Keresés

Részletes keresés

cumpika Creative Commons License 2008.05.31 0 0 230
Pedig lényeges különbségek vannak.
Az általam használt víztisztító, ismereteim szerint kompromisszumok nélküli berendezés.

Van e helye kompromisszumnak abban az esetben amikor valaki a családja biztonsága érdekében TISZTA vizet szeretne??

Milyen kompromisszumra hajlandó?

Miből akar engedni? A biztonságból, hogy minden körülmények között valóban úgy működjön a berendezés ahogyan azt elvárja?

Hogyan lehet elvárni ezt egy olyan berendezéstől amelynek a forgalmazója nem tud származási, gyártási helyet megjelölni?
Vagy amit megjelöl kiderül,hogy valótlan?
Hogyan lehet ebben az esetben biztos a vásárló,hogy az a készülék valóban azt nyújtja amit állítanak róla?

Vásárláskor egy termék közvetlen hasznán kívül más egyéb szempontokat is figyelembe kell venni, mint például a megbízhatóságot és az élettartamot. Képes lesz-e az elkövetkező években folyamatos teljesítményt nyújtani? Ez különösen olyan készülékek és más viszonylag hosszabb élettartamú árucikkek vásárlásánál fontos, mint például egy víztisztító rendszer, ami az otthonomba beszerelésre kerül.
Figyelembe kell vennia készülék jótállását, és gondolni arra, hogy az csak annyira lehet jó, mint amennyire az a cég, amelyik adja.

Szintén figyelembe kell venni az alkatrészeket és a szervizt. Egy minőségi víztisztító rendszernek tartósnak kell lennie, de mint bármilyen más készüléknek, ennek is rendszeres szervizelésre van szüksége. Biztosítani tudja-e a cég folyamatosan az alkatrészellátást és a rendszeres szervizelést, még akkor is, ha esetleg váratlanul szüksége lenne rá?

A biztonság az egyik legfontosabb szempont. Jó tudni, hogy a gyártó megtett-e mindent a biztonság érdekében az általam vásárolt termék előállításánál. Valóban olyan anyagokból készül, melyből nem old ki a víz semmilyen toxikus anyagot?
Szigorúan minősített, Phtalát mentes nehézfémeket nem tartalmazó orvosi, élelmiszeripari minősítésű anyagokból készül, minden olyan alkatrész, amely a vízzel érintkezésbe kerül?

Biztosan képes eltávolítani a vízből mind azt, amit ígérnek a gyártók?
A teljes biztonság érdekében, a víztartályban, van az UV csírátlanító lámpa, amely gondoskodik arról, hogy a tartályban levő víz minden körülmények között csíramentes legyen?
Folyamatosan monitorozza-e a bemenő és a termelt vizet, bármilyen probléma esetén leállítja-e a víztermelést, kritikus hiba esetén a tartályból leereszti-e a vizet, letiltja-e a működést?

Az általad említett készülékek esetében sajnos ezek a fontos részletek hiányoznak.
Könnyű azt hinni tiszta a víz amit egy víztisztító produkál, hiszen ha az íz és szagrontó anyagokat eltávolítja akkor érzékszervileg nem nagyon van különbség.
A vezetőképesség mérése nem teljesen megbízható, gondolok itt az ”desztillált víz minőségű” felirattal ellátott, kémiailag só mentesített ioncserélt vízre, aminek a vezetőképessége 20 mikrosiemens alatt van.
Bizony abban sok minden más is van ami miatt az NEM ivóvíz, viszont egyszerű TDS műszerrel nem mérhető.

Mindazonáltal az Osmotic Silver gyártója megkeresésemre reagálva, részletes jegyzéket küldött a minőségtanusítványokról.

Ezek a következőek:CE Declaration of Conformity
Regulatory Affairs Product Stewardship Information/Certification Data Sheet
/RAPIDS/,amely tartalmazza csak az Eu-ra vonatkozókat irom ki belőle:European Inventory of Chemical Substances/EINECS/
EU Directive 2002/72
EU Directives 97/48/EC,82/711/EC,85/572/EC
Ezeken kívül a Pasteur Intézet tanusítványa
valamint egy részletes lista minden egyes alkatrész, anyag minősítéséről, külön külön megnevezve és a megfelelőségi tanusítványok száma is.














