőződni.
Szegeden is van már több éve. Az egyik nádképű csenkesz volt a másik réti perjés gyepszőnyeg. Beépített öntözés van és elmegy rajta a fűnyíró is. A sínek közt van a drén ami a zápor csapadékot stb elviszi. Ezt a budapesti Flórián térit még nem láttam, de majd arra fordulok, néha úgy is van arra dolgom.
Létezik rá módszer,de csak ha nincs kutya,és nem jár arra senki egy pár napig.Politanol,de nagyon kemény szer!1000 x meg kell gondolni,hogy beveted-e,vagy megcsináltatod szakival(én ezt javasolnám),hatásos,de nagyon veszélyes.
A múltkor (kb. egy hónapja) mentem kocsival a Bécsi úton be Budára, ahol újítják fel a villamosvonalat. Egy szakaszon, kb. a Flórián térnél fű van a villamos sínek között. Járt vki arrafelé, él még a az a fű? Hogyan locsolják? Ki nyírja? Van valakinek erről infója?
Szerintem ilyen zsebkendőnyi kertekre mint a tiéd meg az enyém (~100m2) jó a handy green, eddig kétszer szórtam vele, a végeredmény mindig hibátlan lett. Nem olyan egzakt a szórásképe mint a kocsiknak, de kis gyakorlattal bele lehet jönni.
Ahogy nézem a Gardenát mindenki szapulja, merthogy szelektálja a fűmagot, ha megáll az ember akkor többet szór arra a részre ...stb.
Akkor kérdezném, magával a technikával van a gond? Tehát az olcsóbb kategóriájú kocsik mindegyikénél az lehet, hogy szelektálhatja a szemcseméretet, ellentétben a röptárcsás mechanikájú cuccoknál? Mert akkor ki lehet zárni az Einhell, powergreen és egyéb hasonló termékeket is.
Scotts kézije, amely röptárcsás, még jó árban van, viszont az ilyen kézi szóróknál ránézésre állapítsa meg az ember, hogy jó e a kijuttatott mennyiség a beállítástól függetlenül? Fűmagnál még csak csak de egy műtrágyázásnál, gondolom nem mind1. :/
A drén vagy megy vagy nem, de később nem okolod magad, ha valami nem százas.
A kézi henger attól függ vízzel vagy homokkal töltik 50-80kg között változik. Ha visszakeresel van itt már telepítésre példa. Van aki raklappal húzogatja és úgy alakít ki sima felszínt. A lényeg hogy amikor rálépsz ne látszódjon a lépés nyoma. Ezt a 70 m2 -t kézzel is ki tudod szórni. A Gardena kocsikból az a jó aminek van elzárója ha megállsz, mert a végén álltában folyik. Kimérsz egy négyzetmétert rászórod az ajánlott magadagot és megpróbálod a többit is olyan sűrűre szórni. Közben kevergeted a magot hogy a nagy és apró szemek ne osztályozódjanak a rázkódástól. A szórás után csillagkapával szoktuk bedolgozni, attól szép egyenletes lesz a kelés.
A műtrágyaszóró később is kell majd ezért jól gyűjtsd be az infot mit érdemes venni. Kapsz itt véleményt a kisebb területek használóitól.
Foltokban van csak, 5 centire nyírom, úgy nem barnul, nagyon szép világos telt zöld. Gereblye felhúzza, megpróbáljuk úgy kiszedni, aztán esetleg Dual Gold-dal lefújom a területet. Bayer szerint Puma nagyobb dózisban kétszer fújva elviHETI...
Tegnap kiástam a fal mellett egy sávot kb 40-50cm mélyen (fal felé lejt az egész terület itt volt látható a vizes folt 3 nap napsütéses idő után is.)
De csak azt tapasztaltam, hogy nedves a föld, de nem állt a víz benne, minden esetre betettem a draincsövet erre a részre, bár kétlem, hogy ezen bármi is ki fog jönni.
Amúgy a henger milyen súlyú szokott általában lenni?
Illetve nézegetek szórógépet az olcsóbb kategóriából, itt szóba került a Scotts kézi szórója, ezzel az a gondom hiába állítom be 1-5-ig hogy szórja, nem mind1, milyen gyorsan lépegetek vele, ellenben a szórókocsival.
Itt a Gardenás szórókocsit néztem, ami 10k alatt van, talán 3 állítási lehetőség lehet rajta, van infod arról hogy kell kiszórni ezzel a fűmagot?
Keresztbe majd hosszába, vagy csak egyszer végigmenni vele 1 sávon?
Aki tudja a választ,kérem segítsen,1 rekesz sörital a fogadás tárgya.
Nézve a VB-t,láttuk a haverral, hogy egy meccs alatt jó pát csomó fű kirepül a cipők stoplija miatt. Vitáztunk, hogy ezt miként korrigálják az esetleg 3-4 napon múlva következő meccsig.
Kérdésem tehát: mi a technikája a stadionban lévő fű "pótlásának" ?
Köszönöm.
Többféle füvesítésük van és másképp szakadnak. Pontosan én sem tudom, hogyan pótolják, de itt egy variáció amit ismerek.
A hagyományos brazil stadionokban csillagpázsit gyep van. Ott most tudtommal tél van. Ez télen ott is lebarnul és felülvetik angolperjével, hogy zöld legyen, aztán jön a tavasz a csillagpázsit zöldül angolperje kiég. Ezt a felülvetést az európai DLF csoport csinálja.
Ott ahol kiszakad a gyep valsz homokot kevernek előcsiráztatott angolperjével és azt kiszórva behengerezve pótolják, mert a meccsre kizöldül akár egy nap alatt is. Amúgy is sok homokot látni a fű között a közeli képeken.
Vannak pályák ahol műszál és fű keverék van, ott a műszál nem szakad a fű meg felülvetéssel pótolható az előbbi módszerrel,de erről nincs info.
Múlt hét kedden Columbus EC-vel lefújtam a füvemet az itt ajánlott keverési arányban (15ml / 5l), a madársóska és muhar köszöni jól van, de az egyéb gyomok is továbbra is virulnak. Röviden szart sem ért, hatott a permetezés! Miért?
Mekkora területre fújtad, mert 100m2 re való ez a 15 ml a gyomirtó szer adag. Sok gyomnál sok víz kell. A legelőre elég a 3 liter víz 100m2 re de a pázsitnál oda vissza permetezve elfogy a 10 liter víz is. Nagyobb területre kifújva pedig kevés benne a hatóanyag ahhoz kiirtsa a kétszikű gyomot.
Mikor permetezted nyírás előtt vagy után és mennyi idővel?, mert ha nem volt elég levél a madársóskán pl akkor nem hat mert nem veszi fel.
A gyomirtó hatás nem gyors, mennyi idővel a kezelés után nem hatott még? Ha a permetezés tán látod, hogy hervad mindjárt, akkor leégetted a levelét mert melegben permeteztél és újra hajt.
És végül gyom és gyom közt valamint gyomirtó és gyomirtó hatás közt különbség van, de ezt tisztáztátok már láttam.
Röviden szart sem ért, hatott a permetezés! Miért?
Azt nem értem, hogy a damilos mitől vág elfogadhatóan. Az aztán biztos nem éles.
Fordulatszám! Egyébként rongyolja az is a végét a fűnek, de ha egyenletes felszínt vágsz vele nem látszik.
Próbáld meg, amikor a forgó késes fűnyíródat beindítod a fűbe állítva az is csavar egy tépett foltot, de ha már tovább mész vele a rendes fordulaton akkor minden rendben. Kivéve, ha nagyon hosszú a fű pl. több mint egyharmadot akarsz levágni vele.
Talaj előkészítés agyagos talajba bedolgozva a gomba szerves trágya jó, mert lazítja a talaj szerkezetét.
Vízelvezetést a telepítés előtt meg kell oldani, mert később sokba kerül a rombolás. A drénezés jó ötlet.
Totális gyomirtás jó.
Telepítési idő: szerintem mehet előbb a vetés, mert az optimális idő aug.20 és szept. 10 között van. Aug. 20 körül van egy zivataros időjárás általában és utána mehet a vetés szept elején, de addig elő kell készíteni a talajt. Vagyis lépésállóra hengerezés stb.
Első nyírás amikor az első fűszálak elérik a 8-10cm magasságot, levágni 5cm-re. Alapelv, hogy a fű nem dőlhet vissza a talajra.
Nem irtható csak glialkával. Indásan terjeszkedik. Bírja a félcentisre vágást is. Ebből van a golf green ahol a zászló van a célban.
Az a baj, hogy olyan sűrű, hogy elbarnulnak az alsó levelei és a nyírás után barna foltokat hagy vagy csak foltosan terjeszkedik. Nem tudod megszelídíteni valami rövid nyírással és ritka öntözéssel? hogy ne nőne olyan gyorsan és szépre tudnád nyírni.
Az elsőt reggel, amikor csurig vizes a fű a harmattól, lenyírom, 8 órakor már szórom is ki a műtrágyát a bőven vizes fűre. Azonnal indítom neki a locsolót, két adaggal, olvadjanak a bogyók.
Öntözés után a legjobb nyírni, nem kopik úgy a kés sem, mert jól csúszik a füvön a kasza. Régen is így kaszáltak a paraszték a mezőn. Ha kézzel jó, géppel még jobb.:)
A műtrágyát meg jól látni hova szórtad mert megragad a füvön. Jobb mint ötlet. :))
Colombus , vagy bofix garden, 20 mili 100m2-re de ha nem tudsz hozzájutni akkor a gyomstop is megteszi, de a legjobb ha Dicophar-t veszel mert abban a dicamba hatóanyag gátolja a csirázást is. és be is tudod szerezni a gazdaboltban neten.
Lassan ölnek és közben magról újra visszajön, türelem kell hozzá. Reggel permetezz amikor még nincs meleg, mert a füvet is megégeti.
