Nem a technikával van a baj. A dugást kellett volna betiltani, hogy ne 7 milliárd éhes szájat kelljen etetni, hanem csak pl. fél milliárdot. Meg a penicillin és a védőoltások is sokat ártottak a természetnek, a természetes szelekcióba való belenyúlkálással.
Talán anno így gondolkodhattak a csühes rádiók konstruktőrei, mikor valami kis kristálybigyók, transistor névre hallgató érzékeny és hitvány elemek megjelentek. Már a forrasztástól tönkrementek és épp csak a hangfrekit vitték át.
Úgy gondolom, hogy az oszcikat is beépíteném a dobozba, mindegyiknek meghagyva a különálló tekercs csatlakozási pontokat. Akár egymás alatt, vagy mellett is elférnének. Úgyis SMD kialakításban gondolkozom, ezért kis helyen elférne valamennyi. Valszeg 4 pólusú csatlakozókat használnék, amelyből 2 a tekercs, 2 pedig kapcsoló lenne. Így kapcsolódna be mindig a szükséges oszci. Persze lehet, hogy egy yaxleyt alkalmaznék erre a célra, esetleg más kapcsolót. De lehet, hogy ez nem jó ötlet. A hangológombot is nagy átmérőjű élgombnak képezném ki, a precizebb hangolás végett. Végül, valszeg Deprez műszert használnék a dip kijelzésére. Ez az LCD-s dip megoldás nekem nem tecc. Az LCD-vel csak a frekit íratnám ki.
Amíg börzéken beszerezhető orosz katonai alkatrész építgetéshez, komplett készülékek meg kapható "konzerv" analóg rádió, addig "játszós témában" DSP és társai kitiltva a QTH-ról :-).
Néhány dolog miatt amúgy is kell benne változtatni, pl. a HVM15-ről XC62P502-ről nem találtam semmi adatlapot. Annak még nem jártam utána, hogy mi kapható nálunk, és hol, ill. mit mivellehet helyettesíteni.
a "koporsó" kiviteli forma sokkal kedvezőbb a gyakorlati mérések szempontjából.
Igen, jobban kézre áll. Nem is értem, a kis japán miért így csinálta, de át lehet azt tervezni. A koporsó fejrészéhez lehet bedugni a sávoszcikat. Jól kitaláltad ezt a koporsót!
Pedig épp most robban be a teljesen más technológia. A digitális világ. DDS, SDR és hasonlók.
Lassan csak a fülünk ami analóg módon dolgozik, mert a hangvégfokok is digitálisak már. A fejhallgatóra is egy impulzus köteg kerül oszt meghalljuk belőle a partner hangját.
Már -úgy látszik-én is kezdek régi lenni,bár még láttam ilyennel működő (és működö!) frekimérő-impulzus számlálót. Az már akkor is múzeumi darabként volt számontartva.
Lehet, hogy én fogalmaztam rosszul, de félreértettél. Én nem akarok most semmi efélét tervezgetni, hanem a belinkelt oldalon lévőt építeném meg, kis átalakítással.
Jogos és jó meglátás. De a 897 gyakorlatilag egy panelből áll szinte és nemigen javítják alkatrész szinten. AZ pedig kicsit drágább ha bármi történik vele.
Egyszerű az ok 1. válasz más a kábelek rövidülés tényezője , de nem eza probléma hanem az hogy egy alkatrészt kifelejtettél az antennából , hiányzik a szimmetrizáló vagy az áram ballun a rendszeredből. Így sugároz a koax kábeled azon sem csodálkoznék ha elektromos készülékeket zavarna . http://pa0fri.home.xs4all.nl/Ant/FD4/fd4eng.htm
Szia Nem kérdés csak a 897, szép dolog a régi rádiók használata , de szerinted mi lesz vele ha véletlenül egy olyan alkatrész hibásodik meg amit már nem gyártanak ?
Robival nézessétek át.
Vagy ha tényleg csak RH-n használná akkor egyiket se vegye meg hanem yaesu 450 lenne az egyik választás. Egy vásárlást nem lehet elkapkodni inkább fél-1 évig semmi nem legyen .
Egyébként annakidején nekem a 757 hangja vételben jobban tetszett. Bár a klasszikus első sorozatú 757-esnek egy kissé érzéketlen volt a vevője, úgy emlékszem hogy a 757 GX2-nek már kijavították ezen gyermekbetegségét és szép analóg hangja volt ( az öreg FT-102 hangját nem tudja überelni )