Előzmény: Törölt nick (229)
cumpika Creative Commons License 2008.05.31 0 0 228
Igen.
Előzmény: Törölt nick (227)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.31 0 0 226
kancsóval szűrt víz...
Előzmény: Törölt nick (225)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.31 0 0 225

Amikor nagy nyilvánosság előtt (vagy legalábbis ezen a fórumon) :-) azt állítottam, hogy az aktívszenes-ioncserélős kancsóval szűrt nálam nem vált be, részben elnézhettem a dolgot: a kellemetlenséget valószínűleg nem az ioncserélő által hozzáadott nátrium okozta.


Állítólag káliumot is tesz bele. Ez igaz lehet szerintetek? Ha nem káliumot, akkor vajon mit még?


Kémiában sajnos annyira nem vagyok otthon, iskolába sem tegnap jártam. (Bár kedveltem a kémiát, de inkább csak az alapvető vagy érdekesebb részeit, részletekre nem nagyon emlészem.)

 

Főleg új betét behelyezésekor érezhető is egyébként egyfajta sós íz, ezt a gyártó maga is elismeri a honlapján. Hitelesnek elfogadható információt a következőket találtam:

 

-------------------------------------------


http://www.brita.net/hu/faqs_household.html?L=25#14 


Mi a különbség a kation ill. az anion típusú ioncserélő gyanta között?


- Ioncserélő gyanta létezik kation- ill. anioncserélő formában. A BRITA vízszűrő betétekben kationcserélő gyanta található. Ez a pozitív töltésű ionokat mint. pl. kalcium, magnézium,ólom, réz, vagy alumínium lecseréli pozitív töltésű hidrogén ionokra. Az anion cserélő gyanta a negatív töltésű ionokat (pl. nitrátok, szulfátok és foszfátok) cseréli szintén negatív töltésű klorid és hidroxid ionokra. Ezeket legfőképpen nitrát szűrőkben használják.


http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/jogszabalyok/vizengedelyek/2004/1359.doc 


HATÁROZAT

 

Közegészségügyi szempontból engedélyezem a Brita GmbH (D-65232 Taunusstein, Heinrich-Hertz-Strasse 4.) által gyártott Brita Fjord, Atlantis, Aluna Calendar, Aluna Memo, Space Saver kereskedelmi nevű, aktívszén szűrőt, kationcserélő gyantát és ezüstözött aktívszén fertőtlenítést tartalmazó szűrőbetéttel felszerelt háztartási ivóvíz-utótisztító (kancsós) kisberendezések alkalmazását az ivóvízellátás területén az alábbi feltételekkel...

 

...3. A berendezésekben a következő ioncserélő gyanták használhatók:


- Bayer AG (Németország) által gyártott, enyhén savas, (H+) ciklusban levő, Lewatit CNP C kationcserélő gyanta;
- a Purolite GmbH (Németország) által gyártott, enyhén savas, (H+) ciklusban levő, Purolite C107  kationcserélő gyanta.

------------------------------------------------------------

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.22 0 0 224
OK, köszönöm a válaszokat, H2O az csak H2O, ezt én is vágom, de azért baromira érdekes egy anyag... bár ez el is várható tőle, ha már az élet alapja, kezdete, meg ilyesmi.
Uldin Creative Commons License 2008.05.22 0 0 223

Félre téve a tréfát! A klórozás felvet 1-2 problémát.

 

Ha klórozott vizet szeretnél RO membrán által megszűrni, érdemes eltávolítani a klórt a vízből a szűrés előtt, (aktívszén, ülepítés, esetleg forralás) mert tönkreteszi a membránodat, meg a vizedet is.