Egész fű tudor leszel már a végén. Fotot remélem nyomtál a nagy motorozásban. Én helyedben hoztam volna egy félmarékkal gyökeresen hogy itthon mire képes az ott őshonos alhavasi perje. Elvileg negyomón virulens és terjeszkedik hogy szinte hihetetlen.
Beszéltük múltkor a füvem összetételét (Eurogreen Rasana Super) és mondtad, hogy a Poa Supina Supranova az egynyári perje alpesi rokona. Most éppen motorozunk a Alpokban és ma megörültem, mert mBf 1500 -as magasságban megtaláltam, szinte csak ilyen füvet lehet találni, megismertem a rikító színéről.
esetleg van valakinek saját tapasztalata arról,hogy a kiszárításos módszerrel(magasabb tarló,rendszeres tápanyag utánpótlás,ritka,de nagy adagú öntözés)sikerűlt-e visszaszorítani,vagy eltüntetni az egynyári perjét? ha igen mennyi idő alatt járt sikerrel?
ill. ha van valakinek BB solide-al vetett,beállt gyepe,annak megkösszönném,ha megosztaná a tapasztalatait és fényképnek is örülnék!
"Én mindig nyírás után, és délután műtrágyázom a gyepet, pedig nyáron pokol van. Gondolom te is ezt csinálod"
Az elsőt reggel, amikor csurig vizes a fű a harmattól, lenyírom, 8 órakor már szórom is ki a műtrágyát a bőven vizes fűre. Azonnal indítom neki a locsolót, két adaggal, olvadjanak a bogyók. Az utolsót délután, ha kell, 35 fokban, annak csak másnap reggel megy a 2 adag víz :)
én is igy csináltm, szar is lett, legalábbis a föld, nekem 55 zsák gombatrágya ( bugyi melelttről) ment 64 nm re, de kevés, teljesen eggyé vált az agyaggal, kínszenvedés a locsolás, vagy még termőföldet hozass, vagy jomokkal hígitsd, később megtérül a többletbefektetés és munka.
Találtam itt "how-to" -t a fórumon. Barenbrug sportfűmag lesz, Cropcare trágyázással, árban az nekem jobban megfelel, az elején kap scotts startert.
Már említésre került korábban, hogy egy feltöltött részről van szó, nagyon agyagos a föld, szerintem gazon kívül más nem maradna benne jelen helyzetben.
70m2 kb., szereztem gombatrágyát, 60 zsákot, de szerintem hozok még, ezt fogom beforgatni. Nézegettem tőzeget de nagyon drága, így valószínű a BIOKOM-tól hozok komposztot a föld feljavítására.
Most növesztem a gazt, majd kap egy totális írtást. Szerintem a hó végén beforgatom a trágyát, aztán szept. közepéig eljátszok vele, utána terveztem a füvesítést, persze előtte még össze szeretnék hozni egy locsolórendszert.
Az az egy rész zavar ahol vizes marad a föld. Mondom volt olyan állapot amikor a teteje száraz volt, de ahogy rálépett az ember hullámzott/gyűrődött a talaj, pedig azon a részen kb 40-50-60 cm vastagságban van a földréteg.
Ez a rész le lett zárva 2 sor zsaluzóelemmel, majd töltök fel képet.
A terület lejt kifelé, talán a szélén a legmélyebb pontnál kellene leásnom és bedraincsövezni? Vagy ha lukat fúrok vajon mennyi kellhet milyen közönként?
Mekkora ez a fű? Mennyire nyírod? Mennyit vágsz le belőle egyszerre?
A kalászos hajtásokon kívül jó sűrű a gyeped és magasabb a nyíráskor, mint amit a géped szeret, mert lekapja a fordulatszámot és ezért tépi a fű végét. Próbáld félfogással vagy két menetben.
Ezt mutatja a nyírás kép a második képen, mert világosodó foltjaid csak így keletkezhetnek.
Én 11-11-21-est szórtam, de hát ugye én más helyzetben vagyok, mert egy trágyázási időszakban elhasználok vagy 8 zsákkal, úgyhogy tarthatok minden francot raktáron.
Nekem bejött a hatása, nagyon rendben van a fű, JOBBAN BÍRJA A SZÁRAZSÁGOT.
Belemagyarázás!!!:))))) Megnyugtat???
Az igazi hatása a káliumnak az augusztusi aszályos száraz levegő idején jelentkezik, amikor az öntözött gyep alja nedves a fű meg hervadt és fekszik rajta. No ekkor van káli hiány.
3 hete szórtam ki. Az elején volt egy kis dili, amíg feloldódott, de ezt leküzdöttem minimális égéssel (ott, ahol a legszarabban locsol,
jah és 30+ fokokban szórtam ki, ami szintén nem javallott).
Eszre sem vetted mennyit fejlődtél!!!:)))))))))
Nálam amikor nem nedves a fű levele mindegy hány fok van, - ha nem lángol a gyep- mehet a műtrágya. Aztán vizet neki. Én mindig nyírás után, és délután műtrágyázom a gyepet, pedig nyáron pokol van. Gondolom te is ezt csinálod.
Amikor permetező trágya megy, akkor meg játszom a vízzel és a napi felmelegedéssel a meleggel, hogy ne égesse meg a füvet.
A fűnek kell a téli hideg hogy magszárat tudjon hozni és most már hozott is neked a tavalyi telepítés is, azokat látod vastag kalászosnak. Jó esetben ez elmúlik a nyár elején, de ha levéltelen marad a szár a nyírás után, akkor beszárad és ropogós tarlós lesz a fű. Ha nem szárad be jövő tavaszra akkor is elpusztulnak, mert ezek még egyszer nem tudnak magot hozni virágozni, ezért megyünk tavasszal késes szellőztetővel rá.
Valamerre el kellene vezetni a vizet. Legjobb lenne valami talajfúróval átfúrni a salakot. Amikor ilyen lencseszerűen megáll a víz a gyep alatt akkor jön az algásodás, ami ilyen zöldes csúszós bocs de takonyszerű valami lesz, és porzik ha kiszárad. Legtöbbször a gödrös felszín feltöltése után fordul elő.
Hogy tervezed az őszi füvesítés folyamatát tevékenység és idő sorrendben? Ha leírod tudunk segíteni.
Mikor és mivel műtrágyáztál utoljára és mennyit adtál belőle? Milyen műtrágyával akarod ismételni? Milyen a talajod, homokos vagy kötött?
A műtrágyától jobban bírja a fű a szárazságot, de kell víz a fűnek anélkül is hogy műtrágyáznál különben kisül, ami azt jelenti, hogy majd az őszi esők után be fog indulni ismét, de addig barna száraz füved lesz és nem szabad rajta semmit taposni. Ha egyszer tudsz hetente öntözni az elég, ha legalább négyzetméteren 10 liter vizet tudsz adni, ettől kevesebbet nem érdemes, de többet lehet. Ettől elvegetál és még az esők besegítenek.
3 éve telepített öntöző rendszerről lenne szó ,ami eddig tökéletesen működött.
De van egy kör amin a pro spray fejek csak 2-4 cm.-re emelkednek ki a házból.Ha egy kicsit elkezdem mozgatni bármelyik fejet le -fől , akkor kiemelkednek a fejek de nyomásmérő órán akkor is csak 1 bárt mutat./előtte 2 bárral nyomott/. Mintha a nyomás valahol elmenne .Az lenne a kérdésem hogy van a valamijen módszer hogy kideritsem hogy a nyomás hol megy el, a teljes rendszer kiásása nélkül.
Friss kert és fűgazda vagyok, ez az első szezonom. Áprilisban vetettem füvet és.most gondom van vele. Sportfűmag keveréket vetettem, vakondháló lerakás és felső réteg földcsere után. Kb 5-10 cm termőföld van normál talajra elterítve. Vakondháló kb 15 cm mélyen van. Vetéskor kapott kb 40-50 g/nm gyeptápot. A fű szépen megeredt, hála a rengeteg áprilisi és májusi esőnek. Azóta vezetékes vízzel locsolom.
Június elején kapott egy újabb adag tápot, kb 30g/nm mennyiségben.
Egészen június közepéig a fű szép egynletesen fejlődött, aztán elkezdett foltosodni. Vannak sötétzöld, erős és sárgászöld, gyatrább részei. Véletlenszerű elrendezésben de határozott kontúrokkal. A sárgás részen a fűszálak lasabban nőnek, vékonyabbak, némelyik száradt hatású.
Több helyen érdeklődtem de ellentmondásos infókat kaptam.
Elkezdtem művelni területet az őszi füvesítés előtt.
Egy 2 méteres sáv nyári napokon általában délig árnyékban marad.
Most az a baj, hogy volt egy intenzív esőzés a múlt héten, a napos hétvégének köszönhetően a felszín száraz lett, viszont a 2 méteres sávon a mai napig látszott, hogy vizes, nem tudott kiszáradni.
A terület egy feltöltött rész, csomó ideig ahogy az ember járt rajta, ha meg is volt keményedve csak úgy hullámzott a lába alatt, valamiért képtelen elmenni a víz.
Hozzáteszem 60cm-re a talaszínttől salak van azon a részen.
Kérdezném, hogy egy 40cm mélyen érdemes draincsövezni, hogy el tudjon folyni a víz , vagy az csak jó ha nem szárad ki a föld olyan hamar?
El fog sárgulni, elhullik, vagy felszedi a fűnyíró, vagy a szellőztető ősszel.
Egy héttel a trágyázás után azért nem szellőztetünk, mert a szellőztetés után mindig trágyázni kell, amit nem teszünk hetente. A másik ok pedig, ha nem hagyományossal trágyázol, a szellőztető kiszedi a bogyókat, amelyeknek még dolguk van a fűben.
