Azert azt erdekes lenne nemetul enekelni,hogy: Maros vize folyik csendesen,bar nagyon sok magyar nepdalnak es magyar notanak szlovak szovege is van ,ok szlovakukl eneklik.
II. József idején volt egy rendelet, hogy a zsidóknak német neveket kell felvenni, és ezek a színnevek igen elterjedtek lettek. Amúgy nagypapád lehetett zsidó származású, ha nem volt 2 zsidó nagyszülője, csak 1, esetleg még távolabbi felmenők, már nem érintették a zsidótörvények.
Rengeteg nem zsidot hivtak Scwarz-nek,Weisznek hiszen ezek joval regebbi nemet csaladnevek, minthogy Maria Terezia idejen kotelezo volt a zsidoknak vezeteknevet felvenniuk,akkor kaptak nemet eredetu nevet. A Schwarzenberg, Rosenberg csaladok csehorszagi arisztokratak voltak, a ket leggazdagabb familia. ok az ottani Esterhazyak es Batthyanyok
Annakidején nálunk a faluban a disznótorkor sült disznóvér volt a reggeli.
Elkészítése nagyon egyszerű: a hagymát zsírban meg kell pirítani, majd feketeborsot bele (bőven), kicsit ezzel is összesütögetni, végül a disznóvért ráönteni és az egészet kevergetéssel összesütni.
Szinte mindenféle savanyúság jó hozzá, nálunk általában ecetes paprikát tettek hozzá az asztalra. Egyszerű, de nagyon finom étel... :)
"Hogy is volt az ellenreformáció jelmondata? A magyarokat először katolikussá kell tenni, aztán németté, végül alattvalóvá?"
Kolonics Lipót esztergomi érseknek tulajdonítják a kijelentést, ami így hangzott: A magyarokat előbb koldussá, aztán katolikussá, majd németté kell tenni.
Tény, hogy ez tökéletesen megegyezett a Habsburgok terveivel...
"Még a végén kiderül, hogy mindenki zsidó, cigány , illetve roma, szrb, német, buddhista, marslakó.. csak éppen nem Magyar. Illetve nem annak vallja magát."
Mindeki magyar, akinek magyar az anyanyelve, mert nyelvében él a nemzet. Legfeljebb mindenki másképp magyar.
Aminthogy a szerbeket és a horvátokat is a vallásuk különíti el egymától. Meg persze a vallásból fakadó írásuk. Lévén a szerb bizánci ritusú, a horvát meg róm. kat. És itt lép be a családomba, csáktornyai születésű lett lévén a kat. vallás, az apai nagyapám révén. Ha valaki kevert családfát mondhat magáénak, azok egyike vagyok én is. Kanizsán meg összesen 2x jártam, oda nem megyek véreshurkát enni.
Nézd, a magyar gazdaságnak talán jót tesz, ha sokan esznek véreshurkát. Amúgy is magyarosnak számító étel, nem? Szóval, kedves véreshurka-falók, egyetek csak sokat.:-) Őszintén szólva nem értem, miért nem lehet könnyedén hozzájutni.
Hogy is volt az ellenreformáció jelmondata? A magyarokat először katolikussá kell tenni, aztán németté, végül alattvalóvá? (Lehet, hogy nem jól emlékszem...)
Anyai ágról teljesen ref. dunántúli vagyok. És imádom a véreshurkát, amit egyre kevésbé lehet kapni errefelé a Duna-Tisza közén. És, ha tartanánk baromfit (nem lehet, mert város közepén lakunk), akkor a sült vért is szívesen enném...Ez nem vallási előírás sztem, hanem tájjellegű szokás. Telente hónapokig vadászok véreshurkára.. Mert vki kitalálta, hogy nem lehet hasznosítani a disznóvért. Kb az EU-ba való belépésünk óta.