 

Fretőtlenítésre nem a legtisztességesebb megoldás a klórozás, mérgező anyagok keletkezhetnek a folyamat során. A klór reakcióba lép a vízben kis mennyiségben megtalálható szerves anyagokkal pl. huminsav vagy pl. a vízben lebegő algákkkal bacikákkal, egyéb szervesanyagokkal, a reakcióterméket trihalometánoknak nevezik, és borzasztó nehéz eltávolítani ezeket az anyagokat a vízből. Íz problémát is okozhat, ezen felül van közöttük röndös rákkeltő anyag is, igaz kicsi koncentrációban, példul a kloroform ilyen anyag...erre az okos emberek azt mondják, hogy sokkal nagyobb a kockázata egy mikrobiológiai fertőzésnek, ha nincs klórozva a víz, mint a kismennyiségű THM-ok hosszútávú mérgezésének a kockázata, hát a fene se tudja...mi az igazság. El kéne felejteni a klórt, helyette használható lenne az ózon akár.. vagy az ezüst ionok, igaz az ezüstnek több óra is kell, amíg kifejtheti a hatását, aztán pedig el kell távolítani a vízből. De az ózon az jobb megoldásnak tűnik a klórnál.

 

A vízkezelésről találtok itt egy jó kis unalmas cikket, de akit érdekel, olvassa el.

 

http://www.venturi.hu/uploads/ozon_az_ivovizkezelesben.pdf

Előzmény: Törölt nick (219)
Uldin Creative Commons License 2008.05.22 0 0 222

AHA oxidálódott.

 

A dihidrogén-oxiddal legyetek nagyon óvatosak. Fulladásos halálesetekről hallani minden évben, főleg ott, ahol nagy mennyiségben előfordul pl. a Balatonban is, ja, és csonttörést is okozhat télen. 

Előzmény: Törölt nick (219)
cumpika Creative Commons License 2008.05.21 0 0 221
ha klór által oxidált vizet RO szűrünk, utána az ugyanannyira oxidált, egészségre káros lehet?

Szerintem, a klór által oxidált anyagok az RO során eltávolításra kerülnek,egészen kis mennyiségű ilyen ion marad a vízben.

Az ilyen víz 15-30 µS vezetőképességű és 20 000-30 000 Ohm ellenállású, igen jó minőségű ivóvíz.
Előzmény: Törölt nick (219)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.21 0 0 220

Torrenten láttam olyan pornófilmet, aminek a címében szerepelt az organic szó, olyan értelemben hogy természetes (amibe persze az is beletartozott, hogy borotválatlan, szőrös). :-)

 

Előző hozzászólásban nem sikerült kattinthatóra a link, talán most:

 

http://www.eautarcie.com/Vizonellato/3.Esovizhasznositas/D.Klor_es_a_viz.htm   

Előzmény: naox (214)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.21 0 0 219

Nemrég tévedtem véletlenül Országh József honlapjára:

 

http://www.eautarcie.com/Vizonellato/3.Esovizhasznositas/D.Klor_es_a_viz.htm   

 

Azt nem értem, hogy ha klór által oxidált vizet RO szűrünk, utána az ugyanannyira oxidált, egészségre káros lehet? A forralás ilyen szempontból vajon mit csinál a vízzel, szintén oxidálja?

 

Előzmény: cumpika (218)
cumpika Creative Commons License 2008.05.20 0 0 218
De hát ott is direkt van visszasózó tartály

Nincs ilyen, az utószűrőben nagytisztaságú "mészkő" van a magyar hülye szabvány miatt ami min. 5 német keménységet ir elő.Baromság,én kiszedettem!
Előzmény: Törölt nick (217)
cumpika Creative Commons License 2008.05.20 0 0 216
himalajai so barmiben is kulonbozne az erdelyi banyak sojatol.

Az is nagyon értékes só.

tengeri so sokkal tobb asvanyt tartalmaz, mint a banyaszott,

Sajnos manapság sok minden egyebet is.Ezért inkább fogyasztok több millió évvel ezelőttről származót.

termeszetes vizbol kivonjatok a sokat,

Sokminden mással együtt.

Olyan technológia meg nem létezik ami csak a "rosszat"távolítja el.
Előzmény: naox (214)
Akheron Creative Commons License 2008.05.20 0 0 215
Amiatt gondolom, hogy különbözik, amit olvastam ezeken a webhelyeken. :) De már jó fél éve is megvan, hogy utoljára nézelődtem a témában; azóta hidegre tettem ezt a kérdést, mert úgysem jártam Budapesten. Egyébként abszolút nem vagyok járatos a kémiában/biokémiában, úgyhogy bármilyen helyesbítést szívesen fogadok. :)

(Az "organic" nálunk leginkább bióként ismert, ha ugyanarra gondolunk.)