Nos nem üthette fel a fejét, hiszen valószínűleg benne volt abban a keverékben, amit vetettél. A csúnya erős szálak meg valószínűleg a kalászok, aminek most van az ideje, ugyanis virágzik. Egy héttel műtrágya szórás után meg nem szellőztetünk.
sziasztok.van egy-ket problemam a gyeppel.mostanaban csak 4-5 naponta tudok nyirni fuvet.(egyeb mas projektek a haz korul.)amugy 3 naponta szoktam.felutotte fejet az angol perje.
csunya eros szalakat ereszt.sajnos olyan elfekvoen nol hogy a funyiro nem tuja felkapni.kb 4cm re nyirom,szep suru n is.van szelloztetom de csak keses.merjek vegigmenni rajta ugy hogy a foldet ne erintve vagy csak epphogy?mult heten kapott mutragyat.
vagy hagyjam a fenebe mert most rosszat teszek vele?
Szegény USA, a világ nyomortanyája, itt meg a tejjel-mézzel folyó Kánaán, nem tudtad? :P Nemongyadmá, hogy nem tudod itthon megvenni azt a francos lombszívót :))
Egyébként, szerintem pár év és csak emlék marad az ilyen gép. Ma szinte lehetetlen lombos fát ültetni, gyakorlatilag senki sem akar.
"Nehogy szemeteljen", "belefújja a levelet a medencébe" - novemberben, milyen medencébe? szoktam kérdezni, "ki fogja a leveleket összeszedni", "inkább fenyőt, az nem szemetel"
Segítségetek kéne. Tavaly vetettem füvet, illetve helyenként a régi fűvet felástam, s szórtam rá fűmagot. Idén azt vettem észre, hogy a fű szárai vastagok, mint a búza és csúnyák ( de leginkább és szinte csak ott, ahol tavaly vetettem...) Gondolkoztam rajta, hogy túl magasra hagytam volna a vágást (5-6 cm) vagy túltrágyáztam, de ezek nem lehetnek, mert a füvet egységesen nyírtam és trágyáztam.
Nem tudom, még ha most egyszerre fele-fele műtrágyával kezeltél volna egy területet, akkor talán hasonlítható lett volna az eredmény.
A növekedési üteme is más most a fűnek, mint tavasszal volt.
Én ilyet még nem tapasztaltam az elmúlt néhány év alatt, hogy egy eleve rendszeresen öntözött gyepen, 3 hét alatt ilyen látványos lenne a különbség.:-)))
Összevetettem azzal az állapottal, amikor a 23-7-7 volt kiszórva. Akkor nagyon megnyúlt, elfekvő volt a fű kánikula idején, most más, erőteljesebb a levélzet.
Tanács kellene... Automata öntözőm nincs, heti egyszer tudom locsolni a füvet - akkor mondjuk kap rendesen. Már elmúlt a műtrágya hatása amit még esős időben szórtam és most nem tudom hogy trágyázzak vagy ne. Melyikkel teszek jobbat? Vizet ugye nem tudok annyit adni mint szeretnék, és félek ha lesz tápanyag bőven, abba szomjanhal a fű. Szerintetek? Köszi.
Fűnyírókés élezésben kérném a tanácsotokat. Többször olvastam itt a Fórumon, hogy nem elég éles a kés azért nem szép a fűszál vége. A neten több helyen olvastam/láttam, pl. Youtube videon, hogy nem szabad teljesen élesnek lennie csak mint a "vajkés".
Nektek mint gyakorló fűnyíróknak mi a tapasztalatok?
Én 11-11-21-est szórtam, de hát ugye én más helyzetben vagyok, mert egy trágyázási időszakban elhasználok vagy 8 zsákkal, úgyhogy tarthatok minden francot raktáron.
Nekem bejött a hatása, nagyon rendben van a fű, JOBBAN BÍRJA A SZÁRAZSÁGOT. 3 hete szórtam ki. Az elején volt egy kis dili, amíg feloldódott, de ezt leküzdöttem minimális égéssel (ott, ahol a legszarabban locsol, jah és 30+ fokokban szórtam ki, ami szintén nem javallott).
Így elmondásod alapján nehéz lenne azonosítani a lényt. Ha a füvednek nincsen baja én nem mennék rá egy totális irtószerrel, ami az egyébként hasznos gilisztát is irtja. Ha repül akkor már aligha rágja a gyökerét. Persze ha lótetű lenne, akkor mást javasolnék :-) !
Nálam is homok van. Nyáron ha a 23-7-7-et adom észrevehetően jobban szárad a fű mint a 11-11-21-gyel. Utóbbi esetén keményebb lesz a fű és lassabban is nő, bár ez lehet az életciklustól is. Én nem lökésszerűen adom a műtrágyát, hanem 2-3 hetente kiszórok egy pár kilót. Legutóbb már káliumosat szórtam. Ez azért is jobb, mert ha esetleg nyaralni mennénk, akkor nem nőne olyan sokat mire megjövünk. Én a 11-11-21-et szórnám már homokon. Esetleg egy kis N-nel megspékelve 1x a nyár közepén. :-)
Hát eléggé. Akkor most már legalább nem tudom, hogy használjam a meglévő 23-7-7-et, vagy vegyek 11-11-21-et. Ez viszont azért jó, mert ezt nem tudtam eddig sem :)
Sztem akkor maradok a 23-7-7-nél. Nem venni olcsóbb, mint venni.
Már csak az a kérdés, hogy PUMA előtt szórjak pár nappal, vagy utána. Mindkettőt meg tudnám ideologizálni. :)
hajnalba a fűben nagyon sok légy(szerű) valamik voltak. Tegnap este pedig ennek a frissen előjött változata rajzott (nem kevés). Láthatóan nagyon jól érzik magukat es az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy a jókedvüket G-vel el tudnám-e venni, esetleg más szer szükséges? Köszönöm!
Egyébként ha van benned power, két ujjal nyomd össze a KPE csövet amennyire bírod és kérj meg valakit, hogy adja rá a nyomást. Megérzed. Persze ehhez kell erő, meg nem árt ha a nap megmelegítette előtte a csövet.
Eszembe jutott még egy: hajszárítóval melegítsd meg a csöveket a gödörben egyenként kb. 50 fokra és működtesd a kört, közben fogdosd a felmelegített csövet. Amelyik hamarabb lehűl azt keresed.
Egy szórófejjel szeretném bővíteni a meglévő öntözőrendszerem egyik zónáját. A problémám az, hogy a telepítéskor készült fotók alapján a meglévő 6 zónából 4 gerincvezetéke (KPE cső) egymás mellett fut, és nem vagyok biztos benne, hogy meg tudom állapítani, melyiket kell megfúrni az adott zónához. Még ha be is kapcsolom az öntözést, nem biztos, hogy érzem, melyik csőben áramlik éppen a víz, illetve a hőmérséklet különbség sem hiszem, hogy érződik. Van esetleg valami bejáratott módszeretek, amivel biztosan meg lehet állapítani, hogy melyik KPE melyik zónához tartozik?
(Tudom, hogy nem ez a fórum fő témája, de a 'Kerti öntöző rendszerek' fórumban nem igazán kaptam használható tanácsot. Hátha majd itt :-) )
Oké, köszönöm, foglak keresni mail-ben, viszont a kritikus részeket fellazítottam vasvillával, egyelőre várok és méregetem a locsolórendszert.
Idióta egy napom volt. Még egy helyen megböködtem vasvillával és bár úgy hittem , hogy nincs ott cső, valamiben megakadt a vasvilla. Minden kört megműködtettem, hát jött a víz a gyep közepén. Két KPE csövet is átszúrtam, úgyhogy agyműtétet végeztem a gyepen egy likon keresztül, nagy élmény volt :-)
Nos június 7-én szórtam ki a homokos füvemre 11-11-21-es bogyókat, azóta minden másnap vagy annál gyakrabban locsolok reggel 20 percet spray fejekkel és nagyon rendben van a fű, erőteljesen zöld. Ugyanakkor a 23-7-7 is biztosan jó lehet. Remélem összezavartalak :))
A kalapos gombák ismét felütötték a fejüket, ami előjele a többinek is tudtommal. Valamint a kis pókhálószerű valamik is több helyen (reggeli harmat jól mutatja hol vannak).
A hétvégén ismét ki fogok fújni egyet( nem lesz sok? az őszi kötelezővel már 4 lesz idén), viszont lehet inkább az okokat kellene valahogy feltárnom.
Én a tavaszi szellőztetés elégtelenségére gondoltam. Locsolást visszavettem az itt javasolt alapján. most 2 naponta 10percet mennek a spray fejek.
Heti 2x nyírok 4,5 centire.
mégegy kérdés, hogy a smaragd tujákra is mehet ez a koktél megelőzésnek? Nem látok rajtuk semmi problémát, de másol olvastam, hogy érdemes kezelni, de ott nem írták mivel.
Vakondom köszöni jól van. 1db túrása van a kertben. azt 1 hét után frissítette tegnap. meg ma egy picit. Vennék csapdát rá. szerintetek az ilyen baumax/obi-s csapdák használhatóak?
Allroundnak kezd látszani a hatása. egyenletesebben nő a fű, és sötétedik szépen.
Múlt hét kedden Columbus EC-vel lefújtam a füvemet az itt ajánlott keverési arányban (15ml / 5l), a madársóska és muhar köszöni jól van, de az egyéb gyomok is továbbra is virulnak. Röviden szart sem ért, hatott a permetezés! Miért?
Bevezethetnétek a fűnyíró kések lélektanába. Melyik kés miért olyan amilyen, mire jó. Pl. nekem íves a késem, de láttam tök egyenest is, most meg mutatjátok ezeket a duplákat. Teljes a zavar nálam :-)
Figyelmes lettem este egy dologra. Tegnap nyírtam füvet, előtte is esett egy csomó eső, meg tegnap délutántól egész ma délig esett. Az elmúlt 4 napban kapott vagy 50mm vizet. Ma este pedig azt láttam, hogy a gyepben egy csomó levél felső fél-1 cm besárgult és van közte néhány teljesen sárga is, bár ez nem jellemző, viszont a levél vég sárgulás egyész kertszerte. Ez valami kezdődő gomba lehet a sok víztől, vagy csak még a melegek hatása. Eddig nem volt ilyen... azon gondolkozom, hogy holnap reggel kínáljam meg egy kis dithane-al a gyepet? Vagy mással? Van ridomil gold plusz, Amistar, Bumper, Topsin, bravo is.
Gyanús nekem ez a száradás dolog. Pár nap alatt totál átázott a talaj, vasvillával simán átlazítottam azt a néhány száraz területet. Gyanús, hogy a locsolórendszert kellene először górcső alá venni. Szerintem fogok kirakni vödröket több helyre és összehasonlítom a felfogott vízmennyiségeket.
Amúgy tavasszal mindenképp jó lenne a lyuggatás, ahogy azt 1-2 éve le is írtad, szellőztetés, lyuggatás, homokszórás, műtrágyázás.
Sajnos ha sok követ kap és újra borotvaélesre akarom faragni, meg az élszög is rendben legyen, akkor bizony néha sokat le kell belőle szedni, ezért fogy az anyag. Sajna a másik kés, amit hozzá kaptam, nem ugyanilyen, más típusokra való, bár a szélessége és a felfogatása megfelelő. Kisebb a kések közötti rés, mint ennél, szerintem gyakran el fog tömődni. Úgyhogy ezt használom, amíg még használható :)
De van egy megoldás, bár lehethogy asszony megöl. Megyünk a családdal Paksra, a kicsi fiam megbolondul az atomerőművekért. (Nem röhög, mindenkinek van egy bogara:D) Szóval az idén nem úszom meg hűtőtornyok nélkül. Esetleg kivinném a masinát, kiluggatnám a füvedet, még útba is esne. De mondom, nem tudom, asszony mit szólna ilyen elvetemült kiránduláshoz, ahová Husqvarna lyuggatóval mennénk :DDD
Mostanság (1-2 héten belül) kellene szórnom valami kaját a 400 m2 füvemnek (május végén kapott Crop 23-7-7-et). A talaj homokos. Mit ajánlotok? Maradjak ennél a 23-7-7-nél, vagy van Cropcare-ben valami olyan összetétel, ami ilyenkor jobb?
Lenne...lehetne a barátom a Husqvarna lyuggató, de nincs ilyen és gondolom rettentő drága.
Vagy vadászok valami olcsóbbat, vagy télen barkácsolok egyet és tavasszal megcsinálom. A talaj keménységéből már látszik, hogy Durkonorbi féle kéziszerszám nem lesz nekem jó, mert megszülök vele a 400 m2-en, muszáj lenne gépiesítenem, főleg, hogy úgy látszik többször kell majd homokszórással együtt megcsinálni, mire a talaj nem lesz kellően laza.
Azt várom hogy majd nem roncsolja és tépi annyira a füvet, mint a régi. Nem tudom, meglátjuk majd.
Közben meg is jött a kés a mogéptől, akiktől a honlapon írásban megrendeltem a terméket és válaszlevelet, visszahívást ígértek. Na ilyet nem csináltak, de a kést elküldték, így visszamondtam az épp fél órája megrendelt rabagep-es kést. Az új késért 4200,-Ft-ot fizettem.
Ki fogom cserélni és meglátjuk milyen lesz, majd leírom a tapasztalatokat.
"Nekem nem tetszik a gyári hullámos kés vágásképe még borotvaélesen sem."
Én megéleztettem a kést idén tavasszal élezőnél, de utána sem javult a helyzet.
Ezt csinálom, áztatgatom-áztatgatom. Tegnap este már lement a vasvilla 10 centire. Ma is megnézem. Ha már le tudom szúrni tövig, akkor jól megbuzergálom vele az egészet. Csak az a vicc, hogy a sok locsolástól helyreállt a fű, már nem emlékszem mindenhol pontosan, hogy hol voltak a száraz foltok :-)
Igen, úgy néz ki, hogy csak kisebb területeket érint. Biztos segített volna felásás, de ezt a kemény szart én biztos nem tudom felásni. Rotációs kapával próbálkoztam, de nem sikerült mélyen megdolgozni a földet. Ez van, újabb utólagos hiba, amire nem gondoltam laikusként... Sittem nincs, viszont van helyette rengeteg üveg a talajban.
Nekem nem tetszik a gyári hullámos kés vágásképe még borotvaélesen sem. Ahol vettem a fűnyírót, ott ajánlott a srác egy másik fajtát, ami nem tudom mivel másabb, annyit mondott, hogy jobb minőségű, mint a gyári Husqvarna hullámos kés, viszont ezzel nem fogok tudni mulcsozni (nem is akarok), csak fűgyűjtővel vágni, viszont szebb lesz a vágásképe. Megrendeltem, próbát megér, de fogalmam sincs mit várhatok a késtől.
Viszont Sz_Attila mondta, hogy a fűre szóródott mulcs bizony koptatja a kést, lehet vennem kéne a fáradtságot és fűnyírás előtt összeszedni, mert a rigók kitúrják állandóan és a fűnyíróval szedem össze.
Az éltartást főleg a fűben található hulladékok határolják be, mint a fakéreg, faapríték (sokkal keményebb a kéregnél), folyami kavics, műanyag csipesz stb. A fű is tompítja az élt, de nem olyan jelentősen. Egy ügyfélnél nagy karbantartást csináltunk és mivel kinn volt velünk a bakköszörű is, megéleztem a SOSEM élezett fűnyírókését (3 éves a gép min.). Túlzás nélkül mondhatom, hogy ő fordítva is feltehette volna nyugodtan a kést, észre sem lehetett volna venni a füvön :)
sziasztok .na enis hozzaszolnek ehhez a kemeny talaj temahoz.
mostanaban ebben a nagy melegben elkezdett sargulni es vekonyodni a fuszalak 2nm en.
ezen a teruleten sosem az igazi a fu,persze ez a fuves terulet kellos kozepe.
adtam neki a napokban mutragyat mert mar igenyelte .az ontozot picit tobb idore allitottam hogy megallitsam ezt a szaradasnak latszo foltot.
csavarhuzo tesztet mostanaban nem is csinaltam,idohiany meg egyebek vegett.
ma volt idom ranezni a foltokra,gombasodast kizartam,marad a szarazsag.csavarhuzo bele sem ment a foldbe olyan szinten ki van szaradva ott a talaj.az ontozo biztos beonti mert talan 3 fej is takar,de 2 biztos.ekkor jott a juggatas ,amit csakany ,majd aso kovette.felvettem egy reszt es porol alatta a talaj.szoval a viz siman lefolyik errol a tomorodott reszrol.jolmeglazitottam asoval ,remelem nem csesztem valamit el.
a talajelokesziteskor mindenhol att lett rotalva a talaj 20-30cm melyen,ennek mar 2 eve.
szoval valami furcsasag jott a felszinre hogy igy osszetomorodott.kiszortam meg a teruletre par kanna homokot is.szetsoporve.
Hasonló fázisban vagyunk :-) Fű lenyirva, allround műkaki bogyók kiszórva, várom az esőt... Remélem tényleg lesz. Hét második felében meg azt hiszem fújok egy gombaelleni megelőző koktélt, mert az ördög nem alszik.
Marad akkor az USA-beli ismerősöm; lebeszélem vele, hogy vegye meg ő ott olcsóbban azoktól az eladóktól, akik csak USA-n belül postáznak - ezek olcsóbbak is, aztán majd elküldi nekem postán. Ha érdekel valakit, többet is vehetek. De ehhez még kell a kinti ismerős közreműködése is.
Marha jó. Amit belinkeltem neked, valaki rácsapott, pedig már a postát is lebeszéltem az eladóval. :( Tanulság: többet nem rakok fel linket; nyomozzon mindenki magának.
Leírásod alapján úgy értelmeztem, hogy nem az egész terület érintett, csak egy része. Kérdés, hogy ez mekkorát jelent.
Lehet, hogy a kézi felásás is segített volna.
Telepítés előtt, én felástam az egészet, jó mélyen. Utána rotáltam. Ja, meg előtte kiszedtem egy konténernyi téglát, amit az előző tulaj "benne felejtett". Az is finom volt...
A talaj maga elvileg nagyon jó mezőgazdasági célokra is, csak ugye rendszeres szántással, hogy ne keményedjen le. Nálam a kemény részeken a teherautók járták le az építkezéskor. Meglátjuk mi lesz. Elvileg lehet szép gyep ezen a talajon is, a szomszédomnak se volt vele gondja hosszú évek óta. Nincs az az Isten, hogy kicseréljem a talajt ekkora területen. Sem pénzben, sem munkában, sem időben :-)
Ezek szerint, Nálad is hasonlót produkált a gomba.
Egyből nem akartam permetezni, ezért a műtrágyával próbálkoztam. Mivel mindent megkapott (tápanyag, víz, rendszeres nyírás) így valószínűsíthető volt, hogy gomba baja van. A kör megjelenése után pedig egyértelmű.
Ahol gatya talaj, vszeg., hogy csak a felső 20-30 cm -es réteg cseréjével oldódna meg véglegesen a probléma. Lehet, hogy nem kísérleteznék fúrogatással, egyéb praktikákkal, mert beleölsz egy csomó időt, ideget, energiát és a vége talajcsere lesz.
Bár Attila azt mondta, hogy az egyik legszebb pázsitja sittes talajon van. :-)
Kezdő "füvesként" tanulgatom a tudományt, de gyakran nem tudok mit kezdeni a tapasztaltakkal. Pontosan ilyen tüneteim voltak nemrég, hogy voltak olyan területek, amin nem nőtt a fű, kicsit nyeszlettebb is volt, de inkább zöld, mint sárga, de határozottan satnya. Kapott ABD-t, meg egyidőben műtrágyát és helyrejött. Közvetlenül a kezelés előtt elő is jött 1-2 kicsi tök száraz kör, de azt hittem, hogy valami állat vizelt oda. Most ezek a tünetek elmúltak.