Indiai fekete kősót szoktam amúgy használni (a szójaszósz mellett). Az erősen eltér ezektől; szinte fűszerszerűen erős, karakteres az íze és az illata. A tojásra emlékeztet. Nagyon megszerettem. :)
Előzmény: naox (214)
naox Creative Commons License 2008.05.20 0 0 214
nem tudom, miert gondolod, hogy a himalajai so barmiben is kulonbozne az erdelyi banyak sojatol. Ha szeretned, hogy asvanyi anaygot is tartalmazzon, vegyel nem tulfinomitottat. Egyebkent a tengeri so sokkal tobb asvanyt tartalmaz, mint a banyaszott, persze megint nem az agyonfinomitott.
(a szovegben a "szerves" szo forditasi ugyetlenseg lehet, valoszinuleg "organic" lehetett eredetileg, ennek nem ismerem a hivatalos magyar forditasat, de semmikeppen sem helyes a szerves kifejezes.)
(mongyuk nem ertem ertem a logikatokat. a termeszetes vizbol kivonjatok a sokat, a konyhasoba meg belerakjatok.)
Előzmény: Akheron (212)
cumpika Creative Commons License 2008.05.20 0 0 213
Ilyen sót használok, szintén 5 éve.
Előzmény: Akheron (212)
Akheron Creative Commons License 2008.05.20 0 0 212
Én is olvastam arról, hogy ezeket az ásványi anyagokat nem tudja felhasználni a szervezet, mert nem szerves formában fordulnak elő.

Viszont nem tudom - igaz, hogy a kristálysók ezzel szemben szerves formában tartalmazzák mindezt? :) Nagyon szemezgetek az alábbi kristálysókkal. Kifejezetten tisztított vizekhez is ajánlják őket. (Nem szeretném, ha széttúrnák a Himaláját, de olyan kevés sót fogyasztok, hogy úgy érzem, megengedhetem magamnak, hogy ilyet egyek.)

Himalája kristálysó
Hunza kristálysó
Előzmény: cumpika (211)
cumpika Creative Commons License 2008.05.20 0 0 211
Az ásványi sók mióta szennyezők???

A vízben levő "ásványi sók"vagy kiürülnek a szervezetből, vagy beépülnek csak nem oda ahova kellene.
Ezért az a véleményem, hogy nem a víz feladata az emberi szervezet ásványokkal való ellátása.

te desztillált vizet iszol?

Fordított ozmózis eljárással tisztított vizet iszom,immár 5 éve.
Az említett cég szerelte be, vízlágyító berendezéssel együtt.
Előzmény: Törölt nick (210)
naox Creative Commons License 2008.05.20 0 0 209
" Én szennyeződésnem tartom ezeket is.Nincs rá szükségem,feleslegesen terheli a vesét,esetleg lerakódhat."
konkretan szerinted melyik vizszennyezo rakodhat le a szervezetben?
Előzmény: cumpika (208)
cumpika Creative Commons License 2008.05.20 0 0 208
hogy elektrolizissel akarja bizonyitani a csapviz szennyezettségét.

Nem tudom Te mit néztél,de a silveraqua honlapján az alábbi olvasható.


Szakértőnk a helyszínen, többféle módszerrel vizsgálja meg a víz minőségét, s jellemzi azt. A vizsgálat eredményeiről minden esetben jegyzőkönyv készül.

Amennyiben a mérési eredmények láttán Ön úgy gondolja, szeretne javítani a víz minőségén, hogy saját maga és családja számára egészséges ivóvizet biztosítson, vagy háztartási gépei, kazánja, fűtésrendszere vízkő okozta károsodását szeretné elkerülni, szakértőnk elmondja, illetve bemutatja Önnek, milyen lehetőségek vannak a probléma megoldására, javaslatot tesz, és segít kiválasztani az Ön számára legkedvezőbb megoldást.



hiszen oldott sók vannak benne amik reagálnak az elektromos töltésre , de ezek nem szennyeződések.