Cropcare-re lett letéve a voks nálam, mert a Scott kifulladt 1 hónap alatt tavasszal, gondoltam kipróbálom. Kerek 1 hónapot kibírt, 1 hónap után egyértelműen látszott, hogy először csak itt-ott jelenik meg, majd kezd kiterjedni az egész területre a világosodás.
Amivel most küzdök, hogy szürkés kékes kezd lenni foltokban a fű nagy melegben. Rájöttem, hogy kiszárad. Az érdekes az, hogy a foltok elhelyezkedéséből látszik, hogy nem a locsolási mennyiség a problémás, illetve nem az, hogy nem fed le foltokat a locsolórendszer. Mivel agyagos erősen a talaj, gondoltam, hogy talán le van ott tömörödve. Egy alapos locsolás után megpróbáltam vasvillával lazítani, érdekes, hogy máshol le tudom nyomni teljesen a vasvillát, itt max2-3 centit megy le, onnantól, mintha beton lenne. Eszembe is jutott, hogy ennek a résznek a vonalában a kerítés alapot is csákánnyal lehetett csak megcsinálni, annyira kemény volt a föld és ha jól emlékszem rotálni is alig tudtam itt a talajt, jóformán csak 6-8 centit tudtam leszenvedni.
Fogalmam sincs mit csináljak vele, de úgy néz ki, hogy hiába locsolom ezeket a foltokat, nem tud átázni a talaj, mert annyira tömörödött, hogy nem vesz fel vizet. Gondolom ilyen kemény földben a fű sem tudja mélyebbre dugni a gyökereit, így a felszín közeli pár centi lazább földra van utalva, ha az kiszárad, akkor a fű is kezd.
Kicsit beteg, de lehet ütvefúróval kéne megfurkálnom, utána kiadós áztató locsolás 1 napig, aztán talán már a vasvilla is lemegy...
Én most ki is próbáltam az egyik részemen a szellőztetést. Pénteken át mentem rajta 1szer, aztán meg még kétszer, mert annyi cucc jött ki belőle. Alig hittem a szememnek. Sőt azt vettem észre, hogy a fű gyökere nem csak a talajban van, hanem ebben a száraz bomlásnak indult rétegben is van gyökérzete rendesen.
Aztán szórtam rá MAS-t meg kapott jó beöntözést. Van mellette kontroll, ami kb. 5 hete kapott Cropcaret, kíváncsi vagyok mi lesz a különbség.
Egy finomabb szellőztetést elbírna ill. egy éles, vagy jó fűnyíró pengét mindenképpen.
A következő 1 hétre nem mondanak kánikulát, így most jó lenne az időzítés a szellőztetéshez.
Tudom, sokan óva intenek a nyári szellőztetéstől, de én általában szoktam - egy őszihez képest kevésbé durvát - ilyenkor is és sosem okozott problémát, sőt mindig szépen visszazöldült és besűrűsödött és sokkal szebb lett, mint teli száraz szálakkal.
Az előző hozzászólásomban leírt gomba problémán is elgondolkodnék. Ok, hogy a szkocc nem bír 2-3 hónapot, de 3 héttel a kiszórás után még szépen látszódni kellene a hatásának.
Azóta a kiglialkázott EP bevetett helye szépen besűrűsödött. Van még egy kis színbeli különbség a régi gyephez képest, de alakulgat.
Közben benyaltam egy gombát. Elég érdekes volt. Május 24-én kapott egy light-os szellőztetést, majd egy nem szabályzott műtrágya adagot, (Yara Complexet kevertem be pétisóval) mert úgy néztem, hogy kifulladt az előző. Először foltokban kevésbé nőtt és volt szép, majd ez egyre jobban kiterjedt az egész felületre. Gondoltam a trágya helyre teszi. Két hét múlva sem változott a helyzet. Sőt egy helyen, egy határozott kör alakú kiszáradás kezdett kialakulni. Gondoltam, ennek a fele sem tréfa, kapott egy Cercobin + Bravo combót. Láss csodát, egy hét múlva kizöldült és beindult a növekedés. Június 11-én megkínáltam egy Balanced-del és most már teljesen szalonképes állapotban van. (kivéve azt az egy gomba kört, de azt majd benövi)
Érdekes, mert eddig olyan gombáim voltak, amik gyorsan jöttek és 1-2 nap alatt elég látványos pusztítást végeztek. Ez meg 2 hétig sanyargatta, de nem száradt ki, csak sokkal lassabban nőtt és nem volt olyan szép. (a vízóra cserélő Vízműves brigád ebben az állapotban is megdicsérte, pedig nem voltam büszke rá) Egyedül az említett gombakör, (ahol valóban ki is száradt) nyitotta fel a szememet, hogy be kell avatkozni.
Megelőzőt nem kapott, ez volt az első permetezésem idén.
Szóval erre is figyeljetek....
A múlt héten, hétfőn locsoltam és pénteken. Az a baj, hogy hiába kap ritkán, nagy vízadagokat, reggelre mindig csupa harmat a fű és szerintem csak (meleg)idő kérdése és megint lesz valami. Főleg, hogy megint kefe feeling van.
A penge középső furátába dugod a csavarhúzót és megnézed, hogy a vízszintesbe állított penge vízszintesen marad, vagy mindig lebillen egyik irányba. Ha lebillen, akkor abból látszik, hogy a penge egyik oldalából több anyag lett eltávolítva, így nincs kiegyensúlyozva, ami káros terhelést/rezgést okoz, ami egyrészt kellemetlen, mert átadódik a karra is, másrészt károsíthatja hosszú távon a fűnyíró motor csapágyazását. Ilyenkor a soron következő köszörülésnél többet kell leszedni a nehezebb oldalról, míg helyre nem áll az egyensúly.
Küzdök én is a késsel, mert nem tetszik a vágás utáni képe a fűnek, ugyanis hosszirányban tolom fel-le és elüt a fű színe, ha a teraszról ránézek. Egyik irányban szép élénk zöld, a másik irányból fakó (ugye attól függ, merre haljik a fű). Hamar életlen lesz a késem, már unom az élezgetést. Hétvégén lammellás csiszolóval előéleztem, majd szépen borotvaélesre igazítottam finom reszelővel, eltököltem vele egy órát, de az eredmény tényleg borotvaél lett. Ezek után is látszik a füvön, hogy melyik irányba toltam a fűnyírót. Azért zavar, mert sosem szép a gyep összképe, mert nyírás után látszik ez, meg a fűnyíró kereke, másnap csak a nyírásirány különbség, harmadnap úgy ahogy már szép, de akkor már nyírhatom is újra. 3 nyírás után már alig van éle, de inkább nincs is neki.
Én is vennék valami jó minőségű pengét, mert ez elég csúnyán vág és hamar életlen is lesz.
Aki tudja a választ,kérem segítsen,1 rekesz sörital a fogadás tárgya.
Nézve a VB-t,láttuk a haverral, hogy egy meccs alatt jó pát csomó fű kirepül a cipők stoplija miatt. Vitáztunk, hogy ezt miként korrigálják az esetleg 3-4 napon múlva következő meccsig.
Kérdésem tehát: mi a technikája a stadionban lévő fű "pótlásának" ?
Kövezzetek meg, de én tavaly nem élezem egyszer sem, mert nem kellett. Idén meghúztam egyszer egy jó öreg smirglis koronggal. Egyébként ezt ajánlom mindenkinek. (Copyright by Tsunami, talán)
Megfelelően működik, szabályos alakú nem széttagolt kertbe tökéletes lenne, de nekem nem az van.
Így 4x kell átraknom új helyre minden locsolás alkalmával, és minden ilyen átrakáskor újra kell állítanom az öntözendő felület szélességét+hosszúságát, valamint az éppen passzoló vízerősséget (mindenzt reggel hatkor, nem olyan vicces). Kis gyakorlattal mondjuk viszonylag könnyen kivitelezhető. Annyi a hátránya szerintem, hogy ha maximális felületet állítasz be neki, akkor középállásnál baromi magasra fellövelli a vizet....mert ott ugyanazt a hosszúságot fellövi mint előre hátra....leírva kicsit bonyolult lett, remélem érted. Ezért érdemes inkább csak szélcsendben használni, különben a több méter magas vízoszlopba könnyen belekap a szél és beteríteném a szomszéd épp száradó ruháit, vagy épp a másik szomszéd konyhaablakát :D
Nemrég volt a kés éleztetve. Viszont tennék egy próbát egy új késsel. Korábban linkelt valaki jó minőségű magyar késeket. Tudja valaki hogy hol találom őket?
Nálam 8 éve van "beleklopfolva" a térkő és nem mozdult el semmit; nincs alatta sóder, csak a kiszedett föld helyére ütögettem le szintbe gumikalapáccsal a térköveket. Mivel ívesek a szegélyek, én négyzet (kocka) térköveket választottam, ezekkel könnyebben kialakíthatóak az ívek. Szerintem is fölösleges a betonozás és a sóderágy is.
Illetve további kérdés, hogy mindezt a talajnedvesség érzékelő egy szondával oldja meg? Mert mi van akkor, ha a kert egy részét jobban éri a nap, ott hamarabb veszít a talaj a nedvességtartalmából, és ez alapján engedi a rendszert a programozott öntözésre, miközben a kert egy másik részén elegendő a talaj nedvességtartalma. Vagy több szonda van rajta és ezek alapján átlagot számol? Vagy zónánként köthető egy-egy szonda és csak az adott zóna beállított öntözési programját engedi elindulni?
Véleményem szerint felesleges a betonozás csak kidobott pénz,úgy is csak a fűnyíró kereke megy rajta,nem verseny pálya lesz:):) Ha simán bele kloffolod a földbe gumi kalapáccsal úgy is stabilan ál,főleg úgy hogy az gyik oldalról támasztja a régi szegély! De mindenki másképp csinálja:)
Pont így csinálom én is, csak a szerszámok : nagykés, 12 cm széles saraboló. Én tennék alá 0-4-es sódert, abban ki lehet szintezni. Térköves szerint meg nem lesz így jó sóderrel sem, mindenképp betonozna, én meg nem...
Szeretném én is megoldani ugyanúgy, ahogy te is. Milyen márkájú talajnedvesség érzékelőt vegyek az egyébként TORO rendszeremhez? Bármilyen vezérlőhöz csatlakoztatható, vagy úgy működik mint egy timer, csak itt a nedvesség helyettesíti az időt, azaz ad (vagy nem ad) feszt a vezérlőnek. Kb. milyen költséggel jár?
Úgy csináltam,hogy kiraktam a térkövet szárazon úgy ahogy szeretném a formát. Végig vágtam egy megélezett spaklival mind a két oldalán. Majd egy 10 cm-es írtókapával.kiszedtem a gyepet,és csak simán a földbe raktam bele a 20x10x6 cm-es térkövet,szintbe a tetejét a gyeppel,gumi kalapáccsal bele igazítottam,és kész.Nem mozdul ki ha rendesen bele van ütve gumi kalapáccsal. Láttad az eredményt nem?:) Pár héttel ezelőtt raktam fel képet hogyan is néz ki kiszedve a helye.
Ezek a képek bő egy hete készültek cca. 16 nappal high N Scotts műtrágya kiszórása után. Csavarhúzóteszt oké. A fűnyíró kés nem régen volt élezve.
Tulajdonképpen tavaly is ilyesmi volt, tele ilyen szárazos szállal, nyírás után nem olyan szép, mint nyírás előtt.
Most bő három héttel a műtrágya kiszórása után mintha elfogyott volna a tápanyag is, ami nem gond, adok neki újat, de tartok tőle hogy nem lesz szebb.
Nem nagyon van ötletem hogy mi lehet az, ami hiányzik a gyepnek, heti háromszor nyírtam az utóbbi időben is. A fűnyíró kése vagy maga a fűnyíró lenne a ludas? Esetleg a talaj nem az igazi?
Szia! Meg tudnád mondani, hogy az általad használt ZoomMaxx vagy az Aquazoom az újabb fejlesztésű négyszögesőztető?
Egyébként a ZoomMaxx megfelelően működik? Köszönettel : Zsolt
Szia, pont ezt kezdtem el én is. Raktál a térkő alá valamit? Én Barabás téglakőből akarom megcsinálni, lapjával 12 cm szélességben, alá 3-4 cm 0-4-essel. Egyik oldalon a beállt gyep, másik oldalon a 20 cm magas műanyag gyepszegély támasztaná.
Délkörül locsolsz ha nagy meleg van? Mennyit? Én most játszottam vele és meglepődtem, hogy az itt ott 14-kor még barnás fű egyperces locsolástól estére zöld és rugalmas lett.
Azt meg tudnád mondani mire kell figyelni öntözőrendszer vásárlásnál, mondhatni ne húzzanak le nagyon. Pl árajánlat esetén.
Néztem több helyen valahol szettben lehet venni a fúvókát és a szórófejházat, ami jobban megéri.
Vagy vannak nagyobb hatótávú szórófejek, amely ha át tud lőni a mező végére, akkor kár fizetni a +kpe csőért és fúvókákért, hogy mindkét oldalról sprickálja.
"Kicsit megijedtem, hogy a füvet ennyit kell bizergálni. (2 havonta trágya, egyebek) Azt hittem nem ennyire nyavalyás."
7 év profi kertészkedés és jelenleg is közel 40 kert fenntartójaként elmondhatom, hogy SEMMI sem nyavalyásabb a fűnél a kertben. Ezt jól jellemzi az a tény, hogy idehaza már a füves terület megszüntetésén gondolkodom egy ideje :)
Nem lep meg a meglepődöttséged e tényt illetően. Sosem felejtem el (talán) ügyfél (régen volt már:) mondatát, amikor nála voltam felmérni a kertépítési munkát: "Olyan kertet akarok, amivel szinte semmi munka nem lesz, vessen mindenhova füvet".Fantasztikus :)
Én meg azt mondom egy ideje, aki kevés munkát akar a kertben, csináljon tavat :) Az egészre :)
Ha annyira egyszerű a kert, hogy egy helyre lerakott locsoló elég, akkor a hajnali kelés problémája megolható egy kerti csapra szerelhető időzítővel. Apum is így oldotta meg a veteményes locsolását.
A Gardena termékek ebben a fórumban nem túl népszerűek :) (legtöbbször okkal)
Ettől függetlenül én egy zoom max-ot használok öntözésre, elégedett is lennék vele, ha szabályos négyszög formájú lenne a kertem. De nem az, így kicsit macerás, mert ahhoz hogy körbeérjek, 4 helyre kell letennem, és minden alkalommal újraállítani a szélességet, hosszúságot. A másik, lehet hogy csak egy csapot kell megnyitnod, de ha emiatt mindig fel kell kelned hajnalban (kora reggel ajánlott öntözni, ritkább nagyobb adaggal) már nem biztos h örülni fogsz. Ha én most kezdeném a füvesítést, tuti hogy csinálnék öntözőrendszert.
Letisztult a kép egy picit, FAQ-ban láttam összegyűjtve a dolgokat.
Kicsit megijedtem, hogy a füvet ennyit kell bizergálni. (2 havonta trágya, egyebek) Azt hittem nem ennyire nyavalyás.
Megpróbálom előkészíteni a földet, mindenképpen marad az őszi füvesítés, ha jól tudom szept közepe után.
Jelenlegi területet locsolom egy darabig, majd kap egy Glialka öntözést, talán kihal belőle minden ami nem oda való.
Majd a kissé agyagos földre szórok homokot, felrotálom, gombatrágya, majd ismét rotálás, hengerelés.
1. Milyen súlyú hengert érdemes készítenem, hogy a talaj azért lépésálló legyen, de ne legyen túl kemény?
Ezzel elleszek szeptemberig, majd a starter trágya és fűmag+locsolás.
Itt jönne még egy kérdés.
Én eddig a Gardena nagyfelület esőztetőjében gondolkoztam, mondjuk Aquazoom 250/1 kb 60-70m2 ről van szó. Ez jó lehet, ha beteszem középre szélére, és szórja, vagy inkább öntözőrendszeren kellene gondolkodnom. Őszintén ez utóbbit az ára miatt eddig hanyagoltam. A fejek nem is annyira vészesek de a sok kicsi toldó ilyen-olyan elem azért el tudja vinni az árat.
Annyira nem vagyok kényelmes, hogy ne tudnék kinyitni egy csapot tőlem 10m-re.
Keress vissza a barenbrug, cropcare, előkészítés szavakra egyenként és mindent megtudsz. A lényeg, hogy ha igazán jót akarsz, és nyaralni is szeretnél nemcsak locsolgatni óránként, akkor várj őszig a projekttel.
Kis segítséget szeretnék kérni fűmag választásban, laikusként.
Kb. 70m2 felületre kellene, játszótér lenne rajta gyereknek, tehát taposás szempontjából gondolom valami sportkeverék kellene. Legyen szép, zöld, sűrű. :)
Külön öntözőrendszert nem alakítottam ki, gondoltam megveszem a Gardena-nak az egyik nagyfelület esőztetőjét. Ez széltébe és hosszába talán el tudná látni a locsolást.
A nap 70%-ban napon van a terület.
Jelenleg 20-50cm sima föld van területen. Gombatrágyával kezdeném a finomítást. A föld egy része elég agyagos.
HESA Elka fűmagot ajánlották eddig, de ebből is van többféle.
Mit ajánlanátok a fenti célokra? (fűmag, további trágyázás, stb.)
Nem homokos, kötött a talaj; igaz egyes részein barna, nagyobb területen pedig fekete föld van. Ez alapján akkor mehet a 23-7-7? A fekete földes részre, gondolom mindenképp, mert ott jó a talaj víztartása, de a barna földes, lazább szerkezetű talajra vegyek Crop (ezt használom, bevált) NPK 11-11-21 káliumosat? Vagy milyen legyen az NPK összetétel, ami elérhető a Cropnál?
Nekem ugyan TORO mágnesszelepeim vannak, de szerintem a tiéd is hasonló. Nem kell a kötéseket megbontani, hanem maga a mágnesszelep felső része egy menetes kütyü; egyszerűen letekered, kimosod, majd vissza.
nekem is voltak fekete cuccok a fejek szűrőiben, de az egyértelműen a cső fúrásának maradványai, valamint ami vágáskor esetleg belement és nem jött ki. Pedig kijárattam a rendszert az elején fejek nélkül.
Nekem fosóhomok van rendesen, és a szűrőt is takarítani kell 3-4 havonta.(elején 2 hét volt, de már sokat javult). Idén tavasszal végigmentem a fejeken, de csak 6-7nél kellett a fej szűrőjét kimosni, a többi jó volt ( 38 fej van).
A gond most az, hogy az egyik ágam végén levő fejnél szivárog a víz. Lassan, de látszik napközben ( pont egy rézsű tetejében van, és a rézsű egész nap nedves). A tippem az, hogy a mágnesszelep nem zár rendesen a homok miatt. A hétvégén megpróbálom szétszedni, csak nem tudom még hogy kell (irritec). Meg nem lenne hátrány, ha meg tudnám oldani úgy, hogy nem veszem ki az elosztóból, mert elég nagy macera lenne. nagy dobozt vettem, de szűkös lett, és megszenvednék.
Esetleg ha valakinek valami jó ötlete van, hogy hogyan lehet kitakarítani hatékonyan, ne tartsa magában.:)
Jah, és köszi a számolást. valóban elszámoltam. visszavettem 10perc/2 napra, így 4,5-5mm lesz a kijuttatott mennyiség napra bontva.