Speciel, Én szennyeződésnem tartom ezeket is.Nincs rá szükségem,feleslegesen terheli a vesét,esetleg lerakódhat.
Előzmény: Törölt nick (205)
Mormogi7 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 206

Esetleg még itt is körülnézhetsz:

 

http://www.viztisztitoszakuzlet.hu/

Előzmény: Törölt nick (205)
cumpika Creative Commons License 2008.05.20 0 0 204
Nekem jó véleményem van a cégről,minden tekintetben.

Nem az a tucat blablára építő gagyiárus.
Előzmény: Törölt nick (203)
cumpika Creative Commons License 2008.05.19 0 0 202
Nem tudom, honnan állapítható meg a szóbanforgó termék ára

Pedig tök egyszerű,felhívod a céget és megkérdezed.

Egy üzletben az árcédula megnézéséhez sem kell közölnöm magamról személyes adatokat

Mondom,hogy összekeverted, nem webárúház a cég honlapja.

Ja,és be is mehetsz hozzájuk, mint egy"boltba"megnézheted megtapogathatod,kérdezhetsz.

Elhiszem,hogy rossz tapasztalataid vannak az "ilyen"ügynökökkel,ez a cég nem ilyenekkel operál.
Előzmény: Törölt nick (201)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.19 0 0 201

Mondjuk nem tartozik ehhez a témához, de műszaki fazonként nekem mások az elvárásaim és új autót természetesen bolond lennék vásárolni. Nem csak azért, mert a betét/olaj stb. csere számomra gyerekjáték, nem egy komoly kihívás, de több más okból sem.


Nem tudom, honnan állapítható meg a szóbanforgó termék ára, én alapvetően az olyan stílusú dolgokat nem bírom, amit az ügynökök szoktak művelni. A határtalan duma, duma, mellébeszélés, jönni helyszínre, kapcsolatot felvenni, behízelegni, végül mézesmázos pofával legutoljára az árat bejelenteni, ami persze általában nem egy kis összeg. Minden elkötelezettség nélkül persze, ez is egy ilyen ügynöki fogás, ami arra épít hogy a kész helyzetben esetleg jobban rászedhető a jóindulatú kliens. Ha már szegény ügynök utazott, fáradozott stb. most akkor legyen pofám csak úgy elhajtani?

 

Nekem az ilyenekkel már kellemetlen tapasztalataim vannak. Nem víz témában, hanem általában. Úgyhogy ilyen "kötelezettség nélküli" figura hozzám a lábát nem teheti be.


Semmi köze még az email-címemhez sem egy ilyen cégnek. Egy üzletben az árcédula megnézéséhez sem kell közölnöm magamról személyes adatokat:

 

http://www.silveraqua.hu/kapcsolat 

 

A szolgáltatás díj- és kötelezettségmentes!

 

Persze, velem nem fog kapcsolatot felvenni, hamarabb összerakok magamnak egy víztisztítót, attól tartok...

Előzmény: cumpika (200)
cumpika Creative Commons License 2008.05.18 0 0 200
(persze a honlapon még az árát is titkolják, az ilyeneket külön utálom)

Ezek szerint nem vetted észre,hogy nem egy webáruház honlapját olvasod, miért kéne árakat feltüntetni egy egy cég honlapján.
Nem akarnak ott eladni semmit.

utána még rendszeresen le akarnak húzni, mindenféle költségekkel?

Az autódban ingyen cserélik a garancia ideje alatt az olajat,szűrőket,fékbetétet,egyéb fogyó-kopó alkatrészeket?
Ingyen szervizelik?

Persze megteheted magad is,de a jótállást nyilván elbukod.

Az én házam az én váram, itt én vagyok a szerviztechnikus, én vagyok a műszerész. Ha megvettem, teljes kontrollt szeretnék (mondjuk ki: akarok) felette.

Megteheted,vedd meg hozzá a kiolvasó műszert is.

Ha magad akarod buherálni nyilván semmi akadálya,jótállást ez esetben nyilván nem kapsz a cégtől.

10 ezerért kapható hozzá műszer, gondolom ugyanazt tudja, mint ez a beépített elektronika.