Samubá, mindig tátott szájjal olvasom az efféle hozzászólásaidat, újra és újra rájövök, hogy én ehhez mennyire nem értek! :) Na de nem baj, ennyire talán nem is akarok...
Köszi a leírtakat, akkor maradok az all roundnál, mert szerintem elég sűrű a gyep, csak ezek az elfekvő vastag, szinte levél nélküli szárak zavartak, de akkor majd idővel eltűnnek. A nem túl gyakori fűnyíráson végül is nem csodálkozom, szabályozott műtrágyám van, és ennél a keveréknél külön hangsúlyozzák, hogy "akár 40%-al kevesebb kaszálék".
Nekem hunter spray fejek vannak. Úgy dugulnak el, hogy közben a rendszer szűrője tiszta mint a fehér hó. Valami fekete bizbasz van a vízben, amit a szűrő nem fog fel, a fejek alatti kis szűrő meg eldugul tőle. Tavasszal indításkor olyan volt a vizünk, mint a kávé, aztán javult, ma már egy vödörbe engedve teljesen tiszta, látszatra.
Amikor világosodik a fű levél színe akkor várja a következőt. pl most, ha május elején adtad.
Mehet ez a 23-7-7%, de homokos talajon jobb a kálium túlsúlyos, viszont tartsd meg a nitrogén adagot is, vagyis a ha a nitrogén arány az újnál pl 11% , akkor kétszer annyit érdemes adni belőle, hogy ugyan úgy működjön a zöld szín alakulása stb.
Neked és mindenkinek egy kis tanfolyam.!!! :))))))))))))
hamarosan pont aktuális lenne a köv. adag allround kiszórás, akkor kicsit előbbre hozom, bár tudom, nem fogja
úgy meglökni a szabályozott leadás miatt. Tavasszal én heti 2x nyírtam, néha 3-at is elbírt volna, most is nyírnám annyiszor de nincs mit, heti egy nyírásra valót nő csak.
Ez a fű növekedési ütem most nyáron, már nemcsak a műtrágyától függ hanem a fű élettani tulajdonságai is meghatározzák.
Tavasszal magot akar hozni és erős növekedésben van, ezért ha tápanyagot és vizet kap akkor gyorsan növekszik és nem győzöd nyírni annyi fű van. Ekkor tolja bele a levelet a fűnyíróba és lesz tarlós a nyírás ha nem tudod tartani az egyharmados szabályt.
Nyáron nem tud magot teremni mert kell a téli hideg ahhoz hogy magszárat neveljen a fű, - persze néhány faj kivétellel pl egynyári perje - ezért csak levél és meddő hajtás növekedés van, de ettől csökken a növekedési erély, és ezért nem kell annyiszor vágni. Ha még ehhez hozzá veszed hogy nem öntözöl mindennap, ( de nem most kezd a ritkítást, most nem lejhet ritmust váltani ha nem így kezdted) akkor kitolható heti egy vagy 10 naponként egy nyírásra is a nyírási időszak.
Nyár végén ismét be fog erősíteni a növekedése, mert ekkor akarja kinevelni azt a hajtás tömeget ami tavasszal magot tud hozni stb. és ezért akkor már a hőmérséklettől függően lesz erősebb vagy gyengébb a növekedés azaz nyírunk e karácsonyra vagy nem.
Az all round nem hajtja meg de bezöldíti a füvet és ez a lényeg ezeknél a szabályozott műtrágyáknál. Ha nem elég sűrű a füved akkor viszont nem nyerő a szabályozott műtrágya.
Az angolperje virágzat meg azért van mert így nemesítették. Vagyis az alapfaj állószárát elfektették, hogy a nyírás után több sár és lebvél maradjon a pázsitban erősítvén a füvet és sűrítve a gyepet. Ez működik hengerkésesnél, de nem működik rotációs fűnyírónál, mert felszívja a fekvésből, de roncsolva vissza is ejti.
Az angolperje egyébként rövid életű vagyis hengerezés és taposás nélkül 3-4 év alatt kiritkul a gyepből azért tűnik el idővel.
Április végén, május elején kapta a gyepem a Cropp 23-7-7-et. Mikor mehet a következő és az milyen legyen? Gondolom Kálium túlsúlyos kellene majd, kb. június vége-július elején.
Kicsit elkéstem a reagálással, de: biztos, hogy nem lótetű, ahhoz túl nagy a földtúrás. Másrészt Galitionnal beszórtam a területet; lótetűnek se híre, se hamva.
Itthon 12 napja szórtam ki a 11-11-21-est és szépen bezöldült tőle a fű. Igaz, ahol gyengébb a locsolás, ott ki is égette, mert a legnagyobb kánikula idején szórtam ki. Időm meg nem volt figyelni rá, hol öntöz szarul a rendszer (szinte minden héten kellene tisztítani a fejeket).
Nálam Is úgy vannak elosztva mint a Tsunaminál,csak oldalanként 3 szórófej van. Itt ennél az ágyásszegélynél ohatatlanul,bele locsol az ágyásba,de ez nem baj sőt nem kell csepegtető,nálam sincs.
Ha nem csak az árát nézed akkor is drága a 11-11-21 szerintem is,mert 2hetente szórni kll mert hamar elveszti a színét,( ha egyáltalán lesz)mivel fele nitrogén mennyiség van benne. Én egyszer szórtam nyáron belőle,de semmi hatása nem volt így abba is hagytam,azóta csak 23-7-7 megy,és téli felkészítőnek a 11-11-21.
Eszméletlen fárasztó műtrágya ez a 11-11-21-es crop.
Elszórom.
Nyomok rá spray18 perc/rotor 40 perc locsolást.
Amikor ez lement, ugyanezt még 1x.
Ezek után még mindig ott virítanak a bogyók a fűben.
Holnap reggel megint kimegy rá ugyanez (hány liter is lesz ez már?...). Szerintem még akkor is lesznek bogyók, de tán nem fognak égetni.
Mindez ma 8 kertben, visszaszaladgálni, újra indítani az öntözőket, stb...
23-7-7-esre egy adag víz és bogyók sehol, ez meg az Istennek se akar feloldódni. F.szom kivan tőle. Értem már, tsunami miért nem használja, hogy nem az arányok miatt, az biztos :))))
A Barenbrug Supersportban is van ilyen, pont ma nyírtam 11 kertben és a fiatalabbakban, ahol még sok az angolperje, ott ez gyakori jelenség. Nemsoká elmúlik, nyugi. Beérik, elsárgul, lepottyan, fűnyíró felszedi.
Egy két helyen már látható ez a jelenség amit leírsz, virítanak ahogy kell...
Kösz a tippet, hamarosan pont aktuális lenne a köv. adag allround kiszórás, akkor kicsit előbbre hozom, bár tudom, nem fogja úgy meglökni a szabályozott leadás miatt. Tavasszal én heti 2x nyírtam, néha 3-at is elbírt volna, most is nyírnám annyiszor de nincs mit, heti egy nyírásra valót nő csak.
Hamarosan sokat fog romlani a helyzet emlékeim szerint, ugyanis a szalmaszálak sárgán fognak virítani. Na akkor én azt csináltam, hogy lejjebb mentem a nyírással és megtoltam N-nel, hogy ne tartson sokáig a csúfság. Hogy most a Barenbrug ezt miért nem csinálja azt nem tudom. Talán más fajta ap van benne? Vagy sűrűbben nyírom és több műtrágyát kap? Mert azért ez is igaz :-)
Úgy látom, nálad is szép hullámos a szegély. Tudnál esetleg feltenni egy tervrajzot az öntözőrendszeredről? Nálam is hasonló területet kellene lefedni, de nem tudom, hogyan lehetne jól megoldani...
Köszi a gyors választ! Akkor úgy sejtem ez ellen nem igazán lehet mit tenni...
Esetleg idővel a nyírástól majd ezek a szálak kipusztulnak, ugyanis ha mégis sikerül felkapnia a fűnyírónak, levél biztos hogy nem marad az elvágott szárakon, így pedig szép lassan gondolom elszáradnak majd.
Szerintem ez az angol perje, de nem akarok villogni nem létező fajismeretemmel, csak tippelek. Mindenesetre nem gyom csak kellemetlen, hogy néha ilyen szalmaszárat ereszt. Egyébként lesz még csúnyább is, mert el fog száradni. A Baranbrug nálam nem csinál ilyet, a korábbi mag csinált. Mit vetettél?
Segítsetek, nálam is megjelent valami elfekvő, erős szarú "izé" mit lehet tenni ellene??
Próbáltam egyenként kihúzni, brutál erős gyökere van, ami általában benn is szakad.
A gyep többi részén is van belőle jócskán, de nem olyan koncentráltan mint a fotózott részen.
Egyrészt kimondottan csúnya, másrészt a fűnyíró nem igazán tudja felkapni, harmadrészt amit mégis felkap és lenyírja, az utána merev tüske szerűen áll a fűszálak között :-/
Meg az a gond, hogy ugye árokparton, mikor áttolom az árokpart íván, jóval lejjebb vág, mint sík területen. Egyébként kb. 6 cm-re vágom a füvet. Az túl alacsony?
Az elszáradt tuja levél nem gyógyul meg, csak el kell távolítani, levágással vagy nagynyomású mosóval.
Az idei védekezés a jövő évi tünetmentességet adja , mert félév a lappangási idő. Idén fertőz és a jövő tavasszal pusztulnak a levelek, vagy a teljes fa.
Van esély, hogy amire kiviszi a kezelt egyedet addigra az elpergett szét lövöldözött magról megjelenik a következő.
A hormon hatású gyomirtók lassan ölnek, ne türelmetlenkedj. Akinél gyorsan hat az túladagolta és a szer leégette a levelet amitől újra hajt a növény általában.
Fehér vagy más néven tarackos tippan így első ránézésre. Bírja a nagyon rövidre vágást és szereti a vizet.
Az a másik egy angolperje ahogy virágzik. Vannak olyan magkeverékek amiben ilyen elfekvő szárú angolperje van és csak amikor elég hosszú a szára a fű között akkor tudja a fűnyíró felszívni, de elég rosszul vágja le.