Ezt nem tartom valószínűnek.
Előzmény: Törölt nick (199)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.18 0 0 199

Nem nagyon tetszik ez nekem:


A vezérléshez csak speciális kiolvasó műszerrel lehet hozzáférni, minden berendezésnek saját egyedi azonosító kódja van, amit a szervíztechnikus a kiolvasó műszerbe kell, hogy beírjon: csak így lehet hibát kiolvasni, újraindítani stb.


Nem elég megvenni drága pénzért (persze a honlapon még az árát is titkolják, az ilyeneket külön utálom), utána még rendszeresen le akarnak húzni, mindenféle költségekkel?


Az nem érv, hogy mindez az én érdekemben, így meg úgy. Ha véletlenül megiszom egy hektoliter csapvizet, attól sem lesz bajom, hacsak a szűrőberendezés nem tesz hozzá valami kórokozót. Kérdés, ezt az elektronika észlelné egyáltalán?


Az én házam az én váram, itt én vagyok a szerviztechnikus, én vagyok a műszerész. Ha megvettem, teljes kontrollt szeretnék (mondjuk ki: akarok) felette.

 

Alkatrészeit, szűrőit majd én cserélem, ha kell, persze ehhez biztosítsák az utánpótlást. A vizet időnként én is tudom ellenőrizni, állítólag 10 ezerért kapható hozzá műszer, gondolom ugyanazt tudja, mint ez a beépített elektronika.

Előzmény: cumpika (198)
cumpika Creative Commons License 2008.05.17 0 0 198
Előzmény: Nesty (197)
Nesty Creative Commons License 2008.05.17 0 0 197
A csapvizet szeretném tisztítani, mert a meglévő egyrészt nem is ízlik, másrészt pedig nitrátos (a gyerekek miatt mondják a védőnők, orvosok) és emiatt egy kútból hordjuk az innivaló vizet.
Milyen ketyerében érdemes gondolkozni? Pár víztisztító oldalt elolvasva meglehetősen egyoldalúnak és ködösítőnek érzem az összes leírást.
.psp Creative Commons License 2008.05.15 0 0 196
Te melyik tipust ajánlanád? Az ár /érték arány miatt.
Előzmény: cumpika (178)
Uldin Creative Commons License 2008.05.15 0 0 195
A Fluid-o-Tech weboldalán, Rotary vane pumps néven kell keresni a szivattyúkat.
Előzmény: Uldin (194)
Uldin Creative Commons License 2008.05.15 0 0 194

Ha házilag szeretne valaki barkácsolni:

 

A Grundfos-nál CR1-es több fokozatú centrifugálszivattyúkat kínáltak 751€-1898€ áron. Nagyon drága.....más megoldást kellett keresni..

 

Nagyon nehezen találtam szivattyút a membránokhoz, a Kávéológia fórumon segítettek.

 

http://www.torzsasztal.hu/Article/showArticle?t=9014122

 

A Venturi kft. által forgalmazott RO ketyerékben PROCON CO1507-es szivattyút használnak, ezért elkezdtem keresgélni Procon szivattyú ügyben.

 

http://www.venturi.hu/uploads/ro_berendezesek_muszaki_adatlap.doc.pdf.pdf

 

Aztán, ahogy keresgéltem, kiderült, hogy a kávéautomatákban használják a prokon szivattyúkat, így keveredtem a Kávéológia fórumra.

 

Az Expolygon kft-nél találtam pumpafejet ROTOFLOW INOX PO 601 szivattyú, Fluid-o-Tech gyártmány 600 liter/óra teljesítményű rozsdamentes acél házzal, és motort is lehet venni hozzá. 16 bárt tud. Motorral sem drágább 60000HuFt-nál.

 

http://www.expolygon.hu/files/KVA_Szivattyuk.php

 

Ha összeállt az RO rendszerem majd megírom a tapasztalatokat.

 

A Fluid-o-Tech weboldala:

http://www.fluidotech.it/inglese/default.asp?CodiceMenu=2&IDProdotto=1000

 

Van ott sokféle szivattyú RO rendszerekhez is ajánlják őket.

 

Procon pumpák:

http://www.dultmeier.com/manufacturers/procon.asp

 

Tűszelepes nyomásregulátort kell még találnom, mert a szivattyú nagyobb nyomást tud, mint amennyit a TW30-as membránok elviselnek.

 

Előzmény: Uldin (191)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!