Szia, én is átalakítom a füves területet, a könnyen kiszáradó eresz alatti részeket beültettük, most a műanyag gyepszegély mellé rakok 12 cm szélességben, lapjára téglakövet, mert a fűnyírás lehetetlen így, ráborul vízszintesen az ágyás fölé.
Hátul a kerítés mellet tuják vannak, azt pont úgy akarom megcsinálni, ahogy Te, mert így még elég sivár a hosszú, egyforma örökzöld.
Elég lett igen,fóliát vennem kellett 2-3nm-t.a kéregből maradt 3 zsákkal,de azt úgy s számoltam hogy az kell majd még a bejárat felöli részre! Még egyszer nagyon köszi az anyagot:) Szerintem nem lett olyan rossz,nekem nagyon tetszik! Már nem azért mert én csináltam:)
Sziasztok, hátha felismeri valaki az alábbi jövevényt. Foltokban van a sűrű fűben, hossszú szárú, szépen belefekszik a többi közé, nem megy magasabbra, de világosabb zöld a színe. Nem csúnya, de azt hiszem nem én vetettem. Egy hosszú száron csinos, rövid levélkék vannak rajt.
Másik problémám a sok, elfekvő, vastag szárú, kalászos fű, tavaly nem volt ennyi, lehet ezzel valamit csinálni?
A Nonit véleményem szerint csak pénzkidobás.Mezei folyékony mosogatószert kell belerakni egy kicsit,az is lágyítja a vizet mert ugye a nonit is vízlágyító mint tudjuk.
A Glialkás vízbe én még teszek ecetet is,5 literbe egy deci ecetet.
ABD: én még soha nem tettem bele Nonit, de én úgy vettem észre, hogy anélkül is hatásos volt (a füvön).
Érdemes olvasgatni a vegyszerek leírásait, mert azokból sok más hasznos infó mellett az is kiderül hogy némelyikben van nedvesítő szer. Ilyen pl. az Amistar is. Korábban írtam az ABD szentháromság egy gyep- környezet- és buxabarát alternatívájáról. No az is a szerek leírásában van.
Én Medallont szoktam használni. Viszi a tarackot, de sokkal lassabban, mint a "mezei" gyomokat. Múltkor talán 2 hét után kezdett el száradni a tarack nálam.
ABD: én még soha nem tettem bele Nonit, de én úgy vettem észre, hogy anélkül is hatásos volt (a füvön).
Türelem. Pár nap múlva felpenderedik a levele, 2-3 hét mire eltűnik. Ha hamarabb hatna hogyan menne le a gyökerekbe és pusztítaná azokat is?
Infomakernek is hasonlót üzenek. Jó a Glialka, viszi a 'tarackot' tövestől, pláne ilyenkor, amikor még viszonylag zsenge. Legyen levele, ne legyen perzselő meleg fújáskor, megfelelő dózist kell használni, a több nem jobb. Nonit kell bele, nitrogén nem árt.
Tegnap este megtörtént a permetezés Columbus EC-vel az általad leírt keverési arányban ( 5l / 15ml ) . Mikortól lehet számítani arra hogy megdöglik végre a madársóska? Mert az előbb nézegettem, de én nem látom rajtuk hogy letolták volna a gatyát!?
Tápanyag oldalról is támadok, kaptak a tuják műtrágyát, vasat és jelentősen növeltem a vízmennyiséget. Ez utóbbi hatott is, kezdenek zöldülni, erőre kapni, permetezni holnap fogom őket.
Ha az én utolsó hsz-eimet, meg a kapcsolódókat elolvasod, ezzel brékelek én is. ABD kezelésen túl vagyok, de semmi változás. A Szakik itt Topsin M + dithane + Ridomil Gold Plusz-t javasoltak. Javallották az Orthocidet is, de az I kategória sajnos, nem tudtam szerezni. Nonit és keserűsó kell a koktélba. Előtte száraz ágakat el kell távolítani.
Sziasztok. A meggyfámtól egyik irányban 5m-re le sem lehet tolni a csavarhúzót az újnyi vastag egy cm mélyen húzódó felszíni gyökerektöl. Elvághatók, vagy akkor vége a fának? Úgy értem a fától 5m-en tú elvághatom-e a felszíni gyökereket?
Ha már gyomírtásról van szó. Nálam is meglent némi muhar, de már elég sűrű a fű, nem nagyon tud teret foglalni. A gyomnövények nagy része is kidöglött a gyepből, viszont maradt néhány olyan trükkös fajta, amik fekve terjeszkednek rózsaszerűen és "félrelökik a gyepet". Ezek a fajták stagnáltak egy ideig, de most szemmel láthatóan kezdenék kialakítani a saját kis szigetüket a gyepben.
Szereztem Colombus EC-t, viszont a gyepünk április 6-i vetésű, akkor hideg volt az idő, úgyhogy csak 2 hét múlva dugták ki első kis leveleiket a fűszűlak, talán a 3. héttől lett intenzívebb s növekedésük, május 2.-án jutottak csak abba az állapotba, hogy nyírni lehessen. Tehát 10 hete volt vetve és legalább 7 hetes most a legkésőbb kelő fűszál is. Ez még korai a Colombus EC-hez, vagy már tolhatom rá?
Lehet ezt írják róla és olvastam is, de én akkor sem alkalmaznám önmagában. Ha muszáj, akkor is maximum kétszer csak egy szezonban és megelőző céllal. Ráadásul ez a hatóanyag megelőző hatású, ezért ha nagy a baj és utólag akarunk valamit tenni, mindenképpen kell a Bumper hozzá, mert annak a hatóanyaga nem csak megelőző, hanem gyógyító hatású is, begyógyítja a gomba okozta sebeket.
És mivel itt kevesen permeteznek előre illetve akkor jönnek mikor nagy a baj, nem jó már az Amistar magában nekik.
Lótetű téma. Nem akarom elkiabálni, de mióta 2x-es Mospilan koncentrációval lefújtam a gyepemet azóta nincsen nem láttam lótetűt. Lehet, hogy ilyen az életciklusuk és most pont a mélyben van dolguk, de lehet, hogy a felszívódó szert bekajálták a gyökereken keresztül és feldobták mind a 6 pacskerüket.
A linkelt írások szerint az Amistart és a Ridomil MZ-t 2x-es blokkokban javasolt használni, nem pedig kutyulni minden egyebekkel aztán fújkálni ha rosszul aludtunk.
Szia Tsunami, ha jól emlékszem, nálad is hullámos a fű szegélye. Te hogyan oldottad az öntözőrendszer? Van esetleg tervrajzod róla? Nálam is hasonló a szegély, és nem tudom, hogyan lehetne legjobban lefedni...
Jaja, de úgy azért nehéz a pontos adagolás ilyen kis koncentrációnál... én lehet megpróbálom ezt is (ha az őszi preventív+tél hidege) mellett maradna sok... majd látjuk... :)
Tegyél be róla fotót amin jól látszik! :) Ha nem muhar, akkor akár (pl. felülvetésből származó) fiatal angolperje is lehet... magától a gyeptől is függ, hogy mi látszik benne széleslevelűnek.... :)
Nálam ma megjelent 1,5 év után az első három túrás.:( Azt hittem a guta üt meg. Az egyik szinte kiforgatta a locsolófejet. A szomszéd macskái állítólag megfogják őket. Nagyon kíváncsian várom.
Na, szuper! Regisztrálj be a honlapjukon a 3 év garanciához. Meg nézz majd bele a tankba, mert nálam valamilyen kis műanyag darabok úszkáltak, valami gyártásmaradvány lehetett... Csipesszel kivettem. Nem hiszem, hogy a Tiédben is van, de egy pillantást megér. Kést megélezted? Én négyes magasságon vágok vele a mindennapokban, a hármas szerintem kicsit alacsony nyáron.
Az a jó megoldás, ha több szert kever az ember (Amistar+Bumper+Dithane), mert akkor a sok hatóanyag miatt nem alakul ki rezisztencia olyan gyorsan. Ha csak Amistart használ valaki magában akkor viszont egy szezonban max 2-szer szabad használni és akkor sem egymás után. Ez azért van mert a hatóanyagára (strobilurin családba való) gyorsan tud alkalmazkodni a gomba. Szóval többféle szert amiben más hatóanyagok vannak és akkor lehet többször is használni.
A díszfákat de még a cserjéket is el lehet ültetni konténerestűl.1-2 évet vagy akár többet is kibír benne.Ha megvan a végleges helye akkor csak ki kell emelni konténerestűl a földből,lehúzni a konténert,mehet a végleges helyére.Ha konténer nélkül van ültetve ideiglenes helyre akkor kivételnél sérűlhet a gyökere.A karácsonyfámmal évek óta így csinálom,konténerestűl kiveszem a földből,januárban meg megy vissza a helyére konténerestűl.
Meló, meg építkezési utómunkálatok miatt rettentő lassan haladok én is mindennel és állandóan kapkodok. Meg is lett az eredménye... a gyepünk szép, de az átgondolatlan dolgok miatt szívok rendesen. A füvön kívül van 70 db tuja (de minek ennyi), egy babérmeggy és egy gömb szil. Üres még a placc, párom is én is kinéztünk már egy csomó növényt, amit szeretnénk, de mondtam, hogy állj, előbb tervezzünk meg mindent, mert ha elkapkodjuk, akkor csak a szívás lesz vele.
Mivel beletelhet 1-2 évbe is, mire összeáll a kert, azon agyalok, hogy megvennék most jónéhány konténeres díszfát, cserjét, amit akarunk majd ültetni, a kicsi olcsóbb is, aztán leásom a kert végében őket akár 2 évre is, addig is hadd nőjön,fejlődjön, míg meg nem lesz a végleges helye. Anyum már nevelget nekünk pár éve néhány dolgot náluk.